morgás joga 6.jpgKi jár jól a rezsicsökkentéssel? A kormány szerint mindenki,  hiszen "minden épeszű ember örül a rezsicsökkentésnek” (Németh Szilárd), ám a Fidesz az egyik kezével ad, a másikkal elvesz. Méghozzá azoktól, akik igazán rászorultak.

A rezsicsökkentést mind igazi kampányintézkedést ez év januárjától vezette be a Fidesz: 

"2013. január 1-től a kormány és a Parlament döntéseinek megfelelően tíz százalékkal csökken a villamos energia, a gáz és a távhő ára Magyarországon (...) A Fidesz frakcióvezetője a rezsicsökkentésről szóló döntést történelmi lépésnek nevezte.

A kormány és a Fidesz elszánt szándéka az volt, hogy minden háztartás végfogyasztói árában tíz százalékos értékű villamos energia-, gáz- és távhőár-csökkenés következzen be (...) ennek érdekében három törvény és 11 rendelet módosítására került sor, és a két ünnep között megjelentek az Energia Hivatal határozatai is.

A gázárakról szólva elmondta, az alapdíj tíz százalékkal csökken, és a köbméterenként fizetendő díjnál van egy 8,2 százalékos mértékű csökkentés, emellett eltörlik a földgáz biztonsági készletezése után fizetendő 1,8 százalékos köbméterenkénti díjat. A villamos energia esetében a lakossági fogyasztók forgalmi díjai átlagosan 8,4 százalékkal csökkennek, és ezen felül még jelentkezik a rendszerhasználati díjak 1,6 százalékos csökkentésének hatása is. A távhőárak esetében pedig egyértelműen a végfogyasztói árak tíz százalékos csökkentéséről döntött a kormányzat. (Rogán Antal, fidesz.hu)

A kormány elhatározta, tűzön-vízen át érvényesíti a rezsicsökkentést, ennek érdekében még Németh Szilárd vezetésével egy munkacsoportot is létrehoztak, amelynek feladata a tíz százalékos rezsicsökkentés gyakorlati megvalósításának ellenőrzése, tehát az, hogy ellenőrizze és nyomon kövesse az árak alakulását, azt hogy a csökkentések megjelennek-e, és milyen formában a családok számláiban. Plusz Rogán Antal szavaival: Németh Szilárdnak „minden felhatalmazása megvan arra, hogyha úgy ítéljük meg, hogy a szolgáltatók trükköznek, akkor a képviselő úr bármilyen jogszabály-módosítást kezdeményezhet mind a Parlamentben, mind pedig a kormányzatnál, mert erre a miniszterelnök úrtól is megvan a megfelelő felhatalmazása”. 

 

De mi van akkor, ha nem a szolgáltatók, hanem épp a legnagyobb önkormányzat, a Fővárosi Önkormányzat trükköz? Mit szándékozik tenni az országos Fidesz a budapesti Fidesszel, hogy az ne rontsa le a látványos rezsi-intézkedés PR-hatását?

Az igazán rászorultak eddig is kaptak kompenzációt közműdíjaikhoz, ha jogosultak voltak rá, a fővárosban például a Hálózat - Budapesti Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítványon keresztül. Az Alapítvány létezésének célját a következőképpen fogalmazza meg: 

"Az utóbbi években folyamatosan növekszik azon Ügyfeleink száma, akiknek szociális helyzetük miatt nehézséget okoz a közüzemi díjakat tartalmazó számlák kiegyenlítése. Ezen ügyfélkör támogatására jött létre a Hálózat Alapítvány, mely a távhõ-, víz-, szennyvízelvezetési-, hulladékkezelési-, valamint a lakhatással összefüggõ díjak hátralékának kiegyenlítéséhez nyújt segítséget.

Az Alapítvány célja: Azon szociálisan rászorult, fõvárosban lakó polgárok támogatása, akik az energiaárak és a lakásfenntartási költségek növekedése miatt szociálisan nehéz helyzetbe kerültek és önerejükbõl nem képesek fedezni az elfogadható szintû lakhatás költségeit, továbbá megfelelnek az Alapítvány támogatási feltételeinek." (Hálózat Alapítvány)

Az Alapítvány jelentéséből kiderül, hogy 2011-ben több, mint 1,4 milliárd forint értékben osztott ki támogatást, távhő díjkompenzációt kapott 12 ezer család, víz-, csatorna- és szemét díj kompenzációt 22 ezer család, egyszeri téli rezsitámogatásban pedig 30 ezer család részesült.

Hálózat Alapítvány.jpg

Az idén azonban gyökeresen megváltozott a helyzet - az igazán rászorultak úgy érezhetik, cserbenhagyták őket:

"Mindig márciustól februárig terjedő időszakra volt a kompenzáció. A közgyógyellátásos igazolványosok alanyi jogon megkapták, ha benyújtották az igénylést.
A lakóhely szerinti illetékes önkormányzathoz kellett egy nyomtatványt benyújtani, és a Társasház számlájára utalták a pénzt. 2011-ben havi 750 Ft víz, 750 Ft csatorna és 550 Ft szemétszállítási díj kompenzációt (plusz egyszeri 12.000 Ft téli rezsi támogatást). 

2012. márciustól az összegek (mint ma felhívták rá a figyelmemet, mert a pénzt nem mi kaptuk, így a közös költségünknél jelentkezik most a mínusz) havi 350 Ft víz, 350 Ft csatorna és 300 Ft szemétszállítási díj kompenzációra csökkentek.

Most, 2013-ban kiderült a Hálózat Alapítvány sajtóközleményéből, hogy átmenetileg (?) a kompenzáció nem igényelhető (be sem adható a kérelem), tehát 2013. márciustól nem kapjuk, se vízre, se szemétszállításra, se csatornára, így a közös költségünk nemhogy csökken, hanem növekszik." (egy Fővárosi Rászorult Morgása)

A fővárosban tehát megszűnt az a kompenzációs támogatás, amelyet a legrászorultabbak kaptak rezsijük fizetéséhez - ráadásul pont olyan költségek tekintetében szűnt meg, amelyeket egyelőre nem csökkentett a kormány. A legrászorultabbak esetében egyik oldalon a kormány ugyan kikövetelt 10% gáz-, áram és távhő árcsökkentést, másik oldalról viszont a szintén kormánypárti vezetésű Fővárosi Önkormányzat megszüntette a havi kompenzációt (ennek összege 2011-ben még havi 3.500 Ft, 2012-ben pedig 1.000 Ft volt például a fenti Fővárosi Rászorult Morgó esetében). 

A Fidesz február elsejei közleménye alapján "a mi politikánk a rezsicsökkentés, valamint a családok és a munkavállalók terheinek csökkentése" - és lehet, hogy kormányzati szinten erre is törekszenek, de önkormányzati szinten pont ellenkezőleg, a legszegényebbektől vonják el az eddigi támogatásokat úgy, hogy ezen költségek általános csökkentése egyelőre csak tervszinten, júniusi határidővel jelenik meg a kormányzati retorikában.  Mindezt olyanok teszik, akik nagy valószínűséggel nem érzik át az intézkedésük súlyát - hiszen havi jövedelmük alapján honnan is tudhatnák, milyen az, amikor havi 2-3 ezer forint támogatás is nagy segítség? Esetleg úgy gondolják, a mindenki, tehát a gazdagok által is megkapott -10% majd ellentételezi az önkormányzati szegényeken spórolást? Hát nem, az érintettek biztosan nem értenek egyet ezzel a lehetséges érveléssel - mert aki eddig igazán szegény volt, az ezzel az intézkedéssel még szegényebb lett.

 

És amíg a kormány nem ellensúlyozza a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe tartozó kompenzáció megszüntetését, addig is az érintettek olvasgathatják a Hálózat Alapítvány sajtóközleményét:

"Tájékoztatjuk az érintett fővárosi lakosokat, hogy a 2013. február 28-át követő időszakra nem lehet díjkompenzációs kérelmet beadni a polgármesteri hivatalok ügyfélszolgálati irodáiban. Ennek oka, hogy a Hálózat - Budapesti Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítvány határozatlan időre felfüggeszti a fővárosi közüzemi díjkompenzációs rendszer működtetését. A díjkompenzációs támogatási rendszer feltételeinek kialakítása a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe tartozik."

 Kérdés, vajon a fideszes Fővárosi Közgyűlés trükközését (azaz a legszegényebbek rezsiemelkedését) a fideszes Németh Szilárd kivizsgálja majd?

 

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr45095180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása