morgás joga 6.jpgÚjabb nemzeti konzultáció a határon - most éppen a hajléktalanok témájában és a megyei jogú városokban. És miért? Legfőbb taláros testületünk nemrégi döntése miatt, röviden: Orbán Viktor szerint "ésszerűtlen az Alkotmánybíróság döntése, amely kimondta, hogy lehet az utcán élni".

"Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy sem a hajléktalanoknak a közterületekről való eltávolítása, sem a szociális ellátások igénybevételére való ösztönzése nem tekinthető olyan alkotmányos indoknak, amely megalapozná a hajléktalanok közterületen élésének szabálysértéssé nyilvánítását. A hajléktalanság szociális probléma, amit az államnak a szociális igazgatás, a szociális ellátás eszközeivel és nem büntetéssel kell kezelnie. Ha az állam önmagában azt bünteti, hogy valaki kényszerűségből – lakhatását valamely okból elvesztve – a közterületen él, az az Alaptörvényben szabályozott emberi méltóság védelmével összeegyeztethetetlen. Ezzel összefüggésben ugyanis az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a mások jogait sértő, illetve a közrendet veszélyeztető magatartásoknak a szankcionálására a szabálysértési törvény számos önálló tényállást állapít meg (pl.: koldulás, csendháborítás, köztisztasági szabálysértés, szeszesital fogyasztásának tilalma, tiltott szerencsejáték, veszélyeztetés kutyával, közerkölcs megsértése, garázdaság stb.). Mindemellett az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a vizsgált tényállás sérti a jogbiztonságot, mivel a törvényszöveg hiányosságai és ellentmondásai olyan súlyos problémákat jelentenek, amelyek jogalkalmazói jogértelmezéssel nem oldhatók fel." (Közlemény a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát szankcionáló szabálysértési tényállás megsemmisítéséről, 2012. 11. 13)

"Közelednek az ünnepek, főhet a polgármesterek feje, hogyan tiltsák meg azokat a rendezvényeket, amelyek rossz fényt vetnek  a tündérmesénkre, illetve hova űzzék azokat a honfitársainkat, akik nem illenek bele a következő kampányba.

De a fideszes polgármesterek nem adják fel. Hogy mit? Bármit megtesznek, akár törvényt is módosíttatnak, csak ne lássanak hajléktalanokat az aluljárókban. Meg bárhol máshol a közterületeken, életvitelszerűen." (Ha nem látjuk, akkor nincs is? morgasjoga.blog.hu, 2012. 11. 26)

Hát itt van a megoldás: először cirka egymilliárdért nemzeti konzultáció (na jó, falvakba most nem, így lehet, hogy 500 millióból kijön majd), aztán gyorsan levonni a következtetést, a konzultáló tömeg nem akar hajléktalant látni, kérdőívek meg mennek a zúzdába, mert minek is lennének megőrizve.

 

Miniszterelnökünk szerint, ha a konzultáló többség akarata eltér majd az Alkotmánybíróság döntésétől, akkor úgy fogják módosítani az alaptörvényt, hogy ne lehessen alkotmányellenes a hajléktalanok kitiltása.

A nép igénye parancs, tehát mindent meg kell tenni érte és lehetőleg rögtön ott kell kezdeni, ahol az Alkotmánybíróság befejezte - a kőbe vésett új alaptörvényünknél. A módosítás már gyorsan megy, bár konzultációval együtt azért nem lesz meg idén karácsonyra, így sajnos most még szabadon élhetnek a fedél nélküliek alkotmánybíróság által biztosított jogukkal. És az alaptörvény díszkiadásához a csere-lapokat is elég lesz jövőre legyártatnia Kerényinek. Vagy teljesen újakat nyomtatnak, a régieket meg összegyűjtik a hajléktalanoknak - az alaptörvényünk méltósága úgysem lesz már a régi.

Kérdés, mi lesz az új, hajléktalanokra vonatkozó alaptörvény-szöveg: vajon végleg kiírják a lakhely nélkülieket a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből, vagy csak a megyei jogú városokból a meg nem kérdezett városokba és községekbe száműzik őket, esetleg gettóba zárhatóak lesznek életvitelszerűen? Vagy egyszerűen csak kiradírozzák őket a magyar társadalomból, törvényen kívülinek minősítik őket, arra hivatkozva, hogy ezt akarták a konzultálók? És ha már nem léteznek, törölhető a TB-számuk, bezárhatók a befogadó intézmények, erre sem kell költeni, feladat kipipálva? Esetleg kimondja majd az alaptörvény, csak az jogosult az emberi méltóságra, aki havi x Ft fix jövedelemmel rendelkezik (vagy kecskével), plusz soraiba emeli azt a sztereotípiát is, miszerint minden hajléktalan alkoholista meg drogos/szerencsejátékos és csak saját magának köszönheti, hogy így járt?

De vajon a kormánynak tényleg az a feladata, hogy ilyen módszerekkel küzdjön a hajléktalanság ellen? Nincs döntéshozók kezében olyan szociálpolitikai eszköz, amely nem lenne ilyen drasztikus és kirekesztő? Vagy csak az Alkotmánybíróság él lila fellegekben és gondolja úgy, "a hajléktalanság szociális probléma, amit az államnak a szociális igazgatás, a szociális ellátás eszközeivel és nem büntetéssel kell kezelnie"?

És ha már lesz precedens, akkor később bármilyen (akár kamu) nemzeti konzultációra hivatkozva, bárkit ki lehet majd írni a hazai jogrendszerből, bárkit meg lehet fosztani a jogaitól?

tóth györgyi vélemény ARC 2012.jpg

Tóth Györgyi: vélemény (ARC 2012)


És ha már megvoltak a hajléktalanok, kik lesznek a következők?
A fogyatékosok? A munkaképességüket elvesztettek? Vagy bárkik, akik épp nem sorolhatók be a fősodorba és választói értékük meg érdekérvényesítésük is csekély? Mert csak az első lépést nehéz megtenni egyes csoportok kitagadáshoz, utána a többi már sokkal könnyebb. És mindezt úgy, hogy a KDNP asszisztál a gombnyomáshoz, mint kereszténydemokrata párt. 

"A személy közösségi jellege és a felelős szabadság alapozza meg az emberek közötti együttműködést, a közösségvállalást és segítést, vagyis a szolidaritást.

 A személy méltósága és az emberi élet értéke megköveteli mindenkitől a szegények, a hátrányos helyzetűek, a betegek és a fogyatékosok támogatását, a szolidaritás és a szociális igazságosság elve szerint.

A szolidaritás nem szűkíthető le csak a szociálpolitikára, vagy a karitatív tevékenység területére, hanem a társadalmi, gazdasági élet egészét át kell hogy járja. A KDNP – mint néppárt – azért küzd, hogy a társadalom minden tagja, csoportja vagy rétege szolidáris legyen másokkal. (...)

A KDNP olyan szociálpolitikát és szociális gondoskodási rendszert akar, amely hatékony gazdaságpolitikán alapul, amely biztosítja az emberi méltóság megőrzéséhez szükséges minimális létfeltételeket." (A Kereszténydemokrata Néppárt politikájának alapelvei)

Egy párt politikai alapelveit sem lehet nehezebb átírni, mint az alaptörvényt, a híveket is meg lehet győzni, hogy a konzultációs többségnek nincs szüksége társadalmi szolidaritásra és az emberi méltóság megőrzéséhez szükséges minimális feltételekre sem. A többség akarata pedig szent, így sutba lehet dobni minden, a keresztényi szeretetről meg karitatív tevékenységről szóló blablát.

 

És ha el fog tűnni az alaptörvényből az emberi méltóság védelme, mint alapjog, akkor mi lesz helyette? Vagy erre is a konzultálók adják majd meg a választ, mint legfőbb, a választóknak felé politikai felelősséggel tartozó jogalkotók?

És végül, de nem utolsó sorban, nem lehetne hasznosabban elkölteni azt a fél/egymilliárdot, esetleg épp a hajléktalanok érdekében? Vagy túl demagóg a kérdés?

"Összesen a teljes lakosság 31 százalékát, mintegy 3,1 millió embert érintett a szegénység vagy a szociális leszakadás problémája 2011-ben Magyarországon - állapította meg az Eurostat. Az elmúlt években - vélhetően a válság miatt - az arány folyamatosan emelkedett, hiszen 2008-ban még csak 28,2 százalék volt, 2010-ben pedig 29,9 százalék. 

Az Eurostat három csoportba sorolja az érintetteket, ezek között természetesen vannak átfedések. Az uniós statisztikai hivatal adatai szerint tavaly a magyar lakosság 13,8 százalékát fenyegette az elszegényedés veszélye az államtól kapott szociális transzferek után is. Emellett a lakosság 23,1 százaléka már a gyakorlatban is elnyomott helyzetben volt, az 59 év alatti magyar állampolgárok 12,1 százaléka pedig olyan háztartásban élt, melynek nagyon alacsony volt a munkaintenzitása." (mfor.hu)

Előzmény: Ha nem látjuk, akkor nincs is?

                Indul a konzultáció konzultációja

 Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr174946370

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Genyóság kimaxolva 2012.12.04. 18:06:54

Alapból tisztességtelen a hajléktalanokkal való játszadozás, hiszen a társadalom egyik legkiszolgáltatottabb rétege politikai szempontból. Ha a nyugdíjasok jogai sérülnek akkor kimennek ők maguk az utcára, vagy a fiatalabb nemzedékek, hiszen könnyen tu...

Trackback: Nemzeti konzultáció 2. - Problémák és alternatívák 2012.12.04. 16:42:11

Tegnapelőtt a nemzeti konzultációt (NK) próbáltuk definiálni. A hozzászólásokból az derül ki, hogy az NK könnyen leértékelhető, talán kormányközpontúsága miatt. Amikor ilyen definíciók születtek rá a kommentelőktől, hogy “parasztvakítás”, “kampányfogás...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lajosforras 2012.12.04. 16:20:45

nem olyan bonyolult. a hajléktalanság kriminalizálása pontosan 10.000 Ft/fő/nap-ba kerül. cirka ennyibe kerül ma egy elítélt az államkasszának. ha ezt megszorozzuk-nem sokkal,5.000-rel,tegyük fel,ennyit sikerül bezárani-az elég komoly érv a lesittelés mellett. persze annak,aki befér az ellátórendszerbe a cégeivel. érdekes lenne utánanézni, kivel van a bv-nek szerződése.
és a hajléktalanok meg amúgy is pénzbe kerülnek,így meg fedél kerül a fejük fölé,gondolja a vezír...

Rive 2012.12.04. 16:31:26

@Lajosforras: rossz helyen keresgélsz. Ebből nem a BV fog nagyot profitálni, hanem a lesittelt hajléktalanokat százalékért Strasszburgba agitáló ügyvédek.

Akarva se nagyon lehetne olyan ügyet kitalálni, amivel kapcsolatban jogosabban büntetnék sz@rrá a magyar államot.

Rendíthetetlen Álamkatona 2012.12.04. 16:35:03

Szerintem télleg össze kőne mán írni a zsidókat (feőleg), kölönben Orbán miként tudná személyesen es megvédeni őköt?

Az ű komkrét érdekükbe lönne, csak hallgassanak a szivökre.

zolika78 2012.12.04. 16:35:24

Legyen a kérdőíven olyan válasz, hogy az összes hajléktalant költöztessük viktor házába. Én azt ikszelném be. És rögtön minden probléma megoldódna.

nyünyüge 2012.12.04. 16:36:36

A konzultáció, mint a törvényalkotás hivatkozási alapja önmagában megkérdőjelezhető. Még akkor is az volna, ha nem manipulatív módon összeállított kérdéseket tartalmazna, ha a válaszokról, azok reprezentatív jellegéről hiteles információnk volna.
Ugyanis jelenlegi törvényes berendezkedésünk szerint törvényt alkotni nem konzultációk eredménye alapján, hanem az érintett szakmai, civil, állami, .... szervezetek véleményét figyelembe véve alapján kell a parlamentnek, amely parlament tagjai közvetve képviselik a választók (adott esetben a konzultációban megfogalmazott véleményét IS. Vagy legközelebb az adótörvényekről is konzultáció alapján döntenek majd? A képviselők juttatásairól is?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.04. 16:37:42

és hova fogja címezni a hajléktalanoknak?!

Radio Silicon 2012.12.04. 16:38:11

@morgás joga mindenkit megillet: "És ha már megvoltak a hajléktalanok, kik lesznek a következők? A fogyatékosok? A munkaképességüket elvesztettek? Vagy bárkik, akik épp nem sorolhatók be a fősodorba és választói értékük meg érdekérvényesítésük is csekély? "

Nyilván ezt tennéd te, így gondolkodsz, és ezért ezt feltételezed másokról.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.12.04. 16:39:09

Meglássátok visszajön még az a rendszer, amikor a rendőr igazoltatásnál megkérdezi az ember munkahelyét is... ha munkanélkülinek bizonyulsz, akkor mehetsz kötelező közmunkára.

komissarlajos 2012.12.04. 16:41:00

@Rendíthetetlen Álamkatona: Túlléphetnénk a Pataky Attila színvonalon? Tisztelettel!

Rendíthetetlen Álamkatona 2012.12.04. 16:43:47

@komissarlajos: Szerintem Ön nem olvasója Parti Nagy Lajos közelmúltban összegyűlt közéleti tárcáinak.

Nem merek Attiláig felmerészkedni, pláne, hogy minap szembesültem egy "Világslágerek Magyarul" c. CD-jének borítójával, ahol is hosszú parókában áll a csőd közepén.

mokusketto 2012.12.04. 16:44:25

Két elítél beszélget a börtönben:

Te miért kerültél ide? Kérdi az egyik:

Elvesztettem a munkámat, majd bedőlt a hitelem, kilakoltatott a bank! Hajléktalan lettem, az utcán kényszerültem élni, ezért elvittek a rendőrök és börtönbe csuktak. Most már büntetett előéletű vagyok, ha kiszabadulok innen még nehezebb lesz elhelyezkednem.

Megszólal a másik:
Én meg többszörös gyilkos vagyok!

komissarlajos 2012.12.04. 16:47:06

@Kőmíves Kelemen: Nagyon jó ötlet. Alkalmazni is fogják, ha lézerjani kimosakszik a halálos gázolás ügyből. Helyesen fogalmazva: amikor lézerjanit kimossák a halálos gázolás ügyéből. Mert nagy csend van az ügy mögött. Még a bulvársajtó sem MER vele foglalkozni. (Állítólag ő vezetett.)

mokusketto 2012.12.04. 16:47:31

Minél több az elítél, minél több rab van börtönben, annál több embert lehet kivezényelni rabszolga munkaerőként az oligarchák földjére, vagy szőlészetéhez.

Rendíthetetlen Álamkatona 2012.12.04. 16:49:40

Én ragaszkodom hozzá, hogy írjunk ki újabb és újabb NEmzeti KOnzultációkat!

(Ezúton szeretném szabadalmaztatni újabb ötletemet, hogy már ne csak a kezdőbetűk, de a FOntos SZAvak első két KEzdőbetűje is legyen kapitális.)

Ugyanakkor fontos odafigyelni arra, hogy miután a posta (figyelem, szigorúan kisbetű) versenyhelyzetbe kerül, a KOnzultációs KÉrdőíveket PORTÓSAN adjuk fel, azaz a címzett fizessen érte, ha kézbevette.

Egyúttal a NÉzőpont INtézetnek SOkkal több pénzt tudunk megSPórolni.

Ahoj!

pucros 2012.12.04. 16:49:41

Az, hogy lehet-e az utcán élni, alapvetően éghajlati kérdés. Afrikában sok helyütt majdnem mindenki az utcán él, a sarkkörön túl viszont senkinek nem jut ilyen eszébe. És ez nemcsak véletlen egybeesés, hanem valódi oksági kapcsolat van a klíma meg az utcán élés, sőt, a hajlék nélküliekhez való társadalmi viszonyulás között.

komissarlajos 2012.12.04. 16:50:10

@Rendíthetetlen Álamkatona: Első bekezdésére a válaszom: van szerencsém Pécsről ismerni, személyesen.
2. Javaslatom találkozott önfelismerésével. Ettől kezdve legyen béke. Tisztelettel.

Rendíthetetlen Álamkatona 2012.12.04. 16:54:51

@mokusketto: Igen, ez egy ördögi kör, amelyet két éve hoztak létre.

A szabálysértéseket is meg lehet váltani közmunkával, a börtönökbe is be lehet kerülni csekély értékű szabálysértések ellentételezésekén.

Közben a közmunkát felfejlesztették, a börtöncégeknek is felvirágzott (helyzetbe hozták őket államilag, étkeztetés, ruházkodás szinten) - tényleg minden összeér.

Engem életemben nem büntetett még meg rendőr, nyáron elkaptak a frissen lejárt forgalmis autómmal (a franc se figyeli). Egyből felajánlották a közmunkát vagy az elzárást, szó se volt fizetéstől, csak amikor alternatívák után kutattam. (15.000 Ft-ról volt szó).

Kifizettem, csak hát az eljárás és az alternatívák!

Rendíthetetlen Álamkatona 2012.12.04. 16:56:36

@komissarlajos: No, ennek örülök, pláne olvasva későbbi kommentjeit. :-)

Bár a nicknevére is fordíthattam vón több figyelmet. :-) Szép estét!

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.12.04. 17:02:46

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke kedden az MTI-nek azt mondta a hallgatói létszámcsökkentésre: a két héttel ezelőtt tervezett mintegy 30 ezres keretszám is elfogadhatatlan volt, de a most napvilágot látott 10 ezres tervezetre "nem talál szavakat". A hallgatói vezető, aki egyelőre nem látta az előterjesztést, úgy fogalmazott: ha ez igaz, akkor Magyarországon bevezették a tandíjat, becsapták a választókat, az ifjúságot, és meghazudtolták a 2008-as népszavazás végeredményét.
Hozzátette: a nemzet jövőjét sodorják veszélybe, és erre sem gazdasági megfontolás, sem kényszer nem hatalmazza fel az aktuális kormányzatot.

Nagy Dávid reményét fejezte ki, hogy a napvilágra került anyag előterjesztés szintjén marad. "Arra már láttunk példát, hogy aki az ifjúságot semmibe vette, az sokáig nem maradt hatalmon" - mondta a hallgatói szervezet elnöke.

Figyelj ide, te sunyi, beteg, abnormális Orbán!

regress 2012.12.04. 17:13:21

a konzultáció életszerűtlen.meg az hogy az alkotmány naponta változik,aszerint milyen hangulatban ébred az a köcsög cigány.

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2012.12.04. 17:16:03

Én egy baranyai kis faluban élek a Mecsek lábainál, és ritkán járok Pesten, de kívülállóként úgy érzékelem, hogy a Orbán Viktor kezdeményezésének létjogosultsága van. Egyes budapesti kerületek rapid slumosodása és egyben elcigányosodása megdöbbentő volt számomra. A lakásállomány leépülése, az omladozó és sok esetben életveszélyessé vált műemléképületek, a mindent ellepő kosz, az öreg, lecsúszott, kisnyugdíjasok, a hajléktalanok, a lét alsó szintjére süllyedt emberek...undorító az egész! A nagy és látványos külsőségek közepette beharagozott városrehabilitációs projektek ellenére a Budapest fokozatos hanyatlása most már megállíthatatlan. A város elveszett.

Ezt pedig a politikusok — ha felismerik is — nem merik elismerni, ezért most az elkeseredett utóvédharcok idejét éljük.

Orbán javaslata nem old meg semmit, de legalább átmeneti enyhülést hoz Budapest polgárainak.

TBone 2012.12.04. 17:18:54

Én nem emlékszem arra a Bibliából, hogy Jézus konzultációt indított volna arról, hogy meggyógyítsa-e a betegeket. Ennyit a keresztényi magatartásról.

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2012.12.04. 17:21:16

Én egy baranyai kis faluban élek a Mecsek lábainál, és ritkán járok Pesten, de kívülállóként úgy érzékelem, hogy a Orbán Viktor kezdeményezésének létjogosultsága van. Egyes budapesti kerületek rapid slumosodása és egyben elcigányosodása megdöbbentő volt számomra. A lakásállomány leépülése, az omladozó és sok esetben életveszélyessé vált műemléképületek, a mindent ellepő kosz, az öreg, lecsúszott, kisnyugdíjasok, a hajléktalanok, a lét alsó szintjére süllyedt emberek...undorító az egész! A nagy és látványos külsőségek közepette beharagozott városrehabilitációs projektek ellenére a Budapest fokozatos hanyatlása most már megállíthatatlan. A város elveszett.

Ezt pedig a politikusok — ha felismerik is — nem merik elismerni, ezért most az elkeseredett utóvédharcok idejét éljük.

Orbán javaslata nem old meg semmit, de legalább átmeneti enyhülést hoz Budapest polgárainak.

nyünyüge 2012.12.04. 17:21:26

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠:
Budapest polgárainak már egy ilyen baranyai tündérke látványa és higgadt véleménye is átmeneti enyhülést hoz :)

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.12.04. 17:23:46

Akinek az erkélye alá költöztek már hajláktalanok, az csak egyetérteni bír ezzel a törvénnyel.

Megjegyzem amióta a hajléktalanok nem alhatnak akárhol jóval kevesebben fagytak meg közülük, és jóval kevesebben laknak más életterébe (nem szranka hugyoznak össze mindent)

duggongg 2012.12.04. 17:28:32

1) tulajdonkeppen eddig is lehetett gond abbol hogy ha valakinek nem volt lakcim kartyaja, ergo nem tudta igazolni magat, nem? Csak kerdezem.
2) nem lehetne ezt a bandat beperelni amiert bevezettek a tandijat? Merthogy nepszavazas eredmenye tiltja. Aztan jogaszkodjanak hogy ez tulajdonkeppen nem is az. Csak azt nem tudom hogy hova lehetne egy ilyen keresetet benyujtani. Mehet egybol a Legfelsobb Birosaghoz? Megint csak kerdezem.

dzsaszper 2012.12.04. 17:37:14

Az emberi méltóság védelme nem csak az Alaptörvényből következik, hanem az Emberi Jobok Európai Egyezményéből és az EU alapjogi chartájából is.

Innentől kezdve, ha módosítják az alaptörvényt, akkor az AB megállapíthatja, hogy az Alaptörvény nemzetközi szerződést sért, és ezt az eljárást az ombudsman is kezdeményezheti.

Illetve bárki az Európai Bizottsághoz fordulhat kötelezettségszegési eljárást kérve az Alaptörvénnyel kapcsolatban.

Ha tényleg akarnak valamit az Aélaptörvénnyel, nagyon vigyázniuk kell azzal, mit írnak bele, ha nem akarják Magyarországot és a saját kormánytöbbségüket alaposan leégetni.

dzsaszper 2012.12.04. 17:42:30

Ha a fenti nemzetközi egyezményekre nagy ívben magasról szarunk, akkor akár újra bevezethetjük a halálbüntetést is.

A Fidesz erre nem hajlandó épp a nemzetközi szerződések miatt. Kérdés, hogy hajléktalanügyben mikor esik le a tantusz, hogy lényegében az ügy jogilag és nemzetközi megítélés szempontjából egy kalap alá vehető a halálbüntetés visszaállításával.

Táskás Tóni 2012.12.04. 17:52:35

Orbán azt mondta, hogy életszerűtlen az alkotmánybíróság döntése.
Ezért az életszerűtlen fidesz alaptörvényt módosítja...DDDD

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.12.04. 18:16:08

Azt árulja már el valaki...

Miért következik abból a tényből hogy valaki hajléktalan, hogy beccuccolhat az ablakom alá, szarhat hugyozhat ott kedvére ?

Teszem azt ha nekem hugyoznom kell, akkor alapvető jogaim közé hozzá tartozik hogy akár a buszon ülőket szembe hugyozzam ?

Sir Galahad 2012.12.04. 18:19:59

Bocsánat, de miért teszünk jót a hajléktalanokkal, ha azt mondjuk, lakhatnak az utcán? Jó az nekik? Szerintem az utcán lakni nem jó. Azt gondolom, ha van annyi hely adott településen a hajléktalan szállókon, hogy ott elférjenek a hajléktalanok, akkor az utcán lakás tilalma rendben van. Ha nincs, több hely kell. Szerintem ez a lényeg, a többi mellébeszélés.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2012.12.04. 18:22:10

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: köszönjük az aggodalmat. egyben javaslom, hogy a következő békemenetet egy baranyai kis faluban tartsátok a Mecsek lábainál, Bp rapid slumosodását megelőzendő.

(ez a komment nyomokban iróniát tartalmaz. 12 éven aluliak csak nagykorú felügyelete mellett kérdezzék meg kezelőorvosukat, gyógyszerészüket)

regress 2012.12.04. 18:26:42

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:konzultáltál már anyáddal, hány apától van ennyi eszed?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.12.04. 18:31:14

@regress:
Hiba... Nem írtad le hogy Diktatúúúúúra.. Ájvékolni kell elvtársam és bérretegni.. Holmi személyeskedés önmagában így szart se ér.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2012.12.04. 18:34:49

@Sir Galahad: nem erről van szó, hanem arról, hogy nem lehet senkit kriminalizálni, mert nincs lakása. ez szociális probléma.
demagóg leszek: ha pl milliárdos futball stadionok helyett hajléktalanszállások épülnének, esetleg meg lehetne oldani, de legalábbis enyhíteni lehetne a problémát. (különös tekintettel arra, hogy foci nincs, hajléktalanok viszont sajnos vannak.)

aztán még arról is szó van, hogy az alkotmányt nem módosítgatjuk kedvünk szerint, még akkor sem, ha Orbán Viktor név áll a személyinkben.

Le_Penseur 2012.12.04. 18:41:29

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
"Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy sem a hajléktalanoknak a közterületekről való eltávolítása, sem a szociális ellátások igénybevételére való ösztönzése nem tekinthető olyan alkotmányos indoknak, amely megalapozná a hajléktalanok közterületen élésének szabálysértéssé nyilvánítását. A hajléktalanság szociális probléma, amit az államnak a szociális igazgatás, a szociális ellátás eszközeivel és nem büntetéssel kell kezelnie. Ha az állam önmagában azt bünteti, hogy valaki kényszerűségből – lakhatását valamely okból elvesztve – a közterületen él, az az Alaptörvényben szabályozott emberi méltóság védelmével összeegyeztethetetlen. Ezzel összefüggésben ugyanis az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a mások jogait sértő, illetve a közrendet veszélyeztető magatartásoknak a szankcionálására a szabálysértési törvény számos önálló tényállást állapít meg (pl.: koldulás, csendháborítás, köztisztasági szabálysértés, szeszesital fogyasztásának tilalma, tiltott szerencsejáték, veszélyeztetés kutyával, közerkölcs megsértése, garázdaság stb.). Mindemellett az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a vizsgált tényállás sérti a jogbiztonságot, mivel a törvényszöveg hiányosságai és ellentmondásai olyan súlyos problémákat jelentenek, amelyek jogalkalmazói jogértelmezéssel nem oldhatók fel."

Van még kérdés értetlen nertárs?

nemsirunk 2012.12.04. 18:42:11

"Orbán Viktor szerint "ésszerűtlen az Alkotmánybíróság döntése,.."

Orbán Viktor a Legfőbb Alkotmánybíró. Mindenhez ért, egyszemélyben a Nemzet Atyja. Ahogy a nagy példaképek: Rákosi, Ceausescu, Kim Dzsong Il elvtársak is képesek voltak személyesen jótanácsokkal segíteni BÁRMILYEN szakmában munkát végző embereket, úgy nálunk Orbán elvtárs ért mindenhez. Ez a mi nagy szerencsénk, hogy van nekünk Ő, és nem hagy magunkra minket ebben a zűrzavaros világban.

Sir Galahad 2012.12.04. 18:43:39

@Nelson M: Nem azt kriminalizálják, hogy nincs lakása, hanem hogy az utcán él. Ez két különböző dolog. Akinek nincs lakása, mehet hajléktalanszállóra, és nem bünteti meg senki. Tőlem aztán építhetnek hajléktalanszállót bármilyen pénzből, feltéve, ha nincs elég férőhely (e szerint van: www.magyarhirlap.hu/kronika/jut-eleg-ferohely-a-hajlektalanoknak, de lehet, hogy van más statisztika is, szívesen veszem). Szerintem a hajléktalanok is jobban örülnek egy meleg helynek, mint a jognak, hogy alhatnak az utcán.

Szociknak vége 2012.12.04. 18:48:04

*Poszter*

Arról írjál cikket, hogy miért nem lehet a KNESSZETben kettős állampolgár képviselő.

Forrás: www.knesset.gov.il/elections17/eng/law/BasicLawKnesset_eng.htm

Ez a neked való téma, esetleg egy interjú erejéig 2 mondatban Felmájer és Slomó véleménye is jöhet a dologról.

Le_Penseur 2012.12.04. 19:01:01

@MetroGoldwinMayer:
Írjál cikket, hogy miért nem lehet a KNESSZETben kettős állampolgár képviselő!

Forrás: www.knesset.gov.il/elections17/eng/law/BasicLawKnesset_eng.htm

Ez a neked való téma, esetleg egy interjú erejéig 2 mondatban Felmájer és Slomó véleménye is jöhet a dologról!

Aztán ha megírtad, vagy elolvassa majd valaki, vagy nem...

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.12.04. 19:04:23

@Radio Silicon:
"Mikor a nácik elvitték a kommunistákat,
csendben maradtam,
hisz nem voltam kommunista.
Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szakszervezeti tag.
Amikor a szocialistákat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szocialista.
Amikor a zsidókat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam zsidó
Amikorra engem vittek el,
nem maradt senki,
aki tiltakozhatott volna."
(Martin Niemöller, evangélikus lelkész)

ajánlom a "Hány lista egy éle"t c. posztot

Szociknak vége 2012.12.04. 19:08:42

@morgás joga mindenkit megillet: Arról írjál, hogy miért nem lehet a KNESSZETben kettős állampolgár képviselő.

Forrás: www.knesset.gov.il/elections17/eng/law/BasicLawKnesset_eng.htm

Ez a neked való téma, esetleg egy interjú erejéig 2 mondatban Felmájer és Slomó véleménye is jöhet a dologról.

Erik Bálint 2012.12.04. 19:11:46

Most akkor szabad az utcán élni mindenkinek vagy csak a hajléktalanoknak? Teszem azt ha én jövő júniusban úgy döntök hogy lesátorozok egy két hétre a váci utca közepén, megtehetem?

Ha nem (és szerintem nem) akkor miért nem? Most tényleg érdekel.

Az Occupy-osokat is eltakarították,még Amszterdamban is a nagy szabad Hollandiában. Nem tudom meddig terjed a jogom hogy bárhol lakhatok vagy tartózkodhatok huzamosabb ideig...

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.12.04. 19:16:40

@MetroGoldwinMayer: légyszi írd meg, kommentként is beillesztheted, ha szerinted ennyire fontos - a morgás joga mindenkit megillet.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2012.12.04. 19:22:44

@Sir Galahad: nincs lakása, azért él az utcán és ezért kriminalizálják.

sajnos nem tudok statisztikát. a linkelt cikk szerint ez a téli üzemmód. sok átmeneti (csak télen és/vagy csak éjszaka) üzemelő szállás van. most a hajléktalanok száma viszont szerintem nem ugrik meg drasztikusan télen és nem csökken ugyanilyen mértékben tavasszal.

Szociknak vége 2012.12.04. 19:27:29

@morgás joga mindenkit megillet: Nem vagyok én csepürágó...

Csak gondoltam ha a HÁNY LISTA EGY ÉLET c. posztban te is fütötted a hisztit, akkor érdekel az igazság is. Izraelről, ahol necsak lista van, hanem nem is lehet képviselő 2s áp. Helyreigazítani sose késő.

Bár Slomó és Feldmájer véleménye még jobban érdekel.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2012.12.04. 19:28:44

@Nelson M: arra akartam kilyukadni (csak kicsit körülményesen :), hogy ha télen a sok átmeneti szállással együtt jut hely mindenkinek, akkor nyilvánvaló, hogy tavasszal (amikor ezeket bezárják) nem fog jutni.

AttilaBeregi 2012.12.04. 19:39:29

ez csak most jutott eszembe... szerintem írják bele a nemzeti konzultációt is az alaptörvénybe.
még mielőtt bárkinek eszébe jutna megkérdőjelezni az egészet

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.12.04. 19:42:17

@MetroGoldwinMayer: az izraeli parlamentet nem mi választjuk.

És sajnáljuk, hogy nem vagy csepűrágó ("A régi idők vásári mutatványosa, tűznyelő, aki meggyújtott csepűt (kenderkócot) vett a szájába. A ma átvitt értelemben rossz színészre mondjuk, alantas eszközökkel mulattató, silány komédiásra"), ahogy ez a blog sem az (megint csak a véleménynyilvánítás szabadságánál tartunk meg ott, hogy nem vagyunk egyformák) - de azért még szívesen olvastuk volna morgásodat, ha már téged ennyire lázbahoz egy téma.

kcsortuleninrogyilszja (törölt) 2012.12.04. 19:44:42

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠:
" A lakásállomány leépülése, az omladozó és sok esetben életveszélyessé vált műemléképületek, "

Nyugi.
Stadion lesz.

mizrolist 2012.12.04. 19:51:21

@Sir Galahad: az biztos. De olyan szállónak aligha örülnek, amelyikben kirabolják őket és azt is elvesztik, amijük megmaradt; márpedig ez elég gyakori történet.

Szociknak vége 2012.12.04. 20:01:35

@morgás joga mindenkit megillet:

Én azt tartom érdekesnek hogy téged lázbahozott a Gyöngyösi körüli hiszti, az meg nem hoz lázba hogy Izraelben nem lehet képviselő kettős állampolgár.

Nálunk listázni sem lehet. Ki háborodott fel rajta? Az izraelitáink, + teljes sajtó, téged beleértve. Ergo hogy gondolhatom, hogy egy zsidó nemzetbiztonsági kockázatot jelent, míg ők erről azt gondolják, hogy minden 2s állampolgár nemzetbiztonsági kockázat.

De van pofájuk tiltakozni. És van aki be is szopja. Pl. te.

mirigy187 2012.12.04. 20:02:00

@Erik Bálint: És akkor hová menjenek? A szállokról reggel kirakják őket, télen esetleg nappal is meghúzhatják magukat. Lakásuk nincs. Orbánék azt hiszik, hogy erővel eltakarítják őket akkor meg is van oldva a gondjuk. Ez a fidesz féle módszer.

mizrolist 2012.12.04. 20:03:00

@MetroGoldwinMayer: az USA-ban meg nem lehetsz elnök, ha nem vagy születetten amerikai állampolgár... És? Ez az ő belügyük. Gyöngyösi listázása meg magyar belügy.

mirigy187 2012.12.04. 20:07:06

@mirigy187: A megoldás még több hajléktalanszálló építése és több anyagi támogatás az azt működtető önkormányzatoknak. Ha stadionra és 1 milliárd forint levelezgetésre telik akkor ezekre is teljen

Valószínűtlenségi Hajtómű 2012.12.04. 21:58:34

És mi lenne akkor, ha a hajléktalanok tömegesen kérnének politikai menedékjogot a környező országokban? Ausztria mit szólna ehhez? Az Unió mit szólna ehhez?
A rendszer kriminalizálja, a rendszer áldozatait.
Akkor már inkább építettek volna minden nagyobb város mellé hajléktalan ellátó központot. Szállással, orvosi rendelővel, okmány irodával, étteremmel.
Mindennel ami kell. Ja, hogy ahhoz egy kis empátia kéne, meg sok pénz...
Sok pénzt elk...tak már másra.
A nagyszájúaknak meg legyen elég annyi, hogy az átlagember egy- két hónapnyira van a csődtől. Ha elsején nem jön a fizu akkor lőttek...

Sir Galahad 2012.12.05. 08:00:54

@mizrolist: .... aztán amikor olyan hajléktalanszállót avattak, amiben rendőr is van - hogy elejét vegye az ilyesminek is - , akkor meg azon hörögtek a hajléktalanpártiak, hogy micsoda felháborító dolog oda telepíteni a rendőrséget. A franc se igazodik el rajtuk.

Sir Galahad 2012.12.05. 08:08:46

@Nelson M: Hibás a logikád. Önmagában a lakásnélküliségért senkit sem büntetnek. El tudod képzelni, hogy megy az utcán valaki, odalép hozzá a rendőr, felszólítja annak igazolására, hogy van-e lakása, majd miután kiderül, hogy nincs - mondjuk mert egyetemista és a szülei lakásában lakik, sajátot még nem tudott venni - jól megbünteti? Ne bohóckodjunk már... Az, hogy valakinek nincs lakása, nem büntetendő. Az, ha valaki dafke nem veszi igénybe a hajléktalan szállót, inkább a parkban végzi a dolgát, ott alszik, eszik stb., az meg legyen az!

Egyébként meg lehet, hogy igazad van, és csak télen van elég hely a szállókon, esetleg akkor sincs - nem tudom, nem értek hozzá. De ha így van, több férőhelyet kell követelni, legalább olyan hangosan, mint most az utcán alvás, vizelés, szemetelés jogát. Annak volna értelme - ennek nincs.

Radio Silicon 2012.12.05. 10:18:48

@morgás joga mindenkit megillet: Ez hülyeség, ha mindenkit elvinnének összeroppanna a gazdaság. Amit te beidéztél a Niemöllertől, az egy szép életidegen szócsokor, tipikis álliberális szószátyárkodás.
Szerintem nagyon helyes megteremteni a jogalapot arra, hogy ne lehessen életvitelszerűen az utcán élni. Ez még nem jelenti azt, hogy valódi intézkedések sora fog következni. Nyilván az intézkedő a szituációhoz mérten fog eljárni. Pl. mint a Móriczon, ahol rendszeresen ott szarnak/hánynak/hugyoznak az alkoholizált hajléktalanok.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.12.05. 12:25:42

@Radio Silicon: megnyugtató, hogy van gazdasági oka ...

és igazad van, bizonyos magatartásformák tűrhetetlenek (a garázdaságot például most is bünteti a törvény, tehát fel lehet lépni szigorral ellene), viszont a kormány semmilyen szociális megoldást sem keres. Tiltani egyszerűbb meg sokkal olcsóbb, mégha embertelen megoldás is. A pénzbüntetésről már ne is beszéljünk, mint abszurd kategória.
süti beállítások módosítása