véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngEz a dal vége? Igaz, az előadás még zajlik, a kövér hölgy énekel és az utolsó metrót elérni kívánók sem csörtettek ki a ruhatárba – ám úgy néz ki, a jövő évi országgyűlési választás már lefutott, az eredmény is borítékolható: a baloldal csúfos kudarcot szenved. És miért? Nem az ellenfelek olyan jók, hanem a baloldali pártok (tömörülések) olyan rosszak – a sikert pedig nagyban gátolják a sorozatosan elkövetett politikai és kommunikációs hibák, a téves személyi és szervezeti döntések, valamint a feleslegesen folytatott hatalmi harcok.  Mondjuk ezek a belharcok a politikai elit számára valószínűleg létfontosságúak, ám a választók szempontjából a pártokat „kutyaütő” vagy szebben fogalmazva „inkompetens” szintre süllyesztették.

A színpadon állóknak lassan időszerű lesz számot vetni önmagukkal és feltárni, mi is vezetett ahhoz, hogy a választók nagy részének szemében a Fidesz népszerűsége töretlen és nagy eséllyel még négy évig folytathatják országépítő munkájukat. 

Mi a helyzet most?

A bűnbakkeresésig még ne fussunk előre, modellezzük inkább, hogy a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok alapján hogyan fog kinézni a következő parlament.  A számítások alapjául a komolyan vehető és a Fidesz barátsággal nem vádolható közvélemény-kutatók novemberi számai szolgálnak (biztos szavazó, biztos pártválasztói körben):

 

Fidesz

MSZP

Együtt

DK

Jobbik

Egyéb

   Szonda

51

26

4

3

13

3

   Tárki

48

20

9

6

13

4

   Medián

48

21

6

6

16

4

   Átlag

49

22

6

5

14

4

 

politikai megosztottság morgás joga.jpgA kalkulációhoz még a következőket vesszük figyelembe, mint előzetes feltevéseket:

  • a baloldalon a teljes összefogás nem jön létre, így a Dk külön fog indulni. Az összefogás hiányáért a baloldali  közvélemény  többsége az MSZP-t és az Együtt-et fogja okolni.
  • a közvéleményben tovább fog erősödni az az érzet, hogy a választást a Fidesz fogja megnyerni, így a választást megelőzően elkezdődik a leendő győzteshez való igazodás.
  • az Együtt aktíva gárdája a választásokig nagyjából felmorzsolódik - már amennyiben jelenleg van ilyen - és csak a fizetett apparátus, valamint az esélyes országgyűlési képviselőjelöltek maradnak. A vidéki körzetekben semmi erőfeszítésre nem lesznek képesek. A nagy többség számára egyértelművé válik, hogy Bajnaiból nem hogy miniszterelnök, de még miniszter sem lesz, és a következő önkormányzati választásokon Budapest kivételével sem fognak elérni semmiféle eredményt. Ha elkésnek a pártegyesítéssel, akkor még a parlamentbe sem fognak bekerülni.  
  •  a Dk lendületben van, Gyurcsány számára a kampány testhezálló feladat, és a kampányra az eddigi pénztelenségükkel szemben még forrásaik is lesznek.  Legalábbis a jelen jogi helyzet szerint.

 

Mi várható?

 

KAMPÁNY kicsi.jpgA mandátumszámításhoz az alábbi feltételezésekkel éltünk:

  • nem számszerűsítettük azt a várakozásunkat, hogy a következő hónapokban az Együtt gyengülni, a DK viszont erősödni fog,
  • a szavazásra jogosultak számát a 2010 évi választásban részvevőkkel azonosnak tekintettük
  • a mandátumszámításnál a részvételi arányt az elmúlt három parlamenti választás első fordulójának az átlagával számoljuk
  • a kisebbségi listán kettő kedvezményes mandátummal számolunk, a roma listán 100 ezer szavazattal, a német listán pedig 30 szavazattal.
  • a levélszavazók számát 100 ezer főre vesszük (idáig mintegy 77 ezren jelezték szavazási szándékukat), a számuk még valószínűleg nőni fog, de már nincs sok idő, másrészt végül a jelentkezőknek úgyis csak cirka a fele fog szavazni.
  • A jelenleg pártválasztásukat titkoló, de végül szavazó polgárok esetén 2/3 részüket bizonytalannak tekintjük (szavazatuk a biztos szavazók biztos pártválasztók arányában oszlik meg), 1/3 részüket pedig rejtőzködőnek, őket az ellenzéki pártok között a mért támogatások arányában osztottuk fel.
  • Feltételezzük, hogy az MSZP-Együtt szövetség fennmarad.

Ha a fenti alapvetésekből indulunk ki, a következő parlament nagy eséllyel az alábbi összetételű lesz:

  • Fidesz 127, ebből 93 egyéni, (63,5%)
  • MSZP 32 ebből 9 egyéni,
  • Jobbik 21,
  • Együtt 9, ebből 4 egyéni, 
  • DK 9,  
  • a roma és német kisebbségi lista 1- 1 fő.

 

 

Megjegyzések

 


Jelen helyzetben már egy széles körű az összefogás sem tenné azt valószínűvé, hogy a baloldali pártok több mandátumot szerezzenek, mint a Fidesz
, és különösen igaz ez a Fideszre és a Jobbikra közösen – egy baloldali kormány megalakulásához ugyanis mindkét jobboldali pártot le kellene győzni.

Egy széles összefogás haszna az MSZP részére további fél tucat megnyert egyéni körzet lehet – bár itt történne egy átrendeződés a pártelnökhöz feltétlenül lojális szereplők kárára – a kisebb szövetségesek számára pedig lehetővé tenné a biztos parlamentbe kerülést.

A hátránya ennek az összefogásnak az MSZP részéről, hogy így garantáltan beviszi a parlamentbe a számára politikai vetélytársat jelentő  DK-t és Együtt-et. Az Együtt-nek  fel kellene adni néhány,  a jelen helyzetben  biztosnak gondolt mandátumot, a DK-nak pedig azt reményt, hogy esetlegesen a vártnál jobb parlamenti szerepléssel  2018-ra át tudja venni a baloldalon  a meghatározó pozíciót. 

És mi várható? Nem lesz szélesebb összefogás, és úgy néz ki jelenleg, hogy az MSZP számára  már az Együtt-el való összefogásnak sincs sok értelme.  A parlamenti választások csúfos eredménye  pedig nehezíteni fogja az önkormányzati és európai parlamenti választásokra való felkészülést és  az MSZP-n belül belső válságot fog generálni.

A választók pedig eldönthetik, hogy hajlandóak-e még valaha bizalmat szavazni azoknak, akik aktívan közreműködtek a baloldal 2014-es vereségében, vagy pedig örökre száműzik ezeket a politikusokat a politikai életből.

Természetesen elképzelhető, hogy a Fidesz és vezető politikusai valami óriási, a választók által megbocsáthatatlannak minősített bakit követnek el az elkövetkező hónapokban - ám ennek esélye csekély, és a baloldal eddig sem tudta kihasználni az ilyen típusú történéseket.

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr805008775

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az Együtt-PM a legnépszerűbb párt... 2013.12.14. 08:54:35

...és Bajnai a legnépszerűbb politikus - legalábbis a politika iránt érdeklődő iPhone tulajok szerint, vagyis úgy néz ki, ebben a körben én vagyok a nagyátlag :-)  Na kezdem elölről.  November második felében megjelent egy új alkalmazás az ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.12. 14:20:37

Ez a cikk nagyon jóra sikerült, nem kell semmit hozzáadni. :-)

Achmed, a hitetlen 2013.12.12. 23:21:30

Szerintem most azonnal hagyjál abba mindent, és menjél el orvoshoz. Lehetőleg valami olyan helyre, ahol megnézik a fejed is, nem ütötted-e be. Mert ép ésszel fel nem érem, hogyan lehet az elmúlt három és fél évre ilyet leírni:
"Fidesz népszerűsége töretlen és nagy eséllyel még négy évig folytathatják országépítő munkájukat."

ORSZÁGÉPÍTŐ! Miért nem mindjárt új honfoglaló? Eszem f***om megáll!

Az ellenzéknek meg innen üzenem: ne osztogassák egymás között a 2018-as helyeket. Ha Orbánt még négy évig ott hagyják a helyén, akkor 2018-ban NEM LESZNEK VÁLASZTÁSOK.

Jó lenne felébredni végre!

Brix 2013.12.13. 00:56:34

A Fidesz 30 ponton módosította a választójogi törvényt, ezért fognak nagy arányú győzelmet aratni. Az " oszd meg és uralkodj elvén " legyőzik a fragmentált ellenzéket. Az ellenzék nagy hibát követett el, hogy nem fogtak össze Orbán ellen, és nem állítottak egy közös miniszterelnök-jelöltet.
Az új választási rendszerben elképesztő aránytalanságok lesznek a pártok parlamenti súlya, és a pártokra leadott szavazatok tekintetében. Az egypárti diktatúra, és a politikai pártok egyenlő versenyén, és váltógazdálkodásán alapuló politikai rendszer felszámolása a cél.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2013.12.13. 01:57:19

Ha ezek a közvélemény kutatók azt mondanák, hogy a fidesz húsz helyet szerez, akkor annyit is szerezne.

Sírköves Slomó 2013.12.13. 02:21:58

3/4 a jobboldalnak. Sehr söhn.

Stormbird 2013.12.13. 03:26:14

Nem tudom hol és milyen közöket kutattak ezek a semmire kellő közvélemény kutatók. De kb. annyira hasznos a munkájuk mint, befőttes üvegbe szivárványt gyűjteni. Fidesznyikek a szockókkal meg kezdjék tanulgatni a börtön ablakába soha nem süt be a nap.

kisvagány 2013.12.13. 05:50:25

Én olyan kimutatást szeretnék látni 1x, hogy hányan vannak azok akik már semmiképpen sem mennek el szavazni, mert nem hisznek/bíznak a politikusokban.

2llkedő 2013.12.13. 05:50:33

A fideszt csak a fidesz tudja eltörölni a palettáról. Az ellenzéknek csak akkor lenne esélye, ha ugyan olyan gerinctelen, aljas, egoista lenne, mint a fidesz. Akkor viszont cseberből vederbe kerülnénk.

A biztos utas 2013.12.13. 06:01:23

Én csak annyit mondanék, hogy ha már választani kell valakit, valakiket, akkor az LMP legyen az, a többiek már mind lejáratták magukat...

Blogger Géza 2013.12.13. 06:15:10

Korrekt. Azt még hozzá kell tenni, hogyha a DK-Együtt párosból akárcsak egyik nem éri el az 5%-ot (márpedig a közelmúlt mérései alapján egymás elöl szipkázzák el a szavazókat), akkor az arra listára leadott szavazatok mennek a levesbe. Illetve jelen állás szerint az Együtt-PM-nek 10%-ot kéne elérnie, mivel pártszövetség.

Blogger Géza 2013.12.13. 06:20:54

@Brix: Teljesen mindegy, hány ponton módosítja a parlament a választási törvényt, ha az MSZP állna 50%-on és a Fidesz 20%-on, akkor az MSZP lenne a befutó. Hozzáteszem, hogy a régi törvény megváltoztatását az EU és AB is szorgalmazta, annyira aránytalanok voltak már a körzetek. Egyébként pedig a régi rendszerben szerzett a Fidesz 2/3-ot, tehát nevetséges azt hinni, hogy a régi rendszer annyira kedvezőtlen lett volna a Fidesznek. Mint ahogy az LMP szempontjából is holt mindegy, hogy vannak a körzetek, ha az önfeldaraboló bohócpárttá silányulásuk miatt már senki nem számol velük bejutóként.

Blogger Géza 2013.12.13. 06:39:17

Ja, és még annyit, hogy azért meglehetősen önkényesnek tűnik, mely közvélemény-kutatókat vesszük alapul, az utolsó tényleges próbán pont két, itt nem szereplő intézet vizsgázott a legjobban:

"A Republikoné és a Századvégé volt a legpontosabb mandátumbecslés "

index.hu/belfold/2010/valasztas/a_republikon_intezete_es_a_szazadvege_volt_a_legpontosabb_mandatumbecsles/

Mondjuk a Republikon tudtommal nem végez havi felméréseket, de a Századvég igen, ráadásul fenti átlaghoz hasonló eredmények jöttek ki, csak épp sem a DK, sem az Együtt nem jutna be, ugye:

www.szazadveg.hu/kutatas/aktualis/erosodo-fidesz-zsugorodo-kispartok-527.html

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.12.13. 06:49:23

:0
nem is értem, ez hogy lett index címlapos?

épp belekerült az indexen az "1 perc igazmondás" sávba?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.12.13. 06:51:07

de azért szeretnék megnyugtatni minden értelmiségi, liberális törzsolvasót, mielőtt szívinfarktust kapna, hogy természetesen a poszt csak egy vicc

mindenki tuggya, hogy 2014-ben eljő demokrata dopeman a messiás, és 4/4-el nyerjük a választásokat

erre több a bizonyíték, mint az evolúció elméletre!

xd

nick papagiorgo 2013.12.13. 07:19:04

Engem az ellenzék viselkedése a magyar focistákéra emlékeztet: azok is megmagyarázzák már előre, miért fognak veszteni, mielőtt a pályára lépnek.

És azoknál is az a vereség fő oka, hogy lejt a pálya meg szembesüt a nap, nem pedig az, hogy ellezserkedték a felkészülést, meg mindenki "sztár", és ezért nincs csapat, mert mindenki csak azt várja, hogy neki passzoljanak.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.12.13. 07:21:36

Vannak Fideszesek, és valóban valamivel többen, mint az MSZP-sek (DK és EGyütt is MSZP-s).

De nem ez az oka a nagy különbségnek.

Hanem az, hogy a többség szerint az MSZP-től szarabb nincs és nem és volt az egész EU-ban.

Így lehet, hogy amíg 2002-ben a szlovákok elött voltunk gazdaságilag, 2010-re utolsóak lettünk.

Aztán még ott van, hogy sokak szerint, jobb
- a Közmunka, az ingyen segíjtől,
- a családi adókedvezmény, az alanyi jogon járó gyerektámogatástól,

Sokak szerint a bűnözési hullámot csak erősítik a "Megélhetésíi bűnözés", avagy "Gyerekcsíny"-nyel felmentett bűncselekmények,
és sokak szerint van "Cigánybűnüzés".

Szóval a ballib elittel sokak nem értenek egyet, azon felül, hogy a gazdaságot is elkúrták.

Kb ez az ok, nem a Fidesz, mert gazdaságilag ők se jók. Csak jobbak.

tippan67 2013.12.13. 07:41:16

@félázsiai 2llkedő: Az ellenzék jelentős része, gondolok itt a mszp-re meg a Bajnaira és a dk-ra, a te szavaiddal élve "ugyan olyan gerinctelen, aljas, egoista, mint a fidesz"

felcsutisuttyo 2013.12.13. 07:57:11

BORITÉKOLHATÓ,???????
ELŐBB AZ ELCSALT 2014 ES VÁLASZTÁS UTÁN OLYAN LÁZADÁS ÉS FÜLKE NÉLKÜLI FORRADALOM LESZ,...HOGY A fIDESZ GAZEMBEREK MENEKÜLNI FOGNAK AZ ORSZÁGBÓL IS.

CSENDES 2013.12.13. 07:57:34

@kisvagány: Van ilyen. Emlékeim szerint 1,2-1,5 millióan vannak.

salytóskifli 2013.12.13. 08:09:59

Ez egy butaság. Az Együtt gárdája nemhogy nem fog felmorzsolódni, de most kezd aktivizálódni és bővülni, ahogy az emberek tudatába kerülnek annak, hogy jön a választás.

A győzelem elmaradásához pedig leginkább pontosan ezek a defetista, mégha esetleg jószándékú cikkek járulnak hozzá leginkább, amelyek önbeteljesítő jóslatként működnek.

Nem igaz, az Orbán-kormány legyőzhető, ezt mutatják a helyi választások is. Csak akarni kell és hinni benne!

zollerbá 2013.12.13. 08:22:06

Lehet még óriási meglepetés pl. Gyurcsány lesétál Apró papa páncélszekrényéhez és kivesz egy VI-os kartont, ezt már egyszer eljátszotta, a D-209 -es esetére emlékezhetünk.

Don Quixote de la Ferko 2013.12.13. 08:40:45

Komám, nagyon elvarázsoltad magad. Semmiféle "győzteshez igazodás" nincs. Az emberek nagy része vagy nem meri megmondani, hogy torkig van a mocskos fideSS-el, vagy hazudik és a kérdezőbiztos sunyi pofájába vágja, hogy persze, első a fideSS. Lesznek itt még meglepetések, fognak csodálkozni a fülkeforradalmárok.

Ad Dio 2013.12.13. 08:47:54

@CSENDES:

Tekintve hogy Magyarországon a részvételi arány 60-70% körül szokott alakulni, a 8M választópolgárhoz képest ez meglehetősen alacsony szám volna.

kulcsar2011 2013.12.13. 08:55:52

@Brix: Ne mondd már, hogy a közös min.elnökjelölt megoldana minden problémát! Utána az lenne a baj, hogy miért éppen M., vagy B., vagy Gy., stb.?

Rejtőzködő szavazókkal miért nem számolunk?

kori58 2013.12.13. 08:57:17

@kisvagány: A 2002, 2026 és 2010-es országgyűlési választások első fordulójának az adataiból kiindulva legalább 30 és legfeljebb 35 %, azoknak az aránya akik nem mennek el szavazni

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.13. 08:59:02

Szerintem:

- Fidesz - 110
- MSZP - 40
- Együtt - 2
- DK - 12
- Jobbik - 25
- LMP - 10
- kisebbségi fideszes (cigány) - 2

kori58 2013.12.13. 08:59:40

@Achmed, a hitetlen: Ha a szövegkörnyezetet is nézed az "országépítő " idézőjelben van

Ad Dio 2013.12.13. 09:00:38

@kulcsar2011:

Mert gyakorlatilag nincsenek ilyenek. A baloldalon jelenleg egyedül GyF mozgósít, de az utóbbi időben ő is szélre céloz, ahol inkább az Mszp keményvonalasai laknak, mint új szavazók.

Valójában egyetértek a posztolóval: az egyetlen esély a rejtőzködők mozgósításra az, ha a Fidesz hibázik egy kapitálisat.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.13. 09:01:09

@Blogger Géza:

Az Együtt már megmondta, nem koalícióként fognak indulni, azaz csak 5 %-ot kell elérniük. Egyébként én 4 %-ra saccolom őket, az 5 %-ot sem fogják elérni.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.13. 09:03:47

Teljesen mindegy, hogy összefog az ellenzék, vagy nem, ha egyszer együtt sincsen annyi szavazatuk, mint amennyi a Fidesznek egyedül. Ez egyszerű matematika. Ráadásul ugye összefogás esetén nem adódnak össze a szavazatok, hiszen mindig van olyan réteg, akinek ugyan Libajnai szimpatikus, de Gyurcsótány nem, és összefogás esetén nem megy el szavazni. Szóval legfeljebb a Fidesz újabb 2/3-át tudnák megakadályozni. Az emberek nem hülyék, még ha nem is megy minden tökéletesen a Fidesz kormányzása alatt, azért látják, hogy az irány jó, szemben a 8 év maszop-szadesz kormányzással, amikor sikerült súlyosan eladósítani az országot.

kori58 2013.12.13. 09:07:16

@Blogger Géza:

Igaz, bár azt hiszem hogy ha a Századvég adatait néznénk, és elfogadjuk, hogy az Együtt nem éri el az 5 %-ot a végeredmény még tragikusabb lenne.

csababácsi 2013.12.13. 09:07:17

Szerintem meg rendeletileg el kellene törölni a nemzetrontó ballibsi pártokat és csak jobboldalt az országnak. Mert ezek után ezt érdemeljük." A múltat végképp eltörölni", mint ahogy az Internacionálé is mondja.

Ad Dio 2013.12.13. 09:11:42

@kori58:

Az E14 szerintem sem éri el az 5%-ot, de mégsem lesz "tragédia" belőle, mivel az utolsó pillanatban az MSZP majd előjön azzal, hogy "nem lehet kockáztatni az ellenzéki szavazatok elveszését, így kilép az ellenzéki összefogásból". Ez a jelen állás szerint amúgy abszolút racionális döntés lenne. Persze nem most, mert a szavazók jelenleg érzékenyek ey ellenzéki összefogás látszatára. De a finisben lehet vele érvelni. Főleg ha addigra az E14 egyértelműen bebukik 5% alá.

A baj maximum annyi az E14 kiesésével, hogy az egyetlen - szerintem - vállalható baloldali arc is eltűnik majd a palettáról.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.13. 09:11:42

@Brix:
Ilyen fölény esetén akármilyen választási törvényt csinálsz, a Fidesz így is, úgy is nyerne. Persze sírhattok ballibek előre, hogy jaj, a választási törvény így meg úgy, viszont listán is szarrá lesztek verve, onnantól kezdve meg teljesen mindegy.

Ad Dio 2013.12.13. 09:13:07

@csababácsi:

"nemzetrontó ballibsi pártokat"

Minden szavad arany. Bár halkan hozzátenném, hogy konstruktív baloldali pártokra igenis szükség volna...

mojszipupi 2013.12.13. 09:24:58

Pláne ha a háttérben tökéletesen működik a fidesz-mszp paktum. A fiúk már rég megyegyeztek, közös ellenség Gyurcsány, egymást már nem bántják. A rendszerváltó kerekasztal öröksége és leosztott gazdasága tökéletesen működik. Azt meg aki bele akar ebbe köpni (Gyurcsány) el kell taposni

Baluci 2013.12.13. 09:28:14

@kisvagány: Én vagyok az egyik, az tuti!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.12.13. 09:30:57

Akik bizonytalannak vallják magukat, jórészt azért teszik, mert (mára már joggal) félnek. Amikor ők elmennek majd szavazni, nagy többségükben biztosan nem a Fideszt fogják beikszelni. Mivel a "bizonytalanok" aránya rekordokat döntögetően magas, az ország pedig nagyon kevesek számára tejel jobban, protest-szavazat cunami várható.
A zemberek valamiért nem szeretik a stadionokban kiteljesedő banánköztársaságokat... :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.12.13. 09:32:22

Kőkemény közvélemény kutatás

„Okostojás közvélemény
kutató, ha téged fúrna
kíváncsiság, legyél kemény,
s szedd ki belőlem, az urna

előtt majdan állva vajon
merre ingatnak a szelek,
s túllépve a kampányzajon,
fülke-csendben kit ikszelek!?

Na, lesz kérdés? Ne légy béna!
Hé, ne lökj, nem vagyok hinta,
s ne rúgj! Földön fekszem én a
vert reprezentatív minta…”

„Főnök! Ezt bár verem pépül,
néma, mint egy tök öreg hal,
s kire szavaz, ha felépül,
nem köpi el, inkább meghal.

Szorgalmasan püfölgetem.
Le is lőjem? Tele a tár.”
„Hagyd! E minta majdnem tetem,
s véres már a hibahatár.”

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2010/03/kokemeny-kozvelemeny-kutatas.html

Dr. Cica75 2013.12.13. 09:54:22

AZ LMP-t miert hagytad ki? Annyi tamogatoja nekik is van, mint az Egyuttnek.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2013.12.13. 10:01:51

"A választók pedig eldönthetik, hogy hajlandóak-e még valaha bizalmat szavazni azoknak, akik aktívan közreműködtek a baloldal 2014-es vereségében, vagy pedig örökre száműzik ezeket a politikusokat a politikai életből."

A választók többsége ezt már eldöntötte, de a jelenlegi baloldali bázis az újabb vereség után sem fogja 'száműzni' ezeket az arcokat, a mindenféle kommentekből, fb-szemétből, egyebekből már most látható, hogy nekik nagyon szépen meg tudja majd magyarázni a ballib propaganda, hogy az új választási rendszer, a Fidesz csalása, az összefogás hiánya, vagy a marslakók által az ország köré vont galaktikus sugárzásmező miatt veszítettek újra.

ex-dr. vuk 2013.12.13. 10:42:32

Elmondom mi van. (Ha) a fidesz nyer ujra, az emberek menekulni fognak (es az utolso meg lekapcsolja a villanyt), egyedul a huberesek maradnak, akik felett a fidesznek mar korlatlan lesz a hatalma, mert mindent lenyelnek. Kovetkezo valasztason megnyernek mindent (mivel a tobbiek elmenekultek), es innentol irany eszak-koreai berendezkedes.

- fin -

Ad Dio 2013.12.13. 10:51:16

@Frady Endre:

Bár Horn Gyulának abban igaza volt, hogy választás kell nyerni nem közvélemény kutatást :-), a 35-38%-nyi bizonytalan messze nem tűnik olyan soknak. Nagyon valószínűtlen egy 70% feletti részvétel, mivel sokan úgy gondolják, hogy a baloldal nem mutat fel alternatívát. Az 5-8%-nyi "bizonytalan" mozgósítását jelenti. Egyetértek abban, hogy ezek zömében protest szavazók lehetnek, de ez még így is csupán 5-6%-ot jelent a baloldalnak, mert a protest szavazó egy része bizony a Jobbikot fogja preferálni. Ebből aligha lesz kormányt elmosó protest cunami. De majd meglátjuk.

Kivlov 2013.12.13. 11:31:13

@ex-dr. vuk:
"(Ha) a fidesz nyer ujra, az emberek menekulni fognak (es az utolso meg lekapcsolja a villanyt), "

én ezt a maszopra ismerem...

ex-dr. vuk 2013.12.13. 11:37:41

@Kivlov: eddig sok helyrol hallottam a "barki csak ne a fidesz", valamint a "meg kivarom a valasztast, es ha a fidesz ujra nyer, akkor huzok el" m,ondasokat, nem egy helyrol...
ennel meg a maszop is jobb, ok legalabb nem csinaltak semmit :D

De hat majd kiderul. Nekem mar mindegy mert mar elmenekultem.

Kivlov 2013.12.13. 12:04:37

@ex-dr. vuk:
pedig ha visszajönnek a vörösök a "húdejó" progresszív adójukkal, na akkor indul majd csak meg igazán az képzett munkaerő kifelé... :D

ex-dr. vuk 2013.12.13. 12:17:57

@Kivlov:

mondjuk az is jo lesz, hogy az elszegenyedo reteg (ami egyre nagyobb) elkezd bunozni, mielott ehenhal.
Persze most Pinter ur mar megmagyarazta, hogy a novekvo bunozesi statisztika a siker jele, szoval nem kell felni, lol

Kivlov 2013.12.13. 12:29:59

@ex-dr. vuk:
és akkor erre az a megoldás, hogy kvázi védelmi pénzként osztogatunk nekik???
ha majd olyan lesz, meg kell oldani azt is. ahogy más országokban is megoldották.

ex-dr. vuk 2013.12.13. 13:31:07

@Kivlov:

Melyikre gondolsz? Angiaban pl. savos adozas van. Evi 9000 fontig adomentes a jovedelem... Aztan van meg 2 sav.

Az a baj hogy aik eddig is letminimumon eltek (ado nelkul), azokra is ratoltak a 16%-ot (vagy mennyit), igy most csusznak lefele. A kozmunka az eleve a minimalber fele.
A munkaltatok terhei miatt eleve nehez foglalkoztatni. Adminisztracios es adoterhekkel (es akor a penztargepes buzisagrol nem is beszeltunk) megfojtjak a kisvallalkozasokat, sorra mennek a levesbe. A nagyokat meg (kiveve a gyevi biro, ugye) kulonadoval szopatjak szet. Magyarorszagon vallakozni mar egyszeruen nem eri meg, mert nem hagyjak csinalni..

Igy fogunk szepen lesullyedni, aztan aki marad mert fanatikus, azon lehet uralkodni korlatlanul.

Kivlov 2013.12.13. 13:39:54

@ex-dr. vuk:
arra a csodás sávhatárokkal belőtt bajnai félére.
de úgy általában véve.
Mivel nálunk a progresszivitás nem ésszerűségi alapon megy, hanem pénzbehajtási célzattal, így jót várni tőle felesleges.

Jozsef Andras Kiss 2013.12.14. 13:41:27

@Narancskommunista: Te sem éltél normál országban ugy hiszem.Orbán olyan jo iranyba viszi az orszagot majd meglátod jővőre.Minden vissza lesz vonva és sokkal tőbbe fog kerulni mibt előtte.De az okos embert csak egyszer lehet becsapni ,mig a butát őrőkké.Ja es a szocik nagy reszet is sobanyaba kuldenem ,Vekkressel egyutt

Narancskommunista (törölt) 2013.12.15. 11:09:14

@Jozsef Andras Kiss:
Teljesen igazad van, az előző kommentem óta már leálltam a szerrel.
süti beállítások módosítása