morgás joga 6.jpgVajon miért jó az nekünk, hogy a kormány csak olyan intézkedéseket támogat, amely "nem érinti közvetlenül az embereket"?

 

A kormány szerda reggel elküldte az Európai Bizottságnak és az IMF-nek az alternatív javaslatait tartalmazó levelét, amelyben leírták, hogy a kabinet milyen lépéseket tenne az IMF-megállapodás érdekében. A levélhez csatoltak egy olyan mellékletet, amely a magyar kormány elmúlt két évben megtett intézkedéseit is tartalmazza, és ha muszáj, a munkahelyvédelmi terv koncepciója igény szerint változhat. 

Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter még hétfőn azt közölte: "a kormány csak olyan intézkedéseket támogat, amelyek nem érintik közvetlenül az embereket, és illeszkednek az elmúlt két év gazdaságpolitikai gyakorlatához".


Kérdés, vajon mire gondol a kormány? Ha visszapörgetjük az elmúlt két év gazdaságpolitikai intézkedéseit, nem sok olyan van, amely nem érintette közvetlenül az embereket. Az ugyan lehet nagyszerű kommunikációs trükk, "ne a zemberek fizessék meg", de a végén, ha nem is közvetlenül hanem közvetve, de mindig az emberek fizetik meg. Ki más állná a számlát? A politikusok?

Ráadásul a kormány mindenáron elmismásolási harcászati alapállása és "népnyúzást elkerülő imázs"-igénye az adófizetőknek igen sokba kerül - a közvetve terhelés minimum 27%-os többletköltséget okoz annál, mintha direktbe fizettetnék meg velünk. (Lehet, hogy a plusz adóbevételt eleve áfával emelve számítja ki a Matolcsy-minisztérium?)

A  kormány lépései átformálódnak a politikai kommunikáció vegykonyhájában és minden egyes "multira lecsapás" hadisikernek adható el, nem pedig egy újabb nép-sanyargató intézkedésnek. Plusz fizethetjük a drága kommunikációs tanácsadók ámításunkra felszámolt díját is.

Mert mi a valóság? Mi az, ami valójában érint minket? Lehet a válságadókkal kapcsolatban a multikat meg a bankokat emlegetni, "fizessenek a rajtunk gazdagodók" szlogent nyomni vég nélkül - de tudomásul kell venni, hogy az érintett cégek ilyen vagy olyan jogcímen előbb vagy utóbb az ügyfeleikre fogják terhelni az extra adókat. Hiába, aki a pénzét befektette valamibe, az szeretne profitot elérni (legalábbis jobban járjon, mintha a sokkal biztonságosabb és kevesebb macerával járó bankbetétben fialtatná), ráadásul a társaságok a veszteséget sem képesek (akarják) örökké finanszírozni. Ha be tudják építeni az áraikba, hát be fogják, ha pedig nincs haszon (vagy negatív az eredmény), a működő tőke inkább máshova megy, van még egy pár ország rajtunk kívül a földkerekségen.

A parasztvakító demagógiának ára van - amennyiben lehámozzuk a permanens választási kormány-ideológiát az intézkedésekről kiderül, ha közvetve terhelik ránk, fogyasztókra a különféle adókat, sokkal rosszabbul járunk, hiszen nemcsak a plusz adóterhet kell kifizetnünk, hanem az arra jutó áfa-terhet is. Gondoljunk csak a telefonadóra - a szolgáltatók szépen árat emeltek, és a nettó emelésükre rájön még a 27%-os forgalmi adó is. Ha tehát közvetlenül az emberekre terhelte volna a kormány, legalább ezt nem kellene megfizetnünk, de mivel a Fidesz ennyire vigyáz az érdekeinkre (és saját "jóságos apa" imázsára), így jártunk.

De nemcsak a multikon és a bankokon keresztül lehet megkeseríteni a választópolgárok életét - gondoljunk csak a januárban életbe lépő biztosítási adóra - akinek kötelezője vagy casco-ja van, esetleg ingatlanvagyonát védi az fizet, mint a katonatiszt. Hogy a kormány úgy gondolja, a biztosítón átfuttatott adó már nem közvetlenül a polgárok terhelése, az más kérdés, de mi itt a végeken tudjuk, teljesen mindegy kinek fizetjük be, ha muszáj befizetni, a plusz költség az plusz költség. És nem is kevés. Hasonló többletköltségünk lesz majd a tranzakciós (sárgacsekk-) adóval, ezt ráadásul nemcsak egyszer kell megfizetni, hanem minden egyes pénzmozgásnál, így ugyanarra a pénzösszegre akár többször is rárakódhat.

Aztán az elmúlt két évnek ott vannak azok az intézkedései, amik közvetlenül is érintettek minket, bármit is mond a kormánypropaganda: a forgalmi vagy jövedéki adó emelést például nehéz "ne a zemberek fizessék meg" kategóriába sorolni, ahogy a bölcsődei havi tarifa meg a felsőoktatási tandíj sem nyuszi-hozta ajándék, az adójóváírás kivezetési szisztémájáról pedig ne is beszéljünk.

Ezek után vajon mit hoz majd az ősz? Milyen, minket "közvetlenül" nem érintő, az unortodoxiába szervesen illeszkedő intézkedéseket vállal be a kormány elkölthető milliárdokért, esetleg az államcsőd elkerüléséért cserébe? Lesz róla milliárdért nemzeti konzultáció feleletválasztós teszttel? Milyen kommunikációs csavarral és mennyiért magyarázzák majd meg nekünk, ami nem közvetlenül minket terhel, az egy fillérünkbe sem kerül? Meddig lehet még eredményes a "ne a zemberek fizessék meg" néphülyítés?

És vajon az idén ősszel várható élelmiszer-áremelkedés ellen tesz valamit a kormány, vagy nem? Valójában ellenérdekelt, hiszen minél drágább egy termék, annál nagyobb az állam áfabevétele. A napi betevőt a legszegényebb adófizetőnek is meg kell vennie, így nagy valószínűséggel a nyomást enyhítő intézkedésekkel az utolsó pillanatig várni fognak - és akárhogy is csűrjük-csavarjuk, a döntés halogatásának az árát is mi fizetjük meg.

Eközben a választók - még azok is, akik igazi, gondolkodásról leszokott rajongóként elhiszik a kormányzati kommunikációt - különböző túlélési taktikához folyamodnak: 

  • feketekereskedelem - jövedéki adó nélküli pálinkát, adót és járulékot soha nem látott, mélyhűtő-készre feldolgozott féldisznót, házhoz hordott tejet meg tojást lassan minden élelmes honfitársunk felkutat (hozadéka, hogy az élelmiszer-biztonság erőteljesen háttérbe szorul),
  • használtcikk-kereskedelem (felújított cipő, gyermekruha, bútor, stb.) és
  • a pénzhiány miatti cserebiznisz: gyakran a mezőgazdasági, építőipari vagy egyéb szakipari munkát terményben, termékben vagy akár más szakmunka-egyenértékben számolva, mindenféle készpénzmozgás nélkül is meg lehet szerezni.

A folyamat már beindult, csak a kormányon múlik, milyen szintre építi ki magát az alternatív piac - az újabb unortodox, közvetve vagy közvetlenül reálbércsökkentő intézkedések tovább szűkítve a belső keresletet újabb csapást mérhetnek a legális, adókkal és járulékokkal már eddig is túlterhelt vállalkozásokra (és munkahelyekre).

Egy biztos, már nem kell sokáig várnunk, hogy megtudjuk, mit rejt a következő, minket "közvetlenül nem érintő" csomag.

 

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr284789072

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.09.20. 09:06:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása