véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngVajon mit államosít legközelebb az Orbán kormány? A kérdés újra és újra napirenden - társadalmunk egy része retteg, hogy megélhetése egy nap alatt romokban fog heverni, míg mások (sógor-koma-jóbarát) dörzsöli a tenyerét, hurrá, újabb zsíros állások a láthatáron. És a félelmek nemcsak az államosításra terjednek ki, hanem a piac újrafelosztására is - ez csak "majdnem" államosítás (iparűzési jogok  hűbéri jellegű osztogatása beépített selyemzsinórtól való félelemmel), amelynek eredményeképp egy-két hónap alatt új nagyhalak jelennek meg  a piacon, olyanok, akik nem megeszik a kishalakat, hanem a folyamatot levezénylő állambácsi (azaz a fideszes politikusok) egyenesen kitiltják azokat (lásd trafik-mutyi).

Ha körbenézünk kiderül, vannak, akik ma is félnek és nem hiszik, hogy nem maradt még osztogatni való cupák: mikor lesz államosítva a pénzváltás? És az alkohol? Mikor jön a szállítmányozás és mikor kerül sor például a taxikra?

"– Az egészségügy, az oktatásügy, a trafikügy, a tervezett „nemzeti alkoholboltok” mind az államosítás irányába mutatnak. Na de hogy még a taxi is kell a hatalomnak?

Minden olyan ágazat kell az államnak, amelynek révén a legjobb jövedelemforrást tudja magának biztosítani. Az említetteken kívül sorolhatnám még a kaszinók bezárását, a szerencsejáték korlátozását is, mert ezek állami kézbe kerülnek. Pontosabban: azok szereznek jogosultságot rájuk, akik a Fideszt támogatják. Mindenki más kirekesztett." (Pásztor Magdolna interjúja Pásztor Györggyel, a Tele5 Taxi ügyvezetőjével, 168ora.hu)

Pásztor György azonban téved, nem az államnak kellenek a legjobb jövedelemforrások, hanem az állam nevében eljáró kormánypárti politikusoknak, illetve azok - folyamatosan éhes - sógor-koma-jóbarátainak. A bekebelezett szektorok hasznai ugyanis nem az állami költségvetésbe áramlanak vissza (azaz az adófizetőket gyarapítják), hanem a nem kirekesztettek magánvagyonát növelik, a legtipikusabb példája pedig a koncesszió. 

 

KONCESSZIÓ KONCESSZIÓ HÁTÁN

 

Mert mit is látunk ma?

Az egyik a "koncesszió" mindenhatósága - az állam, azaz a kormánypárt igyekszik minden egyes olyan szektort saját igájába hajtani, ami egy kicsit is jobban muzsikál. Az állam haszna ezekben az esetekben csekélynek mondható - a dohánykoncesszió esetén például kb. 1-1,5 milliárd a nonprofit cég éves bevétele, amit teljes egészében magára és fontosabbnál fontosabb tanácsadóira meg irodaberendezésre és székházra költhet. Az igazi nagy fogás azonban a teljes dohány-kiskereskedelem lenyúlása - és lassan mindenki tisztában lesz vele, hogy az egészség- meg ifjúságvédelem csak egy jól hangzó maszlag annak érdekében, hogy akár több, mint 500 trafik kerüljön egyetlen kézbe. Ráadásul annak a kezében, aki az első pillanattól kezdve bábáskodott a törvény létrehozásában és bevallottan igen jó kormányzati kapcsolatoknak örvend. És ez még csak a jéghegy csúcsa, az igazi céghálók felderítése még várat magára, ahogy az is, hogy számszerűsítve legyen, a "le a multikkal" szlogen valójában mely magyar oligarchák milliárdjait sokszorozza meg, olyan apróságok pedig a kutyát sem érdekelnek, mint a piac törvényei, az infláció, a kereslet-kínálat, stb.

A fogyasztó, azaz a  választó ellenben rosszul jár:

  • amennyiben nem sógor-koma-jóbarát, úgy ezentúl csak szívhat: sokkal nehezebben jut cigarettához,
  • cserébe viszont drágábban, mert az új kereskedők két és félszeresére emelt árrését (azaz kiemelkedő hasznát) bizony neki kell finanszírozni
  • arra is bizton számíthat, ha a nagy lobbierejű friss kereskedők még magasabb árrést akarnak (magyarul még több haszon kell nekik), azt is megkapják, így még tovább emelkedhet a dohány ára,
  • egyik napról a másikra újabb termékek kerülhetnek a dohánykoncessziósok kizárólagos forgalmazásába,
  • ha pedig a költségvetés van megszorulva, úgy a jövedéki adót meg a koncessziós díjat nyomják tovább az egekig (szintén beépítve a termék árába),
  • és akkor még nem beszéltünk az "új" vállalkozóknak osztogatott kedvezményes hitelekről, állami munkahelyteremtő támogatásokról, hiszen ezek költségvetési terhét is az adófizetőknek kell összeadni, akár megemelt vagy plusz adókból,
  • ha pedig ki akarja kerülni a többletköltségeket vagy szimplán csak bojkottálni akarja a mind elrugaszkodottabbá váló dohánykiskereskedőket, felkutathatja a fekete piaci forrásokat és immáron adómentes termékkel szerezhet be magának tüdőrákot.

 

Koncessziótól félhetnek például az alkoholt árusítók, a fuvarozók, a patikusok és a taxisok is - a haveroknak újraosztott jogok miatt gyorsan megszűnhetnek egzisztenciák, jelenleg még akár jól is muzsikáló vállalkozások. És vajon érdemes ilyen irányú várakozások mellett beruházni, hosszabb távra gondolkodni, új munkahelyeket teremteni? Ha nem sikerül egyértelmű választ adni a kérdésre, lehet érdeklődni koncesszióhoz nem jutó, sok-sok éve trafikkal rendelkező vállalkozóknál.

Ha pedig valami miatt a kormány úgy érzi, bajos lenne az újraelosztás, a legegyszerűbb az egész szektort megszüntetni úgy, ahogy van - a nemzetbiztonsági kártya mindent üt, akár egy nap alatt is. 

AZ ÁLLAMI VÁLLALAT, A NAGY VISSZATÉRŐ

 

A másik megoldás maga a nagybetűs állami vállalat, ami az adófizetőknek kevésbé jó üzlet, a hatalmon lévőknek viszont annál jobb buli: a hívek zsíros állásokhoz és megbízásokhoz juttathatók (már azt is elmagyarázták, ebben semmi kivetnivaló sincs), később pedig "mégsem volt jó ötlet" alapon lehet újra privatizálni, immáron kedves és lojális havernak átjátszva a biztos üzletet.

És miért nem jó a választóknak? Élhet bennünk nosztalgia az egykori szocializmus nagyvállalatai meg paternalizmusa iránt, a teljes foglalkoztatottság és a kiszámítható hétköznapok is nagyon csábítóak lehetnek, azonban az élet újra bebizonyítja majd, nem mind arany, ami állami.

Mert mire is lehet számítani? Kornai János annak idején kitűnően elemezte a hiánygazdaságot és a szocialista állami vállalatokat is - őt segítségül híva leírhatjuk a mai magyarországi pártutasításos állami cégek várható viselkedését rövid- és hosszútávon is.

Rövid távon:

  • lehet cél a nyereség növelése, azonban nagyobbat nyom a latba a felső szervek és a (kormány)párt elismerése, a legfontosabb kritérium: utasítások teljesítése
  • a bürokrácia dönt a piacra ki- és belépésről (ki léphet be és mikor), nem pedig a tényleges tervek, eredmények és kudarcok határozzák meg azt (ha valaki rossz üzletpolitikát folytat, csődbe megy), így a piac törvényei asztal alá söpörhetőek,
  • az állami vállalat költségvetési korlátja puha - bizton számíthatnak rá, ha veszteségesek, majd az állam kihúzza őket a slamasztikából, újabb és újabb tőkeinjekciókkal a felszínen fogja őket tartani, bármi is történik, bármilyen ésszerűtlen, herdáló is a gazdálkodás
  • gyenge az árérzékenység is - ha az állam határozza meg, ki lehet a piacon és mennyiért adhatja el a portékáját, a fogyasztók kénytelenek azt megvenni és annyiért, ami elérhető számukra. És lehet azzal jönni, hogyne, a multik is monopolizálhatják a piacot - hogyne, de épp ezért vannak a versenyhatóságok és a jogszabály adta lehetőségeik, hogy korlátozzák az ilyen irányú magánvállalati tevékenységet. De vajon ki fogja rendre utasítani az állami céget, amelyet pont a kormánypárt hatalmazott fel az egyeduralkodásra?
  • a kereslet államilag biztos - az állami vállalatnak nem kell meghódítania a piacot, elég ha csak elkerüli az olyan botrányokat, amely a pártjának népszerűségét veszélyeztetné.
  • az állami vállalat beszállítói a bürokrácia által determináltak, ahogy az általuk érvényesített ár is. Arról pedig mindenféle pletykák és összeesküvéselméletek keringenek, hogy kormányzati és önkormányzati beruházásokban részvételhez hány százalékot és kinek kell leadni ahhoz, hogy a megbízást meg lehessen szerezni.

Hosszabb távon

  • az állami vállalat is növekedésre hajlamos, ám míg a kapitalista vállalatnál a kockázatot a tulajdonosok viselik és komoly előzetes felmérések, üzleti tervek előznek meg egy beruházást, addig az állami vállalatra ugyanez nem mindig jellemző.
  • önkontroll nincs, a puha költségvetési korlát elmaszatolja a felelősséget, mindenki csak utasítást ad tovább, a rossz döntésekbe belebukni szinte lehetetlen, a beruházási hajlam pedig normálisnak számít. A döntéseket nem a cég vezetői, azaz a bürokrácia alsó vezető hozzák, hanem a politikai felhőrégióiban tanyázó nagykutyák, akik viszont nem kiváló ismerői a piacnak, cselekedeteiket vezérelheti akár a populizmus, a következő kampány vagy épp sógor-koma-jóbarát helyzetbe (beszállítói, tanácsadói pozícióba) hozása. Vagy simán csak olyan beruházást ötletelnek ki, amelynek segítségével a lehető legtöbb pénzt lehet kilapátolni az állami vállalatból.
  • az igazi állami vállalatnak hosszabb távon sem kell szembenéznie a piac farkastörvényeivel - ha mást nem enged be a kormánypárt az adott piaci szegmensbe, akkor egyeduralkodó lesz, ha pedig beenged, még akkor is meg lehet határozni a fix árakat, nehogy verseny legyen. A szubvenciókat is el lehet úgy rejteni, hogy ne tűnjenek fel az uniós szerveknek és megfelelően kacskaringós érvrendszerrel még akár a versenykorlátozás is megmagyarázható.

Egy biztos, az állami vállalatoknak hatalmas rezsije van, azt pedig ki kell fizetni, akár nyereségesek, akár nem - ez pedig azon adófizetők feladata, akik nem látnak be a paravánok mögé és fogalmuk sincs arról, valójában mibe öntik a pénzüket zsákszámra. Ahogy azzal sincsenek tisztában, jó szakmai vezetéssel és kellő hozzáértéssel lehetne-e egy céget (cégcsoportot) öneltartóvá vagy netalán nyereségessé tenni, vagy eleve csak veszteségesen működhet. És felmerülhet az a kérdés is: minek kell az állami portfólióba patika, mobilszolgáltató, programozó cég, meg minden más, ami épp szembejön? Létezik olyan ember, aki mindezt rendszerbe foglalja, átlátja agyilag és rentábilisan tudja működtetni, vagy jobb, ha hozzászokunk, nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal?

Az uniós határok miatt a választóknak nem kell mindig a hazai termékre hagyatkozni - nem túl nagy erőfeszítések árán külföldön is beszerezheti azt, amihez itthon esetleg nehezebben jut hozzá az állami miatt, illetve bizton számíthat a feketepiac rugalmasságára is. A szolgáltatásokkal azonban már nagyobb gond van: 

  • ivóvizet nem lehet máshonnan beszerezni és a szemetet sem lehet akárkivel elvitetni
  • az egészségügyi ellátás kapcsán hellyel-közzel már mindenki tisztában van azzal, ha nincs megfelelő anyagi helyzetben vagy nincsenek kellő politikai kapcsolatai, akkor megélt éveinek száma drasztikusan el fog maradni a várakozásaitól
  • az államosított köznevelés államosított színvonala is csak a módosak által kerülhető ki,
  • a közműszolgáltatók esetében pedig az igénybe vevő tudja, hogy mindig az épp irányadó szeleknek (azaz a hatalomnak) van kiszolgáltatva: ha áremelés jön, akkor többet fizet (akár az infláció méretének többszörösével is), kampányidőszakban viszont számíthat az infláció rendszerből eltűntetésére, illetve az agresszív rezsicsökkentésre is. Igaz, később ez még drága mulatság lesz, de ki emlékszik már a szocializmus visszaszorított inflációjára és annak hatásaira?

És igen, ezek az állami vállalatok már nem azok a nosztalgikus kádári állami vállalatok saját bölcsivel-ovival, balatoni üdülővel és teljes foglalkoztatással ...

És mi lesz, ha majd új párt kerül a kormány mögé?

  • Először is a sógornak új komája lesz - akinek pénze van, könnyen talál új kapcsolatokat, sok nagyvállalkozó pedig kimondottan büszke arra, "rendszerfüggetlen", azaz bárkinek behódol és kedvez, ha arra van szükség.
  • A kisebb érdekérvényesítő képességű koncessziósok félhetnek - egy-két szabálytalanság feltárása után kieshetnek a pikszisből és helyüket immáron egy új sógor-koma-jóbarát veszi át,
  • de az is lehet, a következő rezsim újra megnyitja a Fidesz által lezárt piaci szegmenseket,
  • a sok-sok állami vállalathoz pedig vagy beülteti saját embereit, vagy privatizálja azokat, csökkentve az adófizetők terhét.

"A sorsnak (...) nyilván káröröme telik benne, hogy megajándékozhat bennünket ilyen Vitézjancsikkal és Vakondlikakkal. Próbára akarja tenni a türelmünket. Ha az ember körülnéz egy kicsit, bőven talál ilyen jellemtörpéket. Amikor az állam rájuk varr valami címet, a zsiráf sem hordhatná magasabban a fejét, mint ők. De nézd meg, hogy összeomlik a sok vitézjancsi, ha az állam visszaveszi tőlük kölcsönadott tekintélyét. Léket kapnak, és kimegy belőlük a levegő, mint a marhahólyagból. Olyan szánalmasak, hogy az ember elfelejt beléjük rúgni." Karácsony Benő

Az, hogy mi lesz a következő államosítás (koncessziósítás) tárgya még nem tudjuk, de azt igen, hamarosan kiderül. És ennek eredményeképp sokak számára beborul.

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr105373241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don Quixote de la Ferko 2013.06.23. 18:02:27

@Lеncsés István:

Tévedésben élsz, nekem nem fáj, hogy hülye vagy.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.06.23. 18:06:34

@tildy:): a törvényben nincs szó arról, hogy hova lehet dohányboltot tenni és hova nem, egyedül a törvény agyonmagyarázásával azt érték el, hogy plázában ne lehessen (24 órán át közterületről megközelíthető önálló üzlethelyiség). Az pedig, hogy azért lehet iskola-óvoda-kórház mellett, mert nincs benne a törvényben ennek ellenkezője, elég átlátszó magyarázkodás - azért nincs benne, mert a Fidesz nem akarta, hogy benne legyen. És ezt senki másra rá nem tudja kenni, plusz ha akarná, akár most is egyetlen nap alatt belekerülhetne, mint a fagyi meg a két és félszeres árrés.

szóval a törvény nyomokban ifjúságvédelmet is tartalmaz, ami valójában semmivel sem több, mint a régi szabályozás volt ... (ugye eddig sem vehetett 18 év alatti dohányterméket)

Frőczy Sanyi 2013.06.23. 18:16:14

@Lencsés István:
"Nem én tettem ki a facebook oldalamat , hanem egy anonim akinek szintén fájt az igaz mint neked , és ezért regisztráltak a nevemmel , hogy lejárssanak , de aki ismer tudja hogy jó vagyok ."
Ha szabad megkérdeznem hova regisztráltak a neveddel? Ide? Most akkor nem is te vagy te?

"Nekem nincsenek favoritjaim . Az alaptörvény is jó , meg az összes törvény amit most csinálnak , ha újítanak , vagy módosítanak , az azért kell mert még jobb ötlet van , ennyi ."
Az összes törvény jó? Ez eleve lehetetlen, mert amit ember csinál, ott becsúszik egy-két hiba. Arról nem beszélek most, hogy kb. minden, ami törvényt hoztak úgy rossz, ahogy van.

"A MAGYAR közbizalom az sok minden miatt negatív , példéul azért mert te fosva anonimul hazudozhatsz , ez az egyik legfőbb ok ."
Már bocsánat, de ha valaki névvel hazudik az miben különbözik az anonim hazudástól? Tiltsuk be az anonimitást? Cenzúrázzuk a netet? Legyen központi hazugság? Nyelvtannáciskodás #1: a magyar csupa kisbetű

"A jövő csak magunkon múlik , nem máson ."
Ebben kivételesen igazad van.

"A gazdaság most növekedett azaz egy újabb hazugság ."
Igazad van ebben is. Bár, mint Gyuri óta tudjuk a negatív növekedés is növekedés.

"Maffia OLASZORSZÁG - ban van , megint ( mindig ) hazudsz ."
Maffia nem csak Olaszországban működik. Nyelvtannáciskodás #2: csak az első betűt kell naggyal írni.

"Ami most van rendszer az jól működik , mutatják az eredmények . "
Sorolj már nekem eredményeket, legyél szíves!

"A trafikosok maradhattak volna trafikosok , ha jó a pályázatuk , de nem lett az így beszopták , meg is érdemlik ."
Már bocsánat, de leírták már mások is. Ha eddig kb 10x annyi helyen lehetett árusítani cigarettát és egyéb dohánytermékeket, mint mostantól, akkor hogyan lehetett volna ugyanannyi trafikos? Teljesen mindegy, milyen minőségű pályázatot nyújtottak be, sokszor le volt már előre zsugázva ki fog nyerni (lásd a szekszárdi híreket). De logikádat követve ennyi erővel miért is működik az országgyűlés? Az ellenzék nem nyert, beszopták, hallgassanak. Működik nélkülük is a törvényhozás. Ezt már Rákosi is megmondta elég rég...

"A rezsicsökkenés is jó , aki azt nem tarja annak , az hülye ."
Akkor hülye a rengeteg közgazdász, energetikai szakember, stb.

Szánalmas vagy hallod. Aki veled nem ért egyet, az szerinted hülye. Aki nem nyert, az beszopta. Csak egyszer forduljon meg a széljárás, készítheted majd a szopóálarcot :)

Lеncsés István 2013.06.23. 18:28:30

@Lencsés Irén: Nem szép anyámat idehamisítani . Mocskos anonimok !
Büszke vagyok a nevemre . Büszke vagyok arra , hogy a városi lap sportkommunikátora vagyok . Csak mellékállásban pékeskedem .

Pan Modry 2013.06.23. 18:29:18

@Lencsés István:
A jo palyazathoz mutyihavernek vagy tovig benyalonak kellet volna lenni. Ezt ti elcsaltatok, lasd szexardon ki is derult. En tudom milyen egy tisztesseges transzparens tender, na ez nem volt az. Eppen ezert szurkolok redingnek hogy a mocskos bandatokat buntesse meg jol, azt elinteztetek mar hogy magyaro az eu harmadik legcsorobb orszaga lett, ez pontosan jelzi hogy mennyit is ertek, szart se!

Lеncsés István 2013.06.23. 18:29:37

@Szabványok: Még másolni sem tudsz rendesen , nem hogy magyarul irni .

Pan Modry 2013.06.23. 18:30:35

@Lеncsés István:
Ja, csak egy sportkommunikator vagy. Koszonjuk Emese!

Lеncsés István 2013.06.23. 18:32:05

@Pan Modry: Ez egy szép ország . Engem is felnevelt . Nevelő anyám pedig rendes asszony volt . A nevemet az aznapi ebédről kaptam amikor találtak és nagyon is tetszik .

Pan Modry 2013.06.23. 18:41:50

@Lеncsés István:
Hat engen nem az orszag, hanem a szuleim neveltek. Valoszinu azert nem vagyok egy akkora szar alak mint te.

intézetis utcagyerek (törölt) 2013.06.23. 18:47:25

Rohadt büdös mocskos szemét hazug pénzéhes banda! Hogy rohadnátok meg mind ott ahol vagytok!! Remélem a fülkeforradalmárok fognak elsőként éhen pusztulni! Szemét gecik!! A zsebemből lopjátok ki a pénzt!! Hogy rohadnál meg te büdös cigány aljas tetű hazug geci!! Utállak mint a szart!! Éljenezni fogom a napot, amikor végre megbuktok, ha nem úgy elfogok innen húzni a picsába mint annak a rendje! Elegem van belőletek! Nyúljátok le a jó büdös qrva anyátokat azt!

Reszelő Aladár 2013.06.23. 18:57:04

Ezt a sok sületlenséget. Ha az a kiindulás, hogy jobb egy külföldi multi mint egy magyar oligarcha... Az egyik legálisan viszi a haszon 91% ki adóoptimalizálás után. A másik is optimalizál de legalább egy része itt marad.

Nem vagyunk germán/skandináv típusú maximális átláthatóság, minimális korrupció országa. Sosem voltunk az. Persze ebben a mai uniós világban ez nem számít.

Szabványok 2013.06.23. 19:05:17

@Lеncsés István:
A tartalommal egyetértesz, csak formai kifogásaid vannak?

Null Problemo 2013.06.23. 19:10:55

@poszt
Azt hiszem, egeszen veletlenul a "kommentirodalom" igazi gyongyszemet ihlette a cikked. A kedves olvasot, akinek eszebe jutott a teljes Lencses klan megidezese, valami Pulitzer-szeruseg siman megilletne.
Barnalany meg egyszeruen Cool.
Bravo emberek! Chapeau!
:)))))

Szabványok 2013.06.23. 19:13:46

@Lencsés István:
"Ha idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :)"
Elnézést, ha valahol tévedtem.

"A gazdaság növekedett , ez is bizonyítja hogy az államosítás jó ,"
Az, hogy az államosítás visszaveti a gazdasági növekedést az elmúlt 150 évben számtalanszor bebizonyosodott.

" és azt is bizonyítja hogy hazudsz , ráadásul fosva ."
Nem, nem hazudok. Mi is a bajod a székelési szokásaimmal? Vagy mit értettél azon, hogy "fosva"?

"A rezsicsökkenés is jó , aki azt nem tarja annak , az hülye ."
Utoljára 30 éve hallottam ilyen "érvelést". Ezzel - véleményem szerint - magadat minősítetted le.

"Egy EMBER hogy lehet et ?"
Óh, én láttam már ilyet, hogy embert elvtársnak szólítottak!

":O 40 - 50 éve meg se voltam , nehezen vehetnám elő" ....
Nem sajátodat veszed elő! Pont ez a baj, hogy a zemberek nem tanulnak a történelemből. Egyúttal szeretném felhívni a figyelmedet, hogy a most idézett mondatodban hibásan toldalékoltál.

Buga.Jakab 2013.06.23. 19:18:51

mindent álamosítani fog a fidesmaflaálam !

sajnos értékteremtés nics, ergo a meglévő javakat lehet újraosztani a mafia tagoknak... vazalusoknak stb

Szabványok 2013.06.23. 19:20:38

@Lencsés István:
"Nincsenek kommunisták , el vagy tévedve jó pár évvel . "
:-) Nem is mondtam, hogy kommunisták vannak. A 'kommunista' szó sok évtizedre lejáratódott. Azt írtam, hogy "ezt is a kommunistáktól vetted át".
Magyarul ma nincsenek (bevallott) kommunisták, viszont az elveiket, módszereiket, sőt ideológiájukból is sok visszaköszön: a kollektivizmus, a munka felértékelése, a tőke leértékelése, az imprlzmusellenesség, sőt kapitalizmusellenesség, a profit eredendően rossznak beállítása, a szabad piac bírálata, szociális intézkedések, stb.

Kalmár 2013.06.23. 19:22:59

@morgás joga mindenkit megillet:

Eddig nem vehetett kiskorú, mostantól NEM TUD VENNI.

Nagy különbség.

A cigi lobbi le van szarva.

25000 ember hal meg évente, 30% fölött a dohányosok aránya. stbstb.

Ј.László 2013.06.23. 19:24:27

@Kalmár: "Eddig nem vehetett kiskorú, mostantól NEM TUD VENNI."
- Miért nem tud venni?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.23. 19:24:47

@morgás joga mindenkit megillet: Ez esetben pedig vizet isznak , bort predikalnak. Nem ertem, miert kell igy beallitania kozvelemenyem elott, hogy direkt a kiskoruak vedelme miatt teszik ezt, mikozben szo nincs errol.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.06.23. 19:38:54

MONDJUK ENGEM AZ SEM ZAVARNA HA TELJESEN BETILTANÁK A CIGIT.HA NINCS AKKOR DOHÁNYZÓK S7NCSENEK.A JÁTÉKTERMEK BEZÁRÁSA IS KEVESEBB EMBERNEK OKOZOTT PROBLÉMÁT MINT AHÁNYAN JÓL JÁRTAK.
A KÖZMŰCÉGEK ELHERDÁLÁSA A HORN KORMÁNY LEGNAYOBB BŰNE VOLT.

Bretschneider detektív 2013.06.23. 19:44:54

@cso zsi: Én azt hittem, a sportkommunikátor az, aki a pálya széléről beszólogat.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.06.23. 19:44:55

M@morgás joga mindenkit megillet: most komolyan,nem mindegy hol lehet cigit venni?nem az a lényeg hol nem lehet szívni?Budapesten tök mindegy hol van mert 500 méteres körzetben biztos van egy ,óvóda,iskola,korház,nyugdíjasotthon,stb

Lеncsés István 2013.06.23. 19:49:47

@cso zsi: A székesfehérvári polgári körösök pillanatok alatt találtak nekem munkát.

Bretschneider detektív 2013.06.23. 19:52:33

@Pan Modry: Meg hobbipék! :-D Rég röhögtem ennyit.

Tyreo 2013.06.23. 19:53:40

OFF: De annyira röhejes nem bírom magamban tartani. Szanyi Tibornak sikerült még a Fidesz-nél is kommunistábbnak lennie.
"Ha valami korszakváltás lehet, akkor ez az:
ALÁÍRÁSGYŰJTÉS A FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEM BEVEZETÉSÉÉRT
alapjovedelem.hu"
egy órája sikerült ezt összehozni Facebookon :D

cso zsi 2013.06.23. 19:57:41

@Gyurma73: A játékterem nem egyenlő a kocsmai pénznyelővel.
Más kategória költi a pénzét a két helyen. A játéktermek bezárása több iparágat is befuccsoltatott, pl. biztonsági cégek, szervizek, informatikai fejlesztések.
A cigit rühellem én is, de ami most folyik, az nem a nép bagóról való leszoktatása, hanem a feketepiac felvirágoztatása.
Azt is írták korábban, hogy új cigarettamárkák jelennek meg a piacokon. Legális lesz a Priluki, vagy a Mutyifilter?

cso zsi 2013.06.23. 19:59:05

@Lеncsés István: Alcsútdobozi barátnővel ez nem is kérdéses.
Azt tudja, hogy mellette még társkeresőn is regisztrálva vagy?

M_R 2013.06.23. 20:01:57

@cso zsi: Ez nem lep meg.. a "menyasszonyát" normális ember bottal sem piszkálná meg :)

M_R 2013.06.23. 20:03:43

@Lencsés István:
"Nevess amíg megteheted , mert ebben a formában már sokáig nem fogod megtenni . :) ;) :D"

Fenyegetsz, te kis netpatkány?

Szociknak vége 2013.06.23. 20:07:01

@cso zsi: A WHO meg kitüntette a Viktort ugyanezért.

Tiszta hülyék szerencse hogy a mi kommancsaink mindent jobban tudnak..:DDD

Most megint hogy fog csalni a fidesz Baján? 2013.06.23. 20:26:59

El kell menni szavaznod mindenképpen. Ne legyél lusta, megalkuvó, beletörődő!

Most a léted a tét, bármi áron le kell váltani ezt a bandát.
Ha netán újra kétharmadot kapnak, ( mert az övéik elmennek szavazni, sőt a listáik alapján fel is szólítják ha nem)jöhetnek az újabb lenyúlások.
Viszik a házad, az autót,. a feleséged..stb

Orbán birkamenet takarodj!

komplikato 2013.06.23. 20:31:54

Most voltam a 18-ik kerületben valakivel beszélgettem egy padon ülve, velünk szemben pedig egymástól kb. 8 méterre ott figyelt két darab Nemzeti Dohánybolt.

A beszélgetés témája meg az volt, "hogy lehet ennyire undorítóan ronda f*s színű táblát tervezni?"

Nem baj, államosítják a dohányt, a szerencsejátékot, szemétszállítást, szippantósokat, az alkohol árusítást, a patikákat, a taxikat ... és majd akkor jön a TE munkahelyed is, mert megmondták, hogy erre kaptak felhatalmazást 2010-ben, bár erős gyanúm, hogy a felhatalmazóknak elfelejtettek erről szólni. Szimplán ÁTBASZTÁK őket.

Amadeus62 2013.06.23. 20:40:37

@komplikato:

Az alkoholt nem fogják (pedig biztos szeretnék) ez bukást hozna létre, a cigimutyi annyira nem volt gáz úgy tűnik. De a pia az az lenne, és ezt ezek a köcsögök is jól tudják!

komplikato 2013.06.23. 20:44:40

@Amadeus62: Egy francot nem, elmentek a falig egy ügyben, kettőben, sokban.
A népek sz*rt se csináltak, háborognak pár napig az interneten, meg egymást közt, pár tucat vagy max. pár ezer ember hőzöng 1x vagy 2x az utcán (amit úgy se mutat a média), aztán lóf*sz sem történik.

Most már pontosan tudják, hogy bármit megtehetnek.

A Jobbik is most ébredt csak föl földügyben, miközben ezerrel mentek a dolgok a háttérben? Nem akkor kell elkezdeni tüzet oltani amikor már magától kialszik a ház ...

Amadeus62 2013.06.23. 20:50:18

@komplikato:

1998 és 2002 között se volt tüntetés, csak neten háborgás (akiknek volt), nemde?
Csak a fidesznyik szokása a tüntetés...

Szabványok 2013.06.23. 21:16:43

@Frőczy Sanyi: "azt a reklámot én is láttam. Azt hittem lehányom a képernyõt. A zembereket a zállam nevû maffiaszervezettõl mikor védi meg már valaki?"
Én már öreg vagyok, láttam ilyet eleget.
A tapasztalat azt mutatja, hogy senki (sem EU, sem Greenpeace, sem ENSZ, sem a Párt) nem védi meg a zembereket az államtól. A zembereknek kell megvédeniük magukat az államtól.
Ennek legdurvább formája a forradalom, de szerencsére kultúrált korunkban van példa a vértelen forradalomra, rendszerváltásra is. Remélem nem fog annyira elmérgesedni a helyzet, hogy békés tüntetésekkel, szabad sajtóval, bátor véleménynyilvánítással, választásokkal ne lehetne normálisabb irányba terelni az országot.
Szerintem rosszul teszi, aki segítségre vár.
Segítsd magadon, az isten is megsegít!
Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül!
Tudjuk, merjük, tesszük!
Mindenki a maga cseresznyéje kovácsa!

Szabványok 2013.06.23. 21:38:02

@Gyurma73: "A KÖZMŰCÉGEK ELHERDÁLÁSA A HORN KORMÁNY LEGNAYOBB BŰNE VOLT."
Két jó húzásuk volt: A Bokros csomag és a szolgáltatók privatizálása. Ha nem privatizálták volna a szolgáltatókat, akkor a 40 éves lejtmenet folytatódott volna.
Hibájuk volt, hogy pl. a MÁV-ot nem privatizálták. Eredmény? Egy hatalmas, rengeteg embert foglalkoztató, pazarló, rossz minőségű, lepusztult vasút. Káosz, döntésképtelenség, permanens átszervezés, mindenki kapaszkodik aaz íróasztalába. Kiskirályok, bebetonozott idióta, seggnyaló 'szakemberek'. Rengeteg pénzszivárogtatási lehetőség, mutyis tenderek, értelmetlen, pazarló fejlesztések, csak, mert úgy alakulnak a kapcsolatok.
Fejlesztésre csak EU-s pénz van, de azt is szétfolyatjuk. Még a működésre is állami támogatás kell a Te, meg az én adómból.
Végigfigyeltem pár E.On tendert és pár MÁV tendert.
*Az egyiknél van egy vérprofi vevő, aki nézi a műszaki tartalmat, árat, logisztikai feltételeket.
*A másiknál meg tipikusan a majdani nyertes írja a tender szövegét...

Na, vajon kitaláljátok melyik a magáncég és melyik az állami cég?

midnight coder 2013.06.23. 21:42:37

@Szabványok: Kissé naiv vagy ha azt hiszed, hogy a gengszterváltáshoz különösebb köze volt az átlagpolgárnak. Vagy hogy annyira az állami diktatúra zavarta. Nem. A polgárt akkoriban leginkább a nem ipari hulladék kategóriájú termékekhez való korlátozott hozzáférés zavarta. És miután meglett a Gorenje a Bécsi út túloldaláról, de a melóhely viszont, ahol ő termelte a szintén csak a KGST-n belül eladható ipari hulladékot bezárt, viharos sebességgel választotta vissza a hatalomba a volt állampártot. Más kérdés, hogy addigra Hornék már ha akarták volna sem tudják visszaváltoztatni a rendszert. De miért is akarták volna, amikor a dolog az ő szempontjukból jobban nem is sikerülhetett volna...

Lеncsés István 2013.06.23. 21:43:31

@cso zsi: Ott ismerkedtünk meg . Még nem töröltem magam . Fáj az igaz , hogy nekem van barátnőm ?

midnight coder 2013.06.23. 21:44:36

@Szabványok: A szolgáltatók privatizálása _nagyon_ rossz ötlet volt. Ezek ugyanis kvázi monopolhelyzetben vannak, viszont stratégiai jelentőségűek.

Ј.László 2013.06.23. 21:49:09

@midnight coder: Viszont hatósági árasok, te sok eszű. Lásd most rezsicsökkentés.
A nem lakossági téren pedig már rég nincsenek monopol helyzetben, utána nézhetnél!

Mr. Waszabi 2013.06.23. 21:53:54

Az államosítás csak egy nettó hazugság volt, ez jól látszik mára. Azért, hogy a tömegek elfogadják a piac ujrarendezését, állami érdek alapon. MOstanra már jól látszik, hogy ez valójában csak a magán tulajdon átrendezését jelenti más magántulajdonosok kezébe, az állam hatalmának segítségével.
Nem akar a bank alkudozni az önkormányazti adósságról? Nosza, államosítsuk, azután vessünk ki adót a bankokra. Látszólag nincs összefüggés a kettő között, jogi értelemben, ám az eredmény még is ugyanaz. Aki nem adja magától, amit az állam megkíván, attól erővel elveszi. Jó érzelmi indokokat lehet erre találni, ügyesen csinálja Orbán: 15. éve manipulálja a magyar embereket és láthatóan sikerrel. Az persze más kérdés, hogy a piacgazdaság elsorvasztása sokkal nagyobb károkat okoz a hiszékeny, érzelmileg manipulált lakosságnak, mint ami előnyöket a miniszterelnök ígért nekik.
Az állásaikat most vesztik el - ő 2020-ra ígért újakat. Ok, de addig mi lesz?
Aki megkereste eddig a havi 220 átlagot a kapitalistánál, az mit fog szólni a közmunkás 93 ezerhez? Vagy 72 ezer munkanélküli segélyhez? És a gyerekei mit fognak szólni hozzá?
Megmondom: rájönnek, hogy Orbán nagyon vaskosan átbaszta őket. Nem kicsit, hanem nagyon.
Vajon, az államosított energiavállalatoknál dolgozóknak az MVM továbbra is annyit fog fizetni, mint amennyit eddig piaci alapon megkerestek? Nem hát, különben nem tudnak nyerészkedni az állam az államosításon. Az átlépéskor alá fogják hát írni a 150-ezres bért, mert nem akarnak még kevesebből nyomorogni.
Ébredni kéne végre, hogy nem a kapitalista zsákmányol ki minket, hanem ez a kormány. Hogy ez a célja, nem más. Megmondta Orbán 2 éve, hogy olcsóbb munkaerőt akar, így akarja versenyképessé tenni az országot. Meg is csinálja - így csinálja meg. Nem a közterheket csökkenti, hanem a munkabért. Az mellékes apróság, hogy közben a fogyasztást úgy megadóztatja, hogy nyikkanni se tud a felhasználó, mert még arra is lesz adó. Kush-adó:)
Esemény előtt kéne ébredni, nem utána - akkor már késő lesz. Hülyének lenni jog, de nem kötelező - egyelőre.

cso zsi 2013.06.23. 21:55:17

@Lеncsés István: Szomorú, hogy erre kellett fanyalodnod. Én az összes nőmmel úgy ismerkedtem meg, hogy odamentem hozzá, és beszélgettünk egymással. Igaz, akkoriban az emberek beszélgettek egymással, nem csak cseteltek a fészbúkon. Van, akinek "ezt dobta a gép", van, aki maga választ.

Mr. Waszabi 2013.06.23. 22:02:12

Jól hangzanak ezek a kapitalista ellenes kirohanások, de azért számolni érdemes, mielőtt elhisszük. A jelenleg dolgozó, adózó alkalmazottak 3,8 milliós létszámából mintegy 2 millióan valamely külföldi vállalatnál dolgoznak. A maradékból mintegy 1,2 millióan azoknak valamely alvállalkozóinál, beszállítóinál. Az állam alkalmazásában 650 ezren állnak.
Hány családot érint tehát az államosítási törekvés hátrányosan? Tessék számolni. A többséget, ennyit elárulok.
Ébredni kéne végre - orbitális hazugság kampány folyik a magyarok ellen. Nem, nem a külföldiek részéről, hanem az Orbán kormány részéről. A non plusz ultra, hogy ezt azon adófizetők pénzén teszik, akiket nyomorba taszítanak. Én ezek után gondolkodnék legalább azon, hogy tapsoljak-e hozzá.

cso zsi 2013.06.23. 22:04:56

@Ј.László: Ja. Hatósági.
Azt mondja a csóró szomszéd, hogy e hóban ezeröccá' a megtakarítás, idén eddig meg hét és fél körül van.
Egy átlagos napon egy átlagember is többért kajál, mint a havi megtakarítás.

Ј.László 2013.06.23. 22:08:27

@cso zsi: És az élelmiszer áremelkedés havi szinten az utóbbi egy évben több volt mint a rezsicsökkentés.

susu64 2013.06.23. 22:32:20

@Pan Modry: Hát kisbarátom, függetlenül trafiktól meg miegyébtől, magyarországból csóró ország - nézz utána az adatoknak, kérlek, 2002 és 2010 között lett. Azután, végigültem jó néhány tendert azokban az években, ahol már a kihirdetés előtt tudni lehett, hogy ki a nyerő. Azt nem mondom, hogy most sincs ilyen, de lényegesen kevesebb, ebben biztos lehetsz. Harmadszor, aki leír, le mer írni ilyen mondatot, mint te Redinggel kapcsolatban, az hazaáruló, és annak semmi keresnivalója nincs itt. Redingnek és cimboráinak nem az állítólagos demokrácia hiánya meg miegyéb fáj, hanem hogy a haverok pénztárcája vékonyabb lett. Ez fáj az itthoni vazallusainak is.4

cso zsi 2013.06.23. 22:35:19

@Ј.László: Akkor egyről beszélünk.
Akiknek fáj a közüzemi díj, azokon pont nem segít a "kedvezmény", akinek viszont van mit a tejbe aprítania, tud fogyasztani 1000kWh-t havonta, annak már jól jön a 10%.
Kb olyan, mint a "cseréld le az öreg Lehelt-, mert sokat fogyaszt", bár nincs miből cserélni, akinek mégis, az rájön, hogy öt évre vett új szart, és a "megtakarítás" pont a kukába kerül addigra. Ha részletre vette, akkor mínuszban lesz.
Más ellenben megveszi a félmillás kétajtóst, és a telepakolása sem okot gondot hetente-havonta. Bár az sem fog 25-30 évig menni, mint a Lehel.

susu64 2013.06.23. 22:46:03

@Pan Modry: Szerintem nem tudod, miről beszélsz. S kíváncsi lennék néhány múltbéli"transzparens" tenderre, mondjuk ellenpéldaként a 2002 - 2010 közötti időben. Csak emlékezetből, mennyit kellet visszafizetni a "transzparencia" miatt a csepeli szennyvíztisztító, a négyes metró miatt. S most sorban állunk a gönyűi kikötő miatt is, azután pl. a Malév feltőkésítése, mind csupa nyertes transzparens tender és végrehajtás. Legalább hülyeségeket ne beszélj, ha már elhúztál innen, ahogy Ferkó tanácsolta.

Lencsés István 2013.06.23. 23:16:54

@Petyat: Kommunisták nincsenek . A FIDESZ ami nagy kezdőbetű konzervatív , és demokrata , benne van a nevében , szóval ne hazudj fosva . MAGYARORSZÁG , nagy kezdőbetű , az hogy kicsivel írtad az szégyen és divatmagyarságot jelent .

@Frőczy Sanyi: Ha idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) Ide regisztrált sok anonim az én nevemmel , mert fájt nekik az igaz , és mert le akarnak járatni , de hiába próbálkoznak , aki ismer az tudja milyen vagyok . Az összes törvény jó . Amiben hiba volt , javították . Én nem hazudok . Az anonimitás be is lesz tiltva , és az nem cenzúra , csak nem fogják engedni a fosva hazudozást . Ilyen nincs , hogy : " ..... nyelvtannáciskodás .... " . Nem negatív növekedés volt , hanem pozitív , és nem Gyuri , hanem GYÖRGY . Azaz hazudsz megint . 4 eredmény . : Rezsicsökkentés , minimálbéremelkedés , erősebb forint mint 2002 - 2010 között , gazdaság növekedés , de még sorolhatnám csak most három a magyar igazság és egy a ráadást írtam . Ugyanannyi nem lehetett , de az kapott akinek jó volt a pályázata . Nem volt lezsugázva , ez nem kártyajáték . Közgazdászok , energetikai szakembereknek tetszik a rezsicsökkentés , nem kell hazudni . Nem érdekel a rólam kialakított véleményed , ami hazugság . Ilyen nincs hogy " .... szopóálarc .... " . A szél folyamatosan fordul , ezt IS beszoptad . :) ;) :D

@Pan Modry: Ékezetek használatát tanuld meg , vagy nem reagálok rád többet ma ezen a blogon . Nincs ilyen hogy . : " .... mutyihaver , tövig benyaló .... " . Én nem csaltam el semmit . Szekszárd , tiszteld már meg a MAGYAR várost legalább ha már egy divatmagyar vagy , aki hazudozik fosva . Nincs banda . Redingnek köze nincs MAGYARORSZÁG - hoz . MAGYARORSZÁG rövidítve , kisbetűvel írva szégyen , és szint alatti te fosó anonim divatmagyar . A gazdaság növekedett , szóval hazudj csak tovább , magadat égeted . :) ;) :D

@Szabványok: Az államosítás jó , ezért növekedett a gazdaság . Fosva , nem tudod mit jelent ? :O Ha idézel , pontosan tedd . A fosva azt jelenti hogy félve , név nélkül , ahogy te is írogatsz . A tényt nem kell érvelni . elvtársak mér rég nincsenek , el vagy tévedve pár évvel .... Ilyenek nincsenek hogy . : " .... zemeberek .... " . Nincsenek kommunista elvek SE . A profit sosincs rossznak beállítva , újabb hazugság .

@M_R: Nem fenyegetek , ez lesz . :) ;) Patkány hogy tud internetezni te szerencsétlen ? :D

Szabványok 2013.06.23. 23:47:29

@midnight coder: "A szolgáltatók privatizálása _nagyon_ rossz ötlet volt. Ezek ugyanis kvázi monopolhelyzetben vannak, viszont stratégiai jelentőségűek."

A MÁV-ra pontosan ugyanez állna,nem? Nem privatizáltuk. Milyen lett? Csődtömeg. Ez lett volna a szolgáltatókból is, ha nem privatizálják.

Amúgy a monopóliumot egész jól sikerült kiküszöbölni. Ma már nem "a szolgáltató" van, hanem külön hálózati engedélyes és külön kereskedők.
Attól veszed a villanyt és az internetet, akitől akarod, _verseny_van_. A hálózati engedélyes elméletileg monopol helyzetben van, de őt (tényleg!) szigorúan ellenőrzik, rá mindenféle szabályok vonatkoznak.
Különben is a hálózat üzemeltetése a kisebb költség, jól átlátható, jól szabványosítható, azzal nem lehet sokat trükközni.

Szabványok 2013.06.23. 23:59:57

@Lencsés István:
"A fosva azt jelenti hogy félve , név nélkül , ahogy te is írogatsz."
Áhá! Szóval megint ezzel a névbevállalással jössz! Nem értelek. Jól láthatóan a zemberek 99,9%-a az úgynevezett nickkel azonosítja magát a neten. Te miért különcködsz?
Arról nem is szólva, hogy a Lencsés István csak annyival több, mint a "Szabványok", hogy akár lehetne egy magyar ember neve.

"A tényt nem kell érvelni ."
Hú, de furcsán Te beszélni magyar!
Helyesen úgy hangzana, hogy:
"A tényeket nem kell érvekkel alátámasztani."
De amit írtál, az nem trivialitás. (Emlékeztetőül: "Az államosítás jó.") De még ha tény lenne, akkor is érdemes hivatkozni objektív bizonyítékokra.

"elvtársak mér rég nincsenek"
:-) Valóban. Csak épp nosztalgikus, hogy ma pontosan azokat a szövegeket hallom bizonyos emberektől, amiket 40-50 éve az "elvtársaktól".

"A profit sosincs rossznak beállítva , újabb hazugság ."
Igen? Akkor meg miért baj, hogy a szolgáltatók 18 évig 9% eszközarányos profitot vittek haza és ezentúl is szeretnének a hálózati engedélyesek?
Az általam idézett tévéhirdetés pontosan annyira volt profit ellenes, tőke ellenes, mint Kádár bármelyik beszéde a '70-s években.

Petyat 2013.06.24. 00:07:44

@Lencsés István:

A fidesz kezdetekben egy liberális párt volt. Pontosabban az szdsz ifjúsági tagozata. Aztán szakított az anyapárttal és mpp (magyar polgári párt) lett. Akkor polgári Magyarországot (bocs az előbbiért) építettek, ez volt a konzervatív éra, aztán mpsz (magyar polgári szövetség) lett belőle, attól kezdve a polgárokat már zembereknek nevezte viktor (itt szándékosan írom kicsivel).

Szóval egy rohdat köpönyegforgató, elvtelen bagázs, akik már minden ideológiát maguknak tudtak. Voltak liberálisok, nemzetiek, konzervatívok és most nyíltan kommunisták. A saját pártod történetét nem ismered és demagóg módon szajkózod, hogy milyen fasza minden. Hát nem az, de azért örülök, hogy neked tetszik, ahogy szétkúrják a jövőnket.

Miért kommunistázom őket? Egyrészt mert a módszereik az elmúlt két évban egyértelműen azok voltak, másrészt informálódhatnál kicsit a rendszerváltásról. Van itt az indexen egy film, ha van időd nézd meg. Annyit elárulok, hogy ez a film egy számomra nagyon kedves összeesküvés elmélet, amiben a szereplők felismerhetők.

film.indavideo.hu/video/f_az_ugynokok_a_paradicsomba_mennek

A két föszereplő valós személyt formál meg. Kárász Mátyás valójában orbán viktor, Gara ezredes pedig pozsgai imre. A film alatt a kommentekben láthatod, hogy én nem váltogatom a véleményem hetente, mint a fidesz.

A mi kutyánk kölyke... hogy rohadna meg az összes komcsi!

nincs1itt 2013.06.24. 00:20:46

@Lencsés István: Putyiiii!! Húzzá' má' retkesbe és dagasszad azta qrva kenyeret!!! Baszki, sportkomenikátor, OKJ-s 2 hónapos gyorstalpaló... "Államosítás jó", írod te takarék láng-elme... Anyádnak biztosan, mert mehetne vissza az íróasztal alá, az eftársaknak örömet okozni. Olyan sötét vagy, hogy 1 vödör korom, melletted atomvillanás... Tényleg nem látod, hogy a fijjug jáccótere lett az ország?? Ha holnap reggel a pékségeket privatizálják, mert lesz nemzeti pékésg, hogy a zesztraprofitokat ne vigyék ki, akkor neked is lőttek, balfaxkám, mehecc közmunkára. Felhúzhatod ingyé a csúti Rámszesz stadionnyát is! Barom!

Petyat 2013.06.24. 00:22:07

@Szabványok:

Bocs, hogy beleszólok. "Attól veszed a villanyt és az internetet, akitől akarod..."

Én csak az Elmű-Émász-tól tudok áramot venni. Ha tudsz más megoldást, ne tartsd magadban. (budapesti vagyok)

Szabványok 2013.06.24. 00:58:28

@Petyat:
Ebben Te biztos vagy?
Szerintem már a mostani VET-ben is benne van, hogy a lakossági fogyasztók is vásárolhatnak mástól, nemcsak az adott területen egyetemleges szolgáltatásra kötelezettől.
(Gázból biztos lehet akárkitől vásárolni.)

Petyat 2013.06.24. 01:21:07

@Szabványok:

Nem vagyok biztos, ezért kérdeztem. Most rákerestem és tényleg lehet váltani. A hálózat ugye össze van kapcsolva egész európában, hogy könnyebb legyen szabályozni. Eddig nem is gondoltam, hogy akár átigazolhatok az eon-hoz, de hát végülis miért ne, ha a hálózat egy rendszer. Ma sem keltem fel hiába. :) Huh, le is kéne feküdni már, csak kíváncsi vagyok mit tud még Lencse összehordani.

jjoey 2013.06.24. 01:42:24

nemcsak hofi örök érvényű, de kádár is. a magyar kis- polgár/munkásosztály/irigység mindent ver. a lényeg, ha nekem szar, legyen az a szomszédnak is. nem az a lényeg, nekem miért szar, hanem az, hogy másnak is legyen szar. de kor kitől veszünk tejet, ha a saját tehenünk után a szomszédé is megdöglött???

Baldrick68 2013.06.24. 06:41:59

@bunk0:
"félkarú rablók, cigi, pia, pénzváltás ... csupa társadalmilag hasznos, becsületes tevékenység, az ezzel foglalkozók köztudottan az egészséges társadalom alappillérei ... a szívem megszakad értük "
Tegyük még hozzá: pedagógusok, közgazdászok, rendőrök, tűzoltók, (mert csak még őket küldték szopóágra), kellenek a francnak ugye?

belekotty 2013.06.24. 07:20:40

@Petyat: Nem csak az EON-hoz. A T-Com-tól is vehetsz áramot. Akkor az ELMŰ csak a vezetési díjat kapja. Ez már régen így van, csak a sok fasz nem tudja.

belekotty 2013.06.24. 07:21:49

@nincs_itt: "Olyan sötét vagy, hogy 1 vödör korom, melletted atomvillanás..."
:-))

midnight coder 2013.06.24. 07:42:47

@Ј.László: Attól függ milyen szolgáltatóról beszélsz. A közműszolgáltatás nem hatósági áras.

midnight coder 2013.06.24. 07:53:49

@Szabványok: A villanynál sincs verseny. Van a területi szolgáltató és kész. Gázra voltak kísérletek, de amikről tudok azok annyira nem voltak sikeresek. Amúgy sem nagyon tudsz versenyezni, ha egy kész szolgáltatást forgalmazol tovább.

A net pont rossz példa, ott az egyes szolgáltatók külön infrastruktúrán működnek. Nálunk a házban van három szolgáltató, mind saját tyúkbéllel, plusz ott van nekik versenytársnak a mobilnet.

A MÁV érdekes kérdés. Nem tudom, van-e ország, ahol a vasút (személyszállítás+teherszállítás+pályafenntartás) nyereséges.

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.06.24. 08:33:00

@Lеncsés István: Mondjuk mázlid van, hogy aznap nem sárgaborsófőzelék volt a menzán.

Lencsés István 2013.06.24. 09:26:45

@Szabványok: Új nap , új esély . :) Ha idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) Ilyenek nincsenek , hogy . : " .... Áhá , zemberek .... " . A többség azért nickkel írogat , mert fél , azaz fosik , érted ? :O Nemsokára nem lesz nickkel írogatás , aztán akkor nem lesz hazugság sem . Nincs ilyen MAGYAR EMBER név mint Szabványok , pláne hogy te csak egy emberszerű lény vagy .... Ha nem érted , mit írok , nem az én bajom ....

@Petyat: A FIDESZ nagy kezdőbetű . A FIDESZ soha nem volt és nem is lesz liberális , ők demokraták , a nevükben is benne van , tanulj meg lagalább olvasni .... Ilyenek nincsenek hogy . : " .... zemberek , komcsi .... " . Te nem teheted meg hogy szándékosan írd kicsivel VIKTOR nevét , mert anonimnak nincs joga , egy EMBER - rel szemben mint ORBÁN . Nem bagázs , nem köpönyegforgató . Pláne nem rohadt .... Nemzetiek , meg konzervatívok most is amellett hogy demokraták . Kommunisták már rég nincsenek , el vagy tévedve jó pár évvel .... Nekem nincs pártom , csak tag vagyok , van különbség . Igen MAGYAROSZÁG - on 2010 óta minden jobb , aki mást állít az szimplán hazudik , ráadásul fosva ami szégyen is . A jövő csak magadon múlik . A link nem tény . A FIDESZ sem váltogatja a véleményét hetent , csak ha valami jobbat tudnak , azt csinálják , van különbség itt is .

@nincs_itt: Nem vagyok " Putyiiii .... " . Tanulj meg olvasni , meg írni IS , mert rengeteg alaphibát vétesz . Ilyenekk nincsenek , hogy . : " .... húzzá' , má' , sportkomenikátor , eftársak , fijjug , jáccótere , pékésg , zesztra , mehecc , ingyé , stadionny .... " . Miért ne memred kiírni hogy kurva , meg hogy balfasz ? :O :D Ja fosol , azért hazudozol név nélkül . :D Szánalmas anonim senki . :D A sportkommunikátor szak ( mert így hívják ) 2 év és diplomával jár , szóval hazudj még , még jobban röhögök . :D Az hogy anyámat a szádra vetted , még jobban minősítetted magad . Legfőképpen zavarnak téged a tények , és az igazak és azért kezdesz el személyeskedni , meg a tárgytól eltérni , bár személyeskeni sem tudsz hisz még neved sincs . :D Szerencsétlen balhere . :D A rólam kialakított véleményed nem érdekel , mert hazugság , ahogy minden szavad . Nem pékségben dolgozom . A közmunka is munka , akinek nem tetszik az maradjon is munkanélküli .

nincs1itt 2013.06.24. 09:33:52

@Lencsés István: Jaj, Putyiii! Nyugoggyá' má' megfele! Diploma, aha, 2 év, hát bizony a fideszes "körökben" ez így is van! De jobb helyeken, azért kicsit többet kell küzdeni érte!
Na most akkor, nem pék vagy, nem is a helyi lapnak vagy sportkomenikátorja, hanem közmunkás, amit a polgári körösök szereztek?? Ájvé! Ez ám a karrier!! Anyádhoz meg nincs gusztusom, mellesleg, nem talált gyerek vagy?? Igaz egy hétig bottal forgattak, mire kiderült, hogy "ember" vagy. Utána meg rántott húst kötöttek a nyakadba, különben a kutya sem jáccot volna veled!
Ja, el ne felejtsd, a hullámvasúton NEM felfelé kell óbégatni!!

nincs1itt 2013.06.24. 09:42:13

@Lencsés István: Csak még egy apróság, ez biztosan kimaradt a 2 éves feszített tanrendből: hibát nem lehet véteni, mert a hibát elhibázni, ugye még fideszesnek sem könnyű...

Lencsés István 2013.06.24. 10:34:31

@nincs_itt: Sajnos továbbra sem tudsz sem írni , sem olvasni , ez ha nem változik , akkor ma ezen a blogon utoljára reagálok rád . Nem vagyok " .... Putyiii .... " . Ilyenek nincsenek , hogy . : " .... nyugoggyá' má' , sportkomenikátor , ájvé , jáccot .... " . Akár tetszik , akár nem , és bármennyire is fáj neked diplomám IS van . Pék és cukrász IS a szakmám , de sportkommunikátorként dolgozom , és van érettségim is . Szóval 3 szakma . :) ;) :D Nem helyi lapnak dolgozom . Nem vagyok közmunkás . Anyámhoz ha nem lenne gusztusod nem emlegetnéd folyton , mondjuk mellett buzi is vagy , meg kutyaszerű is . Nem talált vagyok , pláne nem gyerek , 26 évesen , szóval ezt IS beszoptad . :) ;) :D A rólam kialakított véleményed nem érdekel , mert hazugság . Játszani a gyerekek szoktak 8 azaz te ) én felnőtt vagyok . Hullámvasútra sem ültem soha és nem is fogok , én nem te vagyok .

nincs1itt 2013.06.24. 11:18:56

@Lencsés István: Nem fáj, csak az fáj, hogy a hozzád hasonlóaknak is kiadnak ilyen dokumentumot, 2 teljes év OKJ-s képzést követően!
Akkor figyelj, te szerény képességű: a nevedet onnan kaptad, hogy aznap mi volt a menü az árvaházban, akkor NEM vagy talált gyerek, ááá dehogy, magad mentél oda...azt is te írtad, hogy a pógári körösök, kettős körösről már hallottam, segítettek munkát találni, 3 azaz három szakmával a kezedben. Kicsi imbecil, legalább azt jegyezd meg amit korábban hazudtál. Te emlegeted anyádat, én csak mondtam, hogy nincs gusztusom hozzá, ez valami komplexus lehet nálad...JA, érett 26 éves, semmi gond kicsi rigó, majd lenyomsz még ugyanennyit, akkor majd köszönhecc csókolommal a bácsiknak... NA kis mázas agyagedény, húzzál vissza a munka-asztalhoz, és gyúrjad a tésztát!

Petyat 2013.06.24. 11:25:28

@Lencsés István:

Félelmetes, hogy a hozzád hasonlók egyáltalán szavazhatnak. Egyszerű vagy mint a faék. Semmibe nem gondolsz bele, csak hajtogatod, hogy milyen jó a fidesz kormány és hogy ők konzervatívok és soha nem voltak komcsik. Azon lehet vitatkozni, hogy komcsik vagy konzervatívok, de azon hogy a párt liberálisnak indult (legalábbis annak hazudta magát), az tény kérdés.

Sokan nem tartják hiteles forrásnak a wikipédiát, de nem keresek neked most más forrást:
"1988-tól az első szabad választásig a magát „liberális, radikális és alternatív” erőként meghatározó generációs szövetség elképzeléseit olyan, a társadalmat megmozgató tüntetéseken ismertette, mint az épülő bős-nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás vagy az október 23-ai demonstráció..."
hu.wikipedia.org/wiki/Fidesz_%E2%80%93_Magyar_Polg%C3%A1ri_Sz%C3%B6vets%C3%A9g
'A MAGÁT LIBERÁLIS ERŐKÉNT MEGHATÁROZÓ!'

A zemberek kifejezéssel azért ércelődik sok ember, mert viktor tényleg így mondja. Ez megint ténykérdés, nem vita tárgya.

Akkor írom kis betűvel a mocskos, korrupt, hitvány politikusok nevét amikor akarom. Ha akarom a gúnynevüket használom.
kúrcsány fletó, lézer jani, snitt pali, zorbán viki
Ezek mind ocsmány emberek és ha már nincs jogom elzavarni őket az Antarktiszra, akkor legalább engedd meg, hogy gúnyolódjak rajtuk.

Na akkor még egyszer és utoljára. A fidesz nem konzervatív. Volt ugyan pár év amikor annak vallották magukat, azok az idők elmúltak. Most erősen baloldaliak. A ma aktív politikusok többsége a cocializmusban is tisztséget töltött be. A kommunista módszereket tanulták és ezeket alkalmazzák, mert mást nem tudnak. Az állami vállalatok is pont úgy működnek mint anno. 5 ember végzi egy munkáját, szétlopnak mindent, jutalmazgatják egymást a semmiért, szükségtelen munkakörre zsíros pozíciókat találnak ki egymásnak az elvtársak. Igenis tele van a közélet kő kommunistákkal. Igazából nem volt rendszerváltás, csak módszerváltás.

Megnézted már a filmet, amit linkeltem?

Végezetül. Nem nevezhetsz hazugnak, mert más a véleményem, viszont a tények kiforgatása, amit te teszel, már súrolja a hazugság határát. Amikor bukott az mszp, örültem, hogy hatalomra került a fidesz, gondoltam, kúrcsánynál rosszabb nem lehet. De lehet. Ez a pofátlan tolvaj bagázs alulmúl minden eddigi kormányt 89 óta.

A fidesz nem váltogatja a véleményét??? Itt megint figyelmen kívül hagyod a tényeket. Csak egy példa:

A fidesz népszavazást kezdeményezett 2008-ban a tandíj eltörléséért, aztán amikor hatalomra kerültek, bevezették a tandíjat. A zemberek 80 %-a a tandíj ellen szavazott 2008-ban. Az a 80% biztos egyenlő azzal az egyharmaddal, aki nem a fideszmaffiára szavazott 2010-ben. Szerintem nem mindenki olyan elégedett, mint te! Szerinted hány olyan fideszes van, aki a tandíj ellen szavazott, aztán nézett nagyot, amikor a pártja mégis bevezette. Ez mi ha nem elvtelenség és köpönyegforgatás?

Már kezdem azt érezni, hogy te egy nagyon ügyes troll vagy, és én bedőltem annak, hogy valóban azt gondolod, amit írsz. Ha így van, gratulálok, egy zseni vagy, ha viszont ezeket a baromságokat te tényleg őszintén így gondolod, akkor nagyon sajnállak. Saccra az IQ-d valahol 40 és 60 között lehet. (Ha trollkodsz, akkor 130)

Szerintem ne foglalkozz politikával, kenyeret biztos jobbat sütsz.

Lencsés István 2013.06.24. 11:54:48

@Petyat: Miért ne szavazhatnék ? :O Inkább vagyok egyszerű mint egy hazudozó ( ráadásul fosva ) anonim .... A FIDESZ nagy kezdőbetű , ha ez nem változik akkor ma ezen a blogon utoljára reagáltam rád . A tény az hogy jó a FIDESZ kormány , meg az is tény hogy konzervatívok IS . Nem voltak " ..... komcsik .... " , pláne hogy ilyenek nincsenek is , ugyanis a rövidítés szint alatti . A FIDESZ soha nem volt liberális , ha továbbra is hazudozol , akkor sem reagálok rád ma és itt . A link nem tény . Ilyyen nincs , hogy . " .... zemberek .... " . VIKTOR nagy kezdőbetű , ez is alaphiba . Ha ezek sem változnak , akkor tudod mi lesz .... ORBÁN VIKTOR nem mocskos , nem kprrupt , tehát továbbra is hazudsz , de ezt már sokáig úgysem teheted meg , szóval élvezd ki . :) ;) :D Használd a gúnyveküt , mélyen lesazrom , neked még neved sincs , te anonim balfasz . :D :D A FIDESZ jobboldali . Ilyet ír baloldali , ez a legnagyöbb hülyeség amit írtál valaha . :D :D Ilyen sincs , hogy . : " .... cocializmus .... " . Nem lop a mostani kormány , itt a sokadik hazugság . Elvtársak már rég nincsenek el vagy tévedve jó pár évvel .... Nem nézek meg semmit , mert a link nem tény , tanulj meg olvasni IS . Neked véleményed van ( ráadásul hazugság is , meg fosva is írod ) nekem meg tényem , van különbség . :) ;) 2010 óta minden jobb , az eredmények is mutatják , még ha te ezt nem is látod , mert vak IS vagy . Nem bagázs , kormány , és nem tolvaj . Ha valaki jót tesz az neked tolvaj ? :D Érdekes egy emberszerű lény vagy . :D Most sincs tandíj , és hatalom sincs , folyamatosan hazudsz mint a vízfolyás . Ilyen sincs , hogy . : " .... fideeszmaffia .... " . A többség elégedett 2014 és 2018 között is FIDESZ kormány lesz , szóval sírják csak fosva , sokáig úgysem teheted meg már ezt se . :) ;) :D Troll névvel nem lehetek , megint ( mindig ) hazudsz . Amit írok az maga a tény , nem holmi vélemény mint a tiéd , ami még ráadásul tele van hazugsággal is , meg alaphibákkal .... Az iq - m több mint amennyit te írsz , és körökkel több mint a tiéd , ezt bizonyítja az is hogy hazudsz ráadásul fosva . Újat nem írok , azért ismételgetem mindig ugyanazt , mert ezek a legapróbb dolgok sem jutnak el hozzád , mert nincs hova . Nem pékként dolgozom , politikához meg jobban értek , mert ha te értenél hozzá , akkor lenne baj , ugyanis a FIDESZ vezet , ez IS tény , és bármit is mondasz , ez nem fog változni 2018 - ig , szóval sírjál geci . :D :D Na szevasz . :) ;) :D

komplikato 2013.06.24. 12:34:16

@Lencsés István: "A FIDESZ jobboldali"
Komcsik, nem kicsit, nagyon. Orbán Viktor meg "az ember aki sohasem hazudik", csak igazat nem mond. A kormánya meg korrupcióban beelőzte elmúlt 150 év összes hazai kormányát, pedig voltak ám még versenyzők bőven ...

Lencsés István 2013.06.24. 12:53:54

@komplikato: Ha idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) Ilyen nincs , hogy . : " .... komcsik .... " . A rövidítés szint alatti , kommunisták már rég nincsenek , el vagy tévedve pár évvel . A FIDESZ demkorata , jobboldali , konzervatív , nemzeti párt . ORBÁN VIKTOR igazat mond MINDIG , ha téved , azt belátja , hisz ő EMBER veled ellentétben .... nem neki van kormánya hanem az országnak . Nem korruptak .

Totof 2013.06.24. 15:23:24

@Lencsés István: Te vagy eltévedve. Nem tudod mi a különbség az erőszakos, zsarolással történt államosítás és az állami felvásárlás között. Az államosítás, amit a Fidesz csinál, az az első eset. Ez ugyanaz az államosítás, amit a II vh után csinált az MKP. Ha te emellett törsz lándzsát, akkor kommunista vagy. Mindemellett, még nem is látod ezt az egyszerű összefüggést, ami azt jelenti, hogy fingod sincs arról amit írsz.
De hogy a te szinteden válaszoljak, ha nincsenek kommunisták, akkor kik vonulgatnak Moszkvában november 7-én?

Lеncsés István 2013.06.24. 16:42:09

@komplikato: @Totof: Fáj nektek az igaz , hogy nekem tényem van . Tanuljatok meg írni ! Addig nem reagálok !!!

Totof 2013.06.24. 17:41:30

@Lеncsés István: Kösz, hogy igazoltad, amit leírtam

cso zsi 2013.06.24. 20:54:01

@belekotty: "A T-Com-tól is vehetsz áramot." Gázt is. Csak épp 10% lefaragásával a kedvezményes ár, amit ők kínáltak, ment a levesbe. Gyakorlatilag már nem éri meg alternatív szolgáltatónak lenni. Még egy picit vergődnek: www.t-home.hu/lakossagi/energia
"A kedvezményt a havi számlában áram- vagy gázdíjként feltüntetett összegre biztosítjuk."
Azaz (ha volt, akkor már) nincs kedvezmény a
"rendszerhasználati díj", a szénipari szerkezetátalakítási támogatás", "kedvezményes árú villamos energia ellátástámogatás" és "kapcsolt kiemelésszerkezet átalakítás" tételeken, ami egy normál számla esetén közel a számlaérték fele.
Nettóban.

cso zsi 2013.06.24. 21:14:52

@Lencsés István: Eljön még az az idő, amikor a saját két lábadon kell megállnod, nem lesz hátszeled, összeköltözöl a barátnőddel, és családot alapítasz.
Igaz, előbb fel kell nőnöd.
A végzettséged alig különbözik egy andragógus szaktól, és annyit sem ér, mintha a Gábor Dénesen végezted volna el.
Most épp van állásod (bár minek is mellé a pék? lehet, hogy nem hoz eleget a konyhára?), de lehet kitúr egy felsőbb valakinek a valakije. Ez az utóbbi 12-15 évben tipikus karriertörés szokott lenni.

Lencsés István 2013.06.25. 09:59:23

@Totof: A FIDESZ nem erőszakkal , és zsarolással államosított , nem kell hazudni , pláne fosva .... Nem vagyok kommunista , MAGYARORSZÁG - on ilyenek már nincsenek . Te nem értetted hogy én MAGYARORSZÁG - ról beszéltem , nem külföldről , szóval a szövegértésed 1 - es vagy inkább 0 - s .

@cso zsi: Most is a saját két lábamon állok , van hátszelem , ha épp úgy fúj a szél ( Értem a szóviccet , csak komoly dolgokhoz nem való ) . Nem barátnőm van , hanem menyasszonyom , szóval hazudsz IS . Felnőtt vagyok , újabb hazugság . A végzettségeim : Pék , cukrász , aztán érettségi , és sportkommunikátor DIPLOMA . Állásom mindig lesz , mert az csak rajtam múlik . Azért kell több állás ( Úristen , a mai világban ilyet nem tudni .... ) , mert aki több lábon él , az jobban él . ( Ha már szóvicc ugye .... ) Nem túr ki senkinek a senkije , aki jól dolgozik , vagy jó pályázatod ad be , annak MINDIG lesz munkája . ( Példa . : Most is kapott Mszp - s trafikot , szóval ennyit erről .... ) Én Mszp - s idő alatt is dolgoztam , most is , ez nem ettől függ , minden csak saját magunkon múlik , aki mást állít az szimplán hazudik , ahogy te is megtetted a hozzászólásodban nem egyszer , tehát ennyit erről , és rólad ....

Szabványok 2013.06.26. 00:48:01

@Lencsés István: "A FIDESZ soha nem volt és nem is lesz liberális ,"
A FIDESZ liberális pártként indult.
Tagja volt a Liberális Internacionálénak, amelyik a világ liberális pártjait tömöríti. 1992-től lassan kezdett távolodni a liberális értékrendtől, de még 2000-ig(!) a Liberális Internacionálé alelnökét úgy hívták, hogy Orbán Viktor.
Jóccakát neves embertársam!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.06.26. 00:50:07

@Lencsés István:

"A FIDESZ nem erőszakkal , és zsarolással államosított "

- A Manyup esetében konkrétan megzsarolta a maradókat.

Szabványok 2013.06.26. 01:06:38

@midnight coder: "A villanynál sincs verseny. Van a területi szolgáltató és kész."

Nem, a villanynál is van verseny. Olvasd csak el a vonatozó törvényt, a VET-et!
A villamosenergia termelés, elosztás elég sok szereplős.
*Vannak a termelők. Akik vagy szabad piacon kialakult áron adják az energiát, vagy hosszú távú szerződésekkel szabályzottan.
*Van a nagykereskedő (MVM).
*A kiemelt fogyasztók tőle veszik a villanyt. (Pl. MÁV, DUNAFERR, kiskereskedők, stb.)
*Van a MAVIR, aki a Rendszerirányító, az ő feladata az _alaphálózat_ biztonságos üzemeltetése, az pillanatnyi kiegyenlítése a fogyasztásnak termelésnek.
*Vannak a 'hálózati engedélyesek', akik birtokában van a kisfeszültségű hálózat, egészen a villanyórádig bezárólag. Ő nem kereskedik energiával, csak (Energiahivatal által ellenőrzött áron) üzemelteti a rendszert.
*Vannak a kiskereskedők, akik vesznek villanyt a nagykereskedőtől és eladják a céges és magán fogyasztóknak. Előre kialkudott áron vesznek energiát, majd azt megpróbálják eladni a fogyasztóknak. Jól meg kell becsülniük, mennyi villanyt vesznek, mert a kiegyenlítő energiát (akár plusz, akár mínusz) durván (100Ft/kWh) megfizettetik velük.
*Van az 'egyetemleges szolgáltató', akit az állam kijelöl egy adott területre a kereskedők közül, hogy ott kötelezően biztosítson szolgáltatást, előírt áron, hogy ne legyenek a szegény emberek kiszolgáltatva a piacnak.

Ez a rendszer nem a mi találmányunk, ezt csak átvesszük a fejlettebb országoktól.
A szociálizmus idején nálunk egyetlen egyetlen állami cég volt, az MVMT, "a tröszt", inden hozzá tartozott, az összes erőmű és a hat területi áramszolgáltató.
A rendszerváltás után először pár erőművet adtak el, majd levágták az MVMT-ről a területi áramszolgáltatókat és eladták, majd létrehozták a Rendszerirányítót, majd szétválaszották a szolgáltatók tevékenységét hálózati engedélyesre és kereskedőre.

És ez még csak az egyszerűsített kép, mert a valóság ennél bonyolultabb a kiserőművekkel, az OVIT-tal, a leendő elszámoló cégekkel, a szélkerekekkel, az eljövendő smartgriddel.

Lencsés István 2013.06.26. 09:27:19

@Szabványok: Ha idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) A FIDESZ SOHA nem volt liberális . Délelött van . Te nem vagy ember , csak emberszerű lény .

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ha idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) A rövidítés szint alatti . Nem megzsarolta , hanem elmondta hogy az a rossz megoldás , ennyi .

Totof 2013.06.26. 10:21:42

@Lencsés István: "A FIDESZ SOHA nem volt liberális". Ha úgy érted, hogy mindig egy pragmatikus rablópárt volt, akkor igazad van. Mint fentebb írták, tagja volt a liberális internacionálénak, aminek az elnöke Orbán Viktor volt.
"A hozzám legközelebb állók, Kövér László és Fodor Gábor velem együtt egyfajta szociálliberális meggyőződésűek." Ezt bizony Orbán Viktor mondta (HVG, 1989. augusztus 26.) Ne is válaszolj, nyilván hazudok, hisz ez is csak az internetről származó hazugság.
Akinek a Magyar Országgyűlés hivatalos honlapja nem megbízható forrás, az egy hülye.

Lencsés István 2013.06.26. 11:08:48

@Totof: Ha idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) A FIDESZ SOHA nem volt rablópárt . Az a hülye aki mondja .

Szabványok 2013.06.26. 12:10:00

@Lencsés István: "A FIDESZ SOHA nem volt liberális ."
Mi mindig is Eurázsiával harcoltunk és nem Óceániával.

Szabványok 2013.06.26. 13:10:11

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Igen, errefelé kéne menni.
De ehhez nem az vezet, hogy rezsicsökkentünk és addig szekáljuk az E.On-t és az RWE-t, amíg haza nem mennek, mi meg itt maradunk dagonyázni a jó kis hazai mocsarunkban.

Totof 2013.06.26. 13:52:11

@Lencsés István: Örülök, hogy minden egyébbel egyetértesz.

Lencsés István 2013.06.26. 20:33:36

@Szabványok: Ha továbbra sem tudsz pontosan idézni , akkor ma ezen a blogon utoljára reagálok rád . a válaszod nem való a témához .

@Totof: Ilyet nem állítottam .

Totof 2013.06.26. 20:38:55

@Lencsés István: Nem reagáltál rá, tehát egyetértesz vele.

Lencsés István 2013.06.26. 21:01:05

@Totof: Nem épp , de élj ebben a hitben . :) ;) :D

Szabványok 2013.06.26. 21:31:06

@Lencsés István: Sajnos nem értelek! Pontosan idéztelek, controlc-controlv-vel, még a - az emberek több, mint kétharmada szerint - hibás szóközt is otthagytam a pont előtt.
Ismét kimásolom a hozzászólásodból:
"A FIDESZ SOHA nem volt liberális . "
Szerinted ebben mi a hiba?
Valamilyen exotikus böngészővel nézed, ami nem ismeri az UTF-8-t?

cso zsi 2013.06.27. 22:02:31

@Lencsés István: Na ide figyelj te kis pöcs. Ahhoz kevés vagy, hogy gyufáért elküldjenek.
Felnőtt? Ide még olyat nem írtál, amit felnőtt ember leírna józan fejjel.
Barátnő, vagy menyasszony? Semmi különbség, pont ugyanannyi otthagyni (vagy ugyanúgy hagy ott).
Diploma? Végigseggeltették veled a sulit, mint néhány vezéreddel?
Egyes helyeken elég volt csak órát látogatni, és a vizsgadíjat befizetni.
A rágalmazásodért ha kívánod, megkerestetlek a helyi emberemmel.

Lencsés István 2013.06.28. 10:56:24

@cso zsi: Nemm érdekel a rólam kialakított véleményed , ami hazugság . Igen felnőtt vagyok . Én csak tényeket írok , amelyek téged is ahogyan az anonimok többségét zavarja . A barátnő meg a mennyasszony messze nem ugyanaz , de ebből látszik hogy csak egy emberszerű lény vagy , és nem ember .... Nekem nincs vezérem , a diplomám meg csak irigyled . Én nem rágalmazok , tényt közlök , ami neked fáj ( pedig igaz ) ennyi .
süti beállítások módosítása