morgás joga 6.jpgA „Sáskajárás 2012” ádáz billentyűzet-verésre késztette egyik kedves ismerősömet, szavait közreadom:

 

„No igen, a sáskák… Mindenkinek megvan a maga sáskája…

 Biztos, hogy a fent ismertetett alfajok közül összességében nem a legkártékonyabb, de a mi életünket egy közös képviselő-sáska keseríti meg. De sajnos nem működik a fenti forgatókönyv, hogy a közös képviselő-sáska távozik, mert ez egy tulajdonostárs-közös képviselő-sáska. Sőt, ő a legnagyobb tulajdonos és jó taktikai érzékkel szövetségest is szerzett magának a másik „nagytulajdonos” személyében, akinek jelentős mértékű devizahitellel, de annál kevesebb önerővel sikerült egy emeletnyi lakást megvásárolnia. Az így rendkívül feszessé vált költségvetéséhez jól jött az, hogy a tulajdonostárs-közös képviselő-sáska pletykák szerint eltekintett az őt terhelő, előző tulajdonosok által felhalmozott, feltehetően a vételárba beszámított több százezres nagyságrendű közös költség hátraléktól. Most ketten kb. 45% szavazati aránnyal rendelkeznek, és mivel vannak nem helyben lakó-tartózkodó tulajdonosok is, a leváltás, többségi szavazat esélytelen.

 

A mi tulajdonostárs-közös képviselő-sáskánk (TKS vagy Tékáes) képben van, tudja, hogy létezik olyan, mint társasházi törvény, sőt, egy pontot ismer is belőle, amit fennen hangoztat: a közös költséget a tulajdoni hányadoktól eltérő módon is meg lehet határozni. Erre Tékáes és szövetségese tett is egy – szerencsére eredménytelen kísérletet egy röpgyűlésen (szabályos közgyűlést mi itt még nem láttunk). A koncepció az volt, hogy a társasház havi fix kiadásait (szemétszállítás, takarítás, bankszámla költsége) a tulajdonosok a lakások méretétől, lakók létszámától függetlenül egységesen x Ft/lakás fizetik és ehhez jött volna egy „felújítási alap” Ft/nm tarifával. Az ötletben az volt a szép, hogy a Tékáes és szellemi alkotótársa, szövetségese által fizetendő összeg 20%-al növekedett volna, a közepes mértékű lakásoké kb. 40-50%-al (ennyivel szerettük volna emelni a közös költséget, hogy legyen pénzünk felújításra) és a kisebb lakásoké 80-90%-al. Ja, az már csak egy csipet fűszer, hogy TKS devizahiteles szövetségese egy fix tarifát tervezett fizetni, mert két lakást összenyitott.

 

Szabályos közgyűlés, elszámolás nincs. Nem is lesz. Bocs, hosszú szívózás után Tékáes nyomdokaiba lépő, programozónak tanuló fia több havi munkával összeütött egy excelt, aztán minden tulajdonossal átnézték az adott lakásra vonatkozó kimutatást. Az csak véletlenül derült ki, hogy azonos méretű lakások nem egyforma díjat fizetnek, az erkélyek is változatosan számolódnak el.

 

Költségek? Kintlévőségek? Közünk?

Ház állagmegóvása, felújítás, homlokzati munkálatok? Csak álom ...

A Tékáes sértésnek vette a kérdéseket, a fenti anomáliák is csak véletlenül derültek ki, hiszen mindenki csak a saját lakása befizetéseit láthatta. Rosszindulatú némber vagyok, ezért nem lepne meg, ha Tékáes és óccsón vett becsületű csatlósa mondjuk a kisebbik lakásukra eső közös költséget nem fizetnék be.

 

Egy többek által aláírt levél hatására állítólag több évnyi anyagot elvitt egy könyvelőhöz, aki január 31-ig elkészti visszamenőleg az elszámolásokat. Ja, évszámot nem jelöltek meg, de úgy néz ki, nem 2012 volt az.

 

A lakásfelújításából származó cuccot az udvaron helyezte el. Ideiglenesen. Több mint két éve. Örültünk, amikor kérésre, lomtalanításkor a szemét egy részét kipakolta s elszállították. Az építési törmeléket három sikkes szürke műanyag zsákba rendezte. Amikor valaki – gondolom figyelemkeltésből, „polgári engedetlenségből” -  használt pelust helyezett el  kupacon, Tékáes őszintén felháborodott, hogy na de már mégis mit képzelnek egyesek!

 

A kár eddig (papírok híján becslésre hagyatkozva) öt-hatszáz ezer forint lehet, és nem bízunk abban, hogy a rendőrség komolyan kezelné az esetleges feljelentésünket.

Tény, hogy a kialakult helyzetért mi is felelősek vagyunk, mert naivak, jóhiszeműek, türelmesek és bambák voltunk, kerültük a konfliktust. Vajon, ha erőszakosabbak, rosszhiszeműek lettünk volna, most jobb lenne a helyzet?

 

Hogyan tovább?

(Kreatív) megoldási javaslatokat szívesen fogadok! "

 

 Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr34123105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása