morgás joga 6.jpgHa eddig abban a hitben éltünk, minden nyugdíjas egyenlő kicsiny hazánkban, hát ennél nagyobbat nem is tévedhettünk: az idős generációban is vannak egyenlők és még egyenlőbbek: azok például, akiknek nem kell lemondaniuk a nyugdíjukról, ha mellette dolgoznak. A nagyjaink, azaz a politikusok.

"A nyugdíjas parlamenti képviselőknél ugyanis a kettős juttatás tilalma sem érvényesül, vagyis ők a jelenlegi szabályozás szerint a tiszteletdíjuk mellett a nyugdíjukat is felvehetik. A Blikk számításai szerint összesen ötven képviselő lehet érintett az ügyben: 45-en már öregségi nyugdíjasok, hárman pedig idén fogják elérni a korhatárt, ketten pedig korkedvezményes nyugdíjasok. Közülük mindössze kilencen vallották be, hogy mekkora nyugellátásban részesülnek. Eszerint a legtöbb nyugdíja a KDNP-s Varga Lászlónak van, havi 330 ezer forint, párttársának Harrach Péternek 214 ezer forint jár, a fideszes Mátrai Mártának pedig havi 200 ezret visz a postás." (blikk.hu)

A tanárok meg orvosok nem ilyen szerencsések, ha idős korukban dolgozni szeretnének, netalán átadni a tudásukat az új generációknak, akkor a legújabb szabályozás alapján búcsút inthetnek az után, amiért hosszú évek során megdolgoztak. Mert miért is kapják a nyugdíjukat? Valószínűleg azért, mert végigdolgozták az életüket, fizették a járulékot hónapról hónapra és amikor elérték a megfelelő kort, az állam kiszámolta nekik, mindezért mennyit is kapnak vissza. Egyszóval ez nem ajándék, nem valamiféle kegy, ami egyeseknek jár, míg másoknak nem, hanem valami, amiért megdolgoztak és amit most egy tollvonással elvehetnek tőlük. Ez a rendszer köszöni szépen, nem tart igényt rájuk és ha nem vigyáznak, még az alaptörvénybe is belekerülhet másodrendűségük, holtversenyben a hajléktalanokkal. 

A parlamenti politikusok deklarálták, sokkal többet érnek, mint bármelyik mezei orvos vagy tanár - ők nem közszolgák, nekik nem bérük van, hanem tiszteletdíjuk, éppen ezért nem kell lemondaniuk a nyugdíjukról. Igaz, ha lemondanának, akkor sem halnának éhen, hiszen képviselői jövedelmüket és mindenféle költségtérítésüket saját maguk határozzák meg, ahogy azt is, ebből mekkora százaléknyi adót kívánnak fizetni. Hiszen kinek felelősek? Maximum saját pártvezérüknek - hiszen ő az egyedüli, aki lecserélheti őket megbízásuk időtartama alatt.

Vajon van közöttük olyan, aki azt mondja, kérem, ne pitiánerkedjünk már, mi szükségünk van a sokszázezres parlamenti jövedelmünk mellett még a nyugdíjunkra is? Kenyérre kell? Vagy nyaralásra? Esetleg az unokák tandíjára? Vagy újból és újból bebizonyítani, a hatalom mindenre mentség, aki fent van, az az tehet, amit akar? Vagy egyszerűen csak fogadjuk el Selmeczi Gabriella magyarázatát?

"Nem helyes akadályokat gördíteni az elé, hogy a nyugdíjasok közéleti szerepet vállaljanak. Az állampolgároknak joguk van nyugdíjas korúakra is szavazni" (Selmeczi Gabriella)

Talán az sem helyes, ha elveszik a nyugdíjat azoktól, akik azért megdolgoztak, bár erre a kérdéskörre a szóvivő nem tért ki. Ahogy arra sem, hogy a nyugdíj jár, vagy épp a regnáló hatalom kegye dönti el, ki kaphatja meg és ki nem.

És ha lesz időnk, egy kicsit majd sajnáljuk szegény idős politikusokat, akik nyugdíjasan a köz szolgálatára adták fejüket - bőven megfizetjük őket azért, hogy dolgozzanak (elviekben ezért, gyakorlatilag sokakat csak azért, hogy a pártfegyelem szabályai alapján nyomogassák a gombokat, ráadásul ugyanannyiért, mint aktív korú társaik). Az pedig, hogy olyan szabályokat kényszerítenek rá saját kortársaikra, amit ők maguk márcsak szolidaritásból sem kívánnak követni, a kampányidőszakban igen nagy támadási felület. És mindezt számukra aprópénzért.

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr685020511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vitamax 2013.01.16. 06:03:25

Jo cikk, es mennyire igaz, Az egesz magyar tortenelem errol szolt, az igazsagtalansagok profizmusa.
A rengeteg politikai tolvajlas, a nemetek, utanna pedig a oroszok kiszolgalasa, soha meg ekkora koponyegforgato nep mint a magyar nem szuletett. Miert is megy el barki szvazni, talan ha egy ember nem menne el szvazni, akkor a panik utan el lehetne talan gondolkodni, az igen tisztelt tolvaj honatyaknak.

nincs1itt 2013.01.16. 08:34:58

T. Köcsög magyar választópolgár!

Úgy érzem, hogy az elmúlt napokban nyilvánosságra került adatokkal kapcsolatban, egy-két kérdés tisztázásra szorul. Az sejlik, hogy 17 évvel a rendszerváltás után, még mindig nem vagy tisztában a demokrácia játékszabályaival!

Igen, 299 Ft-ért ebédelek, és 18 millió a benzinpénzem.

És?

Egyrészt faszközöd van hozzá, másrészt meg ez nekem (legálisan) jár.
Hallom a rikácsolásod a társadalmi igazságosságról, meg az elosztásról, meg a sok bugyuta, idealista blablád, hogy nekem miért igen, neked meg miért nem.
Azé’ bazmeg, mert Te egy fingszita kis pöcs vagy, én meg az elit.
Azé’ bazmeg, mert én hozom a törvényeket! Magamnak. És ha megszopod, - mert én úgy gondolom, hogy meg kell, hogy szopd - akkor így jártál. Majd négy év múlva szavazol, anyádra.
Mit cincogsz? Visszahívás? Te kis fasz! Hát azt a telibebaszott alkotmányt is én írtam, gondolod, hogy megtettem neked azt a szívességet, hogy beleírtam, hogy visszahívhass?
Négy év, kis köcsög! Négy év. Ez a rendszer a négyéves diktatúrák sorozata. Buktam már meg az elmúlt tizenöt évben, egyszer is? Tessék? Láttál Te már időközi választást, ebben a kurva országban? Nem figyelsz, kis fasz!
Tényleg, kire szavaztál tavasszal? A komcsikra, vagy a Fideszre? Tudod miért kérdezem?
Mert még azt sem vetted észre, hogy ez is kurvára mindegy. Én bazmeg, ha megyek szavazni, beviszem a fülkébe a kutyám, rászaratom a szavazólapra és azt adom be. Mert mindegy, hogy ki mellé húzod az ikszet, érvényes-e a szavazatod vagy sem. Mindenképpen rám szavazol. Mert egyedül belőlem választhatsz. Én egy vagyok. Az elit. A Z E L I T!
Szociáldemokrata, liberális, szocialista, meg konzervatív. Ezt a szart is meg lehet veled etetni? Öcsém, hogy Te mekkora fasz vagy! Szerinted a büfében van jobbos és balos szendvics? Ugyanazt a kenyeret zabáljuk, ugyanazt a tehenet fejjük, csak a székházra teszünk ki más-más logót, hogy tudjad, éppen melyikünk szónokol, napirend elõtt.
A világ nem vízszintesen van felosztva, jobb és baloldalra, hanem függõlegesen, fentre és lentre. Ja, a fent én vagyok, a lent meg Te, Te kis paraszt. „A törvény szerződés, gazdagok és szegények között.” – azt hitted vicc, mi?

Még pofáztok, hogy elkúrtuk, elkúrták az országot? És gondolod, hogy nem szarok bele vastagon? Engem addig érdekel a szaros hazád működőképessége, amíg az képes kitermelni a benzinpénzem, meg az illetményem. Az meg egyelőre nincs veszélyben. Zsé van, főnök és kontroll nincs. Ergo, szarunk bele!
Tudom, neked ez most nagyon nem tetszik. Há’ nyazsgem! Vagy tudod mit? Menj le tüntetni! Azt nem szarjuk le, gondolod? Menj le és rázd a nyálad a Kossuth téren, de ha nem tud elaludni tőled a gyerek, ígérem, szétbaszatom a fejed a Gergényivel. - Mellesleg, utálom ezt a seggnyaló csókát, de hát minden házba kell valaki, aki leviszi a szemetet. -

Visszatérve a benzinpénzemre, kurvára utálom ha a zsebembe turkálnak. Igen, öt milliárdot basztunk el, majd' négyszázan. A vizitdíj meg 10 millió emberen hoz vagy másfél milliárdot. Igen bazmeg, spórolni kell! Gondoltad, hogy majd én kuporgatok? Ne kezdj el rinyálni, hogy a nyomorult nejeddel, és a két kibaszott kölyköddel éltek 120 nettóból! Unalmas. Közlöm veled, hogy kurvára beleszarok. A két szaros gyereked is csak annyira érdekel, hogy ne dögöljön éhen. Hogy legyen majd, akivel tíz év múlva is magamra tudok szavaztatni. Egyébként meg mit ugatsz? Nem tetszik a proliélet? Neked is áll a zászló, lehetsz Te is politikus! Ha nem, akkor meg kuss! Te választottad, szavad nem lehet.

Négyszázan. Igen, ennyien vagyok. Emlékszel még, hogy ezt a kampányt is (mint mindegyiket) úgy kezdtük, hogy most aztán kisebb parlament lesz? Lett? Na látod! Hogy a saját munkahelyemen csináljak létszámleépítést? Kekeke…
Miért, szerinted mi a faszt kezdenék a Laci fiammal, ha nem tudnám betolni képviselőnek? Legyen prolimunkásköcsög, mint Te? Viccelsz, ugye?

Szóval, Kedves Köcsögmagyarválasztópolgár!

Sajnálom, hogy ilyen módon és ilyen stílusban kellett tudomásodra hoznom, amire magadtól is rájöhettél volna. Mivel nem csak birka, hanem barom is vagy, erre a megoldásra miattad kényszerültem. Nem akartalak megbántani, és az önérzeted sem akartam agyonbaszni, de minekután Te akkora pöcs vagy, hogy képtelen voltál a tények segítségével a valóságos helyzeted meghatározni liberális demokráciánkban, így ez a levél nem más, mint a Te nyelvedre lefordított helyzetelemzés. Most, hogy tudod már, hogy hová sorold magad, szeretnélek megkérni, hogy a fentiek figyelembevételével a pofádat evésre használd, és most húzzál vissza dolgozni, köcsög!

2007 Budapest, Európa

Tisztelettel:

A politikai elit.

Itt a mindenkori parlamenti képviselők névsora áll.

hot-spot (törölt) 2013.01.16. 08:36:34

Unom már ezt az állandó orvos meg tanársírás rívást,hogy nyugdíjba kell menniük és milyen szenny a világ emiatt!
Tűnjenek a picsába nyugdíjba és hagyják már a fiatalabb generációkat is dolgozni,mert azoknak még gyerekeket kell felnevelni és nincs semmi más jövedelmük amiből megéljenek!
Továbbá fejezzék be a hisztit,örüljenek hogy kapnak egyáltalán nyugdíjat!

konrada 2013.01.16. 08:37:25

...s rajtuk kívül még rengeteg másra sem, többek közt azokra az orvosokra, sem, kik magáncégekben dolgoznak.
Mivel ez a szabályzás a közalkalmazottakra vonatkozik.

...ettől függetlenül az igaz, hogy a szokásos víz-bor esete forog fennt, mert minimum példát mutathatnának...

Deres · http://textura.blog.hu 2013.01.16. 08:41:57

Selmeczi Gabriealla már olyan büdös segget csinált a szájából, hogy a dákómat se tenném bele.

InversioN 2013.01.16. 08:51:20

Mára az egész magyar társadalomba beivódott a szolgalelkűség. Egyesek kényszerből, mások reflexből és túlélési ösztönből válnak szolgává. Ez mindenkori vezetőink műve, szándékos és tervezett folyamat az érdekeiknek megfelelően. Amikor lett volna lehetőség a változásra nem történt meg. Félek attól már nem is fog. Mára ez az egyetlen járható út a boldogulásra itthon. A sok szolga és a kevés kiváltságos "nemes" nagyúr országa vagyunk.
Az individualitás, egyéni gondolkodás eltűnőben van, kormányzati eszközökkel megtámogatva. Kiölnek az emberekből minden önállóságot, hogy minél jobban függjenek a rendszertől. Egyre kevesebben állnak ki a jogaikért, fogalmaznak meg kritikát, hívják fel a figyelmet a negatív folyamatokra a megfélemlítéseknek, megbélyegzéseknek és az emberek elé minden lehetséges úton görgetett akadályoknak köszönhetően. Mások az országot hagyják el, hogy ne kelljen becsicskulni a rendszernek.
Minél szolgábbak vagyunk, a hatalom annál többet engedhet meg magának magyarázat nélkül. Egyre több dologgal kapcsolatban élhetnek vissza és egyre jobban vehetnek semmibe minket.
Ennek az írásnak az apropója tökéletes példája a mai magyarságnak. A párt katonái mindenki felett állnak, a többiek csak büdös SZOLGÁK. Embereket fosztanak ki, magántulajdont nem veszik figyelembe, ugyanis a szolgáknak nincs tulajdona, minden a földesúré. Teljesen lerí ez a nézet a kedves vezetők pökhendi és lekezelő nyilatkozataiból.
És a kritikus tömeg hiánya miatt azok sem fejezik ki elégedetlenségüket, akik amúgy megtennék, mivel nem látnak reményt. Azt kell mondjam, a magyarság nagy része közvetlenül vagy közvetve segédkezik a saját magának szolgává tételében.
Persze megkérdezik majd egyesek, hogy ezeket leírva mégis mit teszek én ez ellen és mi lenne a megoldás. Sajnos nem teszek sokat és a megoldásnak sem vagyok a birtokában, amit szégyellek is. Én is része lettem a rendszernek...

É2I 2013.01.16. 08:54:38

Újabb példája annak, hogy a politikus felsőbbrendűnek gondolja magát. De elárulom: a golyó vagy a kötél ugyan azt a munkát végzi rajtuk is, mint bárki máson. És lassan itt az ideje, hogy dolgozzanak.

nemecsekerno_007 2013.01.16. 08:54:56

@InversioN:

Hát igen, ezt szépen összefoglaltad. :(

Nem szavazni, én ennyit tudok tenni.

hot-spot (törölt) 2013.01.16. 08:56:59

@InversioN: A "nemes nagyúrságnak" vannak azért hátrányai is,mert ezek a szolganépek időnként megbolondulhatnak és akkor leverik a port a gyalázatokért.)

Amatőr 2013.01.16. 09:09:29

@nemecsekerno_007: "Nem szavazni, én ennyit tudok tenni."

Öngól!
A parlament leginkább a bizonytalan, nem elkötelezett szavazótól tart leginkább, ugyanis az boríthat minden előzetes tervet!

Amatőr 2013.01.16. 09:12:09

@hot-spot: Bizony, bizony, telik a pohár, radikalizálódik a plebsz. El lehet kezdeni be....i.

rágógumó 2013.01.16. 09:12:30

@vitamax: ja, mindig van bűnbak a padláson, akire rá lehet fogni, hogy miért szar. Már azt se írom, hogy ideje lenne ebből felnőni, mert tudom, hogy az a fajta gondolkodásmód ami neked is van általános és tipikus és téged is, gondolom jóleső borzongással tölt el, hogy busonghatsz a vélt igazságtalanságokon. Hát csak hajrá, csak így tovább, ezért lesz itt minden éppily szar 1000 év múlva is.

hot-spot (törölt) 2013.01.16. 09:14:50

@Amatőr: Ez egy automatikus folyamat,melynek nincs ellenszere.

nincs1itt 2013.01.16. 09:16:49

@Amatőr: Jó gondolat, de azt elárulod, hogy kire is szavazzon a pógár?? Mert választék az nincs...

nincs1itt 2013.01.16. 09:17:59

@InversioN: A rabszolga legjobb őre, egy másik rabszolga!

Kivlov 2013.01.16. 09:20:01

Pedig ezt nemcsak a közszférában kellene alkalmazni.
Aki dolgozik, az ne húzza le az államot is nyugdíjjal. Aki meg nyugdíjas, az meg ne dolgozzon…

indapass90210 2013.01.16. 09:20:27

@nincs_itt: "Tényleg, kire szavaztál tavasszal? A komcsikra, vagy a Fideszre? Tudod miért kérdezem?"

Tárgyi tévedés. Az idézett rész helyesen:

"Tényleg, kire szavaztál tavasszal? A komcsikra, vagy a komcsikra? Tudod miért kérdezem?"

indapass90210 2013.01.16. 09:22:59

@Kivlov: ez nem szabadna ennyire egyszerűen kezelni. Hiszen valaki a nyugdíjjogosultságért elvileg megdolgozott. A korrekt eljárás az lenne, hogy sávosan csökkenjen a nyugdíj a jövedelemmel arányosan.

Elvégre nem kellene penalizálni azt, aki megengedhetné magának az állandó faszverést, de ehelyett valamilyen értékteremtő munkát végez.

susu64 2013.01.16. 09:26:32

Ez a megközelítés (mármint a blog, meg sokan mások) csak azért hülyeség, mert a képviselő nem közalkalmazott, hanem választott képviselő. Egyébként a háborgás is fölösleges, mert mindazok, akik kérvényezik, megkapják a felmentést ez alól a szabály alól, azaz tovább dolgozhatnak. Ha egyszer van egy nyugdíjtörvény, amely életkorhoz kötődik, nem látok ebben semmi kivetnivalót. Akire pedig nyugdíjasként is szükség lesz, mert annyira jól dolgozik, vagy nélkülözhetetlen, az megkapja a továbbdolgozás lehetőségét. Aki meg nem, ahelyett hadd menjenek a gyerekeink dolgozni. Vagy jobb lenne a fiatalság munkanélküliségét spanyolországi szintre(kb. 50%) emelni? A jus mormorandi (azaz a morgás joga) mindenkit megillet, de most már békésebb tevékenységet kellene keresni mint az állandó és mindenben való idióta és gondolkodás nélküli, ezért aztán nagyon romboló bajkeresést.

konrada 2013.01.16. 09:27:40

@Kivlov:
Az viszont tényleg problémás volna.
Mert egy munkáltató meghatározhatja a foglalkoztatás feltételeit, de az állam nem írhat elő olyant, melyben az egy munkáltató szabályzását általánossá teszi és azzal vesz el szerzett jogokat.

Amatőr 2013.01.16. 09:36:18

@nincs_itt: Ha nincs neked tetsző, akkor hasra ütéssel dönts! A kiszámíthatatlanság is fegyver!

Amatőr 2013.01.16. 09:38:09

@hot-spot: Megállítani nem lehet, de befolyásolni lehet!

Amatőr 2013.01.16. 09:41:32

@Kivlov: Nézd, aki végre a fazék mellé került, az addig tömi magát, amíg félre nem lökik. Épp úgy , mint a vadállatoknál.
Ezen a szinten a morál értékelhetetlen és értéktelen kategória.

napról napra 2013.01.16. 09:46:05

@susu64:
"csak azért hülyeség, mert a képviselő nem közalkalmazott, hanem választott képviselő."
Na, ez meg játék a szavakkal. Az én értelmezésemben a lényege az lenne, hogy ha valaki az adó/járulékfizetők pénzéből nyugdíjat kap, akkor ugyanabból a forrásból ne kapjon más címen is pénzt. Ilyen szempontból lényegtelen hogy választott képviselő vagy közalkalmazott illetve fizetés vagy tiszteletdíj. A forrás ugyanaz. És ha úgy hozzák meg a törvényt, hogy ezalól saját magukkal kivételt tesznek, akkor ez a bagázs nem más, mint egy szemét, képmutató banda.
Az, hogy bárki kaphat felmentést, ha olyan fontos a munkája, ez a képviselőkre is vonatkozhat. Ha annyira fontos a munkájuk, kérhetnek felmentést ők is. :-)
És érdekes módon az ellenzéki képviselők tiltakozását se nagyon hallom. Vajon miért???

Amatőr 2013.01.16. 09:48:41

@Dövan: "A korrekt eljárás az lenne,...hogy ha elérted a nyugger korhatárt akkor bármikor elmehetsz nyugdíjba, de, ha még dolgozni akarsz, akkor ne menj nyugdíjba. Ha nem férsz a bőrödben és még dolgozhatnékod van, akkor dolgozz, de a nyugdíjat addig nem folyósítják.

balkon-úr 2013.01.16. 09:48:52

@hot-spot: Ha olvasnál,akkor tudnád, hogy nem lehet a helyükre fiatalokat felvenni. Tehát az az "érv" nem állja meg a helyét, hogy: "Tűnjenek a picsába nyugdíjba és hagyják már a fiatalabb generációkat is dolgozni,mert azoknak még gyerekeket kell felnevelni és nincs semmi más jövedelmük amiből megéljenek." Felesleges az arroganciád, ez így csak fröcsögés. Olvasni kéne inkább. Leginkább először arról, amibe beleszólsz. Ettől nem lesz több szabad munkahely, csak üres orvosi szoba.

Amatőr 2013.01.16. 09:55:17

@napról napra: "És érdekes módon az ellenzéki képviselők tiltakozását se nagyon hallom. Vajon miért??? "

Azért, mert a magyar nemzet színe-java az a háromszáz valahány pótolhatatlan szakember. Oly büszkék vagyunk rájuk és ilyen szeretetteljes tisztelet utoljára a
megbecsült vezért, rákosi elvtársunkat övezte.

Bretschneider detektív 2013.01.16. 09:57:48

"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással mások munkáját."

(Piszkos Fred közbelép, Fülig Jimmy őszinte sajnálatára)

konrada 2013.01.16. 10:03:00

@napról napra:
Már miért volna hülyeség?
A közalkalmazott - mint a neve mutatja - alkamazott, abból is a köz alkalmazottja. Így a köz, mint alkalmazó meghatározhat olyan speciális szabályzókat, melyek az alkalmazást lehetővé, illetve kizáróvá teheti.

A képviselő viszont - mint a neve is mutatja - nem alkalmazott, hanem olyan tisztség, mellyel a választók egy csoportja (s nem általánosságban a köz) bízza meg, alkalmazza.

...de persze ettől még lehetnének példamutatóak úgy, hogy önkorlátozzák magukat.
...mert ha nem, úgy emiatt fogja elveszíteni bizalmát az alkalmazóinál: a választóknál és emiatt veszíti el állását.

napról napra 2013.01.16. 10:03:03

@Amatőr: olyan butus vagyok, ezt mindig elfelejtem. :-(
Pedig már a múltkor is javasolni akartam, hogy megbecsülésünk jeléül ajánljuk fel nekik a fizetésünk felét. Csak kiment a fejemből.

nincs1itt 2013.01.16. 10:07:21

@Dövan: Az "opusz" már "régi" 2007-ben keletkezett. De igazad van! Sajnos én már hosszú ideje nem vagyok képes "választani" a f@s és a sz@r között... Ezért addig nem is kívánok szavazni, amíg nem VÁLASZTHATOK!!

napról napra 2013.01.16. 10:08:14

@konrada:
Persze, így is lehet nézni. De a tiszteletdíjukat mégis milyen forrásból kapják? Nem ugyanabból, mint a közalkalmazottak? Lehet, hogy csak a választók egy csoportja választotta meg őket és nem a köz, viszont ugyanúgy a köz fizeti őket.

nincs1itt 2013.01.16. 10:08:45

@Amatőr: Bocsánat, de ez nem "snóbli"...

Amatőr 2013.01.16. 10:13:17

@nincs_itt: Nem bizony, hanem rulett!

nemecsekerno_007 2013.01.16. 10:15:31

@Amatőr:

Ugyan már kismadár :)

Csak nem mozgósítani akarsz?!

Én az ilyen varázsdumáknak már nem dőlök be. Öngól??!
3 millió nyugger dönti el a szavazást és mindegy, hogy a fideszre v. a dk-ra szavaz több az eredmény ugyanaz.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.16. 10:16:25

hogy nem sül le a képviselők arcáról a bőr?!

nincs1itt 2013.01.16. 10:20:42

@Amatőr: Csak az a baj, hogy nem politikusok jáccák, russzise sztájlban!! Szerintem lenne érdeklődés!

Bretschneider detektív 2013.01.16. 10:23:21

@konrada:
A miniszter pedig eredetileg "mini sztár", azaz kis méretű híresség. Ez módosult a nép ajkán idővel "miniszter"-ré.

tede 2013.01.16. 10:27:09

hogy nem sül le a pofájukról a vastag bőr!

susu64 2013.01.16. 10:27:59

@napról napra
ok, lehetne így is, de a dolog fordítva van: mivel a képviselők jogállását egy csomó más törvény (alkotmány, válastás, képviselők jogállása)szabályozza, ezt mind meg kellene változtatni. Ettől persze még működhetne így is a dolog. Amúgy működhetne úgy is a dolog, hogy a nyugdíj melletti közalkalmazotti fizetés és a nyugdíj összege ne lehessen magasabb, mint a közalkalmazott nyugdíj előtti fizetése, feltéve persze, ha a (volt) közalkalmazott továbbra is közalkalmazottként akar dolgozni. Mert ha mondjuk egy közalkalmazott orvos nyugdíbamenetele után egy jól fizető magánrendelőben dolgozik, máris nem áll fönn a probléma. Azért ismerve népünk kreativitását, bizonyára lesz itt számtalan kinyíló kiskapu, s ez sem jó.

Amatőr 2013.01.16. 10:31:04

@nemecsekerno_007: "3 millió nyugger dönti el a szavazást és mindegy, hogy a fideszre v. a dk-ra szavaz több az eredmény ugyanaz. "

Bocs, de van még a jobbik, az mszmp, meg a ki tudja hány ilyen-olyan radikális, zöld és még a jófene tudja, hogy milyen pártképződmény, akik képesek legalább szálka lenni a köröm alatt. Tudod az, ami ugyan nem fáj, de qurva bosszantó tud lenni.

napról napra 2013.01.16. 10:44:48

@susu64: Igen, valószínűleg más törvény is meg kellene hozzá változtatni. De ez kis hazánkban mostanában nem szokott probléma lenni, feltéve ha akarják. De én például azt is el tudnám képzelni, hogy azok, akik megszavazták ezt a törvényt, az egyszerűség kedvéért önként lemondanának a nyugdíjukról, addig amíg képviselők. Vagy felajánlanák valamilyen tiszteletre méltó célra. Csak azért, hogy mutassák, van bennük gerinc. Lehet, hogy még meg is tapsolnánk őket. Jó, tudom, ez már sci-fi :-)
Ami meg a többi lehetőséget illeti, igen, sok korrekt megoldás lett volna, úgy, hogy senkit nem alázunk meg. De ezek szerint nem sikerült megtalálni.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.01.16. 11:07:09

Most miért lepődünk meg? Nekik nem kell még a költségeik elszámolását sem számlával igazolniuk! Az a baj, hogy két törvény van: a plebs és a politikusok. Szánalmas!

oc 2013.01.16. 11:25:20

@hot-spot: elmondanám, hogy ez azért nem ilyen egyszerű. Apám orvosként dolgozik, és náluk ez az egész úgy merült fel, hogy mi lenne, ha nyugdij mellett is dolgoznának majd tovább. Mert hogy nincs elég orvos.

Ő pl. nem nagyon szeretne, de simán lehet, hogy kell.

Úgyhogy igen, menjenek a nyugdijas dolgozók a picsába, de akkor lehet, hogy a háziorvosodhoz vagy egy vizsgálatra majd nem fél évre előre kapsz időpontot, mint most, hanem 1-2 évre.

Látni kellene azért azt is, hogy az orvos, tanár [és még ki tudja melyik] társadalom erős pilléreit alkotják azok a 45-50 évesek, akik már itthon alapozták meg az életüket és valószinűleg kis eséllyel mennek külföldre dolgozni. Nos, ha ők majd nyugdijba mennek egyszer, akkor lesz majd érdekes helyzet. De ez már más kérdés.

Ez a Nevem 2013.01.16. 11:34:45

Paszírozzátok csak a sza..Majd kíváncsi lennék arra, hogy mit fogtok fröcsögni, akkor, ha nem lesz orvos aki ellásson, vagy nővér aki kicserélje a szaros lepedőt alattatok. Ezek az emberek egész életükben éhbérért dolgoztak.Mindig a hivatástudatukra apellált mindenki. Ti dolgoznátok 50 évet csak hivatástudatból? Tudjátok mennyi egy főorvos nyugdíja 50 év munka után? Megmondom 140000 Ft. Ezért éveket töltött távol a családjától ügyeletben. Egy komolyabb börtönbüntetés is kevesebb mint amit ők ügyeletben töltenek és ez vonatkozik a nővérekre is.Az eü-ben nem azért dolgoznak a nyugdíj után az emberek, hogy benneteket bosszantsanak, hanem azért mert nincs aki beállna a helyükre, és nem mellesleg azért, hogy kitudják fizetni a számláikat és még enni is tudjanak.A képviselők és a kormánytagok fizetését / tudom hülyeség/ de népszavazással állapítanám meg, azért, hogy ne saját maguk szabják meg, hogy ők mennyit szeretnének keresni. Mindenki más pedig éljen meg az álltaluk elégnek tartott 47000 e ft-ból.Nem kellene elfelejteni, hogy a saját tiszteletdíjukat a mi adónkból kapják.A mi képviselőink hogy mernek pártfegyelemre hivatkozni? Nem a pártot, hanem minket kellene képviselniük.Ezért lettek oda küldve nem pedig viktor és matolcsi agyament ötleteit megszavazni.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.16. 11:37:59

@oc: és azt se felejtsük el, akiket elbocsátanak, mert nyugdíjasok, azok helyére nem vehető fel új. Tehát nemcsak az a kérdés, akar-e a nyugdíjas tovább dolgozni, hanem az is, kell-e az intézménynek az a státusz vagy sem. Ha kell, kénytelen foggal-körömmel ragaszkodni a továbbszolgáláshoz - hacsak nem akar úgy járni, hogy eleget tesz a kormányhatározatban foglaltaknak (azaz a felsőbb utasításnak), aztán kezét feltartva kijelenti, ezek után nem lesz kémia-tanítás az iskolában. Mert már státusz sincs rá, nemhogy ember.
Ez egy hihetetlenül átgondolt kormány-intézkedés.
Ja, és akiket elbocsátanak, azoknak hivatalosan hazudni is kell, ez nem a kormányhatározat meg a Fidesz miatt történik, hanem egyedül csak azért, mert nyugdíjas (életkori diszkrimináció? alkotmányellenesség? vonatkozó törvényeknek nem megfelelés?):
hvg.hu/itthon/20130115_intezmenyvezetok_nyugdij

Tímár Mihály 2013.01.16. 11:40:37

@hot-spot: Már most is orvoshiány van, mert a fiatalok ennyi pénzért nem maradnak Magyarországon orvosnak (max. fogorvosnak meg nőgyógyásznak, mert ott van hálapénz.) A háziorvosok harmada nyugdíjaskorú és nem tolonganak a helyükért a fiatalok.

A tanároknál hasonló a helyzet: 2012-ben 22-en (huszonketten!) jelentkeztek fizikatanár MSc-re az országban és 5-en (öten!) kémiatanár MSc-re. Forrás: nol.hu/velemeny/20130112-isaac_asimov_uzenete

A közalkalmazotti bértáblára ránézve ez nem is meglepő. Egy kezdő tanár bruttó fizetése 129500 forint és 2013-ban sem emelkedik.
www.tudosz.hu/portal/linkgyujtemeny/2012-es-kozalkalmazotti-bertabla-ft-ho.html

Szóval egészen nyugodtan ki lehet rúgni a nyugdíjas tanárokat meg orvosokat. A gyerekeidet majd tanítja egy 8 osztályt végzett közmunkás kémiára és fizikára. A vakbeledet meg majd megoperálja a takarító néni némi hálapénzért három hét várólista után, ha megéred.

(Félreértés ne essék, nem az a megoldás, hogy nyugdíjasok dolgoznak ezeken a területeken. Hanem az, hogy tisztességesen megfizetjük a tanárokat és orvosokat. De ha most megemeljük duplájára a fizetésüket, akkor 8-10 év múlva lesz elég tanár és orvos. Addig nagy segítség a nyugdíjasok munkája, kerül, amibe kerül.)

Amatőr 2013.01.16. 11:47:44

@oc: "Ő pl. nem nagyon szeretne, de simán lehet, hogy kell."

Ha a nyugdíj helyett a munkát vállalja a továbbiakban, mert szükség van rá, akkor emeljék meg a fizetését (ami a későbbi nyugdíja összegét is növeli) és dolgozzon, amíg kedve és egészsége engedi.

gyárvárosi 2013.01.16. 11:48:45

Régen , amikor még az MSZMP volt a PÁRT, a képviselőket a Hazafias Népfront jelölte ki, és ha akartuk, ha nem őket (kellett) választottuk, 99,85% részvételi arány mellett.
De ma már demokrácia van, és a képviselőket nem ám valami központi szervezet jelöli ki, hanem a PÁRTKÖZPONTOK!
És akár akarjuk, akár nem közülük választhatunk! Ugye micsoda különbség?!
A nyugdíjukra és a bérezésükre, bocsánat a tiszteletdíjukra visszatérve: világos, hogy ezek a szegény munkában megfáradt, szépkorú emberek, kortársaikhoz hasonlóan spórolósak, minden fillért megfognak.Hála a sorsnak,nekik van mit megfogniuk!
És az is természetes, hogy nekik, mint választott gyevi bíróknak, a többi senkiházi robotprolitól,multikulitól,semmitérő nyuggertől eltérően minden jár, mert megszavazzák, --maguknak!
Mert ha nem vennénk mi többi szerencsétlen észre, ők felsőbbrendűnek érzik magukat, néha egy -egy freudi elszólásuk kapcsán megtudhatjuk, hogy mindenki annyit ér, amennyije van.
És az ő esetükben annyija van amennyit nem szégyell kimarkolni a közösből.Bizony nem szégyenlősek!
Félre értés ne essen nem sajnálnám tőlük akár ennek a pénznek a többszörösét sem, ha valóban azt tennék, amiért állítólag ott ülnek, vagy kellene ülniük az országházban.
Vagyis gondoskodnának jó törvényekkel, adórendszerrel a gazdaság, az oktatás, az egészségügy fejlődéséről, de legalább a szinten tartásáról!

Amatőr 2013.01.16. 11:51:06

@Tímár Mihály: "A közalkalmazotti bértáblára ránézve ez nem is meglepő. Egy kezdő tanár bruttó fizetése 129500 forint és 2013-ban sem emelkedik."

Két és fél diplomás (a harmadikra most készül)pedagógus rokonom nettó 90-ért tanít. A hülye.

Bretschneider detektív 2013.01.16. 12:12:24

@gyárvárosi: A demokrácia és diktatúra közötti különbség kb. ennyi:

Diktatúrában vagy azt csinálod, amit mondanak, vagy megdöglesz.

Demokráciában választhatsz: vagy azt csinálod, amit mondanak, vagy megdöglesz.

bpbp78 2013.01.16. 12:22:11

@hot-spot: unjad csak, aztán majd meglepődsz pl egy rendelőben, hogy nem lesz ki ellásson.

Családom és ismerőseim révén tudom, hogy ha a nyugdíjasként dolgozó rokonaim otthon maradnak áprilistól, akkor a helyi SZTK-ban egy csomó osztályon nem marad senki.

Nem foglalják ők senkitől a helyeket. Egyszerűen azért dolgoznak, mert nincs kivel feltölteni a helyeket. Ne csak orvosban gondolkodjunk, hanem pl nővérek, szakasszisztensek, szakápolók sincsenek. Épeszű ember nem megy ilyen pályára, hogy utána meg éhbérért dolgozzon...

Ugyanez igaz a tanárokra is. Egyszerűen nincs elég utánpótlás...

konrada 2013.01.16. 12:30:45

@morgás joga mindenkit megillet:

Nézd, ez a szabályzás nem az orvosok ellen szól, még ha arra is van kihegyezve a kommunikáció.

Itt többféle igény lép fel, adott egyszer az előző kormányzás IMF felé tett igérete a közalkalmazottak csökkentéséről és másik oldalról a munkanélküliség csökkentésének a vállalása az új kormányzattól. (Mindkettő helyes szvsz.)

Egy másik fontos adat: a nyugállományos közalkalmazottaknak egy kis csoportja csak a nélkülözhetetlen (mint az orvosok), a többsége ilyen-olyan kapcsolatokon, szerzett jogokon van.

Mivel a szabályzást nem lehet úgy kiadni, hogy "kivéve a gyevi bírót!", mert így nem csak verbálisan, de hivatalosan is támadható, ezért adták ki általánosan, úgy hogy csak külön engedéllyel lehessen kikerülni.

bpbp78 2013.01.16. 12:31:34

számomra az érthetetlen, hogy miért fröcsögnek itt sokan azokra, akik a nyugdíj mellett dolgoznak. Kő keményen meg van határozva, hogy a nyugdíj mellett mennyi lehet a plusz kereset, így senki nem tesz zsebre a politikusokhoz hasonlóan vérlázítóan magas fizetést a nyugdíja mellett. HA túllépik a keretet, akkor szüneteltetik ma is a nyugdíjkifizetést.

Ráadásul a keresetükből is vonnak TB-t meg nyugdíjjárulékot...ha most mindenki otthon marad és csak kapják a nyugdíjat, viszont a helyükre nem lesz senk,i kit felvegyenek, akkor az államkassza bevétele is csökkenni fog, nem?! Ez kinek lesz jó?!

Zak 2013.01.16. 13:12:39

Igazából itt kijön a nyugdíjvagyon ellopásának igazi ereje, valamint hogy még mindig nincs egyénileg vezetett, poblikus számla. Mert ha bármelyik is lenne, akkor joggal kérdezhetné az adott delikvens, hogy ha már ezeket én mind befizettem, akkor miért is nem kaphatom meg ha még dolgozni is akarok?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.16. 13:25:01

@hot-spot: Azt ugye tudod, hogy a tanároknál és az orvosoknál nem igazán akarnak a fiatalok Magyarországon dolgozni? Vagy azt, hogy tavaly egyetlen egy embert vettek fel kémiatanári képzésre, fizikatanárira meg hat embert?

Az orvosok kivándorlása már közhely, ők akkor jönnek vissza dolgozni, ha az életkoruknak-tapasztalatuknak megfelelő hálapénzt kapnak vagy tudnak magánrendelőt nyitni és a nyugdíjat is felvehetnek mellette...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.16. 13:27:46

@Zak: No igen, a magánnyugdíjak kommunizálása helyett az állami nyugdíjban is be kellett volna vezetni a számlás rendszert és at alapján fizetni, megszüntetni az indexálást és hasonló pénzkidobásokat. A gond csak az, hogy a magánmnyugdíj-rendszer mindössze a nyugdíjak negyedének kiváltására volt tervezve...

Zak 2013.01.16. 13:31:09

@Távmunkás: ez igaz, viszont az a 25% bizony jogilag a tiéd, tehát valamikor kötelesek lettek volna odaadni neked, esetleg az örököseidnek, és nem benyelni, mint most.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.01.16. 13:50:31

Talpra Magyar!

Nem látjátok polgártársak, hogy nap mint nap mit művel ez a sunyi, aljas, gonosz, álszent műmagyar banda?

Meddig tűrjük ?? Lépni, nem kéne már....???

altimus 2013.01.16. 13:57:27

@konrada: "Itt többféle igény lép fel, adott egyszer az előző kormányzás IMF felé tett igérete a közalkalmazottak csökkentéséről és másik oldalról a munkanélküliség csökkentésének a vállalása az új kormányzattól. (Mindkettő helyes szvsz.)"

termeszetesen ez igaz, de kar idekeverni. senki se mondja azt, hogy kotelezo legyen nyugdijast alkalmazni. nem is az. ahol nyugdijast alkalmaznak ott annak oka van. peldaul az, hogy nincs aktiv dolgozo a posztra (orvos, tanar ...) vagy az, hogy annyi penzert csak nyugdijas vallalja a munkat ...

a kozalkalmazottak szamanak ehhez _semmi_ koze. annyi kozalkalmazott kell amennyi az adott feladat ellatasahoz optimalisan szukseges, egy fikarcnyival se tobb. nyugdijast meg akkor kell alkalmazni ha aktiv koru nem jelentkezik a munkara.

de a nyugdij az _jarandosag_, amit torveny szabalyoz. nem lehet az oregsegi nyugdijat elvenni arra hivatkozva, hogy az illeto dolgozik. ez abszurdum.

az egesz ugy ismet egy felesleges felhajtas valami velt, vagy ohajtott cel eleresenek az erdekeben. ertelmetlen kuzdelem, ertelmetlen dolog.

az meg, hogy azonnal megjelent a kivetelek listaja, az hogy mi van akkor ha, ebben es ebben az esetben ... eleve nevetsegesse teszi az egeszet.

dr yetee 69 2013.01.16. 14:04:06

@hot-spot: Ne reklámozd a sötétségedet!

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.16. 14:20:42

@konrada: én sem vagyok az ellen, hogy a szenilis talpnyalókat elküldjék, de az, hogy még a státuszuk is eltűnjön a rendszerből - azért nem teljesen jó ötlet. Ott még nem tartunk, hogy szervezeti átvilágításokkal, feladatoptimalizálással, munkaidőmérlegekkel stb. csökkentsék a költségvetésből gazdálkodó szervezetek önmagukat (biztos van egy-két háttérintézmény, amely 95%-át ki lehetne úgy rúgni, hogy a kutya nem venné észre) - pedig erre lenne szükség. De mivel az igazi csókosok ott vannak (nem az iskolákban meg az egészségügyben), ideáig talán soha nem jutunk el.

InversioN 2013.01.16. 14:28:14

@nincs_itt: "A rabszolga legjobb őre, egy másik rabszolga!"

Hát igen. Nem mintha örülnék a tehetetlenségemnek a leírtak ügyében. De valljuk be a legtöbb ember tehetetlen pozíciója, képességei révén. Mindig kell egy alkalmas vezető, aki koordinálni tudja az emberek akaratát és akkor ezek az emberek is szerephez juthatnak.
A szolgaiság nálam ott kezdődik, hogy a megválasztott vezetőink nem minket képviselnek, hanem magukat és ezt hagyja a magyar. Képtelenek vagyunk kitermelni egy többé-kevésbé elfogadható politikai elitet. Elfogadjuk a szart és megelégszünk vele. Persze leírni mindezt könnyű. Csak ismételni tudom magam, nem vagyok a megoldés birtokában.

nincs1itt 2013.01.16. 14:39:29

@InversioN: Sajnos én sem vagyok birtokában! De azt látom, mert elég idős vagyok hozzá, hogy 22 évnyi parlamenti jelenlét után is csak azt halljuk az aktuális kormánytól: "az előző ciklus/-ok". A demagóg, populista kérdés következik, ha egy versenyszférában lévő munkahelyen, ilyen teljesítményt nyújtanának, a védekezésük pedig ugyanez lenne, meddig lenne munkájuk? Mert amit eddig a politikai "elit" produkált az az elégtelenhez is kevés! Jön a kérdés, mit lehet tenni?

InversioN 2013.01.16. 14:52:40

@nincs_itt: Nekem van egy olyan teóriám, hogy azok a személyiségű ill. kvalitású emberek, akik szvsz. képesek lennének megalkotni az említett politikai elitet, messzíről elkerülik azt a politikai mocsarat, ami itt van. Józan ember lévén én sem megyek olyan helyre, ahol büdös van; sajnálatos módon ezért meg tudom érteni őket, hogy máshol keresik a boldogulást.
Valahogy őket kéne visszaterelni az értelmiségi vérkeringésbe, a kérdés az, hogy hogyan.

kzoltana 2013.01.16. 14:56:41

Eközben Bajnai fórumának megzavarására készülnek Debrecenben. Engedi Kósa?
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3713_bajnai_forumanak_megzavarasara_keszulnek

nincs1itt 2013.01.16. 15:00:54

@InversioN: Nagyon hasonlóan látjuk! Szerintem ki kellene végre üríteni, azt az ominózus éjjeli edényt! Fröcsköl, ahova fröcsköl, de legalább látjuk ki lett szennyes a tartalmától! Ez lehetne az első lépés, de amíg a teljes elit számára ez a jelszó: "Manus manum lavat."
Addig semmi nem fog változni! Naponta hullanak a "csontvázak a szekrényből", hol az értelmiség, aki szót emel??

nemecsekerno_007 2013.01.16. 15:06:56

@Amatőr:

ugyan! a lényegen nem változtat. Azok vannak többségben akik kivesznek a közösből és nem gyarapítják, így ők döntenek az ország jövőjéről. A politika meg erre építi populizmusát.
Zsák a foltját effekt. :(

Csak vallásos jellege lehet annak ha valaki politikai erővel szimpatizál. Józan ésszel szemlélve egyikre se szavazna a többség.

konrada 2013.01.16. 15:08:39

@altimus:
Nézd, azt úgye nem gondolod, hogy a nyugdíj mellett dolgozó irodista közalkalmazott új belépő a munkaerőpiacra.;)

Így ha szemezgetnének köztük, pillanatokon belül jönne az, hogy tisztogatás és ezzel pert is lehetne nyerni.

Sokkal tisztább az, ha mindenkinek kell menni, és felmentést az kaphat, aki valóban pótolhatatlan, de ezt nem 1 db általa tökön fogott mondja meg.;)

nemecsekerno_007 2013.01.16. 15:08:56

@InversioN:

Igazad van, de úgy tűnik nincs rá igény.
A populista politika társra talál a birka választókban :(

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.16. 20:45:04

@konrada: azt, hogy ki maradhat,azaz pótolhatatlan, maga Orbán Viktor mondja meg, kormányülés keretében. Ez elég magas szint?
morgasjoga.blog.hu/2013/01/09/amikor_a_sas_legyeket_kapdos
süti beállítások módosítása