morgás joga 6.jpgOrbán Viktor már öt évvel ezelőtt is emlegette a keletet - igaz, kicsit másképp, mint ahogy manapság:

"A keleti politika nem tűri az önállóságot, nem tűri a függetlenséget, és nem tűri a szabadságot. Felszámolja az emberek független életét védő védvonalakat. Vagyontalanná tesz, elszegényít, kiszolgáltatottá vetkőztet, ha kell, megfélemlít. A hatalomtól függő élet láncába fűz. 

Mióta a Kelet betette a lábát Magyarországra, a magunkfajta szabadságszerető magyarok mindig ugyanazt akarták; szabadulni sorvasztó öleléséből, és elzavarni hazai helytartóikat. A keleti önkény világa helyett megalkotni a magunk szabad magyar világát, kiszakadni a hatalomtól függő élet láncolatából, visszaszerezni, újrateremteni az önálló és független polgári élet garanciáit; tisztességes munkát, tulajdont, szabad vállalkozást és védelmet nyújtó jogrendet. Mindig is ez volt a kívánságunk. 

Nyugati demokráciát akartunk, amely a keresztény kultúrára, a szabadság, egyenlőség és testvériség eszméjére épül. Mindig is harcoltunk az áldemokrácia ellen, ahol az élet rendjét az emberek helyett a hatalom szabja meg, a hatalom önkénye működteti, ha érdekei úgy kívánják, hazugsággal, csalással, maffiapolitikával, ha kell, erőszakkal is." ( Orbán Viktor, 2007. október 23-án, a Fidesz Astoriánál tartott ünnepi nagygyűlésén)

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, ma már teljesen más a kormány kelet-megítélése: a kelet jó, a kelet fejlődőképes, a kelet a kulcs a globális világgazdasági változáshoz - a kelet immáron nem ellenség, hanem "testvér".

De vajon a választók ezek után mire számítsanak? Ha a kormány komolyan gondolja a keleti politikát, vajon mi lesz az önállósággal, a függetlenséggel és a szabadsággal? Vagy ez a kelet már nem az kelet, ami öt évvel ezelőtt volt? Már nem sorvasztó az ölelése, nem tesz szegénnyé, kiszolgáltatottá, megfélemlítetté? És vajon ha ideér a kelet, akkor lesz-e önálló és független polgári élet, tisztességes munka, tulajdon, szabad vállalkozás és védelmet nyújtó jogrend?

És vajon mi lesz a nyugati demokráciával, a szabadság, egyenlőség és testvériség eszméjével? És vajon kelettel az áldemokrácia is beteszi lábát hazánkba? Vajon az élet rendjét ki szabja meg ma Magyarországon, a hatalom vagy a zemberek? És vajon kell-e hozzá a kelet, hogy csalással, hazugsággal, maffiapolitikával találkozzunk?

És ha mostantól a kelet a barát, a nyugattól kell rettegnünk? Ki az új ellenség, kit kell ezentúl hivatalosan utálnunk és félnünk? És mi lesz azokkal, akik lemaradnak a régi ellenség-képnél, ki és hogyan fogja őket megnyugtatni, elérkezett az az idő, amikor az ellenségből barát lett? És ha nem tudjuk, ki az ellenség és ki a barát, akkor többé már nem bízhatunk meg senkiben?

Aki pedig úgy gondolja, annak idején lemaradt és így utólag nem szeretne kimaradni:

Figyelem! Az új szelek 5:07-nél érkeznek ...

És végül, de nem utolsó sorban, vajon milyen beszédet fog mondani miniszterelnökünk az idén október 23-án? 

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr574763104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása