morgás joga 6.jpgEgészséges életmódra kívánja nevelni a parlament alkotmányügyi bizottsága a jegyzőket (és az önkormányzati dolgozókat) - ugyanis olyan módosító indítványt nyújtott be a választási eljárási törvényhez, amelynek szerint a választások előtti évben, szeptember 1. és december 31. közt minden állampolgárt fel kell keresniük, hogy tájékoztassák őket a választási regisztrációról.

Mindez ma, a XXI. században, Európa közepén.  

Igaz, ettől a pillanattól kezdve senki sem panaszkodhat, hogy nem tud a feliratkozásról - a jegyző kezébe lehet nyomni majd a korábban már megkapott nyomtatványt, azaz ezt az alkalmat Gulyás Gergely, a bizottság fideszes tagjának javaslatára a törvényjavaslatban előírt személyes feliratkozásnak kell tekinteni, vagyis érvényes lesz a regisztráció.

Az eredeti elképzelésekben még az szerepelt, hogy levélben is lehet majd regisztrálni, de ez a magyarországi lakosok esetében nem lehetséges (erre csak a határainkon túl élőknek van jogosultsága az Alaptörvény szerint). A házhoz menő önkormányzati alkalmazottak viszont személyesen veszik át a regisztrációt, így elviekben nem lehetnek adatvédelmi aggályok. De más aggályok azért igen. Például:

Magyarországon közel 8 millió választásra jogosult állampolgár van, a törvény szerint ezekkel mind kell találkozni legalább egyszer egy-egy jegyzőnek. Vajon Gulyás Gergely úgy gondolja, hogy például egy megyejogú város jegyzője fogja, és az összes szavazásra érett lakosát végiglátogatja 4 hónap alatt? Ez hány embert jelenthet? Akár 100 ezernél is többet. De ha egy településen 100 ezer embert kell felkeresni és van rá cirka 80 munkanap, akkor az 1.250 fő/nap, egy kisebb, 25 ezer szavazópolgáros településen is 312,5 fő jut egy napra. Oké, lehet dolgozni hétvégén meg karácsonykor is, sőt az időtartamba beleeső nemzeti ünnepen is, de azért még így is lehetetlen küldetésnek tűnik.

Egyelőre még pontos részletek ismeretének hiányában nem tudni, a jegyzők delegálhatják-e a feladatot, azaz kiküldhetik-e például a közmunkásokat a regisztrációs lapokat begyűjteni (vagy az önkormányzat összes alkalmazottjának kell az utcákat rónia) - ez első ránézésre talán csökkentené az önkormányzat terhét, de egyben nagyon komoly gondokat is előrevetít, például milyen jogkörrel rendelkezik, hogyan kell elszámolnia az átvett kérelmekkel és milyen titokvédelmi szabályok vonatkoznak rá (adatkezelés, adatok pártoknak átadása, ki adott tippet a betörőknek kikutatása, stb.

A választók ráadásul nincsenek odaszögezve a lakhelyükre, képesek napközben dolgozni, elutazni és egy-két hanyagabb még a postáját is csak havonta egyszer nézi át. Megoldás? Szigorú rendszer bevezetése:

1. Először az önkormányzatoknak tudni kell, kik laknak a területükön. Ha kósza fideszes ötletek alapján addigra eltörlik a népességnyilvántartást, főhet a fejük, milyen adatbázisból is derítik ki, kiket kellene valójában a jegyzőnek felkeresni: az ingatlan tulajdonosokat? vagy utcáról utcára, házról házra haladva, mint a népszámlálásnál, hátha mindenki épp otthon van? Ha az önkormányzatok pontosak akarnak lenni a felderítés során és még azt a célt is kitűzik, hogy határidőre készen legyenek, hát jobb, ha a törvény hatályba lépése után rögtön nekiveselkedtetnek a feladatnak egy-két közszolgát.

2. Ha megvan a lista, jöhet az ütemezés: a bekopogtatásra jogosult személyek idejének szigorú beosztásával össze kell állítani a menetrendet, pontosan mikor és hova kíván a közszolga eljutni. Ha kész a giga-táblázat, jöhet a kiértesítő levél, ki mikor legyen otthon, valamint ha nem megfelelő a választópolgár számára az időpont, hol kérhet másikat.

Jobb, ha nem szégyenlősek az önkormányzatok és konzultálnak olyan cégekkel, amelyek alkalmazottjainak nagy gyakorlata van a lakosság ingatlanjainak területére bejutásban: kéményseprők, mérőóra-leolvasók, postások. Tőlük sok fontos információ beszerezhető, például harapós kutyák, túlságosan beszédes polgárok, elhanyagolt, csak vegyvédelmi öltözetben látogatni ajánlott porták, rizikós liftek, stb.

Javasolt továbbá a jegyzők fizikai erőnlétének felmérése illetve kondicionáló edzésre beíratásuk, hogy feladatuk határidőre elvégzésében nehogy az gátolja meg őket, hogy képtelenek településük (településeik) összes utcájának többszöri végig gyaloglására.

3. A visszajelzések alapján újra kell írni a menetrendet, a hirtelen keletkező lyukakat kitölteni. Igazi passziánsz-feladat, csak most élő, valódi emberekkel, más idejének pocséklása árán. Ahol csak pár ezren laknak, egész könnyűnek ígérkezik a feladat, ám ahol százezres nagyságrendű a választópolgárok száma, jobb ha kilószámra vásárolnak nyugtatóteát a dolgozóknak.

4. Biztosítani kell még a tárgyi feltételeket: jó nagy szatyor a jegyzőnek a papírok összegyűjtéséhez, szolgálati kocsi vagy buszbérlet, esernyő, meleg sapka-kabát meg kényelmes cipő.

4. Szeptember elseje, indulhat a kopogtató túra (Mission: Impossible?) - és valószínűleg már az első nap első meglátogatottja porba dönti az egész, hónapok munkájával gondosan összeállított menetrendet: a tájékoztatás ellenére nincs otthon, vagy otthon van, sőt, nagyon örül, hogy végre személyesen találkozhat a jegyzővel, és a kávé-tea, süti mellett még terítéken lesz az elmúlt 10 év összes helyi problémája, görény szomszédokkal fűszerezve. 

Az első csúszás már hozza magával a többit, dühös telefonok, átkozódó polgárok, "miért mondták, hogy itthon várjam a jegyzőt, ha nem jön" panaszok. És nem biztos, hogy csak az önkormányzatnak jut a szidásból, valószínűleg arra is pazarolnak majd a választópolgárok nem túl kedves szavakat, aki ezt az egészet kitalálta. Meg akinek volt annyi esze, hogy megszavazta.

A jegyzővel még tudatni kell, nincs influenza, vízhólyag, derékfájás, idegösszeomlás meg egyéb probléma, különben nem tudja teljesíteni a törvény által előírt feladatát. A szabadságról meg végképp felejtkezzen el, vette volna ki nyáron ...

A begyűjtött regisztrációkat aztán folyamatosan iktatni és összesíteni kell, kipipálni azokat, akik már bekerültek a rendszerbe.

5. November vége felé fel kell térképezni azokat, akik kimaradtak, nem voltak otthon, vagy egyszerűen csak utólag jelentkeztek, hogy ők nem kerültek fel az első listába - hiszen aki olyan okból marad ki, amit utólag nagyszerűen az önkormányzatra kenhet, már mehet is panaszra (egyelőre még ki tudja hova), hogy nem engedik neki alaptörvényben rögzített jogát gyakorolni. 

A polgármestereknek fel kell készülniük, támadás fogja őket érni bőven:

  • nem értesítettek előre
  • értesítettek előre, de nem jöttek
  • értesítettek előre, de nem akkor jöttek, amikor ígérték, amikor aztán végre jöttek, én nem voltam otthon, nem tudnának még egyszer erre járni?
  • aki jött, az egyben környezettanulmányt is készített? vagy esetleg valamit lejelent valahova rólam? 
  • aki jött, udvariatlan volt, nem köszönt meg el sem mondta rendesen, miért jött, csak a papírt akarta mindenáron
  • aki jött, udvarias volt és még azt is elmondta, kire kell majd szavaznom. Mi van, ha én mégsem nem arra akarok szavazni?
  • tessék mondani, ha odaadom a papírt, aztán mégsem megyek el szavazni, megbüntetnek?
  • először nem akartam regisztrálni magam, aki nálam járt, mondta, igazam van, de most meggondoltam magam, mi ilyenkor a teendő?

Mi lesz azokkal, akik odaadják a regisztrációs nyomtatványt, de az valamilyen úton-módon mégsem kerül be a rendszerbe? Aki leadja a regisztrációs kérelmét, kap valamiféle átvételi elismervényt cserébe? Lesz bármiféle visszajelzés a tényleges regisztrációról, vagy majd a választás napján derül ki, nincs szavazati joga?

Vajon mit fognak szólni a jegyző látogatásához azok, akik ügyfélkapun keresztül kívánnak regisztrálni? Ha őket is kötelező meglátogatni, ez nem felesleges erőforrás pocsékolás?

Lehetnek még a jegyző munkavégzésével kapcsolatban egyéb problémák is, mi van, ha elveszti (elkeveri) az átvett, már kitöltött regisztrációs nyomtatványt? Ha azt mondja, ő mindenkit végigjárt, pedig nem is? Mi lesz az ő büntetése, és ez hogyan fog majd kihatni a választókerületi eredményekre?

Vajon hogy oldják majd meg az önkormányzatok, hogy az ilyen vagy olyan pártállású testületek által megbízott jegyzők a látogatásokat ne arra használják fel, hogy a saját pártpreferenciájuk szerint korteskedjenek?

Vajon a pártok meg fogják kapni ezeket a regisztrációs listákat, és szabadon garázdálkodhatnak majd azokkal? Felkereshetik majd célzottan a szavazópolgárokat, ha már választásra adják a fejüket, őket válasszák? Lesz bármilyen garancia arra, hogy ez az egész folyamat ne lendüljön át az állampolgárok felesleges zaklatásába?

És mindez mennyibe kerül? Olcsóbb, mint a régi, jól bevált módszer? Vagy sokkal drágább, manipulálhatóbb, a kampány sokkal jobban tervezhetőbb? És kapnak külön forrásokat az önkormányzatok a kopogtató túrához meg az adminisztrációs hegyekhez, vagy oldják meg abból, amiből akarják?

Tisztelt parlament, akkor ez most tényleg nem csak egy rosszul sikerült vicc? Ez komoly? Még van idő módosítani ...

forrás: hvg.hu

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr944880285

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Welcome to the jungle! 2012.10.31. 12:48:01

Még mindig a szavannányi kertben állok és taposom az ásót. Nem vagyok hülye, béna és lassú sem, csak kevés az időm, de ami szabad belőle, azt bizony felforgatással töltöm. Föld felforgatással. Fülemben pedig dübörög a Guns 'n' Roses. A véletlenek mi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidesz = házmesterek pártja 2012.10.31. 10:01:55

Posztoló! Te egy órök gáncsoskodó, elmaradott libbancs vagy, akinek semmi sem tetszik. Pedig ez már a XXI.századi demokrácia!

lobaszopiatej 2012.10.31. 10:25:48

Vigyázz mert megfordíthatják hogy neked kelljen felkeresni, ilyenkor el tudnék képzelni egy ilyen dialógust:

"
Méltóságos Jegyző Úr!

Kibaszottul kurvára szeretnék szavazni, ígérem hogy a kedves vezetőjükre fogok mindenképp (így önt se rugják ki), becs szó!
"

Rémbódess 2012.10.31. 10:31:00

Az átvételi elismervényes dolgon én is gondolkodtam már. Mert mekkora blama lenne, hogy a sikeres reisztráció biztos tudatában a szavazás napján a helyszínen vonogatja a vállát a bizottság illetékes tagja, hogy nem ad szavazólapot, mert nem találja a nevemet listán...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.31. 10:35:23

@lobaszopiatej: A fordított esetet már eljátszották a magánnyugdíjpénztáraknál. Mondjuk az is szép lenne, ha azért nem tudnának az emberek feliratkozni, mert 3 napig kell sorban állni a jegyző előtt...

Kabarészínész 2012.10.31. 10:40:30

Kiegészíteném:

Mivel a járási hivatalok jan.1-el állnak fel, és ezzel egyidejűleg kb 30%-os mukaerőelvonást is csináltak, így az ÖNKORMÁNYZATNAK nem marad fölösleges munkaereje (már ha napi munkát, ügyfélfogadást is akarja valaki csinálni), nem fog tudni ki kimenni. Az okmányirodák kirendeltségei júli 1-el megszűnnek, tehát aki regisztrálni akar, annak amúgy is a járási központba kéne mennie...

biobender 2012.10.31. 10:40:57

Meg lehet ezt oldani mondjuk a következőképpen: az állampolgár kitölti a regisztrációs papírokat és egy borítékba helyezve elhelyezi egy, erre a célra rendszeresített begyűjtő dobozban. Az önkormányzat egy alkalmazottja a begyűjtődobozt naponta felkeresi és a borítékokat osztályozza. A könnyebbség kedvéért akiknek nem állandó lakhelyük van az adott településen azok a megfelelő önkormányzat címét ráírhatják a borítékra és az önkormányzat eljuttatja a borítékot a megfelelő címre.

Ez egy jóval egyszerűbb rendszer lenne mint amit most javasolnak. Sőt, a fenti feladatokat az önkormányzat némi térítés ellenében delegelhatná a Postának.

Csak eszébe jut majd valakinek ofafönnt.

Prien-u47 2012.10.31. 10:43:31

A poszt zseniális.

A szavazólap meg majd így néz ki (értelemszerűen magyar adatokkal):

cl.jroo.me/z3/u/h/a/a/a.aaa.jpg

Kabarészínész 2012.10.31. 10:44:32

@online távmunkás: az alap terv ez volt.... a posztban említett számolás nem alaptalan, azt jelenti, hogy kb. 100-300-al bővülne az okmányirodák napi forgalma. azon okmányirodáké, ahol már most sem jutsz be, hogy megcsináltasd a jogsidat. csodálom is ezt a jegyzős dolgot, sztem beszartak páran odafenn, ogy azért az mégse lesz nyerő, azt már lehet h nem tűrik meg, hogy 1.5millió ember döntsön a választásokon a jövöről. ezért most próbálnak több embert bevonni a választásokba. de igen, lehet, hogy ha nem vagy kubatov-listás, akkor valahol eltűnik az a lap a rendszerben.

biobender 2012.10.31. 10:47:59

@online távmunkás: Napi 1250 fő szerinted mekkora sorbanállással kezelhető le? Napi tíz órával számolva minden regisztációra pontosan 28 másodperc jut - de akkor se pisi se kaki se ebéd se uzsi a funkcinak. Ez mennyire reális?

Kutchek (törölt) 2012.10.31. 10:51:07

Mi lenne ha a képviselőknek is végig kellene látogatni a választókat.
Testőrök, autó nélkül.
Aki marad, az akár egyenes ágon be is juthat a cirkuszba....

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.31. 10:51:12

@biobender: Ugyanannyira reális, mint a magánnyugdíjpénztári sorbanállás, ahol csak kevesen mentek nyilatkozni, de ők is végig álltak az utcán a következő sarokig...

Kabarészínész 2012.10.31. 10:51:41

még valami. természetesen a legkisebb körjegyzőségben sem fog, tehát SEHOL nem fog maga a jegyző kimenni senkihez, ez a feladat mindenképp repül az ügyintézőre, mivel közmunkás nem tesz köztisztviselői esküt, tehát személyes adatot nem kezelhet. a járás elviszi az ügyintézőket, de bizonyos feladatokat meg nem, tehát akik maradnak ugyanannyi munkára kevesebben, azok fogják majd még ezt is csinálni???

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2012.10.31. 10:54:27

Magyarisztánban élünk, úgyhogy megfordítandó a dolog, nehogy már az alattvalók legyenek a f@sz jobbik végén!

A' zembereknek 2 hét áll rendelkezésre, hogy alázatosan a megyeszékhelyen található, bólogató turulszoborral díszített homlokzatú Nemzeti Választási Sóhivatalba menjenek. Itt a legnagyobb alázattal kérhetik felvételüket a választási névjegyzékbe, MIUTÁN nyilatkoztak adóhátralék meglétével kapcsolatban, illetve azzal kapcsolatban, hogy melyik pártra kívánnak szavazni. Ez határozná meg a szavazási regisztáció árát, például:

-igazoltan részvett a békemeneten: 0 Ft
-MSZP-re kíván szavazni: 250000 Ft, plusz akta a nemzetbizti hivatal részére
-Dzsobbik-ra: 50000 Ft, plusz nyilatkozat rendkívüli állapot esetében Fidesz általi mozgósításról.
-LMP: 500000 Ft, illetve vagyonvizsgálat a NAV-tól
-Együtt 2014: 1000000 Ft, nemzetbizti akta, vagyonvizsgálat by NAV, állampolgárásg felfügesztése ezeket követően.

Ez lenne a választási regisztráció jogszerű, jogállami formája, Orbániában.

Hajrá Magyarisztán, hajrá magyarok!

biobender 2012.10.31. 10:55:47

@online távmunkás: tehát baromi nagy sorok lesznek. És kevesen fognak regisztrálni nem azért mert nem akarnak szavazni hanem mert nem jutnak oda.

Na ez legitimmé teszi majd a nynenyit.

Amanita_Phalloides 2012.10.31. 10:58:45

"...Ha kósza fideszes ötletek alapján addigra eltörlik a népességnyilvántartást, főhet a fejük, milyen adatbázisból is derítik ki, kiket kellene valójában a jegyzőnek felkeresni: az ingatlan tulajdonosokat?..."

Csak egy technikainak tűnő kérdés.
Ha a választási törvény módosításai után, megszűnik a kötelező lakcímnyilvántartás, minek alapján végzik el az ugyancsak kötelező rendszámcserét, ami éppen a lakcímnyivántartásaon alapulna?

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2012.10.31. 11:09:38

Ez most komoly, tényleg ez lesz jövőre?

SemBoga 2012.10.31. 11:35:09

tisztelt döntéshozók

nem lenne egyszerűbb az egész regisztrációt kidobni az ablakon?

sas70 2012.10.31. 12:33:43

'Oszt egy rendes eső után a rekettyekutykuruttyi tanyára mivel megy ki a jegyző a nyakig érő sárba? Ki ad neki egy terepjárót? Vagy legyünk konkrétabbak, egy borsodi zsákfaluba mikor jut el?
Na jó, aki olyan szar helyen lakik, az ne is szavazzon! (Persze ez meg hátrányos megkülönböztetés ami megint tilos az új alkotmány szerint is.) A lényeg, hogy már megint kitaláltak egy ökörséget (ami elvileg nekik kedvez), de azt senki nem gondolta végig, hogy ez milyen egyéb gondokat szül.

sas70 2012.10.31. 12:37:55

Ha nem lesz lakcím nyivántartás, mi alapján találnak meg a nemzti inzultációkkal?! És ha nem regelek nem is kapok orbántól szerelmes inzultációs levelet? Ez mondjuk előny!

tom28 2012.10.31. 14:30:33

Csak akkor lesz érvényes a regisztrációm, ha az össze konzultációs kérdőívre megfelelően válaszoltam és a népszámlálásnál is minden kitöltöttem és ebből a központi marketing rendszer Fidesz szimpatizánsként azonosít?
Egyébként meg majd formai hiba miatt érvénytelen lesz vagy elveszik...mint az 1% Szja szinte minden évben...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.31. 14:46:40

Nagy pofáraesés lesz ennek a vége. Egyszerűen fizikai képtelenség ennyi embert regisztrálni.

titokmacsek 2012.10.31. 18:54:24

ráadásul nem akarom vendégül látni sem a jegyzőt, sem néhány, a feladat elnyerésére esélyesnek tűnő kollegámat.

sertelen 2012.11.03. 19:31:49

Minden tiszteletem, hogy ebbe a baromságba n ennyi munkát fektettél. Szerintem hiba elemezni, véleményezni a tetteiket. Hagyni kell, hozzák meg a törvényt, és bukjanak vele. Ezzel, meg a többi ostobánál ostobább jogszabályukkal, törekvésükkel.
Ezzel a nagyon tisztességes munkával ezeknek az erkölcstelen elmebetegeknek a hatalmát erősíted.
Két szavunk maradt: "regisztrálj, szavazz".

Amúgy mint népszámláló, tudom, hogy mindössze 140 lakcím lejárása mekkora munka és mennyi idő. Ez az ötlet úgy baromság, ahogy van.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.11.03. 22:45:17

@sertelen: ilyen az, amikor a kormány azt hiszi, a matematika felett is uralkodik. Örkényi magasságokba emelkedő abszurd, amely előadásnak minden kellékét és a szereplőket is az utolsó fillérig mi fizetjük.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.11.07. 22:01:15

Bréking: módosítóval kivették a választópolgárok megkeresésére vonatkozó részt a törvényből.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.11.07. 22:32:51

@Kuviklacz: cseppnyi fellélegzés a következő egetverő törvényhozási baromság előtt ...

sortelen 2012.11.11. 08:08:41

@morgás joga mindenkit megillet:
Talán nem ostoba ellenkezés, ha kijelentem: nem _fizetjük_!

Kényszerhitelt nyújtunk.

_Fizetni_ orbán és bandája fog.Sokan, sokat és sokáig.

Ami Magyarországon folyik, az példaértékű. A világ felnövekvő társadalomtudományos kutatóinak laboratóriuma lettünk.
orbánnak fogalma sincs mit tett önmagával. Minek lett az emblémája.
Szerencsétlen öntelt hülye.
süti beállítások módosítása