véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngMiért is érdekes annyira a trafikmutyi? Mert  ezen a botrányon keresztül a lehető legszemléletesebben látszik, milyen állapotok is uralkodnak ma hazánkban. És az ide vezető intézkedéseket nem igazán lehet a baloldalra fogni, bár kísérletek azért biztos lesznek rá.

Játsszunk el a gondolattal, mi történne akkor, ha jelentkeznék mondjuk a dohánykoncesszió 2. kiírás egyik-másik trafiküzemeltetési jogára?

1.

Big Brother

Megtudhatjuk például, hogy a nagy testvér figyel-e minket és mit tud rólunk. Hogy kétségeink ne legyenek a témában, ma Kósa Lajos sajtótájékoztató keretében is elmondta, ismerik a pályázók hátterét:

Több száz olyan nyertes van, akik nyilvánvalóan a baloldalhoz köthetők” (Kósa Lajos, fidesz.hu)

És valószínűleg nemcsak róluk, hanem még sok-sok honfitársunkról tudják, milyen kötődésűek. Ezek után ne is csodálkozzon senki, ha bizonyos előnyöket nem ér el vagy itt-ott hátrányok érik. Mert ugyebár van egy olyan lista, ami alapján a "több száz" trafiknyertesről is megmondták, hogy baloldali érzelmű. És ha valaki jelentkezik a maradék 1.417 település egyikére dohányboltosnak, ne lepődjön meg, ha lekáderezik, megérdemli-e az eljövendő 20 évet. Aztán ha érdemesnek találtatik, majd utólag felkerül ő is a "trafikmutyi térképre" meg kivesézik, kinek a kije ő és bizonygathatja, ő csak névrokona X-nek vagy nem is ismeri Y-ot. De tényleg, higgye el mindenki, ő nem olyan.

Abban pedig végképp ne gondoljunk bele, mi van, ha ránk sütik, hogy a "több száz" baloldali kötődésűek egyike vagyunk, pedig nem. Vagy azok, de azt végképp nem szeretnénk, hogy a kormány így tartson minket nyilván.

Tehát lista, az van, bár - hacsak nincsenek igazi kapcsolatunk a listabirtokosokhoz - nem biztos, hogy korrekt tudomásunk van arról, pontosan melyik oszlopban szereplünk (akár igaz, akár hamis információk alapján), így aztán felesleges köröket tehetünk ilyen vagy olyan ügyek elintézése során, hiszen a nevünk mellett lehet olyan jel, ami miatt nem lehetünk jogosultak ilyen vagy olyan állásra, előnyre, stb.

2.

Az állandó jogbizonytalanság és a tervezhetőség hiánya

Az igazi állatorvosi ló, azaz a trafikbiznisz eseményeiből nemcsak az átrendezett dohánykereskedelemre, hanem egész gazdaságunkra is messzemenő következtetéseket vonhatunk le, igazi körképet és kórképet.

 

Aki azt hiszi, akár több évtizedes munkával felépített, viszonylag biztos megélhetése van, ennél nagyobb tévedésben már nem is élhet.

"A Fidesz ügyvezető alelnöke emlékeztetett, hogy a rendszer átalakításának kezdetén volt egy kimondatlan céljuk, „akik korábban is trafiküzemeltetésből éltek, azok, ha lehet, nyerjenek a trafikpályázaton. Hiszen senkinek nem lehet a célja ezeknek az embereknek az ellehetetlenítése.” (fidesz.hu)

Igen, a kulcskifejezés a "rendszer kialakításának kezdetén", ami ugyebár még tavaly tavaszra tehető, a végeredmény pedig a mondat második fele, mely szerint "senkinek nem lehet a célja ezeknek az embereknek az ellehetetlenítése." Hát lehet, hogy nem volt célja a kormánynak meg a Fidesznek, de azért még sikerült.

„Nem volt politikai szándék. Szeretnénk egy olyan rendszert kialakítani, amelyben több trafik van, mint korábban, és amelyben dohánytermékhez csak ilyen helyeken lehet jutni” (...). Ennek kapcsán Kósa Lajos felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi botrányok épp azt fedik el, hogy oly módon alakították át a rendszert, hogy abban lehetőleg koncesszió ne kerüljön multinacionális vállalatokhoz, és a megnövelt árrésből képződő profit a magyar kisvállalkozásoknál csapódhasson le. „Legyen a pártszimpátiájuk akármicsoda”. (fidesz.hu)

 

"Ahogy az Index (...) megtudta, a sok más ismert név mellett a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának, Gyulay Zsoltnak a sógora is elnyert két trafikpályázatot a 3. kerületben. Szerencsésen alakult a koncessziók kiosztása a miskolci önkormányzat fideszes tagjainak számára is: ők és családtagjaik a trafikok egynegyedét üzemeltethetik. Jól járt a Fidesz-közeli CBA-csoport és a trafiktörvény kialakításában kezdetektől résztvevő Continental Dohányipari vállalat is." (index.hu)

És bár szép lassan kiderül, valójában ki hány koncessziót nyert beosztottakon-rokonokon-barátokon keresztül, mi lehet annál árulkodóbb egy rendszer elcsúszásánál, mint az, hogy a strómanok gazdáinak külön hirdetik a dohányboltos online pénztárgépeket? Hát nem tipikusan kisvállalkozás az, ahol szükség van "több jogi személy" trafikját "egyetlen közös irányító rendszer alatt üzemeltetni."

"A cég közleménye szerint "nemcsak önálló trafikok számára kínálják a rendszerüket, hanem azoknak is, akik több bolt üzemeltetésére nyertek koncessziót. Sőt, több jogi személy trafikjait is képesek egyetlen közös irányító rendszer alatt üzemeltetni." (index.hu)

A piacról most kiszorulók számára valószínűleg sovány vigasz, hogy nem a multiké a koncessziós jog, hanem  a magyar sógor-koma-jóbaráté meg azoké, akiket bizonyos helyeken "jó elvtársnak" minősítettek. És nemcsak ők ingathatják a fejüket, hanem például a földbérletből kiszoruló családi gazdaságok, hogy más üzletágra is kiterjesszük alapfeltevésünket.

"Az a kormány, amelyik elég nagy ahhoz, hogy mindent megadjon, amire szükségetek van, elég erős ahhoz, hogy mindent elvegyen, amitek van." (Thomas Jefferson)

És most tartunk ott, hogy az egyik fél nyeresége a másik vesztesége a dohánypiac újrafelosztásának köszönhetően. Az adófizetők pénzéből.

Aki azt hiszi, egy üzleti terv számai nemcsak ma, hanem holnap is irányadók lehetnek, ennél nagyobbat már nem is tévedhet. És ez a tervezhetetlenség persze nemcsak a dohányboltokra, hanem az egész gazdaságra jellemző.

  • Az első dohánykoncessziós kiírás során megváltozott az árusítható termékek köre - így sima meg alternatív üzleti tervet is érdemes volt beadni, hátha mégsem fogadja el a kétharmad a benyújtott törvényjavaslatot. Ez utóbbin mondjuk erőteljesen meglepődtünk voltunk, viszont a jelentkezők duplán lettek túráztatva.
  • Még szerződést sem kötöttek a nyertesekkel, de már el is készült az újabb törvényjavaslat, amely jelentősen, cirka két és félszeresére emeli a haszonkulcsot. Igaz, ez inkább az öröm mint üröm a nyertesek számára, a vesztesek felé pedig igazi beintés: amíg ti szerezhettek hasznot a dohánytermék árusításból, ti nem érdemeltetek ennyit. Ami gond lehet az az, hogy az áremelkedés hogyan fogja befolyásolni a fogyasztói szokásokat - mennyien térnek rá az illegálisra vagy akár a szintén betiltott e-cigire (ez utóbbit külföldről minden további nélkül be lehet szerezni, ugyebár ...)
  • A következő "terv" sem csak a dohányboltosoknak fog fejfájást okozni, hanem hellyel-közzel az egész élelmiszer-kereskedelemnek. De ha már a nemzeti dohányboltok állatorvosi lovát vizsgáljuk, akkor a vállalt termékek körében jelentős változást eredményezhet a műanyag palackok betétdíj-ötlete, amely nemcsak többlet adminisztrációt (költséget) követel meg a folyamat menedzseléséhez, hanem egy normális üzlet-tervezés esetén azt is, hogy az új törvényileg előírt és bevezetett rendszerhez megfelelő mennyiségű hely álljon rendelkezésre (visszaváltott flakonok tárolása, üres rekeszek, stb.). Magyarul azt, hogy a legkésőbb a napokban kiválasztott üzlethelyiségek alkalmasak legyen erre a feladatra is. Az ugyebár még nem tiszta, ha egy kisméretű üzlet nem tudja hol tárolni a visszaváltott flakonokat, akkor az a továbbiakban nem árusíthat majd ilyen kötelezettséggel járó termékeket, vagy mentesül a feladat alól, illetve mi van, ha a pályázatban vállalt termékpalettát helyhiány miatt nem tudja teljesíteni a boltos.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az üzleti terv számai megint csak ugranak, mivel a betétdíj jelentős áremelkedést okozhat (az olcsóbb ásványvizek ára akár meg is duplázódhat), így feltételezhető a papíron tervezett forgalom drasztikus csökkenése is.

 

Aki azt hiszi, kb. 30-40 ezer munkahely megszűnése érdekli a kormányt, nagyobbat már nem is tévedhet. 

„Napnál világosabb, hogy ez jót tesz a foglalkoztatásnak, erősíti a kis- és középvállalkozói szektort egy olyan szegmensben, amiben egyébként a multik automatikusan kiszorítják erőfölényükkel a többi szereplőt” (Kósa Lajos, fidesz.hu)

Egyelőre úgy tűnik, a Fidesz homokba dugja a fejét és nem hajlandó tudomásul venni hogy kb. 5 ezer vállalkozás helyzetbe hozásának, cirka 10 ezer új munkahely létesítésének az ára várhatóan több ezer vállalkozás csődje lesz és munkahelyek tízezreinek megszűnése.

"Számoljunk már utána, hogy mennyi munkanélküli várható!


1. Csak dohányáruból élő trafikos, kb. 1.000
2. Kisbolt, jelentős dohányforgalommal.
Kb. 30 000 bolt. Egy 40 nm körüli üzlet "legénysége" 3 dolgozó. Ezek nem fognak elsőre bezárni, amíg lehet a munkaerőn spórolnak. Amúgy elterjedt mostanában a "tulajdonos dolgozik egyedül" működési forma. Tehát a kisboltok lassan fognak elvérezni. Várható munkanélküliek száma: 30-60.000.
3. 30-50 kisbolt eltart egy tejtermék- és hús nagykereskedést, 2-3 pékséget, egy vegyiáru kereskedőt, 2-3 édesség nagykereskedőt, egy szeszesital terítő autót a hozzá tartozó területi képviselővel. Egy Coca-Cola területi képviselőt is. 8-10 kereskedő pedig "eltart" egy könyvelőt. Ezeken a munkahelyeken sem egy ember dolgozik. 
4. A dohánygyárak terítő autóiról is kirúgnak 100-200 embert.

Új munkahely képződik 5.000 x 3= 15.000

Ha ebből valaki kiszámolja a végeredményt, akkor azt észreveheti, hogy több munkahely szűnik meg mint amennyi teremtődik. A régi szakképzett munkaerő eltünik, az új szakképzetlen pedig majd szép lassan betanul.
Az már most látszik, hogy 20-30.000 új munkanélküli felborítja a költségvetést. Mindez pusztán azért , mert a Lázár legszívesebben betiltaná a dohányzást, és mert helyzetbe hozta a "mutyisokat".
Ebből év végére nem lesz meg az elvárt GDP növekedés. Az egészen biztos. (repinorbi morgása)

Pedig egyedül a kormány lenne képes arra, hogy elébe menjen az eseményeknek és felkészüljön a  dohánypiac újrafelosztása miatt a munkanélküliek számának jelentős növekedésére.

 

Aki azt hiszi, a kormánynak fontos, hogy a választók majd fele hozzájuthasson napi cigaretta adagjához, nagyobbat már nem is tévedhet.

Az 1417 településre kiírt új pályázat beadási határideje 2013. július elseje, tehát itt leghamarabb talán október táján nyílhatnak meg a Nemzeti Dohányboltok. Hogy az itt lakók addig hogyan oldják meg szükségleteik kielégítését, még rejtély - egy azonban biztos, mobil dohányárudákkal megoldani ennyi mikrotelepülést meg zsákfalut emberfeletti logisztikai feladat lesz. És hihetetlen méretű, soha meg nem térülő költségvetési kiadás az adófizetők pénzéből - ebből pedig már az is látszik, a rendszer minden, csak nem takarékos.

 

3.

És a jövő

 

Aki azt hiszi, ezzel vége van a trafik-mutyinak (beleszámítva a mostani kiírást is), nagyobbat már nem is tévedhet.

A kormányzati ötletelésnek még nincs vége, immáron a pia van soron. Ezt júliustól árulhatják majd a Nemzeti Dohányboltok, sőt a pályázat üzleti tervének elviekben ki kellett térnie erre a termékkörre is, ám ma már Kósa Lajos azt mondta, "lehet, hogy nemzeti konzultációt kéne kezdeményezni az ügyben". Ez több mindent jelenthet, például:

  • csak a dohányboltok forgalmazhatnak majd piát, senki más (azaz a magyar "kisvállalkozások", mind a hétezer)
  • csak kimondottan alkohol-üzletek forgalmazhatnak majd piát, senki más (a termékkörről a dohányboltosok kénytelenek lemondani, ez a verzió azonban nem tűnik reálisnak)
  • minden marad a régiben, de jó sok pénzt el lehet költeni konzultációra.

 

 

A fenti állításokat természetesen mindenki igazolhatja vagy cáfolhatja saját vállalkozása vagy épp munkáltatója szempontjából (más üzletágakban is) és valószínűleg azt is be lehet bizonyítani, mindez csak egy kusza összeesküvés-elmélet kupac, a képzelet torz szüleménye és valójában mindez nem is igaz Tündérországunkra. Esetleg igaz ugyan, de a baloldal ármánya.

 És a legnagyobb kérdés: ki a hibás mindezért? A gyertyaárus? Esetleg fogjuk rá a nyuszira?

 

4.

És a nagyon közeli jövő

 

posztzárás után érkezett:

"Nem engedhető meg, hogy elveszítsék a megélhetésüket azok, akik eddig főállásban trafikot működtettek, de nem nyertek a dohányboltpályázaton - jelentette ki a kormányfő péntek reggeli rádióinterjújában.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában közölte, a kormány keresi a jogi lehetőséget arra, hogy azok a trafikosok, akik eddig dohánytermék-kiskereskedelemből éltek, ne veszítsék el megélhetésüket. Most összesítik, hogy hány ilyen ember van.

A kormányfő azt is elmondta, hogy a népegészségügyi okokból megkezdett átalakítást a kormányzati gazdaságpolitikába illesztették; ezzel az volt a céljuk, hogy igazságosabban osszák szét a dohányértékesítésből származó profitot, hogy az multinacionális áruházláncok helyett magyar vállalkozásokhoz kerüljön. A kabinet számítása szerint az eddigi haszon nagyjából kétszerese lesz magyar kis- és közepes vállalkozásoké (...)  

Orbán Viktor azt is elmondta, minden olyan adatot nyilvánosságra hoznak, amely nem akadályozza, hogy az átalakítás július 1-jével végbemenjen. A szerződéskötések után pedig mindenki az összes adatot megismerheti - tette hozzá, megjegyezve, a koncessziós szerződések világossá teszik majd a pályázók vállalásait." (index.hu)

Mit is tudunk meg ebből?

  • még mindig nem jutott el odáig a kormány, hogy nemcsak a trafikosok mennek csődbe, hanem tömegesen vállnak munkanélkülivé az eddig a szektorban dolgozó alkalmazottak - velük is kellene kezdeni valamit. Viszont megint lesz egy lista, most azoké, akik "nem elég kedvesek a rendszernek" ahhoz, hogy megérdemeljenek egy trafikot.
  • már legalább egy éve kiszámolhatták volna, mit is fog eredményezni az intézkedés, ami a "kormányzati gazdaságpolitikába" illeszkedik - nem tették, és az sem világos, hogyan akarják a piacról kiszorítottak megélhetését megoldani. Lesz egy alternatív hálózat? Esetleg megkapják a pia-hálózatot? Egészen biztos, hogy várják az ötleteket, de idő az nincs sok, mivel július elsejétől be kellene indítani úgy, hogy az a 30 ezer érintett munkavállaló is munkába állhasson.
  • az pedig, hogy magyar oligarchának, képviselőnek meg jól menő vállalkozónak (meg néhány kisvállalkozónak) lesz ezentúl két és félszeres haszna a cigiből, nem a multiknak, valószínűleg csak a haragot növeli a dohányosban, akinek mindezt ki kell fizetnie áremelkedés formájában. 

 

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr605262736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.05.02. 23:13:19

Rosszul állsz hozzá a kérdéshez, nem történt hiba, ez volt a terv. A FIDESZítés ráadásul előre láthatóan folytatódik, pontosan az alkohollal, amit példának hoztál fel.

Magyarországon szolgáltatásba fektetni nem érdemes, igazából most kell elhagyni a süllyedő hajót annak, aki ebben utazik, még mielőtt FIDESZítenék.

Nem fognak megállni az alkoholnál, a következő a könyvelés lesz, mert nagyon sok FIDESZnyiknek van könyvelő cége és nem bánnák, ha másnak nem lenne.

dornyeij.blog.hu/2013/04/30/politika_ki_lesz_a_kovetkezo_fidesz-itett

mrs. white 2013.05.03. 06:43:01

A föld volt a próba. A trafik a részletek kidolgozása. Innentől pedig csak a képzelet és fantázia szab határt. Amiben még pénz van, egyértelműen a szesz. Utána következik az üzemanyag. Későb jöhetnek az apróságok nemzeti lángos sütő és fagylaltozó, nehogy már a szezonális termékek kimaradjank, és nem kétséges, hogy az utolsó fillére is rácsapnak. Különben egy építési vállalkozó mi a fenének hajol le egy szaros havi kb 100.000 forintért amit egy falusi trafikból lehet realizálni. Dőreség Őket kommunizmussal vádolni, a rendszer leginkább királyságra emlékeztet. Van ugye Viktor király, Főnemesek Rogán Lázár stb. kisnemesek a helyi fidesz delegáltak. A rendszert is az tartja össze mint régen. Félelem a birtok elvételétől valamint attól, hogy kitűzik a delikvenst a vár négy fokára. Időnként a jobbágyásgból (rabszolgák) egy két személy felemelhető nemesi rangra.

dr Smittpálelnökúr 2013.05.03. 13:27:50

Nincs jogbiztonság, gyakorlatilag bármire rátehetik a kezüket, és kétségem sincs arról, hogy meg is teszik azzal, ami megtetszik nekik.
A felcsúti bugris most ugye egy Andrássy úti házat nézett ki magának.
Egyébként néhány elsődlegesen lehetséges államosítandó terület:
- alkohol
- benzin (kis és nagyker)
- fegyverboltok
- munkaerő-kölcsönzés
- stb.

DezInf 2013.05.03. 13:28:25

Két dolgot lehet tenni.

1. Dokumentálni minden mutyit, iratokat,szerződéseket összeszedni. Ezek idővel szivárogni fognak,nem szabad hagyni hogy nyom nélkül eltünjenek.

2. Türelem, meg kell várni,hogy 2016-ban ezek az ügyek bíróság elé kerüljenek. Mindegyik, minden mutyi , törvénytelen közbeszerzés,lenyúlás, szabad rablás az elmúlt 25 évből.

Bízni kell a fideszben,és a haza fényre derül :)

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.05.03. 13:45:37

Selmeczi Gabriella a rusnya, buta, szánalmas, fideszes szőke nő!

"Köszönjük" Orbán az újabb világszégyent, eltakarodni nem kéne már?

no_successful2 2013.05.03. 13:46:33

"Miért is érdekes annyira a trafikmutyi?"

Hát mert erről úgy gondoljátok, hogy rombolni lehet a Fidesz népszerűségét.
Észre sem veszitek, hogy ez azon a néhány trafikoson kívül, akik elbukták, kvára nem érdekel senkit ?

Persze dolgoztok rajta keményen, már látom a további blog címeket ebben a témában.
"Miért is érdekes továbbra is annyira a trafikmutyi?"
Szánalmas

Netuddki. 2013.05.03. 13:47:22

Az orbán aszonta, hogy törődni fognak azokkal akikek a trafik volt a megélhetésük aztán mégsem nyertek. Ja, a hely már fenn van tartva nekik a közmunkaprogramban...

no_successful2 2013.05.03. 13:50:01

@DezInf:

"Türelem, meg kell várni,hogy 2016-ban ezek az ügyek bíróság elé kerüljenek. Mindegyik, minden mutyi , törvénytelen közbeszerzés,lenyúlás, szabad rablás az elmúlt 25 évből."

Ne ijesztgesd a Szoclibsiket, még jobban tele lesz a gatyájuk.

Netuddki. 2013.05.03. 13:50:29

@no_successful2: Hát kisfácán aki szánalmas az egy ilyen fideszganajtúró mint te.

"Észre sem veszitek, hogy ez azon a néhány trafikoson kívül, akik elbukták, kvára nem érdekel senkit ?"

Ezzel a szöveggel max. magatokat nyugtathatjátok. Naná, hogy érdekel és naná, hogy e miatt is el lesztek számoltatva...

"no_successful2 0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. 2013.04.19. óta tag."

DezInf 2013.05.03. 13:58:08

@no_successful2:

Csak az féljen,akinek van miért félnie.
A tisztességesek alkotják a többséget....még...

DezInf 2013.05.03. 14:05:05

@no_successful2:

"
no_successful2 2013.04.30 17:35:38
@Mária:

"Olyat, ami miatt 47 ezer üzlettől megvonják a dohánykereskedés jogát, hogy átadják 6000 csókosnak?"

A szocik meg rendszerváltás után a nemzetgazdaság 90%-át nyúlták le, hogy aztán odaadják a belföldi vagy külföldi haveroknak.
Lehet összehasonlítani."

Nagyon rárepültél az új rucidban a trafiktémára.
Érdeklődés vagy érdekeltség?

no_successful2 2013.05.03. 14:05:18

@kovi1970:

"Ezzel a szöveggel max. magatokat nyugtathatjátok. Naná, hogy érdekel és naná, hogy e miatt is el lesztek számoltatva...

"no_successful2 0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. 2013.04.19. óta tag." "

Állok az elszámoltatás elébe, nekem a mutyizásokhoz sajnos semmi közöm, még csak tagja sem vagyok egyik pártnak se. Nálam egyszerűen elvekről van csupán szó. Tudod mi az ? Ehh, mindegy hagyjuk hosszú.

milyen szép a Vértes, ó 2013.05.03. 14:08:32

@no_successful2:

Ismerjük a műjobbos idióták "elveit", nem kell fejtegetni. :)

_most_ 2013.05.03. 14:08:56

@no_successful2: haha, mégis milyen elvekkel lehet védeni a trafikmutyit?

repinorbi 2013.05.03. 14:13:11

Valószínűség számítás.
A reggeli interjút olvasva Orbán Gazda nagy valószínűséggel az időt húzza, vagy eteti a sajátjait.
Ha a kormány segíteni szeretné a vesztes trafikosokat akkor azonnal felfüggesztené annak eredményét. A felajánlott segítség 2014 márciusára még viccnek is rossz.
Ami pedig a jogorvoslatot illeti, mely szerint be lehet tekinteni a pályázati anyagba július 1 után, ezt sem gondolta át rendesen.
Nem áltatom magam hiú reménnyel! Ez a hajó elment!!!
Akinek a boltjában van más is a cigin kívül, az talán megmarad.
Mi várható hamarosan?
A cigaretta árán az árrést nagy valószínűséggel megemelik 10 %-ra vagy 12%-ra.
A cigi drágul vagy nem.?
A szakirodalom szerint: 100 forintnyi cigarettában az adó, meg maga az áru kb. 80%, a kereskedő haszna 4% a gyár haszna 16%.
A gyár a 16%-ból fedezi a logisztikának és a működésnek a költségeit, valamint a cégtulajdonosnak a hasznát.
Reggel volt a Philip Morris szállítója.
Most már tudjuk, hogy a neki július 1 után nincs munkája. Tehát nagy valószínűséggel a cigi árát nem emelik meg, viszont a szállítókat elküldik.
Mivel a többi dohánygyár sem emelhet, ezért ott is el fogják küldeni a szállítókat.
A munkaerőpiacon hamarosan megjelenik 1000-1200 ex szállító.
Térjünk vissza a pályázati anyagba való betekintésbe.
Aki sumákol, az ilyenkor az időt húzza. Becsületes ember azonnal megmutatja mi a helyzet.
Nem kell hozzá nagy logika, hogy most nagy valószínűséggel vagy a nyertesek pályázatát javítják fel, vagy a vesztesek pályázatából tépkedik ki a jó oldalakat. Vagy teszik hibássá a pályázatot azzal, hogy belejavítanak, kiradíroznak, stb.
Miért lehetett ezt megcsinálni a trafikosokkal?
A nagyáruházak, hipermarketek valóban komoly forgalmat csináltak dohányáruból, de pl. a Tesco-ban, és az Auchan-ban a kasszánál elhelyezett állványból mindig is jelentős mennyiségben tudták lopni a cigarettát. Nem igazán volt nyereséges.
Tehát a Tesco-nak és az Auchan-nak nem fáj ez a mutyi annyira.
Azt, hogy a szeszesitalt a fenti helyekről kitiltsák annak viszont kicsi a valószínűsége, mert a Tesco pl. kiemelt partnere a Magyar Kormánynak.
Végül, de nem utolsó sorban nézzük már meg az egészség védelmét.
Kb. 1995-1999 között bedobtak a postaládámba egy Dentál Press nevű újságot. Ebben az újságban egy orvos-, közgazdász mutatta be az egészség és dohányzás kapcsolatát.
Leírta az un. Kaliforniai programot, ami akkor jelentős sikereket ért el az USA-ban. Ez nagy vonalakban arról szólt, hogy jelentősen megemelték a cigaretta árát, és az emelés mértékét teljes egészében az iskolákban tartott megelőző foglalkozásokra fordították. A program annyira sikeres volt, hogy a dohányzás a fiatalok körében szinte megállt, a lakosság körében pedig jelentősen csökkent.
Ezt követően a cikk írója elmagyarázta, hogy ez a program miért nem ültethető át Magyarországra.
Hatástanulmányt, nyugdíjszámításokat végeztek és a következő eredmény jött ki:
Ha Magyarországon egy dohányos kb. 40 évig dohányzik, akkor 40 éven keresztül jelentős mennyiségű adót fizet be. Amikor a dohányosnak diagnosztizálnak valamilyen dohányzás miatti betegséget, akkor az kb. 1 év alatt elviszi. Az a dohányos pedig, amelyik meghal, az nem terheli a nyugdíjkasszát. Erre való hivatkozással meg sem próbálták bevezetni a Kaliforniai programot.
Most itt vannak az új szelek, és a nyugdíjszámítások még mindig nem akarják a kaliforniai programot.
Repi Norbi

no_successful2 2013.05.03. 14:15:44

@DezInf:

"Nagyon rárepültél az új rucidban a trafiktémára.
Érdeklődés vagy érdekeltség? "

Ti repültetek rá, én csak reflektálok.
És igen, megismétlem. A rendszerváltást követő privatizáció olyan mértékű károkat okozott az ország gazdaságának, amelyet máig nem hevert ki. Ennek a privatizációnak a kedvezményezettje, többnyire a szocialista, vagy liberális, ahhoz közel álló, azzal összefüggésbe hozható vállalkozói csoportok voltak.
Ennek tükrében kell nézni most ezt a kis dohány affért, mert ennek a gazdasági következményei köszönő viszonyban sem voltak azzal a kárral amit a rendszerváltást követő spontán privatizáció okozott, és amelyet a Jóska bácsi olyan málé módon eltűrt.

Roan 2013.05.03. 14:17:26

Az alkohol logikusnak tűnik, de ennek egyelőre ellentmond az otthoni pálnkafőzés engedélyezése, valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy sokaknak szívügye a pálinka és a bor (ismerünk itt is politikai szálakat), így talán kevésbé merik meglépni. A sörösöket persze szívesen lehúzná mindenki, de népegészségügyi indokkal a pálinka és a bor ellehetetlenítése nélkül nehéz lesz.

DezInf 2013.05.03. 14:22:27

@no_successful2:

Bacodalásan,a privatizációról fogalmad sincs,igaz ide sem tartozik.
A privatizáció-rendszerváltás témaköréből ajánlom Matolcsy úr korabeli publikációit
olvasgatni. ( esetleg elemzgethető a gyakorlati munkássága is, de az már....)

A mostani hároméve tartó szabad rablásnak mi köze van a privatizációhoz?
Az egy másik történet,azért másoknak kellene lógni.

Anyázáson kívül érdemi vélemény ?

nakivagyok 2013.05.03. 14:23:10

@no_successful2: Te szemétláda!A szerinted kis dohányaffér többezer ember megélhetését jelenti!A Kosztolányi D téren lévő kis trafikos, az is a multikhoz tartozik?Vegyük el tőle a megélhetését először, aztán a jó min.elnök majd kitalálja a tutit.Undosító,hányadék az egész!Engem már nemis a Kádárrra hanem a Rákosi érára emlékeztet!

_most_ 2013.05.03. 14:25:33

@no_successful2: ne, tényleg ez az érved, hogy a privatizáció, amelyben a fidesz is alaposan kivette a részét, károsabb volt, mint a trafikmaffia, neked tényleg komoly elveid lehetnek :D

no_successful2 2013.05.03. 14:25:56

@_most_:
" haha, mégis milyen elvekkel lehet védeni a trafikmutyit? "

Q.va egyszerű.
Ha választanod kell, hogy melyik csoport vezesse a cserkész csapatodat.

1. amelyik lenyúlta a kasszát, aztán abból adott a spanoknak, akik aztán áron alul felvásárolták a csapat szendvics készletét, és a cserkészcsapat vagyonát, hogy aztán elpasszolhassák más csapatoknak,

2. Vagy arra a kis csoportra, akik csak a kajából nyúltak le, hogy egy szenyóval több juthasson a haveroknak.

Te melyikre voksolnál ?

no_successful2 2013.05.03. 14:34:00

@DezInf:

"A mostani hároméve tartó szabad rablásnak mi köze van a privatizációhoz?
Az egy másik történet,azért másoknak kellene lógni."

A kontraszt miatt hoztam fel.
Egyébként még Matolcsit soha nem dicsértem ezért nem is fogom.

Na én mentem ha valaki még anyázni akar, most tegye meg.

_most_ 2013.05.03. 14:35:08

@no_successful2: hát nem teljesen világos a példádban melyik csoport, melyik pártot takarja, de ha jól értem, akkor arra célzol, igaz, hogy a fidesz korrupt, lopnak, hazudnak, de ez teljesen rendben van, mert szerinted kevesebbet lopnak, mint az mszp, fura fogalmaid lehetnek az elvekről :D

repinorbi 2013.05.03. 14:35:27

@no_successful2:
Ez a példa azért nem egyenértékű az MNYP kasszával és a 20 éve vezetett vállalkozásommal!
Ha most választanom kellene nem bíznám a kecskére a káposztát az tuti.
Tehát FIDESZ : nem

Baszki, nincs már mit ellopni... 2013.05.03. 14:45:44

Íme, egy újabb fantom-nick a Fidesz-maffia számtek laborjából:

=> @no_successful2:

"2013.04.19. óta tag."

"no_successful2 0 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."

Az üzemeltetőnek ajánlom figyelmébe, hogy az ilyen apró (le)buktatókra figyeljen oda! Ha már nem vett részt a habonyi mítingen...

Baszki, nincs már mit ellopni... 2013.05.03. 14:46:52

Teljesen felesleges ezekre a "robot"-nickekre ragálnotok...

DezInf 2013.05.03. 14:58:31

Azt kellene számba venni, az elmúlt három év alatt milyen csoportokba rúgott bele az a fideSSmaffia :

- rendőrök
- tűzoltók
- mentősök
- katasztrófavédelmisek
- kistermelők/földművelők
- diákok
- tanárok
- trafikosok

Most több csoport nem jut eszembe,de biztos van amit kihagytam.

A nagy kérdés az,hogy kik lesznek a következők.
Átfogalmazva,kiknek a vagyonára,üzletére,egzisztenciájára fáj a foga ennek a sötét maffiának.

Az igazi dráma az,hogy senki sem lehet biztonságban.

Néhány tipp :

- multik ( persze nem a haveri CBA )
- benzinkutak
- alkohol biznisz
- virág és dísznövény
- ingatlanpiac
- hulladék és szinesfém kereskedelem
- internet ( pl. tartalom szolgáltatás....)
- arany/ékszer/drágakő

Gyakorlatilag senki sem érezheti biztonságban magát.

Az már csak hab a tortán,hogy pontosan mennyi külföldi tőkét szeretne bevonni a gazdaság felpörgetésére ez a fideSSmaffia.
Nehéz dolga lesz,mert ha a kisemberek tulajdona/üzlete nincs biztonságban,hogyan is lenne biztonságban a külföldi befektetés ?

Milyen garanciákat fognak kérni a leendő befektetők ?
(Az energiaszektor garantált 8%-os eszközarányos nyereségét miért kötötték ki annó a befektetők? Most mennyit fognak kérni ettől a rablóbandától? )

regress 2013.05.03. 15:04:48

@no_successful2: elég szelektív az emlékezeted,az elő négy év tette padlóra az országot

nincs1itt 2013.05.03. 15:13:02

@no_successful2: Asszem új szelek fújnak a fityisz komenikációban. Eddig a zemúttnyóccév volt a bölcsek-köve. De már senkit sem érdekel, meg ugyi az aranyhal memóriájú eccségsugarúnak mindegy is. De a szofisztikáltabbaknak lehet példálózni, hogy ez a lopás smafu, a rencerváltskorihoz képest! Halkan jegyzem meg, 1990-ben NEM a szocik/libisk alakítottak kormányt, hanem a jobboldali konzervek! Igaz utána jött a szoci/libsi csapat, ami annyira xar vót, hogy még Null-dikk Viktornak is el kellett ismernie, hogy az ország helyzete faxa, naggyon faxa! Négy év után, valamiért kikaptak - biztosan nem azért mert annyira jók voltak - jött nyóccév duzzogás, két és fél évig be sem ment a Fényességes Vityka a "munkahelyire"... Most pedig bosszút áll, 3 éve folyamatosan és egyre erősödő hévvel, a zemúttnyóccé'! Ja, hogy beledöglik a lakosság, meg a gazdaság 8. negyedéve deficites, az érdekli a faxomat, meg döglött dakota ló, székely gazdáját...
Na ezért érdekes a trafik-ügy, mert tökéletes látlelete a fidesz működésének és céljainak!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.05.03. 15:13:21

@no_successful2: Az a szánalmas, ahogy bagatelizálod, miközben ettől rohad az ország. Nem akarlak lehazaárulózni, tudod te magadtól is.

Makkasz 2013.05.03. 15:27:45

Ugye ha nem szabadrablás, akkor hogyan csökkentem a dohányzást:
- köztévé kampányok,
- ingyenes rehab, kötelezően kiadandó fizetésnélküli, állami pótlék rehab idejére,
- felírható nikotinpótlók, leszoktató szerek,
- oktatásban áratlmas hatásokról órák,
- választék szűkítése, kisebb károsanyag tartalom előírása, akár lépésekben, mintegy réteg szinten leszoktató programot tartva,
- időbeni hozzájutást korlátozni, nyitvatartás 10-17-ig, csak hétköznap.

Ezekből semmi nincs, úgyhogy Lázárka, megint hazudott egy kövéret.

Makkasz 2013.05.03. 15:29:58

Még egy szempont, olvasom hogy benzinkutakon mekkora kiesés hogy nem forgalmazhatnak cigit.

Erről eszembe jutott, külföldi dohényosoknak mekkora kövér szopás lesz Magyarország, hiszen nem tudja hogy csak koncessziós trafikban kap cigit. Basszus, még legelitebb szállodájában sem. De a kamionos, átutazó turista a benzinkúton úgyszintén nem. Király. nem magyarok, szopjanak.

nincs1itt 2013.05.03. 15:30:41

@nincs_itt: Még egy apróság kimaradt, a fidesz a rencerváltás óta PARLAMENTI PÁRT. Tehát, illene MINDENRŐL tudnia. De biztosak lehetünk abban, hogy legalább annyira sárosak, mint a szoci/libsi és a konzerv/keresztény csapatok voltak. Sajnos a fideszről még nem derült ki világosan, hogy minek nevezhetjük.

Nero Bianco 2013.05.03. 15:32:38

@no_successful2:
"A rendszerváltást követő privatizáció olyan mértékű károkat okozott az ország gazdaságának, amelyet máig nem hevert ki. Ennek a privatizációnak a kedvezményezettje, többnyire a szocialista, vagy liberális, ahhoz közel álló, azzal összefüggésbe hozható vállalkozói csoportok voltak."

Muhaha.
Minden ostoba mítoszt elhiszel?

nincs1itt 2013.05.03. 15:35:14

@Makkasz: Figyelj, kicsit nyugatabbra, mongyuk a fészkes fővárostól 200 km-re, minden sarkon, görbe-fánál és eb-laknál cigi-automata található, van a Trafik is aminek az oldalán szintén díszeleg egy ótomata, mer' ugyi nem non-stop a bódé. A benzinkúton, a bótban, bárhol kapható.
A vendéglátó egységekben van dohányos és nem füstös szekció, leggyakrabban egy ajtóval elválasztva, a budihoz képest meg úgy helyezték el, hogy a nem dohányosnak NE kelljen keresztül csámborogni a füstön... Ennyi, csak gondolkodni köllene, meg nem akarni annyit lopni

Makkasz 2013.05.03. 15:40:54

@nincs_itt: Nem pontosan értem ezt miért nekem írod. A korrupciót, sógor komaság undorítóságát és mára pusztító mértékét fennhangon hírdetem egy éve.

Csak bedobtam egy új szempontot, külföldinek mekkora szívás lesz, turistáknak, átutazóknak, üzletembereknek.

nincs1itt 2013.05.03. 15:45:29

@Makkasz: Azért, mert egyet értek a szempontjaiddal, azokat gondoltam erősíteni.
Meg aztán a példám, nem is kuala-lumpuri távolságokból való, hanem bárki által megszemlélhető, karnyújtásnyira lévő helyen.

a katona fehérben 2013.05.03. 16:04:45

@DezInf: Az internet már nekem is eszembe jutott, mert az időjárás-előrejelzés államosításakor (:-DDDDDDD) puffogtatott "érvek" gyanúsan ráilleszthetők az internetszolgáltatásra is. Csak ne adjunk ötleteket :-(

bgp 2013.05.03. 16:43:27

>És a legnagyobb kérdés: ki a hibás mindezért?
Ezt tudom, a Gyurcsány!

bgp 2013.05.03. 16:45:42

@DezInf: >milyen csoportokba rúgott bele az a fideSSmaffia :

Manyup tagoktól szép summát nyúltak le.

a 17 éves Parker Schnabel 2013.05.03. 16:52:18

Július 31-re kihirdetik az iskolaigazgatói pályázatokat.

Minden fidesz-feleségnek lesz iskolája.

Aztán kirúgják a nemfidesz tanerőket és pedellusokat,
akkor lesz még több állástalan.

Szorgalmasan olvasgatják a Kubatov-listájukat,
hogy kinek a seggén van piros pötty.

...

Igazából

a sok fideszrokonon kívül mindenki üldözött kisebbség ebben az országban.

Az állások és a vagyontárgyak is rekvirálva vannak és lesznek.

De ha ez nektek így jó...

Tartsátok meg a szapora vérszívó fideszt.

percenként százhuszat verő gumibot 2013.05.03. 17:12:28

"És valószínűleg nemcsak róluk, hanem még sok-sok honfitársunkról tudják, milyen kötődésűek. "

Puch László sógoráról azért nem olyan nehéz kitalálni hogy milyen kötődésű. És a többi volt maszopnyik képviselő, polgimesterhelyettes stb. feleségnél sógornál sem kell valami nagy talányt megfejteni hozzá

Most hogy kezd kiderülni mennyien vannak benne a buliban a szoclibsi oldalról is, ki kell találni gyorsan valami ütősebbet. Folyton ezt csináljátok: először bedobtok egy félinformációt, aztán mire hozzá kerülne a másik fele, rögtön valami másra terelitek a szót

"Mert hogy megfigyelik a pógárt, juj de félünk, nincs itt semmi szabadság, elvtársak"

kaes 2013.05.03. 17:48:55

repinorbi 2013.05.03. 14:13:11 én úgy tudom, a dohányzás káros a egészségre, meg ilyenek. Ez most nem szempont, hogy kevesebb trafik kellene? vagy egyáltalán nem kellenek trafikok? És hogy 2.5szörös haszonkulcs? hogy ezt egyáltalán ki meri mondani valaki? Pláne egy politikus?
Most nem számít a dohányosok mennyit vesznek ki a tb kasszából? De ezt megmondom: 5ször annyit, mint a jövedéki bevétel belőle.

Le_Penseur 2013.05.03. 18:07:26

@percenként százhuszat verő gumibot:

Lemaradtam volna valamiről? Jelen állás szerint nem kormánypárti kötődésű legfeljebb statisztikai hibahatáron belüli százalékban fordul elő.

DezInf 2013.05.03. 19:41:47

@Megszámolt kórházi ló:

Hagyd,erre utaltam neki. Mondtam gőze sincs a privatizációs korszakról.
Nincs új a nap alatt sajna.

@bgp:

Baccus,mindenki nem juthatott első felindulásból az eszembe. Lassan egyszerűbb lesz azokat számon tartani,akiket nem nyomott még a víz alá a fideSSmaffia a törpdiktátor vezényletével.

Ahogy az esti híradóban hallottam beindult náluk a rinyálás,mert nyílvánosságra kellene hozniuk mindent.
Már osztogatnának trafikosoknak is trafikot,nem csak cimbinek:)

DezInf 2013.05.03. 19:44:31

@percenként százhuszat verő gumibot:

Nem tudom mi a foglalkozásod,de merem remélni legközelebb a te üzletedet/munkahelyedet fogják lenyúlni egy csókos kedvéért.
Amennyiben csókos vagy akkor 2016-ban rád is sor kerül. Addig tietek a pálya :)

percenként százhuszat verő gumibot 2013.05.03. 20:30:31

@DezInf:
Nem bagózom és nem is árulok dohányt, úgyhogy nem nagyon érdekel az egész. Felőlem annyit szívhatsz amennyit akarsz meg a többi füstöltagyú is. Legfeljebb amiatt érdekeltek, hogy elfoglajátok az összes helyet a temetőben mire énrám kerül sor

DezInf 2013.05.03. 20:35:25

@percenként százhuszat verő gumibot:

Gratulálok! Szövegértésből jeles.
Ezt hol tanítják?
Ugye nem egyenruhás közeg vagy, mert...

repinorbi 2013.05.06. 13:00:52

Idézet:'A régóta döntően dohánytermékek értékesítéséből élő trafikosoknak felajánlják a pályázatok újraértékelését - közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken Hódmezővásárhelyen'

Mondott számokat is: Aki már legalább 20 éve ezzel foglalkozik és a bevétel 2/3-a dohánytermék az figyeljen rendesen.

Na én pont egy ilyen versenyző vagyok.
Arra lennék kiváncsi hogy mit kell nekem ehhez bizonyítani.
A pályázati anyagban mindezt beírtam.
A nyertesek április 23-án elrajtoltak.
Ha most szerencsém lesz, és mégis 'nyerek' koncessziót, akkor kb. 1 hónap késéssel én is nekikezdhetek a Dohányboltnak.
Vannak persze aggályok:
1. Hogyan bizonyítom az elmúlt 21 éves pályafutásomat?
2. Hogyan bizonyítom azt, hogy az elmúlt 21 évben mindig 2/3 volt a dohányforgalom az üzletben?

Mielőtt teljesen beleélem magam az új lehetőségbe, tessék ezt szépen, világosan a parlamentben kidolgozni, ugyanolyan gyorsan mint a betekintési jogos törvényt.

Repi Norbi

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.05.06. 15:45:51

@repinorbi: lehet, hogy felajánlanak majd egy 700 fős zsákfalus koncessziót ... De csak miután volt egy adóellenőrzés, hogy tényleg kétharmad-e a kétharmad

repinorbi 2013.05.06. 20:50:19

Tisztelt 'Zöldfülű' pályázók!

Tekintettel arra, hogy ezidáig nem dőlt el a 10%-os vagy 12%-os árrés, ezért most kénytelen vagyok feltételes módban írni.

Tehát: ha meglesz a 10% vagy 12% akkor a dohánygyárak nagy valószínűséggel elküldik a szállítókat.
Tehát a Nemzeti Dohány Nonprofit ZRT-nek, vagy az államnak meg kell oldani azt a problémát, hogy hogyan lesz cigi a boltban.
Ilyen már volt régen. Aki régi motoros az tudja, hogy ilyenkor el kell menni a nagykerbe, be kell diktálni a listát, be kell pakolni a csomagtartóba, el kell vinni a cuccot a boltig, ki kell rámolni, be kell vételezni, ki kell rakni, el kell adni. Ebben az esetben kp. ki kell csengetni az árut.
Halasztott fizetés nincs. Gyors kiszolgálás nincs. Aki napi 300 000 ft forgalmat csinál az legalább 37 csík cigit vesz meg egy alkalomra. Ez 2 karton. Kb. ennyivel lehet a csomagtartót biztonságosan megközelíteni.
Aki 2,3,4,5 koncessziót nyert az 2,3,4,5 boltot fog tölteni.
Lehet majd mászkálni a hasi-tasival, ami nem kér PIN kódot. Nem lesz igazán biztonságos.
Akit egyszer kifigyelnek azt igy vagy úgy , de meg fogják csinálni. Csökkent munkaképességűek, nem kigyúrtak kettős hátrányban. Ehhez a melóhoz nem 18 éves gimnazista lányok kellenek, és nem is vékonka énekes pacsirta fiúk.

Repi Norbi
süti beállítások módosítása