morgás joga 6.jpgCséfalvay Zoltán gazdaságstratégiai államtitkár szerint az, aki külföldön taníttatja gyermekét.

Nekem egy fiam van, de nagy gondot fordítottam a nevelésére, ezért is vállaltam a külföldi taníttatás terheit. (HVG portré, 2012/25.sz.)

Milyen útmutatást ad tehát az államtitkár a ma Magyarországon élő szülőknek? Aki nagy gondot fordít gyermeke nevelésére, az érettségi után útilaput köt porontya talpára és irány a nagyvilág valamelyik neves egyeteme, bármennyibe is kerül az. A magyar állami felsőoktatás eleve kihúzva, valamelyik magyar karon tanulás finanszírozása szóba sem jöhet egy gondos szülő esetében. Vajon miért? Mert olyan gagyi egy magyar, itthon nevesnek tartott egyetem egy fideszes államtitkár számára? Vagy szerinte már eleve nem lehet itthoni felsőfokú végzettséggel jól fizető állást találni? Vagy egyszerűen csak bizonyos körökben snassz akár egy ELTE vagy egy Corvinus is? A magyar diploma nem az igazi, magyar diplomával eleve nincs jó állás, nincs karrier?

 

Kérdés, hány, önmagát gondos szülőnek tartó magyar választópolgár engedheti meg magának, hogy a kormánypárti példát követve fiát vagy lányát neves külföldi egyetemre járassa. A Harvard egy szemesztere vajon mennyibe is kerül? 5 millió? 7 millió? Esetleg 9 millió? A legtöbb magyar szülőnek teljesen mindegy, hiszen a „gagyi” magyar intézmények évi 800 ezres tandíját sem tudja kiperkálni, sőt, diákhitelt sem tud (akar) felvenni, hogy tovább növelje eladósodási szintjét. És nem is beszélve arról, hogy nemcsak egy gyermek sorsát kell lerendeznie a átlag gondos szülőnek.

Cséfalvay azonban saját főnökének Baby boom terveit sem tartja önmagára és családjára irányadónak – neki egy gyermeke van, az is Oxfordban végezve „ma már egy londoni jogi cégnél ügyvédként dolgozik”. Tehát nemcsak átkos, a jelenlegi kormányzati felfogás szerint szükségtelen diplomát szerzett úgy, hogy nem írt alá 10 évet, hanem még haza sem jön, hogy itthon fizessen adót, alapítson családot, nevelje gyermekeit és váltsa valóra Matolcsy gyermekszám-álmát. Vajon Cséfalvay államtitkár is az a szülő, akire Orbán gondol, amikor mélyen érinti, hogy a magyar fiatalok többsége külföldön képzeli el a jövőjét? Vajon saját államtitkárát is sajnálja, hogy annak egyszem fia külhonba szakadt, nincs szülei mellett és kénytelen idegen tájon idegen nyelven boldogulni, álmait megvalósítani, vagy megveregette Cséfalvay vállát végre egy „igazi gondos magyar szülő” elismerése jeléül?

 

És mi, földi halandók mint mondjunk, amikor még egy kormánypárti államtitkár sem hiszi azt, hogy gyermekére Magyarországon jó karrier és megfelelő életszínvonal vár?

 

Előzmény:

Álomháború

Szaporodjatok és sokasodjatok!

Orbán Viktort mélyen érinti

 

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr664607664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandaláber 2012.06.24. 13:14:48

Az index.hu címlapjára eleve cenzurázott, megrendelt írások kerülnek fel "blog"-ként.

Ez is.

Az origo.hu-n szintén.

A főoldalon kiugróan magas számban jelenítik meg ezeket.

Látszatkritikák, amelyekkel más, fontosabb témákat el lehet tüntetni, álnaív, álbuta vélemények, amelyekre minél többen csapnak le, annál kevesebben írnak lényegi véleményeket.

Vannak fizetett hozzászólások, amelyekkel lehet terelni: ál-buta, primitív, durva, közerkölcsromboló, másságellenes, szélsőségesen reagáló megnyilvánulások.

Ezek íróit vajon miért nem szűrik? Mert rájuk hivatkozva lehet a blogolást zárt, ellenőrzött keretek között tartani.

És miért nem lehet a szerkesztőségi cikkeket (Belpolitika, magyar külpolitika, társadalomtudomány, tudomány, kultúra (Amelyekből egyre kevesebb van)) és egyre több, hasonló témájú blog-ot kommentelni? Mert a hatalom a más véleményt el kívánja zárni. Mert az index.hu cikkei nyelvtanilag, tartalmilag rendszeresen a béka feneke alatt vannak. Vannak tárgyi tévedések, újságírói egyoldalúságok, vélemények tényként kezelése, szűklátókörűségre alapozott "világ legjobbja, az év legnagyobbja" minősítések stb.. Az adott kormány álláspontjainak, a jelentősebbnek tartott pártok véleményeinek tényként, minimális újságírói kritikai munka nélküli közlése. Amíg lehetett hozzászólni, gyorsan kiderült egy-két hozzászólásból. A Pulitzer díj-hoz kapcsolódó újságírás szakmai és etikai szintjének a közelében sincsenek. Így lehet egy nagy halomból kiragadva például a csökken = zuhan, a munkával kapcsolatos szerződés megszűnése = kirúgás.

Az origo.hu-n döntőrészt most már előre szűrik a hozzászólásokat. Nem a hozzászólót, végleg, hanem az adott véleményt szűrik. Egyenként. Az a T-Mobil, amely, állítólag, igen nagy érdeksérelmet szenved el a kormány adópolitikája miatt.Az index címplapjára rendszeresen kitett Véleményvezér szintén egyenkénti szűréssel működik. Cikkenként 0-2 hozzászólással.Szigorúan az eredeti álláspont leírójának világnézetéhez igazítva.

A blog a vitatkozás vagy az informálás internetes formája. Az angol nyelvű wikipédia szerint. Nem több és nem kevesebb.

Ezek itt pankrációs mutatványok. És az út Kelet-Európa Svájcából a "Dél-Balkánra".

Egy kis ízelÍtő egy elmúlt másfél óra indexes “országos jelentőségű” kiemelt hírek címeiből: leszúrta, lőtt Moszkvában, visszaélt a génteszttel, tűz Moszkvában, Loeb nyert, Kozák ezüstérmes, amerikai anyahajók elhelyezkedése a jövőben, drogos hétköznapok az amerikai flottánál, Orbán: magasan iskolázott embereket látnak a rendőrökben, Eusebio korházban, Paraguayon nyomás, Portugália ellen még jobbak leszünk, Várjunk-e a tankolással, Kell nyári szünet az óvodákban, Van elég óvoda, csak nem jó helyen, ezeket gyűlöljük majd meg, terjed a műpinagomba

Végül, néhány, országos jelentőségű megnyilvánulás a címlapra kiválasztott cikkekből: basszátok meg, telibeszartátok, inkább egymást gyilkolták volna le, tenyerébe szartunk volna, egy hónapig (!) közben vizet ne lássanak, kurvára frusztrált.

Méghogy nincs sajtószabadság!

lg-m 2012.06.24. 13:16:21

Cséfalvay az egyike a kevés, vállalható kormányzati szereplőknek. Már az is baj, ha nem hazudik?

rocksztar 2012.06.24. 13:21:35

hihetetlen álszentek vagytok! inkább örülnünk kéne, hogy egy magyar diák a világ egyik legjobb egyetemére járhatott, ha nem lett volna okos, tehetséges, fel sem vették volna, nem is tudta volna elvégezni. még az is lehet, hogy egyszer itthon fogja kamatoztatni a tudását. Apuci költhette volna azt a pénzt Merdzsóra is!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.06.24. 13:40:45

akinek nincs diplomállllyyya az nem is ember

amelyik szüllő nem akardjgyja hogy a gyereke díplommás legyen, az rossz szüllő

hajrámattyarértelmisség

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.24. 13:46:28

@rocksztar:

"még az is lehet, hogy egyszer itthon fogja kamatoztatni a tudását"

A jogi tudását nehezen (hacsak nem nemzetközi jogra specializálódik): az angolszász jog igencsak más alapokon nyugszik mint a magyar.

Politikus viszont lehet még belőle Mo-n.

nandras01 2012.06.24. 13:47:43

az index valóban lehoz néha bődületes baromságot, az is előfordul, hogy kissé megerőszakolja az áldott anyanyelvet, de egy index címlpaos blognak mindenképpen van egy előnye:
az összes fideszidióta rácuppan, és addig legalább nem szennyezi a többi blogot az eszement hülyeségeivel :)

LenaLondon 2012.06.24. 14:13:58

@rocksztar: Sok egyetemhez csak pénz kell, tehetség nem. Nincs olyan felvételi mint Magyarországon.

Pan Modry 2012.06.24. 14:20:05

@LenaLondon:
Magyarorszagon a tehetseg tul van lihegve, a sikerhez a szorgalom fontosabb mint a tehetseg.

LenaLondon 2012.06.24. 14:23:26

@Pan Modry: Most csak arra mondtam, hogy simán pénzzel is be lehet jutni bizonyos külföldi egyetemekre. Még okosnak se kell lenni hozzá sőt van olyan ahol még jó nyelvtudás se kell...

LenaLondon 2012.06.24. 14:28:30

@Pan Modry: Az előzőt elnyelte a blogmotor. Szóval csak arra utaltam, hogy vannak olyan egyetemek, ahova csak pénz kell, még felvételi se.

dipl-o-mata 2012.06.24. 14:57:00

@LenaLondon: Azért a Harvard, Yale, LBS, MIT szintű egyetemekre nem elég csak az, hogy pénzed van.Ezzel szemben az ELTE-AJK-n bőven elég, saját tapasztalatból mondom.

Guillaume sous guillotine 2012.06.24. 15:05:46

hát ez elég gyenge lett. leülhetsz 1-es

vasgyuszi 2012.06.24. 15:38:33

Képmutató politikus? Ki hitte volna?
A Dunába az összessel!

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.24. 15:53:30

"És mi, földi halandók mint mondjunk, amikor még egy kormánypárti államtitkár sem hiszi azt, hogy gyermekére Magyarországon jó karrier és megfelelő életszínvonal vár rá?"

*

Semmit ne mondjunk.

Kérdezzünk inkább.

Kérdezzük meg például azt, hogy valóban az arra leginkább megfelelő embereket alkalmazzuk-e politikusként, parlamenti képviselőként, és az államigazgatás rendszerében az egyes döntéshozói posztokon?

Dick The Nick 2012.06.24. 17:19:56

@No_Fidesz_No_Problem: Magyarországon nincs megfelelő ember politikusnak az államigazgatásban. Két opció van, megszüntetni az államot és majd a piac eltartja az országot, vagy szimplán adjuk át a volánt brüsszelnek, ennyi. Itt SOHA nem lesz felemelkedés amég magyar emberek döntenek a saját sorsukról.

csgabor 2012.06.24. 20:08:00

Csak a pontosság kedvéért. Az USA (pl. Harvard) tandíjak nem szemeszterre szólnak, hanem évre. A Harvard-ra most éppen 52652 dollár (undergraduate) minden díjjal együtt, ebben benne van a lakás és a kaja is, valamint az egészségbiztosítás is. Egy kb. 12 millió egy évre.

Ez egyébként több, mint egy átlagos amerikai család éves jövedelme.

zotyikaa 2012.06.24. 20:37:07

@No_Fidesz_No_Problem:
Csak azokat tudjuk alkalmazni, akik elvállalják. Akinek esze van az sajnos csak akkor vállalja, ha lehúzhatja a hasznot. A többiek meg kényszerből mert a piacgazdaságban nem élnek meg.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.24. 21:04:25

A gyereke miatt ne basztassuk Cséfalvay Zoltánt!!!!

Tudom, miért mondom!!!

Ringlósztár 2012.06.24. 21:35:36

@Pan Modry:
Lófaszt. Itt csak a kapcsolat számít, lásd Nemzeti Közgép.

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2012.06.24. 21:37:24

"Harvard egy szemesztere vajon mennyibe is kerül? 5 millió? 7 millió? Esetleg 9 millió?"

Ha valaki nagyon okos/tehetséges, akkor nem pénzkérdés a Harvard vagy az MIT. Nekik nagyon jó ösztöndíjak vannak. A legtöbb posztgrad, de alapképzésen is találni jó dolgokat. Ha valaki ennyire tehetséges, hogy ösztöndíjjal felveszik pl az MIT-re, annak vétek lenne ilyen lehetőséget kihagynia.

<irónia>Egy politikus pontosan tudja, mit ér egy magyar diploma.</irónia>

micsoda? 2012.06.24. 22:26:59

"Cséfalvay Zoltán ""gazdaságstratégiai államtitkár"" szerint az, aki külföldön taníttatja gyermekét"

Csak arra tudok gondolni, hogyan nyilatkozna ha nem ..........stratégiai államtitkár lenne:)Mindenesetre ilyen nyilatkozat után a címét elvenném minimum. /ha különben jó pártkatona/

déjá vu39 2012.06.24. 22:36:03

@lg-m: "Cséfalvay az egyike a kevés, vállalható kormányzati szereplőknek. Már az is baj, ha nem hazudik?"

Nem, az nem baj. Az a baj, hogy a tettek meg a hivatalból hirdetett vélemény (pl 2 szoba, 3 gyerek, ...) között igen nagy az ellentmondás. Hogy vizet prédikálnak és bort isznak...

wirth6 2012.06.24. 23:01:45

Még ha következne is abból amit mond, hogy aki külföldön taníttatja a gyermekét az gondos szülő, az akkor se egyenlő azzal, hogy a gondos szülők külföldön taníttatják gyermeküket.

TARTYOM 2012.06.25. 00:12:56

Ebben az országban van még oktatás? :D

dr. Bubó 2012.06.25. 00:25:05

sebaj... majd egy túrórudival haza csalogattyuk...

szbszig 2012.06.25. 01:25:10

Most miért? Kim Dzsongil is Svájcban járatta iskolába a kis Dzsongunt. Csakis azért, hogy kiismerhesse a gonosz, imperialista, kapitalista világrendet, és teljes szívvel küzdhessen később ellene. Aztán amikor igazán szüksége volt rá az elkeseredett, vezérét vesztett népnek, akkor a gazdagságból önként hazatért a szegénységbe, hogy önzetlenül mutathassa az utat nekik.

2012.06.25. 07:13:23

ez annyira tipikus: aki valamire tartotta magát itthon annak mind külföldön járt iskolába.
A casteli kollégum tele volt a pártfunkcik gyerekeivel, pedig csak a tandíj 500 márka volt.
Demszky lánya is svájcban járt iskolába, még a 80-as években.

pjm 2012.06.25. 08:17:32

@rocksztar: én is ezt mondom, apuci csak ki tudta szorítani a nyugdíjas anyukád kosztpénzéből a kicsi fia tanulmányait. Annyira jó nekünk!!!!!!

bankvezér 2012.06.25. 08:28:34

Ahányszor ezt a Cséfalvayt a Parlamentben beszélni láttam, mindig valamit hazudott. Rendszeresen nyalja a bankárok seggét. Én már próbálom elkerülni, mert unom.

stf! 2012.06.25. 09:08:46

Minden ötödik fiatal kint akar boldogulni. Az elmúlt 2 évben az elmúlt 22 éven belül ez a legmagasabb arány.
Szóval én az összes politikus s*ggébe túró rudit nyomnék és egy másikkal etetném meg. Szépen körbe-körbe,
ahogy most a mutyi megy...

cvcb 2012.07.10. 15:09:25

Mint az erintett szemely, ugy erzem, a morgas joga engem is megillet.

2005-ben erettsegiztem, Magyarorszagon - nem 'partfunkcik gyerekeivel' egyutt a castelli gimnaziumban. 2004-ben felvettek az Oxfordi Egyetemre, joghallgatonak (ez az eredeti Oxford, nem az Oxford Brookes, ahonnan az IBS szerzi a diplomakat). Azert mentem kulfoldre, hogy a protekcio, a kulonleges elony - vagy eppen hatrany - gyanuja se meruljon fel (tovabba pedig mert a magyar jogi szakkepzes egy korrupt, kozepkori rendszer, ugyvedbojtarostol stb. - de ez egy masik sztori...). Gondolom, termeszetesen, ha Magyarorszagon maradtam volna, akkor most az lenne a baj. Nem csodalkozom - ahol mindossze annyira telik intelligenciabol es jomodorbol, hogy akasztgatunk es turo rudit dugunk politikusok seggebe, ott edes mindegy, hogyan dontunk, jot csak nem tehetunk.

2009-ben az evem elen vegeztem Oxfordban, bar gondolom - ahogy Lena London megjegyezte - minden tehetseg nelkul vesznek fel embereket oda is, nincs am igazi felveteli (hu, ezen hogy csodalkoztam! javaslom kedves Lena London-nak, jojjon el egyszer felvetelizni hozzank, igazan elvezne a nem letezo felvetelit, ahova angol tudas nelkul vesznek fel embereket... mar ha tulelik a felvetelit), fel tucat dij nyertesekent. A kovetkezo evben ket posztgradualis diplomat szereztem, mindkettot kituntetessel, majd 2011-ben visszatertem Oxfordba a BCL posztgradualis kepzesre, melynek soran elnyertem a nemzetkozi kereskedelmi dijat. Nem azert irom mindezt, mert szeretek hencegni - eletemben igy meg nem kellett osszefoglalnom mindezt, szerencsere. Ha tehetnem, soha nem beszelnek errol. Nem tesz jobb, kulonbb emberre. De talan segit megcafolni azt a kepet, ami itt sokakban el, miszerint a jo anyagi hatterem miatt, penzert vettek volna fel - ennek pont az ellentete igaz, tobb neves osztondij (Fountain Court, tobbek kozott) nyertesekent ez nevetseges lenne, ha nem lenne ennyire igaztalan, serto es buta vad.

A szerzo szereti az Alkotmanyt es a sajtoszabadsagot idezni, de ez nem a sajtoszabadsag gyakorlasa - ez mindennemu szabadsag elvenek es szellemenek meggyalazasa. Lehet, hogy egy politikus kozszereplo, es ezert valamilyen furcsa logika szerint el kell viselnie, hogy nevtelen, gyava lelkek alpari es stilustalan nyelven sertegetik. Rendben van. En viszont *nem* vagyok kozszereplo. Megismetlem - en nem vagyok kozszereplo - nekem nem kell(ene) mindezt elviselnem. Nem kellene elviselnem azt, hogy amit elertem, azt ketsegbe vonjak olyanok, akik semmit sem tudnak rolam vagy az egyetemi idomrol. Nem kellene elviselnem azt, hogy ugy allitsanak be, mint akinek a kepzeset valaki nyugdijas anyukajatol elvett kosztpenzbol finansziroztak. Ha mar elfogyott a municio, es nem lehet egy politikust tamadni, akkor a csalad jon? Talan ezt nem kellene. Soha nem voltak illuzioim a magyar baloldal magasroptu etoszarol, de talan a csotany-szintre sullyedes meg maguknak is egy lejtmenet.

Csodalkoznak, miert nem akarok Magyarorszagra visszaterni? Talan azert, mert ezt a hangnemet es ezt a gyava, alnevek mogott bujkalo gyalazkodast kellene elviselnem. Ehhez nekem is rovid az eletem.

Remelem, sikerult nehany tevhitet megcafolnom, de nincsenek illuzioim - ebben a vitaban mar a demagogia es a gyalazkodas atvette a hatalmat a tenyektol es a jozan velemenytol. Igy nem varok semmit, plane nem azt, amit ilyenkor egy uriember tenne (gyengebbek kedveert: bocsanatot ker).

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.07.10. 16:29:37

@cvcb:
elnézést, ha nem jött át a morgás: a poszt a politikusokról szól (akik közszereplők), illetve azok nyilatkozatairól. Arról, hogy ők vannak felelős pozícióban és lenne módjuk változtathatni annak érdekében, hogy mindenki úgy érezze, érdemes itthon élni és Magyarországon tanulni.
süti beállítások módosítása