véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngÚjra felröppent a hír - bizony a nemzeti dohány után jöhet a nemzeti pia, azaz a nagy dohány reményében a szeszesital-piacra is lecsap a nagy kormányzati újraelosztási láz. És ha hinni lehet a pletykáknak, bizony aki a Fideszre adja voksát az egyben arra is áldását adja, hogy a trafikbiznisz után az alkohol is a "lojálisok" kezébe kerüljön.

Persze bizonytalanság van bőven:

  • államosítva lesz a nagykereskedelem is, vagy csak a kiskereskedelem fog a kiválasztottak kezébe kerülni? Mennyibe fog kerülni a koncesszió hivatalosan és nem hivatalosan? Kik lesznek a formális és nem formális elbírálók, és mindezért mennyit kapnak hivatalosan meg a zsebükbe? 
  • ki szállíthat majd? az is államosítva lesz?
  • csak magánszemélyek jelentkezhetnek koncessziókért, vagy olyan nagy cégek is, mint a CBA vagy a Tesco? És ha ők nem, mivel fogják őket kárpótolni? Ha pedig nincs kárpótlás, ez hány alkalmazott elbocsátását fogja eredményezni?
  • lesznek majd italbolt-nyitás szempontjából tiltott zónák, és ez esetben is fekete listára teszik majd a nagy alapterületű üzletek környékét?
  • mi lesz a trafikok szeszesital-árusítási jogával? Ezentúl kizárólagosan ők árulhatnak piát, ők is árulhatnak piát, vagy egyáltalán nem árulhatnak majd piát?
  • hány főre lehet majd italboltot nyitni, vajon a kormány szerint többen isznak mint dohányoznak, vagy kevesebben? Lesznek 200 méteres meg négyzetméteres korlátok? Lesz majd előírás, kinek a termékét kell árulni, milyen termékpalettát kell kötelezően tartani? Lesz vajon árucsatolás, pia mellé szexkegytárgyak, stb, vagy tiszta profilra törekszenek?
  • meg lesz majd határozva, ki az az egyetlen beszállító, aki képes italbolt-bútort meg feliratot előállítani a kormány ízlése alapján dizájnolva?  Mennyibe fog vajon majd kerülni egy ilyen üzlet beindítása szőröstől-bőröstől?

ARC 2013 Nemzeti Boltok Rendszere Mátrai I..jpg

  • marad a szabad árképzés vagy fix árasok lesznek a termékek? Ha kiosztották a koncessziókat, garantálnak árrést meg emelnek adótartalmat? És ez járhat általános árszínvonal növekedéssel ugyanúgy, mint a dohánytermékek esetében láttuk?
  • vajon a lakosság hogy fog viszonyulni ahhoz, hogy immáron nemcsak cigiért, hanem piáért is akár kilométereket kell majd gyalogolni? Nem lesz egyszerűbb a szomszéd bögrecsárdában beszerezni a garantáltan adómentes (és így erősen akciós árú) kisüstit?
  • és mit szólnak majd azok, akiknek közelébe hivatalos italboltot telepítenek? Nem lesz gond a  nyitvatartás, a megnövekedett forgalom, a zajos kuncsaftok vagy épp az általános zajszint emelkedése miatt? Lesz elég parkolóhely, gyermek és kutya kipányvázási lehetőség?
  • mi lesz a jelenlegi kocsmákkal, éttermekkel, ha nem kapnak koncessziót helybenfogyasztásra? Előfordulhat, hogy patinás vendéglátó helyek kénytelenek lesznek bezárni, mert italmérési jog nélkül csődbe mennek? Vajon lesz majd "helyi kezdeményezés", hogy - például - a romkocsmáktól elvegyék az ital forgalmazási jogot, meg likőrös fagyis kelyhek soha többé ne lehessenek egy-egy cukrászda ajánlatában?
  • átalakulnak-e majd az ajándékozási szokások? Ma sokan, ha nem jutott jobb eszükbe, vettek valamiféle márkásabb piát ajándékba barátaiknak, rokonaiknak, de vajon e célból bemennek majd egy lefóliázott, "alkoholfüggőknek" fenntartott üzletbe?
  • vajon a vagyonvédelem területén ugyanolyan gondok lesznek majd, mint a trafikok esetén? Ezentúl a hírekben nemcsak a dohánybolt fosztogatók, hanem az italbolt-rablók is főcímet kapnak majd? Hogyan tudnak majd hatékonyan vigyázni a koncentráltan jelentkező árbevételre, kurrens árukészletre? Vagy úgy is járhatnak, mint a dohányboltok, ahol éppen a legkisebb kockázatú helyeket (benzinkút, hiperek környéke) kell bezárni kormányzati döntés alapján?
  • mi lesz a pálinkafőzőkkel? Lecsapnak azokra, akik adómentes piát gyártanak kereskedelmi forgalomban eladás céljára? Vagy minden marad a régiben, a szabadságjog az szabadságjog, aki drágán megszerezte a koncessziót, áruljon vodkát meg whiskyt?
  • a nemzeti alkohol mennyiben fogja növelni a feketepiacot és csökkenteni az adóbevételt? A jogalkotás folyamán szempont lesz az adófizetők érdekének védelme, ha már a dohánypiac újrafelosztása esetében ugyanez nem jött össze?

"A minisztérium emellett javasolta a kormánynak, hogy az alkohol nagybani forgalmazása „legyen valamilyen koncessziós alapú nemzeti szabályozás része”, a kiskereskedelem és a vendéglátás számára pedig „az állam által engedélyezett csatornákon keresztül juthatnának el a termékek”. A tárca javaslata arról is szólt, hogy a forgalmazásban nemzeti kvótát is bevezethetnének az elmúlt évek adózott hektoliterfok összege alapján. Emellett azonban az NGM arra is figyelmeztette a kormányt, hogy figyelembe kell venni a házi pálinkafőzés fenntartásának igényét, valamint azt, hogy a 150 milliárd forintra tehető éves szeszforgalom után befolyt 55-65 milliárd forint jövedékiadó és 40 milliárd forint áfa „lényegesen ne csökkenjen”.(hvg.hu)

  • ha beindul az új állami italbolt hálózat, a 18 éven aluliak ugyanúgy könnyebben juthatnak majd piához, mint most cigarettához?  (a díler ugyebár nem kér személyit, és az értékesítési hálózat is logikusabb szervezésű, mint a trafikok területi elhelyezkedése ...)
  • mi lesz a most kocsmaként üzemelő élelmiszer boltokkal? Van esélyük koncesszióra, vagy a dohánytermékek után az alkoholnak is búcsút inthetnek? Ez hány kisvállalkozás csődjét fogja eredményezni és hány munkahely szűnik majd meg?
  • vajon a dilettáns koncessziósokat védve az eladási adatok alapján profibbakat itt is be fogják majd zárni a kötelezően online szolgáltatott adatok alapján? Vagy csak simán addig agyonellenőrzik őket, amíg vissza nem adják a jogot?
  • kinél fog lecsapódni a haszon, itt is lesznek majd jól behatárolható személyi érdekeltségek, láncok? Van egyáltalán esélye bárkinek kívülről a kondér közelébe jutni?

"A tömény italok kiskereskedelme ugyanis nagy üzlet, sokkal nagyobb, mint a dohánykereskedelem. A trafikpályázat meghirdetése idején a dohánytermékek kiskereskedelmén 4 százalék körüli árrés volt, ez tavaly júliustól emelkedett 10 százalékra. Az égetett szeszek többségét viszont nagyjából 20-35 százalékos árréssel tudják forgalmazni az élelmiszerláncoknál, a kisebb boltoknál ennél nagyobb, akár 100 százalékos árrés is előfordulhat." (hvg.hu)

  • És végül, de nem utolsó sorban, az egész újrafelosztás megint nyakon lesz öntve a "18 éven aluliakat védjük meg" maszlaggal?

 

Pletyka ide vagy oda, egy biztos - a szeszesital-kereskedelemben túl nagy pénz van ahhoz, hogy a piac jelenlegi haszonélvezői nyugodtan alhassanak a következő hónapokban.

 

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

 

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr375869552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacsa232 2014.03.19. 18:23:41

Ugyan már...ez csak fikció:)))))))

Ezek a derék keresztény/konzervatívok biztosan megkérdeznék előtte a mi véleményünket is!

Ben Franklin 2014.03.19. 23:29:19

Igy mondom magyarul: Ha 2/3 lesz nemzeti italbót lesz. Ha sima fidesz győzelem lesz akkor nem lesz italbót.

Ennyi, senkit nem érdekel, ahogy a dohánybót se.

Nemzeti Dohányos 2014.03.20. 00:26:27

Szar az egész. Fél órája olvastam hvg.hu-n, hogy a Fidesz italboltot tervez. Öt perce megnéztem a balosok kampányvideóját, hogy az én adómból akarnak minimálbért emelni, meg nyugdíjasokat simogatni, de azért maradjak itthon. A Jobbik az jobbik, az lmp-sek meg lelkes idióták nagy pofával, a többi meg említésre sem érdemes. Elkeserítő.

dr kíváncsivagyok 2014.03.20. 00:52:54

@Nemzeti Dohányos:
Azért majd szép lassan rábeszéled magad a fideszre...
Ugye?

dr kíváncsivagyok 2014.03.20. 00:53:59

@kacsa232:
"Ezek a derék keresztény/konzervatívok biztosan megkérdeznék előtte a mi véleményünket is!"

Persze,...ahogy eddig is....

Gyűrött Papír 2014.03.20. 01:17:12

Valaki megint talált egy üres A4-est.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.20. 02:41:05

tomeny szeszt amerikaban is csak kulon licensevel rendelkezo uzletekben kapsz
mi a gond?

Mérnork 2014.03.20. 02:43:40

@dr kíváncsivagyok:
"Azért majd szép lassan rábeszéled magad a fideszre...
Ugye?"
Pedig mennyivel jobb ha az adójából (kamu)minimálbért emelnek, meg nyugdíjast simogatnak...

Mérnork 2014.03.20. 02:45:19

@hagyma:
"tomeny szeszt amerikaban is csak kulon licensevel rendelkezo uzletekben kapsz
mi a gond?"
Az a gond hogya fidesz mega patásorbán csinállya!!!

Késapati Tamás 2014.03.20. 03:40:37

@hagyma: @Mérnork: a gond ez: "kinél fog lecsapódni a haszon, itt is lesznek majd jól behatárolható személyi érdekeltségek, láncok? Van egyáltalán esélye bárkinek kívülről a kondér közelébe jutni?"

nniicckk 2014.03.20. 04:39:52

Orulok neki, hogy az mszp valasztasi eselyei, annyira remenytelenek, hogy ilyen nevetseges alhirrel probalja az alkoholistak szavazatait megszerezni.
Azert hibas a strategia, mert nem veszi figyelembe, hogy az alkoholistak, elmebetegek, mar eddig is az mszpre szavaztak(mas szavazojuk nem nagyon van), tehat ettol nem lesz tobb szavazojuk.

EGYIKRESEM 2014.03.20. 05:09:10

Mivel a kormány cáfolta a hírt, ezért biztosra lehet venni, hogy bevezetik :]

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.03.20. 06:54:45

Röhejes, hogy az MSZP csicskák mutyiról beszélnek a trafikok kapcsán, holott itt a valóság.
NIncs elég jelentkező:

index.hu/gazdasag/2014/03/18/tobb_mint_800_trafik_nem_kellett_senkinek/

A negyedik, decemberben kiírt trafiktenderen 127 koncessziót osztottak ki a kiírásban szereplő 992-ből, így várhatóan ötödik kör is lesz a pályáztatásban – írta az MTI a Világgazdaságra hivatkozva.

A lap keddi számában a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN) tájékoztatása alapján azt írta, 567 darab érvényes pályázat érkezett. A nyerteseknek április 11-ig kell aláírniuk a 20 évre szóló szerződéseket.

A 2014-es költségvetés a dohánytermékek koncessziós díjából 826 millió forint bevételre számít. Az adóhatóság adatai szerint jelenleg 5922 nemzeti dohánybolt rendelkezik a bolt működtetéséhez szükséges vámhatósági engedéllyel.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.03.20. 06:56:24

@nniicckk:

Az 50-60 plusszos MSZP-s munkásőr, pufajkás, és ügynök garnitúra már nem elég az MSZP-nek... A fiatalok között 10%-ot se érnek el, csak az öreg agyatlan komcsik körében tarolnak.

barli 2014.03.20. 07:08:13

@dr kíváncsivagyok: mint majd mindenki :)
Tegnap láttam a facebookon hogy a csö mszps ismeröseim hogy kiakadtak a gagyi kampányfilmre..

nu pagagyí 2014.03.20. 07:17:25

@hagyma: Nálunk is kell jövedéki engedély. Azt viszont mindenki megkapja, aki megfelel a feltételeknek. Az amerikai rendszer is ilyen.

Az Orbán-szisztéma lényege viszont a verseny kiiktatása a korlátozott koncessziókkal, hogy kockázat nélkül termelje a hasznot az üzlet. A koncesszió elnyerésének legfőbb feltétele pedig a Fideszhez való feltétlen hűség lesz.

Nemzeti Dohányos 2014.03.20. 07:19:16

@dr kíváncsivagyok: Én lennék a legboldogabb, ha tudnék másra szavazni. Zsigerből utálom Orbánt, de mit tegyek, ha ő csinálta meg, amiért anno SZDSZ-re szavaztam? Egykulcsossal legalább hamarabb összejön a repülőjegy meg pár havi tartalék..

nu pagagyí 2014.03.20. 07:23:16

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Már csak oda írtak ki koncessziót, ami nem kellett senkinek. Határszéli falvakban nem vesz senki magyar cigit.

nu pagagyí 2014.03.20. 07:26:53

@Nemzeti Dohányos: Cseszheted, ha nem lesz jövedelmed. Tudod, a közmunka díjából is egykulcsossal kell adót fizetned.

mojszipupi 2014.03.20. 07:41:50

És mi lesz ha már az energia és közmű szolgáltatók kerülnek haveri kézre? Kétségünk ne legyen, ez a cél. Örök függés a mindenkori kormányoknak. És még megkapjuk a nyakunkba Orbánt mint köztársasági elnök, mert az mostani újabb 4 év után kinevezteti magát úgy 9 évre vagy amennyire kedve tartja

béla a görög (törölt) 2014.03.20. 07:41:56

Dohányt sem veszek a fehércigányoktól, szeszt miért vennék?! Ennyi.
Az osztrák bankok után a szlovákok is szeretni fognak.
Minden fideszmaffiózót diszkvalifikálok aki nem hajlandó VERSENYhelyzetben életben maradni - és tönkremenni annak rendje és módja szerint ha egyszer életképtelen!

nu pagagyí 2014.03.20. 07:51:42

@nniicckk: Így hirtelen a vak komondoros alkoholista ugrik be. Tudod, amelyik verte a feleségét.

Tyreo 2014.03.20. 07:56:47

Ebben én nem hiszek. Alapvetően azért van még béke az országban, mert bárhol be tudsz rúgni. Ha ezt megpiszkálják, akkor itt kő kövön nem marad rövid időn belül. Főleg ha a kocsmákat is csesztetik.

gyászhuszár 2014.03.20. 08:24:07

én leszarom csak hadd vezessek 2-3 ilyen boltot majd..

Netuddki. 2014.03.20. 08:30:44

@hagyma: Csodálkozom nem érted, pedig abban az országban élsz ahol volt már szesztilalom is.

Na, ez itt ugyanez csak pepitában. A dohányboltokkal számomra világossá vált, hogy az orbán rezsim a dohány feketekereskedelmére gyúrt igazából. Nem a dohány 10%-os árrésén lehet nagyot szakítani, hanem ha a feketén kereskedő nem fizeti be a jövedéki adót (se). Meg lehet nézni, hogy a dohánymutyi óta mennyivel csökkent a dohány legális forgalma és mennyi kár érte az államot, vagyis minket.
A különbözet meg valakik zsebébe vándorolt, bizony.

Na, a fidesz ugyanezt tervezi az alkohollal is. Volt itt már olajszőkítés, dohánymutyi, lesz itt kérem szszmutyi is, csak válasszák újra az orbánt abszolút többséggel.

Netuddki. 2014.03.20. 08:32:05

@gyászhuszár: "én leszarom csak hadd vezessek 2-3 ilyen boltot majd.."

Asszed annyira megéri? Pár, jó helyen lévő üzletnek biztos, de például a szomszédunkban nemrég zárt be a nagy "nemzeti" dohánybolt.

sas70 2014.03.20. 08:40:51

A hülyeség határtalan!

béla a görög (törölt) 2014.03.20. 08:43:06

@Nemzeti Dohányos: Nem lelkesedik senki, hogy eltartson téged? A szemét hálátlanok. Tanulj meg versenyezni a kínaival vagy bárki mással! Egyébként mehetsz a fenébe - csak azért mert magyar vagy, fideszes vagy még nem óhaj eltartani senki.
Ha csak úgy tudsz életben maradni, hogy egy fideszmaffia életben tart és etet akkor pusztulj! (nem fizikálisan - a fideszes is jó fogyasztó :) fogyasztóként szeretjük a fajtádat, csak oligarchaként utáljuk :D)

Ben Franklin 2014.03.20. 08:55:54

@Nemzeti Dohányos: 'Fél órája olvastam hvg.hu-n, hogy a Fidesz italboltot tervez.'

Én meg a bajai vidiót láttam a HVG-n...:)

Ben Franklin 2014.03.20. 09:00:29

@Tyreo: 'Alapvetően azért van még béke az országban, mert bárhol be tudsz rúgni. Ha ezt megpiszkálják, akkor itt kő kövön nem marad rövid időn belül.'

Utcán most is tilos inni. Kocsmákat meg nem érinti. Kő kövön nem maradt a dohánybótná se, mi? Még nőtt is a fidesz népszerüsége.

barli 2014.03.20. 09:14:24

@Ben Franklin: Orbánnak ki kéne állnia vitázni egy az egyben a fletó szövegével 2006ban a nem igaz országról :)

nu pagagyí 2014.03.20. 09:17:26

@Ben Franklin: Azt a videót is a Fidesz pénzelte.

MSZP Afrika Korps 2014.03.20. 09:25:16

felháborító ez a fidesz mocsok korupció

MSZP Afrika Korps 2014.03.20. 09:26:13

@nu pagagyí: én meg azt hittem hogy a vidió a fidesz korupcióját buktatta le

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.03.20. 09:42:42

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Szerinted minden koncesszió ugyanolyan paraméterekkel bír, ugye? Az biztosan nem lehet, hogy a hosszád hasonló, csak szerencsésebb narancs udvari bolondok már első körben megnyerték a zsíros koncessziókat, mára a sokadik körben meg már csak a gyengék nem kelnek el? Ostoba féreg, minek jársz te ide? Csak lejáratod magad nap, mint nap.

MSZP Afrika Korps 2014.03.20. 09:43:10

@nu pagagyí: Azt is a török zsóti monta, hazugság folyamatábrával. Azóta se láttam a török zsótit.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.03.20. 09:45:05

@MSZP Afrika Korps: Aranyos az a nicknév, de azt ugye tudod, hogy a fieszes politikusok is "csípik" Afrikát (bár inkább az északi részét)? Ettől persze lehet mszp-zni, meg Simonozni, csak nem mindenki szájából hiteles.

nu pagagyí 2014.03.20. 09:46:20

@MSZP Afrika Korps: Nekem pont olyan profi akciónak tűnt, mint a 2006-os kiszivárogtatással egybekötött "spontán" felháborodás. Csöppnyi zavart sem éreztem a Fidesz részéről a video megjelenésekor, viszont komplett stratégiát építettek rá.

MSZP Afrika Korps 2014.03.20. 09:46:31

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: 'de azt ugye tudod, hogy a fieszes politikusok is "csípik" Afrikát (bár inkább az északi részét)?'

Nem tudom.

MSZP Afrika Korps 2014.03.20. 09:47:18

@nu pagagyí: Az emeszpé sok öntökönszúrásából az egyik legviccesebb vót.

friss dinamikus maci 2014.03.20. 10:21:04

ha ha. És eme "nagyszerű" írás után minden kisboltos remegő kézzel fog szaladni,hogy leszavazhasson az mszp fan clubra....... Hát ez naggyyyon kemény...

Vahakomb 2014.03.20. 10:39:06

Egyáltalán nem érdekel ez a téma! Engem a Simon Gáborok ügye érdekel! Tulajdonképpen milyen bűnszervezet az MSZP? Maffia? Jakuza?
És mekkora IQ-t feltételez az MSZP a magyar emberekről: 50-et, 25-öt, vagy -1-et?

nu pagagyí 2014.03.20. 10:44:41

@Vahakomb: Engem is érdekel, hogy az ügyben központi szerepet játszó Velsz Tamás (vagy hogy hívják), milyen panamai offshore cégeket nyúlt le. Azt hiszem ez lenne igazán érdekes.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.03.20. 10:45:47

@MSZP Afrika Korps: No ez itt a baj. Ha valamivel kapcsolatban nincsenek információid, akkor kerüld a vélemény nyilvánítást.

Egyébknt tényleg azt gondolod, hogy úgy általában a fideszes politikusok bármivel is jobbak, mint az mszp-sek?

nu pagagyí 2014.03.20. 10:45:52

@MSZP Afrika Korps: AZ MSZP egy párt mindenféle emberrel, a Fidesz viszont egy jól szervezett maffia.

Kowalski76 2014.03.20. 10:49:03

Kanadaban is allami kezben van az italkiskereskedelem, egyedul a liqour store boltjaibol lehet italt venni. Nekem tetszett az ottani rendszer, sokkal nagyobbak es szinvonalasabbak az italboltok mint az itthoni legnagyobb szupermarketek italreszlegei.

béla a görög (törölt) 2014.03.20. 11:01:18

@Kowalski76: Ne keverjünk, ne keverjünk!
Más az ha állami kézben van valami és megint más ha magánkézben. Ezt tudhatnád Kanadából.
Nálunk a dohánykereskedelem magánkézben van - el lett véve mástól és bele lett adva a fehércigányok kezébe - az állam meg arányaiban kap ugyanannyit az adóból mint eddig a kínaitól, összeségében kevesebbet mert a cigi árát a fehércigányok sápja miatt IS felnyomták és jóérzésű ember nem vesz dohány ezektől.
Ugye te sem szeretnéd, ha Kanadában a franciák árulhatnák csak a piát emelt árért csak azért mert ők franciák? Ugye, ugye.
Örülök, hogy segíthettem.

dr kíváncsivagyok 2014.03.20. 11:11:10

Ha véletlenul nyerne Orvbán,...semmi sem akadályozná meg , hogy a trafikok , foldek után az italkereskedelmet is átjátssza a haveroknak !!!!!
Sot, igazolást vélne látni- jogosan - , hogy csak így tovább,...a lenini úton !

dr kíváncsivagyok 2014.03.20. 11:14:09

@béla a görög:
Azért csodálatos országban élunk !
Egy - azaz - 1 db Fideszes képviselo volt , aki visszaadta a koncesszióját !!!!!
Van még remény....
5000 - bol 1.....

dr kíváncsivagyok 2014.03.20. 11:15:57

@Kowalski76:
"Kanadaban is allami kezben van az italkiskereskedelem,"

Igen ?

És ott is a kormányfo barátai az uzlettulajdonosok ?
Akkor megnyugodtam ...

dr kíváncsivagyok 2014.03.20. 11:20:36

@Rezsicsökkentő Hapcibenő:

"Egyébknt tényleg azt gondolod, hogy úgy általában a fideszes politikusok bármivel is jobbak, mint az mszp-sek?"

Persze,...hiszen ok képtelenek lopni.
Mindeki láthassa...
hogy nem foglalkoznak 10 - 100 milliókkal...

dr kíváncsivagyok 2014.03.20. 11:22:15

@friss dinamikus maci:

"ha ha. És eme "nagyszerű" írás után minden kisboltos remegő kézzel fog szaladni,hogy leszavazhasson az mszp fan clubra......"

...vagy szavaz a Fideszre és kockáztatja a megélhetését...

friss dinamikus maci 2014.03.20. 11:43:59

@dr kíváncsivagyok: ezt nem mondtam,bár lehet ez jött le... Szerintem tök mindegy kire tolja, így is-úgy is kockáztat. A kisvállalkozásokra a legnagyobb veszélyt a MINDENKORI magyar politikai vezetés okozza. Sajnos saját tapasztalat.

Pszt! 2014.03.20. 11:59:47

Én már előre félek, milyen hihetelen megszorítások lesznek a biztos fidesz győzelem után.
Az önkéntes nyugdíjpénztárakban hatalmas összegek vannak!

dr kíváncsivagyok 2014.03.20. 12:06:50

@Narancskommunista:
A mai szavazók fele gyerek volt a Kádár rendszerben...

has 2014.03.20. 12:07:07

Tudtommal régen a hadirokkantak és özvegyek kaptak tarfikot és illemhelyet.
Várom a nemzeti vizeldék megjelenését.

GQ 2014.03.20. 14:02:32

@Narancskommunista: csak szólok, hogy a skandináv, de legalábbis a svéd modell alapján sört is csak "systembolaget"-ben kaphatsz (ez a "nemzeti alkoholbolt" svéd megfelelője. bármilyen más boltban csak csökkentett alkoholtartalmú italt kaphatsz. étteremben, kocsmában, klubban, barban, etc pedig ugyanúgy, ahogy ma magyarországon, azzal a különbséggel, hogy van egy ún "responsible driking" policy, ami azt jelenti, hogy pl csattrészegen be sem engednek a kocsmába, vagy ha úgy látja a pultos, hogy elég volt, kezdesz csacsi lenni, akkor megtagadja - kötelességből - az alkohollal való kiszolgálásod.

www.systembolaget.se/English/

azért itt nekik van egy fontos céljuk, mégpedig:
"Systembolaget exists for one reason: To minimize alcohol-related problems by selling alcohol in a responsible way, without profit motive."

szóval, hogy ne a profit motiválja őket. szerintem ez mo-n valahogy így hangzana:
"Nemzeti piabót exists for one reason: To centralize alcohol sales by any means, with a high profit motive."

és ez is sokat mond:
"Retail rules:
We do not sell alcohol to anyone under the age of 20
We do not sell when there is a reasion to suspect illegal resale
We don not sell alcohol to a person who is intoxicated"

GQ 2014.03.20. 14:08:12

@nniicckk: nem vagyok egyik sem, pedig már szavaztam rájuk. de vica versa elmondható. ki a fene szavaz orbánra? azzal valami tuti nincs rendben!

MSZP Afrika Korps 2014.03.20. 14:22:28

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: 'Ha valamivel kapcsolatban nincsenek információid, akkor kerüld a vélemény nyilvánítást.'

Neked van vmi titkoes infód?

Nemzeti Dohányos 2014.03.20. 22:34:58

@béla a görög: Ezt nem tudom hogy sikerült levezetni, de orvos látott?

Vahakomb 2014.03.21. 08:23:13

Na, a Maffia (azaz MSZP) kinyírta a koronatanút (Weisz Tamást). A madárka nem énekelhetett! :(

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.03.21. 23:35:27

@hagyma:

Mi alapján kapsz USA-ban licenszet? Párttagság, vagy objektív kritériumok alapján?

2014.05.01. 18:28:56

@Vahakomb: Engem meg az érdekelne, hogy jelentkeztek e a megárvult aranytömbökért, amit az ovis talált.
Vagy már pintér széfjében van mind?

2014.05.01. 18:33:16

@béla a görög: Errefelé már úgy ki van a dohányboltos, mint akin átment a Tokaj expressz.Non-stop ott kell lennie a lyukban és nyomni a dohányt.Alkalmazottra gondolom nem futja a lófasznyi haszonkulcsból és sokat el kell adnia ahhoz, hogy megérje neki.PPP
süti beállítások módosítása