véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngMiközben honfitársaink egy része Kádár Jánost sírja vissza, kormányunk láthatóan mindent megtesz, hogy ne csak feleslegesen nosztalgiázzunk, hanem meg is kapjuk a rendszerváltás előtti államberendezkedés egy-két jellegzetes pillérét. No azért nem direktbe építi a szocializmust - az mégis csak gáz lenne, ha bizonyos egyesek felhalmozott magántulajdonát is be kellene dobni a közösbe, inkább a módszeres államosítás mellett döntött: ami megtetszik vezető politikusainknak, azt bizony már próbálja is bekebelezni a kis gömböc, bármennyire is nincs szüksége az adófizetőknek újabb és újabb költségvetési kiadási sorokra.

És mi a máz? Lehet hangoztatni a "stratégiai megfontolást" (gáz-üzletág), lehet közös ellenséget gyártani, "nehogy már a multik kivigyék a pénzt" (közművek), a ki tudja mi (Rába), meg lehet az összérdeket szóvirágokban bokroztatni (Hajógyári-sziget):

"a Hajógyári-szigeten széleskörű aktív és passzív rekreációt elősegítő – elsődlegesen kulturális és sportcélú – lakossági kikapcsolódás, szabadidős tevékenység eltöltésének lehetőségeit biztosító közösségi tér kerüljön létrehozásra" (hvg.hu)

Mi a közös ezekben a bevásárlásokban? Hogy a vételár (ami lehet nyomott ár de extrémen magas is, függően az eladótól) csak a beugró, amennyiben tényleg tartósan állami tulajdonban akarják tartani ezeket - a fenntartás, az üzemeltetés és a fejlesztések sok-sok milliárdot fognak követelni évente. És ezt nem annak kell ugyebár kifizetnie, aki gálánsan költekezik, hanem az összes adófizető gürizhet például a Hajógyári-szigeten egyszer majd csak elkészülő "közösségi tér"-ért. És egyáltalán nem biztos, hogy az Álomsziget az ő álmuk. Sőt - ők csak fizetik, hogy más tudjon nagyokat álmodni.

Vannak olyan állami beruházások, amelyek közvetve vagy közvetlenül termelnek pénzt (autópálya építés), még ha nem is mindig az elvárt mértékben, és vannak olyan vásárlások, amelyek esetében még remény sincs, hogy az állam valaha is jó gazda lesz (rezsicsökkentéssel érintett közműcégek). Ez utóbbi esetben a rendszerbe kódolt karbantartás és fejlesztés elmaradása, valamint a hozzáértés teljes hiánya és az inkompetens vezetők alkalmazása miatt a jelenlegi eszközállomány pár év alatt ócskavassá fog avulni, a szolgáltatás biztonsága pedig egyáltalán nem lesz garantálható. A megoldás pedig? Vagy kikerül az alaptörvényből az inflációs szint fölé nem emelhető ár illúziója, vagy múltszázadi balkáni szintre "emeljük" a színvonalat, esetleg az adófizetők pénzéből segélyezi ad hoc jelleggel a kormány az épp bedöglő részegységeket.

Kisebb a kockázata az olyan típusú bevásárlásoknak, mint például a Hajógyári-sziget - senki sem fog fűtés meg villany nélkül maradni, ha elgazosodik, kihalt lesz vagy épp elviszi az árvíz az egész új beruházást. Igaz, végső soron százmilliárdos nagyságrendű is lehet az érték, ami kárba vész, de eredetileg jó ötletnek tűnt, nem? És nem utolsó sorban jó biznisz azoknak, akik megszerzik a tervezési-építési és egyéb megbízásokat.

Mit is kapnak majd az adófizetők a pénzükért? Először is nézzük végig, mekkora utat kell megtenni a szalag átvágásáig:

Hogyan is néz ki egy ilyen nagyberuházás? Nem sokban különbözik attól, mint amikor Gipsz Jakab elhatározza, vesz egy félig-meddig bontásra ítélt házat egy gazos, elhanyagolt, itt-ott sittkupacokat is rejtő telekkel. Csak ő kicsiben gondolkodik és nagyobb eséllyel átlátja, mit vesz és azt is tudja, valójában mit akar kezdeni az egésszel és miből fizeti ki.

Az első tétel a bevásárlás, azaz a vételár kifizetése:

"A vételár forrásai több tételből állnak össze. Az idei költségvetésből - az állami vagyonnal kapcsolatos kiadásokból - 1 milliárd forintot fordítanak erre a célra. A mostani tulajdonos játékkaszinó koncessziójának megszüntetésére legfeljebb 1 milliárd forint - plusz áfa - használható fel az idei költségvetés közvetlen kiadásaiból.

A múlt évi, kötelezettségvállalással nem terhelt előirányzatok közül a Vidékfejlesztési Minisztérium fejezetből 1 milliárd 325 millió, a Nemzetgazdasági Minisztérium fejezetből 387 millió, míg a NAV fejezetből 1 milliárd 286 millió forint használható fel a vásárláshoz." (hvg.hu)

A vételár mellett természetesen vannak egyéb költségek, például ügyvédi díj, stb., és egy megfontolt döntést meg kellene előznie egy csomó tanulmánynak: mire is lehet használni az adott területet és milyen nagyságrendű befektetést igényel az, ami oda akar építeni. Mert lehet, hogy olcsóbban is meg lehetne építeni máshol ugyanezt és még az árvíz sem vinné el rendszeres időközönként a jövőbeni közösségi tér játszóterének homokozóit meg rugós lovacskáit. Ha ezt a minimális előrelátást feltételezzük, sok-sok milliót már ezidáig kifizettek az illetékesek ilyen tervek-tanulmányok gyártására és tudják, elképzelésük  reális áron megvalósítható.

 

Ha megvan az ingatlan, és eddig nem történt meg, épp ideje eldönteni, mi is kellene egy tökéletes közösségi térhez, és ehhez mi van meg jelenleg és mit elbontani meg mit kell építeni még:

  • ki kell találni, hogyan is nézzen ki a beruházás - milyen részei legyenek (szabadtéri színpad? játszótér? WC? kávéházak? éttermek? kiállítótér? nyugdíjas játszótér?). Erre a célra sok-sok tanulmánytervet meg lehet rendelni, akár részenként, akár egyben, akár egymásra épülve.
  • milyen vendéglátóhelyek legyenek, ki a célközönség? Lángos? Meki? Romkocsma utánérzet? Giccsmagyar halászcsárda cigányzenével? Esetleg sznob teázó, kávézó, csupa-króm étterem látványkajákkal?
  • ezek a részek hogyan legyenek elhelyezve - nem biztos, hogy a pihenő zóna mellett gördeszka pályát kellene építeni, vagy a szabadtéri színpad mellé diszkót telepíteni. 
  • mi menjen (bontás), mi maradjon (átépítés) és mi legyen új, ehhez hogyan lehet megoldani a közműveket, stb. Magánberuházásnál van esély arra, hogy a racionalitás elsöpörje a gigantomániát meg az aranyárba kerülő átépítéseket, állami esetén a tapasztalatok azt mutatják, semmi sem drága. Elszállhat az építész fantáziája (rézlemezekkel borított épületek, egyedi gyártású, iparművész szökőkutak, egzotikus, nedvesen életveszélyes térburkoló anyagok), jöhetnek a gazdaságtalan megoldások (sokszorosába kerülő közmű-kialakítás, árvízvédelem, stb.), és az sem számít, ha soha nem térülő zöld beruházásoknak címkézett eszement ötleteket javasolnak.

Készülhetnek tehát a tervek, jöhetnek az engedélyezési eljárások - mindez természetesen egyre csak viszi a milliókat. 

Ha már minden pecsét a helyére került, minden át lett tervezve legalább háromszor a különféle lobbiigényeknek megfelelően, akkor lassan kezdődhet is a tényleges beruházás, azaz az építkezés:

  • elkészülnek a kiviteli tervek most már sokkal korrektebb költségvetéssel - és eleve túl lehet árazni egyes tételeket (példa itt),
  • indulhat a közbeszerzési eljárás - kié is legyen az évtized egyik legzsírosabb állami építési falatja,
  • az illetékesek kitalálhatják, honnan is fogják minderre előteremteni a pénzt (hitel, pályázat, adóforintok, ppp, stb.)

Ha végre megvan a kivitelező és elindul az építkezés, jönnek az "előre nem látott" extra költségek, amelyek a beruházás eredetileg elképzelt bekerülési értékét akár duplára is emelhetik:

  • előkerül Hadrianus császár palotája - ugyan tudjuk, hogy valahol a Hajógyári-szigeten van, de nem sejtettük, hogy éppen az építési területen. A kivitelező egy borús éjszaka vagy beszántja az összes romot úgy, ahogy van, vagy jönnek a régészek és hónapokig kapirgálnak.
  • amit eredeti tervek szerint bontani kell, az sokkal több köbméter - rejtett betontömbök kerülnek elő mindenhonnan a föld alól és még biztos azbesztet is találnak egy-két épületben, amit ugyebár ártalmatlanítani kell.
  • az eredetileg nem elbontandó részeket mégis csak el kell bontani, mert megette a szú, salétromos a fal, összedől az épület, stb.
  • a talaj nem olyan, milyennek mondták, meg amilyennek a tervező elképzelte (milyen is legyen árterületen?)
  • hiányoznak részlettervek, költségvetésből kimaradtak tételek,
  • a térburkolatot nem lehet úgy letenni, ahogy a tervező kitalálta, csak kétszer annyiba kerülő módszerrel,
  • építés közben egyszer csak jön az árvíz (és ezen meglepődik mind a kivitelező, mind az építtető).
  • az akadálymentesítési terv valójában nem eredményez akadálymentességet, mert a tervezőnek fogalma sincs, mi is az, így vissza kell bontani és újra kell építeni egy csomó, már elkészült dolgot,
  • bosszantó "apróságok": a terven minden belső helyiség fehér, és a közbeszerzés során is erre szólt a kiírás, most viszont jön az ötlet, mégis csak inkább színes falak kellenének,
  • a vendéglátó létesítmények tervei mindenkivel egyeztetve lettek, csak a HACCP előírásokkal meg a hatósági állatorvossal nem, így itt is sürgős átépítésre van szükség közvetlenül az átadás előtt,
  • rosszul számolták ki az energiaigényt, át kell méretezni a rendszert, stb.

A lehetőségek korlátlanok, ahogy a végső vállalkozási díj is emelhető az egekig - csak arra kell vigyázni, hogy a közbeszerzési törvény előírásait szó szerint betartva, annak lényegét megkerülve történjen az adminisztráció. És minden szereplő boldog, kivéve azok, akik ezt az egészet finanszírozzák, az adófizetők.

 

Ha pedig végre elkészült az egész, az összes használatba vételi engedélyre pecsét került, minden hatóság igénye maximálisan ki lett elégítve, jöhet a nagy felhajtással rendezett avató ünnepség, országos hírverés, "megcsináltuk", "Magyarország jobban teljesít". Igaz, a végén háromszor annyiba került, mintha magánberuházásból készült volna el, de akkor is ez nem egy gaz multié, hanem a zembereké.

Igen ám, de ezzel még nem fejeződött be a gigaberuházás életútja, mindezt fenn is kell tartani:

  • jöhetnek a visszatérő árvízvédelmi mutatványok, évente akár többször is,
  • az egészet őrizni kell éjjel, különben a helyi vandálok porig rombolják az egészet egy hét alatt,
  • nappal sem árt vigyázni a területre - egy bizonyos közbiztonsági színvonal elengedhetetlen ahhoz, hogy a közösségi teret szívesen használják az emberek (ebbe beletartozik az autóval érkezőknek parkoló biztosítása is), nem árt egy teljes területet lefedő térfigyelő kamerarendszer (nyomon követő személyzettel) sem.
  • szervezni kell a programokat, kitelepüléseket, állandó és ad hoc rendezvényeket,
  • nem árt folyamatosan szemetet szedni, kukát üríteni, illemhelyet takarítani, homokot gereblyézni, itt-ott újrafüvesíteni, kitaposott bokrokat újratelepíteni, ütemezett karbantartásokat elvégezni,
  • a szétrúgott labdafogó rácsokat meg kapukat megerősíteni, a műfüvet gondozni,
  • a graffitiket rendszeresen eltávolítani,
  • az öntözőrendszert meg a szökőkutat is figyelemmel kell kísérni meg karbantartani, ahogy a karbantartáshoz szükséges eszközöket is karbantartani meg javítani kell,
  • és nem utolsó sorban ki kell fizetni a víz- és villanyszámlát meg a szemétszállítási díjat is.

Természetesen sok-sok egyéb feladat is van, például a garanciális hibák folyamatos nyomon követése és javíttatása, ha extrém sportra alkalmas terület van, akkor nem árt elsősegélyhelyet üzemeltetni, stb. A munka elvégzéséhez lehet külső céget alkalmazni (sógor-koma-jóbarát mindenhez ért), de közmunkásokra is lehet bízni a feladatot (ők is értenek mindenhez), pár csókos vezetőt (akik szintén értenek mindenhez) pedig simán elbír még a rendszer, bármelyik megoldást is választja az állam. 

Egy ilyen beruházás igazi pénznyelő - egy közösségi tértől nehéz elvárni, hogy valaha is rentábilisan működjön. Az adófizetők pénze pedig csak áramlik, áramlik a rendszerbe, és bármennyit is nyel el, még nem biztos, hogy az egész komplexumot rendeltetésszerűen használni is lehet és ténylegesen szeretik is majd az emberek.


Káros szenvedély.jpgTermészetesen ez csak a Hajógyári-sziget beruházása - ez a pénznyelő azonban csak egy a sok közül, amit tervez az állam. És egyébként is, örüljünk, akár stadion is épülhetne a területre, hiszen ha jobban átgondoljuk, az is közösségi tér ...

A tábla már készen van, a stadion tetszés szerint felülírható - ez alkalommal Álomszigetre.

Kép: Káros szenvedély - ARC 2013, Várhídi G.

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr755527325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.09.21. 18:20:28

Egy kommunistát az életben nem tudsz arról meggyőzni, hogy a kommunizmus nem működik. Hiába az észérv és a gyakorlati tapasztalat. Olyan, mint a vallás, a kommunisták hisznek benne és annyi.

mrs. white 2013.09.21. 18:30:43

Írigylem az optimizmusodat. Szerintem nem háromszoros árból fog elkészülni a tevekhez képest mert az úgy nagyon olcsó lenne. Természetesen a kivitelező a legdrágább, de leginkább komplex ajánlatot tevő közgép lesz. A többi pályázó az utolsó modosított feltételre már nem tud érdemben reagálni ezért kizárják őket. Kb így komplett a történet. Aki ennek pedig nem örül az kommunista vagy szélsőséges liberális.

susu64 2013.09.21. 23:51:03

Sétálj ki kérlek az évekkel ezelőtt privatizált Hajógyári szigetre, aztán morogjál. Mindenhol rothadás, mocsok, rendetlenség. a helyzet kb. mint a pécsi magasház vagy a balettintézet.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.09.21. 23:57:33

@susu64: és semmi más lehetőség nincs, csak az, hogy majd az adófizetők finanszírozzák? kizárt dolog ... Ez alapján a fél országot újra lehetne építeni a költségvetésből, csak legyen, aki a számlákat fizeti.

Budai Andris · http://polgarda.blog.hu 2013.09.22. 00:38:11

@morgás joga mindenkit megillet: Azám, gondolom, az eredeti befektetők meg az egész ügylet szimpi volt neked.

Hát ez van, fiatal barátom.

Vissza lehet szavazni jövőre az MSZP-SZDSZ-t, és akkor újra visszahívhatjátok a rokonszenves külföldi befektetőket, aki majd Álomszigetet meg Sun Palace-eket építenek nektek.

Kis ember 2013.09.22. 00:46:36

Amíg a magyar emberek 90 százaléka az autózásban csak a benzinköltséget számolja, addig ne próbálj ebben az országban tervszerű megelőző karbantartásról beszélni!

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.09.22. 03:20:06

@Budai Andris: honnan vetted, hogy az eredeti ügylettel egyetértek? A nemzeti vagyon elkótyavetyélése pont ugyanolyan megvetendő és káros, mint az adófizetők pénzének elköltése átgondolatlan vagy pazarló projektekre. És ez kormányfüggetlen.

birkakhoz 2013.09.22. 03:58:03

@Dörnyei József: Teljesen igaza van mindegyik mai politikus ugy gondolkozik mint egy regi vaskalapos kommunista , onkormanyzatoknal ,korhazakban, rendoresegen mindenhol ugybrezem magam mint regen semmi nem valtozott talan csak annyi hogy ezek mega millirdossa loptak magukat kozpenzbol meg a nep szenvevedesebol , meg lopjak az unios tamogatasokat is ! orban allamositasai mogott nem a segitokeszseg munkalkosik ezt senki ne higgye el ! EGY EON VASARLASNAL AHOL AZ AR FELETT FIZETTEK 150 milliardot ami sima hutlen kezeles nem a mi erdekeink voltak fontosak, megfeleztek az extra profitot valoszinu egy OFFSHORE KOZVETITO CEGNEK MENT A 75 millirdos jutalek ami ORBANE EZER SZAZALEK !!EON IS JOL JART KERESETT PLUSSZ 75 milliardot!!!I. IGY MUKODIK MA MAGYARORSZAG DE INKABB UGY FOGALMZOK 23 eve mukodik igy es soha nincs felelos soha , OLAJ MINDEN PART BENNE VOLT, POSTA BANK 1400 milliard tunt el MSZP FIDESZ KOPRODUKCIO VOLT ! INEM VOLT RENDESZERVALTAS MAGYARORSZAGON CSAK KOMMUNIKACIOBAN!

birkakhoz 2013.09.22. 04:07:55

@morgás joga mindenkit megillet: Semmit nem tudnak hatekonyan uzemeltetni csupan egy jo marketing fogas az egesz! EL KELL ADNI HA VALAMI EVTIZEDEKEN KERESZTUL CSAK VITTE A PENZT HA MEG JON EGY PROFI CEG BEINVESZTAL PROFIN UZEMELTET NE AZ LEGYEN MAR A TEMA HOGY EL LETT KOTYAVETYELVE VALAMI MERT EZ NEM IGAZ! HA AZ ALLAM ROSSZ GAZDA MINT A KOMCSI MAGYARORSZAG MINDIG AZ AKKOR VEGYEN NEW YORKBAN A TOZSDEN PROFI VALLALATI RESZVENYEKET VAN BELOLUK ES NEM FOGJA ELVINNI AZ ADOFIZETOK PENZET NE MOLBA RAKJAK WALT DISNEYBE, ORACLEBE , MICROSOFTBA,COCA COLABA, PROCTER AND GAMBLE RESZVENYEKBE ! POSTA IS VESZTESEGES MEGNEZTEM EGY OSSZEHASONLITAST AZ OSZTRAK POSTAVAL HAAT LE SEM MEREM IRNI MEKKORA A KULONVSEG PROFIT / munkas aranyban 35% -al kevesebben dolgoznak es 2.5x annyi kuldemenyt kezbesitenek! profit nagyon komoly! NALUNK MEG VESZTESEGET TERMEL MERT NEM ERDEKUK A PROFIT SENKI NEM KERI SZAMON RAJTUK ORBAN KADERET BEULTETI AKI ELOTTE LEVELI BEKA TENYESZTO VOLT ES KESZ , MINDENHOL EZ VAN ORBAN KADEREK VANNAK MINDENHOL TUDATLAN VADBAROM MINDEGYIK DE ORBAN ELVTARS SEGIT OTT AHOL TUD FOLEG MAGAN!

birkakhoz 2013.09.22. 04:18:22

@Budai Andris: EMBER AZ EGESZ VILAG ERROL SZOL NE LEGYEL MAR KOMCSI ES EGYBEN KOMCSI GYULOLO BARATOM! GONDOLKOZZ MAR EL !! EGYESULT ALLAMOKBAN ANGOL, NEMET, JAPAN , ARAB, OLASZ BEFEKTETOK VANNAK RENGETEG HELYEN ! ES KIT ERDEKEL MUNKAHELYEKET TEREMTENEK. MUKOFPDTETIK PROFITOT ELKOLTIK , USA TAMOGATJA OKET HA A NYERESEGET VISSZAFORGATJAK SZOVAL EZ TOK JOOO!
Nem mszp -szdsz kerdes ne viccelj mar de tenyleg ne ! ORBAN VASAROL ALLAMOSIT EZ SOKKAL DE SOKKAL TOBBE KERUL NEKUNK MINT AZT GONDOLNAD PONT UGY MINT A STADIONOK AZOKAT NEM CSAK MEGEPITENI KELL UTANA FENNTARTANI ES HA NEM LESZ JO FOCI NEM LESZ PENZ NEM LESZ CSAK ALLAM BACSI FELE SZPONZOR AMI KATASZROFA ! MIN 10 000 nezo kell 2000 ft jegyaron , atlagban hogy nullara kihozz egy
stadiont Ugyanis sok penz a karbantartasa a funek a letesitmenynek! MOST 2000 atlag van es NEZHETETLEN A FOCI BORZASZTO AMIT CSINALNAK PEDIG ALIG VAN MAR NEMZETI MAGYAR JATEKOS A KERETEKBEN!

belgabela 2013.09.22. 04:29:32

@birkakhoz: Mit kiabálsz "elvtárs"? Azt hiszed akkor igazad lesz?

belgabela 2013.09.22. 04:33:37

@mrs. white: A Közgép a bolsik alatt is tízmilliárdos beruházásokat nyert. A Margit-híd, a Szolnoki gyaloghíd, stb. (www. kozgep.hu)Ahogy a Swietelsky vagy a Strabag is. Nincs sok komoly építőcég Magyarországon. Csak szólok.

rajaram 2013.09.22. 07:13:29

kormánybiztosnak vizoviczkit fogják kinevezni

Überspannung 2013.09.22. 07:22:17

Blogger, szerinted mi lenne a jó megoldás? Tudsz jobbat vagy csak panaszkodsz, mert neked sehogy semmi se jó? Pedig nem is vagy érintett?
Mert én itt lakom a sziget mellett és azt akarom, hogy zöld közterület legyen, ahova ki lehet menni a kutyával, meg sétálni, meg futni, mint a Margit-szigetre, csak jobb. Kellenek ilyenek a városban. Jelenleg ha kinézek az ablakon, egy ocsmány kéményt látok, ami valószínűleg ipari műemlék, aztán van néhány épület, gondolom a hajógyár régi épületei, meg egy ronda víztorony. Ezeket mind le kéne bontani.
Meg persze megy a tüc-tüc a dokk-bícsről, egész éjjel, még most is. Évente párszor elszalad velük a ló, akkor kurvahangos, azután gondolom rájuk szólnak, akkor halkítanak. Egyébként sokkal hangosabb, mint a sziget fesztivál, és egész évben van, szóval ezt is be kéne zárni a picsába.

Ezektől eltekintve nagyrészt erdős területre van kilátás, pihentető a környezet és kellemes a látvány. Messziről. Közelről le van robbanva.

Az "Álomsziget" elnevezés egyáltalán az nem az, amiről te beszélsz, hanem a magáncélú szórakoztató-komplexumos beruházás neve volt. Gyűlölöm az ilyen félrevezető fosmarketing megnevezéseket. Az a mini Las Vegas (így is nevezték) a beruházóknak persze hogy álom lett volna, mert a sziget egész déli fele le lett volna betonozva, bekerítve és beépítve sokemeletes épületekkel, és minden négyzetméterről dőlne hozzájuk a pénz, mert az ő magánterületük. Az csak az ő álmuk, nem az egyém és nem a többségé.

Az ideális az lesz, ha az állam meg az önkormányzat rendezi a területet (ami még távolról sem kommunizmus!!!), megteremti az infrastruktúrát, a közlekedést, utakat, mert közterületen ez a dolga, és a telkeket bérbeadja 1-2 étterem, szálloda (max pár emeletes), gokartpálya, evezősuli, sportlétesítmély, teniszpálya, állatkert, strand, vagy akármi céljára vagy kis- és középvállakozások számára, amelyekben nem egy-két nagyberuházó viszi az egész profitot. Ez sokkal emberközelibb, mint az a szar megalomán "álomsziget".

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.09.22. 08:15:20

Reméljük a terület államosítása után a beruházást véletlenül / szerencsére a Közgép nyeri. Ugyan meg kell fizetni a (többszörös) árát, de a pénz akkor legalább itthon marad, nem vándorol ki a külföldi libsibolsi biziszingli háttérhatalom kezébe. Igaz bloggergéza (bagy ha ma más nicket nyúzol, akkor az)?

balfék 2013.09.22. 08:27:56

Megint a szokásos : szopás társadalmasítva, habzsi-dőzsi magánosítva. Csókosok állami apanázzsal, zsíros állással kifizetve.

pánpéter 2013.09.22. 08:30:44

egy értékes, pőrivatizált terület újra közvagyonba szerzése (visszaszerzése) helyes lépés. főleg úgy, hogy a privatizált területen most nincs semmi, csak a pusztulat.

vissza kell szerezni, aztán életképes koncepcióval kell vele valamit kezdeni. pihenőpark, akármi. olyan beruházás kell, amit sokan tudnak élvezni.

éppen ezért nem is értem a blogger morgását, mert a feltételezésed alapján akkor ezek szerint nem kell városközpontokat építeni, meg pihenőparkokat, meg játszótereket, hiszen ezek nem megtérülő beruházások.
sztem az egy helyes kormányzati és városvezetési álláspont, hogy azt a területet visszaveszik köztulajdonba, majd ott fejlesztéseket hajtanak végre.

JT_Biopower 2013.09.22. 08:49:06

De, stadion lesz ott, hogy legyen hol focizni a jövő tehetségeinek! Ha meg véltelenül jön az árvíz, akkor jó lesz uszodának, vagy kajakkikötőnek. Így már multifunkcionális! 3-szor annyi pénzt lehet emiatt kérni érte, mint külön-külön. Így meg még a világból is csodájára fognak járni. Figyeljétek meg, így lesz! ;)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.22. 09:19:41

Orbán modellje az orosz modell. A gond az, hogy ami Oroszországban működik, az nem működik Magyarországon a teljesen eltérő körülmények miatt.

Szólíts Ahogy Akarsz 2013.09.22. 09:24:48

... de most őszintén miről szól ez az írás??? ... arról, hogy nehéz az élet?
vazze(és ezzel nem a döntéshozó parasztokat akarom védeni), ha ennyire nem látod a kiutat, keress fel egy pszihiátert, mielőtt öngyilkos lennél.

..kedves blog író, igen télen hideg van, nyáron meg meleg. :)

... vazze van egy "kincs"(hajógyári sziget) a kezünkben, kezdeni kéne vele valamit. ...személyes véleményem szerint inkább maradjon parlagon, minthogy a világ bűnözői idejárjanak kaszinózni, meg kurvázni.

pucros 2013.09.22. 09:41:49

Remekül összeszedett ismeretterjesztő poszt.

Nem az a lényege, hogy konkrétan a Hajógyári esetében mi a helyzet. Hanem általában megmutatja, mennyi minden merül fel egy beruházás kapcsán, amire egy pénzét féltő magántulajdonos figyelmet fordít, de ha közpénzből megy a költségvetés, akkor senki nem emészti magát, hogy előre gondolkodjon és hagyja elszállni a kiadásokat - a bekerülési és a fenntartási költségeket is! (És ez a nemtörődömség még csak a jóindulatú feltételezés, a tény az inkább sajnos a korrupció: direkt alkalmaznak olyan megoldásokat a haveri szállítóktól, amiket egy költségtudatos magánberuházó sohasem választana).

Valójában mindazt, amit ez a poszt leír, azt már az iskolában meg kellene értenie minden gyereknek, hogy felnőttkorukban se lehessen pozitív vívmányként eladni nekik újabb rakás pénzek elbaszását.

Szólíts Ahogy Akarsz 2013.09.22. 10:09:09

@pucros: köszönöm a posztod.
..akkor jól értettem. nem szól semmiről, csak hogy az élet egy sz@r. (minden pénzbe kerül, meg korruptak is vagyunk, megmiegymás).

.. dehát ebben mi az újdonság??
.. egy ilyen szép vasárnap reggelen lehetett volna aposztíró, egy kicsit konstruktívabb, és valami megoldási lehetőséget is odabiggyeszthetett volna.

igaz abban ez az ország nagyon király, hogy egy problémát hogy nem lehet megoldani... :)

♔batyu♔ 2013.09.22. 10:28:58

Eleve el sem szabadott volna adni. A zsidók tartogatták és most keresnek egy kis pénzt rajta.

Naná, hogy nem nyúltak a területhez, őket pedig ki merte volna megbírságolni, hogy elhanyagolták.

pucros 2013.09.22. 11:23:30

@Szólíts Ahogy Akarsz: a konstruktivitás önmagában az, hogy a poszt kikerült.

A megoldás, hogy ezekkel az alapvető dolgokkal minél többen legyenek tisztában. Már a saját környezetében is instant legyen hülyének nézve, aki nem kezeli evidenciaként.

Szólíts Ahogy Akarsz 2013.09.22. 11:42:21

@pucros: igazad van, tekinthetjük konstruktívnak a posztot, abban a tekintetben mindenféleképp, hogy elindított egy közös gondolkodást. Ez nagyon jó.

Az "adatok" felsorolása, viszont csak eleme lehet a megoldásnak. Tény, hogy fontos, hogy az emberek a folyamatokkal, összefüggésekkel, adatokkal tisztában legyenek.

Viszont innen megközelítve - tehát, hogy az emberek tisztában legyen a dolgokkal - rendkívül hanyag véleményem szerint az írás, mert a posztíró által leírtak a levegőben lógnak például a történet/folyamat viszonyaiban történő értelmezés nélkül.
Tehát nem szól semmiről, csak panaszkodik, morog. :) Igaz ez ezen a blogon megengedett. :)

Miért nem veti össze példál, egy esetlegesen megépülő "sin city" által okozott károk, hasznok (anyagi, társadalmi) összefüggésében a költségeket. Vagy, hogy egy nyitott, tényleg a közösség által szervezett közösségi tér milyen értékeket állít elő..., blabla.

..hogy korrupció, meg feudalizmus, meg vazallusi rendszer..., ilyen ez a kultúra. ... mint a rokonokban.. :)

mrs. white 2013.09.22. 13:14:02

@belgabela: Értem. Egy normális piacgazdaságban piaci igények feletti szereplő van akik folyamatos árversenyben vannak egymással, amiből a gyengébbek lemorzsolódnak az erősek még erősebbek lesznek, költség hatékonyabban tudnak termelni, szolgáltatni. Ezáltal a produktum szerencsés esetben jobb és olcsóbb lesz. Egy normális országban. Akkor szerinted nincs piaci versenyhelyzet, ez egy piaci értelemben (egyébként más értelemben is) ez nem egy normális ország, mert ötk mindegy hogy milyen szinezetű vezetés van ugyanazok nyernek, mert nincs megfelelő számú szereplő? Miért nincs megfelelő számú szereplő és miért nincs verseny? Ha nincs verseny, talán azért kerül háromszor annyiba az alföldön az autópálya kilómétere mint horvátoknál a heygyek között.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.09.22. 13:22:42

@pucros: @Szólíts Ahogy Akarsz:
nem hiszem, hogy ennek a blognak lenne a feladata városfejlesztési koncepció és komplett rendezési terv elkészítése a terület vonatkozásában. Ez egyrészről kell, hogy legyen a területre, másrészről pedig vannak felelősök, akik ezt nem hajtották és hajtatták végre. A privatizációs szerződésben annak idején gondolom voltak kötelezettségek, ezeket maradéktalanul betartotta mindkét fél?
Ha pedig nincs ilyen - használható - koncepció, van főépítész, stb., akinek ez a munkaköri feladata, neki lehet állni tervezni, bizottságozdizni, lakossági fórumozni, stb.

A kormány most látszólag előremenekül és társadalmi igényt próbál kielégíteni, ám kérdés, figyelembe veszi-e a hely adottságait majd? Mert mennyiért lehet "komplex közösségi teret" építeni oda, ahol lehet, hogy évente akár többször is a víz az úr? És mennyibe fog kerülni akár évente többször is az árvízvédelem, takarítás, stb.?

A környékbeliek lehet, hogy simán megelégednének egy angolparkkal (illemhellyel, kutyafuttatóval, játszótérrel) - vajon meg fogják őket kérdezni? Mi a garancia arra, hogy nem száll el a tervezők meg városfejlesztők fantáziája? Ha megnézünk egy-két uniós, már megvalósult városfejlesztési projektet, nagy reményt nem fűzhetünk a földön járáshoz és a fenntartási költségek előkalkulálásához.

panelburzsuj 2013.09.22. 17:50:45

@susu64:

Magyarország életképességében kevesen hisznek - ezért Magyarországba magánvagyont kevesen fektetnek be.

Magyarországban leginkább azok "hisznek", akiknek a saját vagyona, képzettsége, munkakultúrája, elszántsága, fegyelme, kockázatvállalási hajlandósága - (stb.) - csekély a "jó élet" saját erőből történő megvalósításához, ezért a személyes "jó életük" kellékeit kollektív szükségletként megfogalmazva mások erőforrásainak megkaparintásával igyekeznek kielégíteni.

Az ilyen gondolkodásmódot hívjuk kommunistának.

susu64 2013.09.22. 23:13:39

@panelburzsuj: a kommunista gondolkodásmód létezik, de ezek szerint lövésed sincs róla. Tudod, több mint 40 évet éltem abban a rendszerben. van róla némi fogalmam.

panelburzsuj 2013.09.22. 23:31:46

@susu64:

Én csak 30+ évet.

Te már nyilván kezdesz hülyülni... :)

legeslegujabbkor 2013.09.23. 16:30:13

@panelburzsuj: Miért van az, hogy a fidesz-vállalkozások meg sem próbálják az összeharácsolt eu-s vagy magyar adóforintokat valami olyan dolog előállítására költeni, ami exportcikk lehet? Használhatnák jóra is a kivételezett helyzetüket.
Na jó, felébredtem.

unionista (törölt) 2013.09.23. 16:46:53

@Dörnyei József:
mit értesz azon, hogy "kommunizmus".

unionista (törölt) 2013.09.23. 16:55:09

@Tisztelt Roll!:
az ideális az ha a város (függetlenül az államtól, a pártoktól) a piac rendezi a viszonyokat. ez a klasszikus liberalizmus. a város és a piac egyek. a tőke és a főváros ugyanazt jelenti. "capital" ugyebár. ettől nagyon messze vagyunk. az egyik oldalon ortodox liberalizmus. a piac mindent megold. furcsamód ezt hívják magyarországon baloldalnak. az úgynevezett jobboldal pedig ortodox kommunista (hiába mondod, hogy nem, de). valójában nem akar együttműködni a piaccal. hanem tipikus állampárti eszközökkel a saját klientúráját helyezi pozíciókba a szakmaiságot nélkülözve. mindezt hazafias retorikával. ez nem is annyira 50-es évek ortodox kommunista rezsimjeit idézi. mert az talán túlzás, de magyar berendezkedés nagyon hasonlít a többpárti ndk-hoz. aminél még a kádár rendszer is szabadabb volt.

unionista (törölt) 2013.09.23. 16:59:19

@legeslegujabbkor:
minek kínlódjanak? nekem van olyan fideszes ismerősöm, aki támogatásokból épített egy panziót még a szoci kormány idején (nincs ellentmondás). a támogatás egy részét kilopta. az épületet azóta se használja senki. ha lesz még egy kis pénz, akkor esetleg befejezi, vagy beindítja.

legeslegujabbkor 2013.09.23. 17:11:11

@panelburzsuj: A remény, tudod.
Hogy lehet mindig a selejtet kiválasztani, és nem kerül bele a szórásba egy normális vállalkozó sem?

legeslegujabbkor 2013.09.23. 17:14:52

@unionista: Előrelátás? Spájzolni a rossz időkre?
Persze értem én, hogy örökös Kánaánnak tűnik most a Fidesz-éra, de egy sincs, aki a jövőre gondolna? Ja, hogy ezek ugyanazok, akiket szerencsésen megszabadított a devizahitelüktől az állam.

panelburzsuj 2013.09.23. 17:29:38

@legeslegujabbkor:

A normális nem szorul egyedi, kivételezett támogatásra.

Attól "norma".

A magyar "politikai vállalkozó" viszont definíciószerűen selejt: azok nyomulnak ezen a "vigaszágon", akikben az ambíció messze felülmúlja a tehetséget.

Ez nem Fidesz-sajátosság - legkésőbb a reformkornak nevezett modernizációs kísérlet elbukása óta ez a "magyar mainstream".

legeslegujabbkor 2013.09.23. 17:52:35

@panelburzsuj: Én csak azon csodálkozom, hogy ennyire hiányzik belőlük az ambíció? Hiszen ömlenek a milliók mindenféle hülyeségre.
Vagy akkor motiválhatná őket egy választási vereségtől való félelem egy nem kormányfüggő vállalkozás létrehozására. Vagy hamarabb kiesnek a legfőbb döntéshozó kegyeiből, és nem csorog tovább a pénz.
Vagy már beszéltek Puch Lászlóval, és minden le van zsírozva?

panelburzsuj 2013.09.23. 18:02:57

@legeslegujabbkor:

Én nem beszéltem Puch Lászlóval, úgyhogy nem tudom, mi van lezsírozva.

Azt viszont láttam egy infografikán, hogy Magyarország népessége európa-bajnoki dobogós az egy főre jutó pénzkimenekítésben.

legeslegujabbkor 2013.09.23. 18:12:43

@panelburzsuj: Hát én nem ilyen exportra gondoltam, az biztos.
Szinte természetesnek veszem, hogy ilyen bizonytalan helyzetben, a megtakarításait mindenki biztos helyen akarja tudni. Igen vannak azok, akik az adóhivatal elől menekítik a pénzüket.

Szóval azt mondod, biztosabb a lopott pénzt egy külföldi bankban dugdosni, mint egy céget rendesen vezetni? Akkor viszont tisztában vannak vele, hogy ilyen adókkal egy tisztán vezetett vállalkozás biztos tönkremegy.

panelburzsuj 2013.09.23. 18:35:31

@legeslegujabbkor:

(Amíg fölmosok, törd a fejed, hogy nem tudnánk-e valahogy egysítenia beszélgetésinket! Valahol elpöttyentetted, hogy saját blogot fogsz nyitni, nem? .... :)

legeslegujabbkor 2013.09.23. 18:51:27

@panelburzsuj: Összekeversz:) Nincs és nem is lesz blogom.

panelburzsuj 2013.09.23. 19:07:21

@legeslegujabbkor:

Akkor máma még hasadunk tovább! ...

De csak ha fölszáradt a kő! :)
süti beállítások módosítása