„Az etika csak a társadalom kifogása. Ködös és gyarló.”

(Blood Plus c. japán anime)

 

morgás joga 6.jpgKötelező lesz az etikaoktatás az általános iskola első és ötödik osztályában, később pedig felmenő rendszerben mind az első nyolc évfolyamon.

 Szülőként mindig is megilletett minket a morgás joga oktatási rendszerünkkel kapcsolatban: vérmérsékeltünktől függően szerethetünk vagy utálhattuk, halkan vagy hangosan kritizálhattuk, de bármit is teszünk, tudjuk, gyermekünk nagyon fontos 12 évét határozza meg az, milyen iskolába jár, ott mit tanítanak meg neki (és mit felejtenek el megtanítani), mennyire emberségesek a tanárok és a mindennapi ketrecharcot hogyan vezényli le a porond-igazgató.

 Mit is várunk el az iskolától? Részemről elsősorban azt, hogy gyermekünk olyan tudásanyaggal kerüljön ki az inkubátorból, hogy azzal megállja a helyét az életben és ha erre szándéka van, akkor zökkenőmentesen tudjon továbbtanulni  és meg tudja valósítani az élethosszig tanulás hosszú folyamatát.

 Azt is elvárom még, hogy a gyermekünk biztonságba érezze magát – ne zaklassák, ne dobálják kővel, vagy ne verjék a nagyobbak- erőszakosabbak minden nap, és ha mégis ilyenre kerül sor, a tanároknak igenis legyen eszköze, hogy megakadályozzák a komolyabb végkifejletet.

Azt is elvárom, hogy megbízzon a gyermek a tanárokban és merjen segítséget kérve eléjük állni, ha problémája van akár a társaival, akár otthon a családjával, akár csak egy túlságosan kedves szomszéddal.

 De vajon elvárom-e az iskolától, hogy megmondja, mi a tuti, milyen erkölcsi értékeket kell, hogy megtanuljon és képviseljen a gyermekem? Vajon egy hatvan órás képzést kapott tanár tényleg minőségi etikaoktatást tud biztosítani a felső-tagozat négy évén keresztül heti egy órában? És vajon hogyan fogják feldolgozni a gyermekem, ha mást próbálnak a fejébe verni, mint amit otthonról hozott? Vajon a fekete-fehér mellett szóba kerül majd a szürke is? Ki bogozza majd ki az összekeveredett szálakat, ki tudja majd feloldani az ütközéseket? Lehet-e majd kérdezni, vitatkozni, ellenérveket felsorolni? És vajon ki hatalmazhat fel és kit, hogy iskolai szinten kinyilatkozza az abszolút jót, a mindenki számára abszolút követendőt?

 Nem tudom, látta-e már valaki, mi lesz az etika tankönyvekben, hogyan lesznek megfogalmazva a nehéz filozófiai gondolatok, és azokat hogyan fogja a tanár átfordítani a gyermekek nyelvére, korosztályuknak megfelelően? És vajon a napi problémák bekerülhetnek a tantervbe, vagy biztos, ami biztos, Spinozát erőltetik rá a csemetéinkre? Hogy mire gondolok?

 -          Mit fog mondani a tanár, ha a gyerekek egy része a terület-foglalósdi játékban kinyilvánítja, övék az iskola, az udvar, a többiek pedig mehetnek a kerítésen kívülre játszani? Korlátlan ipi-apacs jog, amíg el nem ballagnak?

 -          Hogyan fogja megmagyarázni, miért érdemel jobb jegyet tudásszintjénél Pistike? (Minden gyerek tudja, csak azért, mert anyukája karácsonyra ajándékcsomagot hozott a tanító néninek … ) Ha sokat és kitartóan dolgoztok, ti is eléritek majd ugyanazt az ötöst?

-          Mit mond majd a felső-tagozatos Ifjúsági Fórum tanárvezetője, ha a tanulók egy része nem engedi szóhoz jutni a többieket? Így jártatok, választottatok volna más diák-képviselőket?

-          Hogyan fogja megmagyarázni az erkölcstant tanulóknak, ha az iskolatablón mindig csak ugyanazoknak a tanulóknak a képe, cikke lesz kirakva? Vannak egyenlőek és még egyenlőbbek?

Nagy valószínűséggel a tanár az alap erkölcsi elvekkel fog operálni: a gyengéket meg kell védeni, mindenkit hagyni kell szóhoz jutni, a játékhoz is oda kell engedni a többieket. Talán nem sokat tévedek, ha gyakran eszünkbe fog jutni majd leckeellenőrzés közben az „amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek”.

  

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr323976450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kori58 2012.01.30. 14:45:39

Hát az etika oktatástól a mostani helyzet rosszabb nem lesz, a kérdés, hogy lesz e jobb, vagy eseteleg a nyelvtanítás hasznosabb lenne.

banyanya007 2012.01.30. 19:39:27

60 órás továbbképzés a tanároknak? Nem lesz az sok?:))
Vagy ez az új "büfé-ruhatár" szak?

zengazének 2012.01.31. 09:43:34

Miért ne lenne elég a 60 óra? Sőt sok is! Elég, ha kötelezően előírják az országgyűlés figyelését, a kormánypártok ott alkalmazott - keresztény - etikus viselkedését, módszereit. Most máglyán történő elégetés helyett a napon belüli törvényalkotás ezen etika jellemzője és ez is ugyanolyan hatásos. Ezt kell alkalmazni, ez a most követendő példa az élet minden területén: a másik lesöprése.

minerva89 2012.01.31. 11:09:19

Egyetértek a blogszerzővel, újabb frusztráció a pedagógusoknak és a diákoknak. Kérdés, hogy az oktatási anyagban mi fog szerpelni? Sokat nem várhatunk, ha a Nemzet Pedellusa iránymutatásai alapján fogják az ifjúságot okítani. Rózsika volt már MSZMP tag, KDNP tag,számára nem okozott erkölcsi problémát az egyik regnáló hatalom szekértáborából átülni a másikba, az egyik ideológiát lecserélni a másikra. Vegyük tudomásul, hogy a jelenlegi hatalom totális háborút hirdetett, melynek része a jövő nemzedéke oktatásának, erkölcsi nevelésének kisajátítása is.
A szülőknek tudomásul kell venniük, hogy az ő feladatuk, hogy gyermekeiknek iránymutatást adjanak az iskolában hallott ismeretek és a valóság viszonyáról. A történelem ismétli önmagát. A 80'-as években mi is beszéltünk osztályfőnöki órán az Afganisztáni helyzetről, a szocialista országok és az arab világ kapcsolatáról, a Los Angelesi olimpia bojkottjáról. Azután hazamentünk, és a szüleinkkel megintcsak átbeszéltük, értékeltük a dolgokat azzal, hogy erről a suliban talán ne beszéljünk, ha egyetemre felvételizni szeretnénk.
A Magyar Köztársaság megszűnésével eltemethetjük az elmúlt 20 év szellemi szabadgondolkodását.
A jövőt illetően illúzióink már ne legyenek...
süti beállítások módosítása