morgás joga 6.jpg

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit ZRt mindent elkövet, hogy kétségek között tartsa a pályázókat, akik dohány-koncesszióra jelentkeznének, mindezt a pályázatok beadása előtt 28 nappal. Kérdés, ezen (naivan) csodálkozunk, vagy csak felsóhajtunk, beigazolódott, amit vártunk. 

"Lázár János (...) újságírói kérdésre elmondta, július 1-jéig mérlegeli a kormány azt, hogy a dohánytermékeken kívül esetleg mit lehet majd még árulni a dohányboltokban - szerinte a totó-lottó árusításban és az újságárusításban "van fantázia". (Kiknek lesz nagy dohány a dohány? 2012. október 19.)

Lehet, hogy mégsem kell várni július elsejéig? És hova lett az a magabiztos kijelentés tavaly márciusából, miszerint Lázár János elmondta, a törvény előkészítésekor arra jutottak, hogy az üzletek megélhetését körülbelül 500 dohányos rendszeres vásárlása már biztosítja?

Hiába, a harc már egy ideje tart a dohánypiac újrafelosztásáért - csak a koncessziók odaítélésének javaslatait összeállító állami nonpofit cég eddig 450 milliójába fájt az adófizetőknek. A szakemberek a kormány első ötletére, a szigorúan csak dohánytermékek árusítására szakosodott bolthálózat ötletére  rémülten felsikítottak:

  • hogyan lehet gazdaságos működést kihozni 4-5%-os árrésből, milyen forgalmat kell ahhoz elérni, hogy kitermelhető legyen akár csak a rezsi meg a foglalkoztatottak közterhe?
  • és ha már kiderült, hány doboz cigarettát kell naponta ténylegesen eladni a nullszaldóhoz, vajon fizikailag is lehetséges annyit eladni?
  • és mi lesz azokkal az üzletekkel, akik forgalmuk jó részét abból szerezték, hogy a dohányterméket vásárlók vettek még tejet, csokit meg piát is? Vagy negyvenezer munkahely szűnik meg 12 ezer új munkahely létesítése árán? (A törvény részletes elemzése: A dohány nyomában)

Aztán második lépcsőben jött a nagy ötlet, lehessen lottó és egyéb sorsolásos játék is a dohányboltok kínálatában, emiatt még a pályázati kiírás is csúszott egy hónapot. Igaz, a szerencsejátékos termékek árrése is 6% alatti, tehát szintén nem tartozik a bombaüzletek körébe. Plusz beaggódtak a működő lottózók - mi lesz, ha megélhetésük alól kihúzza a parlament (azaz a Fidesz) a talajt? Ha a Szerencsejáték ZRt közli velük, a továbbiakban nincs rájuk szükség és rövid határidővel csak azért bont szerződést velük, hogy a közeli dohánybolt kapja meg az értékesítési jogot? Apelláta nincs, felülről telefonáltak, lehet bújni a jogszabályt, a vállalkozó jogosult-e munkanélküli segélyre (vagy arra, aminek épp hívják).

És most, miután még mindig nem elég mézes a madzag, jött az igazi nagy durranás, az igazi nagy buli, a "vállalkozások hosszabb távon is legyenek versenyképesek" hivatkozással:

"A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. fontosnak tartja, hogy a dohányboltot 2013. július 01. napjától üzemeltetők a fiatalkorúak védelmét szem előtt tartva, a működési előírások szerint, egy megfelelő termékpalettával tudjanak a piacon megjelenni úgy, hogy vállalkozásuk hosszú távon versenyképes legyen. Ennek eredményeképpen, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. egyeztetéseket kezdeményezett a jogalkotóval, melynek során javaslatot tett a törvény alapján forgalmazható termékek körének bővítésére.


A hatályos törvényi előírásoknak megfelelően jelenleg a trafikokban dohánytermékek, dohányterméket kiegészítő termékek és a szerencsejáték termékek forgalmazhatóak július 1-től. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. javaslata szerint, ezen termékek mellé kerülhetne a polcokra a hírlap, égetett szesz, kávé, energiaital, üdítő és ásványvíz is.

A javaslattal kapcsolatos döntésekről és a további információkról hamarosan tájékoztatjuk az érintetteket és a tisztelt médiát. (Sajtóközlemény, 2013. január 16.)

Először is ne ragadjunk le olyan apróságoknál, mint az, hogy a média tisztelt, az érdekeltek viszont nem. Ezt  a hozzáállást már megszokhattuk nagyjaink részéről. A nagyobb gond viszont az, hogy ez a sajtóközlemény a pályázat kiírása után, 28 nappal a beadás előtt teljesen új piaci körülményeket teremt - igaz, egyelőre csak ígéret formájában a vállalkozóknak. Oké, belefoglalták az eredeti kiírásba, hogy semmilyen jogszabályi változásért felelősséget nem vállal a minisztérium (illetve Némethné sk.), de az, hogy

  • a még hátralévő rövid idő alatt megtörténik a törvényjavaslat szakminisztériumi elkészítése, valószínűleg korrekt hatástanulmányokkal és számításokkal alátámasztva (vagy esetleg elég hozzá egy megfelelő szintről érkezett telefonhívás, vagy netalán külsőstől faxon érkezik a teljes szöveg-javaslat?)
  • be lesz nyújtva a parlament elé,
  • az illetékes bizottságok megvizsgálják, alkotmányossági szempontból ellenőrzik,
  • megtárgyalják, utolsó pillanatban módosítják, megszavazzák,
  • köztársasági elnökhöz megküldik aláírásra,
  • Magyar Közlönyben megjelentetik és hatályba is lép, aztán mindezek után
  • nem ártana egy végrehajtási rendelet, ami pontosítja a szabályokat és lerögzíti az eljárási rendet
  • a minisztérium módosítja a pályázati kiírást, immáron az igazi mézescsuprot ajánlva azoknak, akik ki lesznek választva egy olyan eljárásban, amelyben az elbírálás szubjektív és nincs jogorvoslati lehetőség  sem (lásd a pályázati kiírás részletes elemzését: "Te is lehetsz dohányboltos?")
  • és mindez "európai szellemben", nem "félázsiát" idézve.

És mindennek az indoklása:

"A törvény alapján 2013. július 1-től a Nemzeti Dohányboltokban biztonságosan, ellenőrzött keretek között lehet majd dohányterméket vásárolni. Európai szellemben, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény alkalmazása alapján következik be a pozitív változás Magyarországon, ami biztosítja a gyermekek, fiatalkorúak és az egészség kiemelten fontos védelmét." (Sajtóközlemény, 2013. január 16.)

A kérdések a következők:

1. Vajon tavaly március óta most, majd egy év elteltével döbbentek rá az illetékesek, amit kitaláltak, az eleve veszteséges? Hogy normális üzleti vállalkozás nem alapítható csak dohányra (meg lottóra)? Hogy aki egy kicsit is számolni tud, hamar túljut azon, miszerint ötszáz dohányos már eltart egy üzletet?

2. Milyen megfontolás alapján kerültek bele pont ezek a termékek a javaslatba, talán egy dietetikus állította össze, mi szolgálja tutira "az egészség kiemelten fontos védelmét"? Kinek jutott eszébe, hogy olyan is legyen benne, ami egészséges (ásványvíz) és hogy maradhatott ki olyan, ami nélkül egy normális házibuli elképzelhetetlen (chips, ropi) illetve népszerű önkényeztető nasi (csokoládé, cukorka, jégkrém)? Vajon hol maradt a rágógumi, mint kísérlet arra, hogy elvegye a nikotinos vagy alkoholos szájszagot?

3. Logisztikailag hogy gondolja mindezt megoldatni a Nonprofit Zrt, illetve a honatyák? Ásványvizet meg üdítőt ugyebár vehet bárki, korhatár nélkül - csak a dohányboltokban nem? És ha még is ott is, akkor ki kell alakítani egy peep-showt a 18 éven felüli részleg árukészletéhez? És hány eladó kell ahhoz, hogy cikázzon a lefüggönyzött részek között és kezére csapjon a lopásra hajlamosabbaknak? Lesz hűtő és kávégép, meg kis asztalkák a békés fogyasztáshoz? És lehet majd dohányozni a dohányboltban?

4. Most akkor ez azt jelenti, a Nemzeti Dohányboltok belső vegyesboltot nyitnak, tönkretéve a környéken lévő kis üzleteket, amelyek forgalmuk nagy részét az alkoholból meg a reggeli kávéból bonyolítják? 

5. A mozgó dohányárudák is fogják kínálni ezt a termékpalettát, azaz az égetett szeszt meg energiaitalt is?

7. Vajon egyes termékekre - például az égetett szeszre és energiaitalokra - kiterjesztik a koncessziót és egy tollvonással államosítják ezeket a piacokat is? Ez vajon hirtelen megálmodott ötlet, vagy megbeszélték a piaci szereplőkkel, esetleg diktátum, akár akarjátok, akár nem, ez lesz? És ami dohányboltos, az fix áras is lesz, mint a lottó meg a cigi?

8. Hogyan lesz meghatározva a koncessziós díj? Függ majd attól, ki mit árul, a szeszt, akkor több, hacsak ásványvizet, akkor kevesebb?

9. Ha a Nonprofit Zrt online naprakészen kapja a dohányeladási adatokat minden üzletből, akkor ugyanez kötelező lesz például az égetett szeszre is? Vagy arra majd a vámosok lesznek kíváncsiak, szintén online?

10. Ha már mindent árulhatnak, ami egészségtelen (bár a hizlaló dolgok egy része még nincs benne a javaslatban, de valószínűleg csak idő kérdése, hogy erre ráébredjenek az illetékesek), lesz olyan kitétel, hogy  az iskolákat, egészségügyi és egyházi intézményeket 200 méterre el kell kerülniük? És hogyan oldják meg, hogy a dohányboltok ne váljanak kocsmává?

11. És gondolt már arra a Nonprofit Zrt, hogy a 18 éven felüli sajtótermékek mellé olyan szolgáltatások is engedélyezve legyenek, mint például az erorikus masszázs?

12. Tényleg ennyit érnek a haverok? És egészen biztos, hogy a haver 20 évig haver marad, a sok-sok Pelikán elvtárs pedig beváltja a hozzájuk fűzött reményeket?

Az sem érdektelen, vajon az egész termékbővítéses hercehurca mennyivel tolja ki a július elsejei kezdő határidőpontot: hiszen nemcsak a torvényt kell hatályba léptetni, hanem új részletszabályokat kell kitalálni, az új pályázati kiírást is nyilvánosságra kell hozni, a törvény viszont előír olyan határidőket, mint elbírálásra, szerződéskötésre rendelkezésre álló napok száma, stb. Vagy az egész olyan kaotikus lesz, mint például az iskolák államosítása? Esetleg aki elnyeri a dohánykoncessziót, az már úgyis előre tudja, így lesz neki ideje felkészülni, ha meg az utolsó pillanatban érkezik egy még csókosabb és bukja a beruházását, no problem, így járt, jutott volna eszébe a szerencsejáték szektorosok sorsa?

A javaslat alapján a kis üzletek sorsa megpecsételődhet - helyettük a pályázaton nyerő, megfelelő hátszéllel rendelkező vállalkozók fogják letarolni a dohány-, a sorsolásos szerencsejáték és szeszpiacot, aztán szép lassan, fokról fokra az összes többi piacot, amiben pénzt sejtenek és remélnek - mint a farkas, amikor kérleli a kismalacokat engedjék be, először csak a karját, aztán meg szép lassan a többi részét is. 

És mindezt 20 évre lezsírozva. Bármilyen jogorvoslat, pályázati bírálatokba betekintési jog nélkül, törvényerőre emelve. Az adófizetők által finanszírozva.

Előzmények:

Cipőt a Cipőboltból, dohányt a Dohányboltból

A dohány nyomában

Miért az adófizetőket terheli a dohánypiac újrafelosztásának költsége?

Kinek lesz nagy dohány a dohány?

Dohányboltok: az igazi pályázati kiírás még várat magára

Te is lehetsz dohányboltos?

"Bármi lesz, segít a szesz, ha lesz ..."

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr715022575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nincs1itt 2013.01.17. 11:30:13

Valamelyik hülye fideszes éceszgéber elment sielni Ausztriába, ott megláta az Austria Tabak bolthálózatot, azonnal ötlete lett, amiből pénzt lehet csinálni. De azt elfelejtette, hogy azokban a "trafikokban" a postai szolgáltatásoktól kezdve, a ceruzabélig, a parkolási jegyen keresztül minden kapható. Továbbá, a cigi automatákat, épp a trafik falán is szokott lenni, sem merte észrevenni, amikből pl bankkártyával is! lehet cigit venni, ami eleve kizárja a 18 év alattiak vásárlását, mert olyan azonosítót tartalmaz a chip a bankkártyán. De lehet kapni tölthető, direkt cigi-kártyát is amit elfogad az automata. Szóval, ez olyan mint az e-útdíj... Rakás xar!

nincs1itt 2013.01.17. 11:32:06

@nincs_itt: Ja és ha készpénzzel akarsz automatából cigit venni, akkor is kell a bankkártya, vagy cigi-kártya, mert 18 éves kor alatt ilyen nem nagyon lehet a vevőnél.

Bobby Newmark 2013.01.17. 11:34:19

@Kalamona: Ja, mert a betiltás az olyan kurvajól működik, az alkoholtilalom és a drogháború is úgy megszüntette a problémát, hogy azóta sem láttunk se drogost, se amcsi alkeszt.

Idióta...

Kalamona 2013.01.17. 11:40:38

@Bobby Newmark: én vagyok az idióta?
Miért vagy ilyen közönséges?,én senkit nem sértegettem.

Valamit nagyon félreértettél.Én nem a fogyasztók oldaláról közelítettem meg most a kérdést, hanem a törvényalkotók oldaláról, mert ez a post témája.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.17. 11:46:53

@nincs_itt:
"Ja és ha készpénzzel akarsz automatából cigit venni, akkor is kell a bankkártya, vagy cigi-kártya, mert 18 éves kor alatt ilyen nem nagyon lehet a vevőnél. "

Külföldi (pl én) hogy vesz cigit automatából?

esefe 2013.01.17. 11:46:59

@Kalamona: A fogysztökat miért is lehet kihagyni? A teljes tiltás marhaság. Nagy. Én húsz éve nem dohányzom, de akkor ( ha teljesen betiltanák) pár doboz szivart biztos bespájzolnák.

nincs1itt 2013.01.17. 11:49:53

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Eccerűen, a bankkártyáddal. A menet a következő, bedugod a bankkártyádat, bedobod az aprót, vagy 5 és 10 euros papír pénzt, kihúzod a kártyát, megnyomod a gombot, kapod a cigit. A bankkártyán szereplő adatok szabványosak, tehát a magyar bankkártya is tartalmazza a megfelelő azonosítókat.

Bobby Newmark 2013.01.17. 11:52:43

@Kalamona: Azért vagyok ilyen egyenes, mert vannak igazságok, amiket néha ki kell mondani, még ha néha kellemetlen is.

Törvényi tiltás élvezeti cikkek terén a történelem során SOHA nem működött.
Államilag betiltani valamit azt jelenti, hogy lemondasz az üzletág ellenőrzéséről, adóztatásáról, szabályozásáról.

Ez nem a törvényalkotók oldala, ez az idiotizmus oldala. Ha az elérhetetlen céljaid kergetése közben elveszted szem elől azt, hogy minek mi a következménye, akkor lehetnek bármilyen jó szándékaid, csak hülyét csinálsz magadból.

nincs1itt 2013.01.17. 11:53:42

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: JA és bárhol, mondjuk benzinkúton is vehetsz dohányárut... A németeknél dettó...

Kalamona 2013.01.17. 12:03:23

@esefe: @Bobby Newmark: Egyenes? ellenséges és sértegetsz, de mindegy.
Egyről beszélünk, hisz én is azért vetettem fel a teljes betiltást, mert így elérhetnék ugyan céljukat, de nagyon-nagy kár árán. Ez a kár egyedi (dohányültetvényeik Hajdú-Bihar-ban) és az össznépi, a jövedéki adó kiesése.
A másik meg amit tiltanak, az édes, ergo a csimoták csak azért is ki fogják próbálni. Engem az zavar, hogy nagy tiltással nekimentek a tervüknek,megalkották a jogszabályt, de most könnyítenek rajta minden nap, mert saját érdekeik így kívánják. Szerinted ez jó és igazságos azokkal szemben, akik már benyújtották pályázataikat?

mx3 2013.01.17. 12:05:08

@nincs_itt: Olaszországban is igy van.

Kalamona 2013.01.17. 12:06:12

@Kalamona: egyébként kimondhattad volna úgy is, hogy: nincs igazad, mert... nem kellett volna leidiótáznod, hisz én sem tettem Veled, sőt senkivel.

Kalamona 2013.01.17. 12:09:16

@mx3: igen, igen, tudom, mert utazgatok és látom a kínálatot. Nálunk az a nagy probléma, hogy az ősszel eldöntötték, hogy csak és kizárólag dohányárudában lehet árulni/venni és most ezt a jogszabályt napról-napra változtatják a saját érdekeik szerint.

esefe 2013.01.17. 12:15:57

@Kalamona: Ne mimózáskodj már! Nem az anyádba küldtelek, csak elmondtam, hogy amit felvettél, szerintem marhaság. Nem mondod, hogy még soha nem hallottál ilyen durva minősítést, mikor felvetettél valamit?

Éppen nem érnék el a célt, a teljes tiltással. Mi nem világos abba, hogy én, aki nagyon régen nem dohányzok, ismét érdekesnek tartanám a dohányzást, ha tilos. (Kizárt, hogy egyedül lennék vele.) Az amerikai szesztilalom is milyen hatásos volt. Több volt a részeges, mint előtte, és kiépült a maffia, azóta is létező hálózatát.

Ha meg valaki szarabb feltételekkel is jelentkezik, mi baja lehetne, ha végül sokkal jobb szerződést köt?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.17. 12:19:13

@Bobby Newmark:

"Törvényi tiltás élvezeti cikkek terén a történelem során SOHA nem működött."

- Ez így van.
(A témát boncolgatja egy sci-fi novella is, ahol a megszállók abba buknak bele, hogy az őket támogató erőszakszervezet tagjait /kik emberek/ is zavarja, hogy nem bagózhatnak ott, ahol akarnak.

hu.scribd.com/doc/118670890/METAGALAKTIKA4B
132. oldal.

nincs1itt 2013.01.17. 12:22:27

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ohhh, a boldog békeidők!!
Szivarka sincs már 4 euro alatt, cigaretta meg 5 alatt nincs.
ezért sodrom már egy ideje, de eszemben sincs leszokni! A füstölt marhahús tovább eláll!! ;oP

venszivar 2013.01.17. 12:31:54

@esefe: Mivel írtam, hogy egyiket sem űzöm. Tehát rosszul tudtam, gondoltam. Nagy ez az ország...Tőled, sory.:)

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.17. 12:34:08

@esefe: a kérdés, a feltételek változásával változik-e pl. a koncessziós díj (ki mennyit állít be az üzleti tervbe), nem valós díj megnevezése esetén már bukta is a koncessziót, hiszen a kiírásban benne van, hogy módosulhatnak a feltételek, legyen szíves, figyelje mindenki a kiírást. Szóval nem lehet arra hivatkozni, ő még a régi szerint adta be, mindenképpen újat kell csinálnia, ha versenyben akar maradni.
Az sem lényegtelen, mennyi kezdőtőke kell a vállalkozáshoz - ha bekerül a szesz is, akkor jelentősen megnő az induló árukészlet értéke, ezt is finanszírozni kell valahonnan. És kérdés az is, az elbírálásnál szempont-e, milyen széles termékkört akar kínálni a versenyző, mi plusz és mi mínusz.
És mivel a pontszámok fele az üzleti terv alapján jön össze, aminek pontozási preferenciái ismeretlenek, a pályázat igazi vakrepülés mindenre elszántak számára (na jó, megfelelő hátszél kitisztíthatja az eget ...)

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.17. 12:36:09

@nincs_itt: "bankkártya is tartalmazza a megfelelő azonosítókat."
az kizárt. sem egyenleget, sem személyes adatokat.
a bank pedig nem is fogja elküldeni ezeket a tranzakció engedélyezése során, max. külön megállapodás alapján ebben a hálózatban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.17. 12:38:33

de leginkább az a lehetséges, hogy feltételezik, hogy bankkártyája 18 éven felülinek van (vagy a junior kártyákat kizárták)

esefe 2013.01.17. 12:42:59

@venszivar: Csak szóltam. Nálunk lehet. (Nem mindenhol, de sokaknál.)

Kalamona 2013.01.17. 12:46:36

@esefe: képzeld el, hogy én még ilyen durva minősítést senkitől nem kaptam, pedig cca. 10 éve fórumozok.
Talán azért, mert a levelező társaim megértették elsőre, amit írok.
Édesanyámat meg végképp hagyd ki ebből.
Köszönöm.

Bobby Newmark 2013.01.17. 12:47:52

@Kalamona: Igen, előadhatnám úgy is, hogy közben fényesre nyalom a segged, csak azt nem érdemled meg. Idiótáznom sem lenne feltétlen muszáj, csak akkor nem éreznéd, mekkora baromságot sikerült javasolnod.

A teljes betiltással semmilyen célt nem érsz el. Ezért vagy hülye, mert azt hiszed, hogy igen.
A teljes betiltással egyetlen dolgot érsz el, azt, hogy az állam a továbbiakban nem lát egy fillért sem a dolog kereskedelméből. Semmi többet. Az áru forgalma körülbelül 10-20%ot visszaesik, és eltűnik a hatóságok szeme elől. De csak onnan, a forgalomból nem.
SEMMIT nem érsz el a betiltással. Cigi esetében újra felélénkül majd az ukrán és román cigarettacsempészet, azt' szevasz. Majd fizetjük nekik a jövedéki adót, mert szerinted a magyar államnak az az adóbevétel nem kell.

Igazságosság? "Azok, akik benyújtották a pályázatukat"?

Ennyire ne legyél már életképtelenül naiv, baszd már szíven!
Te komolyan azt hitted, hogy itt van bármiféle szándék igazságosságra? Vagy hogy nincs már egy éve meg a haverok listája, akik majd a cigibizniszt csinálják? Hogy a pályázat nem eleve egy kirakat? Meg hogy az egész nem arról szól, hogy a Fidesz lenyúlja a holdudvarának a piac egyik szeletét?

Jó, tudod mit? Maradjunk annyiban, hogy előbb eléred a nagykorúságot, AZTÁN kezdesz hozzászólni a politikai témákhoz, oké? Ezzel a gyermeki naivitással nem tudom, mit keresel itt...

nincs1itt 2013.01.17. 12:49:01

@Babette_: Nem vagy nagyon tájékozott, a bankkártyán nem kell a születési adatot tárolni, hanem elég ha kap 1 jelölést, hogy 18 elmúltál... Ez nem érzékeny adat, mer a legtöbbünkön láccik...
A fiataloknak 18 alattiaknak kiállított bankkártyák alapból nem "tudnak" sok olyasmit, amit a másik tud...

nemjogasz 2013.01.17. 12:49:40

Ja, lehessen a "dohányboltban" újságot is kapni. Ha jól értem, újra feltalálják az újságosstandot. Az állami újságosstandot. Gondolom csak Magyar Nemzet meg hetiválasz lesz kapható, HVG meg népszabi az véletlen sehol se.:-)
Sőt, szerintem ha tejet meg kenyeret és felvágottat is árulhatnának, akkor még biztosabb lenne a gazdaságos működtetés, lásd példának a kisboltokat...

esefe 2013.01.17. 12:50:47

@morgás joga mindenkit megillet: Pályázni csak egy ismert koncessziós díj esetében lehet. Ha nem úgy megy, az nagyon érdekes. Ezzel együtt, még az is elképzelhető, hogy emelik. Bár a koncesszió a dohánytermékek értékesítésére vonatkozik, ha nem tévedek. Vagyis milyen alapon emelnék?

Árukészlete a ma működő trafikok döntő részének van. Nem hiszem, hogy sokan pályáznának úgy, hogy nem csinálnak (csináltak a közelmúltban) ilyet. Eddig meg mindig szabad volt mást is árulni. Szóval nem lenne az komoly meglepetés, vagy többletteher.

Kalamona 2013.01.17. 12:51:38

@Kalamona: no, de ki az a Bobby Newmark?:(

esefe 2013.01.17. 12:51:58

@Kalamona: Akkor ezután nem reagálok arra amit írsz. Aki ennyire érzékeny, az kezeltesse a problémáját!

Kalamona 2013.01.17. 12:55:22

@Bobby Newmark: ezek szerint Te két néven trollkodsz esefe?
egyiken értesz a másikon nem?:(

Amocsok 2013.01.17. 12:57:28

Nem-e lehetne-e akkor már a prostitúciót meg a drogot is beszorítani az üzletbe? Attól már csak rentábilis lenne?!

Kalamona 2013.01.17. 12:57:31

hihihi ez jó nagy buktaaaa:)én sem, sem az esefe-re, sem arra a bobby-ra!
Lehet, hogy idióta vagyok, de legalább a nick-nevemet tudom, Te kedves.

nekem_nyóc 2013.01.17. 13:03:09

Felesleges vita a bankkártyáról. Mo-n a "trafikokan" nem hiszem,hogy valamelyik kereskedő is elfogadja majd a bankkártyát... ha csak cigit árulhat.

esefe 2013.01.17. 13:12:46

@nekem_nyóc: Ha nem csak azt, akkor se nagyon. Miért adjon a bankoknak két-három százalékos jutalékot? Akinek meg nem tetszik, hogy nem lehet kártyára vásárolni, vegye meg máshol a cigit!:))

nekem_nyóc 2013.01.17. 13:22:21

@esefe: A Lázár-Sánta közös munka eredménye. Tessék. Ilyen elemi dolgot nem vettek figyelembe, pedig át fognak alakulni a cigaretta-vásárlási szokások, és valószínűleg kartonra vásárolnak majd az emberek.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.01.17. 13:25:46

Nemsokára jön a hír, hogy végülis vegyes cikkek árusítása is megengedett a trafikokban. ezesetben a trafik hasznos alapterülete 500 négyzetméter fölé kell essen, és a homlokzaton az alábbi három betűnek kell szerepelnie tetszőleges sorrendben ABC, ahol a C az első, és a B a második.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.17. 13:29:44

@esefe: a pályázati kiírás szigorú feltételei miatt meglévő cégek nem nagyon tudnak pályázni (lásd pl. mindenféle büntetés-kitétel). Ha egy cég évek óta működik, tuti belefutott már egy-két bírságba, különösen az utóbbi években, ezzel pedig kizárta magát a koncessziós-jövőből

Állítsuk meg a ......... 2013.01.17. 13:30:10

"Nem-e lehetne-e akkor már a prostitúciót meg a drogot is beszorítani az üzletbe? Attól már csak rentábilis lenne?!"

De leginkább az egész fideszt kellene beszorítani egy ilyen nemzeti ital és dohányboltba és akkor el lehetne végre kezdeni a normális munkát(mármint ott fent).

Bobby Newmark 2013.01.17. 13:34:30

@Kalamona: Kicsit kapd össze magad, ember! Eddig csak egy naív hülyének tűntél, de kezdesz komplett elmebetegbe váltani.

Csak szólok, hogy nekem is, meg esefe-nek is válaszoltál abban a hozzászólásban, amire a választ írtam. Így nem meglepő, hogy mindketten válaszoltunk neked.

De azért gyártsd csak az összeesküvés-elméleteket, hogy mi ugyanaz a személy vagyunk, az való neked.
Nyilván, te olyan kibaszottul fontos egy ember vagy, hogy időt és energiát nem kímélve jelentkezgetek be több nikkről, csak hogy osszalak, nem? Eszednél vagy, barátom?

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.17. 13:39:45

@nincs_itt: pont ezt magyarázom: nincs ilyen jelölés.
idézem magamat: "max. külön megállapodás alapján ebben a hálózatban."

nincs1itt 2013.01.17. 13:41:27

@Babette_: VAN ilyen jelölés, pl a "junior kártya"... De hagyjuk, mert "teljes körű" bankkártyát, csak felnőtt pógárnak ad ki a bank.

nekem_nyóc 2013.01.17. 13:43:50

@Hurrá Torpedó: Az "A" pedig szabadon választható, de a négyet a szádra ne vedd...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.17. 14:06:15

@morgás joga mindenkit megillet:

"mennyi kezdőtőke kell a vállalkozáshoz"

Szilveszter környékén akartam cigit venni a nejemnek. Úton voltam, így minden falusi kocsmánál, kisboltnál megálltam, és megkérdeztem van-e nekik vékony lila kecskebékanyakú parafadobozos Tung-Lee cigijük (egy picit ritkábban lehet a favorizált márkáját kapni, de nem is azt a fajtát szívja, ami alig kapható).

Mindenhol iszonyatosan üres cigispolcok fogadtak.
Az egyik boltos a miértet is elmesélte:
A nagykerek többsége a nemzetidohányozás miatt átállt halasztott fizetés/utalásról azonnali KP-re. Tehát eddig a boltosnál volt a készlet, amit eladott belőle, azt kifzette, kapta az űj készletet.

Mostanra a teljes készletet, mit árul, ki kell fizetnie a nagykernek. Ez egy falusi kis bolt esetében 1,5-2 millió Ft. ezt az összeget most pluszban kellene beletenni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.17. 14:08:22

@Bobby Newmark:
"A teljes betiltással egyetlen dolgot érsz el, azt, hogy az állam a továbbiakban nem lát egy fillért sem a dolog kereskedelméből. Semmi többet. Az áru forgalma körülbelül 10-20%ot visszaesik, és eltűnik a hatóságok szeme elől."

- Plusz az államnak a feketekereskedelem elleni fellépés külön erőforrásait emészti fel, melyek fedezetét máshonnan kell elvonnia.

Bobby Newmark 2013.01.17. 14:09:46

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Heh, szerintem ez a Metagalaktika megvan nekem otthon, úgyhogy majd papíron olvasom el... Sőt, lehet, hogy már olvastam is, csak az kábé két évtizede lehetett... :)

Szelid sunmalac 2013.01.17. 14:16:00

@Kalamona: Te jo eg! Neked nem valo a vilaghalo! Szerintem kapcsold ki a geped es igyal valamit!

Szelid sunmalac 2013.01.17. 14:16:49

@nincs_itt: Plusz hitelkartyat mindenkepp csak 18 feluli kaphat

Lencsés István 2013.01.17. 14:59:24

Nem veszteséges , csak ki lett bővítve egy - két dologgal .

zgabi 2013.01.17. 15:07:28

A magam részéről én nagyon helyeslem a Nemzeti Dohányboltok létrehozását, mert a dohányhoz való hozzájutás megnehezítésével lényegesen csökkeni fog a füstölők száma. Sokan le fognak szokni, a fiatalok pedig rá sem tudnak majd szokni, mert nem tudnak hozzájutni a cigihez. Ez egy rendkivűl jó ötlet a kormány részéről, nem igazán értem, miért fikázzák egyesek. Ha igaz, hogy a mostani cigiárakon csupán 4-5 % árrés van, s ez nem elegendő a trafikok megélhetéséhez, akkor törvényileg be kell vezetni egy plusz 10 %-os kiszolgálási díjat ( hasonlóan a sok államban működő felszolgálási díjhoz), s máris elegendő lesz a trafikopkban csak és kizárólag dohánytermékekeket árusítani, mert így már meg fogja érni. Például egy doboz Szofiáne most 800 Ft körül van, az árrés rajta 5 %-ka számolva mindössze 40 Ft, de ha bevezetik a 10 %-os kiszolgálási díjat, akkor az plusz 80 Ft dobozonként. Az egy dobozon így realizált 40 + 80 = 120 Ft haszon pedig elegendő lesz a dohányboltok tulajdonosainak a megélhetéséhez. Nehogy fellazítsa a kormány ezt az igen kitűnő törvényt! Csak dohányboltban lehesssen kapni dohányárut és ott, csak azt lehessen venni. A füstölők meg fizessék meg káros szenvedélyük árát, vagy szokjanak le!

Bobby Newmark 2013.01.17. 15:17:19

@zgabi: Tudod, mint sok más Fidesz-lépéssel kapcsolatban, itt sem az van, hogy maga az ötlet lenne rossz. Az tényleg egy jó elképzelés, nálunk sokkal jobban működő, fejlettebb és felnőttebb országokban is van ilyen korlátozás.

A gond megint a fideszes tenyérbemászó pofátlansággal van. Mert a Fidesz nem azért csinálja ezt, hogy a társadalommal jót tegyen, hanem csakis azért, hogy a dohánybizniszt átjátssza a haveroknak. Csak egy újabb zsákmány a kétharmados hódító háborúban.

Megint százezres nagyságrendben van azoknak a száma, akiknek a Fidesz ezzel a tökére lép. Még egy része a gazdaságnak, ahol csak akkor érvényesülhetsz, ha vállig benn vagy valamelyik fideszes funkcionárius seggében.

És lehet, hogy ez neked nem okoz problémát, de sokunknak igen.

Én is itt vagyok 2013.01.17. 15:18:43

Nem olvasom végig az anyázásokat, hogy a bagós dögöljön meg,stb.
De!
Akkor végeredményben marad a trafik, csak kevesebb és csak a csókosnak.
Akkor mi a faszért kellett ebbe belenyúlni???

Bobby Newmark 2013.01.17. 15:23:42

@A te anyád!: Ha tudod te a választ, minek kérdezel hülyeséget?

Túl sok a sok rohadt kapitalista ellenforradalmár trafikos, meg kell őket rendszabályozni, meg oda kell ültetni a kiváló élmunkás párttag trafikosokat, mert ők jobban megérdemlik. Ennyi.

hurmazs 2013.01.17. 15:41:36

Szemmel láthatóan rengeteg hozzáértő van ebben a témában.Gondolom rengeteg mindent eladtatok már életetekben.
Én 15 éve csinálok egy közértet a belvárosban.
A cigarettán jelenleg 2,8 % árrés van tehát gyakorlatilag vonzereje miatt áruljuk. Én pl semmilyen plusz pénzt nem kapok a dohánykereskedőktől.
Aki még nem üzemeltet ilyet, fogalma sincs a költségekről.Mellesleg napi 2-3 millió bevételnél gondoskodni kell pénz szállításról,biztonsági őrről ami megint iszonyú összeg.
@zgabi:TE meg szánalom vagy ez a dolog nem a dohányosokról szól.Ha bezár a környékeden az összes kis üzlet -ami biztos-mehetsz a Tescoba tejfölért ha elfogy.

Állítsuk meg a ......... 2013.01.17. 15:43:56

@zgabi:
Aki kipufogógázt ereget, az is fizessen többet.Korlátozzák le a benzinkutak számát, így kevesebben tudnak majd tankolni és leszoknak a kocsikázásról.

Ilyen hülyeség a nemzeti dohány és szeszesital trafik ötlete.

Írta valaki itt jóval fentebb, hogy egy hülye fideszes valahol Auszriában síelt, azután a sajnos nem végzetes műlesiklás(számunkra igen) után meglátott egy bécsi trafikot és akkor jött az isteni szikra.
De az is lehet, hogy egy nyilvános bécsi illemhelyen sielt és ott toszták jól s...be.

zgabi 2013.01.17. 15:47:11

@Bobby Newmark: Tudod én nem vagyok Fidesz fan és a párt tagja sem. Nincs is olyan fideszes ismerősöm aki bármilyen vezető pozícióban lenne, ergo én sem lehetek egyikük seggében sem, miért is lennék, segíteni nem tudnak rajtam, hisz nem ismernek. S ez így van jól, nem is akarok változtatni rajta. Sok olyan fideszes törvény van, amivel én sem értek egyet, de ez a szocik alatt is így volt. Mindamellett a Fidesz igen szigorú dohánytörvényével maximálisan egyetértek, azt abban a formában kell bevezetni, ahogyan eltervezték, esetleg még szigorúbbá tenni olyan javaslatok megfontolásával, mint amilyet én is tettem ( kiszolgálási díj = + 10 % ). Mert nem normális dolog, hogy tudjuk a dohányról, hogy az bizony kőkemény DROG és mégis hagyjuk az embereket füstölögni, miközben a marihuána állítólag ( én még nem próbáltam) sokkal kevésbé keménydrog, azt meg tiltja a törvény. Ki kell füstölni a füstölgőket, de mivel azt nem lehet, hogy egyik napról a másikra betiltjuk a dohánytermékekekt, hát fokozatosan, lassan kell ezt megtenni. Folyamatosa árdrágítással, a hozzájutás megnehezítésével...stb. Egyszer csak abbahagyják, és remélem, egy-két generáció múlva úgy néznek majd a dohányzókra mint a leprásokra. Köszönjük meg a Fidesznek, hogy meg merték hozni ezt a kemény törvényt, hogy meg merték húzni ezt a bátor lépést! Csak attól félek, oly mértékben fel fogják lazítani, hogy a végén semmit sem fog érni. Ne tegyék!

zgabi 2013.01.17. 15:50:03

@Salemi boszorkány: A párhuzam nem jó, mert közlekedni muszáj, dohányozni undorító, büdös, önmérgező, káros, pénzkidobó szenvedély. Maradjon csak a kemény törvény, jól ki van ez találva, nem holmi kósza ötlet csupán, de ha az is lenne, akkor is nagyon szükség volt már erre a szigorításra.

zgabi 2013.01.17. 15:54:12

@hurmazs: Én a Lidl-be járok tejfölért, ott olcsóbb mint a Tescoban, a kisboltok árairól már nem is beszélve. Ne áruljatok dohányt! Közvetve bűnösök vagytok az emberek egészségének tönkretételében.

Bobby Newmark 2013.01.17. 16:01:36

@zgabi: Így van, le van szarva az a párszázezer ember, akinek nincs fideszes haverja, ők dögöljenek éhen! A lényeg, hogy az a párezer fideszközeli haver jó zsíros bizniszt szakított ki magának, mindenki más meg boldoguljon ahogy akar.

De ködösíts csak itt, hogy bátor meg helyes volt a lépés, biztos megkapod majd érte te is a buksisimit a gazdádtól. Nem, tényleg nem vállig vagy fideszes seggben. Neked már csak a bokád látszik ki.

omlósz 2013.01.17. 16:12:53

@zgabi: te álomvilágban élsz, majd pont a fiatalok nem tudnak hozzájutni, amikor drogot tudnak venni kb. 2 telefonhívással? Amerikában meg amióta nem divat a cigi azóta a fű lett a menő. Egyébként neked semmi közöd, hogy az ember mit csinál saját magával, legyen elég neked, hogy a kocsmákból is kitiltották a dohányzást, miközben lehetett volna nemdohányzó kocsmákat is nyitni, csak nem volt rá kereslet. És ha én nem akarok leszokni, te miért akarsz engem leszoktatni? :)

hurmazs 2013.01.17. 16:14:09

@zgabi: Ok ,bocs!Lidlit minden sarokra.
Gondolom Margit néni -80 pluszos- nálunk van néhány, nem érdekel aki nem tud elmenni Lidlibe.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.01.17. 16:16:13

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

<off>

Szerintem meg igaza van. Attól nem kell f@szpaarttá válni, hogy névtelenül ír az ember. Az internet hajnalán még volt egy netikett nevű dolog, és a moderátor páros lábbal b@ta volna ki az ilyen esef szerű trollokat, ha megszegik. Ma meg minden fórumon már a 3. hozzászólásban lehülyéznek valakit.

Indítok is egy mozgalmat az internet kulturáltabbá tételéért.

www.mek.iif.hu/porta/szint/muszaki/szamtech/wan/kultura/rfc1855h.hun

<on>

skaven 2013.01.17. 16:17:30

igazabol egy dolgot kellene csinalni, csak a CBA-kban lehessen venni cigit. meg uj trafikokat sem kell kialakitani. ja meg berakni mindegyikbe egy lotto terminalt.

na megyek is telefonalni, remelem leesik egy kis penz az otletert.

hurmazs 2013.01.17. 16:17:40

Ok ,bocs!Lidlit minden sarokra.
Gondolom Margit néni nem érdekel aki nem tud elmenni Lidlibe.
Bocs ,csak felbosszantott a nagy Fidesz nyelv. /Tudom hogy Stones de szégyen hogy használja/

wowerman 2013.01.17. 16:18:49

Azt hiszem májusban jól bevásárolok cigiből, és csak akkor fogok újra venni ha már megbukott ez a bagázs, nem fogom Simicska valamelyik haverját gazdagítani

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.01.17. 16:21:49

@hurmazs: "Gondolom Margit néni nem érdekel aki nem tud elmenni Lidlibe."

Szerinted Te érdekled Margit nénit, aki már 3x eladta két kiló farhátért a jövőd?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.01.17. 16:23:56

Megyek nyitok is egy webshoppot Szlovákiában magyarországi kiszállítással...

Jaj, ezt nem kellett volna itt elmondanom...

hurmazs 2013.01.17. 16:25:20

@skaven: Lemaradtál,már csinálják a CBA Primákban a helyet.
A Budapesten pályázóknak üzenném a Vimpex Tabak kap 80-100 üzletet, már csinálják a bt-ket.A Vietnámi tulaj a MINISZTERELNÖK ÚR ázsiai tanácsaadója.

Szelid sunmalac 2013.01.17. 16:26:57

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Hat tudod, ezt pont toled nem vartam volna. Nincs kedvem elokeresni nehany osszeszolalkozasod masokkal, de a masok szemeben a szalkat is effektust velek felfedezni!

hurmazs 2013.01.17. 16:28:24

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Tudom rosszul fogalmaztam .Szóval rengeteg idős ember van aki nem tud elmenni a Lidl-ig és ezért neki megváltás a közeli kis üzlet.Ez Gabit nem érinti.

DezInf 2013.01.17. 16:28:33

@JT_Biopower:

Remélem olyan nem ami téged érdekel. Te menj a plázába oszt vásárojjá ott egészséges dógokat:)

Oszt arra ne merj menni,mert felismernek,oszt az a sok alkesz dohányos kicsinál:) ...hüle egészséges.....rátok költik a drága adóforintjainkat....mi csak értetek vagyunk alkeszok és csak miattatok szívunk :D

DezInf 2013.01.17. 16:32:56

@zgabi:

Nem dohányzol,nem iszol,akkor gondolom.....
Tudod mit,tartsd meg magadnak az igazadat:)

wowerman 2013.01.17. 16:33:11

@zgabi: ezt a sok sületlenséget... Ez csak arról szól hogy fideszes haverok méginkább megtömjék a saját zsebüket. Cigit pedig ezután is lehet majd venni, a fiataloknak csak meg kell kérni egy 18-at betöltött havert, vagy össze kell barátkozni egy olyan boltossal aki nem tartja be annyira a törvényt, és kész is. A cigi pedig lehet drog, de nem KEMÉNY drog. Nincsenek olyan hatásai mint a kokainnak vagy a heroinnak.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.01.17. 16:35:20

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Hm. Érdemi válasz nincs a hozzászólásomra, csak személyeskedés.. Erről beszéltem, nyuszómuszó!

@hurmazs:

Igen, ebből élnek ezek a kisboltok. Gyakorlatilag a logisztikájuk annyi, hogy bemennek a tescoba vagy a metróba, megvesznek mindent, majd megszorozzák az árat kettővel, és kiteszik a polcra. Nem kár értük. Margit néni meg akkor majd kibékül az unokájával, és akkor az majd bevásárol neki. Közben lehet arra is rájön talán miért nem kellene felélnie az unokái jövőjét.

Szelid sunmalac 2013.01.17. 16:41:19

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): "Nyuszomuszo"?! Kerlek ne! Ne mondj ilyeneket, mert menten elhanyom magam!

hurmazs 2013.01.17. 16:43:03

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Ma fél négykor keltem .5-re bementem kiraktam a pékárut 10 %-os árréssel.
Megcsináltam kb 150 szendvicset,utánna kiraktam a megrendelt tejet 20 %-os árréssel.Ezután kiraktam a colát 25 -%-os árrésel.Majd még csináltam néhány dolgot 2-ig
MOST PEDIG ELKÜLDELEK A PICSÁBA!

Bobby Newmark 2013.01.17. 16:46:16

@wowerman: De, a nikotin kemény drog. Igen komoly élettani hatásai vannak hosszú távon, és van halálos dózisa.

Általában azt nevezik könnyű drognak, ami hosszú távon sem kifejezetten káros, és emberileg lehetetlen túladagolni.

De ez egyébként egy lófasz politikai különbségtétel, semmi szakmai alapja nincs.

hurmazs 2013.01.17. 16:53:01

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Netet tudja haszálni? kb 500 000-et utalok havonta.

Rive 2013.01.17. 16:58:06

Szesz? Energiaital? Pitiáner...

Úgy tudom, valakinek van néhány kamionnyi eladó nyerőgépe, olcsón...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.01.17. 17:00:05

@hurmazs: Ok, ennyivel több vagy, tudod használni a netet.
De ki van a boltban, ha te itt netezel?
Mi van a rengeteg melóval?

A Gyermekkor Vége 2013.01.17. 17:17:26

@Mertcsak: Vagy a Postára

Gondolom mindenki járt már postán. Ott vagy a PostaBoltban vagy újságos ablaknál árulják most a cigit, üdcsit, újságot és a lottót.
A posta meg eleve állami cég tehát akár mekkora bevétel keletkezne az is mind az állam kasszában kötne ki. Ja és a logisztikai része is meglenne oldva.
A postánál úgy is para van a piac nyitás miatt, ezzel lehetne kompenzálni az esetleges veszteségeket.
Szerintem...

Niebur 2013.01.17. 19:02:53

Én terveztem, hogy leszokok a cigiről, de most már azért se!
Nem tudom mióta vannak rajta képek, de még egyet sem néztem meg.
Régen mindig tartóba dobtam el a csikket, most -támogatva a kormány elképzeléseit-
ott ahol elszívtam. Ti. ilyenkor szemetet termelek és ezzel munka lehetőséget biztosítok a közmunkásoknak.
Ha emelnek, akkor egy szállal csökkentem a napi adagot, Rajtam nem fognak nyerészkedni.
Soha semmilyen csempész árút nem vettem még, ezután majd fogok.
Nagyon idegesít, ha álokokkal nevelni akarnak.

JT_Biopower 2013.01.17. 20:54:29

@omlósz: A jövedéki adó miatt ne nálam kopogtassál, tőlem eltörölhetik, ahogy te is leírtad.
Tudtommal a cukorbetegség nem alapvetően szándék kérdése. Általában az autóban sem szándékosan sérülnek meg az emberek. Aki meg gyereket szül, az társadalmilag hasznos dolog, támogatni kell.
Most mondd meg, a dohányzásnak milyen pozitív hatása van? (De inkább ne is válaszolj!)
@DezInf: OK, megbeszéltük. Nagy ívben elkerüllek :)

zgabi 2013.01.18. 08:37:13

@Niebur: Le kell szoknod arról a büdös bagóról! Nem csak neked, minden füstölgőnek. Én nagyon támogatom az új dohánytörvényt. Addig kell szívatni a bagósokat, amíg önként le nem teszik a cigit. Ne legyen 1 doboz koporsószeg 1000 Ft alatt. És tényleg csak itt-ott lehessen hozzájutni. Mert ha baromira drága lesz és még ráadásul sokat kell érte sorban állni, akkor majd leszokik róla a sok önsorsrontó jó része. Szívem szerint én betiltanám, de annak most komoly következményei is lehetnének, ezért nem lehet megcsinálni. De a fogyasztásának erőteljes korlátozását minden eszközzel támogatom. És igenis, dícsérem a Fideszt ezért a bátor kezdeményezésért. Kívánom, valósítsák meg maradéktalanul, és semmiképpen se lazítsanak rajta még egy kicsit sem. A bagózók meg álljanak át bagzásra!

DezInf 2013.01.18. 08:45:06

@zgabi:

Érdekes bagázsba tartozol te szintetikus egészségpárti.
Nélkülünk már összedőlt volna a költségvetés. Mi termeljük meg a jövedékiadó bevételeiteket. Oszt ezért még ki is osztjátok az eltartóitokat?
Hálátlan népség:D
Csipázod a fideszt,látom!
Napersze,50 lityi pájinka ingyé.
A pia miért nem csípi azt a kis füstérzékeny szemecskédet?
Még szép,neked elég az az évi 50 liter tömény!
Az ilyenek döntik romlásba az országot:)

zgabi 2013.01.18. 10:33:22

@DezInf: Nem vagyok fideszes és nem főzetek pálinkát sem. Az alkoholt éppen úgy betiltanám mint a dohányárut, mert egyformán kemény drog mind a kettő, normális országban nem lehetne legálisan árulni ezeket. Sajnos egycsapásra nem lehet ezt megoldani, de jó az irány, amerre dohányügyben a kormány tart. Ha holnaptól senki sem gyújtana rá, az valóban nagy kiesés lenne a költségvetésnek, de később ez bőven megtérülne a dohányzás okozta betegségek kezelésére fordított irdatlan mennyiségű pénz megtakarításával. A kieső pénz pótlására átmenetileg a benzin és a gázolaj jövedéki adóját emelném olyan szintre, hogy egyik termék literje se lehessen olcsóbb 500 forintnál. A dohányzás súlyosan károsítja a te- és a környezetedben élők egészségét. Bár szerintem ezt te is tudod. Mégis szívod. Ne szívd, szokjál le! Előbb-utóbb úgyis rákényszerülsz, mert a dohányosok szivatása nem áll meg a trafiktörvénynél, jövőre 1000 Ft/ doboz alatt nem lesz cigi, és a határőrséget is meg fogják erősíteni, hogy olcsó csempészbagó se jusson be az országba.
Ezért jobb neked, ha előbb leszoksz, s nem vársz vele addig, míg inged-gatyád-egészséged rámegy arra a rohadt büdös bagóra. Ne szívd, mert ha szívod, megszívod. Nem kicsit, nagyon.

DezInf 2013.01.18. 11:28:20

@zgabi:

Most meg még az autósokkal is kikezdesz:)
Nem semmi.......
Inkább megyek elszívok egy bagót,benyomok egy felest,oszt teszek egy kört az autóval az udvarban.
Megfájdult a fejem ettől a sokk politikától:D

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.18. 11:30:10

@zgabi:

"Ha holnaptól senki sem gyújtana rá, az valóban nagy kiesés lenne a költségvetésnek, de később ez bőven megtérülne a dohányzás okozta betegségek kezelésére fordított irdatlan mennyiségű pénz megtakarításával. A kieső pénz pótlására átmenetileg a benzin és a gázolaj jövedéki adóját emelném olyan szintre, hogy egyik termék literje se lehessen olcsóbb 500 forintnál."

Nem szoktam ilyet írni, de te egy barom vagy!!!

Mennyi is az az irdatlan mennyiségű pénz? 270 mrd Ft-ot termelnek a dohánytermékek jövedéki adóban. Plusz az ÁFA! Plusz a munkahelyek, amiket a dohánytermékek kereskedelme tart el, és ezek adó és járulékbevételei.
Jelenleg a TB-kassza saját bevételeinek (Tehát a járulékokból beszedett pénz összegének) kb 20%-a jön még mellé a dohány jövedéki adójából. Minden ötödik forintot a dohányosok kezelésére fordítunk? Tényleg?

Aki nem gyújt rá, tovább él. Miből adsz neki nyugdíjat? Egy dohányzásmentes világban a várható élettartam kb 2-5 évvel is emelkedhet. Ez 120000 Ft-os nyugdíjjal (ami nem is magas!), 15%-os nyugdíjas aránnyal (ami nevetségesen alacsony szám a ténylegeshez képest) számolva plusz 4.320.000.000.000 Ft nyugdíjkiadás a költségvetésnek. És a két év alatt még 520.000.000.000 Ft jövedéki adótól is elesnénk. (PLusz ÁFA, stb)

Tehát te évi 2.420.000.000.000 Ft bevételt szeretnél az üzemanyagok jövedéki adójából realizálni.

Tudod-e, hogy ekkor mennyibe kerülne egy kiló kenyér? A bérlet?

Durván 2.720.000.000 liter üzemanyag fogy egy évben, tendencia csökkenő. Te ezen a mennyiségen szeretnél behozni 2.420.000.000.000 Ft bevételt.

Ez azt jelenti, hogy az üzemanyagok árát literenként emelnéd 890 Ft-al.

zgabi 2013.01.18. 12:47:37

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Te egy tömeggyilkosságra buzdító rohadt fasiszta gyökér vagy. Annak az előnyeit ecseteled, hogy annál jobb, minél előbb megpusztul a nyugdíjas. Miért nem mondod ki, az lenne a legcélszerűbb, ha nyugdíjbavonulás alkalmából mindjárt le is lőnék a szépkorút? Mint Moldova novellájában.
És semmiféle számítgatásokkal ne próbáld nekem bebizonyítani, hogy ha egyik napról a másikra minden dohányos leszokna, akkor csődbe menne az ország, mert ez egész egyszerűen NEM IGAZ! Mindenre van megoldás, a dohányos emberek cigiről való leszoktatására is.
Le is kell szoktatni őket, és a nem cigit szívó többi dohányost is. Mindet. Ha nem is azonnal, de bárhogyan ( életük elvételének kivételével, mert én nem támogatom a tömeggyilkosságot).

zgabi 2013.01.18. 12:51:12

@DezInf: Kiszámoltad mennyi adót fizetsz be ma az államkasszűába ha ezeket mind megteszed? Nem számoltad ki. Mert, ha kiszámoltad volna, biztosan nem tennéd egyiket sem. Majd leszoksz ha jön az 5 eurós cigi, az 5 eurós feles, meg a literenként 5 euróba kerülő üzemanyag.

DezInf 2013.01.18. 12:57:34

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Na,ezt szépen megmondtad neki,a szentéletűjének!
Ráadásként megemlíteném a csempészcigit,a házifőzésű kisüstit,meg a haver szerez ócsón gázolajat. Szóval emeljék az adót-illetéket,akkor megoldjuk okosban.
Nehogymá a nyúl vigye a puskát! :D

DezInf 2013.01.18. 13:00:36

@zgabi:

Te Gabi!

Nehogy rosszul legyél már itten nekünk. Nem kell ezt mellre szívni,nem kubai szivar ez.
Tessék nagy levegőt venni,oszt az egészségünk rongálását meg meghagyni nekünk.
Tudjuk,merjük,tesszük. Oszt a haza fényre derül,vagy hajnal hasad.....

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.18. 13:04:27

@zgabi:

Hülyegyerek! Számokba öntöttem a TE álláspontodat.

Semmiféle előnyt nem ecseteltem.

MÁKOLÓ 2013.01.18. 13:27:56

@zgabi: Hetek óta vívódom, hogy merjek-e pályázni, vagy sem. Lassan 2 éve álláskereső vagyok, ez alapján tudom kevés lenne az esélyem, de elkeseredett vidéki 45 évesként, már-már hajlanék a pályázatra. Ismerőseim mind csak negatívan látják a dohánybolt működését, mert édes kevés az a 4%-os árrés. Viszont amit felvetettél 10%-os szerviz díjjal már nagyon érdekes sőt jövedelmező vállalkozásnak minősülne. Lehet ilyennek valós alapja? De jó lenne látni, mi lesz júliustól?!

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.18. 13:48:33

@zgabi: lehet értelmezni így, lehet úgy, de a költségvetésnek az a legjobb, ha
- a dohányos minél hamarabb neki áll napi 2 dobozzal elszívni
- minél magasabb beosztásban, jó fizetés mellett fizeti a járulékokat
- aztán nyugdíjazása előtt egy hónappal meghal, gyors lefolyású tüdőrákban (3-4 hónap, és sokba sem kerül, mert akkor már menthetetlen)
Ha megnézed a statisztikákat, nyugdíjasan már csak a lakosság elenyésző százaléka dohányzik. És ez nem véletlen.
Tehát a kormány és a költségvetési egyenleg szempontjából a legjobb, ha napi 2 dobozt szívsz (tiszta közgazdaság), az összes többi csak porhintés (és a verseny, ki viszi haza a profitot).
És ha keresztbe akarsz tenni a kormánynak, szokj le vagy agitálj a dohányzás ellen. Azzal okozod nekik a legnagyobb kárt.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.18. 13:50:47

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: hiába, a számok világa sokakat megtréfál ... Ott már gondolkodni is kell, nem csak lózungokat szajkózni
süti beállítások módosítása