morgás joga 6.jpgMiután kiderült, ezentúl alkotmányunkba bármi bekerülhet, köztársasági elnökünk pedig alkotmányos kötelességének érzi, hogy aláírja és kihirdesse az új paragrafusokat (márcsak a jogállamiság védelme érdekében), a legfőbb kérdés immáron az, mi kerüljön bele legközelebb legfőbb kódexünkbe?

Bármi is, nincs más választásunk.

"A magyar Alkotmánybíróság továbbra is ellátja az alkotmány védelmének feladatát, minden joga és lehetősége megvan arra, hogy az alkotmánnyal szemben álló vagy nem összhangban lévő jogszabályokat elbírálja, értelmezze, ha kell megerősítse, ha szükséges hatályon kívül helyezze. (...) Az a fölvetés, hogy az Alkotmánybíróság vizsgálhatja-e magát az alkotmányt, az az abszurditás kategóriába tartozik a jogászok számára" (Orbán Viktor).

De mi van azzal, ami már képviselőink szándéka alapján belekerült az alaptörvényünkbe, és ha úgy érezzük, már az adott alkotmány-cikkely is az abszurditás kategóriájába tartozik? Hogy is gondolhatunk olyat, hogy az élettársak gyermekükkel egy családot alkothatnak, amikor nem? Vagy hogyan lett hirtelen megtiltva a precedens rendszer a magyar alkotmánybírói gyakorlatban, amikor eddig sem volt? Vagy nem értjük a jogellenessé minősített életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodást meg azt, miért kell az országgyűlés elnökének rendészeti jogkör meg egy csomó egyenruhás dalia?

Maga a feltételezés is abszurditás - alaptörvényünk maga a zsinórmérték, a mindenek feletti megkérdőjelezhetetlen unorthodox demokrácia, az alfa és az omega, így tehát alapvetően fontos, hogy még egy-két értelmező szakasz bekerüljön az örökre fennmaradó, kőbe vésett, "ami előtte volt, az nem volt élet és demokrácia" soraiba. És utána máris piacra dobható a díszkiadás tökéletesített verziója - akár egy kicsit drágábban is, mégiscsak vastagabb.

Tippek:

 

1. A Fidesz sikerországot kormányoz.

"nem áldozatok vagyunk, hanem egy sikerországot kormányoz a Fidesz" (Orbán Viktor, hvg.hu)


2. Magyarország mindig jobban teljesít

kép: nol.hu

3. A magyar gazdaságban 5 mutató (államadósság, hiány, külkereskedelmi mérleg, folyó fizetési mérleg, foglalkoztatás) rendben van

"A magyar gazdaságban öt mutató rendben van, egy nincs, és ez a növekedés. 2013-ban az a kormány feladata, hogy a gazdasági növekedést rendbe tegye"  (Orbán Viktor)

4. A GDP mindig nő. Ha nem, akkor külső ok miatt.

"(...) a bruttó hazai termék csökkent, (...) A visszaesés azonban minden valószínűség szerint az ipari és a mezőgazdasági termelésre vezethető vissza, (...) az ipar esetében az EU elhúzódó válsága miatti csökkenő export-megrendelések, utóbbi esetében az aszályos idő játszott főszerepet. (Nemzetgazdasági Minisztérium, kormany.hu)

5. Az Európai Unió éppen aktuális előrejelzései nem zavarhatnak meg senkit.

"Az Európai Unió éppen aktuális előrejelzései ne zavarják meg Önöket, a költségvetési hiányunkat például még egyszer sem sikerült eltalálniuk. Drukkolunk nekik, hátha végre sikerül, segítünk is, az idén is 3 százalék alatt lesz." (Orbán Viktor)

6. A kormány cselekvőképes, ha kell, reagál.

"Az új nemzetgazdasági miniszter beiktatása utáni első sajtótájékoztatón, hétfőn Budapesten azt mondta: a forint jelenlegi gyengülése átmenetinek tekinthető, kormányzati reakció csak akkor szükséges, ha az árfolyam tartósan és jelentősen tér el a költségvetésben szereplő 285 forintos euróárfolyam-szinttől." (Varga Mihály, 2013. március 11.)

7. Minden körülmények között sikeres az új külgazdasági stratégia, amelyben a Távol-Keletre, az arab világra, a kaukázusi térségre és az afrikai kontinensre is koncentrál a kormány.

8. Az infláció és a devizahitel ellenség, a minisztériumi munka alapja a stabilitás, a kiszámíthatóság és a bizalomerősítés, adórendszerünk pedig elérte végleges formáját.

"A devizahitelek és az infláció ellensége – ezt mondta magáról Matolcsy György jegybankelnökjelölt az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt." (mno.hu)

"A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezetése a stabilitást, a kiszámíthatóságot és a bizalomerősítést tekinti munkája alapjának" (Varga Mihály)

"az adórendszer elnyerte végleges formáját, egy olyan adórendszer alakult ki a foglalkoztatást és a jövedelmeket terhelő alacsonyabb, illetve a fogyasztást terhelő magasabb adókkal, ami segítheti az ország gazdasági növekedését" (Cséfalvay Zoltán, index.hu)

9. Magyarországon meg lehet élni 47 ezer forintból. Kecskével még jobban.

"Éhbér a 8 órás munkáért+kecske=megélhetés. Ezzel a "képlettel" számol a kormány. Több mint kétszázezer család számára ezt kínálja elérhető maximumként. Sokakkal együtt szívesen megnézném, amint belügyminiszter úr kecskét nevelget és beosztja a 47 ezer forintot egy hónapra. (Mesterházy Attila)

10. A tény az, amit a kormány mond. a szocialisták mindig az ellenkezőjét cselekszik annak, mint amit mondanak, valamint "a bankok adóját elengednék, és helyette megint az embereket adóztatnák, csökkentenék a minimálbért, megvágnák a nyugdíjakat, és megint elvennék a gyerekek utáni adókedvezményt".

11. Az új adókat nem az emberek fizetik meg.

"az EU nem engedi adóztatni a pénzforgalmat, ezért illeték lesz a tranzakciók után felszámítandó teher neve. Mivel illeték, ezért nem az emberekkel, hanem a pénzintézetekkel fizettetik meg" (Matolcsy György, origo.hu)

12. A Gyurcsány és az "emútnyócév" a hibás. Ha nem, akkor a multik és a karvalytőke.

13. Bármilyen állami vagy önkormányzati intézményben vezető csak az lehet, aki fideszes

"Miért van az a benyomása a nyugati világnak, hogy minden hazai közintézmény vezető posztjára fideszeseket ültet be? – hangzott a következő kérdés. A kormányfő szerint "ennél is tovább mentünk": nem csak új alkotmányt, de minden téren radikális átalakításokat hozott kormánya, amire "felhatalmazta őt a nép 2010-ben". (hvg.hu)

14. A törvényhozónak joga van felülbírálni az Alkotmánybíróságot.

"Gulyás Gergely (...) úgy látja, van olyan eset, amikor a törvényhozónak van joga felülbírálni az Alkotmánybíróságot, de ez nem válhat általános eljárássá. (fidesz.hu)

15. Az ellenzéki egyeztetés üres fecsegés.

16. Az állampolgároknak joguk van a kormányt aláírásukkal támogatni.

"A Fidesz elnöksége úgy döntött, hogy egy petíciót, aláírásgyűjtést kezdeményez a rezsicsökkentés megvédése érdekében – jelentette be Kósa Lajos. A Fidesz ügyvezető alelnöke hozzáfűzte: szeretnék a magyar családok segítségét kérni annak érdekében, hogy az összes lehetséges hazai és uniós fórumon meg tudják mutatni, hogy az itt élő emberek támogatják a rezsicsökkentés politikáját." (fidesz.hu)

17. A Fidesz nem veszíti el az utcát és meglepődik a Békemenet nagyságán. Mindig.

"A Fidesz vezetőségét meglepte az október 23-án megtartott Békemenet nagysága, nem számítottak arra, hogy ekkora tömeg jön össze - mondta Rogán Antal (...) Szerinte kétszer annyian voltak a résztvevők, mint amennyire számítottak, pedig a párt kisebb szervezőerőt tett hozzá az eseményhez, mint tavasszal. (...) a mostani Békemenetnek inkább belpolitikai súlya volt, mert a Fidesz több mint két évvel a 2010-es választások után is meg tudta mutatni, hogy "nem veszítette el az utcát". (...) a Fidesz vezetése csak jóval később döntött arról, hogy besegít a Békemenet szervezésébe és megmozdítja a párt szervezetét. (hvg.hu)

18. A láthatatlan alkotmány is alkotmány, és bár nem látszik ami van benne, de benne van, a parlament pedig azt a látható részbe bármikor átemelheti.

"Az Alaptörvény S cikkéről szólva a fideszes képviselő elmondta azt is, hogy semmi mást nem csináltak, pusztán az úgynevezett láthatatlan alkotmányt foglalták szövegbe. Ennek szükségességét azzal indokolta: a láthatatlan alkotmánynak az a baja, hogy mindenki olyannak látja, amilyennek akarja." (Kósa Lajos, fidesz.hu)

19. Egy gyermek felnevelése legalább olyan hasznos, mint egy tehéné.

"Ha valaki nevel egy tehenet, azt levonhatja az összköltségéből. Ha valaki százat, akkor annyit. A gyereknevelésnek is vannak költségei. Az állam bizonyos mértékig ezt most elismeri, és leírható az adóból. Egy gyermek felnevelése legalább olyan hasznos, mint egy tehéné. Nem volt normális rendszer, ahol a teheneket "leköltségelhetted", a gyermeknevelésre fordított összeget nem." (Révész Máriusz, "Nagy lesz a baj!" Magyar Narancs XXIV. évf. 40. szám 18-19. oldal)

20. Az 1-19. pontok akkor is úgy vannak, ha nem.

És végül, de nem utolsó sorban a legfontosabb:

21. Minden magyar állampolgárnak tudomásul kell vennie, hogy nincs más választása.

"Ha emberszámba vesszük azokat, akikkel a változások történtek, és elmondjuk, hogy nincs más választásuk, megértik. Az állampolgárnak bíznia kell abban, hogy az állam jót akar, akkor is, amikor átalakítja az ember életét." (Balog Zoltán a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában)

Végül pedig, de nem utolsó sorban jobb, ha nem felejtjük el:

„azért adott a jóisten kétharmadot, hogy amit Magyarország megmentése érdekében el kell végeznünk, azt elvégezzük” (Orbán Viktor, index.hu)

"Egyértelmű alkotmányos kötelezettségem, hogy az alkotmánymódosítást aláírjam és kihirdessem. Függetlenül attól, hogy a módosítás kinek az ízlésével találkozik, és függetlenül attól, hogy ez tetszik-e nekem, vagy sem" (Áder János)

 

Ha szeretnél még többet olvasni, tematikus tartalomjegyzék itt.

 

Előzmény:

Mindannyian egyetemlegesen felelősek vagyunk?

 

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr575135432

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gumitsirke 2013.03.15. 14:25:06

22. Bajnai Gordon
me' nehogymáne...

Moin Moin 2013.03.15. 15:44:24

A 6. alaptörvény-módosítás:

1.) Magyarország államformája: abszolút monarchia. Társuralkodói: Orbán Viktor és Simicska Lajos

2.) A rohattmorgásjogosoknak fejök vétetik, véröket kutyák nyajják fel!

OkoskaTo:rp 2013.03.15. 15:45:32

Szerintem azt az egyet kell benne módosítani, hogy Magyarország államformája ezentúl királyság. (A személyzeti kérdések remélem, nyilvánvalóak.) Ez egyből rengeteg más problémát is megoldana.

OkoskaTo:rp 2013.03.15. 15:49:36

@Moin Moin: Eléggé szinkronban írtuk. :) Simicska nem lesz király, ő az egyik legbefolyásosabb báró. Megkaphatja mondjuk Dunántúlt.

inebhedj - szerintem 2013.03.15. 16:23:40

Alapvetően tökmindegy, hogy mi van az alkotmányban vagy 60 éve, de csak a szövegértés miatt jelezném, hogy a módosítás ugye azt írja:

"A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony."

Ez azt jelenti, hogy a házasságban élők _és/vagy_ (=illetve) a gyereknevelő emberek gyerekestül családot alkotnak, ez utóbbi esetben legyenek bármennyien (tehát gyerekek _és_ [egyedülállók vagy élettársak]), míg például a "járunk" eset érintettjei, vagy az egy-éjszakás kalandozók nem tekintendők családnak.

Igazából nagyon izgalmas kérdés, hogy lehet ebből mást kiérteni, de ha valakinek mégis sikerült, akkor annak már tökmindegy, mit gondolt régen, és mit gondol ma.

Mondjuk persze az felmerül, hogy minek ilyen fogalmakat alkotmányban meghatározni, de részben, mert mint írtam, tökmindegy már vagy 60 éve, hogy mit hívunk alkotmánynak és mit tartalmaz, részben mert úgy tűnik, van, aki nem tudja értelmezni az illetve szócskával megbonyolított összefüggéseket, igazából akár indokolt is mindent beleírni az alkotmányba, ami csak eszünkbe jut, legyen bármilyen kézenfekvő fordulat, mert még publikáló embertársainknak is akadnak szövegértési nehézségei.

RozsaNiki · http://nikkiblog.blog.hu 2013.03.15. 16:31:42

Javaslom továbbá Alkotmányba foglalni, hogy:

1. A választásokon csakis a 25-26 éve alapított, F kezdőbetűvel rendelkező, ötbetűs pártok indulhatnak.

2. Minden, nem Fideszre leadott szavazat két Fidesz-szavazatot ér.

3. Az infláció közellenség, így Alkotmányban töröljük el.

4. Bevezetjük az örök életet, az ingyen üzemanyagot, illetve az ingyen sört.

5. Az iskolákban mindenki köteles a Viktor saját keze által alkotott tanterv szerint tanulni. Első év végére mindenki tudni fog latinul, mert a Drága Vezér így látja helyesnek.

6. Mindenki, aki másképp gondolkozik, bűnöző, és gondoskodni kell róla, hogy helyes gondolatokat ültessünk a fejébe, amelyek megegyeznek a kormány véleményével.

7. Orbán Viktor nemzetünk szeretett királya, akit így örök uralkodás illet meg, választásokra semmi szükség, mert csak a pénzt viszik. Ezért előírjuk, hogy minden munkahelyre ő nevezi ki annak betöltőjét, saját szent belátása szerint. Döntését mindenki elfogadja, mert Viktor valójában Isten földi követe, és így tévedhetetlen.

8. Betiltjuk az elégedetlenséget. Magyarországon mindenki boldog, és sajnálja a szegény nyugati világot, amiért a demokráciájuk megnehezíti a döntéshozatalt.

9. Ha bármi rossz van az országban, azért csakis és kizárólag az "elmúltnyócév" meg az ellenzék felelős. Mindig, mindenért. A Fidesz tökéletes, Orbán Viktort pedig szentté kell avatni, hazánk érdekében tett fáradhatatlan munkájáért.

10. Ha az Alaptörvény módosításai egymással ellenkezőek, az csakis az ellenzék hibája.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.03.15. 16:44:29

@inebhedj - szerintem: a javaslat indoklása szerint (törvényalkotói szándék kifejtése:

„Magyarország védi a házasság intézményét mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony.” (IV. módosítási javaslat)

az élettársi kapcsolatot nem védi, bárkik között is van, a családi kapcsolat alapja a házasság.

Moin Moin 2013.03.15. 16:51:27

@doggfather:

Jó-jó, ingyen - de pontosan milyen sör?
Nehogymá' valami occsó, noname járjon potyán!

Eztet kell beczikkelyezni:

www.ratebeer.com/beer/ayinger-celebrator-doppelbock/1090/

mildi 2013.03.15. 17:02:43

kézenfekvő: Magyarországon tilos a hóvihar. Amennyiben mégis, az az autósok hibája.
csak cirádásabban megfogalmazva

inebhedj - szerintem 2013.03.15. 17:04:10

@morgás joga mindenkit megillet:

"A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony."

Nem.

A családi kapcsolat alapja:
a, házasság
b, gyereknevelés

Az a, és b, szempont és/vagy kapcsolatban van (illetve).

Mivel negatív logikai érték nem szerepel a kifejezésben (pl. "A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony, _de_ _csak_ _akkor_, _ha_ _a_ _szülő_ _nem_ _él_ _élettársi_ _kapcsolatban_."), így a b, pont értelemszerűen magába foglalja mind az egyedülálló, mint az élettársi kapcsolatban élőket, amennyiben gyereket nevelnek.

Az élettársi kapcsolat önmagában éppen azért nem lehet családi kapcsolat, mert pontosan nem meghatározható, hogy mitől is élettársi, tehát két 18 éves egyetemista egy átbulizott nyári együttjárása lehet-e család vagy sem? Az élettársi kapcsolat de jure megállapítására van ugyan szabályozás (jegyző előtti nyilatkozattétel), ennek azonban nincs életszerűsége, csak bürokrácia növelő hatása. (Hány gyereknevelő élettársi kapcsolatban élő ismerősünk van, aki nyilatkozatot tett jegyző előtt az élettársi kapcsolatról?)

Éppen ezért logikus, hogy ha felek egyértelműen nem nyilvánították ki, hogy családban kívánnak élni (házasság), de gyereket nevelnek, akkor ez utóbbiakat (sőt az egyedülálló gyereknevelőket) is be kell emelni a család fogalmába.

Ennyi.

(Mondjuk, hogy ez mennyire alkotmányozási kérdés, az más tészta, de arról meg már írtam fentebb.)

dukeekud 2013.03.15. 17:20:31

A kovetkezo alkotmany modositas remelem az mszp nevu bunszervezet betiltasa lesz.
Es nem csak ugy altalanosagban, hanem reszletesen felsorolva, nevvel cimmel, fenykeppel, az osszes mocskos szemet mszp-s bunozo. Akik termeszetesen, a teljes vagyon elkobzas melett kiutasitasra kerulnek az orszagbol.

Link Elek 2013.03.15. 19:25:06

isten mulasztasoso alkotmanysertest kovetett el, amikor nem aldotta meg a magyart az alkotmany elfogadasakor

Bolsi Buster 2013.03.15. 19:57:56

- Teljesen igaza van Orbánnak. A 4. alkotmánymódosítás szükséges volt.

És még 9 másik lehet az idén, még akkor is kevesebb lesz a módosítás mint 90ben.
süti beállítások módosítása