morgás joga 6.jpgKik az igazi vesztesei a tegnapi napnak? Kik érezhették úgy, arcon vágták, hülyének nézték, porig alázták, semmibe vették?

  • A magyar tudományos élet prominens személyiségei, professzorok, egyetemi tanárok? Őket már a bizottsági jelentés letaglózta, amikor megtudták, az a hibás, aki nem mondta, legyen idézőjel meg végjegyzet is egy doktori disszertációban, meg az, aki nem vette észre a fordítást. És azt sem vették jó néven, hogy a TF slendrián eljárását az "akkori időben" ki nem rívónak nyilvánították. Valószínűleg csak kapkodták a fejüket, most akkor mi van? Egyesével mindenki bizonyítsa be, hogy ő nem ilyen eljárásban szerezte tudományos fokozatát? Hogy igenis vannak hazánkban olyan tudósok, akik megdolgoztak a címükért, nem "disznón vették" diplomájukat, doktorijukat és saját maguk éveket fordítottak kutató munkára? És nemcsak önmaguktól, hanem diákjaiktól is megkövetelik a tudományos elhivatottságot, elemző munkát?
  • Az aktívan politizáló rétegek? Ők már az első HVG cikknél felsóhajtottak, még egy csontváz a szekrényből, újabb gumicsont hónapokra prolongálva, ezúttal a Fidesz és a kormány kárára. Téma sok ideig, oda-vissza fröcskölés, aztán elül az egész és minden marad a régiben, igazságot meg ne keressen senki, mert olyan úgy sincs.

 

  • Phd-znék.jpgAzok, akik valaha is nekiálltak egy diplomamunkának, hónapokig kerestek-kutattak, könyvtárba jártak, internetet böngésztek? Akik tollat (billentyűt) ragadtak és nekiveselkedtek egymás után mondatokat varázsolni a papírra (képernyőre)? Ők már menet közben elmondták a véleményüket, ők bezzeg nem voltak még egyenlőbbek, nekik meg kellett szenvedni a diplomájukért, címükért. Hasonlóan gondolkodtak azok is, akik előtt még ott van a nagy munka és azok is, akiknek gyermekük, testvérük kínlódott hónapokat anyaggyűjtéssel, fogalmazással, végső formába öntéssel, nem elhanyagolva olyan apróságokat, mint idézőjel, lábjegyzet, végjegyzet, korrekt bibliográfia.

 

Tegnap azok döbbentek le igazán, akik a szenátusi döntés után úgy érezték, ha nyikorogva-csikorogva is, de működik a rendszer. Akik azt hitték, a Magyar Nemzet vezércikke vagy Szalma Botond KDNP-s személyiség nyilatkozata után egy új korszak következik, és a rendszer kilöki azt, aki méltatlanul szerez babérokat. Igaz, a főpolgármester nyilatkozata már felnyithatta az optimistább szemeket, ahogy Orbán Viktoré is, de hát a remény hal meg utoljára, szokták mondani. Azonban a tévényilvánosság előtti hiteltelen magyarázkodás, az "én csak egy ártatlan bárány vagyok" szerepben tetszelgés, az egykori közreműködők vádolása, miért nem szóltak, nekik kellett volna, a "legjobb tudásom szerint készítettem" felemlegetése sok, eddig csak távolról szemlélődő állampolgár zsebében is kinyitotta a bicskát.A riporter minden képzeletet felülmúló szervilizmusa már csak a hab volt a tortán.

Köztársasági elnökünk elismerte hogy bűnös, bár úgy, hogy nem bűnös: idézőjel nélkül másolta a doktori disszertációjának jelentős részét, de ezzel az összegzéssel szerinte ő a társadalom számára használható értéket teremtett, később ő maga is rendszeresen olvasgatta saját magát. Sokak számára felmerülhetett a kérdés: ha már az egyszerű diplomamunkánál is alapvető szabályok voltak az "átkosban" is, akkor hogyan abszolválta Schmitt Pál az első lépcsőt, az első diplomát,  ha még a doktorinál sem volt tisztában a követelményekkel? Vajon az írógép a hibás a lábjegyzetek (végjegyzetek) elmaradásáért, mert olyan bonyolulttá tette a dolgokat? Vagy az, aki utólag nem tette bele a macskakörmöket, vagy nem szólt, hogy ugyan már, valaki tegye bele? Aki nem ellenőrizte vissza, tényleg helyesen van-e megjelölve minden, a bibliográfiában felsorolt mű, és nem szólt, hogy csak fellelhetőket (létezőket) kellene beírni és nem kéne olyan táblázat-számra hivatkozni, amely nem létezik?

parameter.sk.jpgKérdés, ha a szerzői jogok ilyen mértékű megsértése elévülési időn belül napvilágra kerül és jogi következményekkel jár, akkor most Schmitt Pál ülne a köztársasági elnök székében? Eszébe jutott volna bárkinek is, hogy foltos múlttal jelölje, bármilyen eredményes sportoló és sportdiplomata is volt egykor? Vajon az, hogy az eset 20 éve, a rendszerváltás utáni vadkapitalizmusban történt, az erkölcsi felelősség alól mentesít? Akkor, amikor a mai 45-47 évesek (köztük Orbán Viktor és Kövér Lászó) szerezték diplomájukat? Talán nem volt az olyan régen, mint ahogy egyesek szeretnék?

Kérdés, az emberek megbocsátanak neki? A kormánypárti politikusok valószínűleg őszintén hisznek ebben - a kétharmad lojalitása határok nélküli. De vajon a megbocsátás jelenként lehet venni azt, hogy a lopott tárgy a legújabb szlengben már a "törzsanyag" kifejezést érdemelte ki? Hogy a neten tucatjával keringenek a Plagi Palis és egyéb vicces képek, rövid videók, új dalok születtek és elnökünk a youtube.com sztárja lett? Azé az interneté, amelyhez bármikor, bárhol a világon hozzá lehet férni, az anyagokat pillanatok alatt le lehet fordítani, felvidítva az éppen szomorkás hangulatú diplomatákat és az elnöki látogatást előkészítő dokumentációba bele lehet csempészni? És az elkövetkező diplomáciai eseményeken vajon Schmitt Pál kiszámított, éppen jó helyen jó időben, feszültségoldási célból elsütött viccén fognak nevetni vagy magán Schmitt Pálon? És vajon mi lesz akkor, ha valamelyik plagizált szerző (vagy örököse) úgy dönt, beperli a magyar államfőt, lehetőleg minél nagyobb nemzetközi sajtóvisszhang közepette? Vajon a perben is majd mentség lesz, hogy "neki nem szólt senki" és egyébként is az egyetem (az írógép, stb.) a hibás? És vajon az ország érdeke, hogy hosszú ideig ilyen kontextusban merül fel hazánk neve, elemzők csámcsognak a "speciális" (unorthodox) magyar demokrácián, a következmény nélküliségen, a poplista szlogenek valódi tartalmán?

Vajon az esetet hogyan állítaná be a keresztény-demokratás készítésű NAT az etika-tanítás törzsanyagába? Milyen tanúságokkal szolgál az eset? Hogyan fogja elmagyarázni a tanár a gyermekeknek, hogy ha a köztársasági elnökről van szó, akkor az csak politikai machináció áldozata, az összes többi plagizáló viszont más tollával akar ékeskedni és valódi munka nélkül szeretne eredményt elérni? Hol marad a "minden cselekedet elnyeri méltó jutalmát, akár rossz, akár jó is az"? Hogy tanulj, ne puskázz? Vagy a tanárnak be kell vallania az osztály előtt, a puskázásnál nem a diák jár tévúton, hanem az a hibás, aki nem vette észre, aki nem szól minden egyes dolgozat előtt, tilos a másolás és mindenféle oda nem illő segédeszköz alkalmazása? Hogy bármit el lehet érni, bármilyen magasra fel lehet jutni, csak arra kell vigyázni, ne derüljön ki az alkalmazott módszer? És vajon attól, hogy valaki hangoztatja, cselekedetének sem pénzügyi, sem erkölcsi hasznát nem vette, akkor az már nem is lehet elítélendő?

Vajon hiheti-e komolyan akár egyetlen politikus is, hogy az emberek könnyen felejtenek és mindent megbocsátanak? Hogy bármit elhisznek annak, aki talál maga helyett egy (lehetőleg már halott) bűnbakot? És meddig sérthetetlen a sérthetetlen?

És vajon a tegnap megsértett szavazópolgárok elfelejtik-e a következő választásokra, mit nyomtak le tegnap a torkukon?

 

Meddig fair play a fair play? Folytatás itt.

 

Előzmény ittittittittittitt, itt és itt.



Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!


A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr144351899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzoltana 2012.03.31. 14:51:47

A tévénézők is nagyon vesztesek, ezt nem lehetett volna 18-as karika nélkül adni.

Hagyták a közszolgálati tévé emberei, hogy ez a – seggbenyalós, orálisan szexes, az aktus sajátosságaiból adódóan kölcsönös kielégülést nem nyújtó, de a tévében így mégis mosolygós – duma lemenjen a magyar népnek bele az arcába.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/1979_schmitt_sajto

CICMÓK 2012.03.31. 16:02:33

Az Elnök Úr védi magát, de milyen rosszul!

Egyetlen új információt hallottunk a beszélgetésben, azt, amit Schmitt felolvastatott Obersovszkyval,
közbe is szólva, hogy ez a TF 1985-ös szabályait tartalmazza.
Eszerint nem csak önálló tudományos munka teljesítheti az egyetemi doktorátus megszerzésének a kritériumokat, hanem:

"d pont: A tudományos munka módszereinek alkalmazásával készített, önálló kutatáson alapuló, új tudományos eredményt tartalmazó értekezés
vagy, VAGY (emeli ki Obersovszky) a társadalom számára hasznos, új és gyakorlatban hasznosított alkotás benyújtása."
..örülök, hogy ezt beidézte, ez a második rész, ez egyszerűen csak úgy elsiklott....
A pontos fogalmazás:index.hu/video/2012/03/30/schmitt_az_mtv-n/6 15-től, érdemes többször meghallgatni, mert:
(A hit tüze lobog a szemében, hiszi, hogy igaza van.)

Lényeges, hogy a múltban létrehozott ALKOTÁS.

Magyar értelmező szótár:
1.ALKOTÁS: fn.1. Az a cselekvés,tevékenység, amellyel vki alkot, létrehoz vmit. 2. Ezáltal létrejövő mű, eredmény
2.ÉRTEKEZÉS: fn.1. (Terjedelmesebb)tudományos dolgozat. 2. rég Megbeszélés

Az hogy az Obersovszky hülye, nem tud magyarul és nem ért semmit az egészből, elfogadható, de nem megbocsájtható!
De az ELFOGADHATATLAN, hogy a magyar nyelv őre, Schmitt Pál sem érti, hogy mit idéztet be és mit beszél. Gondolkodj Elnök Úr!
Milyen a társadalom számára hasznos, új és gyakorlatban hasznosított ALKOTÁS-t hozott ő létre és nyújtott be?
A DOLGOZAT-ot! Szerinte a DOLGOZAT, a társadalom számára hasznos és ő maga is sokat használta.
" ..én leginkább a második részét teljes mértékben teljesítettem."
BUKTA! BEISMERTE, HOGY AZ ELSŐT NEM!
Más munkája is lehet hasznos a társadalom számára!

baliquez 2012.03.31. 19:19:15

Vette pénzügyi hasznát mert több pénzt kapott emiatt évtizedeken át. Nem csak ebben hazudott, de emiatt anyagilag is elszámoltatható.

balambher 2012.03.31. 20:02:13

Én szkeptikus vagyok. Jónéhány akkorisafideszreszavazokhabelehalok típusú ember felháborodott most, a törésvonal megvan. De majd jönnek a szürke hétköznapok, egy-két zaftos és látványos kommunistázással őket is visszatérítik, mert ne legyenek kétségeink, hogy a nemsokára bejelentendő megszorítások természetesen a zelmútnyócév miatt lesznek. És akkor ez a néhányszázezer (?) kicsit megingott hívő visszatér az ő istenéhez. Forradalmat csinálni potenciális esélye per pillanatban csak a Jobbiknak van, de azt meg talán mégse kéne.

bruhahahahihihi 2012.04.01. 10:57:18

sak gratulálni lehet Orbán Viktornak, aki a nyakunkba ültette ezt a tisztességes sportembernek álcázott, fejlődésben visszamaradt óvodást. Ahogy Caligula sem feltétlenül őrületében tette meg lovát szenátornak, illetve reménybeli konzulnak, hanem talán azért, hogy kifejezze megvetését a szolgalelkű római szenátus iránt, úgy Orbán is úgy gondolhatta, hogy a Nemzeti Lopás Rendszerének egy tolvaj lesz a tökéletes szimbóluma. Caligula egészségének ez a szellemes húzás végül annyira nem tett jót, de Orbán Viktor szerencséjére nem az ókori Rómában élünk. Már csak az a kérdés, hogy mi mit teszünk a Sándor palotába kikötött derék patással.

bruhahahahihihi 2012.04.01. 10:58:13

Tolvaj, hazug rezsimnek, csak tolvaj , hazug elnök dukál!

csorsza 2012.04.01. 10:59:51

Leginkább Schmitt P. a vesztese az egésznek. Személy szerint, én nem érzem magam vesztesnek miatta.

Egyébként meg, miért nem akkor volt ekkora felháborodás, amikor megválasztották KE-nek ezt az alakot. A múltjában ez a doktorosdi-trükközgetés a lgkisebb fekete pötty...

bruhahahahihihi 2012.04.01. 10:59:54

Szarok a vívására, meg a csapatban szerzett érmeire. Ez egy Gerinctelen, ember, egész életében POZICIÓ HAJHÁSZÓ VOLT. Szerencsére már ott megbukott amit szerezett volna nagyon elérni, hogy Ő legyen a NOB elnöke.
Ez a kudarc tovább hajszolta, a poziciókért...segget nyalt, dörgölődzött, hajlongott,..így lett Astória szálló igazgató, és spanyol követ az átkos kommunista rendszerben, majd Fidesz seggnyaló...(npitáncos paszományos ruhában) ..Függetlennek mondta magát és legalább Budapest Főpolgármestere akart lenni, majd benyalta magát Fidesz Tagnak, és legalább alelnök akart lenni.Ott bemutatta seggnyaló képességét, így lett a Parlament házelnöke..majd seggnyaló képességét továbbfejlesztve Orbánnál, Ő lett a NEMEZTI ALÁÍRÓ ( közt. elnök)
.....és ez a Szar ember élősködik élete végéig családjával együtt az ADÓFIZETŐK Közpénzén?????????????????
Rohadj meg Pali minél előbb!!!!!!

bruhahahahihihi 2012.04.01. 11:00:36

Szarok a vívására, meg a csapatban szerzett érmeire. Ez egy Gerinctelen, ember, egész életében POZICIÓ HAJHÁSZÓ VOLT. Szerencsére már ott megbukott amit szerezett volna nagyon elérni, hogy Ő legyen a NOB elnöke.
Ez a kudarc tovább hajszolta, a poziciókért...segget nyalt, dörgölődzött, hajlongott,..így lett Astória szálló igazgató, és spanyol követ az átkos kommunista rendszerben, majd Fidesz seggnyaló...(npitáncos paszományos ruhában) ..Függetlennek mondta magát és legalább Budapest Főpolgármestere akart lenni, majd benyalta magát Fidesz Tagnak, és legalább alelnök akart lenni.Ott bemutatta seggnyaló képességét, így lett a Parlament házelnöke..majd seggnyaló képességét továbbfejlesztve Orbánnál, Ő lett a NEMZETI ALÁÍRÓ ( közt. elnök)
.....és ez a Szar ember élősködik élete végéig családjával együtt az ADÓFIZETŐK Közpénzén?????????????????
Rohadj meg Pali minél előbb!!!!!!

csorsza 2012.04.01. 11:02:19

@dr. balambher: és még mindig az a kéréds, mely párt lenne jobb választás a fidesz helyett. Szomorú, de ez van.
Jobbik? Forradalmat? Viccelsz. Vihart egy biliben, maximum. Csak az ajvékoló megélhetési demokraták találhatnak ki ilyen hülyeséget.

bruhahahahihihi 2012.04.01. 11:12:15

Ez nem AZ EMBEREK EMBERE, hanem az EMBEREK SZÉGYENE !

Malachi 2012.04.01. 11:18:31

@csorsza: volt felháborodás, de hát aki szót emelt, az már akkor is - ugye "nyilvánvalóan" - mocskosbüdöskomcsizsidó volt. ennyivel minden el van intézve.

Link Elek 2012.04.01. 11:22:09

@baliquez:
a csalas es a tolvajlas is fontos jobber ertek Mo-n.
velejeig rohadt a politikai rendszer nalunk.

az egyes szakmak ott kovetik el az igazi hibat, hogy nem allnak neki kitakaritani maguk kozul a csalo/tolvaj politikai kinevezetteket.
nem csak a tudosok kozott vannak ilyen "papirgyujtok" mindenhova jutott beloluk.

Link Elek 2012.04.01. 11:26:29

@csorsza:
volt felhaborodas, de orban szamara fontos, hogy egy olyan ember legyen a KE, aki szemelyeben neki koszonheti ezt es halalaig huseges hozza.

azert van erre szukseg, hogy barmikor rendkivuli allapotot vezetethessen be orban, ha netan komolyan ellene fordulna az orszag.

Malachi 2012.04.01. 11:27:01

@Link Elek: hát, ott nehéz takarítani, ahol az egész vezetőség csaló, tolvaj. vagy "csupán" nagy része.

NDG 2012.04.01. 12:18:13

Ide jut egy társadalom, ahol a Stahl féle plágiumon átsiklanak, sőt, ünnepelt celeb, és veszik a könyvét. Mit vártok ?

azbesztos 2012.04.01. 13:06:56

Hát a libsi média hiénákat valóban pofán vágta Schmitt, amikor kijelentette, hogy nem mond le. Helyesen tette, helyesen teszi.

azbesztos 2012.04.01. 13:58:03

Obersovszky interjúja egyértelműen tisztázta Schmitt ártatlanságát azokkal a hangadókkal szemben, akik a legocsmányabb rágalmakat árasztják rá, csak azért, hogy meggyengítsék a jelenleg 2/3-os többség birtokában kormányzó pártokat. Dr. Schmitt Pál nem szorul védelemre, doktori dolgozatát az akkori előírásoknak megfelelően, bírálói szerint kíválóan készítette el. A SOTE szenátusának nevezett nyaloncbrigád, amely összetojta magát a libsi média hiénák üvöltésétől teljesen eliminálta a magyar felsőoktatás tekintélyét. Akik egy ilyen szánalmas nyomásra feladják tisztességüket azok kellő ellentételezés esetén nemcsak megvonják mások diplomáját de esetleg osztogatnak is ilyeneket. Itt az ideje, hogy a felsőoktatás feldühödött, a korábbi, csillagászati juttatásaikat elvesztett vezetőit épp olyan szabályok szerint rostálják meg, ahogy azt a bírói karral tették. Korrupcióra hajlamos, gyáva, elvtelen vénemberek nem vezethetik a magyar fiatalok nevelését. Sürgősen módosítani kell az ezzel kapcsolatos törvényeket. Szerintem Schmitt Pál köztársasági elnök úr már is készen áll az új törvények aláírására.

azbesztos 2012.04.01. 13:59:48

Egyébként a hatályos törvények szerint aki a köztársasági elnököt azért sértegeti, gyalázza, szidalmazza, hogy lemondásra kényszerítse terrorizmust követ el. Ezt komolyan kéne venni. Én szóltam.

marosy 2012.04.01. 14:01:47

"Kik az igazi vesztesek?" Anyád.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.01. 14:28:04

úgy rémlik az átlag választópolgár emlékezete kb. 3 hétre terjed ki.

itthoni kutatás.

bigthereal 2012.04.01. 14:33:05

hányingerem van schmitt páltól...

PonDrow 2012.04.01. 14:41:47

Remélem azok, akiktől jogtalanul idézett, azokat megkeresi a Magyar Szerzői Jogvédő Hivatal és felajánlja jogsegélyszolgáltatását, hogy beperelhessék a "Köztársasági Elnök" urat! :)

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.04.01. 14:48:26

@azbesztos: és az a röhej (naná!), hogy a végén még igazad lesz...

Gazdasag Blogja 2012.04.01. 16:24:54

Hogy fostok, hogy jön értetek a komcsi idők nagy fekete autója, ha szátokra veszitek ezt a tanulatlan köcsögöt. Én azt szeretném, hogy eltakarodjon szépen nyugdíjba a csöndes picsába, és akkor most vállalom a mártírhalált.
Egyébként minden szavának hiszek. Hiszem, hogy fel sem fogja, mi folyik körülötte, és azt is, hogy a meggyőződése, hogy nem vétett. Ő bizonyára fizetett 20 éve néhány ügyes fordítónak (már nincs meg a megrendlő bizonylat a központi fordítóirodában?), aztán szart rá. Miért nem foglalkoztak a dolgozat tartalmával azok, akiknek ő szerinte kellett volna (akiket megbízott, meg akiknek ez a dolguk lett volna)? Hát volt őnagyságának erre ideje? PhD-zzél, Pali, könyörgöm, aztán ha mégsem megy, nyalj be szarig!

okostjás 2012.04.01. 17:03:40

@azbesztos: S. P. a Magyar Köztársaságot és a társadalmat vágta pofán. És miért nem indít bírósági eljárást, miután megfosztották a dr.-től? Amennyiben igaza van, az első tárgyalás után pernyertes lehetne. Vagy nem szeret győzni?

pukancs 2012.04.01. 18:14:25

BREAKING NEWS:

index.hu/belfold/2012/04/01/lemondott_a_semmelweis_rektora/

A rektor a lépést azzal indokolta, hogy személyét érintően olyan fokú bizalomvesztést érzékel, ami már az egyetemnek is árthat. "Ha egy százalék esélye van annak, hogy az egyetem rosszul jár, akkor fel kell álljak" - mondta.

Mi ez ha nem színtiszta diktatúra!
Rosszabb mint az átkos KOMCSI rendszer!
Itt az idő, most vagy soha.

Ha ezt lenyeljük, akkor megérdemeljük.

TÜNTETÉS A REKTOR MELLETT, A DIKTATÚRA ELLEN!

Egyetemisták, főiskolások MINDENKI! itt az idő, tüntetés amíg meg nem bukik a kormány!

UTCÁRA EMBEREK!
TÜNTETÉS AMÍG A KORMÁNY MEG NEM BUKIK!

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.04.14. 21:04:44

Mindenki, mindenki ellen tüntethet. Akkor jön el a káosz országa!!!!
süti beállítások módosítása