morgás joga 6.jpgVégre egy őszinte mondat. Igaz, nem a felsőoktatás reformjára, mint célkitűzésre vonatkozik, hanem a megvalósítás módszerére, de hát mindig az első lépés a legnehezebb. Mondjuk az ombudsmant keddi, hallgatói keretszám visszavonását kérő állásfoglalása miatt ellenforradalmárnak minősítő vízió egy hangyányit ront az összkép hitelességén, de kicsire nem szabad adni. Hasonló címkét kapott néhány rektor is, akik a felsőoktatás Fidesz-KDNP-féle átalakításának módját nem helyeslik, ők már kezdhetik is a reszketést.

Orbán Viktor szerint "politikailag" nem végeztek jó munkát az oktatási rendszer átalakításával kapcsolatban, mivel nem tudták érthetően elmagyarázni annak célját. Véleménye szerint jelenleg több ezer olyan diplomás fiatal van, akinek olyan papír van a kezében, ami valójában nem ér semmit, és ez az, ami csalódáshoz meg külföldre elvándorláshoz vezetett, ez pedig rossz társadalmi folyamatokat eredményezett. Az új rendszert azért kell minél előbb bevezetni, hogy a felsőoktatásból ne kerüljenek ki újabb csalódott évfolyamok.

Kérdés, vajon tényleg félmillió "rossz papírokkal" rendelkező diplomás van hazánkban? A kormányzat szerint igen, hiszen a legutóbbi felmérések alapján ennyien kívánják elhagyni az országot. Ha a miniszterelnök szerint csakis a felsőoktatás felesleges (büfé-ruhatáras) szakai tehetnek az elvándorlásról, valószínűleg nem csoda, hogy semmilyen épkézláb megoldás sem születik az elvándorlás kérdésének megoldására. Ha ugyanis rossz a kiindulási alapunk, nagyon kis eséllyel érhetünk el helyes eredményt, a mai nyilatkozat alapján tehát nem érdemes várnunk a csodára.

Ráadásul a miniszterelnök úgy érzi, a felsőoktatás átalakításához megfelelő demokratikus felhatalmazással rendelkeznek, hiszen egy korábbi nemzeti konzultáción a válaszolók jelentős arányban támogatták a kormány elképzeléseit. Más kérdés, hogy 2008-ban még a Fidesz volt az, aki a legvehemensebben ellenezte a tandíjat és a lakosság is kinyilvánította a tandíjjal kapcsolatos nemtetszését a szociális népszavazáson.

sötétben bújkáló ellenforradalmár.jpgHogy négy év alatt hogyan változhatott meg gyökeresen a szavazók véleménye, erről konkrét, számadatokkal alátámasztott ismereteink nincsenek (nem volt újabb népszavazás), de tandíjkérdésben a Hoffmann Rózsa-féle "ez nem tandíj, hanem önköltség" álláspont az új rendszer alappillére lett. Az, hogy a tandíj önköltség-alapú-e, komoly pénzügyi és számviteli vita alapja lehet, de kétséges, hogy bármelyik mai magyar felsőoktatási intézménynek lenne arról információja, pontosan x számú elsőéves geológus hallgató esetén mennyi egy geológus-diploma önköltsége feltételezve, hogy a lemorzsolódás évente 10%, a szükséges infrastruktúra (előadóterem, tanár, tanársegéd, labor, stb.) viszont változatlan. Bárhogy is nevezzük tehát azt, mit szemeszterenként fizetni kell, az biztos, hogy nem az önköltséghez, hanem a tandíjhoz áll a legközelebb.

Orbán Viktor mai kijelentése még zavarosabbá teszi a fogalmak közti kiigazodást:

"A tandíjnak ellensége vagyok, és az is maradok"

A miniszterelnökünk szerint tandíj helyett diákhitellel (egy hosszú lejáratú kölcsönnel) biztosítja a kormány, hogy a szegényebbek is finanszírozni tudják a tanulmányaikat. Tehát: fizetni kell, igaz, nem tandíjnak hívják, mert azt Orbán Viktor nem helyesli (konkrétan ellensége), a kiváltására pedig igénybe lehet venni a diákhitelt és akár harminc évig is lehet visszafizetni, ezáltal a szegények is tudják finanszírozni majd a tanulásukat.

A szerdai kormányülésen napirendi téma lesz, a ma esti felvételi ponthatárok nyilvánosságra hozása után hova hányan jelentkeztek - és amelyik intézményt kerülik a diákok, azt nem fogják a jövőben támogatni. Szerdára már előterjesztés is lesz, mivel a miniszterelnök szerint nem szabad halogatni a felsőoktatás reformját. 

"mi nem abban vagyunk érdekeltek, hogy bizonyos intézmények működjenek, hanem abban, hogy a diákoknak befolyásuk legyen (...) arra, melyik főiskola, egyetem jó és melyik nem, melyik maradjon talpon és melyik nem". (Orbán Viktor, 2012. 07. 24.)

A kormány által elképzelt finanszírozás azonban több sebből is vérzik - a felsőoktatás kiszámíthatóságát, a diákok sok éven át tartó felkészülését múló divatnak alávetni nagy felelőtlenség. Kicsi ország vagyunk ahhoz, hogy nem túl népszerű, de alapjaiban szükséges szakok szűnjenek meg "méretgazdaságosság" és a rövidtávú költségvetési szemlélet miatt (nagyobb országokban könnyebben tudnak specializálódni az intézmények). Vagy visszatérünk a régi, jól bevált KGST-munkamegosztáshoz, amikor egyes szakokat pl. csak a Szovjetunióban lehetett elvégezni? Elképzelhető, hogy aki ritka, de szükséges végzettséget kíván szerezni, az már eleve csak külföldi felsőoktatási intézményben gondolkodhat majd?

Kérdés az is, hogyan tudnak majd kalkulálni az intézmények - felvesznek 100 elsőévest, de ha 90 alá csökken másodévre a számuk, akkor már csődbe mehet az intézmény? Vajon milyen kihatással lesz ez a tanítás színvonalára a hallgatók mindenáron megtartásának szorító szüksége? És vajon mi lesz a sorsa a megszűnő szakok miatt nem használatos tantermeknek? Tanárt el lehet küldeni, de ingatlant kisebbre varázsolni már nehezebb, a 60-70%-os kihasználtság pedig már szintén csődközeli állapotot eredményezhet akár hónapok alatt is. Nem véletlen, hogy a rektorok szakmailag elhibázottnak tekintik az előkészítés nélküli átalakítást - az ő fejük főhet majd, mit kezdenek mindazzal, amit a kormány a nyakukba önt.

Egyelőre egy biztos - aki ellenzi Orbán Viktor elképzeléseit bármilyen szakmai megfontolásból, az sötétben bujkáló ellenforradalmár. És akinek nem tetszik a rendszer, mehet, ahova akar. Ötszázezren már döntöttek.

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr964672512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.07.24. 21:58:06

"Az új rendszert azért kell minél előbb bevezetni, hogy a felsőoktatásból ne kerüljenek ki újabb csalódott évfolyamok."
pontosabban, h csalódott évfolyamok ne kerülhessenek be :(

nu pagagyí 2012.07.25. 09:02:53

Logikus! Aki a fülkeforradalmi intézkedésekkel nem ért egyet, ne adj Isten szabotál, az nem lehet más csak fülkeellenforradalmár.

Lencsés István 2012.07.25. 09:06:12

" .... Aki nem velük van, az ellenforradalmár .... "

Ebben igaza van , hisz az irány jó , eredmények vannak , csak vannak akik sírnak hogy nnem nekik sikerült ezt elérni .

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.25. 09:09:51

Orbán egy ökör, a kommunikációs tanácsadói meg egytől egyig velejéig romlott, cinikus manipulátorok.

Ha azok az emberek, akik elmentek, és most külföldön élnek VALAMILYEN munkából, ha itthon is meg tudnának élni UGYANABBÓL a munkából, nem kellett volna külföldön boldogulniuk.

Nem a diplomával van a baj, hanem azzal, hogy itthon SEMMILYEN munkából nem lehet európai módon megélni.

Virt02 2012.07.25. 09:11:02

"Mindent abszolút jól csinálunk, csak rosszul kommunikáljuk..."

Akkor mégiscsak a kommunikáció-szak a legfontosabb itt Magyarországon!!!!

Még több kommunikációszakost!!!

I_Isti 2012.07.25. 09:11:28

@Lencsés István: Troll-e vagy, vagy ellentroll, vagy ellen-ellentroll, vagy csak szimplán hülye?

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.25. 09:20:31

"A tandíjnak ellensége vagyok, és az is maradok"

*

Helyesen:

"A TUDÁSNAK ellensége vagyok, és az is maradok"

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.07.25. 09:24:38

Ez az ember hülye. Általában éppen azok mennek el, akiknek nagyon is jól értékesíthető tudásuk van külföldön. Tehát elsősorban a mobil, aktív, jó szakmával rendelkezőek.

csak egy néző 2012.07.25. 09:26:03

@I_Isti:
Nézd meg ennek a Lencsés kispöcsnek a Facebook oldalát és nem is lesz több kérdésed.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.07.25. 09:26:41

Milyen az a "demokratikus közvélemény" ?
És miért kötelező?

KevinMulder 2012.07.25. 09:27:43

@I_Isti: Szimplán hülye. Sportkommunikáció szakra járó, de egyébként cukrász-pékként dolgozik az ürge. Kedven szavajárása a "tényem van", "nekem van nevem", stb. Olvasd vissza a korábbi kommentjeit és földön fogsz fetrengeni a röhögéstől ...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.07.25. 09:33:16

@I_Isti: Ő szimplán hülye. Vigyáz, mert mindjárt szájára veszi az "anoním" kifejezést, és akkor nézhetsz. :-)

KevinMulder 2012.07.25. 09:37:10

@ormány triktor: Mondjuk Lencsés Pityut - akinek van neve és nem anoním - már mindenki ismeri internet szerte. Voltaképpen nem rossz brandépítési trükk :)

Kopi3.14 2012.07.25. 09:42:09

Nem is tudtam, hogy a mérnökök a fö probléma a felsöoktatásban. Az elvándorló mérnökök.
Mert a jogász, tanár külföldön nem túl sokat tud kezdeni, de a mérnök, matematikus, közgazdász, orvos igen.

KevinMulder 2012.07.25. 09:45:12

@Kopi3.14: Azok is tudnak mit kezdenki, maximum nem a szakmájukban helyezkednek el.

csak egy néző 2012.07.25. 09:46:00

Viktor és tapsolótábora szerint,akinek nem egyezik a véleménye a nagy és bölcs vezérével az hazaáruló,ellenforradalmár,libsi,bolsi,magukfajta.Aki viszont mindent elfogad,amit a nagy vezir és bandája mond,vagy tesz,az igazi mélymagyar,igaz magyar hazafi és a magunkfajta.Kis magyar demokrácia.Gratula.

K.Tomoceusz 2012.07.25. 09:48:13

És mit érdemel az a bűnös, aki fülke- ellenforradalmár ?

A fülkeforrik jól megdobálják ?

Roy 2012.07.25. 10:00:17

Aki nincs velünk az ellenünk van.
Mikor, és ki mondta ezt először?
Segítek, Rákosi.

ágica1 2012.07.25. 10:01:42

Ha ez ellenforradalom, akkor 1956 is az volt?
Ki is tekintette annak?
És akkor a körút fáin újra hullák lógnak?

VIGYÁZZUNK A SZAVAKRA!

Mindíg akad barom, aki komolyan veszi. Még akkor is, ha -elvileg- a tettekre kell figyelni. (bár az sem jobb)

Kezdek félni.

Lencsés István 2012.07.25. 10:03:01

@I_Isti: Nem vagyok sem hülye , sem troll . Troll te vagy hisz anonim geci vagy .

@butus: Tanulj meg írni , aztán sértegess , bár sértegess nyugodtan , lepereg . :) ;)

csak egy néző 2012.07.25. 10:04:36

@Lencsés István:
A csattogós lepkéd rendesen leparkoltad kispöcs???

Le_Penseur 2012.07.25. 10:05:22

Néhány ismerősöm külföldi egyetemre jelentkezett. Olyan országba, ahol kiszámítható az élet, pl az egyetem 800 (!) éves...
Nálunk a kiszámíthatóság és a biztonság hiányzik. A hetente változó szabályok arra késztetik az emberek jelentős részét, hogy stabil, biztos helyet keressenek maguknak a világban.

Az elvándorlás pedig nem csak a fiatal diplomások sajátja! Ismerősi körömben van 50 éves szakmunkás és 18 éves szakmunkás is aki külföldön próbál boldogulni.

ágica1 2012.07.25. 10:08:56

A "nem végeztünk jó munkát" ov szájából sokkal ütősebb, mint Fletó őszödi beszéde.

Julian Plenti 2012.07.25. 10:09:12

Kedves Lencsés István, Ön egy szánalmasan egyszerű ember, aki publikálási lehetőséghez jutott. Hosszú megfigyelésre alapozom kijelentésemet.

citrix 2012.07.25. 10:11:06

"Aki nincs velünk,az ellenünk van."/Rákosi Mátyás/ Szelleme halhatatlan,sőt reinkarnálódott egy kedves vezető személyében,hiányzott nagyon.Neki mindenre demokratikus felhatalmazása van,akárcsak dicstelen elődjének.Szókincse:hazafi,hazaáruló,szabadságharc,kurucok,labancok,forradalom,kiebrudaltuk,ellenség,puccs,kommunisták,karvalytőke,támadás,megvédjük,becsületes magyar emberek,nemzeti együttműködés,siker,kudarc,cudar,foci.A foci a gyengéje,minden pénzt és fáradságot,odafigyelést megér.További sikeres kormányzást/uralkodást!

Lencsés István 2012.07.25. 10:23:42

@csak egy néző: Nem vagyok kispöcs . Van valami értelmes mondanivalód is ? Vagy az már nem megy , mondjuk ezen nem csodálkozom .... :) ;) :D

dr.kakaósbögre 2012.07.25. 10:26:28

nicsak a Lencsés.már hiányoltam.

KevinMulder 2012.07.25. 10:29:30

@Lencsés István: Tényleg, a barátnőd olvassa a kommentjeidet? Nem szokott szólni, hogy Pityu, ne legyél már ennyire fafej?

csak egy néző 2012.07.25. 10:30:39

@Lencsés István:
Miután megnéztelek,hogy ki is e nagytudású,beképzelt barom.Ezek után számodra nincs mondanivalóm.

KevinMulder 2012.07.25. 10:30:53

@dr.kakaósbögre: Esik az eső. Ilyenkor egy kicsi leendődiplomás lencséspityu mindig fényt ... mit fényt ... atomvillanást tud hozni a borongós hangulatomba.

Tényleg, lediplomázott már ez a névvel rendelkező, tényt birtokló, lepergős, csattogó lepke tulajdonos?

dr. Bubó 2012.07.25. 10:33:37

be kell tiltani az Internetet
ja és a határokat be kell zárni...

eljött az idelye...

atila68 (törölt) 2012.07.25. 10:35:36

Eddig ilyeneket csak az amerikai nepszavan, meg a hetek pont hun lehetett olvasni.

Subika 2012.07.25. 10:39:29

tegnap épp K.L. örömittas fejét néztem a TVben (=a cirkusz épp működött), amikor ezt a kijelentést olvastam az Indexen:
"ellenforradalmárnak minősítő"... valamiért rögtön '56 ugrott be, hogy 35 éven át ellenforradalom volt, majd hirtelen forradalom lett, éppen az aktuális rendszer és berendezkedés szája íze szerint. A kommunista, totalitárius rendszerben ellenforradalom volt, a demokráciában forradalom.
MOST megint előkerült az "ellenforradalom" szó...

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2012.07.25. 10:42:16

@Lencsés István: Pistike, most már leülhetsz. Bezárt az OPNI és most itt éled ki magad?

tomwar 2012.07.25. 10:51:39

Viktor, az onkoltseg mindig tobb, mint a dij. Esetleg kellett volna kicsit dolgozni a valo vilagban, es tudnad, es nem orditanal a vilagba kapitalis baromsagokat.

butus 2012.07.25. 10:52:38

@Lencsés István: Már megtanultam írni. Tanulj meg te egy leírt szöveget értelmezni. Ugyanis pontokkal kezdődik az írás, ami azt jelenti, hogy a gondolatom elejét nem írtam le!

KevinMulder 2012.07.25. 11:04:26

@Lencsés István: Jajj, Pityu! Gyere már! Unatkozik a nép!

tarackos 2012.07.25. 11:09:33

Az már csak hab a törtán, hogy Kádár is szerették a forradalmi-ellenforradalmi dichotómiát.

Tk. nehéz nem látni: a békemenetes korosztálynak muzsikálnak. Nekik nincs bajuk ezzel a szar dumával és megszokták a hatalmi önkényt is hiszen ebben élték le életük java részét.

A fiatalok meg le vannak szarva. Ugyan 5-6 év múlva tuti visszajönnek hiszen azért mert csak de azért kössük röghöz őket, biztos ami zicher...

mojoking77 2012.07.25. 11:15:14

@dr. Bubó: Nyugi, annak is eljon az ideje.. Hamarabb mint szeretned. Sok orszagban amugy mar regota mukodik a szures.. Aztan, hogy ezt bevezettek, ki mit szur ki ugye?
Meglepo peldaul, hogy a francia nyilt wi-fi halozatok szinten szurt tartalmat szolgaltatnak, a helyi hirkozlesi miniszterium altal kezdemenyezett torveny alapjan..

dr. Bubó 2012.07.25. 11:17:25

@mojoking77: a határok lezárása nélkül nem fog működni rendesen...

simán disszidál a fél ország... gondolom az ingyen wifin nem a társadalmi kapcsolatokat szűrik a franciák...

mojoking77 2012.07.25. 11:21:28

@dr. Bubó: Nem, de ha mar egy szuro be van kapcsolva, gondolom erzed mennyire bonyolult nehany oldalt/ kulcsszot hozzaadni...
Amugy meg annyi az egesz, hogy alairatnak egy szerzodest a szolgaltatokkal... Ha mind ala irja (mert nem hulye, es ala kell, hogy irja), akkor mi lesz? Az emberek megint hoborognek egy kicsit, mint ahogy tettek eddig is a magannyugdij/telefonado/tranzakcios ado eseten, majd ugy elnek, ahogy engedik nekik.. Biztos lehetsz benne, hogy e miatt senki sem fog kivandorolni....

Lencsés István 2012.07.25. 11:25:23

@Slanger: Nem vagyok Pistike , és ülök .

@butus: Persze hogy nem írtad e , hisz neked olyanod nincs .

@csak egy néző: Nem vagyok beképzelt , sem barom , a barom az egy állat , én pedig EMBER vagyok .

@KevinMulder: Szokta olvasni . Nem vagyok fafej és Pityu sem .

Dr.Bio74 2012.07.25. 11:27:29

@KevinMulder:

A posztban említett értékű diplomával lehet már megküzdött.Most pedig értéket tesz mögé, forintosítható neres nyalintó értéket, csak hát még fel kell figyelnie rá a nemzeti csillag születik osztályának.

KevinMulder 2012.07.25. 11:38:10

@Lencsés István: Csak úgy pszichomókusi okokból érdekel .. az ilyen kommenteknél a barátnőd azt mondja, hogy Pityu, jól megmondtad nekik? Sosem tűnt fel nektek, hogy ha már ennyire sokan mondják, hogy valami hibádzik felétek, akkor talán nem a többiekben van a baj?

Stock 2012.07.25. 11:42:22

@Lencsés István: egyetértek, nem kis pöcs vagy!
mikis az eredmények,amikről beszéltél?

2012.07.25. 11:52:08

Hofi után szabadon:

Mikor lőhetek végre? Nem akarok rohadt ellenforradalmár lenni. Szóljatok, ha már átfordultunk népfelkelésbe vagy forradalomba! Ha jókor megyek lövöldözni még kitüntetést is fogok kapni és utcát fognak elnevezni rólam.

Ha háború van, akkor bizony tudomásul kell venni a háborús jogszabályokat. A rendszer ellenségeit, az árulókat, a dezertőröket a helyszínen eljárás nélkül főbe lehet lőni, szabad a katonák általi rekvirálás, fosztogatás, nők megerőszakolása. Kezdünk ebbe az irányba sodródni.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.07.25. 12:00:11

Viktor fejéből kiesett, hogy ő zavart minden hülyét a felsőoktátásba 98, 2002 között??

"Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik, az áruló!"

Az a baj, hogy a fenti idézetnél nem lehet jobban összefoglalni amit ezek a konzervatív bőrbe varrt mocskos kommunisták csinálnak.

ppppalika 2012.07.25. 12:03:28

"Vagy visszatérünk a régi, jól bevált KGST-munkamegosztáshoz, amikor egyes szakokat pl. csak a Szovjetunióban lehetett elvégezni?"

Ez önmagában nem lenne hiba. Ha tényleg annyira kevés személyre van szükség, akkor - feltehetően nem kiemelkedő színvonalú - képzőhelyet fenntartani értelmetlen. Ráadásul a jelentkezők száma is esetleges. Inkább segítsék ösztöndíjjal a külföldi tanulást, majd fizessék meg a munkát.

ladista77 2012.07.25. 12:15:16

Pityuka és a barátnő? Biztos letöltött egyet a netről :)

www.tavkapcs.hu/search_results.php?display=profile&uid=25615

KevinMulder 2012.07.25. 12:18:48

ladista, szép találat :)

Lencsés Pityu:

Mottó: Élj a mának !

Beceneve: zozov (Kedély)
Kor: 25 éves
Barátainak száma: 0
Ország: Magyarország
Megye: Fejér Megye
Város: Székesfehérvár
Családi állapota: Egyedülálló
Kapcsolat szintje: Egyedülálló
Magassága: 188 cm
Súlya: 70 kg
Testalkata: Átlagos
Bõrtípusa: Fehér
Szeme színe Barna
Haja színe: Fekete
Alkohol fogyasztása: Szociális ivó vagyok
Dohányzási szokása: Soha
Természete: Nincs megadva
Vallási hovatartozása: Nem kívánom megadni
Vallásossága: Nincs megadva
Családi állapota: Egyedülálló
Családalapításról: Szeretnék majd gyereket
Partnerének életkora: Hasonló életkorú
Partnerének külseje: Nincs megadva
Viselkedése randin: Nincs megadva
Iskolai végzettsége: Érettségi
Foglalkozása: Nem kívánom megadni
Jövedelme: 80 - 100.000,- Ft/hó
Költekezési habitusa: Szegény vagyok
Lakhelye: Nagyvárosban élek
Kivel él: Szüleimmel élek

Tevékenységek: Sok minden
Ételek: Sok minden
Italok: Sok minden
Hírességek: ÁKOS
TV mûsorok: Sok minden
Zenék: ÁKOS
Sportok: sok minden
Lehangolják: Hazugság
Felvidítják: Zene

Kiemelném a barátainak a számát és hogy kivel él :)

mojoking77 2012.07.25. 12:23:44

@KevinMulder: Ez viszont nagyon nem volt szep.. Meg ha tenyleg igy is van, akkor is undorito dolog volt reszetekrol...

picikisköcsög 2012.07.25. 12:26:19

NépSAVAZÁSI kérdés:
"Egyet ért-e Ön azzal, hogy a mindenkori kormány tagjai szolgálatuk ideje alatt gyermekei(k) külföldi tanulmányának megfelelő hazai intézmények közül a legmagasabb költségtérítésűnek a költségtérítését kötelezően az adott intézmény számlájára befizessék?" vity kölkök közül kettő külföldön tanul, épen jogi és közgáz szakirányon. Melyik szakmá(ko)n is vágtak a legtöbbet?
Magyarország műszaki felsőoktatása világ- de legalább Európa-hírű (volt). vitya kölkök miért is nem ezt csinálják? Ja, ehhez ész kell, és nem segg(nyalás)? Bár lehet, hogy az elmúlt napok hírei alapján, a TF-n is lediplomáztak volna.

KevinMulder 2012.07.25. 12:27:17

@mojoking77: Miért? Mindig azzal jön, hogy neki van neve ...

mojoking77 2012.07.25. 12:34:41

@KevinMulder: Igaz. De ez altal ti is pont arra a szintre sullyedtetek, mint ahol o tartozkodik.. Arrol nem is beszelve, hogy azert nem 100%, hogy o az. Lassuk be tobb Lencses Istvan el Magyarorszagon, mint Prepericza Aurel...

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.07.25. 12:35:44

@No_Fidesz_No_Problem:

mr bocsass meg, de ez nem igaz.
en speciel valszthattam, hogy Mo-n vagy kulfoldon csinalom ugyanazt.
A kulfold mellett dontottem, de ennek az egyik oka volt csak a penz.
A masik a kiszamithatosag, p.l. adorendszerben.
Es ugye, ha itt vagyunk, akkor ki is fenyegetozik a progressziv adorendszrrel ? igen, az mszp.

Igen, nagy resze van az mszp-tol ( es attol, ami az mszp-vel jar : csod, elkuras, meg ADOEMELES ) valo felelemnek abban, hogy kulfoldon maradok.

persze, ez nem jelenti azt, hogy tetszik amit a Fidesz csinal. De probalok arnyaltabban gondolkodni ( es nem ugy, hogy no mszp, no problem ), amikor a helyzetet meg kell itelnem & dontenem kell.

KevinMulder 2012.07.25. 12:41:18

@mojoking77: Flexibilis vagyok. Ha az ilyenek miatt nem lehet normális, értelmes eszmecserét folytatni, akkor engedtessék már meg nekem hogy legalább szórakozzunk rendesen. Végig lehet nézni az ember kommentjeit, évekre visszamenőleg. Önmagukért beszélnek.

lhi 2012.07.25. 12:53:20

Namármost kitaláltak egy nagyon egyszerű és igazságos módját a diplomából fakadó előnyök kompenzálására. Úgy hívják, hogy progresszív adórendszer: aki (többynire a diplomának köszönhetően) jól keres, az adót fizet és így visszaadja a közösbe a képzésének költségeit. Aki pedig diploma ellenére alig keres, annak a pusta túlélését nem lehetetleníti el végképp egy a fizetéséből visszafizethetetlen hitel.

KevinMulder 2012.07.25. 12:55:13

@lhi: Ez hogy passzol bele az egykulcsos adórendszerbe?

mojoking77 2012.07.25. 13:02:59

@KevinMulder: Ugy, hogy havi 100 000 Ft 16 vagy hany szazalaka kicsit kevesebb, mint az 1 100 000-e...

butus 2012.07.25. 13:44:11

@Lencsés István: Két diszlethordás között megtanulhatnál írni. Egyáltalán elolvasod amit írsz?

Lencsés István 2012.07.25. 13:58:03

@Stock: Majd ha megtanulsz írni , akkor elmondom .

@KevinMulder: Nincs olyan hogy pszichomókusi ok . Nem vagyok Pityu , ha ezt nem érted meg , többet nem írok neked . Az anonimoknak SOHA nincs igazuk .

@butus: Nem hordok díszletet és tudok írni .

KevinMulder 2012.07.25. 14:05:26

@Lencsés István: Tehát, a logikád szerint - feltéve hogy anoním vagyok - ha azt mondom, hogy "Lencsés István normális, volt már nővel és tud írni", akkor mivel SOHA sincen igazam, így ezzel valótlanságot állítottam?

A legjobb az lenne, ha senkinek sem írnál többet, nem csak nekem nem. Amúgy mindig csak ígérgeted, de sohasem tartod be ...

Kotkodus 2012.07.25. 14:32:37

vajon mit érhet el egy friss diplomás külföldön, ha a diplomája valóban nem ér semmit?

mini. elnök úr! nem lehet, hogy azzal van baj, hogy itthon nem tud vele mit kezdeni, azonban külföldön tárt karokkal várják?

nem azzal a közeggel van baj, amelyet önök és kevéssé tisztelt kommunista testvérpártjuk kiépített az elmúlt években?

pár hete mini.elnök úr azt nyilatkozta a parlementben (egy mszp-s javaslat okán), hogy bizottságot az hoz létre, aki nem akar semmit se tenni. kíváncsi vagyok, hogy az emlékezet bizottság nem-létrahozása és elhallgatása vajon mire utal akkor az ön olvasata szerint?

Celtic 2012.07.25. 15:07:27

@KevinMulder: Egen, sajnos multkor en is rajottem. :( Honapokig azt hittem, hogy nacceru sztendapot nyomat, jokat rohogtem, erre a multkor kiderult, hoyg komolyan gondolja :( Fajdalmas erzes volt, ekkorat csalodni :(

KevinMulder 2012.07.25. 15:17:33

@Celtic: Nem is ez a fő baj. A probléma, hogy szavazhat ...

Celtic 2012.07.25. 15:34:02

@KevinMulder: Oke, csak en tenyleg jol szorakoztam rajta, mert azt hittem, ironizal. Szoval, olyan volt, mikor az ember azt hiszi, hoyg az okos hulyeskedik, erre kiderul, hoyg forditva van :(

Szavazni meg nagyon sokan szavazhatnak, akiknek nem lenne szabad...Kb. a jelenlegi szavazopolgarok felet ki lehetne tiltani, ha nem a ketharmadot (nem aktualpolitika :)

Celtic 2012.07.25. 15:44:40

@dr.kakaósbögre: Nincs beregelve :( Probaltam lencses.mar es lencsés.már cimeken is, de semmi. Mondjuk, amugyse tudom, milyen tld a .mar . De lehetne .lencses is tld. Milyen jo is nezne ki:

hungary.lencses
fidesz.lencses
nemanonim.lencses

Celtic 2012.07.25. 17:43:12

@ppppalika: Egyetertek. Nem tudom, hany tengerbiologusra van evente szuksegunk (hasrautottem, nem tudom, letezik-e ilyen kepzes. Azt tudom, amikor harom honapig munkanelkuli voltam, jo 7 eve, egy anyukaval egyutt alltama sorban a Hivatal elott es beszelgettunk. Vagyis o beszelt. A fo gondja az volt "most vegzett a lanyom kepzett tibetologuskent es nem kap munkat! Hat miert nem biztositanak neki munkat! " )

dr. Bubó 2012.07.25. 18:17:01

éjjen az imf !!!!

közigazgatás karcsúsítás...

én az imf fel vagyok...
a rohat bűnöző feudális náci komcsi fides mafia ellen !!!

a "bürokrácia" legyen hatékony és kerüjjön negyedébe !!!
kezgyük a mini sztériumokkal... mindenkit Széllnek ereszteni!
ne legyenek akkor nem csinálnak baromságokat...

rohat fides... ha ezt megcsinájja akkor lophat...

a dílre a javaslatom...
leharmadolja a közigazgatás kölcségét...
a 2/3-ot elfelezzük...
vagyi több ezer milliárd a fides mafiáé...
és pont anynit sőpórolunk mi szavazók/adózók...

keresztapa drzorvbán és drsimicska !

állazalku ?
süti beállítások módosítása