véleménynyilvánítási szabadság6 (1).png

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága közzétette a pedagógus bértáblát - és már az első mondatban magát a kormányt dicséri mindezért: Magyarország ebben is jobban teljesít.

"A pedagógusok bérét 2013 szeptemberétől jelentősen növeli a kormány, szemben azzal, hogy több európai országban csökken vagy változatlan. (...) A felnövekvő gyerekek sikeressége érdekében a pedagóguspályán kiszámítható életutat biztosító rendszer bevezetése megteremteti a köznevelési intézményekben folyó nevelő-oktató munka magas minőségének, egyúttal a pedagógus munka társadalmi jelentőségéhez méltó elismerésének garanciáját." (kormany.hu)

A pótlékok táblázata is megjelent:

A kiadott közleményben az államtitkárság egyben meg is gyanúsítja a pedagógusokat, hogy eddig nem mindig korrekten számolták el a túlóráikat:

"Az új rendszerben a bérkiegyenlítés érvényre juttatja minőségjavító hatását azáltal, hogy felszámolja az aránytalan, már-már elfogadhatatlan nagyságrendű túlmunka önkéntes vagy kényszerű vállalásának lehetőségét. Az extrém jövedelmeket eredményező, gyakran kételyeket felvető átláthatatlan pótlékok és egyéb juttatások helyébe a színvonalas munkát, a gyermekek előrehaladását támogató, a pedagógusok teljesítményét ösztönző megfelelő bérezésű előmeneteli rendszer lép." (kormany.hu)

Tehát a tanárok eddig extrém jövedelmeket szereztek, legalábbis az illetékes államtitkárság szerint, és ez tűrhetetlen. Igaz, három év kellett hozzá, hogy szabályozzák a kételyeket ébresztő rendszert, és ugyebár még most sincsenek meg teljesen a törvényi feltételek, de végre eljött a pillanat, rendet vágnak a végeken is. Halk kérdés: vajon hány pedagógust bocsátottak el az utóbbi 3 év során túlóra-csalás miatt? És hány igazgatót rúgtak ki amiatt, hogy ezt lehetővé tette? És mit tettek a kormánypárti önkormányzatok annak érdekében, hogy ne tisztességtelenkedjenek azok, akik tisztességtelenkedtek?

Ha pedig már a kételyeknél tartunk, emlékeztetőül:

"Balog Zoltán - 1 éve miniszter: 1.101.900 Ft
Hoffmann Rózsa - 3 éve államtitkár: 997.200 Ft
Egy 15 éve a pályán dolgozó általános iskolai pedagógus fizetése jelenleg 144.600, egy gimnáziumi tanáré pedig 163.200 forint" (fn.hir24.hu)

Azonban az is kiderült, a fizetésemelési menet még nincs teljesen lejátszva - Hoffmann Rózsa azt is bejelentette, hogy a fizetésemelés jogszabályi hátterének biztosítására rendkívüli parlamenti ülést hívnak össze augusztus 20-a után. Tehát akár az is előfordulhat, hogy a végén még nem ez a - most közzétett - tábla alapján kapják majd a fizetésüket a tanárok? Az országgyűlés honlapján mindenesetre még nem látható a módosító javaslat szövege, bár az is lehet, hogy ott van, csak jól el van rejtve.

A pedagógusok kételyeit pedig tovább fokozhatja Hoffmann Rózsa Kossuth Rádióban megszólalása, melyben azt tudatta a nagy nyilvánossággal,

"tudatos kormányzati döntés, hogy "kiterjesztették" a béremelést (a pedagógiai szakszolgálatok, a pedagógiai intézetek, gyermekvédelmi intézetek alkalmazottaira). "Inkább kisebb mértékűt, de mindenkinek adunk" (...)  Állítása szerint tehát a kiterjesztés miatt lesz az eredetihez képest kisebb a pedagógus-béremelés mértéke." (stop.hu)

Magyarul: a kormányzat a választási ígéretét egyre messzebb tolja, most pedig még az is hideg zuhanyként érte az illetékeseket, hogy a pedagógusok többen vannak, mint amennyit sejtettek. 

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint ez csak magyarázkodás:

"azért fog csökkenni a béremelés mértéke, mert azt kiterjesztik a pedagógus szakszolgálatokra is. (...) néhány ezer emberről van szó, és ennek összege nem befolyásolja érdemben a béremelésre szánt keretet. Ez nem korrekt, és kizárólag arra jó, hogy a pedagógustársadalmat megossza." (hvg.hu

Az oktatási kormányzat ráadásul nemcsak a Fidesz-KDNP választási ígéreteit nem tartja be, hanem saját, januárban vállalt kötelezettségének sem tesz eleget. A szaktárca és a pedagógus sztrájkbizottság január 22-i megállapodásában rögzítették, hogy július 31-ig ágazati kollektív szerződést kötnek az oktatásban érintett szakszervezetek bevonásával. Ez eddig nem történt meg, de egyes információs szerint még az a kormányrendelet sem készült el, amely a szerződés alapjait megteremtené. Végül is az iskolák átnevezése már megtörtént, ez nem elég? Igaz, ahhoz sem kérdezték meg a tanárokat, pedig a törvény alapján nekik is lett volna véleményezési joguk - viszont akár visszamenőlegesen is eltörölhető, ha úgyis módosítják a törvényt augusztus 20-a után.

Aki pedig kíváncsi az érdekeltek véleményére is a bértáblával kapcsolatba, illetve erőteljes kétségeikre, kire is vonatkozik valójában és milyen fizetésnövekedést eredményez, az itt kedvére mazsolázhat a hozzászólásokból. Íme néhány:

Van, aki nem igazán elégedett a kormánykommunikációval:

"Gratulálok! elérték azt, hogy mindenki egymásnak ugorjon, addig sem foglalkozunk azzal, hogy igenis a mai Magyarországon minimum 300 ezret kéne mindenkinek keresni ahhoz, hogy megéljen, nyaraljon 2-3 hetet, félretegyen és ne csak vegetáljon hónapról-hónapra. Minimum!!!! Lessük a másikat árgus szemmel és most épp a pedagógusok vannak soron! hát hiszen a gyerekeinkkel vannak szinte egész nap! Nem sokan tehetik meg, hogy már ebéd után elhozzák a gyermeküket a suliból, oviból. Irigykedjünk egymásra, szapuljuk a másikat, úgyis mindig jobban értünk ahhoz, ami a más munkája, végzettsége! És persze az az egészséges, ha a másikról, jelen esetben a pedagógusról a nem odaadást, az állandó tunyálkodást, stb. feltételezzük. Mindenki magából indul ki."

Van, aki szerint a pedagógusok nagyon szép emelést kapnak:

"Kedves Pedagógusok! Szerintem ez nagyon szép emelés, örüljetek neki, a közszféra többi részében egy fillér emelés sem lesz, nincs okotok panaszra. Ráadásul az új béreitek minden évben emelkedni fognak, mivel a mindenkori minimálbér lesz az alap."

Van, aki közalkalmazottként nem érti, ő miért nem - kapott is választ, bár nem valószínű, hogy ilyenre vágyott:

"Azt nem értem hogy a tanárok kapnak béremelést a közalkalmazot meg nem.
Mi mikor fogunk. szégyen hogy a tanárok mindig jár a szájuk."

"Te elolvastad, amit írtál? Annyit sem tudsz, hogy a tanár is közalkalmazoTT, hogy a kérdő mondat végére kérdőjelet teszünk és a mondatot nagy betűvel kezdjük? Valamint a mondatokban néha vesszők is előfordulnak. Valamint a mondatoknak szerkezetük van. Csak szólok. Azt sem tudod, mi az, hogy tanár. Ott vezethet meg mindenki, ahol akar, mert primitív vagy. Szajkózod, amit mindenhol a médiában beléd sulykolnak. Ahelyett, hogy valódi tanárokkal beszélgetnél a munkájukról. Gondolom, addig nem alacsonyodsz le. A gyerekednek -ha esetleg van és szoktál vele beszélgetni néha- van igaza a tanár ellenében, anélkül, hogy először talán vele is szóba állnál. Te, a nagy közalkalmazott. Gratulálok. Remélem, te is kizárólag olyan fizetésemeléseket fogsz kapni, mint most a pedagógusok..."

Van, aki már megpróbálta kiszámolni, vajon lesz-e annyira boldog, mint amennyire a kormánykommunikáció szerint illene:

"Számoltam az új bértáblával. 20 évem van. Az új nettó jövedelmem 26000 Ft-tal lesz több. Munka heti 4 órával több. Ha túlórában megkaptam volna a régi bértábla szerint, akkor valahogy úgy érzem csökkent a fizetésem. Akkor most örülnöm kellene?"

És van, aki nem az új bérrel van elfoglalva, hanem azt próbálja kitalálni, vajon az új óraszámok miatt hány kollégájának intenek búcsút, mert nem lesz rájuk szükség:

"A nagy meglepetés nem akkor jön mikor a bértáblát olvasgatjuk, hanem mikor az órarendeket meglátjuk.
A 22 tanítási órából eddig lejöttek az osztályfőnöki, munkaközösség vezetői, vagy épp kerületi munkaközösség vezetői és egyéb pótlékok. Tervezhető volt még itt tanulószoba, napközi, szakkör, korrepetálás és tehetséggondozás.
Ez most tervezetek szerint nyáron változik. Még mindig nem jött ki a rendelet hivatalosan és el se fogadták, de a tervek szerint csak tanítási órákként lehet kiadni a 22 órát. Ami kisebb iskolákban lehetetlen. Ha nincs párhuzamosan legalább 3 párhuzamos osztály ezt nem lehet kiadni. Kis óraszámú reál vagy készségtantárgyakat tanítóknál nem jön ki az óraszám a kollégák zömének. Arról nem is beszélve, hogy ki csinálja a tanulószobát, vagy a napközit, ha az nem lehet benne a 22 órában. Tanárok jó részének ez tette ki az óraszámának javát. Azt felajánlották, hogy, ha nem jön ki az óraszám egy intézményben, akkor küldjék a tanárt félállásban a szomszéd iskolába. az ország nagy részében csak 1-2 párhuzamos osztály van. Itt semmi nem jön ki. Pedig eddig a kis iskolák felkarolása volt a cél. Arról, hogy a gyermekvédelemmel, könyvtárral, iskolapszichológussal mi lesz az teljesen esetleges. Az órakedvezmények, ügyeletek, kötelező fogadóórák már elviszik a 27-32 óra közötti órakeretet. Pedig még ezen kívül is 13 egyéb feladatot felsorol a tervezetet a 6 óra (27-32 óra közötti)feladatokra. Szertár rendezés, adminisztráció, ügyvitel, értékelés és javítás, tanórára való felkészülés, stb. feladatokra nem jut tervezhető órakeret, pedig úgy is meg kell csinálni. De az adminisztráció lesz amit ellenőriznek. Az órakeretek ekkénti felosztása miatt iskolánként akár 5 ember is feleslegessé válhat, míg a többi beledöglik a nem fizetett túlmunkába."

Van, aki a bérezés differenciáltságára mutat rá - szerinte azok kapják a legkisebb emelést, akik eddig is hajtottak, akik "éltették" az iskolát:

"Annyira megalázó ez a folyton pénzről beszélés, a csúsztatott tartalmak. Tény, hogy a béremeléssel kapcsolatban egyre inkább a minőség javításáról beszélnek, s arról, hogy a bérrendezés most lesz igazságos, meg motiváló. Eddig az végzett túlmunkát, aki arra érdemes volt és vállalta, plusz pénzért. Most plusz pénz nélkül teszi az, akire majd az igazgató a tanáriban abban a 32 órában rámutat. Bérrendezés történik azoknál a pedagógusoknál, akikről a társadalom olyan véleménnyel volt, hogy már fél 1-kor otthon van. Ők (plusz munkáért ugyan) magasabb bért kapnak az eddigiekhez képest. Akik viszont az iskolát eddig is éltették, legfeljebb nullán lesznek. Mégsem ez a probléma. Sokkal inkább az, hogy ez a hatalmas társadalmi vita miként hat a mondjuk 16 éves kamaszokra. Hát, el tudom képzelni, hogy bővül a szókincsük a tanár "szívatására". A minőség változása? Igaz, eddig csak "bukfencet" kellett hánynunk az órákon, hogy az érdeklődését felkeltsük az alul motivált, neveletlen, a társadalom minden nyomorát magán viselő gyerekeknek, most majd megtudjuk, még mi mindent kell tennünk, hogy a "minőség" javuljon. Félő, hogy - bár elismerem, vannak kiégett vagy alkalmatlan tanárok is - az aktív pedagógusok ezután ugyanúgy teszik a dolgukat, mint eddig, csak rossz szájízzel, másoknál pedig nem lesz változás. Az iskolába érkező negatív hatások pedig továbbra is ott lesznek. Aztán oldd meg pedagógus, az a dolgod! :("

És van, aki szerint a kormány irigységet generáló kommunikációjával két részre szakította az országot:

"Úgy látom, hogy két részre szakadt az ország.

Az egyik fele tudja, mit csinálunk nap, mint nap, a másik fele pedig zsigerből gyűlöl bennünket. Ezt érte el Hoffmann Rózsa és Balog Zoltán. Sajnos rettentő irigy nemzet vagyunk. Irigyek arra, ha a másik kap, vagy a másiknak több jut, mint nekem, és irigyek vagyunk úgy, hogy bele se gondolunk a másik ember helyzetébe.

Mélységesen elszomorodtam ezeken a megjegyzéseken. Azért azt se feledjük, hogy vagyunk még jó néhányan ebben az országban, akik nem munkának, hanem hivatásnak tekintjük a tanítást, de még inkább a nevelést. Már akkor is neveltünk, amikor még Hoffmann Rózsa nem találta fel a "köznevelés" kifejezést.És nem a pénzért és nem a fizetésemelésért kezdtük el annak idején. Hanem azért mert szolgálatot vállaltunk. (...)"

És van, aki tanúbizonyságát is adja, mi a véleménye - kívülállóként - az ügyről, politikai síkra terelve azt, a tanárok kollektív bűnösségét kiáltva:

"Sajnos ez a választás, és a fityisz is egy dolgot erősített meg bennem. Ti pedagógusok sírtatok ríttatok a cocik alatt, mint a devizások a 180-as franknál. Sőt, szinte minden pedagógus ismerősöm nyíltan kampányolt a gyerekek előtt a fidesznek. No a KDNP isten nevében meghozta nektek a várvavárt törvényt, és pénzt. Ne vakítson el egyetlen pedagógust sem a pénz (mondaná a pápa) és mondom én is. Meg lehet enni amit főztetek. Jó étvágyat hozzá. Keserű? A devizásoknak akkor kellett volna gondolkodni, amikor felgyújtották a tv-t 2006-ban és összeomlott a forint.
A pedagógusnak meg akkor kellett volna gondolkodni, amikor egy urambátyám, eu ellenes arisztokrata (...) csürhét segített hatalomba a kampányolásával az iskolákban. Jó étvágyat nektek."

A vélemények forrása: kozszolga.hu

Egy azonban biztos, a Fidesz-KDNP annak idején nem ezt ígérte sem a köznevelési szolgáltatást nyújtó pedagógusoknak, sem a szolgáltatást igénybe vevő  szülőknek

 

Előzmény:

Nyugdíjasfóbia a köznevelésben

Racionalizálás Fidesz-módra

Amikor a sas legyeket kapkod

A kormány és a kultúraváltás történelmi pillanata

Fidesz-KDNP: cél a múlt, a jelen és a jövő uralása?

A pedagógusok válaszra várnak

Köznevelés bármiáron

A "rendezett világ" iskolái

 

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr675439839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2013.08.06. 09:40:15

1. Tehát akkor valóban történt pedagógus béremelés (még ha nem is akkor, és nem is akkora, mint amit pl. 2010-ben ígértek) 2. Valóban vannak olyan EU-országok, ahol csökkentés lett bevezetve a közszférában - Románia, Görögország, Portugália, Bulgária. (Port. és Görögo. esetében magasabb GDP, mint nálunk!) 3. A pedagógus társadalomban valóban ismert volt a túlórával való visszaélés, ha nem is kollektívan, de azt az idézett nyilatkozat nem is állította. Onnan tudom, hogy egy időben én is önkormányzatnak dolgoztam. Hogyan vétózhatta volna meg a csalást egy képviselő (akinek ugye nincs szakértelme a közoktatáshoz, így nem tudja mikor van kamu helyettesítés, az milyen színvonalú stb.) Másrészről a közszféra más kasztjainak (pl. köztisztviselők) eddig sem járt túlóra. 4. Ha jól emlékszem 2008-ban a gyurcsány pajtás emelte meg úgy az óraszámot, hogy nem tett mellé fizetés emelést. Úgyhogy nem túlzottan szakmai ez a poszt, maradjunk annyiban.

Kétkispont 2013.08.22. 09:38:27

Elolvastam a blogbejegyzést, számomra csupán egyetlen üzenete van: kormányellenes és úszító. A béremelés, az bizony béremelés, méghozzá jelentős, felesleges a nyakatekert okoskodás, csűrés-csavarás!... Tetszettek volna legalább ennek a felét megadni, tisztelt szocik és libsik, volt rá nyolc évetek - ehelyett tanárok százait bocsátottátok el, iskolákat szüntettetek meg, elvettetek egy teljes havi bért tőlünk és a nyugdíjasoktól! - Ami meg az óraszámokat illeti: tegnap volt az első értekezletünk a suliban, az igazgató kihirdette a tantárgyfelosztást. Mindenkinek egységesen 22 órája lesz. Ja, és bemutatkozott négy új (fiatal, pályakezdő) kolléga is, akik az idei tanévtől erősítik a tantestületünket. És senkit sem bocsátottak el.

JohnDoeTheReal 2013.10.01. 14:44:36

Úgy tudom, idén több, mint 65 MFt többletkiadást jelent a költségvetésnek a pedagógus béremelés. Ha a tisztelt cikkíró azt sugallja, hogy nem emelkedtek (, sőt csökkentek) a pedagógus bérek, akkor hová megy el ez a pénz? Ja, és (bár roppant szomorú), tudok olyan diplomás vezető beosztású kutatóról, aki nettó 80 eFt-t visz haza (és mégsem ír hülye cikkeket).

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.10.01. 15:10:20

@JohnDoeTheReal:
hvg.hu/itthon/20131001_oktatasi_kaosz_hoffmann

"Egy másik tanár olvasónk 20 éve dolgozik pedagógusként. Mint megjegyezte, nem kapott eddig sem államtitkári fizetést, nem volt kiemelkedően sok túlórája, a végzettsége szerint megadható kategóriában az eltelt évek szerint járó bért kapta. Az eddigi fizetési jegyzékekben szereplő összegnél a megemelt fizetés alapján várható (számlára kerülő) bére 3000 forinttal lesz kevesebb, mint az első hat hónap legkevesebb bére."

a belinkelt cikk kommentelhető, a véleményed nyugodtan ott is kifejtheted ...
süti beállítások módosítása