véleménynyilvánítási szabadság6 (1).png 

„A futball olyan, mint a bográcsgulyás. Folyamatosan teszünk bele, sosem veszünk ki, és a végén kész.” (Orbán Viktor)

Miniszterelnökünk azt is elárulta egy interjú keretében, milyen a hamis gulyás: az pedig az, amikor kivesszük belőle, amit bele kéne tenni.

Most ne tipródjunk el azon a konyhatechnikai kérdésen, hogyan is lehet utólag valamit kivenni egy épp fortyogó üstből, de biztos vannak módszerek a hamissá tételre. Ami viszont ennél sokkal érdekesebb, Orbán Viktor hogyan vélekedik a futballról:

 „(...) a futball egy olyan tevékenység, ahol nagyon sok pénz forog, és nagyon sokan keresnek sokat. Az ügynökök, az edzők, a játékosok, de a tulajdonos sohasem. (…) A focisták végső soron, a dolog filozófiáját tekintve, művészek. Ezért a futball és egy futballcsapat közelebb áll a kultúrához, mint társadalmi jelenséghez, semmint a gazdasági vállalkozásokhoz. Magyarországon a nyilvánosság előtt megszólaló pénzügyi elemzők ezt a különbséget nem ismerik föl. Félreértik a dolgot. Ők azt gondolják, hogy a futballnak nyereséget kell termelni. Ez teljes félreértése a futballnak, mint sportnak, és így a futballra épülő intézményrendszernek is.”  (Orbán Viktor)

Orbán Viktor azt is jó ötletnek tartja, hogy Európában nálunk a legalacsonyabb a profi futballisták jövedelemadója:

„Nem véletlenül van így, ezt mi találtuk ki, magam is benne voltam, jó gondolatokat kaptam Mezey Györgytől. (…) ettől még sok pénzt gyűjtünk be, az állam nyer a futballon. A közönség nyer a futballon. A játékos nyer a futballon. A klub az egyetlen, amelyik sosem nyerhet a futballon, hiszen a klub állítja elő a produkciót, és nem az a dolga, hogy nyerjen.”  (Orbán Viktor)

Felcsút stadion 3 morgás joga.jpgÉs aki úgy érzi, a környékén még nincs új, minden igényt kielégítő stadion és ezért nem jár ki hétvégenként meccsekre, az megnyugodhat, mert kormányunk újabb fokozatba kapcsolja a stadionépítési projektjét:

„A futballstadionok ügyben kezdjük utolérni a közép-európaiakat. És ha még hagynak bennünket egy-két évig dolgozni, akkor meg is fogjuk őket előzni. A Puskás Stadion építése hamarosan megkezdődik, ami azért mégis Közép-Európa egyik kiemelten nagy és szép építménye lesz a Nemzeti Olimpiai Központban. Nemcsak stadiont építünk, hanem egy egész olimpiai központot. A debreceniek jól állnak, a Fradi jól áll. Négy létesítményt az MLSZ pénzügyi rendszerén kívül közvetlenül hozunk rendbe. Ez a Diósgyőr, a Mezőkövesd, a Videoton és a Szombathely. A látványtervek már léteznek. Szeretném, ha a kormány ezekről még a nyáron dönteni tudna, és már az idén elkezdődhetnének a munkálatok, miután az MLSZ-szel és az önkormányzatokkal megállapodtunk. A többi NB I-es stadiont, illetve az NB II-es stadionokat az MLSZ programjának végrehajtása révén fogjuk gatyába rázni.”

Vajon lesznek közbeszerzések az újabb és újabb stadionok építésére?

Orbán Viktor hosszasan taglalja a futballról és a sportról a véleményét, ahogy arról is beszél, ősszel eldől, az online szerencsejátékból befolyó bevételek hogyan lesznek a klubokhoz csatornázva. Aki további részletekre kíváncsi, az elolvashatja itt a teljes interjút, ha pedig képekre a tényleges, sporttal kapcsolatos eseményekről, keresse fel a miniszterelnökünk Facebook oldalát.

És vajon mi van emögött a nagy sport iránti lelkesedés mögött?

Nem is olyan régen Sárközy Tamás elmélkedett a Mozgó Világ hasábjain arról, hogyan is viszonyul kormányunk a sporthoz, mint nemzetstratégiai ágazathoz, ezen belül az igazi kedvenchez, a futballhoz.

„A jelenlegi magyar kormányzati irányítás sajátosságai (ugyancsak leegyszerűsítve):

a) erős nemzeti hangsúly, nemzeti elkötelezettség (ún. nacionalizmus);

b) elsődlegesen politikai kormányzás (a technokrácia háttérbe szorítása);

c) a PR kiemelt szerepe a kormányzásban (populista, ún. média-marketing kormányzás);

d) de facto prezidenciális kormányzás (ún. vezérdemokrácia);

e) a népszuverenitásra hivatkozva az Országgyűlést kiemelő, az államhatalmi ágak egyensúlyát háttérbe szorító alkotmányfelfogás;

f) erősen centralizált közigazgatás működtetése, a területi-települési önkormányzás viszonylagos visszaszorítása mellett;

g) az állami beavatkozás rendszeres erősítése a gazdasági és a nonprofit civil szférában;

h) érdekegyeztetést háttérbe szorító, konfliktust kedvelő, nem szokványos módszerekkel operáló, „határozott” stílusú kormányzás;

i) mindenáron változtatásra törekvő pragmatikus kormányzás múltba forduló ideológiával párosulva.

A kormányzás általános jellemzőiből eléggé okszerűen következik a sport stratégiai ágazattá nyilvánítása és a korábbiakhoz képest nagyságrendekkel megnövelt kormányzati finanszírozása. A sport versengésre és győzelemre orientált, tömegérdeklődést vált ki, politikai célokra felhasználható, növeli a nemzeti imázst. Lehet, hogy kevés néző van magyar bajnoki labdarúgó-mérkőzéseken, de a tegnapi meccsről beszél a taxis, a fodrász, a virágos, a pincér. Egy másodosztályú focimeccset többen néznek a tévén, mint bármely rangos kulturális eseményt. A sport kiemelkedő politikai-kormányzati szerepe tehát nem csak egyszerűen Orbán Viktor és társai sportszeretetéből adódik, hanem a kormányzat általános ideológiai felfogásából.” (Sárközy Tamás

Felcsút stadion morgás joga.jpgÉs hogyan fogalmazza meg ugyanezt Orbán Viktor?

„A sport, így a futball szépségét is, az önérdek fölé emelkedés adja. Azért nézünk fel a sportolókra, mert különbek nálunk. Nemcsak erősebbek, gyorsabbak, ügyesebbek, hanem különbek is. Különbek abban, hogy nagy célok érdekében, ha olimpiáról van szó, akkor egy szent cél érdekében képesek minden egyéni és önérdeket hátra sorolni. Képesek egyetlen nagy célra összpontosítani, amivel nemcsak maguknak, hanem a szüleiknek, az edzőiknek, a klubjuknak, a szurkolóiknak vagy akár az egész országnak örömet tudnak szerezni és biztatást tudnak adni. Az újkori Magyarország szerencsétlen történelmének árnyékában ez különösen fontos. Százéves hanyatlással a hátunk mögött nekünk fontos, hogy rendszeresen jeleket kapjunk a legjobbjainktól, akik a világ legjobbjaivá küzdötték fel magukat sportban, művészetben, tudományban: ugye, hogy nekünk is sikerülhet. Ez persze még nem a végcél, de fontos állomás. Azt szeretném végre hallani: könnyű nekik, mert magyarok. De ez még nem holnap lesz. Az önérdek fölé emelkedés képessége, amit másképpen alázatnak is lehet mondani, ez volt az, ami a futballpályán ránk köszöntött. A klub fontosabb, mint a játékos, a csapat fontosabb, mint én vagyok. Az ország sikere mindig fontosabb, mint egy klubsiker. A klubok mindig a válogatott érdeke alá vannak rendelve.”  (Orbán Viktor)

Sárközy Tamásnak más a véleménye:

„A média felerősítette a sportban az eleve benne rejtőző sikerorientáltságot és a teljesítménykövetelményt. Már rég nem érvényes – szerintem sajnos – a coubertini mondás, hogy a részvétel a fontos, nem a győzelem. Az óriási jövedelmek megszerzésének lázában háttérbe szorul a fair play, rengeteg a manipuláció a siker érdekében. A média is csúcsteljesítményeket vár el, az emberi teljesítőképességet meghaladó világcsúcsokat, ehhez viszont teljesítményfokozó szerek, módszerek kellenek. (...)” (Sárközy Tamás)

Visszatérve Orbán Viktor gondolataihoz:

Igenám, de mi van azokkal, akik nem fociznak vagy épp nem olimpiai sportágban próbálnak dobogóra kerülni? Mi van a szabadidő sporttal, a hiányzó iskolai tornatermekkel? Az átlagpolgárnak milyen esélyei vannak arra, hogy akkor is tudjon minőségi szabadidő sportot űzni, ha anyagilag egyébként azt nem tehetné meg? Oké, lehet mondani, háztömb körül mindenki tud futni – és nem kell hozzá drága futócipő sem, vegyen a Tescoban egy tornacsukát iskolakezdéskor, amikor akciózva van. Vagy sétáljon, elég egy bérlet hozzá, hogy kimenjen a város szélére, ahol már nem annyira egészségtelen a levegő. Az úszás már a luxus kategóriába tartozhat, hiszen nemcsak komplett felszerelés kell hozzá (úszónadrág/ruha, papucs, törülköző, szemüveg, hajszárító, stb.), hanem uszodabérlet is, ami viszont elég drága mulatság. Az egyéb népszerű sportokról már ne is beszéljünk – egy baráti focimeccshez is össze kell dobni a terem/pályabérlet árát, hacsak nem akarják a ritka játszótéri pályák egyikéről elzavarni a szintén mozgásra vágyó gyerekeket.

És ha egyszer megkérdeznék az átlagszülőt, szabadidő és iskolai sportra áldozzon a kormány, vagy új stadionra a Fradinak, vajon mi lenne a válasz? Meccsre így se, úgy se jár, ha esetleg kióvatoskodik, nem biztos, hogy a gyermekét magával viszi – a tévé meg úgyis helyébe hozza az eseményeket, ráadásul direkt neki összevágva az izgalmas jeleneteket és még a gólokat is megismétlik lassítva. Viszont lehet, hogy szívesen focizna a fiaival a parkban vagy pingpongozna egyet valahol és inkább azt szeretné, a kormány erre áldozzon. A kérdés azonban csak költői, mert egészen biztos, erről nem lesznek megkérdezve a polgárok – a hatalom a fejük fölött dönt, mit is akarnak. Mostanában például sok-sok stadiont.

Az is kérdés, vajon mi lesz hosszabb távon a stadionok sorsa? Tényleg életképes annyira a magyar foci, hogy eltartsa ezeket a létesítményeket állami támogatás nélkül? (A TAO-ból és a játékadóból befolyó pénz is az adófizetők pénze!) Mi lesz, ha kiderül, a vidéki városok képtelenek annyi bevételt szerezni az épületek hasznosításából, hogy az elegendő legyen a karbantartó személyzetre, a folyamatos üzemeltetésre és az elkerülhetetlen felújításokra? Az önkormányzatok majd kifizetik a számlákat, aztán az állam átvállalja az ebből eredő tartozásokat? És mi lesz, ha csődbe megy a klub, vagy kiesik a ki tudja melyik osztályból és még kevesebb látogatót vonzanak a meccsei, mi lesz a stadion sorsa? Mert ugyebár egy ilyen speciális létesítményt nem sok mindenre lehet használni, főleg ha a semmi közepén van. És az, hogy mi lehet az ilyen komplexumok jövője, megjósolni sem kell – egyszerűen csak el kell látogatni Akasztóra és körbenézni.

De ne legyünk pesszimisták, miért ne hihetnénk azt, hogy Kecskeméten majd a Merci fogja fenntartani a stadiont, Debrecenben meg más gaz multi? Ha a felsőoktatás kénytelen lesz eltartani magát, akkor miért ne lenne ugyanerre képes a futball is? Bár míg ugyebár az egyetemek a hallgatók tandíjára számítanak, mint fő bevételi forrás, addig a klubok olyan forintokat várnak, amik – nélkülük – leginkább a költségvetésben landolnának adó formájában.

Sportegyesületeinkben még mindig gyenge a gazdasági munka, erős az eladósodottság, sok a likviditációs probléma,egyik napról a másikra való élés. Főleg a kisebb sportegyesületek a szürkegazdaság különböző csatornáit kihasználva élnek, és várják (feltehetően sikeresen) az 1990 után már ötödik adósságelengedést. A köztartozásaikat magánadóssággá transzformálják, hiszen köztartozás mellett nem tudnának a bajnokságokban indulni, de így összadósság-állományuk csak nő, csak nő. (…) 

A múltnak nagy szerepe van abban, hogy a magyar sportra is áll a moldovai „tékozló koldus” effektus: nagy általános lerohadás párosul mellékes dzsentroid pazarlással (pl. luxus edzőtáborok). Ugyancsak a múltból (pl. csempészeti monopólium) származik, hogy a sportban talán a legkiterjedtebb társadalmi életünkben a szürkegazdaság, a szabályok kijátszása különböző trükkökkel, állandósult vágy tapasztalható az adókikerülésre (fiktív számlák), vagy az illegális jövedelemszerzésre. A szürkegazdaság tehát sokszor feketére vált át.” (Sárközy Tamás)

Vajon a kormány mit fog tenni azért, hogy rászorítsa a klubokat a rentábilis gazdálkodásra, a pazarlások megszüntetésére, az „addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér” mentalitás bevezetésére? Mert amíg ez nem valósul meg, a bográcsgulyásba hiába teszik bele a legfőbb hozzávalót, a pénzt, az eredmény nem biztos, hogy igazolja az adóforintok elnyerésének jogosságát. Az emberek pedig nem annak fognak örülni, hú de jó, hogy végre lett még egy stadion és mennyivel is jobb lesz majd ennek következtében a magyar foci, hanem azon morgolódnak, miért is nincs tornaterem a gyermekük iskolájában és miért kell súlyos ezreket fizetniük egy-egy uszodabérletért. Mert azért a sport azért nekik is járna ...

Addig is várjuk, hogy a magyar foci újra sikert sikerre halmozzon, az adófizetők kapjanak is valamit a pénzükért. Mert ha a kultúrához hasonlítjuk a sport rendszerét, akkor a színházban egy rossz darab hamar megbukik - a nézők nem igazán tolerálják, ha gagyit kapnak a pénzükért.

 

Előzmény: A sport nyertes vagy vesztes?

 

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr765445451

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.08.05. 14:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.08.05. 04:25:25

"A sport versengésre és győzelemre orientált, tömegérdeklődést vált ki, politikai célokra felhasználható, növeli a nemzeti imázst. Lehet, hogy kevés néző van magyar bajnoki labdarúgó-mérkőzéseken, de a tegnapi meccsről beszél a taxis, a fodrász, a virágos, a pincér."

Ez lehet igy volt 20 évvel ezelőtt, de manapság kitágult a világ, és a kis szaros magyar csapatol közötti meccsek helyett Barcelona-Real Madrid, vagy az olasz/angol/német bajnokság csapatainak meccseit nézik az emberek.
Egyszerűen aki szereti a focit, az látja a minőségi különbséget, és a nagyon fanatikusokon kivül kutyát nem érdeklik a helyi magyar csapatok.
A nemzeti válogatott még csak-csak, de az is döntő részben a külföldre szegődött focistáink miatt van.

Viktorék kurvára nem értik ezt a mai világot. Itt már nem elég az elégedetlen népet beterelni egy stadionba, hogy 2x45 perc alatt eressze ki a gőzt, és az ezt követő pár napban ennek a témának köszönhetően ne foglalkozzon a politikával.

zengazének 2013.08.05. 08:24:10

Tegnap teljesen meghatódtam, amikor Hosszú Katinka tiszteletére játszották el a magyar himnuszt. Délután semmi ilyet nem éreztem, amikor a Puskás stadionban az FTC- Videoton meccs előtt játszották ugyanezt. Ennek mi lehetett az oka? Mindkettő a magyar sporthoz kapcsolódott, ami Katinkánál akkor is igaz, ha nem itthon készült fel a versenyre. A foci meccsnél kinek a tiszteletére szólt: azt jelentette, hogy Magyarországon vagyunk, hogy magyarok a szurkolók, hogy a 22 kezdő játékosból legalább 8(!) magyar volt? A másik 13-nak miért szólt volna? Nekik mit jelentett? Egy zeneszámot, ami elhangzásakor – biztosan mondták nekik, hogy ez a himnusz – nem szabad mozogni. Őket nem a nemzeti elkötelezettség vezette ide, hanem a jó kereset, a teljesítmény kényszer hiánya, a kedvező adózás.
Valahogy így ezt az egész „magyar” focit én nem érzem a sajátomnak, nem érzem magyarnak. És attól, hogy a stadionok nekem épülnek, még nem fogok odajárni. Ráadásul még pontosan adogatni sem tudnak, ha a harmadik jó helyre megy, azért már dicséret jár – legalábbis a szpíkernél. Hát ez borzasztó!
A jó színházba is csak akkor megy be a néző, ha jó a darab és jó színészek alkotják a társulatot. A jó stadionból is ez hiányzik: a jó előadás.

Le_Penseur 2013.08.05. 08:25:19

„A futball olyan, mint a bográcsgulyás. Folyamatosan teszünk bele, sosem veszünk ki, és a végén kész.”

Ez az alap, innen induljunk el. A fociba csak beletenni fognak. Lesz számos stadion, lesz sok milliárd átcsatornázott pénz. Akinek esetleg nem tetszik a foci kiemelt helye, az oda csoportosított milliárdok, az a nép ellensége, ajvékoló, idegenszívű etc, etc.

toportyánzsóti 2013.08.05. 08:43:16

Utolérhetetlen szófosó a csuti libalegelőn szocializálódott libaszarrugdosó.Kár hogy saját magát köpi szembe időről időre és észre sem veszi ez mekkora röhej ma már amikor másodpercek alatt kiderül!

Emilke mesél 2013.08.05. 11:36:49

Micsoda szar konyhájuk lehet Orbánéknak!

CSENDES 2013.08.05. 12:02:53

De konyhai témában sincs otthon. A hamis gulyás ugyanis nem azért hamis, mert kivesznek belőle valamit, hanem azért, mert nem tesznek bele. Konkrétan csak egy elemet, az pedig a hús.

FamilyGuy 2013.08.05. 12:35:06

Bár az én zsebemet is bográcsgulyásnak néznék... Nem is kerülne olyan sokba :-)

JT_Biopower 2013.08.05. 20:33:32

Hogy mi lesz majd a stadionok sorsa?
Rendezzünk foci vébét!
De majd a magyar rendezésű olimpián is hasznát vesszük! ;)

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.08.05. 20:49:31

"És ha egyszer megkérdeznék az átlagszülőt, szabadidő és iskolai sportra áldozzon a kormány, vagy új stadionra a Fradinak, vajon mi lenne a válasz?"

Ha lenne óvodás iskolás korú gyereked, akkor biztosan találkoztál volna már a Bozsik programmal.
Ugyanis majd minden óvodában eljutottak, rendszeresen bajnokságokat szerveznek a kicsiknek.

Pl:
ovi-foci.hu/

magándemokrata 2013.08.05. 20:54:34

Kedves Viktor! Nem, nem, a futball nem olyan mint a bográcsgulyás! A futball, olyan mint a nő!!! A Kivételest, a gyönyörűt megnézzük, kielemezzük, rajongunk érte! Már elnézést, de a "csúnyákat"....

Frank99 2013.08.05. 21:02:02

az építkezések egy dologért fontosak:

OTT lehet a legtöbbet a számlázásokkal csalni.

és ENNYI.

nem véletlen épülnek főterek pl.....

gyár egy szál se, de főterek, templomtornyok-kerítések, na meg stadionok 100 milliárdokért.

na persze a 2006-os csürhét is meg kell valahogy fizetni.

Frank99 2013.08.05. 21:04:03

@CSENDES:

hehe, ott a pont.

Viktorka elfelejti, milyen is volt purdé korában a gulyás (sztem hamisat is akkor látott, ha a dögkútból hoztak valamit nagyiék....)

zila5 2013.08.05. 21:35:56

Világos: a foci olyan mint a bográcsgulyás, az ország meg olyan, mint a kamra, amiből a hozzávalókat hordják kifelé a kempingasztalra, oszt a végén: kész!

káeurópaibankoló 2013.08.05. 21:41:33

Azért a foci és a gulyás között nagy különbség van, a gulyást meg lehet enni.

johevi 2013.08.05. 21:57:59

A futball olyan, mint a bográcsgulyás. Folyamatosan teszünk bele, sosem veszünk ki, és a végén amikor megkóstoljuk vesszük észre, hogy kurvára elsóztuk, önthetjük ki a malacoknak, mert nekik még jó lesz, de egyébként kezdhetjük előlröl.

Észmegálló 2013.08.05. 22:00:11

Kár, hogy senki nem szólt Orbánnak, hogy a szotyolahéjat nem a bográcsba kell köpködni.

hunyuan 2013.08.05. 22:01:32

ez a kotorék orsós teljesen meghibbant
a kurva anyja pénzit köccse ne az én adómat bazdmeg

zongorahúr-lámpavas..

a fene tudja még · http://hatker.blog.hu 2013.08.05. 22:06:52

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: menj vissza az agit-prop irodába, kérj új választ, mert nem ez volt a kérdés.

stoppos76 2013.08.05. 22:12:32

"A futball olyan, mint a bográcsgulyás. Folyamatosan teszünk bele, sosem veszünk ki, és a végén kész."

Volt az az ifjúsági film régen, amiben a táborozó gyerekek pont így főzték a gulyást. A végén ki kellett önteni és a kutya is csak megszagolni merte.
Ha így értette, akkor tökéletes a párhuzam.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.08.05. 22:35:55

Orbán Viktor szereti a szotyit. Szotyizni focimeccsen lehet, lovaspóló, vagy golf nézése közben nem szokás. Nagyjából ezzel el is mondtam, hogy milyen komoly dolgok vezérlik jelenleg a közpénz elköltését. Hazánknak igazi felelős kormánya van.

tisztapista 2013.08.05. 23:05:32

A foci olyan mint a bográcsgulyás.
A rezsicsökkentés pedig olyan mint a csilisbab
Az unortodox különadó pedig pont olyan mint a spenót.

Minél több ételhez hasonlítjuk dolgainkat, annál valószínűbb, hogy az emberek be fogják nyelni.

béla a görög (törölt) 2013.08.05. 23:08:57

Viktor, Viktor - ha már konyhaművészeti hasonlatnál tartunk...
Hogy készül a magyaros omlett?
- Lopj 6 tojást...

Nem gulyás az csak egy ki...tt nagy omlett.

Csigataposó 2013.08.05. 23:12:30

„A futball olyan, mint a bográcsgulyás. Folyamatosan teszünk bele, sosem veszünk ki, és a végén kész.” (Orbán Viktor)
Ehhez csak annyit szeretnek hozzafuzni ogy ha ezt emlitendo kivetelnek tartja, akkor ugye szerinte amelyik etel nem bogracsgulyas akkor abbol veszunk ki mielott kesz van. Erre mondta a pista ba, hogy nooormaalis? Illetve ezek szerint lanya eskuvojen jobb hogy o nem foz, mert focin kivul a fozeshez se ert a dagadt focista fajtaja.

Amadeus62 2013.08.05. 23:17:32

Innen már csak Graz jöhet szóba mint következő - és egyben utolsó "diplomáciai kiruccanás" Ott majd kap gulyást (jó forrót) meg focit is a mocskos elmebeteg pofájába!

Tökönrúgott Feleségek 2013.08.05. 23:17:38

@a fene tudja még: hagyjad, már több blogban is olvastam ugyanezt a hozzászólását :)

P.Freddy 2013.08.05. 23:18:55

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Figyelem, Fideszcsürhe:

Gyurcsány Ferenc stadionokat épít!!!

Mit szóltok hozzá? :)) És mit szóltatok volna hozzá mondjuk 2007-ben? Hogy de jól teszi? Vagy hogy MOCSKOS GYURCSÁNY?

Most kábé ezt kapjátok, hígfossal vegyítve, az arcotokba. Általában egy mocskos tetűbanda ezt érdemli és idővel meg is kapja.

Egyébként kapjátok be dajcstomi fszát, arra vagytok méltóak orbán viktorral együtt, az ízéről kérdezzétek őmagasságosságát.

Tökönrúgott Feleségek 2013.08.05. 23:19:32

na most látszik igazán, mekkora hülyeség volt az MSZP részéről bezárni a Lipótot :)

Tökönrúgott Feleségek 2013.08.05. 23:21:33

@P.Freddy: ha ennek sok szemétségnek a tizedét elkövette volna Gyurcsány, már úgy nézne ki Budapest, mint 56-ban november 4-e után.

Csigataposó 2013.08.05. 23:23:32

"A focisták végső soron, a dolog filozófiáját tekintve, művészek. Ezért a futball közelebb áll a kultúrához, mint a gazdasági vállalkozásokhoz. Magyarországon ezt a különbséget nem ismerik föl. Azt gondolják, hogy a futballnak nyereséget kell termelni. Ez teljes félreértése a futballnak.” (Orbán Viktor)
(tomoritve, de tartalom valtoozas nelkul) Ezek szerint fociba azert ontjuk a penzt mert kulturat termel. A Felso oktatasbol meg azert vonjuk ki mert az nem termel kulturat, sot AZ gazdasagi vallakozas annak nyereseget kell termelnie. Ezuton uzenem, hogy nem ok ertenek felre valamit hanem te. Tudod Hofi pontosan rolad beszeld meg a veled hasonszoruekrol amikor azt mondta az a legnagyobb baj magyarorszaggal, hogy az egy fore juto bunkok szama ketto. Bazd meg.

P.Freddy 2013.08.05. 23:35:13

@Csigataposó:

Hát, utálják is Hofit, mint a sz.rt, mert túlérzékenyen érinti a kibszottfinom fideszcsürhe-lelküket.

Fideszesbarom ismerőseim erőből lekapcsolják a vendéglátó rádióját, ha Hofit hallanak, mert befosnak tőle mint Selmeczi az agressziótól.

Csigataposó 2013.08.05. 23:35:28

@Tökönrúgott Feleségek: De en vagyok a hulye nem szabadna OV idezeteket olvasnom, csak felideglem magam. A vegen meg agyverzest kapok Vitya hulyesege miatt mint szegeny Geza. Mondjuk vele ellentetben ertem nem kar. Na megyek inkabb nezek valami Markos-Nadast a yuotube-on, hogy kieresszem a gozt.

Csigataposó 2013.08.05. 23:39:09

@P.Freddy: Szerintem az erzekenyseg oka hogy Hofi 30 evvel ezelotti politikai biralatai ma ugyan olyan aktualisak. Tomoren ma ugyan olyan szar helyzet es ugyanaza a korrupt ertelmetlen burokratikus kommunizmus van mint harminc eve. Ezt nehez am lenyelni. Fokent ha az illeto egy fiatal, demokrata, liberalis part hivekent kezdte.

P.Freddy 2013.08.06. 00:29:33

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

" biztosan találkoztál volna már a Bozsik programmal."

Nos, Fideszes, falun lakó, közeli rokonom szerint a Bozsik program egy elbszottul kitalált, életképtelen, viszont kiválóan bonyolult és védhető visszaélésekre alapot adó program.

Egvalamire nem jó sajnos: a foci fejlesztésére.

Tudom hogy neked sokkal fontosabb a fideszgenyó párttársaid zsebének megtömése mint a foci fejlődése, úgyhogy légyszíves az ilyen tőled teljesen illetéktelen véleményeiddel takaroggyá' a fszba, valamelyik Orbánseggnyaló-naggyűlésre innen, de izibe, mert nem akar mindenki hányni.

A Látó 2013.08.06. 00:35:48

"„A futball olyan, mint a bográcsgulyás."
Szar a bográcsgulyás????

belgabela 2013.08.06. 04:19:24

Ha már stadionépítés. Elég lennem minden első osztályú csapatnak egy tíz-tizenötezres stadion. Nincs kivétel. (Sőt van akinek ötezres is nagy.) És kell egy nagy központi stadion, hogyha húsz évenként egy csapat valami véletlen folytán eljut a BL.-be legyen hol játszania. A többi kibaszott nagy pazarlás, és nem csak a mai szar helyzetben, hanem bármikor, míg ilyen a foci és ilyen a foci látogatottsága. Maszek alapon nem is építenének nagy stadionokat, de persze az államtól elfogadják.

sparklie (törölt) 2013.08.06. 05:09:49

A magyar futball olyan, mint a bogracsgulyas... megfott!

Focizni sose szerettem, de meg nezni se. Kerekparozni, uszni, turazni, hegyet maszni imadok. Buzi-e vagyok?! De legalabbis nem NER kompatibilis.

@Csigataposó: ja, a kultura a foci... hogyne!
Erdekes, ahol sikeres a futball, Anglia, Nemetorszag stb., ott gazdasagi ertelemben is sikeresek a csapatok es nem allami csecsen lognak.
En a focit utalom, akar magyar, akar kulfoldi. Nem elvezem. De ha mar van, akkor miert nem lehet nyugati mintara nyereseggel uzemeltetni, vagy ha ez nem megy, akkor becsukni a boltot? A foci nem egy falat kenyer, ami mar holnap hianyozni fog. Kepzeljuk el az eletunket foci nelkul. Nagyon szar? Szarabb, mint milliardokat kolteni teljesen feleslegesen?
Na ma megyek uszok ket kilometert, mert azt legalabb elvezem es magamert csinalom.

Bretschneider detektív 2013.08.06. 06:48:50

A végén kész. De azért nem árt közben néha belekóstolni és időnként megrázni a bográcsot. A tűzrakásról nem is beszélve.

Neumarkt 2013.08.06. 06:54:14

100 mrd-ot tesznek stadionokba. Jo lesz a foci? Nem biztos.
100 mrd-ot forditottak a ciganyok integralasara.Hasznalt?Nem.
Inkabb legyen minden sarkon stadion,mint hogy meg 1 ft-ot a romakra forditsanak. Az valoban kidobott penz:-(

2llkedő 2013.08.06. 07:13:34

""""A serdülõkorban a tisztán szellemi tanítás túlságos hangsúlyozása és a test edzésének elhanyagolása támogatják a szexuális képzetek keletkezését A sport és torna révén megedzett ifjú kevésbé érzi szükségét az érzéki kielégülésnek, mint a szellemi táplálékkal teletömött könyvmoly. A helyes nevelésnek számolnia kell ezzel. Nem szabad megfeledkeznie arról, hogy az egészséges fiatalember mást vár az asszonytól, mint az idõ elõtt elzüllött kéjenc.
Az egész nevelésnek arra kell tehát irányulnia, hogy az ifjú szabad idejét testének edzésére fordítsa. Nincsen joga e korban a tétlen lézengésre és az utcák és mozgóképszínházak biztonságának veszélyeztetésére, hanem napi munkájának végeztével fiatal testét edzetté és
szívóssá kell tennie, nehogy az életben késõbb elpuhultak bizonyuljon. Ez a feladata az ifjúság nevelésének, nem pedig, hogy kizárólagosan az ún. bölcsességet tömje tanítványainak fejébe. Végleg le kell számolnia azzal az elvvel, hogy a test nevelésérõl mindenkinek magának kell gondoskodnia. Az embernek nincs szabadságában utódai és ezzel egyúttal fajtája rovására vétkezni."""""

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.08.06. 08:16:41

Nem olvastam végig a blogposztot, mert a szokásos liberálbolsevista tudálékoskodás.

Ami viszont tény és való: teljesen abnormális az a társadalom, amely focistáknak, celebeknek, brókereknek és egyéb bohócoknak és szélhámosoknak több fizetséget juttat, mint a jövőnket eldöntő kérdéseken dolgozó tudósoknak.
Ezért állunk ott, ahol, a csőd szélén.

becike4 2013.08.06. 08:26:37

Orbán Viktor a politikáról:A politika nem olyan,mint a bográcsgulyás.Folyamatosan veszünk ki belőle,és nem rakunk bele semmit.,És kész.

Elijah_Baley 2013.08.06. 09:57:33

az ország kétharmada, a magyar emberek szeretik a focit.
ennyi

Mad Mind 2013.08.06. 10:01:48

@Kara kán:
Csak egy fontos dolog. Nincs olyan, hogy liberálbolsevista. Az egy tökéletes oximoron.

sas70 2013.08.06. 10:25:10

Mi is van a tömegsporttal, az iskolai testneveléssel? Egy kicsit demagóg leszek: Mennyi iskolai tornatermet lehetett volna a stadionokra költött pénzből felújítani!? Mennyi kedvezményes iskolai uszodabelépőt lehetne venni?

Szerintem az a szörnyű ebben a dologban is, hogy nem a valós teljesítmény, a sportágak, sportolók sikeressége határozza meg, hogy mennyit kap az adott sportág, hanem egy politikus egyszemélyi döntése. Na ez a borzasztó, egy magát demokratikusnak nevező országban.

sas70 2013.08.06. 10:27:37

@közmunkás bérkommentelő: "az ország kétharmada, a magyar emberek szeretik a focit. ennyi"
Ennyire azért nem!

Dr.Paradoxon 2013.08.06. 10:54:45

Azt mellesleg tudja valaki, hogy pl. opera vagy színház támogatásra, fenntartásra, építésre, üzemeltetésre, az ott dolgozók bérére, színészek fizetésre mennyit költünk (mi, adófizetők)? Vagy mennyit költöttünk az elmúlt 23 évben?

Konkrét számok nélkül is belátható, hogy egy színházat nem egy magánbefektető szokott felépíteni, és nem is a (jel)mez vagy névadó szponzor által nyújtott összeg fedezi az építési költségeket. Az is belátható és elfogadható, hogy egy már felépült színház (dolgozóstul, színészestől, rezsistől) fenntartása sem jön ki a nézők által fizetett jegybevételből.

Ha a fentieket elfogadjuk, akkor mégis ki - ha nem a választásokon megválasztott képviselőink - döntik el (egy demokráciában), hogy inkább stadion (kispálya), vagy színház épüljön? Azt ki (és milyen alapon) dönti el, hogy melyik intézmény (sport/élsport/foci vagy színház/opera) szolgálja inkább a társadalom rövid, közép vagy hosszútávú céljait, boldogságát?

Az élsport passzív szemlélése pl. aktív sportra ösztönöz. Feszültséglevezető. Adóbevételt generál (meccs jegy, stadionban fogyasztás, építőipar, ajándéktárgy értékesítés, média). Szórakoztat. Fejleszti és növeli a nemzettudatot. Büszkévé tesz. Nem folytatom.

Félreértés ne essék, nem szembe akarom állítani a(z él)sportot/focit a színházakkal, csak azt mondom, az egyik nem zárja ki a másikat, sőt az egyik nem magasabb rendű, mint a másik (nyilván különféle mércékben egy-másik értékesebb). És meggyőződésem, az elmúlt 23 év alatt nagyságrendekkel több közpénz került elköltésre színházakkal kapcsolatosan, mint stadionokkal, labdarúgással kapcsolatosan.

sas70 2013.08.06. 11:43:03

@közmunkás bérkommentelő: Az lehet, hogy nem vagyok elég magyar! Viszont amikor a sikeres sportágakat közvetíti a tv, sokkal jobban esik a himnuszt hallgatnom, mint amikor botlábú focisták szenvedését mutatják. Persze mazohisták is vannak a világon.

Elijah_Baley 2013.08.06. 13:28:55

@sas70: a himnuszunk tényleg rettenetes, azt nem is értem hogy és miért...

kisvagány 2013.08.06. 21:52:38

Azért az piszok szerencse, hogy az Ország Vezére nem az alpesi sízésre van rákattanva. Minden szutyok kisváros határába párezer méter magas hegyeket építhetne a KÖZpénzeltüntetőGÉP.:) Aztán csúszhatnánk alá...
süti beállítások módosítása