véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngMár csak párat kell aludnunk ahhoz, hogy kiderüljön, kinek van igaza - az oktatási kormányzatnak, akik szerint a tankönyvügy csak fel van fújva, vagy azoknak, akik szerint valami bűzlik a logisztika körül. A szülők pedig csak kapkodják a fejüket, mi is lesz hétfőn. Mert ez nem olyan tanévkezdés lesz, mint amilyet eddig megszoktak - főleg, ha az illetékes szerint „a régi rend szerinti logika mentén történő könyvkiadás az új ellátási rend tudatos, vagy nem tudatos akadályozásához, szabotáláshoz vezet”. (hvg.hu)

Új tanév, új logika ...

Eddig minden szülő tudta, hogy gyermekének lesz tankönyve. Most maximum reméli, majd hétfő este kiderül, mit visz haza a gyerek. Volt ugyan már ilyen első nap hazavivős időszak, de bizonytalanság és szabotálás nélkül.

A régi logika alapján augusztus végén el kellett menni a könyvért - ez lehetett kellemetlenségként is felfogni,  ahogy az augusztus eleji ebédpénz befizetést is, viszont az iskolák a kapujukon-honlapjukon hirdették, ki mikor állhat sorba. Cserébe tanévkezdésre már bekötötten-névre szóló felirattal ellátva használatra készen álltak otthon a könyvek, és a szülők egy pár friss pletykával gazdagodva értek haza a csomagokkal (lesz új gyerek az osztályban? stb.).

Az idei logika? Amit hétfőn hazavisz a gyerek (ne adj isten már szamárfülesen), azt este expressz sebességgel be kell csomagolni (legalább a másnapi adagot), mert minden egyes táskába kerüléssel ugyebár nagyobb a kockázata a rongyolódásnak. Vannak olyan gyerekek, akiknek év végén is olyanok a könyvei, mintha most jöttek volna ki a nyomdából, a többség azonban nem ilyen. 

Ha több gyerek van a családban, akkor a szükséges idő megsokszorozódik. Lehet ugyan mondani, kösse be a gyerek magának, de ez ugyebár bizonyos kor alatt szinte kizárt, egyébként pedig sok szülő ismeri csemetéje kézügyességét és rendületlenül kitart amellett, hogy "úgy segítesz, ha nem segítesz", ráadásul a tanárok sem díjazzák a csálé műremekeket. Arról pedig ne is beszéljünk, az alsó tagozatos gyerekeket érdemes az iskola előtt várni az extra hazacipelendő súly miatt, ha már egész nap kénytelenek voltak maguk után vonszolni az első órán megkapott pakkjukat. A nagyobbak meg eddig is elmentek a saját előzetes tankönyvosztásukra egyedül.

Az azonban végképp érthetetlen, ha ott vannak az iskolákban a könyvek, miért kell a kiosztásukat az első tanítási napra időzíteni? Vajon nincs elég bajuk anélkül is a tanároknak? És miért és mit szabotál az az iskola, aki korábban kiadta?

Korunk átvételi elismervényre épülő korszakában nehéz lesz bizonyítani az osztályfőnököknek, bizony minden könyvet megkapott a gyerek és magára vessen a szülő, ha nem érkezett haza a csomag minden egyes darabja. Ha az átvételi elismervény vagy a könyv elkallódik, lehet vitatkozni, ki a hibás - (1) a tanárok szabotálnak, (2) a gyerek rendetlen vagy (3) a szülő hagyta el valahol a papírt, így az aláírás a végtelenségig húzódhat. Az is kérdés, vajon az első osztályos gyerek majd keresztet rajzol az "átvette" felé, amikor átveszi a könyvtári tartós könyveit? Mert valamivel csak igazolnia kell az iskolának, hogy nála van ...

Eddig a szülő korábban megtudta, mi nincs, mi mikor lesz - most azonban semmilyen információ sincs arról, tényleg mindenki minden könyvet megkap-e. A tavaszi igénylés is tartalmazott már érdekes opciót, így "a család egyénileg beszerzi" verziót. Ez például a duplának számító gyerekek esetében fordult elő (SNI), akik ingyen kapják a tankönyvet, de nem teljesen - a 12 ezer forint keretösszegből kilógó tankönyvek esetén már eleve a kötelező egyénileg beszerzést írta az iskola a papírra. Az igénylőlapon nem volt olyan lehetőség, hogy "kérem a keretbe bele nem férőket is és kifizetem", így ezen munkafüzetek, könyvek sorsa csak hétfőn derül ki. Ha nem lesznek a csomagban, a szülő felkötheti a gatyáját, hol szerzi be és mikorra a hiányzó darabokat.

És vajon felesleges aggódás így augusztus végén, hogy miből fog tanulni a gyerek hétfőtől? Bizonyos osztályokban igen - egy hónap könyvhiány miatti késést másodikban bőven van idő behozni, ám mondjuk azokban az évfolyamokban, ahol az idén felvételire készülnek a gyerekek, nem biztos, hogy ez olyan jó dolog. Mert ha a fél osztálynak nincs munkafüzete, bizony az oktatás és leckeadás is körülményesebb valamennyivel, nem is beszélve olyanról, mint az oly szeretettel emlegetett egységes állami színvonal minősége. 

Viszont nem kell aggódnunk, a tanárok mindent megoldanak - miért lenne ez másképp tankönyvügyben?

"Az államtitkárasszony többször szinte beismerte, hogy a tanterven végrehajtott újítások -  mint például a kötelező testnevelés, az önkéntesmunka vagy az erkölcstan bevezetése – okoztak némi szervezési nehézséget az iskoláknak, de ez a tanárok kreativitásának köszönhetően a nehéz körülmények között is mindig megoldódott (...)." (index.hu)

Ki tudja miért, a szülők egész biztos jobban szeretnének egy olyan oktatási rendszert, amelynek működőképessége nem a tanárok kreativitásán múlik, hanem az oktatási kormányzat felkészültségén és szakmai profizmusán. 

"Nem a zsemle a kicsi, hanem a szátok nagy"

A kreatív pedagógus társadalom azért jobb, ha nem bízza el magát a sok dicsérettől: az egri bazilikában (!) tartott tanévnyitón Hoffmann Rózsától kapták meg a magukét "nem a zsemle a kicsi, hanem a szátok nagy" alapon, mikor is arra emlékeztette a pedagógus béremelést esetleg keveslőket, hogy "sok háztartásnak annyiból kell összesen megélnie, mint amennyivel most egyes pedagógusok bérét emelték." (index.hu)

Az igazgatóknak viszont nem kell aggódniuk a béremelésük miatt - nem lesz olyan, sőt van, akinek csökkenést hoz az ősz, akár 80 ezer forinttal is. Ez egy Fidesz-frakciótag szerint nem fog problémát okozni a rendszerben, mivel "a szülők felé a tanárok jelennek meg véleményformálóként, ők viszont részesülnek béremelésben". Hurrá - akkor a közszolgák közül ezentúl csak az agitációs propagandisták kapnak majd fizetésemelést? Ezen az alapon a ráérős-beszélgetős portásoknak kellene a legtöbbet adni ...

Ez az álláspont csak ott hibádzik, bizony az igazgató is tanít gyerekeket és szülőkkel is áll kapcsolatban, sőt - még az iskola szülői választmányával is. És végképp érthetetlen ezek után az, vajon Hoffmann Rózsa mit remél a 4-5 ezer intézményvezetőtől, amikor azt mondta, "különösen fontos, új szerepet szán az igazgatóknak a pedagógiai munka színvonalának fenntartásában és emelésében". Biztos nagyon lelkesek lesznek ...

Egy normális tanár eddig sem folytatott pártpropagandát a diákok és a szülők előtt, remélhetőleg ezután sem lesz munkaköri kötelessége, mint felkent "véleményformálónak". Bár a kétségek jogosan fokozódhatnak az új logikát látva.

 

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr265450663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chang Beer 2013.08.28. 22:23:54

A kurva anyjukat, ma telefonált az osztályfőnök, hogy befizettük-e tankönyveket, mert náluk az szerepel, hogy nem. Augusztus 12-én fizettem be. Na elmenjenek a picsába, nekem ne ugassanak, minden rendben van, hazug disznó banda.

Különös 2013.08.29. 05:03:18

E hét hétfő-kedd napokra volt meghirdetve a tankönyvosztás iskolánkban. Ezt már júniusban közzétettük a honlapon, kifüggesztettük a kapukra, bemondtuk a tanévzárókor.
Tankönyvcsomagok aug. közepén rendben meg is érkeztek (névre szólóan csomagolva).

Múlt hét pénteken erre jön az e-mail, hogy csak szeptemben 2-án oszthatjuk ki...

Hétfő reggel minket a szülők ott lincselnek meg, ha nem adtuk volna ki a szépen sorjázó tankönyveket...

Úgyhogy szabotáltunk és mindenkinek kiosztottuk azokat.
Sőt még azoknak is kiosztottuk, akik nem tudták igazolni a befizetésüket (mert elveszett a csekk, mert utalták és elfelejtették kinyomtatni etc...)

Na és persze pecsételtünk rendületlenül minden első osztályosnak és minden ingyenesnek...(csak tudnám minek...főleg a munkafüzeteket volt felesleges, azokat úgysem lehet újra használni. A könyveket pedig vissza tudjuk szedni év végén, pecsét nélkül is).

Na mindegy. Nálunk kezdődhet a tanév.

Te-ve 2013.08.29. 09:57:57

Már csak azt nem láttam sehol, hogy az új rendszer milyen előnyökkel bír. A hátrányait látjuk. De így olcsóbb? A rengeteg al-alvállalkozóval, akik a kiszállítást végzik ezt kötve hiszem. Gördülékenyebb? Egy újabb állami kismamut született. Ráadásul az utolsó pillanatban kézhez kapott könyvek esetében, ha bármilyen korrekcióra van szükség, vajon mennyi idő alatt jut át a fogaskerekeken? Mert ha 1 napon belül korrigálnak, szinte már az is késő. Ha valaki lát itt előnyt, előrelépést, az írja meg!

Rodolfo63 2013.08.29. 14:06:56

de miért szabotázs, ha egyszer pár nappal korábban hozzájutnak a könyvhöz? vagy a nagybetűs REND sérül így?

Bretschneider detektív 2013.08.29. 14:15:59

A poszt kifelejtette azt, hogy nem oly rég még az is fontos volt, hogy a kisiskolás 3 kg-nál ne cipeljen többet. Most meg hozhatja haza egyben az egészet. :-)

Egyfajta extra testnevelés-óra, nemdebár?

Ez a szabotálós mondat amúgy megint egy újabb árulkodó kis szög, ami kibújt a zsákból. (Szegény zsák, már olyan, mint a szita.)

Nem az a lényeg, hogy jó legyen, logikus legyen, használható legyen, hanem hogy ÚGY LEGYEN, AHOGY MI MONDJUK!

Frőczy Sanyi 2013.08.29. 14:25:17

Elmennek ezek a …ba! A tanárok legyenek felkent agitátorok? A lóf…t! Vagyis felõlem lehetnek azok, csak mondjuk az iskolában nincs helye a politikának, pont úgy, ahogy egy bazilikában de még egy falusi imaházban sincs helye. Rengeteg pedagógus véleményét ismerem a KLIK rendszerrõl és egyéb hasonlókról, nem hallottam még olyanról, akinek ne lenne tele a töke az egésszel. Nem hinném, hogy ezen egy kis alamizsna változtathatna. Biztos, hogy annyira akarják az agitációt?

Ginlia 2013.08.29. 14:26:47

Nekem a tankönyvek kapcsán sokkal nagyobb problémák jutnak eszembe mint a poszt által felsoroltak. Az első napokban lehet tanítani könyvek nélkül is, sőt az első napokban lehetetlen tanítani, mert a gyerekek permanens csipognak a nyári élményeikről. Megy az könyvek nélkül is. Remélhetőleg a hiányzó könyvek napokon belül megérkeznek.

irongrass (törölt) 2013.08.29. 14:27:10

Szinte az összes libsi ismerősömnél gond van, nem adták oda, elkeverték stb. A jobbsiknál ha nincs is minden rendben, akkor is tudomásul veszik, hogy ez az első év, továbbá hogy a tankönyvosztás a büdös életben soha tökéletesen nem működött, nem működik és nem is fog működni. De nem verik magukat, mint partra vetett hal, ahogy a libbantak teszik. Akkora tragédiának állítják be, mintha minimum atombomba hullott volna rájuk. Hol voltak a balsik, mikor Kuncze mester (SZDSZ) felesége épp lenyúlta a tankönyvipart és szétbaszarintotta? He????

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.29. 14:30:01

emlékeim szerint én is 10+ évvel ezelőtt az első napon kaptam meg a könyveket és másnapra éanyám csak be tudta csomagolni, később meg én magamnak...

Le_Penseur 2013.08.29. 19:40:31

@irongrass:
Kérlek sorolj fel 5 olyan előnyt amivel jobb a 2013-14-es rendszer a korábbiaknál!
Cserébe én sorolok néhányat amiben minimum olyan rossz, mint eddig, vagy esetleg nagyságrendekkel rosszabb, mint eddig bármikor!

bilolyogus 2013.09.14. 11:51:18

@Te-ve: Orbánközeli vállalkozóké a haszon. Garnatált vevőkör, nulla konkurencia. (A garantált vevőkör hiánya miatt nehogy kötelező legyen a dohányzás...)
süti beállítások módosítása