morgás joga 6.jpg

 

Újabb magyar sikersztori - pálinka adómentesen. Orbán Viktor vezetésével a pálinka-szabadságharc győzött, és 2010 szeptember 27. óta ezt már adómentesen főzhetünk pálinkát fejenként 50 liter 86%-osig, köszönve a Fidesz gründolta új törvénynek. Az EU ugyan felszólította hazánkat a házi pálinka teljeskörű jövedéki adó mentességének megszüntetésére, kormányunk azonban eltökélt a harcban, nem engedünk, a magyar vérben ott csörgedezik kulturális örökségünk részeként a pálinka szeretete is. És a pálinkafőzés szabályainak szigorítása sincs napirenden.

Az eredmény: míg 2009-ben 8 milliárd, 2010-ben 2,8 milliárd jövedéki adó folyt be a bérfőzésből, tavaly már csak 15 millió, pedig a szeszfőzdék ugyanúgy működtek. A kereskedelmi forgalomba kerülés esetén a terméket még terheli az áfa is, ennek kiesése szintén jelentkezik a költségvetésben.


pálinkatábla

forrás: ado.hu

A népszerűségi intézkedés csak jövedéki adó tekintetében 8 milliárdjába került a költségvetésnek (az adófizetőknek), miközben a NAV adatait 50 %-os pálinkára átszámolva 2011-ben hazánkban 12 millió liter pálinka készült adó- és járulékmentesen. Hivatalosan tehát ez a mennyiség a háztartásokban maradt, és ebben a mennyiségben még nem szerepel az igazi házilag készült pálinka. Igaz, ez utóbbi mennyiségét mégcsak becsülni sem lehet, mivel sem a berendezést, sem a főzést nem kell bejelenteni, valamint nemcsak kereskedelmi fogalomban vásárolt eszközzel lehet főzni, hanem mindenféle sufnituningolt barkács-csodával is - az eredmény akár egészségkárosító is lehet (nem számítva ide a nagymennyiségű alkoholfogyasztásból eredő egészségkárosodást).

Ráadásul a törvényi szabályozás is igen nagyvonalú - a személyenként megengedett mennyiség bőven az egészségre ártalmas szinten van, és még csipszadó sem terheli:

„Ha a személyenként lefőzhető, házi főzésben előállított pálinkamennyiséget nézzük, akkor az 50 hektoliterfokos pálinka átszámítva már 86 liter 50 százalékosat jelent, ami az év napjaival elosztva napi 2,3 dl fogyasztását jelenti. Ez már olyan mennyiség, amely az egészségügyi világszervezet, a WHO ajánlása szerint hosszú távon májzsugorodáshoz vezet” (ado.hu)

Valószínűleg nagyon sokan vannak Magyarországon, akik nem fogyasztanak el napi 2,3 dl adómentes pálinkát. A 12 millió liternyi párlat alapján - hacsak nem porosodnak a kamrákban a teli üvegek -, nagy valószínűséggel ez a hihetetlen mennyiség utat talált magának a feketegazdaság felé, bekerülve a legális és kevésbe legális vendéglátó helyek kínálatába, jóval a legális pálinkák árszínvonala alatt. Az pedig már épp az aktuális a kereslet-kínálat törvényeitől függ, hogy a haszon a kocsma-tulajdonosnál csapódik ki (tudja a legális árán árusítani az illegálist), vagy a fogyasztó jut olcsóbban szeszhez, így ugyanannyi pénzért többet ihat.

A hobbi-pálinkafőzés legalizálása hatalmas károkat okozott az országnak:

  • pénzügyi károk:
    • az adómentes pálinka miatti jelentős jövedéki adó és a feketepiacra bekerülés miatti áfa bevétel kiesés
    • az olcsóbb pálinka következtében megemelkedett alkoholfogyasztás miatt egészségügyi kiadás növekedés (alkoholfogyasztásra visszavezethető betegségek kezelésének költsége, kiesett munkaórák, teljes munkaképtelenség, stb.)
    • megemelkedett alkoholfogyasztás miatti közlekedési, munkahelyi és háztartási balesetek miatti plusz kiadások
    • a jövedéki adó mértéke folyamatosan nő (2013-tól a jelenlegi literenkénti 2899 forintos jövedéki adót további 15 százalékkal emelkedik, miközben a házi lepárlású pálinkák továbbra is adómentesek maradnak), a fekete-pálinka miatt csődbe menő legális üzletek esetében az elmaradó társasági és helyi adó, munkavállalók járulékának kiesése
    • az illegalitás felszámolására tett intézkedésekbe bevont apparátus (NAV) költsége (állomány bére, szakértők, stb.)
  • szektor vállalkozásainak gondjai:
    • jelentős versenyhátrány (ma literenként majd 3 ezer Ft és az áfa-teher)
    • a piac zsugorodása miatt a régebbi fejlesztések gazdaságtalanná válása
    • a fogyasztók bizalmának elvesztése: termékeik minőségének romlása a vendéglátó helyek "pancsolása", "helyettesítése" miatt
    • új fejlesztések elmaradása a bizonytalan gazdasági környezet miatt (tisztességtelen piaci magatartást tanúsító versenytársak állami szintű támogatása, jövedéki adók egyoldalú emelése, stb.)
    • állandó csődközeli helyzet, illetve csőd.
  • munkaerő-piaci gondok:
    • csődbe ment cégek egykori alkalmazottai megjelennek a munkaerőpiacon új álláskeresőként (álláskeresésig támogatás, közmunka, stb.)
    • alkoholfüggő munkaerő alkalmazásával kapcsolatos problémák a munkáltatók részéről
  • imázs-károk:
    • minőségi fogyasztók bizalmatlansága: sohasem tudhatják, milyen pálinkát kapnak valójában, az itallapon megnevezett márkásat, vagy az utánöntött adómentes bármilyet
    • a pálinka, mint hungarikum minőségének felhígulása: hiába népszerűsítik közpénzen a valódi magyar terméket, ha az ugyan magyar, de ki tudja milyen eredetű és minőségű.

A rendőrség a maga módján kezeli a kieső bevételek, illetve a megemelkedett alkoholfogyasztási problémát - teljes ellenőrzés lesz a legtöbb megyében: a tíz napon át tartó akcióban az összes traffipaxot bevetik a rendőrök és mindenkit megszondáztatnak.

forrás: ado.hu

 

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr894600450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sörtelen 2012.08.14. 16:01:41

És akkor a várható EU-szankcióról még nem is beszéltünk.

sörtelen 2012.08.15. 22:56:32

A kialakult élénk vitát avval a kérdéssel zárnám le:
miért is nem drog az alkohol?

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.08.21. 11:20:09

@sörtelen: azért, mert jogszabály nem nyilvánítja annak. Ezzel viszont az összes érvem elfogyott ...

sörtelen 2012.08.21. 18:03:41

@morgás joga mindenkit megillet:
Noha minden épeszű ember tudja, hogy a legsúlyosabb drog az alkohol.
Az USA FDA droglistáján az élen szerepel, persze...
Hihatalan hazudozás folyik a drogkereskedők miatt. Szemforgató, aljas, szemét alakok.

Mizu 2012.11.20. 15:16:00

Ja 15 millió folyt be...

csak arról semmi sem szól, hogy a megfőzött pálsz után a vállalkozó áfát fizet, és azóta kétségtelen hogy 1 öntetet főztünk most már évi 3-at...
süti beállítások módosítása