véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngNem panaszkodhatunk, a Református Szeretetszolgálat, a minisztérium és a meghívott politikusok még karácsonykor is buzgón gondoskodnak a nehéz sorsú gyerekekről:

Negyven nehéz körülmények között élő gyermeket ajándékoz meg a Református Szeretetszolgálat egy különleges vacsorával, melynek fővédnöke Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere” – olvasható a Református Szeretetszolgálat sajtóközleményében. A szeretetszolgálat a Hilton Budapestbe szervez a szegény gyerekeknek „egy felejthetetlen estét”, interaktív gyerekműsorral, és ajándékokkal, többek között „Nyilas Misi-Pakkokkal”. Balog miniszter mellett közéleti személyiségek is ellátogatnak majd az alkalomra, akik „a szívükön viselik az elesettek sorsát”.(hvg.hu)

 

Csak egy pár kérdés:


Miért pont a Hiltonba?
Hogy idejekorán lássák a gyerekek, na ide is maximum takarítani jutnak be, ha nagyon igyekeznek? A többségüknek valószínűleg már egy színvonalas, optimális hőmérsékletre felfűtött és melegkonyhával rendelkező turistaház is igazi luxus lenne ...

Miért csak negyven? Ha nem Hilton, hanem mondjuk egy szimpla étterem, akkor lehetne akár száznegyven gyerek is, ugyanakkora költségvetési keretből ... Folytatva a sort: egy kultúrházban akár több száz is csemete is beférne, az egykori grandiózus parlamenti karácsonyi ünnepekről meg már ne is beszéljünk.

Vajon mennyire nehéz körülmények között élő gyerekek a kiválasztottak, tényleg szegények vagy csak álszegények? Vajon hány hete trenírozzák már a meghallgatások során kiválasztottakat, hogy sajtónyilvánosság előtt tudjanak udvariasan mosolyogni-pacsit adni, késsel-villával elegánsan enni, a kenyeret nem harapni hanem törni, kristálypohárból aprókat kortyolni, textilszalvétát használni? Vagy lesz külön gyerekasztal papír és műanyag tálalással, a meghívott gyermekbarát közéleti személyiségek pedig (nem keveredve) esznek a felnőtt részen, porcelánból-kristályból?

Vajon kölcsönadnak nekik olyan ruhát-cipőt, ami a környezetbe illik? Mert ugyebár az öröklött túl nagy-túl kicsi ünneplő nem biztos, hogy megfelelő egy "Magyarország jobban teljesít" kampány karácsonyi luxushotel-kiadáshoz. Az is kétséges, hogy egy Hilton-vacsoráért a nehéz körülmények között élő szülők rohannak gyermeküknek új gálaruhát meg cipőt venni, fodrásszal hajat vágatni ... Valószínűleg a Hilton karácsonyi vendégei sem szeretnének sok ágrólszakadtat látni a szállodában, hiszen nem azért fizették ki a borsos szobaárakat.

Hogy kerülnek oda a gyerekek? Iránytaxival összeszedik őket, hogy ne legyenek izzadtak-piszkosak mire odaérnek az eseményre ellátogató gyerek- és kampánybarát politikusoknak lefektetett vörös szőnyeg széléhez, vagy a szülőkre hárul a feladat, hogy oda- és visszakísérjék őket? És vajon mit csinálnak a szülők, amíg tart a parti, a gazdasági bejárat közelében dekkolnak, nehogy pufi dzsekijükkel meg kötött sapkájukkal rontsák a luxus-imázst?

Lesz tisztasági meg ruhaellenőrzés, hogy tuti jól ápolt, frissen fodrászolt-manikűrözött és kampány dizájnolt gyerekek kerülhessenek csak a fotósok és az elesettekért aggódó közéleti személyek közelébe?

Mit kapnak enni a gyerekek? Vajon olyan ételeket, amit még soha nem láttak-ettek, igazi látványkonyha-remekeket, vagy azt, amire valószínűleg álmodnak, egy jó nagy adag bécsi szeletet sült krumplival és ketchup-pel, utána meg csokitortát, jó nagy szeletet?

És vajon lesznek majd pszichológusok, akik segítenek feldolgozni szerencsétlen gyerekeknek a nyomor-luxus-nyomor hullámvasutat, hogy a rendezvény után mehetnek vissza a szegénységbe, mintha mi sem történt volna?

karácsonyi zsákolás.jpg

Valószínűleg sokaknak eszébe jut a kérdés: ugyanebből a pénzmennyiségből nem lehetne inkább egy fél évig egy rakás 

gyereknek reggelit adni, esetleg egy hétre nyári sátortáborba vinni őket? Oké, a fényképalbumban nem mutat olyan jól ...

Vajon ha nem lenne kampányidőszak, akkor is lennének gyerekek a luxusvacsorához, vagy elegendőek lennének csak a politikusok, zajos és zavaró biodíszlet nélkül?


A pakkokban mi lesz?
Használhatatlan kampányajándék, üveggyöngy, esetleg valami hasznos, például színvonalas mesekönyv, szép baba, építő- logikai vagy társasjáték? Mert ugyebár az elemes játékból előbb-utóbb kifogy az elem, a színező jó minőségű színes ceruza nélkül nem az igazi (legalábbis a rajzolni szeretőknek), az ütő- és ritmushangszerek többsége pedig hamarosan a kályhában (szemetesben) köt ki, hacsak nem süketek a családtagok.

 

És végül, de nem utolsó sorban, a politikusok tényleg az ilyen luxusvacsorákon bizonyítják be, hogy „a szívükön viselik az elesettek sorsát"? Ha igen, mit tesznek azért, hogy az idén ne készüljenek olyan képek, mint a krisnások tavalyi ebédosztásán? (Az ebédosztás betiltása, mint tökéletes és hatékony megoldás nem ér ...)

forrás: Amerika-Magyar Magazin

Addig is reménykedjünk, a kiszemelt negyven gyerek élvezni fogja a rendezvényt - és hazaérve nem utálják meg saját szüleiket azért, mert csak szerény körülményeket tudnak nekik biztosítani. Vajon mennyire könnyen lehet tudatosítani, hogy "Jó neked, csak ne kéne nézni / Folyton azt, hogy hogy kéne élni!"?

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr575702937

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szegénynek az is ajándék, ha a luxust nézheti? 2013.12.21. 13:50:44

. A Hiltonban osztják a reformátusok a karácsonyi segélycsomagot a szegénysorsú gyerekeknek. Miután megebédeltették őket ingyenebéddel. Ott, ahonnan egyébként durván kilökdösnék őket a szüleikkel együtt. Magyarázza már el valamelyik fideszhívő aktivi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

monddazigazatmar 2013.12.21. 13:27:42

@Fullánkos Algol:
A szerző egy igazi barom, de te azért felülmúltad a kommenteddel.

Te szerző! Azért a mostani nehéz sorsú gyerekek nem a Twist Olivérből vannak ám, hogy ne teljen színes ceruzára a kifestőhöz. Meg lehet, hogy nem várják el a szülőktől, hogy kisestélyiben jelenjenek meg.
Egyébként az mennyivel jobb, ha bezúdítják őket valami melegkonyhára, pacalpörköltet zabálni, mert nekik az is luxus? AZ nem megalázó?
Egyébként, olyat el sem tudsz képzelni, hogy a gyerek látja, hogy milyen szép, meg jó valami, és ezzel egy új világot fedez fel, és esetleg elmagyarázzák neki, hogy ha tanul, és dolgozik rendesen, akkor elérheti?

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.12.21. 13:28:28

Nem számoltam ki, de vajon a jövőre a közmunkások "oktatására" szánt több mint 100 milliárdból, és, leírni is röstellem, három falhozverdesett, prognosztizálhatóan minden meccsen TÖKÜRES stadion árából mennyi gyereket lehetne naponta egyszer megetetni?

Mindegy, költői kérdés volt. És igen, tudom, ez így jó, mert sírnak a libsibolsi blogok, tehát jó irányba tart az ország.

chronometere 2013.12.21. 13:31:15

@Fullánkos Algol: Volt egy kisfiú Nemecsek Ernő volt a neve,de erről ti nem is hallottatok.
Kis szürke,hétköznapi fiúcska,elárulták a társai és a saját butaságuk miatt csupa kisbetűvel írták a nevét ,hogy megszégyenítsék.
Nos ez a kisfiút a helytállása,a becsületessége a világirodalom halhatatlanjai közé emelte .
Amire ti a büdös jobberek ,életetekben soha nem lesztek képesek.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2013.12.21. 13:32:29

Szerintem ez egy általános probléma és tendencia, valahogy a nagy 'segítő'
világszervezetek, irodái , székházai(Londonban, Brüsszelben, stb.) is a legdrágább környékeken vannak és nem középkategóriás autókkal szaladgálnak a vezetők.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.12.21. 13:32:34

@monddazigazatmar: "Te szerző! Azért a mostani nehéz sorsú gyerekek nem a Twist Olivérből vannak ám, "

Nem a lófaszt nem. Nem nagyon olvastál mostanában tanulmányokat a magyar, főleg vidéki mélyszegénységről, mi?

Arról se nagyon hallottál gondolom, hogy a családok jelentős részének már a beiskoláztatás szinte elviselhetetlen teher.

"és esetleg elmagyarázzák neki, hogy ha tanul, és dolgozik rendesen, akkor elérheti?"

Ez viszont humornak majdnem jó volt.

Mária 2013.12.21. 13:34:43

Szeretném tudni, hogy a református hívek valóban erre a célra adakoztak-e?

Ha nem, akkor a legfőbb ideje lenne, hogy fülön fogják és jól valagba rugdossák ezeket a cinikus, gonosz embereket, akik puccparádéra és önfényezésre költik azt a pénzt, amit a becsületes református emberek a szegények megsegítésére adtak össze.

Larry Silverstein 2013.12.21. 13:50:59

Ez egy jó nagy faszság.

Persze a fideszre szavazok tavasszal hiába izzad a posztmunkásember.

Larry Silverstein 2013.12.21. 13:51:42

@Mária: Ez a Hiltonnak is reklám, lehet hogy nem kerül semmibe.

Mária 2013.12.21. 13:59:19

@Larry Silverstein:

Reklám? Viccelsz?

Gondolj már bele, hogy mi ennek a rendezvénynek az üzenete! Ki a célcsoportja egy ilyen üzenetnek? Mit üzennek vele?

Azt üzenik a hozzájuk hasonló bunkó balkáni mutyistáknak, hogy szedd el a becsületes emberektől a pénzüket, meg tedd rá a büdös mancsodat a szegényeknek szánt adományokra, és parádézz egy luxushotelben belőle?

Fullánkos Algol 2013.12.21. 14:01:20

@monddazigazatmar: te eddig is hülye voltál, az is maradtál, már megszoktuk, semmi gond. bár néha már elbizonytalanodsz.
@chronometere: összekeversz valakivel. a fidesznél meg a jobbiknál kevés dolog áll távolabb tőlem, de ettől még az orbán volt a kunbéla.

Larry Silverstein 2013.12.21. 14:03:03

@Mária: Mondom simán lehet hogy a Hilton bevállal ingyen 40 cigánygyereket.

Mert itt a blogban például előkerül a nevük. Meg ugye a nagyurakat, fellépőket is megetetik, akik majd otthon elmesélik milyen fasza hely a Hilton.

Ettől én ezt ingyen is szar 5letnek tartom, de azért a mutyi az egy fantázia a részedről, hisz fogalmad sincs semmiről.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.12.21. 14:03:56

@Larry Silverstein:

Tudjuk, hogy azért regisztráltál, hogy naponta kétszer beírd, a fideszre szavazol, még valami?

centenárium 2013.12.21. 14:04:35

Hergeljél csak te komcsizsidó baromarcú.
Ha ez sem lenne ez meg az lenne a bajod.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 14:05:37

Alapvetően az ilyen akcióknak semmi értelmük nincs.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.12.21. 14:14:43

@monddazigazatmar:
@monddazigazatmar: ajánlott irodalom: google, magyarországi gyermekszegénység.

például:
"A tavaly májusi UNICEF-jelentés még arra figyelmeztetett, hogy minden harmadik magyar gyereknek kell szembenéznie valamilyen formában a nélkülözéssel, és ez a tény nemhogy a „fejlett Nyugat”, de az exkommunista régió létszínvonalához képest is sereghajtóvá tesz minket (csak Románia és Bulgária van mögöttünk). Tavaly még a 8 év alattiak 31,9 százaléka nem fért hozzá a normálisnak tekinthető szükségleteihez – az idei jelentés már arról beszél, hogy minden második gyerek nélkülözik." (2013. február, hvg.hu)
hvg.hu/velemeny/20130226_A_gyereknek_kel_karomkodni_kedve

mondjuk van egy másik Magyarország is, az nem áll sorban órákat egy tányér meleg levesért ...

Mária 2013.12.21. 14:16:53

@Larry Silverstein:

"Mondom simán lehet hogy a Hilton bevállal ingyen 40 cigánygyereket. "

Nem.

A Református Szeretetszolgálat szervez a Hiltonban ételosztást és segélycsomag-osztást negyven szegény gyerek részére.

Ezért kérdezem: azért gyűjtött pénzadományokat a Református Szeretetszolgálat a nehéz sorsú gyerekekre hivatkozva a segítőkész, jó szándékú keresztény emberektől, hogy utána a Hiltonban szervezzen parádés gálát belőle a politikusoknak és a sleppjükbe tartozó celebeknek?

goldenhind 2013.12.21. 14:19:07

@monddazigazatmar:
"hogy ha tanul, és dolgozik rendesen, akkor elérheti"

nem, nem érheti el, csak kapcsolatokkal...
Nézd meg a Breki Krisztihant, vagy mészároslőrincet, baromi sokat tanultak és dolgoztak...

A rendezvény maga, és már az ötlet is undort keltő...

Larry Silverstein 2013.12.21. 14:20:18

@Mária: Látom nem megy a fejedbe a jótékonyság majd akkor gyere vissza ha megtudtad hogy a Hiltonnak ezért valaki pénzt adott.

goldenhind 2013.12.21. 14:22:48

@monddazigazatmar:

Ja és te vagy az igaz-populista-retardáltfideszbarom mintapéldánya...

Ezt elfelejtettem hozzátenni, hogy a kommunikáció kiegyensúlyozott legyen köztünk... :)

csepke 2013.12.21. 14:23:03

Én biztos vagyok benne nem a valódi legszegényebb rétegből lesznek ott gyerekek, hanem sokkal inkább fideszes hívő nagycsaládosok gyerekei lesznek ezek. Azok meg ha szegények nem is, (a papa még a sokadik gyerek után is ki tudja használni az adókedvezményt teljes terjedelmében), de legalább jól neveltek,és tiszták lesznek. Fideszék társadalomképe pedig megáll ennél, az igazi mélyszegények kívül esnek a látószögükön, mondhatni rangon aluliak nekik. Balog Zoltánért meg igazán kár, eléggé félresiklott attól az eszmétől amit pedig hivatalból képviselnie kellene.

goldenhind 2013.12.21. 14:27:53

@Larry Silverstein:

Látom nem megy a fejedbe, hogy nem viszünk szegénygyereket a Hiltonba vacsorázni, mert este mehet vissza a hideg kopott lelakott nyirkos tíznégyzetméterbe, ahol ha szerencséje van tudnak fűteni féval, és még nem kapcsolták ki az áramot...

Hogy ennek mi lesz a maradványa a kis fejében, az itt a probléma...

monddazigazatmar 2013.12.21. 14:30:42

@goldenhind: Na, én vagyok a példa. Én elértem valamit. Kapcsolatok nélkül. Na, erre varrj gonbócot.
Mert a primitívség netovábbja, amit ti ugattok, hogyaztmondja: " ne dolgozz közmunkásként az megalázó, fetrengj otthon kapsz segélyt, majd a purdédat megzabáltatjuk közpénzen"

Mária 2013.12.21. 14:31:25

@Larry Silverstein:

Feltételezem, hogy a Hiltonnak ezért valaki pénzt adott. Te pedig feltételezheted, hogy nem.

Küldeni meg a tudod, kidet küldd tudod, hová, te aberrált szerencsétlen, aki ahhoz is kevés, hogy megkülönböztesse az adakozást attól, hogy valaki mások adományaiból szórja a pénzt luxus körülmények között, miközben a sajátjából valószínűleg egy kiflit se venne egy éhes gyereknek se.

♔bаtyu♔ 2013.12.21. 14:34:01

Hol a faszomba voltak ezek a gyerekszerető ballibsik régebben?

A legnagyobb problémájuk az volt, hogy az "ellenzék antiszemita".

A dolog lényege amúgy nem az, hogy negyven gyerek jól érzi magát a Hiltonban, (ezen értelmetlen rugózni) hanem az, hogy a hír hallatán sokaknak eszébe jut, isten tudja hányan viszont éheznek.

monddazigazatmar 2013.12.21. 14:39:56

@morgás joga mindenkit megillet:
Talán vonszold el a valagad valahova, nézz körül a világban, ne hasonló idióták idióta tanulmányait olvasgasd.
Ja, igen olyan van, hogy fater épp elissza a pénzt, és azért nincs a gyereknek 2 pár cipője - ja, anno nekem is egy pár volt, aztán nem éreztem mélyszegénységnek.
Ha tetszik ha nem, manapság a mélyszegény sem twist olivér. Én speciel nem hallottam olyanról, hogy szegényember ceruzát lopott volna a gyereknek, mert nem tudta a háziját megírni, vagy színezni.
És arra válaszolj, hogy melyik a megalázóbb, elvinni valakit a hiltonba, vagy adni neki egy tál levest karácsonyra.

goldenhind 2013.12.21. 14:41:20

@monddazigazatmar:

Monddazigazat találó név, te elértél valamit, kapcsolatok nélkül, Magyarországon, és dicsőíted megváltóviktor kormányát????

Muhhhahahaaaa... :)

A közmunkaprogram úgy szar ahogy van, két hétig kapirgálta öt közmukás egy kis falu legutolsó utcájában a járda közéből a felnövő füvet...
Értelmetlen felhőcskerajzolók...

monddazigazatmar 2013.12.21. 14:41:36

@♔bаtyu♔: ott ahol a hajléktalan rajongó széplelkek.

Kerek négyszög 2013.12.21. 14:47:27

Ezekkel az akciókkal az orbánmaffia csak a lelkét nyugtatgatja. "Mi mindent megtettünk amit csak tudtunk". Mert ugye ők is pontosan tudják, mi áll a magyarországi, gyorsan terjedő szegénységet bemutató kutatásokban, és pontosan tudják mekkora pénzeket húznak ki a magyar emberek, családok zsebéből. Nem beszélve a brutális összegű állami jóváhagyással működő csalásokról, és a focibuzi stadionépítő mániájáról.

élhetetlen 2013.12.21. 14:48:27

@monddazigazatmar: A Szerzőnek teljesen igaza van. A „nehéz körülmények között élő” gondolom azt jelenti, hogy nincs pulyka a karácsonyi vacsorán otthon. Csak kalandozok pár gondolat körül. A megmutatni, hogy mire törekedjenek gondolatod sántít. A „ha tanul, és dolgozik rendesen” –ből nem következik, csak szirupos filmekben, hogy majd minden luxusra telik. Ekkora ugrással nem kell etetni a gyerekeket. (Ha valakinek bejön, az jó). A Szerző részéről a melegkonyhás túristaház csak egy másik véglet volt. Én el tudok képzelni egy olyan napot a nehéz körülmények között élő gyerekeknek, hogy elviszik őket egy délelőtti opera előadásra, (hosszabb közjáték: 14 éves koromig egy dunántúli faluban éltem, és a magyartanárnőnk rászánta az időt, energiát, egy vasárnap felhozott bennünket az Operába, és ezzel tényleg mutatott egy új világot, ami ráadásul elérhető. Persze, vagy bejön, vagy nem, de jobb jovőkép, minthogy dolgozó emberként az legyen a cél, hogy a félhavi fizetésemből a Hiltonban vacsorázzak.) majd befizetnek egy különteremre valamelyik Trófeában, netán beállítanak pár segítőt, hogy a sok ismeretlen ételből segítsenek válogatni, kóstolni. Ez lehet élmény, és lehet motíváló. Mondom, csak kalandozok, eszembe jutott egy céges projectzáró buli a Gellérben. Még a diplomásokból álló csapatban is csak kevés embernek sikerült a „megfelelő evőeszközhasználat”, azaz a nyolcadik fogásra elfogyott a felterített evőeszköz (persze annyi pénzért kedvesen hozott újat a személyzet). Tehát a jól kéne éreznem magam, de feszélyezve érzem magam teljesen reális akkor, ha ezek a gyerekek nem reklámcélra kiválasztott statiszták. Megismétlem, a Szerzőnek teljesen igaza van.

monddazigazatmar 2013.12.21. 14:48:45

@goldenhind: Tudod, kisfiam, nem csak 3 év a világ, előtte is voltam valahol, és azóta sem rosszabb. És ha hiszed ha nem, kapcsolatok nélkül is el lehet érni dolgokat. De a lusta primitív senkiháziaknak nyilván könnyebb hátradőlni, és osztani az észt, hogy lehetetlen. Ez téged minősít nem engem.
Boldogabb lettél volna, ha a 2 közmunkás nem ott kapirgál, hanem a kocsmában iszik és kapja a segélyt, ami feleannyi, tehát sanszos, hogy hazafele mondjuk betör hozzád?
Bazmeg, 10% még a nevét sem tudta helyesen leírni, ott a közzétett eredmény, nézegesd meg.

Kerek négyszög 2013.12.21. 14:50:02

@♔bаtyu♔:
"A legnagyobb problémájuk az volt, hogy az "ellenzék antiszemita".

Apró szépséghibája a dolognak, hogy az egész fejlett világ ugyanazt gondolja...

monddazigazatmar 2013.12.21. 14:56:39

@élhetetlen: Igen, jól látod. Gyerekként másra sem vágyik az ember, csak az operára. Alig várják a kis lurkók, hogy Tiborc panaszát végre élőben hallják.
Nem igaz, hogy csak a szirupos filmekben lehet elérni dolgokat, ez hülyeség, így csak a lúzerek gondolkodnak.
A szerzőnek pedig annyira fingja nincs dolgokról, hogy azt vízionálja, hogy ceruzára nem telik néptömegeknek.
Fogja meg, vigyen le pár zsömlét a szegényeknek, hátha hozzábasszák.
4 millió éhező - höhö

Kerek négyszög 2013.12.21. 14:57:30

@monddazigazatmar:

"És ha hiszed ha nem, kapcsolatok nélkül is el lehet érni dolgokat."

Hát persze. Csak egy jó köteg pénz, és jónéhány boríték kell hozzá. Igazi szép erdményeket lehet elérni.

"Boldogabb lettél volna, ha a 2 közmunkás nem ott kapirgál, hanem a kocsmában iszik és kapja a segélyt, ami feleannyi, tehát sanszos, hogy hazafele mondjuk betör hozzád?"

Szóval a közmunkások igazából bűnöző, semmirekellő emberek? Ez igen! Gratula!

monddazigazatmar 2013.12.21. 14:57:52

@Kerek négyszög: Igen. És az annyira fontos gondolat, annyit kell rajta töprengeni, hogy nem volt idejük emellett szegény éhezőkkel foglalkozniuk

chronometere 2013.12.21. 14:58:47

@Fullánkos Algol:
Fingod sincs Kun Béláról,illetve csak az van,Kun idején ,hogy bánták a gyerekkel bántawww.szazadveg.hu/files/kiadoarchivum/apor35.pdf

Továbbra is fenntertva ez előző véleményem na persze a saját szar művelelelenséged:"Az egykori kunbéla "nem baaaa a csőrödet.

monddazigazatmar 2013.12.21. 15:01:07

@Kerek négyszög: A közmunkások azok, akik munkát nem találtak, a munkaügy sem talált nekik, és 22 e Ft segélyt kaptak.
Minden libsi tudja, hogy 47 ből sem lehet megélni, tehát nyilván a 22-t is ki kell egészíteni valahogy.
De tekints el a betöréstől, melyik a jobb, ha kapirgál, és ezzel legalább valamit csinál az országnak, vagy ha otthon döglik.

Egyébként, az ide kommentelők tényleg képtelenek elérni valamit az életben, hogy ilyen "teli boriték" meg kapcsolatok nélkül el sem tudtok képzelni semmit? Tényleg ennyire lúzerek vagytok? Ennyien?

monddazigazatmar 2013.12.21. 15:03:25

@chronometere: Az a szegény Fullánkos meg van győződve, hogy van lélekvándorlás, és orbán az egykori kunbéla. Meg a többi fideszes is lélekvándorolt volt komcsi...

♔bаtyu♔ 2013.12.21. 15:06:38

@Kerek négyszög:
Az egész antiszemita hisztéria alapvetően egy politikai (továbbá gazdasági) fegyver. Bárkit, művészt, politikust le lehet mészárolni vele, meg is teszik.

A lakosság ennek hatására viszont (zsidó szemszögből nézve) mindenhol meglehetősen antiszemita, olvasgass pár külföldi fórumot.

Ugyanakkor maga az antiszemitizmus egy hihetetlenül jelentéktelen álprobléma, elvégre miért lennének épp a zsidók megkülönböztetve, továbbá az emberek legkisebb problémája is ennél jóval nagyobb, feltéve, hogy nem zsidó az illető.

Az, hogy te, vagy éppen Mesterházy antiszemitizmussal vádolja a jobboldalt, szerencsére az égvilágon semmit nem jelent.

GonoszMostoha 2013.12.21. 15:22:45

@monddazigazatmar:
"Egyébként, olyat el sem tudsz képzelni, hogy a gyerek látja, hogy milyen szép, meg jó valami, és ezzel egy új világot fedez fel, és esetleg elmagyarázzák neki, hogy ha tanul, és dolgozik rendesen, akkor elérheti?"

Hát ezen csak röögni lehet. Remélem, ezt a propagandaszöveget magad sem hiszed el.
Jó tanuló, igyekvő kis buksi, még a végén a Hiltonban végzi?! Brühühü...

goldenhind 2013.12.21. 15:25:56

@monddazigazatmar:

Igen apa, kapcsolatok nélkül is el lehet érni valamit, de alsó rétegből érkezőnek alig, és ha ezt nem látod át, hogy itthon minden a kapcsolatokról, szívességekről szól akkor nagyon sajnállak...
Nem véletlen a korrupciós ranglista 47. helye...

Bmeg nem ketten voltak... öten :D
Szakértők mondják, hogy ez nem kiút...
Ebben a formában semmi haszna, még a bent lévők sem tartják értelmesnek...

monddazigazatmar 2013.12.21. 15:26:40

@jóeznekem?: Nem végezheti ugy? Tiltja valami? Egy vacsora a hiltonban elérhetetlen álom neked?
Hülyegyerek, milyen lehetőséget kéne kínálni? Ne tanulj, ne dolgozz, majd eltart a társadalom, mint apádat?
ITT TÉNYLEG MINDEN LIBBANT ENNYIRE PRIMITÍV?

GonoszMostoha 2013.12.21. 15:29:39

@monddazigazatmar:
"Bazmeg, 10% még a nevét sem tudta helyesen leírni, ott a közzétett eredmény, nézegesd meg."

Az lemúlt napokban hallottam hírt egy parlamenti képviselőről. Tanult, szép, öltönyös ember. Képvisel. A saját érdekeit. Iskolája is volt a paírjai szerint.
Képzeld, egy olyan cégben vezető, amelynek a nevét nem tudta leírni helyesen egy bevallásban. Gondolom, ő is közmunka-érett, és napocska-rajzoló tehetség.

goldenhind 2013.12.21. 15:30:46

@monddazigazatmar:

Egyébké* az ide kommentelők tényleg képtelenek elérni valamit az életben, hogy ilyen "teli boriték" meg kapcsolatok nélkül el sem tudtok képzelni semmit? Tényleg ennyire lúzerek vagytok? Ennyien?

Nem hiszem hogy azok írnak ide akik nem értek el semmit loserkém...
Speciel nekem sem kellett soha nélkülöznöm alap dolgokat...
De ennyire szemellenzősen nem tudnék élni mint te...

monddazigazatmar 2013.12.21. 15:32:58

@goldenhind: "kapcsolatok nélkül is el lehet érni valamit" . Pont. UGYAN ÚGY MINDENKINEK.
Nincs olyan, hogy alig, meg nem lehet, csak nagyobb hátrányt kell leküzdeni és elszántabbnak lenni.
És ismételten mondom, nem minden a kapcsolatokról szól, sőt, a világ kisebbik része szól arról. Ne engem sajnálj, sajnáld magad, hogy a sikertelenségedre ennyi mentséget tudsz kitalálni, hogy nincsenek kapcsolataid.
A szakértők azt mondják, hogy nem kiút. Más szakértők meg azt mondják, hogy az. Egyébként ugyan ki, meg hogyan lesz "közmunkaszakértő"
Azt, hogy a bent lévők nem tartják értelmes dolognak, az nagyot nyom a latban, végul is a fele írni-olvasni sem tud...
A kérdés továbbra is az, hogy a 2 opció közül :1. otthon döglesz 22ezerét 2. dolgozgatsz valamit, legalább a park tiszta lesz és kapsz 47 ezret miért jobb az első?
Motivál? Előbbre visz? Mitől?

monddazigazatmar 2013.12.21. 15:34:10

@goldenhind: nekem meg kellett nélkülöznöm.
Na, akkor hogy is van ez? Ki beszél olyan dolgokról, amihez semmi köze?

goldenhind 2013.12.21. 15:34:23

@monddazigazatmar:

* Ne tanulj, ne dolgozz, majd eltart a társadalom, mint apádat

Itt senki nem mondta ezt...

Apám a fekete lyuk melletted fénylő supernova...

goldenhind 2013.12.21. 15:36:08

@monddazigazatmar:

* nekem meg kellett nélkülöznöm.
Na, akkor hogy is van ez? Ki beszél olyan dolgokról, amihez semmi köze?

Ne haragudj, de ezek után megkérdőjeleznék mindent, amit kérdezel azt is még egyszer...

élhetetlen 2013.12.21. 15:36:11

@monddazigazatmar: Úgy tűnik, ez nem lesz egy kamatozó vita, de egy körbe még belemegyek. Senki nem vágyik olyan dologra, amit nem ismer. Sem a Hilton luxusára, sem az Operára. Én csak arról próbáltam beszélni, hogy melyiket érdemesebb megmutatni. (Az Operáról annyit, hogy Budapesten születt baráti családot 40 éves korukban vittem el az Operába, utána a 7-9 éves gyermekeiket is, mert ugyan itt éltek, de ez soha nem merült fel szórakozásként, aztán kiderült, hogy szeretik. Addig tényleg nem hiányzott). „Nem igaz, hogy csak a szirupos filmekben lehet elérni dolgokat, ez hülyeség, így csak a lúzerek gondolkodnak.” – nem tudom, hogy élsz, nem is érdekel, nekem csak arra telt, hogy van egy Gellért hegyre néző lakásom, a dunai kilátásomat befalazták két irodaépülettel, de még mindig nem néznek be az ablakon, és a nyarat csak Balatonon töltöm. Nem vagyok sikeres, de lúzernek sem érzem magam. Csak munkával ennyit sikerűlt elérnem. Csak gratulálni tudok, ha Neked Cannes-ban, és Floridában is van egy nyaralód, de a „nehéz körülmények között élő” gyerekeknek nem a Te szintedet kéne kitűzni, elég lenne az enyém is, azaz nem Hilton, csak egy Trófea.

GonoszMostoha 2013.12.21. 15:36:59

@monddazigazatmar:
Én ugyan úriember módjára nem nevezlek meg, és a Hiltonnál frankóbb helyeken is vacsoráztam már, mégis tudom, hogy kapcsolatok vagy pénz nélkül ma nem boldogulsz, vagy olyan kivételes agykoponya az illető, akinek nem kell külön reklám. De magad is beláthatod, hogy egy ország nagy része nem ilyen kivételes agykoponyákból áll. Tehát marad a pénz vagy a kapcsolat.
Te nagyon összekevered a társadalomnak azt a szegmensét, amely nem akar dolgozni, semmi áron, azzal, akinek már nincs lehetősége dolgozni, bármi áron is szeretne. Szóval a munkanélküliek és közmunkások jelentős része a munkát kereső emberek közé tartozik. Ez tény és tapasztalat, kicsit üldögélj néhány munkaügyi központba napi egy-két órát.

GonoszMostoha 2013.12.21. 15:39:59

központban-t akartam írni

goldenhind 2013.12.21. 15:40:55

@monddazigazatmar:

* Egyébként ugyan ki, meg hogyan lesz "közmunkaszakértő"

Szociológus páldául, szociális munkás, pszichológus...
Fentiekből van több is a közeli rokonságban...

Fullánkos Algol 2013.12.21. 15:41:53

@chronometere: Hát az ilyen megalapozatlan vagdalkozásaidon csak röhögni tudok. Ha akarsz valamit a linkeddel akkor legyél konkrétabb.
Műveltségben nem hiszem hogy cserélnék veled, még magyarul artikuláltan fogalmazni sem vagy képes. Tartsd csak fenn a véleményedet, az eddigi hozzászólásaim alapján ezzel csak magadból csinálsz hülyét :S

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.21. 15:45:34

Inkább adnának meleg ebédet 400nak annak az árából amibe ez kerül.

goldenhind 2013.12.21. 15:46:19

@monddazigazatmar:

* Ne engem sajnálj, sajnáld magad, hogy a sikertelenségedre ennyi mentséget tudsz kitalálni, hogy nincsenek kapcsolataid.

:D ... Sikertelennek soha nem éreztem magam, többnyire azzal foglalkoztam, amit szerettem/ek csinálni...
Volt nagyon sok pénzem, és volt mikor alig, de akkor sem éreztem magam sikertelennek...
Nem a zsebedben lévő köteg vasagságátol függ mennyire vagy sikeres... :)

Fullánkos Algol 2013.12.21. 15:50:11

@chronometere: Amúgy ha a linkedből csak az első oldalt elolvasva is, nem látod a párhozamot az elmúlt három év meg az akkoriak között, akkor vak vagy.

monddazigazatmar 2013.12.21. 16:35:37

@goldenhind: Azért ez olyan érdekes, nem?
Az állításod, hogy itt aztán nem lehet boldogulni. Erre azt válaszolom, hogy de lehet, én vagyok a példa, a saját szerencsétlenségednek meg te vagy a kovácsa. Erre jön az, hogy én sötét vagyok, hogy hazudok, meg hogy te sikeres vagy. Ja meg nem a pénz számít.
Hát, tudod, megszoktam ezeken a blogokon a sötétséget, de azért mindig meglepnek.

monddazigazatmar 2013.12.21. 16:44:27

@élhetetlen: "Senki nem vágyik olyan dologra, amit nem ismer"
Ebben teljesen igazad van, ezért frusztrált a magyar társadalom. Mert kinyílt a csipája mindenkinek, látja a maserati hirdetést, és szar kedve lesz, mert neki nincs.

A "te szinted, én szintem" rész érdekes filozófiai kérdés. Szerinted nem Floridát kell célnak kitűzni, hanem a Balcsit. Lehet, hogy így van, szerintem embere válogatja.
Van akit az motivál, ha minél messzibb a cél, és van akit ez frusztrál.

monddazigazatmar 2013.12.21. 16:50:27

@jóeznekem?:
"mégis tudom, hogy kapcsolatok vagy pénz nélkül ma nem boldogulsz"
Nem, nem igaz, rosszul tudod.
Lehet boldogulni, nem könnyű, kitartás is kell, de lehet. Több ilyen is ismerek.
Tehát, ha te annyira járatos vagy a luxusszállók világában, akkor te vagy az a 1% kivételes agykoponya, vagy kapcsolatokkal jutottál oda, vagy örököltél?

A közmunkásokról. Bármi áron szeretne dolgozni? AKkor miért nem teszi? Ja, mert amire kereslet lenne, azt nem tudja nyújtani? Akkor?
Ha a munkaereje piacképes, akkor senki nem akadályozza meg, hogy találjon munkát. Ha meg erre képtelen, és az én adómból tartják el, akkor hadd várjak már el annyit cserébe, hogy egy kicsit kapirgál.

goldenhind 2013.12.21. 16:50:52

@monddazigazatmar:

Akkor elmagyarázom, aztán itt hagylak, mert semmi értelme ennek...
A szegénykölykökről van szó...
Nekem volt hátterem, nem kellett senkitől semmi szívességet kérnem...

Azt nem hiszem el, hogy te tisztán feljutottál a csúcsra és közben fideszt isteníted...

Nagyon sokat láttam ezalatt a pár évtized alatt, az alapjaitól gázos a rendszer, a számlát nem adó szerelőtől, az milliárdos áfázó cégekig, itt az átverésről, lehúzásról szól a legtöbb dolog, és a Mo-i vállalkozók ügyeskedés nélkül ebben a környezetben nem életképesek, sokakat ismerek akik tönkrementek, sokat akik kimentek...
Viszont egyet sem, olyat aki hozzád hasonlóan tisztán boldogult volna az elmúlt évtizedekben...

goldenhind 2013.12.21. 16:56:50

@monddazigazatmar:

Eltűnt a kommentem...

Nem lehet boldogulni TISZTÁN....
Érzed a különbséget?

Ha szerinted is csak a pénz számít, akkorhát állj Lézer mellé...
Nem, nem a pénztől lesz sikeres az ember...
Nem hiszed? :)

micsoda? 2013.12.21. 17:02:21

Jó a poszt, egyezik a meglátásommal. Nem voltam még a Hiltonban, és nem is hiányzik. Ráadásul nem is irigylem azokat akik oda járhatnak. Túl rövid az élet ahhoz, hogy ilyen felszínes dolgokban képzeljük az életet. Szerintem is lehetne több gyereket, olcsóbb körülmények között, étellel, különleges édességgel megvendégelni. Ráadásként valami - nekik való, hírességet felléptetni.

monddazigazatmar 2013.12.21. 17:06:40

@goldenhind: Na, jössz a szegénygyerekekkel, aztán azzal, hogy nem a pénztől lesznek sikeresek.
Most a szegénygyerekekről van szó, akik ugye éheznek, és nincs ceruzájuk, nekik eléggé sokat számítana a pénz.

Egyébként nem a csúcsra jutottam fel, hanem valameddig, de ez részletkérdés.
Egyébként 2010 előtt is volt élet, szóval baromi egysikú hülyeség mindent a fideszre kenni. Egyébként igen, jobb alattuk a helyzet, attól függetlenül, hogy nem ismerek senkit.
Ha te nem ismersz olyat, aki tisztán elért volna valamit, az téged minősít. Sajnálom, nem tudok erre mit mondani.
Ja, abba meg már ne menjünk bele, hogy az autószerelő hogy számláz... Ne szenteket akarj találni, hanem olyanokat akik akár bal, akár jobb kapcsolatok nélkül elérnek valamit.

csepke 2013.12.21. 17:29:30

Miután jól szétoffolták lehet már nem érdekes a téma. Azért azt gondolom, ha ez tényleg a gyerekekről szólna, akkor mondjuk Mcdonaldsba vitték volna őket, aztán valami xfaktoros koncertre, esetleg korcsolyázni és színházba. Ha szegény családoknak kis karácsonyi boldogságot akartak volna adni a sok egyforma szürke nap közé akkor pedig mondjuk családonként 2 kg marhahúst és 2 bejglit osztottak volna. De ez így leginkább a politikusok önfényezéséről szól, biodíszlet gyerekekkel. Akik remélem tényleg nem valódi szegények lesznek, mert elképzelem a groteszk jelentet, amint éhes gyerek elé kitesznek a Hiltonban valami dizájnolt kétmolekulányi fogást csupa olyan alapanyagból amiről átlagember azt sem tudja először növény-e vagy állat.

goldenhind 2013.12.21. 17:34:07

@monddazigazatmar:

Nem pénz kell nekik, hanem támogatás...
Nem csiriviri Hilton f*szom...
Támogatni őket, élelmiszerrel, kifizetni az áramot, ha nem tudják, a fát, hogy fűteni tudjanak... és legfőképp MUNKÁT a szülőknek...
Ha pénzt adsz, akkor tényleg csak a postást fogják várni minden hónapban...
Ne gyere megint a közmunkával, mert az semmi...

* Ne szenteket akarj találni, hanem olyanokat akik akár bal, akár jobb kapcsolatok nélkül elérnek valamit *

Erről beszéltem elejétől amit egész eddig cáfoltál...
Szóval tényleg az ismerettség és kenőpénz nélkül tényleg nem lehet boldogulni?
:D

monddazigazatmar 2013.12.21. 17:41:28

@csepke: "amint éhes gyerek elé kitesznek a Hiltonban valami dizájnolt kétmolekulányi fogást csupa olyan alapanyagból amiről átlagember azt sem tudja először növény-e vagy állat. "
Igen, és akkor a szegénygyerekek majd sorsot húznak, és a legbátrabb odamegy, és azt mondja kérek méég...

Larry Silverstein 2013.12.21. 17:48:19

@goldenhind: Nem értem mit kell ezen ugrálni.

A reformátusoknál vkinek oda volt ismerős, vagy a Hilton volt aki bevállalta a rendezvényt ingyen, jótékonyságból. Ez a qrva triviális dolog még nem jutott eszedbe?

monddazigazatmar 2013.12.21. 17:49:04

@goldenhind: Te tudsz olvasni?
IGEN, lehet boldogulni. Elég sokan boldogulnak kapcsolatok nélkül, melyik szót nem érted?
Ne azzal gyere, hogy az autószerelő nem ad számlát. Abban te bűnösebb vagy, mert nem akarsz 30%kal többet fizetni. Az autószerelőnek milyen kapcsolat kell? Meg a festőnek, meg ezer másiknak?
Ez meg mekkora baromság már? " Nem pénz kell, hanem támogatás. Fával, kajával, árammal." Ez nem ugyanaz mintha pénzt adnak neki, és kifizeti a számlát?
És mondd már el, mi az, hogy munkát a szülőknek? De ne közmunkát, mert az gáz. Akkor mit? Programozzanak androidot, vagy dns kutatásokat végezzenek olyanok, akik a nevüket nem tudják leírni?
Legyenek állami vállalatok, ahol gyártsanak valamit a KGST országoknak? Ismét mondom, a munkaerejük nem ér szart sem. Ha érne, akkor találna munkát. Nem talál. Mit tudsz kezdeni ezekkel?

monddazigazatmar 2013.12.21. 17:51:48

@csepke: Egyébként az is vicces, hogy a másik az operába vitte volna őket, meg a trófeába, te mcdonaldsba meg x faktorra--
De az, aki valamit tényleg csinál, és hiltonba szervezi ezt, na az biztos, hogy rossz.

csepke 2013.12.21. 18:00:14

@monddazigazatmar: tévedsz, én sehova sem vittem volna őket, mert alapjaiban nem értek egyet azzal a mentalitással, hogy egyszer egy évben megsimogatjuk a szerencsétleneket. Mint valami kis állatkákat. Beszerezve a lelkiismeretünknek szükséges karácsonyi jótétemény adagunkat. De én már csak ilyen rideg vagyok. ;)

monddazigazatmar 2013.12.21. 19:00:42

@csepke: meg esetleg nekik is jól esik, esetleg kapnak egy jó élményt.

csepke 2013.12.21. 19:10:24

@monddazigazatmar: jó élmény? hááát persze végülis minden lehetséges. Bár én szegény gyerekként biztos nem arra vágytam volna, hogy valami puccos étteremben anya apa nélkül, idegen bácsikkal nénikkel, vakuvillogások között feszengve egyek valami hülyeséget, amit addig sose láttam. Még az is előfordulhat, hogy lesz aki végülis éhes marad, mert semmi nem fog ízleni. De fentebb írtam ha jó élményt akarnak a gyereknek akkor gyereknek való programot kell kitalálni. A gourmandkodás még gazdag családokban sem gyerekprogram.

monddazigazatmar 2013.12.21. 19:16:20

@csepke: Igen, biztos nagyon szar lesz, már így előre, hogy "„egy felejthetetlen estét”, interaktív gyerekműsorral, és ajándékokkal, többek között „Nyilas Misi-Pakkokkal”
A szegény gyerekek utálnak műsort nézni, ajándékot kapni, stb.
Ismét jó, hogy TE jobban tudod, hogy mit kellene tennie annak aki tesz is valamit.
Meg még az is előfordulhat, hogy jól laknak nem? Ki a geci vagy te, hogy előre tudd, hogy mi tetszik majd a gyerekeknek, meg mi nem.
Egy hányás ez az egész poszt is, meg az ilyen hozzádurrogók. TE mennyit meg mit tettél a sok éhezőért? Akkor meg milyen jogon fikázol bárkit is?

csepke 2013.12.21. 19:18:41

@monddazigazatmar: hmmm nagyot mondtál, öblítsél! ;)

monddazigazatmar 2013.12.21. 19:24:24

@csepke: hűűű, ennyire telt? Ez igen. Akkor már biztos elmúltál 13.

monddazigazatmar 2013.12.21. 19:31:34

@csepke: hát tényleg sajnos. a szint megmaradt.

csepke 2013.12.21. 19:36:29

@monddazigazatmar: a szint? a te geci-fika-szar háromszögedben sajnos tényleg nem rúgok labdába. Na de remélem a gőzt itt legalább kiengedted, és nem a családodon vezeted le. puszi

monddazigazatmar 2013.12.21. 19:44:16

@csepke: ja. én csúnyán beszélek. te meg egy szűklátókörű barom vagy :D

Artech 2013.12.22. 16:25:38

Bocs, de ejtette a rendszer a képillesztést...

Artech 2013.12.22. 16:26:32

@monddazigazatmar: Hányás? Akkor mi a pöcsömet keresel itt?

Mr. Maki 2013.12.23. 11:59:23

@monddazigazatmar:

egyszeru vagy mint egy kibaszott fakocka.
hasznald mar a odafosott agyad legyszives.

Celtic 2013.12.27. 13:50:50

@monddazigazatmar: "Amikor a Reynholm-iparvalallatot alapitottam, nem volt masom, csak egy almom...es nyolcmillio fontom"

Lasd IT Crowd idevago resze.

Szóönt 2013.12.28. 10:01:54

Pontosan olyan álszent és képmutató ez az egész akció mint az egész hazug rendszerük. Ha már adni akarnak csak szépen, csendben. Úgy hiteles lenne.

Senora 2013.12.29. 11:45:35

@monddazigazatmar:" elmagyarázzák neki, hogy ha tanul, és dolgozik rendesen, akkor elérheti? "

16 és 1/2 évvel ezelőtt rám maradt az újszülött unokám,azóta egyedül nevelem. Végigdolgoztam az életemet,van szakmám, végzettségem, munkatapasztalatom, és most 56 évesen nem kapok munkát, ezért január végén az unokámmal együtt az utcára kerülök . Számlahátralékom máig nem keletkezett, mindig a maradó kevésből ettünk, jórészt szénhidrátot. Mára minden tartalékunkat feléltük.A havi jövedelmünk kettőnkre a 13.700- családi pótlék... Az unokám jól tanul,hajnali 5-kor kel, bejár Pestre egy jóhírű műszaki szakközépiskolába. Februárra már a bérleteket sem tudom megvenni, így abba kell hagynia az iskolát is,pedig okos és szeret tanulni...az unokám által leggyakrabban hallott szó a " nincs "...az unokám még sohasem volt nyaralni...az unokám egész életében mások levetett ruháit és cipőit hordta...az unokámnak soha egy forint sincsen a zsebében, egyszer elaludt a vonaton hazafelé, és gyalogolt a zuhogó hóesésben majdnem két órát hazáig, mert nem volt pénze jegyet venni...az unokám napi 2 szendviccsel megy el reggelente az iskolába, mert a félárú menzát sem tudom kifizetni, és délután 5-6 óránál előbb nem ér haza...az unokám gyönyörű, okos,érzőszívű csaknem kész felnőtt fiatalember...az unokám sohasem panaszkodik, csak nagyon fél a nagyon közeli jövőtől, és engem kérdez, hogy " mama mi lesz velünk ? "...az unokámnak, mióta az eszét tudja, azt tanítottam, hogy tanuljon ezerrel, mert így alapozhatja meg a felnőtt életét, és mert ez az egyetlen esélye ...ki gondolja azt, hogy az unokám mindezt el tudja még hinni ?!... mit mondjak neki... adjon valaki tanácsot... köszönöm
süti beállítások módosítása