morgás joga 6.jpgVajon vicc az, amin senki sem nevet? A kormány szerint igenGiró-Szász András legalábbis annak nevezte Aljakszandr Lukasenka fehérorosz kormányfő szavait, amit országa új magyarországi, illetve franciaországi nagykövetének kinevezésekor mondott: a magyaroknak "elegük lett a demokráciából és a piacgazdaságból, és kijózanodtak".

A kérdés csak az, Aljakszandr Lukasenka viccelt, vagy nem? Esetleg egyszerűen csak azt mondta, ami kívülről, több mint ezer kilométer távolságról lejött a számára? Ezt jelentették külügyi szakemberi, hírszerzői az elmúlt időszakban? És vajon jogos-e hogy erre a következtetésre jutott?

És vajon azok a szavazók, akik bizalmat adtak Orbán Viktornak annak idején és kétharmadhoz juttatták a parlamentben, ezt akarták? Vajon ők is csak nevetnek Aljakszandr Lukasenka szavain, vagy csak annyit mondanak csendesen (esetleg felháborodva, jó hangosan), igen, rájuk szavaztam, de nem erre?

És vajon meggyőznek minket - és nem utolsó sorban a fehéroroszokat meg az egész civilizált világot - a kormányszóvivő szavai:

"A fehérorosz elnök szavait csak viccként tudjuk értelmezni és viccnek is tekintjük, hiszen Magyarország a demokrácia és a jogállam keretei között arra törekszik, hogy az Európa minden országa előtt álló gazdasági és társadalompolitikai kihívásokra válaszokat találjon" (index.hu)

De vajon a diplomáciában mennyire gyakori, hogy ilyen útravalót adnak a friss nagykövetnek? 

"Magyarországgal (...) erősíteni fogjuk a kapcsolatainkat. Az ott élő emberek a saját tapasztalataik alapján már jobban megértik Fehéroroszországot is. (...) "Magyarország az Magyarország. Nem veszíthetjük el. Kapcsolatokat kell építenünk velük, éppen úgy, mint Lengyelországgal, Bulgáriával és a balti államokkal" (Aljakszandr Lukasenka, index.hu)

Vajon mit fogunk jobban megérteni és mikor? Ha már itthon megtudtuk, milyen az igazi pártirányításos oktatás, egészségügy, dohány- és szerencsejáték piac meg a többi? Ha már minden önkormányzatiság eltűnt a süllyesztőben és a polgármesterek egyetlen funkciója a testvérvárosokkal parolázás lesz? És vajon most annak a tanúi vagyunk, hogy olyan klubba veszik fel tagnak hazánkat, amihez az a bizonyos kétharmad jó része nem biztos, hogy akar tartozni? És vajon mit fognak szólni mindehhez a még "jelenlegi", de lassan már "egykori" klubunk tagjai?

És amíg eldöntjük, vicc, rossz vicc, "őrült beszéd, de van benne rendszer", esetleg a valóság, ami elől homokba dugja a többség a fejét, még egyszer a fehérorosz kormányfő szavai:

"Magyarország szocialista ország volt. Jóbarátok voltunk régebben. Nagyon közeli volt a kapcsolatunk. Végül elegük lett a demokráciából és a piacgazdaságból (mindenből, ami most Európában zajlik), és kijózanodtak." (Aljakszandr Lukasenka, index.hu)

De lassan elfogy az a homok ...

 

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr834912957

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lukasenka: nyíltan a magyar kérdésről 2012.11.19. 18:24:17

Bizonyítványt állított ki Lukasenka elnök a magyar kormány politikájáról, őszintén, keresetlenül. Egyrészt szégyellni való, másrészt nem nekem, illetve nekünk állampolgároknak, hanem a magyar kormánynak. Soha nem vártam Fehéroroszország ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2012.11.18. 19:18:31

Tény, hogy Magyarországon putyinizmus épül. És e mellett másfél millió devizaadós megnyomorításáért kell felelnie a kormánynak! Amit csinál, az már népirtásnak számít!
Vesszen a népnyomorító Orbán Bankcsicska Viktor!!!

Kivlov 2012.11.19. 10:27:46

elég vicces bankvezér nick-kel ilyeneket írni, hogy "bankcsicska." :D

Marcangoló Korelnök 2012.11.19. 17:04:16

Gyerekek, megint a saját pofonotokba repültök bele :( A TI "vicceiteken" ki nevet?

sírjatok 2012.11.19. 17:46:30

de hát azt már tudhatjuk, hogy ha valami számomra fontos dolgon alpárian viccelődik egy megmondóember, akkor ha nem nevetek, NINCS HUMORÉRZÉKEM!!!

qwertzu 2012.11.19. 18:05:22

"Vajon vicc az, amin senki sem nevet? "

Az egy rossz vicc.

egy maréknyi dollár 2012.11.19. 19:44:08

Legyek őszinte: Lukasenko szavaiban semmi kivetni valót nem találok; alaposan fején találta a szöget.
Gíró-Szásznak az erre az alkalomra előkapott sablon-dumáját nem minősítem.

Hihhetetlen 2012.11.19. 23:00:44

Csak aki vak az nem látja.

Az MSZMP a "testvéri" Szojetúnióval és az SZKP-val kiépített, a nemzetközi cionista összeesküvés által életben tartott kapcsolatokat kihasználva, a magát álnokul demokratikusnak hazudó gyurcsányista haza- és nemzetellenes ellenzék bíztatta kifjezetten Lukasenkát, hogy hozza kompromittáló helyzetbe hazánkat és annak szabadságharcos nemzeti világújító kormányát. Lukasenka cinikus megjegyzése a kommunista internacionálé újjáéledésének biztos jele, amit meg kell állítanunk! Ennek érdekében a kormány rendkívüli jogokkal történő felhatalmazást kell követelnünk!

(Vagy legalábbis ezt mondhatta volna Giró-Szász. Ez a vicc duma, majdnem kettes alá, de nem)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.19. 23:39:32

Ha jól értem Giró-Szászt, akkor Országos Vezetőnket egy antidemokratához hasonlítani vicc.

Baszki! Milyen jót viccelődünk a Duna fagyásával!!!

Viccelődünk a Duna fagyásával???

nyisziati 2012.11.20. 00:53:09

@Marcangoló Korelnök: nekünk nincsenek vicceink. Azokat már két éve csak a Fidesz gyártja.

Marcangoló Korelnök 2012.11.20. 09:23:22

@nyisziati: minőségüket és céljukat tekintve valóban nem viccek.

Hasznavehetetlen Régensherceg 2012.11.20. 09:38:10

az a baj a ballib oldallal és seggnyaló csicskáikkal, mint pl morgásjoga, hogy már a látszatra sem ügyelnek, mikor egész nap folyamatosan hazudnak, csúsztatnak. :(
tegyük fel, hogy a fenti idézet negatív értelmű... és akkor mi van? eszerint van egy vezető, aki elvileg csúnyát mondott Magyarországra. a blogger átlátja az összefüggéseket és megállapítja, hogy a magyarországi szavazók és a világ valamennyi országa utál már minket. gratulálok, mintaértékű ferdítés! természetesen, ha felbukkan egy olyan közéleti szereplő, politikus, valaki, aki elismeréssel szól az országról, előkerül a kommunista/liberális módszer: sárbadöngölni! bebizonyítani, hogy hülye, idióta, stb...

banyanya007 2012.11.20. 19:21:14

Amennyiben a „vicc”, a „demokrácia” és a „jogállam” fogalmát flexibilisen kezeljük, még igaza is lehet GSZA-nak.
süti beállítások módosítása