véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngJanuár elsejétől újra nő a minimálbér: 101 500 forint lesz a minimálbér és 118 000 forint a szakmunkás bérminimum. Ez jó hír a minimálbéreseknek, kevésbé jó a vállalkozásoknak. Mert ugyebár nemcsak a bruttó bér nő, hanem a rárakódó közterhek is, és a vállalkozásoknak - sok egyéb mellett - ki kell tudni gazdálkodniuk az infláció feletti emelkedést is.

Kormányunk anno megígérte, 100 ezer forint felett lesz a ciklus végére a minimálbér - és oda is vitte a bruttót. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a minimálbéreseknek innentől kezdve habzsi-dőzsi, hanem azt, hogy a bérek úgy-ahogy reálértéke szinten marad, a munkáltatóknak pedig mélyebbre kell a zsebükbe nyúlni egy-egy munkavállaló alkalmazásával.

A kormány "gálánsságát" mi sem mutatja jobban, mint a portfolio.hu grafikonja:

Hova emelkedett a nettó(!) minimálbér?

Az látszik, jelenlegi kormányunk igazából nem a munkavállalóknak kedvezett a minimálbér emelésével, hanem megpróbálta ellensúlyozni az egykulcsos adó bevezetése miatti adójóváírás-kivezetést. Ennek következtében azok, akik nem tudnak igénybe venni családi adókedvezményt, szinte semmit sem nyertek a nagy minimálbér-emeléssel, sőt. 2009 és 2012 között hazánkban valójában 3,2 százalékkal csökkent a reálbér. Teljesen érthető, ha ezzel nem dicsekszik kormányunk.

És akkor hova tűnt a drasztikus minimálbér-emelés? Elnyelte a költségvetés - a minimálbéres munkavállalók és a munkaadók befizették különféle adó- és járulékterhek formájában, ellensúlyozva az egykulcsos adó kedvezményezettjei miatti kiesést. Megállapítható, hogy minden egyes minimálbér emeléssel a kormány valójában önmagának kedvez, hiszen garantáltan még több pénzt húz ki a minimálbéres munkaerőpiac résztvevőiből.

"A minimálbérest fizető cégnek egy dolgozó 94 ezer forintjába került 2010-ben, jövőre 130 ezer forintot kell majd kifizetnie. Ha nem akarja megadni, akkor a dolgozó nem hogy 28 ezer forinttal nem kap többet, de az állását is elveszíti." (origo.hu)

Lehet vitatkozni azon, hogy túl sok a minimálbéres Magyarországon, és valójában sokkal magasabb bérszínvonal kellene - azonban nem véletlenül húzza le olyan sok vállalkozás a rolót (a munkaerő költsége 2010 óta majd 40%-kal nőtt, ez pedig alaposan betehet egy cég versenyképességének). Természetesen vannak, akik csak látszat minimálbéresek (és mindig is lesznek ilyenek), de meglehetős csőlátásra vallana, ha nem vennénk tudomásul, bizony vannak olyan szektorok, amelyeket a magas minimálbér egyszerűen kinyír, a cégek a vevők felé nem tudják érvényesíteni az utóbbi évek alatt drasztikusan megemelkedő költségeiket. A minimálbér emelése általános árszínvonal növekedést is előidézhet - már ha bírja a piac. De vajon hajlandóak vagyunk többet fizetni a húsért-tejért azért, mert nő a szektor munkaerőköltsége? Nem biztos - vagy kevesebbet fogyasztunk, vagy helyettesítjük a drágábbat olcsóbbal és "ráfanyalodunk" a külföldi termékekre. A magyar munkaadó pedig kénytelen elbocsátani dolgozóit.

Ha pedig a kormány "túllövi" a minimálbért, bizony az is előfordulhat, hogy a munkáltatók tömeges elbocsátásokra kényszerülnek, a maradék munkavállaló pedig kénytelen túlórázni (akár plusz pénz nélkül), vagy épp papíron átkerülnek részmunkaidős státuszba. Arról pedig mindenki órákig tud mesélni, ismeretségi körében hány olyan ember van, aki négy órára van bejelentve, miközben 10 órát gályázik. 

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a minimálbér folyamatos emelése bérfeszültséget idézhet elő - ha jogszabály kötelezi a vállalkozást, hogy emelje a "hangyák" fizetését, előbb-utóbb összezáródik az olló az olcsóbb és a magasabban kvalifikált munkaerő bére között. Ebben az esetben lehet választani - vagy emelni kell az általános bérszínvonalat (ha pedig nincs elegendő árbevétel, akkor el kell dönteni, ki megy és ki marad), vagy állandósul a bérfeszültség és az alkalmazottak közötti elégedetlenség. Mert az tuti nem vezet vidám légkörhöz, ha az általános iskolát végzett takarítónak lassan ugyanannyi a bére, mint a főiskolát végzett könyvelőnek.

Vannak olyan országok, ahol nincs minimálbér - a kormányzat rábízza a munkaadókra, hogy annyiért találjanak - számunkra megfelelő minőségű - alkalmazottat, amennyiért sikerül, a jól működő munkaerőpiac pedig beárazza, kinek mennyit ér a munkája ("aki mogyoróval fizet, majmot kap"). 

Azon pedig elgondolkodhatunk, hogy a hangzatosan bejelentett minimálbér-emelés valójában kinek az érdekeit szolgálja.

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr385672545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.03. 13:36:42

Ilyen minimális emelés lényegtelen. Erre azt mondani, hogy ez "túllövés" eléggé komolytalan.

A cikk szerint ez az emelés egyszerre túl kevés és túl sok. Ennek mi az értelme?

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.12.03. 14:15:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a költségvetésnek garantált plusz bevétel ... Plusz jól hangzik a kampányban.
süti beállítások módosítása