morgás joga 6.jpgMég pár napjuk van az ócsai lakópark reménybeli lakosainak, hogy pályázzanak a 80, frissen elkészült házikó egyikére. Feltétel az van rengeteg - és aki jelentkezett és ezeknek megfelel, még mindig számíthat a Máltai Szeretetszolgálat látogatására, hogy kiderüljön, alkalmas-e ő és családja olyan típusú intenzív együttélésre, mint amivel ez a lakópark (?) kecsegtet.

Előzmény: Kecskével vagy kecske nélkül?

A lakópark-koncepció ráadásul több sebből is vérzik.

Indokolatlanul pazarolja az adófizetők pénzét.

"A 80 ház alapterülete összesen 4400 négyzetméter, így a beruházás teljes, az infrastruktúra kiépítésével együtt számított költségét tekintve 536,4 ezer forint a fajlagos, négyzetméterenkénti ár. Magát az ingatlanok kivitelezését a közbeszerzési eljáráson kiválasztott - a vörösiszap-katasztrófa utáni kolontári és devecseri újjáépítést is lebonyolító - VeszprémBer Zrt. 300 ezer forintos négyzetméteráron vállalta." (napi.hu)

Ócsai ingatlanok és bérleti díjak*
Ház (db) Terület
(ház/nm)
Háztartás
(legfeljebb, fő)
Havi lakbér
(nettó, Ft)
50 50 4 16 800
20 60 5 19 500
10 70 6 21 100
*Első ütem, rezsi nélkül, Forrás: ocsalakaspalyazat.hu

A fenti adatokat figyelembe véve kiszámolhatjuk, elviekben a 80 házba összesen 360-an költözhetnek be, tehát egy fő ideiglenes lakásmegoldása 6,556 millió forintjába kerül az adófizetőknek (29,5 millió forint/család). A lakóparkból havonta befolyó bérleti díj nem éri el a másfél millió forintot, viszont minden egyes bérlőváltás előtt kell tisztasági festés és egyéb javítási munkálatokra is lehet számítani.

És ezért mit kapnak a beköltözők? Hát nem álmaik házát. Az eredetileg tervezett Kós Károly utánérzéses (wekerlés) közösségi épületekből például egyet sem, még a második ütemben sem, tehát a házak közvetlen közelében nem lesz bölcsőde-óvoda (pedig a beköltözés alapfeltétele a gyerek), de még egy kisbolt sem. A házak is „zsugorodtak”: az eredeti hangzatos tervek még energiatakarékos passzívházakról szóltak, ma már fa-, illetve széntüzelésű kályhákkal, PB-gázpalackról működő tűzhelyekkel, kártyás villanyórákkal készült, többségében 50 négyzetméteres blokktéglás miniházak állnak az ugaron, rendkívül "praktikusan" és minden utólagos bővítést akadályozó, létrával megközelíthető szénapadlással. Igaz, a kert az jó nagy, ezer négyzetméter, ami hosszabb távon inkább gond, mint előny - a házakhoz nem épülnek gazdasági épületek, a kapát-kaszát lehet tárolni az előszobában vagy fenn a padláson, arról pedig már ne is beszéljünk, öntözési lehetőség egyáltalán nincs. Ahogy gáz sem. 

Főtér látványterve.jpg

És a valóság:

forrás: napi.hu

Igenám, ha a kormány nem ragaszkodott volna a "gettó az ugaron" koncepcióhoz, akkor még a mai ingatlanpiaci pangás közepette jó állapotú, olcsó lakásokat is vehetett volna, négyzetméterenként akár 110-120 ezer forintért, például Budapesten a Havanna lakótelepen. És még esélye is lett volna a beköltözőknek, hogy találjanak iskolát meg munkalehetőséget a környéken. Oké, nincs kert, de majd ötször annyi család helyzetét meg lehetne oldani és külön közösségi épületekre sem kellene áldozni, ami szintén növeli a bekerülési költséget.

 Vajon milyen megoldást lehetett volna kitalálni, ami még többe került volna az adófizetőknek?

 

Teljesíthetetlen elvárások


Az állam a lakóparkba átlagon felüli embereket vár, átlag alatt körülményeket garantálva.

  • Önellátás 1.000 négyzetméteres kertből. Akármilyen lelkes is valaki, először is tudomásul kell vennie, a növénytermesztés is egy szakma, ahogy az állattenyésztés is. Nem véletlenül van ilyen képzés, illetve aki hobbi szinten űzi, az is sokat tanulta, mit hogyan csináljon. És még ha van valakinek ismerete, akkor is honnan lesz pénze vetőmagra, növényvédőszerre, trágyára, szerszámokra és ki fogja neki megmondani, az a talaj, ami ott van, az mire jó? Mert még az a régi, jól bevált tanács sem válhat be, "nézze meg, mi van a szomszédnál". Ráadásul a vízhiány miatt az első szárazság tönkre teheti a sok munkával épített-szépített kertet, örökre elvéve a kedvet a további kertészkedéstől. Arról pedig már ne is beszéljünk, a termés és állatállomány védelme sem megoldott (kerítés, őshonos állatok, stb.).

A hatékony gazdálkodást eleve visszaveti, hogy nem kapják meg a telket örökre a beköltözők - vajon minek végeznének hosszú távú, pénzt és sok emberi munkát igénylő beruházásokat? Miért telepítsenek gyümölcsfákat, ha a termésből ők már tutira nem ehetnek? Minek tartsanak állatokat, ha kiebrudalásuk alkalmával nincs azokat hova továbbvinni, ráadásul ólak sincsenek a telken, még azokra is nekik kellene valahogy építési engedélyt szerezni meg megépíteni? Vagy államilag engedélyt kapnak majd mindenféle szemétből összetákolt viskó megépítésére gazdasági épület címén? Nulláról kezdve a vidéki élethez is három dolog kell, pénz, pénz és pénz. 

 

  • Környezetvédelem. Vajon a környéken lévő bozótosok, erdők meddig maradnak meg, ha fával kell fűteniük azoknak, akik hivatalosan is templom egerének vannak minősítve? Vajon mi lesz majd, ha ködös időben minden házban egyszerre fűtenek be, lehet majd levegőt venni a környéken? És kinek lenne célja az állagmegóvás, a közvetlen környezet szépítése, az utcákra fák-bokrok ültetése, ha csak ideiglenesen állomásozhat a vidéken?

 

  • Taps, jókedv kacagás.  A leendő lakók szelektálását a Mátrai Szeretetszolgálat végzi, az alábbi szempontok szerint:

„Depressziós, összeesett ember nem kell ebbe a közösségbe” – foglalta össze az Indexnek Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat regionális vezetője, hogy milyen családokat nem várnak az ócsai lakóparkba.

Nem elegendő ugyanis a kiválasztáshoz, hogy valaki devizahitelesként elveszítette az ingatlanát, és megfelel néhány további objektív feltételnek, derült ki a területen tartott keddi sajtótájékoztatón. A beköltözéshez megfelelő lelki alkat is kell. Egy, a szeretetszolgálat tagjaiból álló csoport járja majd végig a jelentkezőket, hogy megvizsgálja, hogy az adott család „megfelelő jövőképpel” rendelkezik-e, és beállítottságuk „közösségépítőnek” tekinthető-e. „Közösséget akarunk létrehozni, és ehhez illő embereket keresünk” – magyarázta a helyszínen a rangsorolás szempontjait a programot vezető szolgálat vezetője, Kozma Imre atya. „Fontos, hogy a kiválasztottak érezzék, az élet az egymással való kapcsolatban bontakozik ki” – vázolták fel a válogatás spirituális hátterét."(index.hu)

Aki már mindenét elveszítette és még mindig nem telepedett rá a depresszió, az vagy egy genetikai csoda és valójában még nagyobb családra kellene ösztönözni, vagy egyszerűen csak él valami olyan szerrel, ami lehetővé teszi számára a megfelelő pozitív jövőkép folyamatos fenntartását mind magában, mind a családjában még a legföldönfutóbb állapotban is. Különösen, mivel kötelező elvárt elem a gyerek - akikről szintén gondoskodni kell, erre való képtelenség pedig igazi kiváltó oka lehet az elkeseredettségnek.

Ráadásul ez a kiválasztási folyamat erőteljes diszkriminációt eredményezhet - mi alapján lesz szimpatikus egy család? Buzgó hit? Apuka megnyerő mosolya, anyuka finom sütije, nett rend, ruhák bedobálva a sarokba a fotel mögé? Akinek valaha tanára érkezett az otthonába családlátogatás céljából, az el tudja képzelni egy ilyen környezettanulmány hatásvadász kellékeit. És vajon hogyan lehet pozitív jövőképet bizonygatva vállalva odaköltözni, ahol semmi sincs, se munka, se normális közlekedés, óvoda csak egy rezervátum a semmi közepén? Ráadásul mindezt csak időlegesen, három-öt évre, "közösséget építve" még 79 hasonló körülmények közül érkező családdal?

És milyen pozitív hite legyen annak, aki már akár egy év múlva újra az utcára kerülhet? (Azoknak a beköltözőknek, akiknek meglévő házát a bérleti szerződés aláírásától számított egy éven belül nem tudja eladni a hitelező bank, megszűnik az ócsai bérletük, ki kell költözni a lakóparkból.) Milyen egy éve lesz annak, aki attól retteg, jöhet az újabb költözés (immáron ki tudja hova), gyerekeknek még egy évközbeni iskolaváltás, a szülőknek, ha sikerült a környéken munkahelyet találni, attól való kényszerű megválás?

 

  • A családok jövője. Igaz, a beköltözésnél már alapkövetelmény a pozitív jövőkép, de mi lesz azokkal, akik kikerülnek a lakóparknak csúfolt deviza-gettóból? Ki segít nekik munkát találni, új egzisztenciát alapítani, megkeresni azt a helyet, ahova továbbköltözhet a család? Vagy az teljesen az ő gondjuk, takarékoskodjanak közmunkából? Esetleg a Máltai Szeretetszolgálat kap erre is megbízást, ők menedzselik a 80 család életét az elkövetkező 3-6 évben?  És mi van, ha kikerülnek innen, de nincs hova menniük, ha még reménytelenebb lesz a helyzetük, mint a mostani? Gyerekek intézetbe, ők pedig irány a hajléktalan szálló?

 

Nagy kérdés még a beruházás jövőképe is. Meddig lesznek rendeltetésszerűen használhatóak ezek az ingatlanok? Ki fogja majd az állagot megóvni, mennyi lesz az éves fenntartási költség, és ha a lakók kárt tesznek benne, vajon hogyan hajtják be rajtuk? Hogyan oldható majd meg a rendvédelem, mi lesz, ha elgettósodik a minifalu, ha a sok reménytelen ember egy helyen egyszer csak kezelhetetlenné válik, és netalán óvodát, közlekedést kezdenek követelni meg normális orvosi ellátást? És kik fognak majd beköltözni, ha az első pályázóknak kitelik az ideje, van hosszútávú koncepció a hasznosításra? Vagy annyi bőven elég, hogy lehessen kampányolni a házak között, "nézzétek, milyen szociálisan érzékenyek vagyunk"? Vagy csak egy valós, bár titkolt cél volt, építeni bármit bármi áron, amit egyszer majd jó drágán le lehet bontani, "nézzétek, most már milyen jól megy nekünk, már nincs is szükség rá" felkiáltással?

 

Annak idején készült egy szappanopera Szomszédok címmel, talán itt lenne az ideje, hogy egy igazi "Survivor"-t forgassanak a beköltözők életéről, napi gondjaikról, a környékbe illeszkedésükről. Bár félő, a felvett anyagnak csak nagyon kis százalékát tudná a kormány kampányfilmnek használni ...

 

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr235073164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

komplikato 2013.02.11. 20:01:37

az is megér egy misét, miként lett a "passzív házból" előbb B, majd C (valóságban meg D!) energia osztály.

beszéltem ma valakivel, mesélt sztorit, hogy közmunkásokat is alkalmaztak az építkezésen, de a decemberben ledolgozott időt mai napig nem fizették ki nekik, ámde az ideiglenes munka papírjait se kapták meg, így se fizetés, se segély. Csak így urasan, ahogy itt az ugaron szokás, ugye.

Le_Penseur 2013.02.11. 20:12:28

Hasonlít ez az egész a közmunka programra. Nagyon drága, nem old meg semmit sem, viszont lehet úgy kommunikálni, hogy ez valami óriási eredmény.

Makkasz 2013.02.11. 21:51:19

Én beszálnék olyan programba, ahol folyamatosan lehetne követni egy család életét (mimimalista módon, közös terekből webkamerával), valamint ha lesz valami önszerveződés, önkormányzat, közösségi hely. Szerintem ebből sokat tanulhatnánk, Szociológusok is.
Az hogy ez jó-e a politikának, nem érdekel. Aki bevállaja a webkamet konyhában, nappaliban, annak havi 1000 Ft-ot adok.
A másoktól is befolyó adományoknak fedezni kell a filmezést, archiválást és egy fő PhD-s kutató ösztöndíját, aki elemzi mi történik.

radix 2013.02.11. 22:12:30

ócskalakáspályázat.hu

Legalább a beruházó foghatott párszáz milliót ezeken a kunyhókon.

Vajon fogják majd valaha Orbángettónak emlegetni ezt a csodát, a Hooverville-ek mintájára?

tundrazuzmo (törölt) 2013.02.11. 22:47:38

Hiába az a fenenagy urbanizáció, ugye? A magyar azért a pusztába vágyik, ugye?

Majd dudva és muhar is lesz olcsón szállítva (van néhány kormányközeli cég, aki primőr dudvát tud szállítani 4000 Ft/kg-os áron, jobb mint Torgyán chilei cseresznyéje), és elnevezik Ugar lakóparknak.

Nem is emlékszem, ugye Adynál is happy end lett a vége ennek a sztrorinak? Nem? Biztos nem olvasta az MTI összefoglalót.

Husz_János_Puszita 2013.02.12. 19:57:22

Kár volt ide kattintanom, ettől az ócsai gettótól mindig elönti az agyam a vér.

Husz_János_Puszita 2013.02.12. 20:05:15

300 ezer nettóban benne van bakker a jakuzzi és a gránit járólap. Kártyás villanyóra. Akinek nincs pénze áramra, annak lesz autóra? Mert 4 km-t kell gyalogolni egy zsömléért. Ha beteg lesz a kisgyerek? Áhh nem hergelem magam. Adták volna oda azt a pénzt a családoknak, mindenki jobban jár. Sorsolták volna ki, mint a lottó ötöst.

Husz_János_Puszita 2013.02.12. 20:07:06

Mi a kócos lópikuláért nem vették meg a banktól a lakásaikat nyomott áron????
süti beállítások módosítása