morgás joga 6.jpgVajon ki lesz a hibás az IMF kiállította bizonyítvány miatt? Az IMF? A sanda nemzetközi banktőke? A szocialisták ármánykodása? Vagy egyszerűen csak az "emútnyócév"?

Az IMF jelentése feladta a leckét a fideszes kommunikációs szakembereknek, hiszen valahogy mégiscsak el kellene mismásolni azt az IMF-véleményt, miszerint a kormányzati politika és strukturális tényezők miatt gyenge a magyar gazdaság teljesítménye. És igen, feketén fehéren ott áll a nemzetközi intézmény jelentésében, hogy "a kormány gazdasági folyamatokba történő beavatkozása és a gyakori kiszámíthatatlan adóváltoztatásai - különösen a vállalati szektorban - aláásták a privát szektor aktivitását".

Mert mit is állít az IMF? (forrás: hvg.hu)

  • A deficit idei túlfutásának döntő része olyan bevételek elmaradásából  fog összejönni, mint például a tranzakciós adó és az adóbeszedés hatékonyság-javítás, az e-útdíj rendszer indulásának csúszása, az oktatásra fordított nagyobb összegek és az uniós pályázatokhoz biztosított nagyobb önerő. És igen, lehet azt mondani, hogy a magyar szakemberek ezt már megmondták, de valószínűleg ezzel csak a nemzetközi karvalytőke hazai bérencei státuszukat fogják igazolni. És mindez mit fog eredményezni? A deficit 2014-15-ben is 3 százalék felett maradhat, az államadósság GDP-hez viszonyított szintje pedig 78 százalék körül mozog majd, 10 százalékkal magasabban, mint a válság előtt. Mindez annak ellenére, hogy 2012-ben lezajlott a pénzügyi konszolidáció, illetve 2011-ben megtörtént a magánnyugdíjpénztárak eistandolása.  

Magyarul: a költségvetésben a bevételi oldalon ilyen vagy olyan okból beszedhetetlen tételek sorakoznak, miközben szemben velük olyan kiadások vannak, amelyeket nem megfelelő mértékben terveztek be. A különbség előteremtése pedig újabb megszorításokat fog eredményezni - és ezt valakinek majd meg kell mondania Orbán Viktornak.  És ezt már nem lehet az "emútnyócévre" fogni. 

  • Bár a deficit lefaragása jó cél, a pénzügyi konszolidáció pedig szükséges volt, a kormány ennek elérése érdekében döntően ad-hoc lépésekre támaszkodott - bankadó, áfa emelése, tranzakciós adó -, és ezzel tömködte be a felbukkanó pénzügyi lyukakat. Azokat a lyukakat, amelyeket a vártnál alacsonyabb növekedés és a kormányzati költekezés okozott, ráadásul az új és diszkriminatív intézkedések gyakori felbukkanása a belföldi pénzügyi intézmények eróziójával együtt “behorpasztották” a közbizalmat a döntéshozatalban.

Magyarul: nemzetgazdasági szintű, komplex tervezésből elégtelen, az ad-hoc intézkedések lehetséges eredményeinek vizsgálatából szintúgy, nem is beszélve arról, hogy a kétharmados erőtől duzzadva olyan tényezőt hagyott a kormányzat eközben figyelmen kívül, mint a közbizalom. Pedig ez az, amit még nekik is tisztelni illett volna. Valószínűleg épp erről beszélt Mesterházy Attila is, és ezt idézte a Fidesz által oly hevesen támadott Wall Street Journal Europe is:

"Az elmúlt héten Washingtonban és New Yorkban lebonyolított találkozóin Mesterházy ígéretet tett arra, hogy a szocialisták gyorsan és határozottan fognak cselekedni a magyar gazdaságba vetett nemzetközi bizalom helyreállítása érdekében - írta a The Wall Street Journal Europe."

  • a devizatartalék magas szintjét javasolják, hogy a MNB képes legyen a sokkok tompítására

Magyarul: az IMF is hallotta a pletykákat arról, hogy a kampányévben a kormány szeretne hozzányúlni a tartalékokhoz, mindezt megfelelő pártkatona segédletével.

  • a gazdaság recesszióban van és a gyors kilábalás esélyei is gyengébbek lettek. Tavaly 1,5 százalékkal zsugorodott a magyar gazdaság, köszönhetően például a visszaeső a lakossági fogyasztásnak, a fogyatkozó beruházásoknak. Az exportorientált feldolgozóipart leszámítva a magyar gazdaság többi része csak vergődött, a privát szektorban a munkahelyteremtés rendkívül vérszegény, a munkanélküliségi ráta nagyjából változatlan maradt tavalyelőtthöz képest, a kormány közmunkaprogramjának ellenére. A lakossági és vállalati hitelezés tovább szűkült.

Magyarul: hiányoznak a szilárd gazdasági alapok, amik elviekben már megvannak az aratás évéhez, legalábbis egyes hírek szerint. Mert ami most itt, kicsiny hazánkban van, abból minden lesz, csak tele magtárak nem - hiába hirdeti szerte az országban óriásplakátokon Kokó, hogy a válságnak vége van, az IMF ezt másképp látja. 

  • A jelenlegi politika tükrében a magyar gazdaság 2013-ban stagnálni fog, és a pozitív hatású exportot a folytatódó gyenge belső kereslet kioltja. Bár a kormányzat úgy véli, hogy van lehetőség a növekedésre (nagyobb eurózónás növekedés, kiemelt vállalatokkal történő stratégiai megállapodások megkötése, az uniós források gyorsabb lehívása)  az IMF szerint amíg a történelmi mélyponton lévő befektetési szint nem emelkedik, a munkaerő-költségek viszont emelkednek, a versenyképesség, az export és a növekedés szenvedni fog, ez pedig megakadályozza a közép távú gazdasági növekedést is.

Magyarul: lehet vizionálni egymillió úgy munkahelyet, ázsiai befektetőket meg sok-sok multit, ha a belső feltételeket nem alakítják befektetőbaráttá, akkor az egész csak egy délibábos álom. És igen, ehhez hozzátartozik a minimálbér neuralgikus kérdése is. A legrémisztőbb pedig az, hogy az IMF ettől a kormánytól nem is vár gazdaságpolitikai megújulást. Az pedig már teoretikus kérdés, vajon hol tartana az ország, ha az a kormány másképp állt volna hozzá a dolgokhoz? Dolgoznának félmillióan külföldön? Szükség lenne a mindenáron tandíjra? És a megszorítások sorozatára?

Mindeközben Matolcsy továbbra is szajkózza, a kormány 2020-ig legalább egymillió új munkahelyet szeretne teremteni, és a kabinet célja, hogy visszatérésre ösztönözze a jelenleg külföldön dolgozó „félmillió kitűnő magyar munkavállalót”. Az index.hu számításai szerint a 2010. augusztusa óta -97.833 munkahely teremtésénél tart a kormány. Kérdés, ha a kormány továbbra is ilyen ütemben halad saját céljai felé, akkor ez azt jelenti, 10 év múlva majd félmillió munkahellyel lesz kevesebb hazánkban? 

A nyuszi szalad, a teknős ballag utána. A nyuszi nyüstöli a teknőst, hogy szedje már a lábát, de a cammogó teknős egyre csak azt hajtogatja:

- Te nyuszi, milyen jó, hogy ilyen lassan haladunk!
- De miért lenne jó - kérdi a nyuszi -, hogy lassan megyünk?
- Mert nem jó felé megyünk - motyogja csendesen a teknős.

  •  Az IMF szerint kiszámítható gazdaságpolitika, a vállalkozások mozgásterének biztosítása és strukturális reformok kellenek a magasabb növekedéshez és az életszínvonal emelkedéséhez.

Magyarul: jó lenne már, ha a kormányzat békén hagyná a gazdaságot, nem találna ki nap mint nap új intézkedéseket és nem fojtanák meg a vállalkozásokat a legújabb ötleteikkel. És míg Matolcsy arról ír, hogy 2013-ban a magyar vállalkozók ritka jó új lehetőségekkel találkoznak majd, úgymint új vállalkozási formákkal, új hitelforrásokkal, új uniós pályázatokkal, megújult adórendszerrel meg javuló üzleti környezettel, addig az IMF nem így látja. Sőt. 

 

Eközben a Fidesz nem önmagával és teljesítményével, hanem az aktuális legfőbb hazai ellenséggel, a szocialisták vezérével és annak a Wall Street Journalban megjelent interjújával van elfoglalva:

"Miközben külföldön úgy tüntetik fel magukat, mint akik a jogállamiság, az összefogás és magyar gazdaság barátai, az eddigi kormányzásuk tragikus következményeiről mélyen hallgatnak. (...) Mesterházy Attila interjújából is egyre világosabb, hogy mit akar a baloldal valójában: újra a bankokat helyeznék a saját állampolgáraik elé, a külföldi tulajdonú vállalatokat a magyar vállalkozások elé. (...) Külföldön munkahelyekről és tisztességes fizetésről beszélnek, miközben a programjukban feketén-fehéren ott áll az ellenkezője: ők nem védenék meg a hazai vállalkozásokat, emelnék a társasági adót, csökkentenék a minimálbért, elvennék a családi adókedvezményt. Külföldön összefogásról beszélnek, miközben itthon gyűlöletkampánnyal hergelik az embereket. (...) " (Selmeczi Gabriella)

Selmeczi Gabriella szerint "a baloldal immár sokadik alkalommal választotta azt az utat, hogy külföldön próbálja meg lejáratni az országot, és valótlan állításokkal vezeti félre a külföldi közvéleményt". De vajon hogyan kommentálná a Fidesz-szóvivő az IMF jelentést? Valótlan állítások? Hazánkat lejárató megállapítások? A külföldi közvélemény félrevezetése? 

Kérdés, valójában ki kit vezet félre - és nem az elkövetkező kampányév lesz az őszinteség éve a kormány részéről, az biztos. Hiszen már az is kimaradt a hírekből, ki gründolta ide a kecskeméti Merci-gyárat annak idején. Mert nem az, aki felavatta. És ha már ilyen "apróságban" nincs őszinteség, akkor mit várjunk a "nagy" dolgokban? Ki lesz majd, aki feláll és önkritikát gyakorolva elismétli Gyurcsány egykori, elhíresült szavait?

Addig is lehet indítani egy újabb kampányt az IMF ellen és még egy békemenet is biztos belefér.

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr175050359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nanehogymár 2013.01.29. 13:06:30

@Zuckerbrot: na de akkor? lehet, hogy van benne igazság is nemdebár!?

Muzsikok közt 2013.01.29. 13:10:51

@nanehogymár: Persze hogy lehet. Annyiféle igazság van ahányféle érdek. Meghallgatni meg kell, aztán az ellenkezőjét kell csinálni.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.29. 13:13:33

@Zuckerbrot: a segély olcsóbb a költségvetésnek, sokkal kevesebb a járulékos költsége (lásd menedzsment költségek, kb. 30%, ez láthatatlan csatornákon elszivárog), viszont nem lehet vele kampányolni, "csak az egyen, aki dolgozik is"

Blogger Géza 2013.01.29. 13:16:10

@nanehogymár: Nem én vagyok az, aki itt nem tudja értelmezni a számokat...

Muzsikok közt 2013.01.29. 13:21:36

@morgás joga mindenkit megillet: Valami konkrétum a 'menedzsment' ktgekről?

A segély munkára ösztönöz? Ezért lett a 6% 2002es munkanélküliségből mára 11%?

nem várt fordulat 2013.01.29. 13:22:33

"2010. augusztusa óta -97.833 munkahely teremtésénél tart a kormány"

izé, ebben benne van az a tudtommal 300e, de ha matolcsynak hiszünk, akkor félmillió ember is, aki kivándorolt?

ezt valahogyan senki nem akarja beleszámolni.

Muzsikok közt 2013.01.29. 13:27:16

@karacsi_maci: Szó nem volt róla hogy 500e ember 2010 óta vándorolt ki. Sőt kivándorlásról sem. Annyit mondtak, hogy ennyien dolgoznak külföldön.

DezInf 2013.01.29. 13:35:15

@Zuckerbrot:

Orvos látott már?
Szerintem heveny fideszmániád van,félek ez ragályos:)
Nem gyenge értelmi képességű vagy,nem hát,csak egy fidesztoprongy.
Ez válasz a munkanélküliségre tett megjegyzésedre tapló.
Lehet,ott a lendvai utcában van állásod,még egy ideig....... aztán húzhatsz oda,ahova való vagy:)

Avertie 2013.01.29. 13:36:40

A kormány ellenkezni mert, és kampányt folytatott az IMF ellen.
Az IMF jelentésével jelezni kívánta, hogy nem tetszik neki a kormány (gazdaságpolitikája), és hogy kampányolni ő is tud.

nanehogymár 2013.01.29. 13:42:13

@Zuckerbrot: most nincs segély, de ugyanúgy munka se, szóval ez nem egyenesen arányos. akkor is volt segély, mégis alacsonyabb volt a munkanélküliség.

nanehogymár 2013.01.29. 13:43:42

@Zuckerbrot: tehát azok csak úgy odateremtődtek külföldre és nem vándoroltak ki? :) nahát :D

nanehogymár 2013.01.29. 13:45:12

@DezInf: ne idegeskedj, én jól szórakozom :D kár hogy a bőrünkre, megy de ez nem változtat rajta ugyse :)

Muzsikok közt 2013.01.29. 13:45:43

@nanehogymár: A külföldön dolgozik és a kivándorolt 2 külön halmaz. Ugye nem kell elmagyaráznom miért.

Acsabi44 2013.01.29. 13:50:39

@Vahakomb: Én meg majd továbbra is a gyerekkori traumákra fogom, ha majd egyszer nekiállok kislányokat darabolni, mert a világ úgy működik szerencsére, hogy akármeddig lehet múltbéli dolgokra fogni, ha valamit elbaszunk. Ugye?

blah 2013.01.29. 13:50:57

@Zuckerbrot: Az előrejelzésre jött egy rakás kiigazítás ugye. Szóval nem volt az annyira rossz. Gondolom ezt belátta a kormány is és azért cselekedett. Abban is teljesen igaza volt az imf-nek, hogy a kormány módszerei rosszak, azt meg ugye a jelen bizonyítja.

DezInf 2013.01.29. 13:53:39

@Zuckerbrot:

Ezeket talán meséld a négymillió szegénységben élő magyarnak. Azért szegények mert elmútnyócév,meg egymillió munkahely,meg tessék kivándorolni ha nem teccik:)
Meg a fidesznek le kell rabolnia mindent,mert lehet megint jön az az elmútnyócév,oszt kell a mani annak az átvészeléséhez.
Aki gazdag,az meg még gazdagabb.
Aki a fidesz fenekét nyalja,annak talán csurran-cseppen valami könyöradomány.
Felelős kormány :D
Egyszer biztosan felelni fog....

Muzsikok közt 2013.01.29. 13:54:10

@blah: Abban is teljesen igaza volt az imf-nek, hogy a kormány módszerei rosszak, azt meg ugye a jelen bizonyítja.

Dicsak.

Engem az gondolkodtat el, hogy hol volt az IMF amikor a ma ezer kiigazítással elpucolandó szarhalmaz összejött.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 14:04:55

Az IMF-ről a bankárkommunisták jutnak eszembe, akik felvették tőlük a több billió forintos devizahitelt a nyakunkba, és azóta is ezzel dicsekednek, mi több, biztatják az utódukat, hogy ők is vegyenek fel újabb több billiós devizahitelt az IMF-től, mert mennyivel kisebb a kamata, mint a forinthitelnek.

Mondják mindezt azután, hogy beszopatták a fél országot a devizahitelekkel, körülmetélték az egész gazdaságunkat, billiókat kúrtak el szarságokra, megduplázták az adósságunkat, és kilőtték azok szemét, majd megkínozták a Rádió udvarán, akiknek ez nem tetszett.

Muzsikok közt 2013.01.29. 14:07:19

@morgás joga mindenkit megillet:

Annyit találtam a linken hogy x közmunkás y forintba került havonta(menedzseléssel, szállítással, kapával-kaszával).

Ha ebből levonom a nem kifizetett segélyt + amit az önkori a vállalkozásoknak fizetne a közmunkások helyett

Akkor lenne valamiféle eredmény, de utóbbiakról nem írtál.

nanehogymár 2013.01.29. 14:13:19

@Zuckerbrot: valóban nem azonos halmaz, de azt nem tudhatod, hogy aki eredetileg külföldre ment dolgozni, az nem lesz-e/lett kivándorló igaz-e? :)

nanehogymár 2013.01.29. 14:16:08

@Zuckerbrot: miért? hol kellett volna lennie? nem felügyelet az :) az, hogy elkúrták, nem mentesíti a mostani elkúrást. remélem ennyiben azért egyetértünk.

VT Man 2013.01.29. 14:16:49

@kennyking:
"Én az orbánék helyében hiteleket is vennék fel, mert annyira olcsó az IMF hitel, hogy a hülyének is megéri. "

EZ a megoldás!

Az IMF a magyar embereknek kellene hitelt adjon!

A kormány lehet olyan hülye, hogy nem kell az IMF hitel, de a magyar emberek?

Mindenki vehetné fel as szuper hitelt, EURO alapon 4-5% kamatra!

Lenne itt kánaán!

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 14:18:03

@morgás joga mindenkit megillet: a lakosság jöl körülhatárolható csoportjának fokozatos rászoktatása a segílyből és lopásokból élésre egyáltalán nem olcsó vagy legolcsóbb megoldást.

Még akkor sem, ha a bolsik úgy számolnak, hogy egy 49 999 forintos lopás "szabálysértés" elkövetőjét nem éri meg leültetni 50 000 forint költséggel.

Rövid távon persze lehet, hogy a bolsik számolnak jól. 100 év alatt azért beérett a hosszú távú gyümölcse a bűnpártolásuknak.

VT Man 2013.01.29. 14:18:18

@DezInf:
"Ezeket talán meséld a négymillió szegénységben élő magyarnak. Azért szegények mert elmútnyócév,meg egymillió munkahely,meg tessék kivándorolni ha nem teccik:)"

Hát igen. Mi a jobb?

- Itthon szegénynek lenni és éhezni?

- Londonban dolgozni, takarítást, gyárpucolást, havi 300-400 ezer Forintért? Esetleg szedni az almát Spanyolországban?

Gondolom itthon mégiscsak jobb éhezni, mert különben már kimentek volna dolgozni.

nanehogymár 2013.01.29. 14:18:45

@Negyvenértelmiségi: na pont ilyeneket lehet beetetni, hogy a fos után mennyivel jobb is a szar :) és tényleg? :D

VT Man 2013.01.29. 14:19:28

@Negyvenértelmiségi:
"Az IMF-ről a bankárkommunisták jutnak eszembe, akik felvették tőlük a több billió forintos devizahitelt a nyakunkba"

Ez az. Ezt miért nem hangsúlyozza a cikk?

Miért kellett DEVIZÁBAN felvenni az IMF hitelt? Hisz ha romlik az árfolyam -- mint ahogy most 300 Ft = 1 EUR -- akkor jól megszívjuk!

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 14:20:12

@nanehogymár: én csak a fosról írtam, az elvtársaidról.

Blogger Géza 2013.01.29. 14:20:27

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Hehe, erről beszélek. :) A fenti számnak köze nincs a KSH-hoz, ez egy indexes szám. De a sötétségben bolyongókat jól lehet ilyenekkel manipulálni.

nanehogymár 2013.01.29. 14:21:16

@VT Man: nah neked valami pozíciót kéne adni selmeci mellé, elég jól megy a demagógia :)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 14:21:59

@VT Man: erről semelyik "mértékadó" "szakértő" nem beszél, hogy az IMF-hitel devizahitel, attól olcsóbb a kamata, mint a forintos államkötvénynek.

Annyit értenek a közgazdasághoz, mint aki plazmatévét vesz fel providentes gyorskölcsönre. Igaz, utóbbi legalább csak magával baszik ki.

nanehogymár 2013.01.29. 14:22:55

@Negyvenértelmiségi: nekem nem elvtársaim, nem nyert. mesélj a szarról is most. azok úgy tűnik viszont, hogy a te elvtársaid.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 14:24:21

@VT Man: már csak attól is romlik a forint árfolyama, hogy a törlesztéshez egy rakás devizát kell vásárolnunk, vagyis forintot eladnunk dömpingáron. De a bolsik örülnek, hogy a forint árfolyama miatt is üthetik azokat, akik az ő szarukat próbálják visszalapátolni a seggükbe.

nanehogymár 2013.01.29. 14:28:57

@VT Man: a kérdés felvethető, hogy inkább forint mint deviza.
de nyilván az IMF azért ad devizában, hogy ezzel is féken tartsa az idiótizmust. ez azért belátható. cserébe alacsony a kamat.

nincs1itt 2013.01.29. 14:29:04

@ursus artos: a terv nem is, csak valamiért a kieszelőiből volt elege az eccségsugarúnak...

Muzsikok közt 2013.01.29. 14:29:18

@nanehogymár: miért? hol kellett volna lennie? nem felügyelet az :) az, hogy elkúrták, nem mentesíti a mostani elkúrást. remélem ennyiben azért egyetértünk.

- korántsem. Akkor ők finanszírozták az elkúrásunkat, így nem zavarta őket semmi, hiszen a minnél nagyobb elkúrásban érdekeltek.

Lásd Románia: Mindent az IMF előírásai szerint csináltak, közszféra 25% kirúgása, nyugdíjcsökkentés, privatizációra kényszrítés(most a válság közepén persze amikor semmit sem lehet eladni árában), azt a bankok csak nem adnak hitelt mégsem.

nanehogymár 2013.01.29. 14:30:03

@Negyvenértelmiségi: na most ezt erőltetheted napestig, de ettől még nem lesz igaz. te viszont elegánsan kikerülted, hogy neked a mostaniak elvtársaid. :)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 14:31:01

@nanehogymár: milyen idiotizmust tart féken, ha az IMF körbejárja a bolsik vezette országokat, hogy zsíros jutalékért cserébe felvetessen velük nem is alacsony kamaton több billió forint értékű devizahiteleket?

nincs1itt 2013.01.29. 14:31:40

@Blogger Géza: Géza, Géza, a KSH adatai alapján... de tuggyuk, mi nagyon is jól, hogy az káeshá csak a balliberáliskarvalytőke szekértolója...

nanehogymár 2013.01.29. 14:33:47

@Zuckerbrot: mikor finanszírozták az elkúrást? 2009-re kapott hitelt Mo. nagyrészt már bajnai alatt. ott már messze voltunk az elkúrástól, ott már a tűzoltás ment csak a szakadék szélén.

tehát nem mentesíti a mostani elkúrást igaz?

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 14:34:16

@Zuckerbrot: minél nagyobb az elkúrás, annál jobban bejönnek a bolsi dumák, és annál több újabb csilliárdos devizahitelt lehet felvetetni az országokkal.

Magyarország 1118 év alatt mindig kifizette az összes számláját, mégis az egekben a kockázati felár. A forint árfolyama biboldó bankárok játékszere. A szavazók többsége nyugger és ork. A bolsik hazudnak rendületlenül.

Ideális terep egy újabb gigantikus devizahitel felvetetésére.

nanehogymár 2013.01.29. 14:34:58

@Negyvenértelmiségi: a nyugati országok bolsik? jó tudni :D na jó így már röhejes amit előadsz és ismét elsiklottál a kérdés felett. hagyjuk.

blah 2013.01.29. 14:36:32

@Zuckerbrot: hát dörzsölte a tenyerét. :)
Viccen kívül meg az imf nem egy felügyeleti szerv, most is csak a válság miatt meg a befektetésük miatt figyelnek oda. Viszont azt még mindig tartom, hogy nem beszélnek olyan hülyeséget amikor értékelik a kormány ténykedését.

Nikorene 2013.01.29. 14:36:40

@Zuckerbrot: Ugyan nem reprezentatív, mert kicsi a minta, de itt (informatikával foglalkozó cég a sógoréknál) 16 magyar van a magyar levlistán, és abból 13nak kevesebb, mint 2 éves munkaviszonya van (tehát kevesebb, mint 2 éve jöttek ki), a 13ból 9nek kevesebb, mint 1 év... és minimum 8 családos, teljes családdal (a többit nem tudom)... tehát a kint dolgozik majdem = a kivándorolt (minimum 5 évre tervez maradni). 5 év után jó kérdés, hogy mi lesz, sztem a családosok nem mennek haza, mert addigra a gyerekek ideszoknak.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 14:40:08

@Nikorene: százezreket deportáltak a bolsik Németországba, százezreket a Szovjetunióba, majd százezreket kényszerítettek emigrációra. Aztán "demokraták" lettek, elkúrtak mindent, és újabb százezrek számára nem adtak más választási lehetőséget, mint hogy külföldön próbáljanak boldogulni.

torró 2013.01.29. 14:41:35

"Az elmúlt héten Washingtonban és New Yorkban lebonyolított találkozóin Mesterházy ígéretet tett arra, hogy a szocialisták gyorsan és határozottan fognak cselekedni a magyar gazdaságba vetett nemzetközi bizalom helyreállítása érdekében - írta a The Wall Street Journal Europe."
Nem kell itt izélni, itt a megoldás, az MSZP már tudja az izét, és és ők majd megoldják ezt az izét.Na! Eddig is tudták, míg ők voltak izébe, de jött ez az izé, aztán ezek elizélték, most meg az Amerikai nagybácsinak megigérték, hogy úgyhogy. Értcsük elvtársak? Azé!

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 14:43:59

Hallom, legújabban nemzeti pártként határozza meg magát a KMP, az MKP, az MDP és az MSZMP jogutódja. Ezentúl minden másképp lesz, mint eddig volt, szerintem szavazzanak rájuk sokan, hátha most nem kúrják el, hátha most nem gyilkolnak meg tízezreket, hátha most nem metélik körül az országot.

Nikorene 2013.01.29. 14:45:15

@Negyvenértelmiségi: jaja, én tuti nem felejtem ezt el az éppen regnáló kommunista pártnak :D :D :D

Nikorene 2013.01.29. 14:47:18

@torró: pont annyira tudják mit kell csinálni gondolom, mint ahogy Orbán tudta, ahogy azt 2006-2010 között folyamatosan hangoztatta :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.29. 14:48:47

az az őszinte félelmem, hogy soha egyik se lesz az őszinteség éve. :S

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 14:49:00

@Nikorene: hát igen, inkább lőjék ki az emberek szemét, és kínozzák meg a Rádió udvarán, mint hogy stadiont építsenek.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 14:55:26

@Nikorene: akkor neked nyilván nem gond, hogy N. Lászlónak és Cs. Attilának már csak az egyik van meg, mert tiltakoztak az elkúrások ellen, amik téged is külföldre kényszerítettek végül.

blah 2013.01.29. 15:02:28

@Negyvenértelmiségi: csak két dolog, left wing, valamint akkor még nem az elkúrások ellen tiltakoztak. Aki meg olyan hülye volt, hogy arra az akkori rendőri reakcióra nem számított az Taigetosz pozitív.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 15:04:33

@blah: '56-ban is lehetett rá számítani, hogy a bolsik rárontanak a nemzetre, mégis voltak bátor hazafiak, akik nem szartak be tőlük.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 15:07:30

@blah: a "Good night, left side" az pontosan így van, mint ahogy Budán sem ebvásár volt.

Nikorene 2013.01.29. 15:07:35

@Negyvenértelmiségi: nem, sôt annak a 1,99 millió budapesti polgárnak se gond, akik velem együtt a tvben nézték, ahogy a békés tiltakozók felgyújtják a kocsikat, feszedik a macskakövet és békésen betörnek a tv székházba...
Nyugtathatod magad ezzel ha gondolod, ki vagyok én, hogy meg akarjam változtatni a hitedet, de biztos lehetsz benne, hogy nem az "elmúltnyócév" kényszerített külfödre :)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 15:10:22

@Nikorene: akiket megkínoztak a Magyar Rádió udvarán az "elvtársak", azok mivel érdemelték ezt ki, hangos skandálással vagy a múlt század legsötétebb éveire emlékeztető kukagyújtogatással?

Nikorene 2013.01.29. 15:13:34

@Negyvenértelmiségi: nem tudom, ez nekem új, elmeséled pontosan hogyan is volt?

blah 2013.01.29. 15:13:53

@Negyvenértelmiségi: oké, ha a logikus gondolkodásra gondolsz akkor rendben.

Másfelől azt a helyzetet 56-tal összehasonlítani, hát... nekem rise and shine left side van amikor azt mondom, hogy pár héttel korábbi sérelmeket pont egy erőszakszervezet nem fog csak úgy elfelejteni.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 15:14:22

A bolsik egyik 2006-os áldozata a több száz közül:

"Az akkor 45 éves - késő esti órákban a Kossuth téri tüntetésről társaival békésen hazafelé tartó - Zajácz László tanárra indok vagy figyelmeztetés nélkül támadtak rá az egyenruhások a Szabadság téren. A rendőri intézkedés közben szilánkosra tört a férfi csuklója és kificamodott a könyöke. A férfi eltört és duplájára dagadt kezét az akkor még nem rendszeresített műanyag kötegelővel megkötözték, majd a sérült testrészén megemelve vitték a rabomobilig, miközben trágár szavakkal szidalmazták. A tanár kezét négy és fél órás műtéttel kellett összeszegecselni. Végül csaknem kétnapi őrizet után engedték szabadon, és bűncselekmény hiányában megszüntették vele szemben az eljárást. A tanár maradandó testi és lelki sérüléseket szenvedett."

Forrás: www.jogiforum.hu/hirek/23429 (nem nácifasiszta)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 15:16:39

@blah: és akkor az úgy van rendjén, hogy a múlt sérelmét leverik máshol, máskor egészen másokon aljas, emberalatti módszerekkel. Világos. Bolsi szavazó vagy, netán párttitkár?

Ha szembejön velem egy rendőr, akkor kezdjek el gondolkodni, hogy vajon lefröcskölték-e őt 3 hónapja 100 kilométerrel arrébb, mert ha igen, akkor eltöri a csontjaimat és megkínoz?

Nikorene 2013.01.29. 15:20:12

@Negyvenértelmiségi: értem. Tehát ha most megállít a rendôr, kiszállít a kocsiból, és agyba-fôbe ver minden ok nélkül, majd ezt én holnap közlöm Veled, akkor holnaptól kezdve az lesz a kommentedben, hogy a FIDESZ-KDNP kormány mekkora egy szemét, mert megveretett engem? Gondolom...

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 15:24:11

@Nikorene: a bolsik voltak azok, akik még ki is tüntették a végén a nemzetre rárontó vadállatokat. Egy szóval sem kritizálták őket, hanem írásba és szóba adták, hogy nagyon elégedettek voltak a "munkájukkal", minek során több száz ember méltóságát hugyozták telibe, törték el csontjait, verték meg, kínozták meg őrizetben. Ma már erről számtalan jogerős ítélet is tanúskodik, ha a szemednek nem hinnél esetleg. Még a jobb érzésű bolsiknak is kifordult a gyomra attól, amit akkor a gorilláik műveltek. Úgy látom, te nem jobb érzésű bolsi vagy.

blah 2013.01.29. 15:31:45

@Negyvenértelmiségi: én csak a logikus gondolkodást próbáltam levezetni az adott esetre, ha már good night left side van az avatarodban. Én nem mondom, hogy rendben van viszont ha a fidesz által felbujtott csőcselék pár héttel korábban randalírozik és a kollégáikat bántalmazza akkor a legközelebbi tömegoszlatás alkalmával számomra nem lesz meglepő az a reakció, hogy túlzott durvasággal lépnek föl és nem akarnak senkinek külön a lelkére beszélni. Ennyire azért kéne ismerni a fakabátokat.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 15:32:16

@Nikorene: a mostani kormány alatt minden tüntetés teljesen normálisan lezajlott, mindenki elmondhatta szabadon a véleményét a millásoktól a gárdistákon át a bolsikig. Illetve egy kivétel mégiscsak volt, amikor az LMP-seket állították elő nyilvánvalóan jogtalanul, de őket sem kínozták meg, és nem dícsérte utána agyba-főbe a kormány a "rendőröket", hanem amnesztiát adtak a tüntetőknek.

A bolsik idejében folyamatosak voltak a hatósági jogsértések, és a kúrmány nagyon elégedett volt.

Egyik tüntetést a másik után oszlatták fel mondvacsinált ürügyekkel, hiába állapította meg sorra a bíróság, hogy törvénytelenül.

Ezt tetézte a folyamatos erőszak is.

DezInf 2013.01.29. 15:32:46

@Negyvenértelmiségi:

Bezzeg az igazi hazafi T-34 tankba pattant és belehajtott a tömegbe. Mert ő nem szarozott holmi gumilövedékes puskával. Kiváncsi lennék,ha lett volna munició a tankban lévő fegyverekbe, akkor használta volna ?

Nikorene 2013.01.29. 15:33:47

@Negyvenértelmiségi: :) nem, nem vagyok jobb érzésû bolsi, egy jobb-közép szavazó lennék (legalább is a teszteredmények eddig ezt mutatták).

Remélem azokról a jogerôs ítéletekrôl is van linked, amikben az általam elébb említett gyújtogató (nem kuka, hanem autó), romboló, vízágyúfoglaló, randalírozó békés tûntetôket ítélik el, és fizettetik velük ki a perköltséget, illetve az okozott kárt, vagy ítélik ôket közmunkára. Ugye van?

Vagy az egész utcai csata csak az akkori bolsi kormány által statisztákkal, színészekkel megrendezett és felvett, majd a hírTV kommunikációs csatornájának feltörésével adásba csempészett riport volt? És nem is kellett volna napokig esténként otthon ülni a családdal, nyugodtan kimehettünk volna a belvárosba sétálni?

Nikorene 2013.01.29. 15:36:49

@Negyvenértelmiségi: :) Egen... nem is értem, hogy a mostani kormány alatti tûntetésen elkövetett erôszakot, kocsi gyújtogatást, rendôröket kôvel dobálást, TV Székház rombolást, és napokig tartó zavargást hogy nézhette az egész kormány a rendôrséggel tétlenül, és miért nem verték agyba-fôbe a tûntetôket. Skandallum. :)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 15:37:39

@blah:

"nem lesz meglepő az a reakció, hogy túlzott durvasággal lépnek föl"

Tudod, én a durvaságra semmilyen mentséget nem tudok felhozni, ellentétben a bolsikkal, akik előbb még a durvaságot is letagadják, és amikor bebizonyosodik, akkor elkezdik megmagyarázni.

Ha szétvernék a bolsikat, ugyanúgy melléjük állnék ebben az egy ügyben, mint ahogy mindenki mellé odaállok, akit bántanak.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 15:39:16

@Nikorene: nincs mentség arra, hogy őrizeteseket megkínoznak, megvernek, ütlegelnek, csontjaikat eltörik. Ne is erőlködj, "elvtárs".

Muzsikok közt 2013.01.29. 15:39:35

@nanehogymár: mikor finanszírozták az elkúrást? 2009-re kapott hitelt Mo. nagyrészt már bajnai alatt.

- valóban a 2009es gigahitel lett volna az első szoci hitelfelvétel az IMFtől? Mert kurvára nem.

blah 2013.01.29. 15:43:09

@Negyvenértelmiségi: tetszeni nekem sem tetszik, de mit tudsz csinálni? Arra viszont nem emlékszem, hogy bejelentett tüntetéseket oszlattak volna föl erőszakkal. A hídfoglalásra emlékszem még amit feloszlattak de azt sem erőszakkal.

Nikorene 2013.01.29. 15:46:03

@Negyvenértelmiségi: No, ebben egyetértünk. Valóban nincs mentség rá, az ilyen ügyeket ki kell vizsgálni, és ha bizonyítható, akkor az elkövetôt meg kell bûntetni, ha rendôr, ha nem rendôr.
De idézzél nyugodtan tôlem, ahol felmentettem a rendôri túlkapásban résztvevôket.

DezInf 2013.01.29. 15:46:44

@Zuckerbrot:

Látom az a bajod,hogy nem hagyták csődbe menni az országot.
A fenének vettek fel mentő-hitelt.
A legnagyobb hiba az volt,hogy beléptünk az EU-ba meg az IMF-be,mert ha nem lennénk tagok,akkor hasítana a gaz-daság:)
Ez kicsit hasonlít 1988-hoz :)

Nikorene 2013.01.29. 15:48:46

@Negyvenértelmiségi: Ugyanakkor a hozzászólásaimban Neked feltett kérdéseimet nyugodtan ignoráld tovább, végül is csak költôi kérdések, mert unatkozom ;)

Muzsikok közt 2013.01.29. 15:51:13

@DezInf: Már akkor is az IMFből éltek a kommunisták, amikor kommunistáknak hívták őket te nagyonhülye, 90 előtt, biza!

blah 2013.01.29. 15:56:20

@Zuckerbrot: erre lehetne mondani, hogy per pillanat a fidesznél játszik a legtöbb exkommunista játékos :)

apanna 2013.01.29. 16:04:13

@Selmeczi a rusnya, buta fideszes szőke nő!: "- a Simor után várható erős forintgyengülés miatt tették"
A pénzvilágot nem az érdekli, hogy Simor, vagy más tölti be ezt a posztot.

DezInf 2013.01.29. 16:07:03

@Zuckerbrot:

"Ez kicsit hasonlít 1988-hoz :) "

"te nagyonhülye" szerinted miért írtam 1988-at?
Olvasni is megtanulhatnál,nem csak hazudni fidesznyik:D
A kommunizmust meg csak a SZU építette,de ezt kár lenne neked elmagyarázni,mert még összezavarodna az a kis hüle agyacskád:D

torró 2013.01.29. 16:14:01

@Nikorene:
Ez a hasonlat erősen sántít, ugyanis a FIDESZ nem vitte csőd szélére az országot, mint az MSZP, akinek a "hozzáértése" miatt szív mindenki,amit valahogy sehogy sem akartok elismerni.Szar ügy tudom, de ez van. És a FIDESZ nem lobbizott annak idején Magyarország ellen mint az internacionalisták.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 16:19:56

@blah: mindegy, hogy bejelentik vagy sem a tüntetéseket, ld. a Bukta kontra Magyarország (valójában bolsi bukta) ügyet Strassburgban. De azután is folyamatosan feloszlatták a bolsik a tüntetéseket, aztán fizethettek az adófizetők.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 16:21:08

@Nikorene: minden kérdésed csak a bolsik mentegetését szolgálja. Csak hogy tudd, az nem mentség a brutalitásra, hogy számíthattak volna rá a tüntetők, hogy a bolsik eltörik érte a csontjaikat.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 16:23:32

@Zuckerbrot: Fekete-Schwarz elvtárs is vett fel korábban IMF-devizahitelt, abba is belerokkant az ország. De azért megpróbálták még egyszer, hátha most nem. Hogy, hogy nem, megint.

Aztán most, hogy jönnek a billiós csekkek jenben, ejróban meg USD-ben, és dömpingáron kell eladni a forintot, hogy ki tudjuk őket köhögni, óbégatnak a bolsik egyrészt amiatt, hogy megszorít a fasiszta kormány, másrészt hogy romlik a forint.

Nikorene 2013.01.29. 16:31:57

@Negyvenértelmiségi: :) nagyon szórakoztató Veled társalogni, kollégák nem értik mit mosolygok folyton...
Tehát ha valamit kérdezek, maga a kérdés felmenti a rendôri túlkapásban résztvevôket... ezért nem is válaszolsz rá. Mert ha válszolnál akkor... ôôô... még jobban felmentôdnének? Vagy mi vagy hogy? Nem értem. De tényleg :)

@torró: egen, sántít, mert Orbán és a Fidesz 2006 és 2010 között egy fekete dobozban élt, semmi információval nem rendelkezett a külvilágról, a parlamenti munkában és a költségvetési bizottságban nem vett részt. Tehát fogalmuk sem volt róla, hogy mi várja ôket. Ez persze felmenti ôket minden alól, ami azóta történt... ôhm... hoppácsak, viszont, ha nem rendelkeztek semmilyen információval az állapotokról, és hogy milyen elkúrás van, meg hogy milyen baj, akkor mégis mi alapján állította 2006-2010 között Orbán, hogy tudja mit kell csinálni, és bármikor készen áll a kormányzársa, csak ode neki a rúdat? Csak én érzek itt ellentmondást? :)

blah 2013.01.29. 16:32:36

@Negyvenértelmiségi: mondom én csak a hídfoglalásra emlékszem, az meg nem baj, hogy a város legforgalmasabb hídjáról elzavarták őket.
Másfelől a fidesz módszerei (megszorítások) kurva szarok. A gazdaság mozgatórugóit közvetlenül sarcolni nem túl bölcs dolog. Az csak felnagyítja a recesszív folyamatokat. Miközben a végén így is úgy is te fizetsz csak így még lassítják is pénz áramlását. Az idő meg pénz.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 16:33:29

Az sem tetszik a bolsiknak, hogy nem a "kulákokkal", vagyis a 200 bruttónál jobban keresőkkel, dolgozó gyerekesekkel fizetteti ki a kormány a bolsi vetés gyümölcseinek egy részét, hanem azokkal a bankokkal, akik - nahát - gennyesre keresték magukat egy másikféle devizahitel-konstrukción.

A másik konstrukció lényege egyébként az volt, hogy 1,5 billió forint értékű deviza felvételével 7,5 billió forint értékű devizát hiteleztek ki a lakosságnak, hogy aztán a behajtómaffiával még egyszer lehúzzák őket.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 16:37:00

@blah: a bankok nem mozgatnak semmilyen gazdaságot, éppen az fektette meg a gazdaságot, hogy egymillió ember havonta tízezrekkel kevesebbet költ fogyasztásra, mert a devizahitel megemelkedett törlesztőit csengeti belőle.

Ugyanígy nyögi az ország is a kommunisták által felvett 5 billió forint értékű IMF-devizahitelt.

Persze én is nagyobbat húznék a nyuggereken és az orkokon, hogy ennyivel is kevesebb terhet kelljen viselnie a dolgozóknak, a tanulóknak és a nyugdíjasoknak. A zsidópénzeket is beszüntetném, lófaszt ingyentelek meg megemelt "kárpótlás" a kivételezetteknek. Közmédiára, álkatolikus biboldókra sem költenék egy fillér sem. De ettől még nem kiáltok a bolsikért.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 16:39:35

A szétpályáztatott pénzeket is visszafognám, és adót csökkentenék helyette, hogy a vállalkozások helyzete jobb legyen. Igaz, a kata és a kiva igencsak kedvező konstrukció a mikrovállalkozásoknak, startupoknak.

Egy biztos, a bolsik ritka gusztustalanul viselkednek most is, amikor jönnek a csekkek az elkúrásaikról. Pedig még azt sem mondhatják, hogy senki nem szólt előre, hogy ez lesz a vége.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 16:42:15

Ekézik a kormányt, hogy 1,2 billió forint az idei törlesztőrészlet. Igen bazmeg, ennyi, mert megdupláztátok az államadósságot. Ha nem duplázzátok meg 10%-os hiányokkal, akkor csak 600 milliárd lenne, vagy annyi sem.

De van ötletük is, csinálja ugyanazt a mostani kormány is, amit ők. Vegyenek fel sokbilliós devizahitelt az IMF-től, és adjanak több pénzt a zembereknek, lehetőleg a bankokon keresztül.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 16:45:41

Ekézték a kormány a bolsik, hogy csak azoknak a szülőknek adnak családi pótlékot, akik iskolába járatják a gyereküket. Szerintük ez fasizmus, anticigányizmus, és lámpát oltanának miatta. És persze fizetnék a Kanadába "menekült" orkoknak a családi pótlékot tovább.

blah 2013.01.29. 16:47:54

@Negyvenértelmiségi: ezt azért rosszul tudod. A banki hitelezés igen is pörgeti a gazdaságot és itt nem csak a lakossági hitelezésre kell gondolni, valamint nem csak a bankokat értettem ez alatt. Amit viszont nem csinált meg egyik kormány sem az a bankok megszabályozása. Pl az ilyen dolgok miatt, hogy a bank is vállaljon egyenlő arányban kockázatot és ne toljon át mindent többszörösen az ügyfélre. Szóval ezért vagyok én szkeptikus amikor itt a fidesz nagy multi meg bank dorgálásról beszél, mert pl egy szolgáltató is simán el tud bánni veled...

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 16:52:01

@blah: nem hitelezésre van szükség, hanem kockázati tőkére. Olyan konstrukciókra, ahol együtt sír és együtt nevet a két fél. Minden más esetben csak futnak a hatóságok a stiklik után. Semmi gond nem lenne abból, ha betéthalmozás helyett vállalkozást indítana az, akinek van kellő megtakarítása. Csak ez ugye unortodox dolog, vállalkozást indítani saját pénzből egy pályázat és segílyke alapú gazdaságban, így nem is könnyű átállítani a rendszert a kapitalizmusra, ahol meg kell dolgozni a pénzért, viszont ha jól dolgozol, tiéd a haszon.

blah 2013.01.29. 17:03:48

@Negyvenértelmiségi: rosszul gondolod, ez máshol is így működik. A hitel pl projektekre kell ahol nincs esélyed elindulni hitel nélkül. De fel lehetne sorolni nagyon sok mindennek a finanszírozását. Ha meg spórolgatsz spórolgatsz az bizony időbe telik és akkor lemaradsz. Az adott időegység alatt megforgatandó pénz fontos elem az egyenletben. Az termeli meg a hasznot, szóval az idő igenis tényező és erre van kitalálva a hitel. Hiába lenne így jobb ahogy mondod viszont a versenyben úgy nagyon le lehet maradni. Na mennem kell, köszi a beszélgetést!

lehunyjaketszemet 2013.01.29. 18:03:09

@Negyvenértelmiségi: látom a pártközpontban új nicket osztottak a droidoknak...:-D

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.29. 18:19:34

@lehunyjaketszemet: szerintem kérhettél volna olyan nicket is, amivel jól érzed magad, és csak a magadfajta mulyáknak osztották listáról.
süti beállítások módosítása