morgás joga 6.jpgAz oktatási kormányzat beismerte a hibáját. Na, nem nyilvános fejre hamuszórással, bocsánatkéréssel, "elnézést, nem voltunk elég alaposak, körültekintőek" szöveggel, csak suttyomban, a "korrekt, fair rendszer" felsőoktatási keretszámainak módosításával. A most felvételizők és szüleik pedig néznek, mint a moziban és közben arra gondolnak, ők nem erre az előadásra fizettek be. 

A kormány azzal, hogy módosította a felsőoktatási keretszámokat, beismerte, nagy gáz van a felsőoktatásban és az általa megálmodott új rendszerben. A részleges finanszírozású rendszer megbukott. Vajon miért is nem akarnak a diákok egyszerre százezreket fizetni és röghöz kötést is aláírni? A kormányzat szerint lassabb a fiatalok átállása, mint az átalakítás, más szavakkal az észérvek győztek. A természettudományos képzésre meg hírül sem jelentkeztek annyian, amennyit a kormányzat szeretett volna. Hiába, aki utálja a kémiát, az Hoffmann Rózsa kedvéért sem fog beleszerelmesedni a kémcsövek világába és ingyen-képzés meg a 10 éves röghözkötés ígérete mellett sem fogja egyik napról a másikra sutba dobni eredeti elképzeléseit. Maximum elhalasztja, hátha a következő oktatási kormányzat racionálisabb döntéseket hoz, vagy nemes egyszerűséggel elhagyja az országot és keres magának egy emberibb világot. Az álomháborút a diákok nyerték.

 

Orbán Viktor még egy februári rádióműsorban a felsőoktatási rendszerrel kapcsolatban kijelentette „korrekt, fair az új rendszer", a változtatások azért szükségesek, mert Magyarország „termelési központtá” alakul, így több mérnöki és informatikai szakemberre van szükség, az oktatási rendszernek ezt kell tükröznie, tehát előnyben kell részesítenie ezeket a területeket. A keretszámok szerinte jók, tehát maradnak, bár nem kizárt, hogy a 2-3 év múlva felülvizsgálják a fő irányokat.

"Ha korrekcióra lesz szükség, meglesz a lehetőségünk a pótfelvételi keretében a szükséges beavatkozásra." (Hoffmann Rózsa, 2012. március 12.)

A kormányzat nemcsak Orbán Viktor, hanem Hoffmann Rózsa ígéretén is túltett: a pótfelvételi időszakot sem várta meg a korrekcióval, az átcsoportosításokat már most elrendelte, így szeptembertől ötezerrel többen tanulhatnak majd állami ösztöndíjjal a felsőoktatásban. A módosítás a műszaki, informatikai, agrár-, valamint egészségügyi képzéseket érinti, a nagy vesztesek (közgazdaság, jog) továbbra is vesztesek maradnak.

"A romkocsmák félhomályában merengő állástalan diplomásokkal Dunát lehet rekeszteni" (Orbán Viktor, 2012. június 25.)

A rendelet szerint plusz államilag finanszírozott helyekkel gyarapszik a műszaki képzés (+ 2400), az informatika (+ 950), az agrárképzés (+ 700), az egészségügyi képzés (+ 400) és a sporttudományok területe (+ 150). Külön örömmel töltheti el a hazai fiatalokat, hogy az átcsoportosítás érinti a határon túli kihelyezett képzéseket is, a magyar nyelvű kihelyezett szakokon 400 teljes állami ösztöndíjas helyet biztosít a hallgatóknak a kormány. Igaz, az ő állástalanságuk nem Budapestnél fogja a Dunát rekeszteni, de annak is kicsi az esélye, hogy Magyarországon fognak valaha is adót fizetni meg családot alapítani. Viszont magyarországi választójoguk lehet és ösztöndíjukért cserébe joggal várhatja el tőlük és szüleiktől szavazófülke-hálájuk kimutatását a kormányzat.

Orbán Viktor szerint Magyarország a tudás hazája, a kormány pedig csak olyan képzéseket kíván támogatni, amiből munkahely is lesz. De vajon a friss diplomások teremtik a munkahelyeket? Ők határozzák meg, mire van szükség? Vagy egy jó gazdaságpolitikával, a fejlesztések beindításával, a működő tőke becsalogatásával lesznek új munkahelyek és valójában a kormányzatnak kellene lépéseket tennie arra, hogy minél többen találjanak állást hazánkban? Egyelőre úgy néz ki, a kormányzat a diákokra és szüleikre tolja a felelősséget a diplomás-munkanélküliség miatt, "tanultál volna jobb szakon", "bölcsészként/közgazdászként/jogászként csak élősködsz az olyan hasznos állampolgárokon, mint a mérnökök és az informatikusok".

Más kérdés, vajon a mai Magyarországon az agrárképzésben szükség van-e a plusz 700 főre? Tudnak-e majd állást találni a frissen végzettek a szétvert mezőgazdaságban, vagy éppen ők lesznek majd azok a (rom)kocsmás merengők, akik estéről estére a rendszer aláásásán filozofálnak? 3-5 év múlva lesz még egyáltalán állattenyésztés, növénytermesztés, ha már a hungarikum is külföldi alapanyagból készül? És vajon a mindennapi testnevelés beindítása miatti plusz tornatanár szükséglet is csak most, júniusban derült ki a kormányzat számára? Az erről szóló törvényt még tavaly, az eredeti keretszámok nyilvánosságra hozatala előtt elfogadták, így a tornatanárok leendő hiánya a "tudtuk, de nem sejtettük" filozófikus régióba emelkedett ... 

 

Szeptembertől tehát a felsőfokú szakképzésen, alapképzésen, illetve egységes, osztatlan képzésen 34.087 helyett összesen 39.087 diák kezdheti meg tanulmányait tandíjmentesen - ez azonban nem jelenti azt, hogy  ténylegesen is ennyien fognak államilag finanszírozott képzés keretében tanulni. Nagy valószínűséggel bőven lesznek olyan szakok, amelyeken nem fogják tudni betölteni a keretet - egyszerűen azért, mert nem jelentkeztek annyian, ahány férőhely van, így az intézmények akár még a foghíjas szakok indításától is eltekinthetnek méretgazdaságossági okokból.

"A kormány elkötelezett abban, hogy elsősorban azokon a szakokon támogassa közös pénzünkből a fiatalok tanulását, melyek nemzetstratégiai céljaink megvalósítását és a felsőoktatásból kilépő hallgatók biztos elhelyezkedését, megszerzett tudásának hasznosulását segítik" (Közlemény)

Vajon 3-5 év múlva a jelenlegi kormány melyik tagja fog felelősséget vállalni azért, hogy a most felvételt nyerők ténylegesen is kapjanak olyan munkát, amely megfelel képzettségüknek, és amelyből meg is tudnak majd élni?

Vagy előkerül a jól bevált módszer, a röghöz kötésért cserébe éhbérért szakképzettséget nem igénylő közmunka és máris mutogatható a statisztika, kérem, minden új diplomást elhelyeztünk és lám, "senki sem tud olyan jól árkot tisztítani, mint egy agrármérnök"?

 

Előzmények:

Újratervezés

"Korrekt, fair rendszer"

Utólag már szabhatjuk ...

A mérhetetlen mérése

Álomháború

Osztály, vigyázz!

 

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr844612147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Itt az IMF, Orbán takarodsz végleg, azt igérted? 2012.06.26. 21:46:33

Ki vagy te bukott tévés Ó kovács seggnyaló nemzeti majom, hogy így beszélj egy Kossuth és Liszt díjas művésznőről?
Egy gagyi, idétlen, szánalmas, bunkó kis ratyi műsorvezető vagy a bukott hétvégi tv műsoroddal.
Az ilyen fideszseggnyaló bérencek hű követői a komcsiknak, takarodjatok!

Bóvli kormány, bóvli ország, Magyarország én nem így szeretlek!

Orbán csürhe takarodj!

dr kíváncsivagyok 2012.06.26. 21:53:25

@Ókovács te sunyi, seggnyaló!: Ki vagy te bukott tévés Ó kovács seggnyaló nemzeti majom, hogy így beszélj egy Kossuth és Liszt díjas művésznőről?
Egy gagyi, idétlen, szánalmas, bunkó kis ratyi műsorvezető vagy a bukott hétvégi tv műsoroddal.
Az ilyen fideszseggnyaló bérencek hű követői a komcsiknak, takarodjatok!

Bóvli kormány, bóvli ország, Magyarország én nem így szeretlek!

Orbán csürhe takarodj!

Én is így gondolom ...

talicskás munkásember 2012.06.26. 22:50:35

Csendben egyetérteni tudok csak...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.27. 00:25:37

Ide illik:

Kis Norbert felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár szeptembertől más területen dolgozik majd, a KIM-ben...

rohadjmegARCgeci 2012.06.27. 07:50:31

Lehet hogy még is csak lenne esélyem a geológus szakra?

M_R 2012.06.27. 08:42:51

De jó hogy nem magyarisztánban kell most egyetemre jelentkeznem...

dr.kakaósbögre 2012.06.27. 09:29:34

az utolsó aki elhagyja ezt a szemétdombot oltsa le a villanyt.
süti beállítások módosítása