véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngMint cilinderből a nyúl, megint előkerült az "ötmillió foglalkoztatott lenne az ideális" téma - és igaza van abban miniszterelnökünknek, hogy ez egy álomhatár, hiszen utoljára 1991-ben volt ötmillió fő fölött a gazdaságilag aktív népesség száma.

"Szamárság azt firtatni, hogy miért javul a foglalkoztatás – mondta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli állami rádiós interjúján. (...)

Tehát Orbán szerint mindegy, hogy a közmunka és a külföldi munkavállalás miatt javulnak a statisztikák, mivel a lényeg az, hogy, mint mondta, többen dolgoznak.

Ugyanakkor idehaza 4 millió ember dolgozik – ennek örülünk, mondta Orbán –, ám a hasonló népességű Csehországban 5 millió fő. Bírálatok helyett ötleteket várunk az ellenzéktől, hogy miként érhetjük el az ötmilliós álomhatárt (...)" (index.hu)

De vajon joga van az adófizetőknek firtatni, miért is javul a foglalkoztatás? Ha közpénzből, akkor igen. Mert az, hogy az X Kft felvesz még egy targoncást, az tényleg lényegtelen (és beláthatjuk, szamárság is firtatni, miért és miből), ám az, hogy a kormány - a statisztikák javítása érdekében - bármilyen mennyiségű és hatékonyságú közmunkát megfinanszírozhat a választási kampány finisében, ez mindenképpen említésre méltó. Mert a költségvetési forrásokat rezsifórum díszletezésére fordítani nem biztos, hogy az élő munkaerő legideálisabb felhasználási formája, pláne ha a hat órából a tényleges munkavégzés időtartama mindössze 1,5 óra. (Aki nem hiszi, az részletesen olvashat a témáról itt.) Az pedig, hogy a közmunkaprogram ezer sebből vérzik, senki előtt sem titok, már az ombudsmani hivatalt is többször megjárta a téma. Röviden: az adóforintok pazarlása is lehet a rosszul szervezett, nem hatékony, érdemleges cél nélküli és semmilyen értéket nem teremtő közmunka. Sovány vigasz, hogy csili-vili lesz tőle a statisztika - ez maximum a kormánynak jó, "Magyarország jobban teljesít" plakátsorozathoz még egy nagyszerű téma.

állásajánlatok_1.jpgValószínűleg az is érdekes a választópolgárok számára, hol találnak munkát - mert az, hogy dolgozhatnak akár közmunkásként is, nem egy nagy perspektíva, a megélhetéshez meg mindenképpen kevés (bármit is mondanak a nagyságrendekkel magasabb jövedelemből vegetáló politikusok), az pedig hogy ki lehet menni külföldre, sokaknak szintén nem optimális megoldás. Viszont a kormány számára igen kedvező, hogy a külföldi munkavállalókat is bestatisztikázza - csak küldjék haza a pénzt legyenek szívesek, úgy még kedvesebbek és szerethetők honpolgáraink, pláne hogy nem itthon kuncsorognak állásért és nem is hőbörögnek, mennyi a keresési idő. Az sem egy hátrány, hogy aki külföldön van, az nem itthon beteg és nem használja például gyermekei révén a köznevelési infrastruktúrát sem, így alapvetően az egész közigazgatás spórolhat. Ez pedig jó hír az adófizetőknek, nem?

Azonban egy paradigmaváltás is megfigyelhető a fenti mondatokban - Orbán Viktor már nem a hazai  piaci alapú munkahelyteremtéstől várja a megoldást, hanem az adófizetők finanszírozta közmunkától és a külföldi munkavállalástól (ez utóbbihoz csak annyi köze van a kormánynak, hogy itthon semmilyen megoldást nem tud nyújtani a munkát keresők számára, így azok kénytelenek hazájukat elhagyva boldogulást keresni). Ez vajon azt jelenti így kampányidőszakban, hogy a kormány feladta a munkahelyteremtést?

ön most itt áll.png.jpgMiniszterelnökünk nem bírálatot vár az ellenzéktől, hanem ötleteket - igaz, a jelenlegi kormánynak volt nyolc éve hogy ötleteljen majd négy, hogy megvalósítsa a nyolc év alatt kidolgozott ötleteit. De az álom továbbra is álom, a foglalkoztatás növekedése (ha megtisztítjuk a közmunka- és külföldi munkavállalás adataitól) szintén nem egy sikertörténet. Sőt, a választók a saját bőrükön érzik, milyen az aktuális helyzet, mégha szamárság is firtatniuk, miért.

 

 

 

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

 

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr995825264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus 2014.02.21. 11:35:09

Tessék mér elmenni egy munkaügyi központba félfogadás idején.Ott megmondják az igazat.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.02.21. 11:56:00

A kormánynak majdnem sikerült a bevállalt 1M munkahelyet megszüntetnie. 500K++ kimenekült, 250K közmunkás lett, tehát nem dolgozik, az alsó hangon 750K.

Ki lehet nyírni a középosztályt, meg lehet tenni, de ha nincsen középosztály, akkor rengeteg átlag melósnak sem lesz munkája, mert nem kell eladó, kertész, segédmunkás, pincér, stb., stb.

A kommunistákra jellemző, hogy kukorékok a gazdasághoz...

Kivlov 2014.02.21. 12:17:40

Mi a baj ezzel? eddig azért ment a hiszti, hogy nincs párbeszéd. itt a lehetőség. :D

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2014.02.21. 13:59:39

@Kivlov: hát talán az, hogy nincs igazi kormányötlet, és mástól várják a megoldást?

legeslegujabbkor 2014.02.21. 18:12:38

@morgás joga mindenkit megillet:
Ha mástól várják a megoldást, akkor engedni kell mást is érvényesülni. Az eddigi trend alapján, ha bejön egy üzlet (van osztalék ?!) az előbb-utóbb valamelyik havernál landol. Akkor miről is beszélünk?

kaskala 2014.02.21. 21:41:55

A külföldön dolgozók jók a statisztikában, jó a lóvé amit haza küldenek, de azért biztos ami biztos ellehetetlenítik a szavazási lehetőségeiket.

Sírköves Slomó 2014.02.21. 21:43:57

Tökmind1 mit mond Orbán neked az a törvény.

safranek 2014.02.21. 22:02:39

A túl sok közmunkának is meg vannak a hátulütői. pl: Ha közmunkában dolgoznak termelő cégeknek, akkor egyrészt, miért nem veszik fel és fizetik meg őket, másrészt jogtalan előnyhöz juttatják a céget a többekkel szemben. Mi lesz akokkal, akik eddig rendes fizetésért, vagy alvállalkozóként végezték el azt a munkát (még ha minimálbérért is), amit most közmunkások?

safranek 2014.02.21. 22:03:54

Olyan ez a közmunka is, mint a rezsicsökkentés. A kormány univerzális fegyverként használja, még ott is ahol nem kellene!

VT Man 2014.02.21. 22:04:27

Ha a közmunkás 6 órából 1.5t dolgozik, akkor miert is kellene a rendes minimalbernyi penzt kapnia??

Khonsu 2014.02.21. 22:41:02

@VT Man: És miért is kellene teljesen feleslegesen eltöltenie 6 órát a "munkahelyén", ha csak 1.5 óra munka van?

A közmunka rendszerrel csak egyetlen baj van, az hogy TÚLMÉRETEZETT.
Negyed ennyi közmunkás is elég lenne, de ők kapják is meg mindazt ami a többi munkavállalónak is jár. Lehet ám a közmunkásokat felváltva is foglalkoztatni, úgy is sorra kerül mindenki és a munka is hatékonyabb, csak a statisztika nem lesz olyan szép.

Mehet is az ötlet Viktornak, ha már maguktól nem jöttek rá erre 4 év alatt.
Aztán lesznek szívesek átutalni nekem egy átlag kormánytanácsadó bérének felét, nehogy már ingyen segítsem ki őket :D

Khonsu 2014.02.21. 22:49:05

Lennének ötleteim a foglalkoztatás valós bővítésére is persze, de azt már nem adnám olcsóbban egy átlag fidesz közeli oligarcha vagyonosodásánál :)

Pharocq Alfőmérnök 2014.02.22. 08:13:02

@Khonsu:
Ha figyelembe vesszük, hogy 5 millió munkavállaló a terv, akkor lesz igazán túlméretezett.
Mert a magánszektorban nincs esély ennyi munkahelyre.

Ettől már csak 1 lépés, hogy újra KMK-s legyen, aki nem megy el közmunkába.
KMK = közveszélyes munka kerülő.
Kádár apánk alatt volt így.

magyar ember teli szájjal 2014.02.22. 08:46:30

Az állam nem csak a közpénzek elköltéséről dönt, nem csak ez a szerepe. Hogy X kft vel tud-e venni egy targoncást, és miből, az nem lényegtelen, hanem kulcskérdés. Főleg hogy van félmillió kisvállalkozó.

Berzengő 2014.02.22. 09:58:17

@ Erdekes 2 eve igert 1.5 milliot 2 EV ALATT.

Akkor most megsem teljesitunk jobban, hiszen annyi nincs, tehat torekeny a gazdasagunk

_______________

www.magyarhirlap.hu/orban-egy-masfel-millioval-tobb-munkavallalo-kell-a-kovetkezo-evekbe

2012. augusztus 24., péntek

Orbán Viktor szerint a jelenlegi 4 millió helyett 5-5,5 millió magyar munkavállalóra és adófizetőre van szükség a következő egy-két évben ahhoz, hogy ne maradjon törékeny Magyarország gazdasága.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.02.22. 22:05:11

Az adófizetők pénzéből finanszírozott közmunkaprogram mitől hajt hasznot a társadalomnak?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.02.22. 22:11:11

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Most nem arra gondolok, hogy tiszta lesz a járda vagy van orvos, mert ezek a dolgok eddig is meg voltak (Még ha nem is megfelelő minőségben vagy mennyiségben, de ezt most tekintsük pusztán hatékonysági problémának)

Kivlov 2014.02.24. 09:48:11

@morgás joga mindenkit megillet:
ha meg sem kérdezik őket, akkor meg azon hisztiznek. :D
süti beállítások módosítása