morgás joga 6.jpgOrbán Viktor jelentős béremelést ígér a közalkalmazottaknak.

"Ha sikerül a munkahelyvédelmi akcióterv, megkezdhetjük az erőteljesebb béremelések időszakát is" (Orbán Viktor,  Hír TV)

Mi is a gond ezzel a sokak szívét nagyon is melengető kijelentéssel? Az, hogy nem mind arany, ami fénylik. Sőt.

Egyrészről Orbán Viktor arra is tett utalást, hogy nemsokára tudják, hány tanárra van szükség, milyen földrajzi megoszlásban, mennyi fizetésért. És ugyanez érvényes az egészségügyben dolgozókra. Lefordítva: elbocsátások (és bezárások) várhatók, ha végre lezajlanak az államosítások és a bürokrácia tengerében valaki kiszámolja, hol mire van szükség. Nemsokára a diák-hiányos felsőoktatásban is ki fog derülni, mekkora leépítések szükségesek annak érdekében, hogy ne menjenek csődbe az intézmények. A felesleg meg mehet, ahova akar, a reálszférában már úgyis megtörtént az a nagyszerű, kormányzati szinten sokat emlegetett minimálbér emelés, amely az egyidejűleg bevezetett adóváltozások miatt a nettó jövedelmeket pozitív irányba nem igazából befolyásolta.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a majdani megállapított "szükséges mennyiség" a tényleges szükségletet fogja egyben jelenteni, hanem azt, hogy a majd négy MÁV-nyi, kb. 150 ezer fős új pedagógus-gigaintézmény fő-fő illetékes elvtársa mit gondol a szükséges létszámról. Azt meg már tudjuk, ha valami nem jön be, majd utólag korrigál a vezérkar - bármilyen törvénybe iktatott kormányprogram átütemezhető egy pillanat alatt, lásd pedagógus életpályamodell. Elég pár nap hozzá a törvénygyárban.

Hasonlóan járnak az egészségügyben dolgozók is - az államosítások után majd kiderül, hol és mennyire van szükség rájuk. Ők azonban a pedagógusokkal szemben sokkal mobilabbak - a képzett orvosokat, nővéreket, betegápolókat tárt karokkal várja az Unió, mire a kormányzat eljut odáig, hogy necsak üsse őket, hanem gondoskodjon is róluk, már nagy eséllyel nem lesz kiről.

 

Másrészről a miniszterelnök nyilatkozatában az egész fizetésemelést a munkahelyvédelmi akcióterv sikerességéhez kötötte. Ami pedig meglehetősen kétséges. A kormány szerint az egész 10 pontos intézkedéscsomag 300 milliárba fog kerülni, ez pedig be fog jönni a tranzakciós illetékből. A szakértők szerint azonban az akcióterv legalább 400 milliárdjába fog fájni az adófizetőknek (a minisztérium például nem számolt az áfa-hatással), miközben a tranzakciós illeték befolyó 300 milliárdja is erősen kétséges. Ráadásul a várt összeg egy részét az egyik zsebből a másikba teszi az állam, valós teljesítmény (tényleges plusz adóbevétel) nincs mögötte.

Úgy tűnik, az egész fizetésemelés-beígérés csak megint egyfajta "mindenkinek jó lesz majd" szöveg és nagy eséllyel már a következő kampányidőszak ígérgetés-hullámának első jele. Az érintett munkavállalói réteg pedig jobb, ha nem iszik előre a medve bőrére, az orruk előtt húzott pénzesmadzag még sokára fog megállni.

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr604653819

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.14. 12:30:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lavór 2012.07.14. 10:21:45

Megkezdődik a szavazatvásárlás. Az ígéretek már megvannak. A legszegényebb réteg meg fizeti.

M_R 2012.07.14. 10:27:10

Egyelőre ebből csak az adóemelés része látszik...Bár ha kirúgják a tanárok és egyéb közalkalmazottak felét, akkor a fizetésemelésük majdnem kompenzálja majd a terheik növekedését...

Pan Modry 2012.07.14. 11:12:29

Dilettans, tolvaj banda

Anno azt hittem hogy veres janinal nem lehet lejjebb, de ezek matolcsyval es orbannal az elen vazze meg silanyabb senkik mint a veresjaniek voltak

Sírköves Slomó 2012.07.14. 12:12:28

@lavór: A legszegényebb réteg potyautas, és semmiért sem fizet, ugyanúgy ahogy 22 éve mindig.

Tihanyi Zsófia 2012.07.14. 13:14:01

1. Ígérni mindent lehet.
2. A pedagógusok "béremelése" csak 2013 szeptemberében lesz esedékes, vagyis több mint 1 év múlva, addig csak a bércsökkenéssel kell szembenézniük, mivel a túlórapénzük szeptembertől eltűnik.
3. Szeretném tudni, hogy a híres-nevezetes államosítás után vajon a borsodi (cigány)iskolában tanító pedagógus és az ugyanolyan végzettségű, ugyanannyi szakmai gyakorlattal rendelkező Budapest XII. kerületében dolgozó kollégája vajon egyenlő munkáért egyenlő bért fognak kapni? És ki nivellál kihez? A "hegyvidéki" pedagógus bérét csökkentik majd, vagy a borsodiét növelik? Mert ha nem lesz változás, én próbapert indítanék, hiszen "egyenlő munkáért egyenlő bér jár". Vagy mégsem?
4. Kíváncsi vagyok annak a híres-nevezetes béremelésnek a mértékére. 2002 óta nem volt inflációkövető béremelés, így a nettó fizetésem ma, három diplomával és csaknem 30 év szolgálati idővel pontosan annyi, mint amennyit pályakezdőként még az "átkosban" kaptam. (Tessék mindenkinek megtenni, és akinek megvannak a 20-25 évvel ezelőtti adóbevallásai, az utána számolhat. Én megtettem.) Szóval már nagyon várom, már csak azt az 1 évet kell csirkefarháton kibírni.

Ginlia 2012.07.14. 13:29:20

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: "A legszegényebb réteg potyautas, és semmiért sem fizet, ugyanúgy ahogy 22 éve mindig. "

Ezt hogy érted? A pedagógusok potyautasok?

@Tihanyi Zsófia: "Szeretném tudni, hogy a híres-nevezetes államosítás után vajon a borsodi (cigány)iskolában tanító pedagógus és az ugyanolyan végzettségű, ugyanannyi szakmai gyakorlattal rendelkező Budapest XII. kerületében dolgozó kollégája vajon egyenlő munkáért egyenlő bért fognak kapni?"

Ha hiszed ha nem, kísértetiesen hasonlít a nagyon szegény és a nagyon gazdag réteg gyerekeinek a viselkedése az oktatási rendszerben.

Tihanyi Zsófia 2012.07.14. 13:56:09

@Ginlia: Nem erről írtam, hanem a bérezésről: vajon egyenlő lesz-e a bérük? Mert ma - mivel lehet arra hivatkozni, hogy más a munkáltató - Budapesten sokkal többet keres a pedagógus. Vajon ha ugyanaz lesz a munkáltató - az állam - akkor tudják-e vagy még inkább akarják-e ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért fizetni? És ha van erre hajlandóság, akkor vajon a fővárosi pedagógus bérét csökkentik-e, vagy a borsodiét növelik?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.07.14. 14:00:25

Nagyon jó! Végre béremelés!
Hitelt kéne felvenni hogy még több béremelés lehessen!!!

Úúú de jó lesz!

balambher 2012.07.14. 14:26:31

@Tihanyi Zsófia: Nem értem, miről beszélsz! Közalkalmazotti bértábla van mindenütt, és általában ennél nem is adnak többet. Én zenét tanítok, ha növendékem versenyre megy, vagy felvételizni, akkor nekem is vele kell mennem, és ezért nemhogy juttatást nem kapok, de az útiköltséget is saját zsebből kell állnom. (Vagy a növendékkel kifizettetem, de többnyire csórók, szóval ez se szokott működni).
Egyébként emlékszik még valaki arra, hogy 1998-ban Pokorni 300, Gógl Árpád pedig 400%-os fizetésemelést ígért a ciklus végére? Hadd ne írjam le, ebből mennyi valósult meg - egy relatíve jó gazdasági környezetben...

Sírköves Slomó 2012.07.14. 14:53:20

@Tihanyi Zsófia: Neked tényleg nem esett még le hogy azért magasabb a Bp-i pedagógusbér, mert a megélhetési ktg is magasabb? Az a cél hogy a pedagógus ne haljon éhen, és legyen 2 ruhája, hogy be tudjon menni dolgozni. Hogy is volt ez 20 éve? Ja, ugyanígy. Akkor meg minek megy erre a pályára akinek nincs miből megélnie?

Sírköves Slomó 2012.07.14. 14:55:43

@Tihanyi Zsófia: Mindig röhögök amikor a tanárok, tantestületek egymásnak esnek, hogy ki keres 10-20 ezerrel többet. Amit ugye normál jó szakmában egy óra alatt keresel meg.

És ezek tanítják a felnövő generációt. Igazi példaképek, na.

German Shepherd 2012.07.14. 15:21:33

Valaki mondja meg, miért kellett erre 2 évet várni???

lavór 2012.07.14. 15:52:56

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Na j, akkor azok, akik amúgy is vesztettek az 1 kulcsos adón, nem kapnak kompenzációt... :)

@German Shepherd:
Mert most jött el az ideje. Félidőn túl van a kormány. sok-sok adót nyomott az arcunkba, csökkent a népszerűségük... stb. Most kell egy kis lazítás, ígérgetés, ha lesz IMF pénz, annak nagy részét majd szavazatok vásárlására lehet fordítani. Majd újra jöhetnek a megszorítások,... és így tovább, és így tovább. Úgynevezett "nadrágszíj politika". Kádárista hagyaték.

Tihanyi Zsófia 2012.07.14. 16:29:16

@endike: kösz, hogy állandóan az én/a mi béremelésünk kapcsán emleget mindenki hitelfelvételt. Kösz.
@balambher: a közalkalmazotti bértábla az ún. közalkalmazotti bérminimum, amitől LEFELÉ nem lehet eltérni, csak FELFELÉ. És itt jön a bukfenc: talán Te becsukod a szemed, amikor bérről van szó, de még a saját tantestületeden belül is van (tuti!) olyan ember, aki ennél többet keres. Nem kicsivel, sokkal. Amíg az iskolák önállóan gazdálkodó intézmények, addig az igazgató annak ad, akinek akar. Ha akar, a szeretőjének, ha akar, az ivócimborájának, és van, aki az iskola pénzéből fizeti ki a nyelvtanárnak(matektanárnak) a gyermeke magánóráit.
Namost, ha az állam lesz a "gazda", két dolog történhet: vagy elfogadja az adott iskolában kialakított bérviszonyokat, vagy nem. Ha nem, akkor nyilván valóban a bértáblához szándékozik majd igazítani a béreket, de kérdéses, hogy ez törvényes-e? Na erre mondjon valaki értelmes választ. Mert az számomra nem világos, hogy a fizetéseket az állam fogja adni, de mégis mennyit?
Amúgy csak 1 példa: gyakorlóiskolában tanító rokonom végzettsége és szakmai gyakorlata azonos az enyémmel, mégis kb. bruttó 50 ezerrel kap többet, és a munkaideje sem 22 tanítási óra, hanem kb. 12. Erre mondhatjuk, hogy ő a többi munkaidejében a gyakorlós tanárokkal foglalkozik. Na de a bérkülönbség? Ugyanúgy tanít, mint én, sőt ő általános iskolában, én középiskolában. És vajon megmarad-e a bérkülönbség, ha mindketten az államtól kapjuk a fizetést? Ha igen, milyen alapon?
@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: ez egy fővárosi legenda. Vegyünk egy egyszerű példát: Borsod megyében, mondjuk Hejcén vagy Göncön, esetleg Abaújszántón tanító pedagógus vagy csak helyi kis boltban tud vásárolni méregdrágán, vagy megfizeti az útiköltséget egy nagyobb városba (Sárospatak, Sátoraljaújhely, stb.), ahol van Tesco, Penny, stb. És csak 12 alkalomra szól a félárúja! Tehát miben drágább a főváros? Az utazásban nem, az előbb leírtak miatt. Az étkezésben, ruházkodásban nem, az előbb leírtak miatt. A villany itt sem olcsóbb, a víz sem, a gáz sem. Ja, hogy nem jár színházba, moziba, kiállításokra? Nem hát, mert nem tudja megfizetni.
Na és az, hogy röhögni tudsz azon, hogy valaki sérelmezi az "egyenlő munkáért egyenlő bért" elvet. Hát ez szép. Szóval az a röhejes szerinted, ha valaki kiáll a jogai mellett? Szerintem ez IGAZI példa a gyerekek számára: ne hagyjuk magunkat, álljunk ki a jogainkért. És még valami: nyilván Te azok közé tartozol, akik kicsit többet keresnek, mint a bértábla. Kérlek, ne kezeld le azokat, akik csak a bérminimumot keresik. Lehet, hogy néhány hónap múlva Te is közéjük fogysz tartozni.
A pedagógus szakma nem termelő szakma, tudomásul kell venni, hogy mindig is az állam jóindulatától függsz. Ez még rendben is van, de a "nemzet napszámosából" nem kellene "nemzet rabszolgáját" csinálni.

Smancs 2012.07.14. 16:56:08

tihanyi zsófia én nem hiszem hogy változik. én is sajna elég közel vagyok hogy belelássak. És nagyon tuálom, hogy egyes tanrok csak emrt csókosak az aktuális dirinek, felveszik a pénzt kb... a nemcsókosak meg beledöglenek a munkába éhbérért...

progresszív 2012.07.14. 20:39:32

Székesfehérváron "kicsiben" is megy a nyírás (a'la 50-es évek) olvasd el:
feherenfeketen.blog.hu/2012/07/09/verbosszu_szekesfehervaron

Ginlia 2012.07.14. 22:41:05

@Tihanyi Zsófia: Most vagy az én ismerőseim nem csókosak, vagy csak nincs szerencsém olyan kiválasztottakat ismerni, akik a a közalkalmazott bértáblán felül keresnek. Mennyire gyakorlat ez a plusz pénzesdi és mivel indokolják?

Tihanyi Zsófia 2012.07.15. 10:18:44

@Ginlia: Sok indok nem kell... Vagy a munkaszerződésben állapítják meg a fizetését, magasabban mint a bértábla, vagy jutalomként fizetik ki ilyen-olyan indokkal, alkalmanként. Erről nem sokan tudnak, mivel a kifizetésről az iskola igazgatóján kívül csak a gazdasági vezetés tud, de nyilván az ő szája is be van fogva - ha mással nem, hát azzal, hogy 10 másik van a helyére, ha nem tetszik. Én tudok pl. olyan esetről, amikor a testnevelő tanár a munkaidejében sportversenyen bíróskodott. Az igazgató gondoskodott a hivatalos helyettesítéséről, és 100 ezer forint jutalomban részesítette. Na ez pl. tipikusan egy ilyen eset. Mivel ezt a tantestületben senkivel nem közölték, senki nem is tudott róla, én is csak véletlenül láttam meg a kifizetési papírt a gazdasági vezető asztalán. Az pedig, hogy a munkaszerződésedben mennyi a bér, csak rád és a munkáltatóra tartozik, tehát erről is legfeljebb véletlenül lehet tudomást szerezni.
Azt több kommentelő is (pl. Elli Vízel) elismeri, hogy a fővárosban magasabbak a bérek, mint a bértábla.
Mivel a bér és az egyéb juttatások a munkavállaló és a munkáltató közös "magánügye", ezért ma már személyiségi jogi kérdést csinálnak a dologból. Régen nálunk a tanáriban kifüggesztették, hogy ki mennyi jutalmat kap, na ilyet ma már nem lehet. Tehát nyitott szemmel kell járni.
Minden igazgatónak vannak "jó emberei", tehát minden tantestületben előfordul ez, mélységes tiszteletem a kivételnek.

Peter T. Sinclare 2012.07.15. 23:19:07

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: "normál jó szakmában egy óra alatt". Mármint olyan szakmában, ahol egy sima kiszállás ügyfélhez 25e Ft anélkül, hogy a gatyád felrántanád a seggeden, és egy csavar betekerése 5e Ft? Ott biztosan.

A tanár az, aki téged, az apád, az anyád, az ő szüleiket, stb. felruházta a képességgel és lehetőséggel, hogy olyan állást vállalhass, ahol 10e Ft az órabér.

Tanárok nélkül analfabéta kubikos lehetnél legfeljebb.

Szóval ne azokat fikázd, akiknek mesterségesen alacsonyan tartják a fizetését, de elvárják, hogy tanóránként 30 gyereket fegyelmezve érdemi munkát végezzenek (a gyerek megtanulja a tananyagot, értse és még szeresse is a tanulást) úgy, hogy a szabadidejüket áldozzák fel a munkaidőre való készüléssel (dolgozatjavítás, pl.).

Egy "normál jól fizető" szakmában a szaki délután 5-kor leteszi a lantot, elmegy sörözni a haverokkal, vagy megy haza lógatni a lábát. A tanár meg megy haza dolgozni. Amit senki sem fizet ki neki.
süti beállítások módosítása