morgás joga 6.jpgNépmesei fordulat: a tücskök jól járnak és jövőben indulhat a hangyák pazarlása is.

Azt már egy hete tudjuk, hogy a központi költségvetés adóssága jövő év februárjára több, mint 610 milliárddal növekedni fog - ennyibe kerül az Orbán Viktor által bejelentett önkormányzati adósság-konszolidálás. Az akció ugyan az ország eladósodottságát összességében nem rontja (az államadósságba és az Európai Unió által szigorúan monitorozott, úgynevezett eredményszemléletű államháztartási hiányba eddig is bekalkulálták az önkormányzatok hitel- és kötvénytartozását), ám az adófizetők ezt másképp érezhetik, főleg ha olyan településen laknak, amely jól gazdálkodott. A kormány most egy mozdulattal a nagy közösbe átpakolja a helyi adósságot, levegőhöz juttatva a polgármestereket és újabb lyukat generálva a központi költségvetésben (cirka két Matolcsy-csomagnyit?).

A lényeg: az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben, "szőröstül-bőröstül" átvállalja az állam, az ennél nagyobb települések adósságállományának egy részét is átveszi (átlagosan 40%-ot),  egyenként - az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján - kiszámolva, konkrétan mennyibe is fog kerülni az összes adófizetőnek Debrecen, Hódmezővásárhely vagy épp Budapest V. kerület adósságátvállalása. 

Az átvállalás konkrét mértéke differenciált lesz az önkormányzati saját bevételi képesség alapján. 
Azoknál az önkormányzatoknál, ahol az egy főre jutó helyi adóbevétel az átlagnál kevesebb, ott az állam nagyobb segítséget nyújt. Ennek megfelelően, amennyiben egy 5.000 fő feletti önkormányzat egy főre jutó - fentiek alapján képzett - mutatószáma a településkategória átlagának: 

- 100%-ával egyezik meg, vagy meghaladja azt, adósságállománya 40%-os mértékben kerül konszolidálásra. Ez 134 önkormányzat, 244,7 milliárd forint adósságállományának átvállalását jelenti. A Fővárosi Önkormányzat és a kerületi önkormányzatok ebbe a kategóriában vannak. (Példák: Budakalász, Sárvár) 

- 75%-a és 100%-a közé esik, adósságállománya 50%-os mértékben kerül konszolidálásra. Ez 54 önkormányzat 145,1 milliárd forint adósságállományának átvállalását jelenti. (Példák: Pápa, Szigetvár) 

- 50%-a és 75%-a közé esik, adósságállománya 60%-os mértékben kerül konszolidálásra. Ez 57 önkormányzat 79,4 milliárd forint adósságállományának átvállalását jelenti. (Példák: Törökszentmiklós, Gyula) 

- 50%-át sem éri el, adósságállománya 70%-os mértékben kerül konszolidálásra. Ez 38 önkormányzat 45,6 milliárd forint adósságállományának átvállalását jelenti. (Példák: Komló, Isaszeg) (Forrás: portfolio.hu)

Orbán Viktor szerint az önkormányzatok adósságállományának ily mértékű felgyűlése az MSZP-kormányok hibája - 2002 és 2010 között programszerűen hajtották végre az állam, az emberek és az önkormányzatok eladósítását, ráadásul ez nem véletlenszerűen történt, mert az ország, az emberek és az önkormányzatok tönkremenetelén néhányan nagyon jól kerestek, olyanok, akik ott ültek az előző szocialista kormányban vagy "ott lebzseltek annak a kormánynak holdudvarában". 

Miről is beszél kormányfőnk? Az adósságfelhalmozás iskolapéldája Hódmezővásárhely - vajon hogy érte el az MSZP, hogy ily módon gazdálkodjon a város? Ennyire megvezethető volt az akkori kormány által Lázár János, mint polgármester? Vagy bedőlt az MSZP lobbistáinak? Esetleg más oka volt, olyan, aminek egy cseppnyi köze sincs a szegfűs kormányhoz? És ha akkor ennyire "naiv" volt, akkor most, a jelenlegi funkciójában milyen?

A Lázár János irányította település az ÁSZ dokumentuma szerint 20,7 milliárd forintos adósságot halmozott fel 2010 év végére, miközben az éves működési bevétele 12,4 milliárd forint volt. Így a bevételarányos adóssága 166,9 százalék lett. Hódmezővásárhely egyébként már 2007-ben is komoly adósságot görgetett maga előtt, hiszen 4 évvel ezelőtt 12 milliárdos működési bevétel mellett 16,3 milliárdos adósságállománnyal "rendelkeztek". (forrás: mfor.hu)

És mely városok az igazi nagy nyertesei az adósságátvállalásnak?

Megyei jogú városok adatai, 2010

De ha már a "ki tudja ki által befolyásolt" Lázáron elgondolkodtunk, ideje Kósa Lajos motivációira is időt szentelnünk: őt vajon mi késztette arra, hogy 2007 és 2010 között több, mint megháromszorozza a város adósságállományát? Ő is bedőlt a szirénéneknek és amiatt költekezett túl? Esetleg túl csábítóak voltak az uniós projektek, elsőre oly csekélynek tűnő önrésszel? Vagy már eleve megsúgták neki, "nyugi, majd ha mi kerülünk hatalomra, úgyis megoldjuk"?



Orbán Viktor szerint az adósságcsapdából való kikerüléssel helyreállhat az önkormányzatok függetlensége; eljött az ideje, hogy a kormány (az államadósság-csökkentés és a devizahitelesek megsegítése után) megnyissa az eladósodás elleni küzdelem harmadik frontját, ez pedig a települések megmentése.

És mi lesz az intézkedés várható eredménye? Az egész folyamat a rossz település-kormányzást dicsőíti: azok a polgármesterek (testületek), akik végigvitték a felelőtlen, eladósító beruházásokat, a következő választáskor nyugodtan állhatnak szavazóik elé: ugye, nekünk volt igazunk, a tartozást nem a helyieknek kell nyögni, hanem az egész ország összadófizetői pengetik ki a felesleges térkövezés meg szökőkút árát. 

Felmerülhet azonban az a kérdés is, vajon az adósságrendezés fog-e valami pozitív változást hozni az önkormányzatok életében hosszú távon? Szita Károly szerint a hiteleket "nem úri passzióból" vették fel, hanem feladatok ellátására. Ez esetben azonban a konszolidálás semmit sem ér - a rossz önkormányzati struktúra magában hordozza az újabb és újabb hitelek felvételét és előre bekódolt az újabb adósságspirál is, a fellélegzés időszakos, az adófizetők pedig hosszú éveken át nyögik az újabb és újabb, működési célú hitelek visszafizetését.

Azok a vezetők, akik eddig takarékoskodtak és nem adósították el a településüket jópár évre, egy darabig azt hihették, a rendszer most őket bünteti - a pazarlók megdicsőülnek, ők pedig szégyenbe maradnak választóik előtt. Hiszen ki ne mondhatná utólag, rossz döntés volt addig nyújtózni, ameddig a takaró ér, ha a jóságos állambácsi (azaz Orbán Viktor) majd elintézi, hosszabb legyen az a takaró? Kósa Lajos nyilatkozata azonban nekik is ad egy új lehetőséget a felelőtlen gazdálkodásra: azok az önkormányzatok, amelyek 2002 óta visszafogták beruházásaikat, és emiatt nem halmoztak fel adósságot, a fejlesztéspolitikában kaphatnak majd kedvezményeket, így például az elmaradt fejlesztésekhez szükséges önerő állami átvállalását, esetleg speciális pályázatok kiírását. Szóba jöhet még a stabilitási törvény módosítása is, hogy az megfelelő időt adjon az éven belüli finanszírozásra felvett önkormányzati hitelek kifuttatására.

A kérdés, vajon hány ellenzéki vezetésű önkormányzat fog "fejlesztési" lehetőséget kapni? Vagy ők járjanak elől példával, és legyenek továbbra is extra-takarékosak? És olyanok, mint például Debrecen meg Hódmezővásárhely, ezentúl éhkopra lesznek fogva, vagy ugyanúgy részesülnek extra pénzekben, mint az eddig példamutatóak?

A járási hivatalokkal, az iskolák államosításával valamint az adóarányok megváltoztatásával azonban új helyzet áll elő januártól: valószínűleg kevés önkormányzat tudja ma még pontosan kiszámolni, mennyibe is fog kerülni számukra a jövő év, bevételeik elegendők lesznek-e alapműködésük finanszírozására, és ha nem, alapvető szerkezetátalakítás nélkül mennyi idő alatt kerülnek bele egy újabb adósságspirálba.

Az önkormányzatokat hitelező bankoknak is fájhat a feje - egyelőre nem úgy tűnik, hogy a kormány egy az egyben ki akarná fizetni azt, ami az eredeti hitelszerződések alapján járna nekik. Ráadásul búcsút mondhatnak például a zálogjoggal terelt biztosítékoknak is és el kell fogadniuk azt, hogy az állam akkor fizet majd nekik, amikor akar. És annyit, amennyit akar.

"Általában elmondható, hogy előttünk sem Magyarországon, sem máshol, senki sem állt az emberek oldalára a bankokkal, a nagy cégekkel és a monopóliumokkal szemben. Mi arra használtuk és használjuk a kétharmadot, hogy ezt megtegyük" (...) "Nyilván ezek a döntések sem fognak tetszeni azoknak, akik egyébként abban voltak érdekeltek, hogy önöktől továbbra is szedjék a sápot. Komoly erőcsoportok, amelyek úgy gondolják, hogy elveszítették a sápszedés egy formáját, meg fogják támadni a most bejelentett kormányzati lépést" (Orbán Viktor)

Egy normális országban a bankok számára lottó ötös lenne, ha sok kis önkormányzat pénzügyi előadói helyett végre egy profi adósságkezelővel állnának kapcsolatban, azonban a hazai bankellenesség és a végtörlesztéses  és bankadós tapasztalatok egyáltalán nem késztetik a szektort hurráoptimizmusra. Sőt, már most félhetnek attól, hogy az állam mire fogja felhasználni igen erős adós-pozícióját és hogyan fog nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy az adósságot átütemezzék, újratárgyalják, esetleg (egy részét) akár el is engedjék (lásd végtörlesztés). Kósa szavaival, ha az állam adósként belép a rendszerbe, azzal biztonságot nyújt a bankoknak, cserébe arról tárgyalna a pénzintézetekkel, hogy „az ebből származó esetleges nyereséget hogyan lehetne megosztani egymással”.

És ez a nyomás csak fokozódni fog, ahogy közeledik a kampány vége, hiszen Orbán Viktornak mindenáron eredményt kell produkálnia a "közös ellenség", azaz a bankszektor kárára.

 "akik előre gondolkodnak, azoknak van egy-két rossz sejtésük, és ezek nem mindegyike indokolatlan" (Orbán Viktor)

Nem valószínű, hogy a jövőben az önkormányzatok - ha egyébként minden más feltétel megvan - könnyen kapnának hitelt a  kormányzat kényének-kedvének kiszolgáltatott bankoktól, így azok, amelyek jövőre hitel hiányában nagy bajba kerülnek, már most jó, ha elgondolkodnak azon, milyen vagyontárgyuktól válnak meg vagy hány dolgozót rúgnak ki a lehető legrövidebb határidővel, illetve milyen feladat finanszírozását építik le örökre.

A legnagyobb kérdés azonban, vajon a központi költségvetés miből finanszírozza majd az átvett adósságot? Újabb adókat várhatunk, vagy a már meglévőket emelik fel még jobban? Mennyibe kerül majd az adófizetőknek egy-egy város új piac- vagy dísztere, szökőkútja, már most csődbe ment látványfürdője akkor is, ha az egy teljesen felesleges kampányberuházás volt? Miért kell a zalaegerszegi lakosnak kifizetnie a hódmezővásárhelyi uniós beruházás önrészét?

Az adósságátvállalás valódi, az adófizetőkre háruló költsége még ismeretlen, ahogy azt sem tudjuk, az eddig takarékosak utólagos pazarlásra ösztönzése mennyibe fog kerülni a költségvetésnek. 

És vajon hány polgármester fog kiállni a közösségük elé 2014-ben, ezt is megcsináltuk meg ezt is, és lássátok, egy fillérbe sem került?

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr194886794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

renevol 2012.11.04. 01:02:51

Kedves Lázár János! Aki el van adósodva, az annyit is ér.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.04. 02:04:45

vajon a központi költségvetés miből finanszírozza majd az átvett adósságot? Újabb adókat várhatunk, vagy a már meglévőket emelik fel még jobban?

- Vajon?

@renevol: Jó mondás!

aum 2012.11.04. 02:14:52

A bankok alkupozíciója inkább javul, hiszen az államadósság esetleges nem fizetése görög típusú csődeseménynek minősülne. Egy önkormányzat nem fizetése esetén viszont sokat nem tud tenni a bank, maximum inkasszózik a folyószámláról, az önkormányzat zömmel forgalomképtelen vagyontárgyaihoz nem nyúlhat.

ügyfélszolgálatos 2012.11.04. 02:15:47

Eh emútnyóccév, meg ájemef, meg gyúcsány a hibás... Tudjátok a szokásos szarságok.

Egyébként a napokban gondolkoztam azon hogy vajon Kuszaszem, hogy bírta elvégezni a közgázt...

ügyfélszolgálatos 2012.11.04. 02:54:28

@s: Hát el ugyan nem, de papírja van róla.

s 2012.11.04. 02:55:08

Aki a gazdasági racionalitást teljesen figyelmen kívül hagyó döntéseket hoz, az nagyon csúnyán fogja végezni. Emellett ott van az a tény is, hogy ezek a forgatókönyvek ellenkeznek az emberek természetes igazságérzetével. Ez már a devizahitelesek kimentésénél is nyilvánvaló volt. Nem akar persze senki az utcára zavarni egy családot, aki egy átlagos lakóingatlant vásárolt volna magának, de a kedvezményezettek köre ennél tágabb volt, és azok röhögtek a markukba, akik felelőtlen módon eladósodtak, az óvatosabbja pedig csak nézte, hogy mi a fasz folyik itt. Ez része az általános gazdasági kiszámíthatatlanságnak. Ezért áll szinte minden. Senki nem kezd bele semmibe, mert bármikor változhatnak a szabályok.

A másik, hogy orbánnak azon is el kellene gondolkodnia, hogy elő tud -e teremteni annyi pénzt, hogy a bankok tőkéje nélkül is működtesse a dogokat. Nagyon úgy néz ki, hogy nem. Áll a gazdaság, az adóztatás további növelése eddig nem látott társadalmi feszültségeket hozhat a felszínre. A középosztály nagyságát és pozícióját is durván elszámolták azokban a becslésekben, amivel az egykulcsos SZJA-t indokolták. A hatásvizsgálatok elmaradása kegyetlenül meg fogja bosszulni magát, mert jelenleg nagy tömegeket érintő jövedelemcsökkentő intézkedések bevezetése zajlik, ez pedig hamarosan alaposan kikezdi a fidesz mára már amúgy sem régi fényében ragyogó népszerűségét.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.04. 03:14:59

@s:

A gazdasági kiszámíthatatlanságot én is hasonlóképp látom.

A bankok tőkéje nélkül is lehet simán pénzt előteremteni. Dakota mondásokkal - ideig óráig.

No meg el lehet verni majd a jegybanki tartalékot is. - Kérdés utána milyen eszköz marad az MNB kezében, ha interveniálni kell?

Jegybanki tartalék hiányában a forint melletti intervencióra tartok tőle a dakota mondások kevesek lesznek.

Csacsicska 2012.11.04. 06:47:10

Orbánék – pontosabban „a Fidesz szakértői csapata”, mert Orbán egyébként nettó elmebeteg - államcsődre készülnek. Ez rövid távon belpolitikai nyereséget jelent, amennyiben az adósoknak (lakosság, vállalatok, önkormányzatok és az állam) nem kell visszafizetniük a kölcsöneiket – és ez „megkönnyebbülést” jelentene mindenkinek, ami politikai siker. A Fidesz azt fogja majd kommunikálni, hogy megmentette az embereket a külföldi karvalytőkétől. „Jól átb…tuk őket, most futhatnak a pénzük után. A firnyákos magyar észjárás ugye…”

Hosszabb távon a csőd borzalmas következményekkel jár, rendkívüli és azonnali áremelkedésekkel, a gazdaság teljes összeroppanásával. Akiknek vannak tartalékaik – magánszemélyek és vállalatok - , azok még bírják majd egy ideig, a többség, élén az állammal, azonban kétségbeejtő helyzetbe kerül.

A Fidesz nagy taktikai kérdése az államcsőd ideje. Ha sikerülne nekik valahogy kihúzni a kormányzást 2014 elejéig és közvetlenül a választások előtt kommunikálhatnák a népnek a „megmentettünk benneteket a multinacionális tőkétől” – akár nyerhetnek is. Nagy kérdés, hogy ki tudják-e addig húzni?

Úgy látom, hogy az OTP és a Takarékbank (takarékszövetkezetek) azzal hitegetik Orbánt, hogy képesek pótolni a kieső külföldi bankokat – ami persze nem igaz. Még akkor sem, ha Orbán kezére kerül az MNB és az olyan intézkedéseket hoz, hogy a pályán maradó „magyar” bankok több hitelt bocsáthatnak ki.

Nem hinném, hogy az Unió bármiben is segíteni fogja Orbánt felelőtlen gazdaságpolitikáját – a dolog vége hatalmas bukta és évtizedes gazdasági visszaesés lesz. Orbán pedig meg fogja kapni a Kövér által beígért kötelet, amitől sem megbomlott elmeállapota, sem az általa egyébként is negligált európai jogrend nem fogja majd visszatartani az utódait.

Link Elek 2012.11.04. 07:04:06

az egesz ugy erne valamit, ha az onkormanyzatknak vissza kellene fizetni az egeszet, de az allam felé.

kzoltana 2012.11.04. 07:32:34

Ahol kiválasztott választók vannak, ott szűkül az elme. Oszt jónapot.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3246_48_es_ebbol_nem_engedek

na4 2012.11.04. 07:57:14

A sok tintanyaló hülyére költenek ennyi pénzt. Azok meg röhögnek a markukba. Az járt jól, aki annyi pénzt qurt el, amennyit csak tudott. Velünk meg kifizettetik, ahelyett, hogy az egész rendszert változtatnák meg. Tintanyalókat kirúgni, elektronikus államot bevezetni. Ehelyett marad a szívás még hosszú hosszú éveken át.

bananarepublica 2012.11.04. 07:57:16

Kormanyzati szinten meddig jatszhato
az orosz rulett?

sertelen 2012.11.04. 08:15:08

"Vagy már eleve megsúgták neki, "nyugi, majd ha mi kerülünk hatalomra, úgyis megoldjuk"?

Ez ténykérdés. 2009-ben kör-email ment a fideszes polgármestereknek ezzel a tartalommal "tanácsadóktól". A rendcsináláskor (többek között) innen is fel lehet majd fejteni a bűnszövetkezet tetteit és felelősségét.

Amúgy: fel kellene hagyni ezzel az "állam pénze" szóhasználattal. Nincs ilyen. Közpénz van csak. Ez az eufémia nagyon jól jön orbán rablóbandájának.

nu pagagyí 2012.11.04. 08:28:22

Nem kisegíteni, hanem felelőtlen gazdálkodás miatt börtönbe kellene küldeni a polgármester urakat. Pont Szita Károly vezette azt az önkormányzati szövetséget, amelyik harsányan tiltakozott, amikor Gyurcsányék 2008 elején megpróbálták korlátozni az önkormányzatok hitelfelvételeit. Az előző kormányoknak kétharmad híján nem volt eszközük megtiltani ezt a jövedelmező üzletágat.

ingyenebed 2012.11.04. 08:33:11

nem lesz itt államcsőd.
bár mondjuk nem ártana.
sokan tanulnának belőle.
bár trianonból sem tanultak, meg a kádár rendszerből sem.
ma is mindenki csak azt hiszi, hogy ha orbánt elzavarják, akkor majd neki jobb lesz. mondjuk több lesz a fizetése.
mert az neki "jár".
hogy ez miképpen lenne lehetséges, az ma sem érdekel senkit.
érdekes módon mikor megvonták a bkv-soktól a családi bérletet, rögtön ott voltak a nyár utcában. mikor megszavazták a merci buszokat, le se szarta az átlag bkv-s. baromira nem érdekelte, hogy a honfitársának kéne munkát adn inkább.
úgyhogy nem sajnálok én itt senkit.
selejtes nép ez.

tede 2012.11.04. 08:37:12

Az biztos, hogy az önkormányzatok adósságával valamit kezdeni kell, mert önerőből nem tudják visszafizetni és sokszor már a működést akadályozza.

Ezzel is sok probléma van, mert például az én falumnak nincs adóssága, de nincs is grandiózius térkövezés meg szökőkút a főtéren. Szednek viszont kommunális adót és a teljesítményadót is komolyan beszedik. nem lehet elsunnyogni.

Nem kell messzire menni, két település is határos, ebből a kisvárosnak országosan is előkelő helyen levő egy főre eső adóssága van, a másik hasonló méretű falunak pedig komoly adóssága van, de nem szednek kommunális adót és attól tudom, akitől a házat vettem, mert átköltözött oda, hogy mióta átköltözött nem fizet teljesítményadót. Utána pár évére súgta meg nekem, hogy pont ezért költözött oda, mert 2 autója van és talált egy hasonló házat ott és ezzel a költözéssel megspórolja a kommunális adót meg a 2 autó után a teljesítményadót. Számoljon utána, aki akar, de egyszerüen nevetséges.

Ezt sokkal komolyabban kéne venni a kormány részéről is, mert nálunk nagyon sokan fel vannak háborodva és olyanokat beugatnak a helyi közgyűlési fideszes képviselőknek, hogy az nem tűr nyomdafestéket, hogy szépen megcsinálta a pártotok. Eddig még volt is egy kicsi büszkeség bennünk, hogy igaz fizetjük az adót, de ha lassabban is mint a szomszédok, de fejlődik a falu és semmilyen adóssága nincs, sőt egy kis tartalékja is van. De ennek az az ára, hogy nálunk nincsen mindenhol még aszfaltos út és hogy keményen beszedik az adókat, meg nincsenek látványberuházások.

Erre jön a hülye fidesz és a tékozló pazarló szomszéd falut meg kisvárost megszabadítja az adósságától.

A jól gazdálkodóknak meg odavetnek valami maradék koncot.

Szerintem ez egy nagyon elb...tt lépés ebben a formában. Odáig rendben van, hogy bizonyos mennyiségű adósságot átvállal az állam, de kemény feltételeket kéne hozzá kötni. Mondjuk 5 évig nem lehet deficites költségvetést készíteni, nem lehet további hitelt felvenni és igenis minden érintett település magyarázza el, miért adósodott el, nem igaz, hogy nincs arra pár millió forint, hogy egy revizor átnézze és véleményezze ezeket a jelentéseket. Mert így azért valami látszatja is lenne a dolognak, de ahogy ezek a balfékek most megcsinálták csak még jobban megutáltatják magukat a jól gazdálkodókkal.

A rosszul gazdálkodók meg amúgy is hálátlanok, meg lehet majd figyelni, hogy mivel csökken a fizetési teher, elkezdik újra a hitelek felvételét és raknak még egy szökőkutat vagy ez vizimalmot és harangjátékot a főtérre, meg folytatódik a térkövezés, szigorúan a haveri cégek szerencséjére.

Köpedelem ez az egész intézkedés, így ahogy van.

JT_Biopower 2012.11.04. 08:40:58

Hogy is szól a törvényük: Ha valamit fizetni kell (mert elgyurcsányozták), akkor a népre bármilyen adót kivethetnek?
A szolidaritás és a ner jegyében ezt fogják tenni. (Ha a németek kifizetik a görögök adósságának egy részét, akkor mi is megtehetjük ezt magyar testvéreinkkel?!)

Kerek négyszög 2012.11.04. 08:53:15

Teljesen nyilt titok, hogy a fideszes önkormányzatok rendszeresen juttattak (köz)pénzt az akkor még ellenzékben levő fidesz kasszájába. Óriási könnyebbséget jelentett a 2006 -os önkormányzati választásokon elért fideszes győzelem az ekkorra már brutálisan eladósodott pártnak.

Csak ezt hálálják most meg Orbánék.

És igen, arcpirító az igazságérzetet semmibe vevő módszerük. Én mint adófizető, fizettem eddig a devizahitelesek megmentését, az unortodox rémálmot, a szabadságharc költségeit (napi 500 millió Ft), és most fizethetem a felelőtlen fideszes önkormányzatok veszteségeit.

Én még ilyen magyaellenes bandát mint a fidesz, nem láttam ebben az országban.

don't 2012.11.04. 08:53:18

Akkor megint azok jartak jol akik felelotlenul gazdalkodtak es adossagba vittek a telepuleseket.

tomwar 2012.11.04. 09:09:03

@wmiki: Szarok az usara. Szerinted ez igy itt Magyarorszagon oke? Mert szerintem kurvara nem. A Fidesz Magyarorszag saskajarasa.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.11.04. 09:17:52

@tomwar: tudom, tudom, csak a gyurcsány/bajnai/kuncze mesterhármas hozhatja vissza a nagy jólétet, és a demokráciát, olyan szellemóriásokkal megtámogatva, mint dopeman, és lendvai.... együtt 2014-ben

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.04. 09:20:48

Fogadjuk el azt a tényt, hogy az önkormányzatokban is emberek ülnek. Emberek döntenek az önkormányzat hitelfelvételéről.
Emberek, akiknek a privát életben szintén van hitelük.

Olyan emberek, akik 165000 bruttó havi fizetéshez felvesznek egy olyan hitelt, melynek a havi törlesztőrészlete induláskor 91000 Ft/hó.

És ezt a bank meg is adta!

.

Magyarországon a hitelkihelyezők a kihelyezett tőke mennyisége után kapják a javadalmazásukat, ezért egy dolog számít nekik: Mennyi hitelt bírnak eladni egy hónapban. A privát életben fiókbéték tömkelege foglalkozott azzal, hogy az ügyfelet a bank elött hitelképesnek láttassa. Ezért keményen sápolva az ügyfelet, és nem kevés jutalékot felmarkolva a banktól is.

Ha a hitelbizniszben levők a törlesztésekben lennének anyagilag érdekeltek, sokkal kevesebb lenne a bedőlt hitel.

Ezek után mit várunk az önkormányzatoktól, ahol emberek ülnek, emberek döntenek a hitelekről. Ők csak az alapján tudnak dönteni, amit otthonról hoztak.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.11.04. 09:48:40

@wmiki: Így van majom. Lehet, hogy csak ők hozhatják vissza. És ha így van, akkor remélem 2/3-ot kapnak majd az új választási törvénynek köszönhetően. De kár erről még beszélni. Nem láttuk még Bajnaiék programját. Igaz a fidesz program nélkül nyert azzal hogy "elmútnyócév röff", mert a sok kétbitesnek ez elég volt (te is egy vagy köztük), szóval bármi lehet.

Kerek négyszög 2012.11.04. 10:06:37

@wmiki:
Hát őszintén szólva Dopeman és Lendvai együttesen is többet érnek mint az unortodox rémálom bármely kísértete...

déjá vu39 2012.11.04. 10:08:14

Nem árt emlékezni: OV kifejezetten biztatta az önkormányzatokat, hogy nyugodtan vegyenek fel hiteleket. Bizony.

Kerek négyszög 2012.11.04. 10:10:57

"Igaz a fidesz program nélkül nyert azzal hogy "elmútnyócév röff", mert a sok kétbitesnek ez elég volt (te is egy vagy köztük), szóval bármi lehet."

Szerintem a filyisz a megszokott "kolbászból lesz a kerítés" érzet átadásával nyert. Azt ugyan soha nem mondták ki egyenesen, csak ugye az a jól megszokott másodlagos, duplafenekű dumákkal adták át. Tudom ezt pontosan, volt fideszes családtagom, aki ezt egy az egyben ki is mondta. Most azt hangoztatja, hogy őt már nem érdekli a politika. Valamit szégyel, de ezért nem szoktuk baszogatni.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.11.04. 10:11:21

@kerek négyszög: így van, és a tudomány pedig sosem téved, az evolúció elméletre számtalan bizonyíték van, aki pedig otthon szül, azt máglyára kéne vetni, mert boszorkány

hát sok sikert 2014-hez elvtársak!
biztosan eljő a Káanán, demokratikusan választott elnökötök, Dopeman eljövetelével

mirigy187 2012.11.04. 10:12:24

Na már csak márciusig kell kihúznia a fidesznek és megnyílnak a devizatartalék csapok. El lehet baszni azt is. Az egyik idióta az egyik fórumon már elkezdte a visszaszámlálást. HA tényleg elkezdik költeni a tartalékot akkor lesz itt szép világ. A spekulánsok úgy rá cuppannak az országra, mint döglégy a tetemre.

Kerek négyszög 2012.11.04. 10:16:18

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

"Olyan emberek, akik 165000 bruttó havi fizetéshez felvesznek egy olyan hitelt, melynek a havi törlesztőrészlete induláskor 91000 Ft/hó.

És ezt a bank meg is adta!"

Ha volt mögötte jelzálog fedezet, miért ne adta volna meg. A hitelfelvevő elvileg felelőssége tudtában levő felnőtt értelmes állampolgár, a bank ne is kezdje ezt megkérdőjelezni, ez nem az ő dolga. Ha a fedezet rendben van, igen is adjon hitelt. Ennek az ellenkezőjét úgy hívják, kommunizmus. Abból meg elég volt egy is, narancs színben ugyan olyan fos mint vörös színben.

Kerek négyszög 2012.11.04. 10:18:37

@wmiki:
Hát ez van narancsnyik elvtárs!

Az a szerencsétlen Dopeman nem tett volna ekkora kárt a magyarok országában mint a "vezénylő tábornok úr". Oligarcha főfőfőnök.

mirigy187 2012.11.04. 10:19:26

@kerek négyszög: Így van. HA volt fedezet mögötte + az anyagi dolgait is bevizsgálta a bank akkor megadták. Nehogy már a bank legyen a hibás ha valaki autóra támadt kedve vagy akkora házat vett hogy körbejárni se tudta. Ismerek ilyeneket most meg rí a szájuk. Én nem vettem fel hitelt, eszembe sem jutott. Lehet, hogy most nincs autóm, de nem is kell egyelőre. Majd lesz de az sem hitelből.

SadBoobie (törölt) 2012.11.04. 10:29:30

@tede: A másik falu újra csődbe fog jutni előbb vagy utóbb. Akik beugatnak a közgyűlésen, azok igazából a te faludat is el akarják adósítani, vagy mi ? Ha nem, akkor meg mit változtat a te falud életén, hogy a szomszédban mi zajlik ?
Én büszkén fizetném az adót továbbra is, és nem érdekelne, hogy a szomszéd falu most megúszta....legközelebb nem fogja. Egyébként nem lennék meglepve, ha egy-két héten belül kiderülne, az eladósodott településeknek az összes létező adót ki kell vetniük, amit csak lehet valamilyen központi intézkedésnek hála, ugyanis a magyar politikai logikát követve ez jön. Aki Fideszes polgármester, az megszabadul az adósságkezeléstől és kiállhat a polgárok elé: most megúsztuk, de sajnos a jövőben már nem pazarolhatunk, mindenféle adót be kell most már szednünk, a kormány ezt akarja....és ez politikailag is eladható a népnek. Az egyéb polgármesterek esetében ugyan ez lesz, csak ott majd a lehet még bónuszként a fideszt szídni és feltehetőleg az a maradék polgármesteri pozíció is odavész....
Legalábbis így fest ez nekem, mert arról nem hallottam, hogy az átvállalás opcionális lenne....mert lehetne azt is, hogy mától értelmesen kezdünk gazdálkodni és majd visszafizetjük mi a hiteleinket - hiszen korábban is úgy vettük fel, hogy majd visszafizetjük valamiből....vagy nem ? Akkor pedig hol marad a felelősség kérdésének a tisztázása ? Ki vállalja a felelősséget az elhibázott döntésekért ? Lehetne több Gyurcsány is az országban: "igen, elkúrtam" és akkor tudnánk, hogy na őt soha többet nem szabad megválasztani semminek sem...ehelyett nagyüzemben megy a pártkatonák mentése és a sunyítás...

SadBoobie (törölt) 2012.11.04. 10:34:16

OFF

Egy biztos. Bajnai és Kuncze is úgy lépett ki a politikából, hogy azt nyilatkozták sosem térnek vissza és erre tessék...

ON

SadBoobie (törölt) 2012.11.04. 10:44:30

@kerek négyszög: Hehe, nálunk a családban nem a Fidesz/MSZP a határvonal, hanem a politikus/nem politikus....néhány ciklus után az ember rájön,hogy eddig még egyik sem tartotta magát ahhoz, amit vállalt vagy nem volt teljeskörű a tájékoztatás - a mellékhatások tekintetében - tehát mindegyik csak még egy dudort növesztett a hátunkon lévő púpra :-) (vagy lyukat a pénztárcánkba, ahogy tetszik)

Reszelő Aladár 2012.11.04. 10:51:31

Akkora balos itt mindenki. Akkor kérnék tőleteke egy balos értéket! Nem megy? Segítek! 82'-ben Lengyelországban egy szakszervezeti mozgalmat is erről neveztek el: SZOLIDARÍTÁS.
Ez kb annyit jelent, hogy amikor a másik szarban van, akkor segítek. És nem kötöm a segítséget feltétekhez, és nem kérek érte kamatot.
Emlékeim szerint a szolidarítás csúcsa az volt, amikor a Népszavában(!!!) toboroztak sztrájktörőket és pár évvel ezeleőtti BKV sztrájk miatt.

A posztoló számára nyilván elégtételt jelentene ha lebombáznák, felszántanák és behintenék sóval Debrecent és Hódmezővásárhelyt. Kósástul Lázárostul.

Minek a főtér, mineka a csatorna, minek 30 évente újraaszfaltozni az utakat, minek költeni az iskolára, kórházra, és főleg minek a sok hivatalnok!

Abba nem kell belemenni, hogy 20 év alatt az átlag önkormányzatnak csak a feladatai nőttek, a bevételei alig. Hogy ha korábban a központi költségvetésnek pénz kellett, akkor a helyi adókat tette el.

Valódi balos érték lett az utóbbi időben a külföldi bankok és befektetők siratása, mintha az ő érdekük előrébbvaló lenne mindenkiénél.
Az persze nem merül fel kérdésként, hogy ha nem így, akkor hogyan lehetne rendezni az önkormányzatok adósságát. Mert mintha a posztból az nem derülne ki, hogy kellene-e.

Vagy ez nem is kell???? Nem abban a városban lakom, nem az én problémám? Ebből a dologból tanulni kell, és elejét kell venni annak, hogy ez megismétlődhessen.

Az emberek tanultak a devizahitelekből, azóta töredékére esett vissza a hitelezés, mert már nem mernek felvenni hitelt. Igaz, a mostani feltételek mellett nem éri meg (11-14% a jelzálog, sehol máshol nincs ennyi...), illetve nem is adnak, az a biztos...

Ha önkormáynzatok is tanulnak, akkor megéri. Ehhez megfelően kell a forrásmegosztást szabályozni, a helyi bevételeknek minimum fedezni kell a kiadásokat, és minimális többlet lenne jó.
Ne felejtsük el, hogy egy önkormányzat nem egy termelő vállalat, ahol haszon keletkezik, a legtöbb dolog amire költenek, az nem termel profitot (iskola, óvoda, kórház, aszfaltozás, kertészkedés). Ha nem vehet fel működési hitelt, akkor az már egy jó lépés. Ehhez persze a fenti feltételekre szükség van.

Amikor elhangzott, hogy talált pénz ez a bankoknak, az sem nettó tévedés. Ugye az önkormányzat leginkább nem hitelt vett fel, hanem kötvényt bocsátott ki. Fedezként leginkább a Magyar Állam szavatolt. A bankok pedig azonnal legyezték a nagyobb városok esetén, túlzottan magas szintről sem kellett engedély. Főleg abban az időben, amikor egy bank teljesítményének legfontosabb meghatározója az volt, hogy mennyi hitelt helyezett ki.
Aztán menet közben ezek bahajthatatlan követelések lettek. Most persze a kormánynal kell leülni, akik láthatóan nem kerülik a összecsapásokat.
Amúgy a jobbak ilyenkor leülnek tárgyalni, és alkudnak:
Drága bank melyik jobb 600 milliárd soha, vagy 300 milliárd államkötvényben?
Szerintem ha van egy csöpp eszük, akkor az utóbbit választják. És egy rakás követeléstől szabadulnak meg.
A korábbi eszközök szinte hatástalanok voltak. Az inkasszó arra volt jó, hogy már fizetést se tudjon adni, cserébe az ember nem tudta a törlszetőjét fizetni. Ez van ha mindeki adós...

Amúgy a jelen kormánynak ez nyilván felróható. Egyre kevesebb adós, egyre kevesebb adósság. Ez ugye maga a populizmus, mert minden megmentett rájuk szavaz.

Kedves Magyarok! Ha együtt ülönk egy léket kamptt hajón, akkor 2 dolgot tehetünk: mentjük a szaros bőrönket, és vízbe ugrálás közben prédikálunk a száraz ruha fontosságáról. Vagy bevizezzük magunkat, és megpróbáljuk együtt betömni a lyukat. Jah, és ne védjük azokat, akik már korábban lenyúlták a mentőcsónakot.

homér 2012.11.04. 11:20:34

@Reszelő Aladár: eszméletlen mennyi hazugságot vagy képes itt összehordani. behajthatatlan követelés? az a csődeljárás végén szokott kialakulni. csőd. tudod mikor fog tömeges önkormányzati csőd kialakulni? magyar államcsőd esetében. addig bizony fizessenek az önkormányzatok. a hitel felvételekor még nagylegények voltak a szarházi fideszes politikusok? akkor a törlesztést is vállalják. talált pénz? rühes patkányok mondanak csak ilyet. csődbe velük, és majd 50%-os állampapírhozamoknál gondolja újra a férek szektavezér, hogy hol követte el a hibát.

homér 2012.11.04. 11:22:52

@Reszelő Aladár: szolidaritást vársz azok felé, akik nem hajlandóak visszaadni azt, mit kölcsönkértek? ami nem az övék? tolvajokkal akarsz szolidaritásba vonulni? ez minősít téged, fafej.
kamatmentesen akarsz kölcsönözni? nincs akadálya. add el a házad, rakd ki a családod, és add oda az első szembejövőnek az összes pénzed, kamatmentesen. mégse jó ötlet? mert te vagy az, aki kamatmentesen kérne kölcsön másoktól? hogy aztán meglopd őket, és ne fizesd vissza a másik tulajdonát?

homér 2012.11.04. 11:23:48

@Reszelő Aladár: lázár 169%-os adósságba verte hódmezővásárhelyt? na, így már érthető, honnan jön a szekta görög csődös hasonlata.

homér 2012.11.04. 11:26:28

@Reszelő Aladár: mit tanultak az önkormányzatok? hogy az járt jól, aki felelőtlenül vett fel hiteleket? mert ha majd a rühes komcsi beidegződésű szekta hatalomra jut, akkor a tolvajszemléletük módján rendezik az ügyet?

Éhes_ló 2012.11.04. 11:38:06

Maga a poster indítja a maszatolásban nem szűkölködő postját azzal, hogy az államadósság és a költségvetési hiány szintjét a döntés nem változtatja meg.
Ezért a döntés nem rontja az államháztartás pozicióit.

A felsorolásból kimaradt a legnagyobb adós: Budapest. Nem ok nélkül. Itt ugyanis degesz demszkíj szórta a pénzünket két kézzel és ma is röhög a horvát házának teraszán a birkákon akik 20 évnyi pusztítása kapcsán képtelenek voltak egy valamire való vádiratot összerakni.
Mondjuk érdekes lenne miért.
De erről nem szól egy post se.

A post maradék része azonban szépen sorra veszi azokat a buktori helyi kiskirályokat (persze pokornik és pár fővárosi haverja kivételével, vajon miért is?), akik a forrásokban egyre szűkösebb 8 ellenzéki évben a buktori gépezetet finanszírozták.
Ehhez minden vagyont ami eladható volt eladtak, mindent ami megterhelhető volt megterheltek.
Ne feledjük, elqró és bandája gondosan megfosztotta az ellenzéki kiskirályságokat minden forrástól.
www.kormany.hu/hu/belugyminiszterium/onkormanyzati-allamtitkarsag/hirek/a-belugyminiszterium-velemenye-veres-janos-nyilatkozatarol

Még a kötelezően végrehajtandó feladataikra szükséges forrásokat sem folyósították.
www.origo.hu/gazdasag/hirek/20040217tizmilliarddal.html

Ennek okait elmondták ezerszer. A poster és a kommentelők persze erre nem emlékeznek.

Nem mintha felmenteni akarnám a magyar ugar pártgépezeteket közpénzeken, pályázati pénzeken, közvagyonon finanszírozó kiskirályait, de a váltópártok tolvajbandáinak garázdálkodása közepette illene a kettős mércének is gátat szabni és emlékezni arra, bizony a korrupt politikai osztály nem válogatott az eszközökben, ha saját zsebének tömködéséről volt szó.
Már ha a gondolkodó és értelmes ember benyomását próbáljuk kelteni.

Sem a jobb sem a bal, sem a "liberális" oldalnak hazudott, csak éppen az egyik kormányzó erőként tette, teszi ezt, a másik meg ellenzékben.

Nem az oldalakban és a módszerekben volt különbség, hanem a pénzekhez hozzáférésben. Akiknél a hatalom volt, ott jutott több, ahol több hatalom volt ott még több.
Azokat kell sajnálni, akik feleősen gazdálkodtak.
Őket és polgáraikat ez a korrupt rendszer duplán bünteti.

Spiro 2012.11.04. 11:51:19

@Reszelő Aladár:
A devizahitelezés azért erodálódott 0-ra, mert törvényben tiltották meg a jelzálog alapú devizahitelezést. Szóval az emberek nem tanultak semmit, csak nincs ilyen hitel. Vágod?

Spiro 2012.11.04. 11:57:41

@Reszelő Aladár:

„Kedves Magyarok! Ha együtt ülünk egy léket kapott hajón, akkor 2 dolgot tehetünk: mentjük a szaros bőrünket, és vízbe ugrálás közben prédikálunk a száraz ruha fontosságáról. Vagy bevizezzük magunkat, és megpróbáljuk együtt betömni a lyukat. Jah, és ne védjük azokat, akik már korábban lenyúlták a mentőcsónakot.”

Az nem tűnt fel, hogy néhányan a hajóról gyorsnaszádokba csüccsentek át, és viszik a stafirugot, meg ami mozdítható, míg a többiek a hangosbemondón arról győzködik, hogy nem sülyedünk, de azért tömködjék a lékeket. Ajvé

2llkedő 2012.11.04. 12:10:51

@Reszelő Aladár: "Az persze nem merül fel kérdésként, hogy ha nem így, akkor hogyan lehetne rendezni az önkormányzatok adósságát."

""""""Csak a felelősség megállapítása és a
felelősök jogállami elszámoltatása állíthatja helyre a törvénybe vetett bizalmat.""""""""

Reszelő Aladár 2012.11.04. 12:25:09

@homér: Az elszámoltatással semmi gondom, üljön mindenki aki törvénybeütközőt követett el. Fletótól Lázárig mindenki. Bár ahogy elnézem, neked Hódmezővásárhely a világ közepe.
Amúgy az önkormányzat nem képes "tanulni". Nem egy egyén, akinek vannak ebbélki képességi. Vagy törvényesen működik vagy nem. Akár így akár úgy, el kell számoltatni. És egy demokráciában ennek ellenére is újra lehet választni valakit.
Személyeskedés ON: Ha neked ez személy szerint nem tetszik, akkor saját pénzedből támogathatod a helyi ellenzék összefogását Lázár ellen. Bár nem hinném hogy egy forintot is áldoznál a köz érekében. Személyeskedés OFF.

Végrehajtás nem csak csőd esetén lehetséges, illetve nem értem, hogy miért lenne ez jó. Egyátalán, miért lenne jó államcsőd?
Az ellenzékiség nem arról szól, hogy amit a kormány csinál az biztos rossz. Megszorítást követeltél, mert azt olvastad, hogy ilyenkor azt kell. Megkaptad. Akkor meg a növekedést siratod, mert ilyenkor ez látja kárát. IMF hitelt követelsz, mert azt olvasod. Ha megkapjuk akkor pedig az ország eladósítása ellen vonulsz majd.

Úgy tűnik egyeseknek teljesen mindegy mi történik. Csak az a lényeg, hogy ki csinálja. Gondolom amikor anno valakinek a nettója emelkedett 16% hatására, már aznap tiltakozott...

2llkedő 2012.11.04. 12:51:02

@Reszelő Aladár: "Az ellenzékiség nem arról szól, hogy amit a kormány csinál az biztos rossz."

Pedig az "elmúttnyócév" éppen erről szólt.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.11.04. 12:59:07

@wmiki: "tudom, tudom, csak a gyurcsány/bajnai/kuncze mesterhármas hozhatja vissza a nagy jólétet, és a demokráciát, olyan szellemóriásokkal megtámogatva, mint dopeman, és lendvai.... együtt 2014-ben"

Ilyet senki nem mondott, mondjuk tőled az lenne meglepő, ha egyszer az életben képes lennél felfogni egy hárommondatos magyar nyelvű kommentet. (És akkor még hol vagyunk az evolúcióbiológiától, ugye. :DDD)

homér 2012.11.04. 13:10:48

@Reszelő Aladár: miről zagyválsz már megint? miért kellene nekem pénzt adnom? te vagy az a f.szkalap, aki kamatmentes kölcsönökről papol. baromarc, mutass példát. add oda a szektádnak a pénzed, kamatmentesen. lázár biztos tudna vele mit kezdeni.

lázár nem a világ közepe, mindössze tükör a fidesz előtt.

"Végrehajtás nem csak csőd esetén lehetséges" de egy követelés csak akkor behajthatatlan, ha csőd esete forog fenn. és nem én vagyok az az hatökör, aki "Drága bank melyik jobb 600 milliárd soha, vagy..." kezdetű mondattal állt elő. 600 milliárd soha??? hülye vagy, vagy csak tetteted az agyhalottat. a "600 milliárd soha" azt jelenti, hogy az egész önkormányzati szektor csődben van. szóval te még azt se érted, amit kérdezel.

homér 2012.11.04. 13:13:44

@Reszelő Aladár: "Az ellenzékiség nem arról szól, hogy amit a kormány csinál az biztos rossz." hát nem a fidesz ellenzéki tevékenységéből indultál ki, az már biztos.

"Úgy tűnik egyeseknek teljesen mindegy mi történik. Csak az a lényeg, hogy ki csinálja." nem hiszem, hogy pl. a mnyp pénzek eltolvajlását a fidesz szekta többsége örömködve fogadta volna. nem hiszem, hogy minden fidesz szektás agyhalott zombi.

Zabaalint (törölt) 2012.11.04. 13:44:23

@Reszelő Aladár:
1. Nem csak Hódmezővásárhely van, csak pár másik példa, Sopron (felelős: nagyrészt Fidesz), Pécs (felelős: nagyrészt MSZP), Esztergom (felelős: nagyrészt Fidesz), ezek is súlyosan eladósodott városok.

2. A megszorítást ésszerűen kellene csinálni, lásd pl. tranzakciós adó nem az, mert azon felül hogy mint minden megszorítás természetes módon gyengíti a gazdaságot, még egy rakat pénzt is kivisz a hazai bankrendszerből, ugyanis a cégek ezt az adót ügyesen meg fogják kerülni az egymás közötti kifizetéseknél. A leghülyébb közgazdászok is tudnának jobb megoldást találni, de hát kell pl. a nyugdíjasok szavazata, egy nyugdíjcsökkentés nehezebben eladható, mint a tranzakciós adó, utóbbira a hozzád hasonló egybitesek még tapsikolnak is, hogy majd fizet az akinek sok pénze van.

Reszelő Aladár 2012.11.04. 14:09:32

@homér:
Végre lehet személyeskedni. Így már biztosan kényelmesebb neked. Lássuk az alapvetést.
Nincs komoly gondom a mostani kormánnyal, ami koránt sem jelenti, hogy minden lépéssel egyetértek. Egy ember tevékenységéről nem fogom az egész társulatot megítélni. Ítélkezzen a bíróság, vagy a Jóisten, nem az én dolgom.

Kamatmentes hitelről nem beszéltem. Pusztán az újratárgyalás tényéről. Ha valamiből többet veszel, kapsz engedményt.
Ha te lennél a bank melyket választod? Van 1000 adósod, akinek te tudod a legjobban, hogy nincs bevétle. Nincs annyi, hogy valaha is kifizesse az összeget, ami csak nő-nő növekszik. 10 milliót adtál anno devizában, most 25-öt követelsz. Megkaphatod valaha? Igen, ha csődbe mennek, akkor tied lesz az iskola, az utca meg a polgármestri hivatal. Mit érsz vele? Ha el tudod adni, akkor valamit. Ha nem akkor semmit. Erre jön valaki, aki azt mondja, hogy adok mondjuk 15-öt, és el van az egész felejtve. 50-es kamat. Rossz bolt?

Talán nem azért adtak a bankok anno, mert tudták, hogy végül a költségvetés perkál? És igen, az hogy alkudni fognak, az is benne volt a pakliban. És mivel nem készpénzben fizezt az állam, hane állampapírban, még arra is ad kamatot.
Továbbra is bank vagy. Mész a tulajhoz, és elmondod, hogy 100 milliárd rossz kintlevőséget cseréltél 50 milliárd jól fizető állampapírra. Vajon kirúgnak?

Kár hogy ilyen szájbarágósnak kellett lennem. Bár egy agyhalottól ez se semmi.

Amúgy az "elmúlt 8 évben" az láttam, hogy miközben 4-5%-al vagy még annál is többel növekedtek a környezetünkben, nakónk akkor is sikerült 0-t csinálni. Valahogy akkor 7-8% vagy még több is volt a hiány, simán meg lehett dumálni. El lehetett mondani egy öszödi beszédet, külön kiemelve a hazugság tényét, illetve, hogy nem csináltak semmit. Lehetett gumival lövöldözni, meg könnygázt eregetni, gumibotozni, és bárkit bevinni. Majd ezeket kitüntetni.

Ezek szerint egy olyan ország vagyunk, ahol ha valaki csak semmit nem csinál, akkor azzal választást lehet nyerni. A jelenlegi kormány elkövette az a hibát, hogy CSINÁL valamit. Ez pedig már önmagában magában rejti a hibázás lehetőségét.

Neked nem itt kéne élned. Ajánlom a USA-t, ott van fizetős nyugdíjpénztár, mert fizetős egészségügy. Csak beteg ne legyél, mert akkor alapból buktad az életed TELJES munkáját, adhatsz elmindent, bagóért.
Furcsa, hogy jobban megbízol egy külföldi magáncégben mint a saját államodban. Mi lett volna, ha éppen csődbe megy a tied? Baumag? Lehman Brothers?
Tudod miért államosították vissza Nagy-Britanniában a vasúti pályát? Mert az nem lehet nyereséggel üzemeltetni. Csak ha spórolsz a karbantartáson. 2 vonatnak kellett kisiklania. Több mint 100 halott után kimondták: a magántulajdon nem mindenhol jön be...

Te az a fajta drukker vagy, aki ha nem szereti a szövetségi kapitányt, akkor az ellenfélnek drukkol. Legyen az bank, EU, IMF bárki. Magyar ember vagy te? Bármit is válaszolsz, kérlek maradj abban a tudaban, hogy itt minden Fideszes tolvaj, most is a szólásszabadságodban korlátoznak, Hódmezővásárhely pedig maga a Bűnös Város.

homér 2012.11.04. 14:43:01

@Reszelő Aladár:
írod most: "Kamatmentes hitelről nem beszéltem."
írod korábban: "És nem kötöm a segítséget feltétekhez, és nem kérek érte kamatot."

hazug, alja gazember vagy.

renevol 2012.11.04. 14:44:19

@wmiki: Lázár János szerint pedig Teréz anya egy senkiházi.

homér 2012.11.04. 14:45:55

@Reszelő Aladár: "Erre jön valaki, aki azt mondja, hogy adok mondjuk 15-öt"

azt a valakit tolvajnak hívják. tessék csak rendezni az adósságot, vagy csődöt jelenteni. igen is, jelentsék csak be sorra a fideszes gazemberek, hogy csak arra képesek, hogy csődbe vigyék azt, amit rájuk bíztak. így tiszta kép kerül a választók elé.

homér 2012.11.04. 14:49:18

@Reszelő Aladár: "Talán nem azért adtak a bankok anno, mert tudták, hogy végül a költségvetés perkál?"
nem, ez a fideszes rablás része. az adósságot annak kellene fizetnie, aki azt felveszi.

a bankok kezében az adu. ha orbánék pofáján csak kicsúszik a "kevesebbet fizetnénk" kifejezés, akkor a bankok páholyból nézhetik végig az államcsőddel járó összeomlás kezdetét.
már korábban is jelezték a bankok, hogy ha orbánék ezzel a kártyával lépnek elő, akkor államcsődnek fogják tekinteni az eseményt. a korábban alatt éves távban kell gondolkodni.

homér 2012.11.04. 14:51:47

@Reszelő Aladár: "A jelenlegi kormány elkövette az a hibát, hogy CSINÁL valamit. "

a jelenlegi kormáy lóf.szt se csinál. egyetlen módon tudnak csak kormányozni: zsarolással, diktálással. demokratikus kormányzásra alkalmatlan jöttment csürhe.

homér 2012.11.04. 14:54:55

@Reszelő Aladár: "Csak beteg ne legyél, mert akkor alapból buktad az életed TELJES munkáját"
te meg mit szólsz bele Magyarország belügyeibe, ha nem itt élsz? tudod, ez Magyarországon is simán előfordul. és USA-ban sokfajta biztosítás van ám, nézz utána.

renevol 2012.11.04. 14:55:37

Tud valaki arról mutatni valami grafikont, hogy pontosan mi miatt vannak eladósodva az eladósodott önkormányzatok?

Gondolom a dolog több részből áll össze, így a felelősök köre is eléggé szétterül, és a megoldási módja a dolognak sem egy huszárvágás kell legyen. Gondolom a szökőkútépítések mellett szerepet kapnak azok az önkormányzatoknak átutalt, korábban állami feladatok, amiknek csak pl. 70%-át fedezi normatív támogatás. Az önkormányzatok alap finanszírozási rendszere is már több évtizede vita tárgya, régóta vitatott dolog az állami visszaosztásos rendszer (saját bevételeikről nem tudok számot, de kb 5%-a lehet a teljes költségvetésüknek). Megjegyzem, ez a mostani fideszes lépés megint csak a pénzügyi központosításról szól (az egyéni felelősségek elsikálása mellett).

homér 2012.11.04. 14:57:13

@Reszelő Aladár: "Furcsa, hogy jobban megbízol egy külföldi magáncégben mint a saját államodban."

mi a szart karattyolsz már megint? jelenleg a magyar állam kasszájában egy fillér sincs az én nyugdíjamra. csak ígérgetik, hogy majd egyszer, talán, kapok valamit. 2 évvel ezelőtt még több milliónyi TŐKE volt félretéve a nyugdíjamra, de jött a szektás maffia, és államosította. majd elköltötte, az utolsó fillérig. volt, nincs.

homér 2012.11.04. 14:59:47

@Reszelő Aladár: "Te az a fajta drukker vagy, aki ha nem szereti a szövetségi kapitányt, akkor az ellenfélnek drukkol."

hú, de mélyen szántó gondolatok egy olyan sz.rjankótól, aki ha orbántól kap egy adag szart, akkor elkezdi nyalogatni, mert azt mondták neki: csokifagyi.

wicha 2012.11.04. 15:07:34

@Reszelő Aladár: Az én problémám, hogy ezt az egész szarkupacot, amin ülünk mindenki csak egy politikai szemüvegen keresztül képes értelmezni, holott ez nagyrészt gazdasági ill. "etikai-intelligencia" (bocs jobb szót nem találtam rá) kérdés.

1. abban igazad van, hogy ez nem mostani probléma, az utóbbi 1x évben folyamatosan az önkormányzatoktól szedték el a pénzt, sok esetben a minimális büdzséből képtelenség volt 0-ra kijönni.

2. a "nagy kurucos ellenállás" idején 2006-10-ig a Fideszes önkormányzatok szándékosan hajszolták magukat olyan devizahitelekbe, amiről már az elején tudni lehetett, hogyha csak egy picit is máshogy alakulnak a dolgok, mint ahogy ők elképzelték, akkor itt bizony szopó lesz.De úgy gondolták, hogy majd jön "Ő a Nagy" és úgyis mindent rendbenhoz, szarni rája..

3. A felvett hitelek nem arra lettek BEFEKTETVE!, ami hosszabb távon megtérül, esetleg értelmes dologra, hanem mindenféle baromságra. Ha csak azt nézem, hogy nálunk (pest megyei 10000-es város) mire költöttek, hát...fogom a fejem. Van két park, csudaszupi mellszobrokkal, járdaszegély út és járda nélkül, trianonemlékművel meg a fasztuggya mivel, de az egyik legforgalmasabb útnál még mindig ki van rakva a 30-as tábla úthibák jeligével. Az is előfordult, hogy felhúztak egy már akkor is szarnak kinéző betonutat, majd két hónap múlva ugyanazt az utat felverték, hogy bekössék a csatornát. Plázaterv X tíz-százmillióért, amikor a város tipikusan alvóváros, mindenki pestre megy, szóval ezt eleve nem szabadott volna engedni.

4. a jelen helyzetben pedig kiket favorizálnak? a 2. és 3. pontban megjelölt városokat. Ha 140-el hajtasz az 50-es táblánál és kiütöd az oszlopot, nehogymá' egy "ügyesvagyTibike tessék az új autó" legyen a retorzió!

5. Abban a pillanatban, hogy nem fizetik vissza az adósságot, azt csődeseménynek kell nyilvánítani, ami automatikusan tovább rontja az amúgy is borzalmas befektetési mutatókat (EU szabvány), ami azt fogja eredményezni, hogy az állam még a jelenleginél is magasabb kamatért tud csak pénzt szerezni, ha egyáltalán tudni fog. Te adnál pénzt olyannak, akiről tudod, hogy már tegnap sem adta vissza a pénzt? Naugye, hogy nem.

Speciel erre a kiigazításra már 2 éve várok, nem lepett meg, nem is ezzel van bajom. Hanem, hogy megint mindenki megússza, akinek nem kellene, a tisztességes meg megint beszopta. Szóval ennyit a szolidaritásról.

Reszelő Aladár 2012.11.04. 17:08:27

@wicha: veled úgy tűnik lenne értelme beszélgetni. Sosem lehet vitatni, hogy lesznek vezetők akik finoman szólva sem odavalók. Mindig lesznek hülye döntések. Sok politikus nem közszolgálatból lesz az ami, hanem a saját emléktáblájának ácsol testet meg lovasszobrot. A FIDESZ annyira népszerű volt egy időben, hogy túl sokan sereglettek oda a leg változatosabb célokkal. Sajnos a legjobb családba is kerülenk 'fekete bárányok'. Hol több, hol kevesebb.

A görögnél a politika a gazdag emberek 'sportja' volt. Ahol a fizetség az elimserés, és a dicsőség volt. Meg persze lenyomni a többieket. Ha valaki nem így tette, azt elkergették jó messze.
Ha itthon bruttó 10 Ft lenne egy polgármester havi fizetése, 5 Ft egy képviselőé, talán másról szolna a dolog.

@homér:
A stílusod minősít, nekem legalább nem kell. Nem tudom pontosan idézni az alábbit: attól lesz értelmiségi valaki, hogy tud különbséget tenni, és nem vesz egy kalap alá mindenkit. Itt nálad ebben volna némi deficit.
Magyarországon élek, itt születtem, és nem tervezek távozni. Tanultam, nyelveket beszélek, dolgozom, családom van, és adót fizetek. Nem keveset, de talán nem is sokkal többet mint máshol tenném. Odaát tényleg sokféle biztosítás van, leginkább az a jellemzőjük, hogyha a munkáltatód fizeti utánad, akkor védve vagy. Ha nincs meló, meg lehet próbálni a havi 1000-1200$-t kifizetni. Mondjuk valószínű, hogyha 1000 alkalmazott után fizeted, akkor max 100$ hónap, mert ugye nem lesz mindenki beteg...

Sajnálom a nyugdíjpénztári megtakarításodat, bár sosem volt a te pénzed, hisz a munkáltatói járulékodból vonták, az meg ugye nem része a bérednek. Sosoem tudjuk meg, hogy tényleg megkaptad-e volna, és mennyit kaptál volna. Amúgy ha bedőlt volna valamelyik, akkor ki szavatolt volna? Csak nem a Magyar Állam.

Ha nem csinálnának semmit, akkor nem született volna ez a poszt. Illetve egyik sem, ami a tevékenységüket méltatja, bármilyen előjellel is tegyék.

Ha pedig az adósságot annak kellene fizeni aki felvette, akkor Gyurcsány Úrra lehetne terhelni az államadósság tekintélyes hányadát. Legyünk korrektek, csak azt a részét, amit regnálása alatt összeszedett. Bajnaié lehet az IMF hitel. Rád természetesen egy forint sem jutna, hisz nem te vetted fel. Az adót gondolom nem szívesen fizeted, mert az állam maga a tolvaj.

A megszorítások természetéről lehet sokat vitatkozni, bár talán mostanában túl sokat foglalkoznak ezzel.
Inkább azt kellene megfejteni, hogyha
a világ majd' minden nagy országa magas államadossággal küzd, akkor kinek is tartonak. Jó lenne tudni.

homér 2012.11.04. 17:10:27

@Reszelő Aladár:

"A stílusod minősít, nekem legalább nem kell."

írod most: "Kamatmentes hitelről nem beszéltem."
írod korábban: "És nem kötöm a segítséget feltétekhez, és nem kérek érte kamatot."

hazug, alja gazember vagy. az ilyennek a véleménye nullát ér.

Reszelő Aladár 2012.11.04. 17:21:01

@homér:

Akkor nem értem miért fecsérled lassan az egész vasárnapodat a szavaim kiforgatára. Nálun például egész szépen sütött a nap. Voltunk sétálni kinn a gyerekkel, ebédeltünk, a Forma1 is jó volt. Este NFL.

Így megy ez a gazembereknél...

homér 2012.11.04. 18:37:45

@Reszelő Aladár:

írod most: "Kamatmentes hitelről nem beszéltem."
írod korábban: "És nem kötöm a segítséget feltétekhez, és nem kérek érte kamatot."

hazug, alja gazember vagy. az ilyennek a véleménye nullát ér.

Csacsicska 2012.11.05. 04:02:01

A képlet igen egyszerű: az állam kezességet vállalt az önkormányzatok adósságára. Most jött el annak az ideje (kötvények esetében leginkább a visszafizetés ideje), amikor az önkormányzatoknak fizetniük kellene.

Az önkormányzatok többségében most éppen leginkább fideszesek ülnek.

Miután az önkormányzatok fizetni nem tudnak (vagy nem akarnak), beáll az állam kezesi felelőssége. Az állam sem tud persze fizetni, ezért gyorsan átvállalja a hiteleket azzal, hogy nagy adósként az „erő pozíciójából” tárgyaljon a bankokkal. Ezt nevezik zsarolásnak. Persze nincs törvény arra, amikor az állam zsarol, csak amikor Kovács János teszi ugyanezt.

A kormány pedig nem fizetési könnyítést, hanem adósság elengedést akar kicsikarni a bankoktól. Ha a bankok engednek – bár lassan nincs miből – akkor semmi más nem történik, mint az, hogy az államcsőd időben eltolódik. Ha nem engednek a bankok, akkor holnap után lesz államcsőd. Még két nap és megtudjuk, mi lesz az EU döntése a magyar ügyekben. Én nem hinném, hogy a EU most elnéző lesz Orbánnal szemben. Azaz bekaphatjuk a f..szt.

A bankokat pedig lehet fikázni – amúgy teljes joggal!!! és leginkább akkor kellett volna, amikor sok politikus is felvette a VIP hiteleket! – de a bank a gazdaságban olyan, mint a közút a közlekedésben. Ha nincs út, akkor nincs gazdaság, mert a csizmát nem lehet elszállítani még a szomszéd faluba sem. Ha nincs bank, akkor nincs korszerű gazdaság sem. Az OTP és s takarékszövetkezetek nem pótolják a bankokat, mert ezek leginkább takarékpénztárak és nem bankok. Már ha valaki érti a két kifejezés közötti különbséget.

Reszelő Aladár 2012.11.05. 07:29:55

Mondjuk ezt az államcsőd dolgot továbbra sem értem. Ki beszél róla? Vagy a jegybanki tartalék ilyen célra nem használható?
Itt most értetlen leszek. Nekem ez úgy tűnik, mintha egy kigyulladó ház oltásához nem lehetne felhasználni a tartályban lévő vizet. Lassan 40 milliárd €-n ül az MNB, ha most ránkvarrják az IMF-et, akkor lesz 60 milliárd€. Ez a 129 milliárd $ éves GDP hez képest persze elhanyagolható. Nincs 60%.
Amúgy ha ez az adósság eddig is a hiányba tartozott, akkor most miért baj ha kezdeni akarnak ezzel valamit?
Amúgy ha vana egy önkormányzat, akinek a bevétele X a kiadás 2X, akkor nem mindegy milyen színű? Még mindig ilyen a rendszer.
Amúgy pedig fenntartom, hogy a pozíciót ki kell használni. Csak úgy tűnik, hogy ami egyesek szemében ez zseniális alku, az mások szemében lopás. Ők nyilván sosem alkudtak a piacon...

tomwar 2012.11.05. 08:33:34

@wmiki: Miki, ha egyetlen alkalommal is idezel tolem olyan kijelentest, mely erre utal, megtapsollak!

SOSEM kedveltem Gyurcsanyt, mert pojacanak tartottam mindig is, Kunczet sosem csiptem - bar ketsegtelenul voltak vicces megszolalasai, Bajnairol pedig kisse mast gondolok, aminek semmifele messianisztikus dologhoz nincs koze.
süti beállítások módosítása