véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngMi történik akkor, ha a kormány nem képes teljesíteni a saját maga által deklarált céljait? Bevallja, ez most nem jött össze?

Nem, ezt nem teheti meg, hiszem Magyarország jobban teljesít - így nincs más hátra csak az előre, ha túl kiábrándító a valóság, akkor az álomhoz kell azt igazítani. A papír sok mindent elbír, így születik meg egycsapásra Tündérország meg Kánaán, csak kitart egy évet az alternatív valóság.

"Félreérthetetlen célzásokat kaptak a jegybanki stáb tagjai, hogy a kormány számára kényes területeken, a gazdasági növekedésnél és a költségvetési hiánynál igazodjanak a kormány hivatalos prognózisához, értesült az [origo]. Az MNB cáfol. Matolcsy György elnök és a monetáris tanács négy külsős tagja is összerúgta a port." (origo.hu)

Ha eddig úgy éreztük, a kormány egyes tagjai alternatív történelmet építenek fel, akkor különösképpen nem csodálkozunk az origo.hu információján - hiszen nemcsak egy katasztrófa naplóját lehet átírni, hanem az ország egész gazdasági teljesítményéről szóló adatokat is. Nem úgy alakul a GDP, ahogy a kormány szeretné? Dehogynem! Költségvetés hiánya nem megfelelő szintű? Megmondtuk, hogy jó lesz, és jó is lesz, a számok nem hazudnak, az inflációra meg már szót sem érdemes vesztegetni.

"Az Európai Unió éppen aktuális előrejelzései ne zavarják meg Önöket, a költségvetési hiányunkat például még egyszer sem sikerült eltalálniuk. Drukkolunk nekik, hátha végre sikerül, segítünk is, az idén is 3 százalék alatt lesz." (Orbán Viktor)

Ha az origo.hu híre valós, akkor ezúttal minden eddiginél könnyebb lesz tippelni - minden úgy alakul, ahogy a tervekben van. Vagy még jobban.

De miről is van szó?

"A Magyar Nemzeti Bank háromhavonta publikálja az Inflációs jelentés címet viselő tanulmányt, amely a gazdasági folyamatokról ad áttekintést. Az átfogó elemzés kitér többek között a gazdasági növekedésre, a munkaerőpiacra, az inflációra, a költségvetési egyenlegre, az államadósságra, a fizetési mérlegre. Az anyagot hagyományosan a jegybank szakértői gárdája állítja össze, de az elkészítés folyamatába a monetáris tanács tagjait is aktívan bevonják, így a befektetők, piaci makroelemzők által kiemelt figyelemmel követett dokumentum interaktív folyamat eredményeként születik meg.

Az anyag jelentőségét növeli az is, hogy az inflációs célkövetés rendszerében - ennek keretében működik az MNB is, mint a fejlett országok jegybankjainak többsége, fő feladatának az inflációs cél elérését tekinti - kiemelten fontos a piac, a befektetők tájékoztatása arról, miként vélekedik a gazdasági folyamatokról a jegybank elemzői stábja, mi alapján dönt a monetáris tanács arról, hogy csökkenti, emeli vagy szinten tartja-e a kamatot." (origo.hu)

De vajon miért jó az nekünk, ha az elemzések nem a valós képet mutatják hazánkról, hanem a kormány előrejelzett számait ismétlik mantraként? Kinek válik az javára, ha a retorika szintjén átlépünk egy alternatív valóságba, ahol az idei növekedés tuti 0,9%-os, míg a költségvetési hiány sem lehet más, mint 2,7%? Na jó, jobbak lehetnek a mutatók, de rosszabbak semmi esetre sem?

"A közgazdasági statisztika egy olyan görbe vonal rajzolásának művészete, amely egy nem bizonyított feltevéstől egy előre eldöntött végeredményig vezet."

Vajon a jelentésekben szereplő számok meghazudtolhatják az egykori gazdasági miniszter, a mai jegybankelnök jósképességét? Hiszen bármelyik nemzeti bankos elemző ha összeszedi a bátorságát és leír egy olyan valóságot, amely rosszabb képet mutat, mint a terv, azzal saját főnöke szaktudását kérdőjelezi meg alapjaiban. És nem is kicsit, hanem nagyon - így ha ezt forgatja a fejében, már jobb is, ha beadja a felmondását.

"Egy kormányzati közgazdásznak a való élet egy speciális eset."

Most tekintsünk el attól, milyen spekulációs veszélyeket jelent hazánkra a monetáris politika körüli bizonytalanság (akit érdekel, a hvg.hu cikke körbejárja a témát), a most feltett kérdésünk az: hova jutunk, ha nem onnan indulunk, ahol vagyunk?

"Egy csapat kormányzati közgazdász túrázik az Alpokban. Néhány óra elteltével rájönnek, hogy reménytelenül eltévedtek. Az egyikük tanulmányozza a térképet, forgatja fel és le, nézi a távoli tereptárgyakat, konzultál az iránytűjével és elemzi a nap állását is. Végül odafordul a többiekhez:

- Látjátok ott azt a nagy hegyet?

- Igen – bólogatnak lelkesen a többiek.

- Nos, a térkép szerint mi most annak a tetején állunk."

Mert ahhoz, hogy bármit is normálisan tervezni lehessen, legalább azzal tisztában kellene lenni, hol is áll az ország éppen. Ha légvárra építi a gazdaságpolitikáját a kormány, kicsi az esélye annak, hogy egy-egy, hamis kiindulóalapot figyelembe vevő intézkedés eléri célját. Igaz, lehet dupla könyvelést folytatni - egy kozmetikázottat ország-világnak, nagy nyilvánosságnak kampánycélból valamint a nemzetközi szervezetek megtévesztésére, meg egy a másikat, a valósat viszont azért, hogy a felmerülő problémák megoldására reális alapokon nyugvó intézkedéseket (például adópolitikát, adósságkezelést, támogatási rendszert, stb.) lehessen kitalálni és végrehajtani.

Egy cirkuszi erőművész, egy fizikus meg egy közgazdász hajótörést szenvednek és egy lakatlan szigetre vetődnek. A szigeten van gyümölcs, a tengerben meg sok hal, az eső is gyakran esik, így nem éheznek-szomjaznak, de mégis nagyon boldogok lesznek, amikor egy partravetett gyümölcskonzervet találnak.  Nézik a konzervdobozt és tanakodnak, hogyan is tudnák kinyitni. A fizikus azt mondja az erőművésznek:

- Mássz fel arra a fára, dobj le egy követ a dobozra, az az erő hatására szét fog nyílni. Igaz, elpazarolunk belőle valamennyit, de még mindig jobb, mint a semmi.

Mire az erőművész:

- Nem, ki tudom nyitni a konzervet a fogaimmal. Igaz, meg fogok sérülni, de meg tudom csinálni.

A közgazdász gondolkodik egy kicsit, majd a többiekhez fordul és megszólal:

- Először is, tételezzük fel, hogy van konzervnyitónk …

A két külön könyvelés azonban nagy macera - egyrészt kiszivároghat, nem is megy olyan jól, mint ahogy a kormánypropaganda sulykolja, másrészt soha senkinek, egyetlen pillanat erejéig sem szabad összekeverni a valós és a kozmetikázott adatokat, ezzel még disszonánsabbá téve gazdaságpolitikánkat. 

 

De mi lesz, ha az egész gazdaság kozmetikázott számokat vesz figyelembe? Ha a költségvetés, a vállalkozások üzleti tervei meg a bérek nem a valós inflációt meg GDP növekedést veszik alapul? Vajon mikor jön el az a pillanat, amikor a gazdasági szereplők rájönnek, át vannak verve, semmi sem úgy van, ahogy eddig mondták nekik? És vajon joguk van az adófizetőknek ahhoz, hogy követeljék, az általuk fenntartott intézmények a tényleges adatokat hozzák nyilvánosságra?

És mi lesz majd akkor, ha kipukkad az alternatív valóság lufija, ha napvilágra kerülnek a valós számok és esetleg azok olyanok, amelyek nem egyeznek a befektetőkkel meg a nemzetközi szervezetekkel közöltekkel? Vajon felelősek lesznek a politikusaink vagy szétteszik a kezüket, az unió meg a karvalytőke tehet róla és már megint kettős mércét alkalmazva kaptunk a nyakunkba kritikát-befagyasztást-bírságot?

A gazdasági szereplők szempontjából a legjobb az lenne, ha a kívánatos sarokszámok már az alkotmányban benne lennének - tudnák, ennyi lesz és kész. És ha ők úgy érzik, egy másik hegytetőn állnak, az az ő dolguk, utánaszámolhatnak, ha nagyon akarnak. És ha azt hisszük, a törekvés egyedülálló unorthodox mutatvány, hát nem - nemzetközi példát is találhatunk rá, milyen következményekkel járhat az ilyen "különutasság":

"A magas infláció elleni küzdelem sajátos módját választotta Argentína. A kormány kemény büntetést rótt ki az egyik elemzőcégre, mert nem voltak elégedettek annak infláció-számításaival. A piaci elemzők az idei évre 2-3-szor magasabb inflációt várnak a hivatalos célszámoknál, és a tavalyi évre is a hivatalos adat legalább dupláját számították saját adatgyűjtésük és módszertanuk alapján." (portfolio.hu, 2011. február 28.)

"A Nemzetközi Valutaalap (IMF) éppen a múlt héten marasztalta el Argentínát a gazdasági növekedésre és inflációra vonatkozó statisztikák kozmetikázása miatt, és határidőt szabott az ország számára a probléma orvoslására. Washingtoni ülésén a nemzetközi pénzügyi intézmény igazgatótanácsa megállapította, hogy Buenos Aires megsértette az IMF-tagsággal kapcsolatos kötelezettségeit." (gazdaságiradio.hu, 2013. február 5.)

Most már csak a jegybankelnök önmérsékletén múlik, hogy a hitelesség megmaradjon - a kozmetikázott  adatok alapján torz kép alakulhat ki a gazdasági folyamatokról, akadályozva a probléma felismerést és kompetens döntéshozást és egy idő múlva az is előfordulhat, senki sem tudja majd mi a valóság és azt sem, az ország helyzet javul vagy épp romlik. 

Emlékeztetőül: Hofi, 14 malac (fizetekmegegysort kommentje alapján)

 

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr745162914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.03.23. 08:59:32

Ha jól emlékszem, a görögök évekig kozmetikázták a gazdasági mutatóikat és a statisztikákat az EU felé.
Volt pár jó évük, aztán most kb 3x annyi nagyon szar lesz.

Ezt csak úgy tudják "követni" Matolcsyék, ha kilépnénk az EU-ból, mert most már lehetetlen ezt végigcsinálni, legalábbis évekig.
Ahogy a posztban is le van irva, valahol kibukik az egész, és onnantól kezdve viszont tökmindegy mit kommunikálnak, senki sem hisz el semmit.
Ami a létező legrosszabb verzió az összes közül.

Bár mondjuk hozzáteszem, hogy aki versenyszférában és/vagy gazdasági/pénzügyi területen érdekelt, már most is csak röhög (kinjában) a kormányzati prognózisokon, akkora képtelenségek.

kzoltana 2013.03.23. 09:53:58

Eközben Kósa Lajos, a Kárpátok debreceni géniusza beleszól a stadionépítésbe. Majd eldől, hogy eldől-e.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/4131_a_karpatok_debreceni_geniusza

komplikato 2013.03.23. 09:57:55

"A két külön könyvelés azonban nagy macera"

Van egy könyv Terri Thomsontól "Gazdaság" címmel, ennek a könyvnek több fejezetét ki kellett egészíteni a "magyar viszonyokhoz" alakítva.

Az egyik ilyen fejezetben külön le van írva, hogy hazánkban a GDP, infláció és foglalkoztatási ráta adatokat a szocializmus jellege miatt másképpen számolták mint Észak Amerikában vagy Európában.
A rendszerváltás után pedig az ország "különleges helyzete" miatt szintén.

Magyarul leírva a magyarországi hivatalos GDP, infláció és foglalkoztatási ráta mindig is unortodox, azaz KAMU volt. Nem Matolcsy találta ki .... Ha jól tévedek az is ott szerepelt, ha egy külföldi reális adatokat akar akkor kénytelen Eurostat-on megnézni ezeket. Lehet egy fogadásom, hogy nem fog hasonlítani?

Fejesrob 2013.03.23. 09:58:36

Elég logikus, hogy a kormány rendesen tisztogat az MNB-ben, azok pedig minden alkalmat megragadnak arra, hogy saját személyüket nélkülözhetetlenné tegyék.

(Az MNB "lelke" és efféle baromságok).

Ilyen az élet, minden jegybankelnökváltáskor ez van. Sőt mindenhol ez van, még akkor is, ha nem a politikai kurzus változik, hanem a főfejes személye.
Van benne logika, a vezetésben megbízható emberek kellenek, azok hozzák a haverjaikat, amúgy is azt tartják a régi emberekről, hogy régi ember, régi szemlélet.

Párat megéltem.

Brix 2013.03.23. 10:03:24

Hitelessége nem lesz a magyar jegybanknak addig, amíg egy leszerepelt , hiteltelen személy vezeti. Az ország valahogy elevickél még a példátlan nagy nemzetközi likviditás farvizén, de amint fordul a hangulat, újra államcsőd közeli helyzet lesz Magyarországon.

sárkányfő 2013.03.23. 10:06:04

Azt hiszem ez minden idők egyik legviccesebb Orbán-mondata:

"Az Európai Unió éppen aktuális előrejelzései ne zavarják meg Önöket, a költségvetési hiányunkat például még egyszer sem sikerült eltalálniuk."

Mondja ezt az az Orbán, aki nem hogy a költségvetési hiányt, de növekedést (azaz csökkenést), az inflációt, és semmiféle számot nem tudott eltalálni, továbbá, gyakrabban korrigálja a saját maga által elfogadtatott költségvetését mint ahogy más az alsóját cserléi.

És miközben állandóan ide-oda rángatja a gazdaságot, állandóan improvizálva, bizonyítva saját dilettantizmusát, még másokon csúfolódik, hogy ezt a zavaros, kiszámíthatatlan fost, amit összehoz és állandóan variál, hogy ezt nem tudják jól felmérni.

Tudjátok mennyi lesz idén a magyar GDP-növekedés? :) Én megmondom nektek: 7% :)
Orbán jobbkeze mondta, úgy igaz ahogy van...

sárkányfő 2013.03.23. 10:10:35

@Brix:

Matolcsy kinevezése nettó hazaárulás.

Matolcsy egy bizonyítottan dilettáns, az országnak rengeteg kárt okozó, számokhoz, szakmájához nem értő idióta. Valószínűleg 3 éves "munkássága" eredményeként kevesebb az ország GDP-je, mint amikor átvette a gazdaság irányítását, de közben még:
- elfüstölt a 3 billiós manyup kasszát
- 20%-ot rontott a forinton
- átvett egy növekvő gazdaságot, átadott egy hanyatlót
- átevett egy közepes besorolásút, átadott egy bóvlit.

És ezt az idiótát, ezt az embert, aki Szaniszló közgazdász megfelelője, ezt kinevezte Orbán jegybankelnöknek... csak mert hű vazallus, minden szavát lesi Orbánnak...

fizetekmegegysort 2013.03.23. 10:11:57

@Fejesrob: ebben igazad van, sok helyen ez van vezetőváltáskor. De ugye azt fogtad, hogy a poszt nem erről szól? Itt konkrétan adatokat akarnak hamisítani, amibe totál belebukhatunk.
Nekem egyébkén a "hányat fialt a disznó" sztori jutott eszembe,még Hofi adta elő...
m.youtube.com/#/watch?v=BxIzZHD_89I&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DBxIzZHD_89I

Szánalmas, hogy itt tartunk.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.23. 10:24:59

@fizetekmegegysort: nem vagy vele egyedül, valami hasonló jutott eszembe nekem is, amikor erről hallottam.
A hivatkozott egyed egyébként egy vérfideszes, hiába mondasz neki bármit, csak a saját sületlenségeit szajkózza. Fel sem fogja, mi történik körülötte.

fizetekmegegysort 2013.03.23. 10:33:27

@proxy user: tudom. De komolyan várom, és szeretném, hogy meggyőzési szándék nélkül, szimplán megcáfolhatatlan tényekkel álljon elém (akár virtuálisan) egy Fideszes, és magyarázza el, mi az amit én nem látok? De ne a propaganda szöveget, mint a papagáj... Tényleg érdekel, és komolyan, hogy ugyanazt a - számokba foglalható - tevékenységet hogyan láthatjuk ennyire másképp?! De sajnos ilyen még nem történt...és tudom, ha hiszek benne, hogy lesz, naív vagyok...:(

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.23. 10:41:48

@fizetekmegegysort: ez ugyanaz a szélmalomharc, mint az enyém a nácikkal. Sok van azokból, akik szerintem nácik, mind tiltakozik, ha nevén nevezem, én felsorolom, hogy szerintem miért azok, de azt hiába várom, hogy valamelyik tényeket soroljon, miért nem azok.
Ahogy most Karsai László történész is értetlenkedik: index.hu/belfold/2013/03/23/a_birosag_szerint_nem_neonaci_a_jobbik/

Fideszesekkel hasonló a helyzet. Lelkesen tapsolnak az antidemokratikus, dilettáns kormánynak, de ha tényeket vársz tőlük, akkor "elmútt nyócc év", "rosszabbul élünk, mint x éve", "libás Bajnai" a válasz.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.23. 10:43:09

Bocs, kicsit kusza lett, mert párszor átírtam, hogy szalonképes maradjak. :)

Nem tudom a nevem (törölt) 2013.03.23. 11:22:17

"Félreérthetetlen célzásokat kaptak a jegybanki stáb tagjai, hogy a kormány számára kényes területeken, a gazdasági növekedésnél és a költségvetési hiánynál igazodjanak a kormány hivatalos prognózisához"

Mi a baj ezzel? Pont a baloldal hajtogatta, hogy aki a pénzt adja, az diktál. Ja,akkor az IMF - magyar kormány relációról volt szó, nem a magyar kormány - Nemzeti bankról. Bocs.

zobod 2013.03.23. 11:24:54

@proxy user: a jelenlegi helyzetnek közvetlen oka az "elmútnyolcév". A 2/3-nak, az eladósodottságnak, a magas külső kitettségből fakadó instabilitásnak. Egyébként az antidemokratikusságra sem tud objektív érveket hozni a kritikus tábor, csak véleményeket, amit külföldi véleményekkel próbál igazolni. A vélemény viszont olyan mint a segglyuk, mindenkinek van, nem jelent semmit.

Netuddki. 2013.03.23. 11:34:51

Nem tudom kinek nem világos még a fidesz propaganda lényege? Mindegy mit qrnak el, semmit be nem ismerni, a kommunikációban azt mondani itt minden a legnagyobb rendben megy, ha bírálnak akkor mindenáron megmagyarázni, hogy a bíráló a hülye vagy rosszindulatú, meg amúgy is mindenki támadja Magyarországot. A külföld felé azt kommunikálni, itt mindenki azt akarja amit a fidesz, itt mindenki mindennel, de főleg a fidesz munkájával meg van elégedve.
Ez a fidesz propaganda, mindenki tisztában van vele a fele sem igaz. Igen, ők maguk is. Magyarul hazudnak. Ennyi...

Netuddki. 2013.03.23. 11:37:46

@zobod: "A vélemény viszont olyan mint a segglyuk, mindenkinek van, nem jelent semmit."

Kisfácán! Ez lesz a vesztetek. Tök mindegy mi volt a 2/3 oka, kaptatok egy hatalmas lehetőséget és elqrtátok. Ti is lqrtatok 4 évet a semmire az életemből...

Netuddki. 2013.03.23. 11:39:54

@sárkányfő: "És ezt az idiótát, ezt az embert, aki Szaniszló közgazdász megfelelője, ezt kinevezte Orbán jegybankelnöknek... csak mert hű vazallus, minden szavát lesi Orbánnak..."

Szerintem több van kettejük között...

zobod 2013.03.23. 11:42:51

@kovi1970: elárulok egy nagy titkot, a szádba a sültgalambot nem fogja megadni az sem, aki a fidesz után jön. Panaszkodhatsz majd tovább, hogy elqrtak újabb 4 évet az életedből a korábbi 8+4 után.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.23. 11:46:10

@zobod: nem kedves fideszesem! A jelenlegi helyzet elsődleges oka az elmúlt két és fél év hihetetlen dilettantizmusa, arroganciája, szabadrablása. Nem Gyurcsányék miatt menekül az országból mindenki, nem miattuk akarják felfüggeszteni az ország szavazati jogát az EP-ben!

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.23. 11:47:20

@kovi1970: Orbán Viktor már megmondta, hogy ő sohasem hazudott! Milyen hazugságról beszélsz? :)

zobod 2013.03.23. 11:57:11

@proxy user: ugyan már, kik akarják felfüggeszteni, a liberális frakció, mert _véleményük_ szerint sérti az alkotmány az uniós jogot. Barroso azért vonta magához a magyar ügyet a hírek szerint, hogy a politikai szerencsétlenkedéstől megtisztítva tudja értékelni a helyzetet. Majd ha tényszerűen, jogszabályok szintjén megindokolva állapítják meg szerződésszegést az alaptörvényben, és azt nem akarja megváltoztatni a fidesz, akkor lehet szirénázni. Addig ez csak zaj, nem hasznos info.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.23. 12:06:51

@zobod: a demokrácia lábbal tiprása, amit most csináltok, bőven elég ok lenne, nem kell hozzá ilyen jellegű alkotmánymódosítás.

komplikato 2013.03.23. 12:10:49

@zobod: "ugyan már, kik akarják felfüggeszteni, a liberális frakció, "

Ez annak fényében érdekes kijelentés, hogy a Néppárt ki akarja dobni a Fideszt a frakciójukból, mert túl komcsik.

Én a számoknak hiszek és azok alapján a gazdaságot sikerült zuhanásból függőleges dúgohúzóba tenniük és akinek nem tetszik az lehet hazaáruló, hülye, hozzánem értő csak igaza nem lehet ugye ...

zobod 2013.03.23. 12:23:22

@komplikato: néppárti állításodra hitelt érdemlő hivatkozást tudsz adni?

Szlovénia, Csehország, Spanyolország, Portugália, Írország stb mélyrepülésben vannak szintén. Ott nincsen Fidesz. A világnézeti kijelentések mint mondtam, nem szémítanak, ahány ember annyi igazság. Tényeket kellene hozni.

A legfontosabb most, hogy az EU, Velencei Bizottság, usa, stb mindenki, aki a demokrácia magyar helyzetén retteg, álljon elő konkrét kifogásokkal, megindokolva hogy jogszabályi szinten hol sértjük meg a vállalt nemzetközi kötelezettségeinket (new yorki egyezmény, eu-s szerződések stb). Ha ez az objektív, kizárólag jogi érvelésen nyugvó, szakmailag hiteles lista megvan, és ezek a kifogások precedens nélküliek, és a fidesz továbbra is tesz rájuk, akkor majd megyek én is tiltakozni veled együtt, mert az bizony egy tiszta helyzet lenne. De amíg nincsenek meg ezek a tények, addig ez az egész cirkusz nem több, mint befolyásolási kísérlet, a kormány önálló akaratának korlátozása.

komplikato 2013.03.23. 12:54:16

@zobod: Azt tudom mennyire volt a gazdaságunk "mélyrepülésben" 2010 tavaszán, hol állt 2011, 2012 és 2013 elején. Ahhoz méricskélem, nem a többi országhoz.

A többiben viszont igazad van, ilyen célra kéne itthonra a NEM LÉTEZŐ valamire való ellenzék vagy erre lenne való az EU pár szerve ha nem egy bürokratikus döglődő dinoszaurusz lenne az egész.

CSENDES 2013.03.23. 13:25:03

@zobod: Van egy rossz hírem.
El kellene olvasnod a táborod egyik alkotmánybírájának a 2012. december 28-i párhuzamos indokolását. és akkor megértenéd, hogy mik a tények. Nem kell ehhez az EU sem.

Bár tudom, ez neked nagy megpróbáltatást jelentene.

fizetekmegegysort 2013.03.23. 13:46:16

@Nem tudom a nevem: elmondom, mi a baj ezzel, ha magadtól nem jöttél még rá. Az IMF azt javasolta (diktálta?)a pénzért cserébe, hogy fenntartható növekedési pályára tegyék a gazdaságot, és ezt elősegítő strukturális reformokat preferálják az egyszeri, egyenlegjavító intézkedésekkel szemben. Magyarul adok lóvét ha garanciát látok a visszafizetésére, nem pedig a meglévő perselymalacokat töritek fel.
Ezzel szemben most Matolcsyék azt követelik (nem kérik vagy javasolják), hogy a negyedéves elemzéseket végző szakemberek HAMISÍTSÁK MEG A VALÓS ADATOKAT, úgy, hogy azok a valóság helyett a Fidesz alternatív valóságában létező Tündérmese számaival megegyezőek legyenek. Tehát mondjuk ha recesszió van, hazudjanak növekedést. És szerinted ez ugyanaz? (Neked is ajánlom figyelmedbe a fentebb már linkelt Hofi szösszenetet)

fizetekmegegysort 2013.03.23. 13:55:05

@proxy user: nem hiszek a harcban. És én azért mindkét táborban látok ezt is, azt is. Csak az észérveket hiányolom, meg az önkritikát. Én pl hiába szavaztam anno a pirosaknak, égnek állt a hajam a balfékségüktől, és azt gondoltam megérdemelték a vereséget, a bénaságuk következménye volt. Viszont saját pártjára kritikus Fideszessel még nem találkoztam, holott nagyon jó lenne. És biztos ilyen szavazóik is vannak, no én az ő véleményükre lennék kíváncsi.
Viszont ha ez után az ámokfutás után 14-ben a Fidesz újra kétharmadot kap, vagy jelentős fölénnyel győz, akkor belátom, hogy Fideszesnek lenni nem pártállás, hanem vallás. Ja, meg azt is, hogy impotens az ellenzék.

komplikato 2013.03.23. 14:01:08

@fizetekmegegysort: A link nem működik rendesen és az ott látható videókat sem lehet megnyitni, ezért célszerűbb lett volna a SHARE gomb alatti rövidített YouTube linket betenni. /OFF

fizetekmegegysort 2013.03.23. 14:06:39

@komplikato: akkor bocs mindenkitől, részint ehhez béna vagyok (öt év gyerekezés alatt lemaradtam a technikáról, csak győzzem pótolni), plusz telefonról nyomom, nekem így ment... Sorry :(

komplikato 2013.03.23. 14:30:40

@fizetekmegegysort: Akkor értem már, valószinüleg innen pont csak telefonról lehet megnyitni./OFF

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.03.23. 14:39:57

@fizetekmegegysort: @komplikato:
köszönöm az ötletet, betettem a posztba, az is élvezze, aki nem jut el a kommentekig ...

fizetekmegegysort 2013.03.23. 16:10:19

@morgás joga mindenkit megillet: mindig csodálkozom, hogy tud Hofi most is - újra :( - aktuális lenni...

xclusiv 2013.03.24. 13:13:28

@Nem tudom a nevem: "Pont a baloldal hajtogatta, hogy aki a pénzt adja, az diktál. Ja,akkor az IMF - magyar kormány relációról volt szó, nem a magyar kormány - Nemzeti bankról. Bocs."

Az mond valamit neked (vagyis nektek, neked és másoknak a pártban), hogy a jegybank független?
Igen, jelenleg is. Papíron legalábbis.
Szóval tolvajcsi nem vekker helytartójának és udvari csicskájának ment oda, hanem elvileg egy független intézmény független vezetőjének.
Bocs.

xclusiv 2013.03.24. 13:29:12

@zobod: "A legfontosabb most, hogy az EU, Velencei Bizottság, usa, stb mindenki, aki a demokrácia magyar helyzetén retteg, álljon elő konkrét kifogásokkal, megindokolva hogy jogszabályi szinten hol sértjük meg a vállalt nemzetközi kötelezettségeinket (new yorki egyezmény, eu-s szerződések stb)."

Ejha. Szóval az van, kicsi fediszes, hogy nem te fingod a passzátszelet. Nem te mondod meg, hogy ki mivel álljon elő, hogy hajlandó legyél egy kérdéssel érdemben foglalkozni. Vagy ha ahhoz épp nincs kedved, akkor újabb feltétellistával előállni.

A helyzet teljesen ugyanis teljesen egyértelmű: ilyen mértékű hatalomoncentráció a gengszertváltás óta nem volt ebben az országban. TFH a fedisz nem akar választást 2014-nem. Akkor mi van?
Hát akkor vektor szól a lézerdzsoninak, hogy okozzatok már valamit, az irat valami tákolmánymódosítást, hogy mittudomén addig nem lesz választás, amíg az államadósság 50% alá nem csökken. Vagy hogy csak olyan párt indulhat a választáson, aminek az elnökét vektornak nevezik (szül. hely, idő, anyja neve). Vagy bármi hasonlót, ami épp eszükbe jut. És ezt természetesen megszavazza a sok fediszes semmirekellő a perlimontban, majd káder jános aláírja és kihirdeti.

Szóval jelenleg ez a helyzet. A (250 fediszesen kívül senki által el nem fogadott) takonygránit legutóbbi módodítása ezt mutatja, hogy ez a gyakorlat. Szóval most kurvára nem a jogászkodásról szól a téma, hanem vektor gyerek megállításáról.

Doctor Klauße 2013.04.05. 01:01:21

@xclusiv: Te hülye vagy.
Ki lehet tiltani a csöveseket a közterületről...
Nem lehet vöröscsillagot stb. viselni...

Az AB nem hivatkozhat már
N E M L É T E Z Ő
alkotmány szerint hozott döntésére precedensként...

VÉGE A DEMOKRÁCIÁNAK!!4!!négy!! Elvtársak, meneküljetek!

xclusiv 2013.04.06. 12:36:36

@Doctor Klauße: látom nem sikerült értelmezned amit írtam. Fuss neki még egyszer, hátha összejön...
süti beállítások módosítása