morgás joga 6.jpg

Kövér László vasárnap nyilatkozott köztársasági elnökünk plágiumügyével kapcsolatban: "Ettől az ügytől függetlenül Schmitt Páltól nem lehet elvenni mindazokat az érdemeket, amelyeket az életpályája során akár a sportban, akár korábban a közéletben, akár az elmúlt másfél-két esztendőben szerzett. Az is nyilvánvaló, hogy legyen bármilyen kimenetele ennek az ügynek, az nem Schmitt Pálról szól, még csak véletlenül sem szól Schmitt Pál tudományos teljesítményéről, az ennek a kormányzó erőnek a lejáratására irányuló szándékról szól".

 

 

 

Kérdéseim:

 

-          Ha a SOTE által felállított szakértői bizottság kideríti, hogy a HVG munkatársának állításai igazak, tehát államfőnk pávatollal illegeti magát, az is csak szimplán politikai támadás? Még akkor is, ha a tények makacs dolgok?

 

-          Miért a kormányzati erők lejáratása az, ha valakiről – esetleg – kiderül, doktori címéért nem dolgozott meg az elvárható mértékben? Ha élete fő műve valójában csak koppintás, idézőjel nélküli idézet?

 

Véleményem szerint az ügy hosszútávon minden olyan állampolgárt érint, aki betette a lábát a felsőoktatásba és tanulmányai végén letett az asztalra egy diplomamunkát, bármilyen színvonalúra is sikerült. Nem is szólva azokról, akik tudományos fokozatért indultak csatába. Vagy azokról, akik gyermekeiket szeretnék a "jó" úton tartani.

 

-          Vajon miért kérik a felsőoktatási intézmények, és miért írják elő szabályzatukban, hogy a szakdolgozat, doktori értekezés, stb. saját gondolatokat tartalmazzon? Miért olyan gonoszak, hogy különféle retorziókat is kitalálnak azok ellen, akik mások szavait tulajdonítják maguknak? Talán maguk az intézmények szeretnék elkerülni még a látszatát is annak, hogy olyan értelmiségieket engednek ki az életbe, akik nem tudják önálló szakmai véleményüket kifejteni egy általuk szabadon választott témában, akár hosszabban, akár rövidebben. A hangsúly a saját gondolaton, és az önállóságon van. Szerintem. Különben az egész csak három-öt-hét éves papagájidomításra degradálódik. 

 

-          Amennyiben úgy tekintjük az ügyet, mint politikai támadás, vajon minden egyes szakdolgozat valójában csak szimplán politika? Aki megküzd, heteket, hónapokat tölt anyaggyűjtéssel, gondolatainak rendszerezésével és papírra vetésével, az csak feleslegesen túlteljesít, hiszen elegendő a „copy-paste” funkciók ismerete is ahhoz, hogy valaki elérje az értelmiségi státuszt?

 

-          Ha tovább folytatjuk a gondolatmenetet, és a nagyobb lélegzetű írásmunkákhoz elegendő az összeollózás, mi a helyzet egy sima házi dolgozattal, írásbeli vizsgával? Ezeknél is áll az, ha rajtakapnak másoláson valakit, akkor az ármány, politikai cselszövés?

 

-          Vajon az új nemzedék mit fog leszűrni a „régi” diplomásokról, ők sem dolgoztak meg érte, így a jövőben nekik sem kell? Felesleges energiát fecsérelni az önálló gondolkodásba, elegendő csak a már meglévő tudást átmásolni? Mit mondunk a gyermekeinknek, tanulj, vagy azt, tanulj meg másolni, és még nagy ember is lehet belőled? Csak arra vigyázz, amikor majd kiderül, épp jó csapatban focizzál?


Lausanne Olimpiai Múzeum.jpgTermészetesen az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, és várjuk a SOTE független vizsgálóbizottságának jelentését arról, tényleg történt-e plágium, illetve van-e alapja annak, ami a sajtóban eddig megjelent. Szerencsére Schmitt Pál dolgozata és az eredeti Georgiev-tanulmány is rendelkezésre áll (ez utóbbi hiteles példánya ráadásul a lausanne-i Olimpiai Múzeumban), így azok összeegyeztethetőek, kielemezhetőek, sorról sorra átbogarászhatóak. A hvg.hu cikkéből kiderül ugyan, az alapos összehasonlítást már a hír megszellőztetése előtt elvégezték, de azért biztos, ami biztos, jó lenne, ha a hír megerősítést vagy „koholmány” státuszt nyerne, a pletykák ténnyé vagy bizonyított kacsává válnának és végre irányt válthatna a szőnyeg alá söprés kommunikációja is.

 

Fair play.jpgA legfelháborítóbb talán az, hogy a rendszer a „mi kutyánk kölyke” effektus alapján működik – zsigerből elutasítják a köztársasági elnök anyapártjának prominens képviselői a gyanút is ahelyett, hogy azt mondanák, igen, előfordult már az életben, hogy valaki könnyebben akart venni egy akadályt, erőteljes hátszéllel, doppinggal, vagy épp a fair play szabályait taposta meg a győzelme érdekében. Ha nem derül ki, lehet büszkén lobogtatni a diplomát vagy használni a doktori címet, ha viszont napfényre kerül az ügy, hát az bukás és jön a példastatuálás, klub- és pártszínektől függetlenül. A versenyző távozik, lehet ugyan még itt-ott fellebbezni, de a vége úgyis az eltiltás és megbélyegzés lesz. Legalábbis a sportban. És jobb helyeken más területeken is, van rá nemzetközi precedens.

 

A hazai politikában más a helyzet – beüzemel az „amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek” ókori elv. Jön a jogászkodás, különféle szabályzatok emlegetése, jogköri, hatályossági és illetékességi problémák ütköztetése. Az, hogy milyen fényt vet ez Magyarországra, illetve a felsőoktatásunkra, az már más kérdés. Ráadásul azzal sem lehet védekezni, hogy „még a Kádár-rendszerben történt”, hiszen akiről szól a történet, az ma a legmagasabb közméltóság, az igazi mesebeli karrier megtestesítője, példakép és nemzeti jelkép, a nemzeti tudat formálásának alappillére.


Tanúság: ha valaki a legfőbb csúcsig emelkedik, még bukás esetén is élethossziglan jár neki a lakás, autó, sofőr titkárság. Csak a megfelelő klubba kell tartozni, a szimpla diákok, dékánjelöltek, tanárok meg csak lakoljanak ebül szerzett diplomájuk, tudományos fokozatuk elvesztésével.

 

Folytatás itt.

 

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr114143149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jabba18 2012.03.30. 15:48:12

fojtatjuk???

Ha már blogot írsz, és sarkosan mondasz véleményt, legalább az alapvető (általános iskolában tanult) helyesírási szabályokat kövesd...

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.03.30. 19:23:19

@jabba18: elnézést, kérlek olvasd el a többi posztot is, hátha még találsz hibát. Ezt javítottam.
Előre is köszönöm segítséged.
süti beállítások módosítása