véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngKampányidőszak, minden párt a nyugdíjasok kedvét keresi - no nem azért, mert a politikusoknak eszébe jut, egyszer majd ők is lesznek öregek meg elesettek, esetleg alapvetően szolidáris hajlamúak, hanem azért, mert a szavazófülkékben egy nyugdíjas szavazata pont ugyanannyit ér, mint egy aktív keresőé. És miután sok választópolgár egy tál lencséért is megvehető, miért ne próbálkoznának be a pártok egy újabb fülkeforradalom reményében? 

 

Vannak olyan ígéretek, amelyek kifejezetten és látványosan drágák: infláció feletti nyugdíjemelés, 13. havi nyugdíj, utazási és üdülési kedvezmények, ingyen gyógyszer, stb.

Vannak olyan ígéretek, amelyek elsőre nem tűnnek drágának, mint például a multikra erőszakolt rezsicsökkentés - ha azonban állami-önkormányzati tulajdonba kerülnek és nonprofittá avanzsálnak a cégek, bizony az adófizetőknek kell a zsebükbe nyúlni, hogy kifizessék az árlenyomás miatti hiányt (lásd Kádár-korszak mesterségesen alacsonyan tartott árai). Amíg azonban az átlagválasztó nem lát tovább az orránál, és nem ismeri fel a várható következményeket valamint azok pénzügyi vonzatát, ez is kifejezetten hálás kampánytémának látszik. 

Aztán vannak azok az ötletek, amelyek a pártoknak semmibe sem kerülnek, ám megfelelő kivitelezés esetén igen erős szimpátiát kelthetnek az ötletgazda irányába. Ezek közé tartozik Schmuck Andor és pártjának "szépkorúbarát" élelmiszerboltja:

"A Nyugdíjasok Világnapján nyílik meg a XIII. kerületben az első "szépkorúbarát" élemiszerbolt, amely különféle kedvezményeket kínál majd a nyugdíjasoknak. A kezdeményezést az ország több üzletére is ki akarják terjeszteni." (hvg.hu)

Az ötlet igen jó: végre egy üzlet, ahol plusz szemüvegek nélkül is elolvasható, mit is veszünk valójában, és a Télapu c. film legendássá vált titkos záradéka sem jut közben az eszünkbe. Az sem árt, ha olyan helyen vannak az áruk, ahol a mélynövésűek által is elérhetőek - mert a papírdobozos müzlit még egyszerű bottal-esernyővel lekalamolni a felső polcról, de meggybefőtt esetén már kicsit neccesebb a dolog, ünnepek táján a kétkilós liszt meg akár agyon is ütheti a kedves vásárlót. A mikrobetűkkel kötelezően kiírt egységárak is borzolhatják a kedélyeket, ahogy az is, hogy a kis húzós bevásárlókocsival (banyatankkal) vagy járókerettel nincs elég hely ráfordulni a sorokra. 

Innen már csak egy macskaugrás, hogy kormányunknak is felcsillanjon a szeme: hoppá, végre egy olyan szavazatmaximáló ötlet, amely egy nap alatt rendeletbe iktatható, két nap alatt kikényszeríthető, egy hét után pedig már büntetni is lehet, ha nem lesz minden élelmiszerbolt "szépkorúbarát".  A know-how-ért nem is kell messzire menni - bármelyik minisztériumi aktatologató ki tud menni a helyszínre, és tanulmányozhatja a rendszert. Oké, biztosan jobban örülnek, ha a skandináv országokba mehetne tanulmányútra legalább egy hónapra e célból, de az idő sürget, most legyen elég Angyalföld.

Gondoljuk végig, hogyan is valósítaná meg kormányunk expressz-sebességgel a "szépkorúbarát" projektet:

  • mikorra lenne kötelező minden egyes élelmiszer üzletnek, hogy teljesen akadálymentes legyen?

  • vajon paragrafusba szedve előírnák, hogy 160 cm felett csak olyan árucikkek legyenek elhelyezhetőek, amelyek tuti nem kellenek sem az időseknek sem a velük érkező unokáiknak? 
  • kellene a Picúroknak meg Buksiknak kutyapóráz-karika a bejáratnál (ha már a dohányboltoknál elfelejtették ugyanezt előírni a gyerekeknek), itatótállal és nyáron árnyékkal?

  • kötelező lenne kialakítani a bejáratoknál olyan, az évszaknak megfelelően fűtött-hűtött és nem huzatos helyet, ahol az épp aktuális kormányzati/kormánypárti aláírásgyűjtő helyet foglalhatna?

  • milyen kötelező akciókat írnának elő annak érdekében hogy még több méz legyen a madzagon - lehetőleg olyat, aminek költségét a kereskedők meg a termelők állnák?
  • vajon ki kellene tenni minden egyes közértre, hogy mindez a kormány ajándéka legkedvesebb szavazóinak, lehetőleg kormányközeli cég által gyártott, lehetetlen méretű és színű tábla formájában?
  • elő lenne írva, hogy milyen háttérzene szóljon (nóta? hatvanas évek slágerei?), milyen árfekvésű termékek legyenek a polcon (nehogy rosszul érezze magát a szépkorú, neki mire nem telik) és az árucikkek hány százalékának kell kötelezően nemzeti színű csomagolásban lennie, ezzel is erősítve a patriotizmust?

Az egyentábla egyben arra is figyelmeztetné a sietősebbeket, bizony mindenki megöregszik egyszer és idővel még a leghiperaktívabb fiatal is komótos öregúrrá válhat.

 

És mi a gond ezzel? Hogy politikusainkat csak a legritkább esetben vezeti a tisztelet, a megbecsülés vagy akár csak a szociális érzék - az ő belső iránytűjük a négyévenkénti szavazatmaximalizálás. Ha nem így lenne, nem állna ott az egészségügy, ahol ma és a gyógyszerírási-kiváltási-támogatási szabályok sem változnának kiszámíthatatlanul akár évente többször is. Mert az erkölcstanba beiktatott "idősek tisztelete" ugyan ingyen van, de édeskevés ...

 

Hangsúlyozni kell, a "szépkorúbarát" ötlet maga igen jó - és nemcsak a szépkorúak örülnének a nagyobb betűknek, tágasabb térnek, hanem valószínűleg mindazok, akiknek olvasáshoz már szemüveg kell vagy gyerekkel -babakocsival érkeznek az üzletbe. A csak nyugdíjasoknak szóló akciók már nem biztos, hogy széles körben egyetértést keltenének, hiszen aki épp közmunkásként vagy munkanélküliként tengeti az életét, valószínűleg nem értené meg, miért is szükséges a nyugdíjasok pozitív diszkriminációja.

 

Verheti a fejét a falba a kormánypárt ötlet-felelőse, nem nekik jutott eszükbe - pedig még jó kis uniós pályázatot is kiírhattak volna a témában, milliárdokat költhettek volna a megvalósításra. Mert ugyebár társadalmunk öregszik, és az aktív adófizetőkkel ellentétben a szépkorúak azok, akik egyre nagyobb arányban képviselik magukat a társadalmunkban, akik itthon maradnak, és akik folyamatosan rá vannak utalva a kormány kegyeire. És ez mostanában ugyebár ilyen kegyosztó időszak ...

 

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr205540891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandras01 2013.09.30. 15:13:40

1. aki ezt a "szépkorú" c. finomkodó és modoros óborzalmat kitalálta, addig ütném péklapáttal, amíg mozog - és a biztonság kedvéért egy kicsit még utána is
(ugyanez vonatkozik a "pocaklakó" c. másik undormányra is)
2. nagyjából az összes multi és bevásárlóközpont teljes mértékben akadálymentesített és az összes információ jól olvasható méretű betűkkel/számokkal van kiírva
3. érdekes lenne a kis boltokban a megfelelően széles és akadálymentesített közlekedőút kialakítása - bár, akkor nem tudom, hogy hová tennék az árut
4. egyébkénet pedig schmukk nem tett mást, mint szokása szerint hülyeségeket beszélt.

nandras01 2013.09.30. 15:14:12

1. aki ezt a "szépkorú" c. finomkodó és modoros óborzalmat kitalálta, addig ütném péklapáttal, amíg mozog - és a biztonság kedvéért egy kicsit még utána is
(ugyanez vonatkozik a "pocaklakó" c. másik undormányra is)
2. nagyjából az összes multi és bevásárlóközpont teljes mértékben akadálymentesített és az összes információ jól olvasható méretű betűkkel/számokkal van kiírva
3. érdekes lenne a kis boltokban a megfelelően széles és akadálymentesített közlekedőút kialakítása - bár, akkor nem tudom, hogy hová tennék az árut
4. egyébkénet pedig schmukk nem tett mást, mint szokása szerint hülyeségeket beszélt.

Szúrófény 2013.09.30. 15:18:45

Aki nem, vagy nem ide adózik, ne szavazhasson!

fabatka2 2013.09.30. 15:25:35

@nandras01:
Azt hittem, egyedül vagyok azzal, hogy feláll a szőr a hátamon ettől a "szépkorú"-zástól. Álságosnak érzem, taszít ez a kifejezés. Érintett lévén, tökéletesen jól érzem magam "idős"-ként is.

mrs. white 2013.09.30. 17:25:48

@nandras01: Nézd a 3. pont tökéletesen alkalmas lenne azon boltok bezáratására akiknek nem volt elég:
- dohánytermék kivonása
- pénztárgépek kötelező cseréje megspékelve havi rendzerkarbantartási díjjal és miután erre alkalmas be is lesz vezetve. Nem kellene ötleteket adni, amugy is elég kreatívak abban hogyan tereljék összes gazdasági hatalmat minél kevesebb szereplőhöz.

nandras01 2013.09.30. 17:42:45

@fabatka2: engem nem zavarna, ha valaki le vénfaszozna, öreg trottyosnak, vagy szenilis baromnak nevezne, de ha megpróbálna leszépkorúzni, akkor a járókeretet verném szét a hátán.
csak úgy figyelmeztetésképpen :)

nandras01 2013.09.30. 17:43:16

@mrs. white: nem kell ezeknek ötlet, van nekik éppen elég.
sajnos.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.09.30. 19:58:34

@nandras01: @mrs. white: igen, és ráadásul úgy lehetne ezeket a kis üzleteket kiszorítani, hogy mindezt le lehetne önteni a "szépkorúbarát" maszlaggal. És eközben még a büntetésekből is lehetne szép kis bevétel.

legeslegujabbkor 2013.09.30. 21:15:59

Ez az akadálymentesítés vicces dolog lenne, mert vannak kötelezően betartandó szabályok már most is, de mondanom sem kell, hogy kik nem tartják be.
Ugyanaz a helyzet, hogy amíg az önkormányzati területen a legmagasabb a parlagfű, addig hogy akar fellépni másokkal szemben?

Mitzimackó 2013.09.30. 21:50:08

A "szépkorú" jelzőhöz: bizony, már Fekete István is írta, hogy mi ez a városi huncutkodás, hogy "nagyapa", hisz nemhogy nagy, de egyre kisebb, mért nem jó a tisztességes "öregapám" megszólitás? a láb nagyujját is sok helyen öregujjnak hívják, és vélhetően az a régebbi :-) No, meg a mesékben is így szerepel, azok pedig bizony sumér eredetűek! :-)

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.10.01. 08:16:53

Akkor nekik is van szép kártyájuk?

Kivlov 2013.10.01. 09:36:50

Egy jó nagy marhaság ez (is).
Miért kéne kedvezményt kapni valakinek bárhol is, csak amiatt mert ő épp elmúlt X éves???
vicc...
süti beállítások módosítása