morgás joga 6.jpgJogalkotóink gyermeknevelésre alkalmatlannak találták a magyar családokat. Legalábbis a köznevelési törvény alapján.

Réthelyi Miklós a "Lelki nevelés - hitoktatás - esély a holnap számára" című ökumenikus tudományos konferencián arról beszélt, hogy a társadalomban nagy várakozás tapasztalható a hittanoktatás és az erkölcstanoktatás kötelező bevezetése iránt.

A vallásoktatás célja a miniszter (és a NAT) szerint, hogy az "átprogramozza életünket a hétköznap szentségeivel", a többi között a létezés örömével, az alkotás, a nevelés, a szépség, a hasznosan eltöltött idő értékének és az egyes emberekben rejlő értékek szentségeivel. Külön kifejtette, milyen kritériumok vannak az ideális hitoktatókkal szemben:

  • legfontosabb a pedagógiai elhivatottság,
  • lényeges a szakmai tudás és rendezett magánélet,
  • elemzőképességgel és filozófiai ismeretekkel rendelkezés,
  • egyszerre legyenek elbeszélők és evangélisták,
  • meg kell találniuk a mélyebb értelmét az általuk elmondott elbeszéléseknek, amelyeket az emberiség történetébe is el kell helyezniük
  • a jövőbe tekintve kell beszélniük a jelenről, ugyanakkor vigasztalniuk is tudniuk kell
  • kiváló módszertani ismeretek és annak használata szükséges,
  • fel kell tudnia kelteni a gyermekek kíváncsiságát és el kell érnie, hogy a diákok ne csak hallgassák, amit elmond, hanem tudjanak kérdezni és önállóan gondolkodni.
kopt.jpg
 
 
A miniszter szerint a hittan szerves része annak a NAT koncepciónak, mely tartalmazza az erkölcsös életre, a nemzeti azonosságtudatra, a hazafiasságra és a családi életre, valamint a fenntarthatóságra, a környezet- és médiatudatosságra való nevelést is.
 
 
A köznevelésről szóló törvény alapján az hittan illetve az etika közül választani kell a diákoknak (illetve azok szüleinek) - az egyik tárgy óráin részt venni mindenképpen kötelező, és erről az iskolának nyilvántartást kell vezetnie.
 
  • Vajon összeegyeztethető-e a vallásszabadsággal, mint alapvető emberi joggal az, hogy oktatási intézmény (illetve a kormányhivatal) nyilvántartást vezessen arról, melyik gyermek milyen vallású? Tudja-e garantálni bárki azt, hogy ezek a listák nem fognak napvilágra kerülni, senki nem él vissza a tartalmukkal és nem indul boszorkányüldözés egyetlen felekezethez tartozó gyermekek és családjuk ellen sem? Vajon ha a szülők panaszt tesznek, ki hallgatja meg őket, hol kapnak jogorvoslatot jogos problémáikra?

 

  • buddha.jpgMilyen morális felhatalmazás alapján mondanak a választott képviselőink ítéletet a magyar családok felett, miért mondják ki kerek-perec törvényileg, hogy a családok képtelenek megfelelő normákat adni a felnövekvő generációk számára? 
 
  • Vajon hova lett az állam és egyház szétválasztásának vívmánya? Miért van az, hogy az állam beengedi az állami iskolák falai közé az egyházakat, miközben bármelyik szülő minden további nélkül egyházi iskolába járathatja gyermekét? A cél új munkahelyek teremtése közpénzen (új hittantanárok alkalmazása), esetleg minél több fogyasztót beterelni a hitélet piacára, adományozni és 1%-ot átutalni? 
 
  • Hogyan akarja biztosítani az állam (a kormányhivatal, az iskola) a választás szabadságát? Hogy fog majd hittantanárt biztosítani azoknak, akik buddhistának, taoistáknak vagy éppen kopt kereszténynek vallják magukat, esetleg iszlám vagy sintó tanokat követnek?
 
  • Biztos, hogy egyedül a hittan az, ami meg tudja értetni a gyerekekkel, hogyan tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy minden napjuknak, emberi kapcsolataiknak megtalálják a szépségét? És mi van azokkal, akik Einsteinnel értenek egyet: "Egy ember erkölcsi magatartása rokonszenven, neveltetésen és szociális kapcsolatokon és szükségszerűségeken kell hogy alapuljon; semmi vallásos alap nem szükséges. Az ember igazán rossz úton haladna, ha a halála utáni büntetéstől való félelem vagy jutalom reménye korlátozná." - New York Times Magazine „Religion and Science", 1-4. o. (1930. november 9.); Berliner Tageblatt (1930. november 11.)


  • tao kicsi.jpgMi lesz az ateistákkal? Milyen jogaik vannak és hol élhetnek vele? Róluk is készülnek listák? Esetleg eleve bűnösök? 
 
  • Mi lesz azokkal, akik a "maguk módján vallásosak", de elítélik bizonyos egyházi szervezetek magatartását olyan fontos kérdésekben, mint a túlzott politikai lojalitás (lásd ügynökkérdés), pedofília életeket keresztbe törő hatásának, tömeges előfordulásának szőnyeg alá söprése, homoszexualitás emberi jogokkal ellentétes megítélése, AIDS és egyéb nemi úton terjedő betegségek elleni védekezés elhallgatása, erőszakos térítés, stb?
 
  • Hogyan cselekedjenek azok a szülők, akik - akár vallásosak, akár nem -, saját maguk kívánják gyermekük teljeskörű nevelését megoldani? Akik úgy ítélik, ők maguk azok, akik gyermekeik erkölcsi fejlődéséért felelősek, akik saját értékeiket kívánják átadni utódaiknak? Reménykedjenek, hogy a tanár ugyanúgy látja az élet nagy problémáinak megoldását valamint az erkölcsi kérdéseket, mint ők, vagy esténként családkohéziós foglalkozás keretében agymosásban részesítik gyermeküket?
 
  • Vajon lesz elegendő olyan hittantanár, ki megfelel a miniszteri elvárásoknak? Mit jelent vajon a "rendezett magánélet"? Csak családos lehet tanár, mennyi az elvárt gyermekszám, esetleg elvált is szóba jöhet? És mi van a szinglikkel? Lesz átvilágítás, vagy "soha nem csaltam meg a házastársam, nem is fogom, és ígérem, soha nem is fog eszembe jutni" nyilatkozatot kell majd aláírni? És ugyanez vonatkozik a 60 órás képzést kapott etikatanárokra is? Ott a képzésben részvétel előfeltétele lesz a pedigré bemutatása, vagy csak a tényleges oktatás megkezdéséhez kell felmutatni a "rendezettséget"?

 

Kaaba.jpg

  • Lesz hittantanári akkreditálás, egy elfogadott tanterv, aminek határait nem léphetik majd át az állam fizette nevelők? Ki fog őrködni azon, hogy az oktató ne tömje tele a rábízott gyerekek fejét szélsőséges nézetekkel? Ki ellenőrzi, hogy a tanár nem tagad-e olyan, tudományos életben közmegegyezéssel elfogadott tanokat, mint az evolúció? Hogy viszonyulnak majd az ördögűzéshez, az inkvizícióhoz, a vallási toleranciához, az "egyetlen igaz hit" propagálásához?
 
 
 
  • Vajon éri majd hátrány azokat a gyerekeket, akik nem lesznek "átprogramozva"? És azokat a szülőket, akik nem engedik a beavatkozást? Ki lesz a jó, az igaz út követője, aki hittant, vagy aki erkölcstant választ? És vajon mi lesz a büntetésük azoknak, akik rosszul döntenek?
 
Ki határozza meg az igaz erkölcsöt, és ki lesz az igazi letéteményese? 
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr894332977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doberdo 2012.03.22. 17:11:49

Ha úgy tetszik helyes a morgás, de az
állam és egyház ismételt össze olvasztása
a mostani kormányzat bevallott céljai között szerepel. Erre példa az alaptörvény preambulum szövege, mely a vallásos hittel megáldott polgárokat preferálja a nem hívők kárára. Nem vitás, hogy ezzel a nemzeti együttműködés kormánya vissza-
vezette, illetve helyesen visszavetette
a legsötétebb középkorba az országot. Nem véletlen,hogy az Európa Tanács szakértői szervezete több szarvashibát
talált a hivatkozott törvényben. Kérdés
mit tudnak kezdeni a Zorbánnal ?

sörtelen 2012.03.22. 19:42:39

Az én lelkem akkor kezdett sikoltozni, amikor hallottam, hogy a pap beleszólhat abba mi legyen az erkölcstan tananyagban! Kész. Ez az út vége.
Ez a kritérium magáért beszél:
"# a jövőbe tekintve kell beszélniük a jelenről, ugyanakkor vigasztalniuk is tudniuk kell"
Igen, vigasztalni-tudás elengedhetetlen feltétele a jelenről való beszédnek.
Ezek gyorsuló ütemben hülyülnek meg.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2012.03.23. 05:48:40

Nagyapáink az első világháborús lövészárkokban megvásárolták azt a jogunkat, hogy megvonjuk a beteges, mániákus tiszteletet a múlt minden közszereplője, vallása, szentje, ereklyéje iránt!

sörtelen 2012.03.23. 08:26:41

@nomad: És mi a helyzet az "Isten meghalt Auschwitzban"-nal?

szekularisfigyelo · http://szekularisfigyelo.blog.hu 2012.03.23. 21:47:19

"Vajon lesz elegendő olyan hittantanár, ki megfelel a miniszteri elvárásoknak? Mit jelent vajon a "rendezett magánélet"?"
A "rendezett magánéletre" vannak külföldi példák. Pl. Palermoban a helyi papnak igazolnia kell, hogy a hitoktató a kat. tanításoknak megfelelő életet él (szekularisfigyelo.blog.hu/2012/03/14/munkakori_kovetelmeny_rendes_maganelet). Németországban az egyházi munkáltató beleszólhat az alkalmazottak magánéletébe, pl. kirúghatja az elváltakat. Ez azért gond, mert viszonylag sok - persze az állam, ill. az egészségbiztosító által finanszírozott - intézmény van egyházi kézben (van, ahol alig van más munkáltató).

De amúgy Doberdonak igaza van: nem titok a kormány szándéka, és az előző Orbán-kormánynak is, nos, erősen közelített az egyházak felé.

____ 2012.03.24. 20:27:36

semmi gond, eddig a nagytobbseg azt se tudja igazabol mi az a vallas. ezzel kinevelnek most egy uj nemzedeknyi, elszant ateistat es egyfajta antiklerikalis vonalat is. ezek javara fog erosodni a kovetkezo generacio, azok helyett akiket az egesz eddig nem erdekelt, es ez jo.

persze nem mintha nem forogna a gyomrom, de kivancsian is varom a videokat ahogy sajat vallasaban szegyenit meg egy csapat kolyok valami szeplelku de nyomi babonaoktatot

bilolyogus 2012.03.25. 08:25:36

Szerintem EZ a legnagyobb baj - a lengyel út, visszatérés a középkorba. (az istenfélő jobbágy nem lázad) Az orbán rezsim elveheti/elveszi az egzisztenciámat, a tulajdonomat, a megtakarításaimat, a jövőm anyagi biztonságát, azt összeszorított fogakkal elviselem. De ha megpróbálja korlátozni a gyerekeim gondolkodását, ha el próbálja venni a gyerekeim lelkét, nem marad más, mint menekülni - inkább leszek idegen koldus egy olyan országban, ahol szabadon gondolkodhatok, mint oligarcha a hazámban, ahol előírják, hogy mit kell gondoljak. Én nem azért vagyok tisztességes, mert félek az isten büntetésétől, hanem mert a szüleim úgy neveltek, hogy csak azt tegyem másokkal, amit szeretném, hogy ők is tegyenek velem.

ingyenebed 2012.04.18. 10:58:33

Az a gond veletek magyar ateistákkal, hogy nem veszitek észre, hogy ez egy kultúrális háború. Itt nem arról szól a történet, hogy kinek milyen jogai vannak. A keresztények magasról tesznek a jogaitokra. Ők egy nekik tetsző világot építenek Magyarországon, és nem érdekli őket, hogy ebben a nem keresztények hogyan érzik magukat. Az ilyen gondolkodást egy módon lehet megállítani: erővel. Le kell rombolni mindent amit létrehoznak maguknak. Ahogy a komcsik csinálták. Ki is mosták a vallást az emberek fejéből, csak sajnos a rendszerváltás után az ateisták nem védték meg a kiharcolt változásokat. Hiszen itt állandó háborúról van szó, amiben soha nem lehet letenni a fegyvert.
A keresztényekkel nem lehet modus vivendit találni, mert ők a hitüket az állam erőszakmonopóliumát felhasználva (szocializásciós erőszakkal) terjesztik és kész. Ez a céljuk. Ez maradt nekik, hiszen vallásosak tudatosan eljutva a hithez (mondjuk filozófiai meggyőződésből) nagyon kevesen lesznek. Maga a Római Katolikus Egyház egy hatalmi szervezet, semmi több. Jézushoz és az ő hitéhez annyi közük van, mint Sztálinnak Marxhoz: hivatkoznak rá. A tudatos agymosáshoz kell a hittan, az egyházi iskolák, a politikai kereszténység, minden. Ezeket mind irtani kell, amikor csak lehet, különben visszanőnek mint a gyom.
Gyönyörű logikával tudatosan építkeztek újra a rendszerváltás óta. Mikor jobbos kormány volt, megszerezték amit tudtak, mikor balos, szép csöndben védték a pozíciókat. Így nyert újra teret a keresztény agymosás lépésről lépésre. A progresszió politikai tábora pedig nem volt hajlandó ütni őket amikor a hatalom a kezében volt. És mit ért el vele? Megköszöni bárki? Mondja bárki, hogy milyen becsületes volt Horn Gyula a vatikáni megállapodással, vagy a szoci kormányok vagy a szadi, hogy hagyták működni az egyházi iskolákat vagy a katolikus rádiót? Senki, sőt mindenki vagy utálja őket, vagy röhög rajtuk. Ha fentiek helyett keményen harcoltak volna a vallás ellen, akkor se állna rosszabbul a szénájuk, de legalább megmaradt volna a kultúrális bázis, a szavazók egy része érezné, hogy ezek hajlandók harcolni a világukért.
Elméletileg persze létezhetnek nem fundamentalista, tisztességes keresztények is, akikkel nem kéne háborúzni. A gyakorlatban azonban én ilyeneket nem ismerek, és a közéletben sem nyilvánulnak meg. Úgyhogy ez csak elméleti lehetőség marad.
A valóság az, hogy moroghattok amennyit akartok, amíg nem vagytok hajlandók ütni a keresztényeket ahol éritek, vereségre vagytok ítélve, ők meg csak röhögnek rajtatok.

fragolka 2013.01.31. 14:58:21

Egy csomó kérdés merült fel bennem, mert pár év múlva bennünket is érint a dolog. Lehet-e évente változtatni, hogy mit tanuljon a gyerek? (Mert mondjuk, inkább külön menne el hittanra, mert az osztály többsége inkább etikára jár, ahol a tantó néni/ bácsi érdekesen mesél.) Kötelezővé tejhetik-e/ vagyis a jegy megszerzésének feltételévé a mise/istentisztelet látogatását?

Maitre 2013.02.02. 01:36:44

Kicsit emlékeztettek a diákos cirkuszolásra. Azok is tanulni akarnak, 'semmi mást', de amikor azt mondják nekik hogy "jó, tanuljatok, aki képes rá és tehetséges, annak nem állunk az útjába, tanulhat ingyen is", akkor egyből jön a hujjogás, hogy hát ők tanuljanak, ENNYIT???!! Hát hogy képzelik már ezt a kormánynál??!!
Ti is szabadon akartok gondolkodni, de nem nagyon csináljátok. Ha meg megmutatják, hogy "nesztek, itt egy alternatíva, így kell csinálni", akkor megy a hisztikriszti meg a hőbörgés, hogy nektek?! Hát hogymá'?!.

Hihetetlenek vagytok. :)

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.02.02. 09:29:33

@fragolka: kérdés, valaki tudja-e ezekre a választ odafenn. Mert itt lenn tuti, hogy nem ...
süti beállítások módosítása