morgás joga 6.jpgOrbán Viktor Ljubljanában beszélt víziójáról és országunk politikai kompromisszumok nélküli átszervezéséről.

 

„Itt minden nagyon szép, itt minden nagyon jó, itt mindennel meg vagyok elégedve” – mondta anno Ferenc József, ha igényeit maradéktalanul kielégítették egy-egy vidéki látogatása alatt. Hasonlóképpen fogadhatják Orbán Viktort is országjárása során, mert egyelőre neki is úgy tűnik, kis hazánkban minden tökéletes:

"A miniszterelnök szerint egész Magyarország érzi, hogy szükség van a teljes átalakulásra, így az ahhoz szükséges társadalmi nyugalom fennmaradt, nincsenek az országban nagy kormányellenes megmozdulások és sztrájkok." (kormany.hu

A kormányközlemény szerint a kabinet tudja, hogy nem minden lépése hibátlan, de - idézve Orbán Viktort - "az egész ország érzi, egy olyan nagy munkában vagyunk, amelyet, ha már belevágtunk, mindenképpen érdemes végigcsinálnunk". És ezért is fontos, hogy Magyarországon ma nincsenek nagy kormányellenes megmozdulások és nagy sztrájkok.

Miniszterelnökünk kitért arra is, hogy véleménye szerint "értelmetlenek és kudarcra vannak ítélve azok a kísérletek, amelyeket ma Európában azért folytatnak, hogy megvédjék a válság előtt felépített gazdasági-társadalmi rendszert. A baj ugyanis sokkal nagyobb annál, mint azt gondolni szokás (...), Magyarországon ezért nem is strukturális reform, hanem - egy bizonyos vízió szerint és politikai kompromisszumok nélkül - teljes megújulás és átszervezés zajlik." (kormany.hu

"Ha emberszámba vesszük azokat, akikkel a változások történtek, és elmondjuk, hogy nincs más választásuk, megértik. Az állampolgárnak bíznia kell abban, hogy az állam jót akar, akkor is, amikor átalakítja az ember életét." (Balog Zoltán a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában)

Tehát, ha jól értelmezzük miniszterelnökünk beszédét,

  • hazánkban egy bizonyos vízió szerinti átszervezés zajlik
  • és mivel nincsenek nagy sztrájkok és megmozdulások, ez azt jelenti, hogy minden a legnagyobb rendben és a kormánynak ezt mindenképpen érdemes is végigcsinálnia.  

Azzal még véletlenül sem dicsekszik el Orbán Viktor, hogy a közvélemény kutatások mit mondanak. Vajon van ma egyáltalán Magyarországon olyan közvélemény-kutató, aki kormánymegbízásra rosszat írna le? Valószínűleg soha többet nem kap megbízást ... Kormányunk számára az egyetlen hiteles mutató az, ami a kocsmai verekedéseknél szokás: ha nem folyik a vér, akkor minden nagyon szép, minden nagyon jó, és minden a legnagyobb rendben.

Vannak azonban olyan felmérések, amelyek szerint azért mégsem halad minden a legjobb irányba, bármennyire is próbálják azt elhitetni velünk. A Medián októberi felmérése alapján:

"A második Orbán-kormány eddigi teljesítményét négyből hárman gyengének minősítik, a Fidesz mellett kitartó szavazók 23 százaléka is kritikusan szemléli a kormány munkáját. Eközben a szeptemberinél 3 százalékponttal magasabb, 76 százalék azok aránya, akik úgy érzik, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok, és ezt már tíz fideszes szavazó közül is hárman így látják." (origo.hu)

Az Orbán Viktor által tapasztalt megelégedettség - ha hinni lehet a Mediánnak - a fideszes szavazók 70%-ára igaz, Számokkal: idén októberben a felmérések szerint a Fideszre a szavazókorúak 22 százaléka voksolna, azaz a szavazókorúak közül a jelenlegi kormánypolitikával ennek a 22%-nak a 70%-a, azaz a választópolgárok 15,4%-a van megelégedve. De mint tudjuk, a kormánypárt részéről vannak politikusok, akik nem olvasnak (mert nincs rá idejük), így valószínűleg ezek az adatok sem zavarják őket. Egészen addig, amíg szigorúan ellenőrzött, majdhogynem laboratóriumi körülmények között járják az országot és vegyülnek a néppel.

Oké, de mi van, ha megjelennek az első repedések? Ha netalán elkezdődnének azok a sztrájkok, amik egyelőre ugyan még nincsenek, de már jelezték a szakszervezetek? Ha a pedagógusok beváltják ígéretüket, és munkabeszüntetnek, ha szlovák pályatársaik mintáját tekintik mérvadónak és bíznak az idáig általuk mért 90%-os társadalmi támogatottságban? Vajon - ha már úgyis csökken a forgalom -, csatlakoznak majd hozzájuk a BKV dolgozók, esetleg mások is, akiknek nem tetszik a rendszer, például a felsőoktatás diákjai?

És akik kiállnak érdekeikért és sztrájkolnak, azoknak mi lesz a büntetése? Sarokba állítás, hazaárulónak bélyegzés, fegyelmi, elbocsátás, van úgyis elég munkanélküli, tuti lesz belőlük hálás és feltétlen lojális pedagógus, buszvezető vagy bármi más? És egyetemen, főiskolán sem kell mindenkinek folytatnia a már megkezdett tanulmányait? Fekete lista hetedíziglen, rokonoknak-barátoknak-Facebook ismerősöknek? Vajon meddig működhet a megfélemlítés és hol szakad át a gát? Mert 1956-ban átszakadt, pedig ott mindenki tudta, lőni fognak ...

És vajon, ha tömegek szüntetik be a munkát vagy mennek utcára, eljut a döntéshozókig,valójában hány alattvalónak nem tetszik, merre haladnak a dolgok? Vagy tovább magyarázzák majd nekünk, milyen jó is lesz, és minden, ami történik, csakis a mi érdekünkben történik, semmi egyéb motivációjuk sincs, csak mindenek feletti önzetlenség és hazaszeretet? És vegyük tudomásul, Balog szavaival élve - "nincs más választásunk", ez van és kész?

És ha bizonyos rétegek úgy döntenek, nem hallgatnak tovább, az bárhogy is befolyásolni fogja Orbán Viktort és klientúráját, akkor a kormány letesz olyan víziókról, mint például az iskolák meg minden bármi más államosítása, presztizs-beruházások, felesleges pártutasításos járások, piacátszervezések vagy továbbra is kergeti a saját maga vízióját, "politikai kompromisszum nélkül"? Egyáltalán, számít az bármit is, mit gondolnak a választók, vagy tényleg nincs választásunk, 2010-ben jegyet vettünk a hullámvasútra, na bumm, így jártunk, recsegve-ropogva épp lefele tart, miközben már vannak olyanok, akik nem szép jövőt meg Kánaánt, hanem polgárháborút vizionálnak? 

Mikor lesz, és egyáltalán eljön majd az a pillanat, amikor a kormány kénytelen szembesülni azzal, hogy víziójuk nem az, amit a választók akarnak? Hogy az emberek nem ezért szavaztak nekik bizalmat, nem erre adták le voksukat annak idején? Ez a vízió nem az a vízió, amivel a magyarok többsége egyetért, ráadásul hihetetlenül drága, sok Matolcsy-csomagos mulatság a "kompromisszumok nélküli" megvalósítás?

És tényleg nem elegendőek a közvélemény-kutatások eredményei, a szakértők tamáskodása, a nemzetközi gazdasági elemzések tömkelege meg az emigrációs statisztika a vízió újragondolásához, a kormánynak foggal-körömmel ragaszkodva, mindenképpen ki kell várnia, hogy százezrek sztrájkoljanak vagy vonuljanak utcára? Mi kell ahhoz, hogy a magyarok bebizonyítsák - vér nélkül - hogy nemcsak statisztikailag, hanem ténylegesen is többségében vannak a kormányellenesek?

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr614927042

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.27. 11:03:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack Torrance 2012.11.27. 08:29:28

Ezek a kijelentések nem arról szólnak, hogy Orbán vagy bárki is a környezetében tényleg azt hinné, minden rendben van. Nem is igényük, nincs szükségük a támogatásunkra. Ez világosan látszik a törvényekből amiket hoznak. Pontosan tisztában vannak vele, hogy az emberek többsége már rég ellenük van.
Ők csak a saját szavazóikat és a világot próbálják megnyugtatni, és azon igyekeznek, hogy minél tovább rabolhassanak.
süti beállítások módosítása