véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngHiába oly hangzatosak a "gazdasági szabadságharc" meg a "senkinek nem leszünk gyarmata" szlogenek, azért még nagyon is szüksége lenne országunknak (és kormányunknak) az uniós pályázatokkal lehívható pénzekre. Mert ugyan senki ne dirigáljon Brüsszelből, de azért minden fillér jól jön - pláne, ha több pénz van, mint amit a kormányunk képes elkölteni. És miután már több, mint három éve ügyködik ugyebár a pályázati pénzek kiszórásán a jelenlegi adminisztráció, nem igazán lehet a késlekedést és a totojázást az "emútnyócévre" fogni.

"Ügyesen megvezetett titeket Lázár ezzel az uzsorásos beszólással, könnyen manipulál titeket... A Csányi-Lázár kirakatharc bulvártémának remek, de a jelentősége nulla. Közben meg senkinek nem tűnt fel, hogy Lázár beismerte, hogy elkúrták az EU-s pénzeket" (tobeor kommentje, Színház az egész világ?")

Ami van most

 

Hát igen, egyelőre úgy néz ki, a Lázár-Csányi csörte (és az idei Oscar-díj átadás óta oly divatos szakáll) sokkal nagyobb visszhangot váltott ki a sajtóban, mint az a Lázár János bejelentés, miszerint

  • "rohamtempóban el kell költeni a bennragadt pénzeket. Ezért hozzávetőleg 500 milliárd forintnyi pályázatot fognak kiírni és el is bírálni augusztus hátralévő részében." (index.hu)

Kérdés: eddig nem ez lett volna az illetékesek dolga? Vagy kevés volt a fantáziájuk, mire is lehetne elkölteni a pénzt? Vagy a különböző lobbik nem tudtak megegyezni, milyen konkrét kiírások szülessenek, azok kinek kedvezzenek, kit hozzanak helyzetbe?

És ha eddig nem ment, vajon hogyan fog bő három hét alatt megtörténni a maradék 500 milliárd kiírása és kiosztása - mi fogja garantálni, hogy az szabályos is lesz a nagy kapkodásban, "tűzoltásban"?

Hogyan lehetséges az, hogy mindez a minisztériumok „lustasága, bénasága vagy impotenciája miatt” megtörténhetett? Nincs ellenőrzés, visszajelzés, havonta kérdés: "hogy haladtok?", "mi kellene ahhoz, hogy jobban haladjatok"? Melyek azok az "egyes" minisztériumok, amelyek tartósan (éveken át) lusták, bénák vagy épp impotensek lehettek?

  • különböző szabálytalanságok miatt a 15 nagy fejlesztési programunkból kettő híján minddel problémája van az uniónak (konkrétan nem jön a pénz)

Kérdés: az NFÜ-ben és a szatellit szervezeteiben valaki valaha kapott büntetést azért, mert nem volt megfelelő egy pályázat kiírása vagy nem a pályázatnak megfelelő volt a teljesítés? Vagy például azért, mert nem vették figyelembe az uniós előírásokat?

  • a szabálytalanságok miatt 5-600 milliárd forint végleges elvesztése is lehetséges

Kérdés: a szabálytalanságok miatt volt bárminemű vizsgálat, ami együtt járt a pénzügyi felelősség kikutatásával? Követelt vissza az állam szabálytalanul kifizetett pénzt például önkormányzatoktól, gazdasági társaságoktól? Szabálytalan közbeszerzés miatt érvényesítették a szabálytalanul eljárók felelősségét? Vajon megérdemlik az adófizetők, hogy ne nekik kelljen kifizetni a szabálytalanságok miatt befagyasztott-visszavont forint milliárdokat?

  • Lázár János 50-100 milliárdnyi bírságot reálisnak is tart,

Kérdés: ha a kormány is elismeri, ennyi bírság reális, vajon ki fogja ezt megfizetni? Az adófizetők? Vagy a bűnösök? Esetleg lesz majd rá különadó, hogy a költségvetési lyukat betömjék? És mi lesz, ha a tényleges bírság valahol 500 milliárdnál lesz vagy még több, a bűnösöket fogja valaki kutatni, vagy teljesen mindegy, az adófizetők készfizető kezesek? Egy rosszabb forgatókönyv esetén majd kipengeti minden 18 éven felüli az akár egy havi nettó minimálbér-összegnek megfelelő extra adóterhet? 

  • Lázár János megígérte, hogy komolyan fel fog lépni a korrupció ellen.

Kérdés: ezek szerint eddig volt? És csak ezután lépnek fel ellene, vagy azért visszamenőlegesen (mondjuk három évre) is kutakodnak egy kicsit? És mikor lesz az első feljelentés?

A megoldás Lázár János szerint

 

  • NFÜ átszervezése (magyarul szétrobbantása)

Kérdés: ettől vajon hatékonyabb lesz majd a pénzosztó szervezet? Vagy csak többen lesznek szétszórva itt-ott és tovább lassul a munkatempó a sok ágazatközi meg felfelé egyeztetés miatt? És vajon majd a különböző lobbik azt mondják, "oh, már nem is éri meg a fáradozás megkeresni, ki is fog majd kiírni nekünk jó kis zsíros pályázatot" és a korrupció megszüntetés ezzel rögtön ki is van pipálva?

  • amelyik tárcánál valamilyen uniós pénz elrendezése szeptemberig nem oldódik meg, annak a minisztériumnak annyival csökkenjen a költségvetése a következő időszakban.

Kérdés: vajon ez csak fenyegetés, vagy ténylegesen be is akarják vetni ezt a büntetési módszert?

Vajon eddig nem úgy volt, hogy egy tárca azért kapott pénzt, mert fontos feladati vannak, és azokat teljesíteni kell? És ha inkompetens (lusta, impotens, stb.) egy miniszter, államtitkár, bűnbakká tehető vezető vagy titkár, akkor majd egy egész ágazat szenved a pénztelenség (alulfinanszírozás) miatt? Leegyszerűsítve a kérdést: ha például ostoba lenne a mentőszolgálat vezetője, akkor arra az a megoldás, hogy nem viszik el a betegeket, mert a visszavonás miatt nincs rá pénz? Nem lenne egyszerűbb inkább azzal megfenyegetni a tárcák különböző szintű vezetőit, ha nem jól dolgoznak, akkor leváltják őket, sőt még azt is, aki kinevezte őket?

  • törvénymódosítások is készülnek a pályázati kifizetések további gyorsítása miatt.

Kérdés: az elmúlt három évben senkinek sem tűnt fel, milyen csigatempóban haladnak a kifizetések? Vagy feltűnt ugyan, de a helyzet egyben kényelmes is volt, mert az állam önrészét sem kellett kifizetni?

"(...) az Unió által megítélt támogatást korántsem a döntéshozatal vagy a szerződéskötések lassúsága miatt fogjuk elbukni. A jogvesztő határidőket ugyanis az EU a kedvezményezetteknek szóló tényleges kifizetések nagyságához köti. Márpedig, a kifizetések üteme – egyetlen egy 2012 végi, átmeneti csúcsot leszámítva – folyamatosan és jelentősen elmarad attól, ami a strukturális és kohéziós alapok teljes felhasználásához kellene. Durva becsléssel, a jelenlegi felhasználási ütem mellett az a veszteség, amelyet Magyarország 2015 végéig várhatóan elszenvedne, meghaladná az 1200 milliárd forintot…" (dr. Heil Péter)

 

heil4.png

forrás: dr. Heil Péter: Privát sarok: Nemzeti dohány – volt

  • az NFÜ-munkatársaknak két alapkövetelményeknek kell megfelelniük:
    • ne Brüsszel érdekeit képviseljék Budapesten, hanem a magyar érdekeket Brüsszelben, valamint
    • az öncél helyett a közcélra figyeljenek.

Kérdés: miért, eddig nem a közcél lebegett a szemük előtt? Hát ki fizeti őket, a köz vagy valaki más? Annak idején mire tettek esküt, mint a köz szolgái? És miért kell külön felhívni az adófizetők pénzéből finanszírozott alkalmazottnak a figyelmét arra, hogy a köz érdekét szolgálja?

Sokkal korábban kellett volna?

Egyelőre úgy néz ki, egy csomó eu-s pénz bent fog ragadni, és ezért láthatóan megpróbál valamit csinálni a kormány. Ugyan kicsit (vagy inkább nagyon) későn és vitatható eszközzel,  de ez is jobb lépésnek tűnik, mint mindent hagyni úgy, ahogy eddig volt. És valljuk be, a mai magyar gazdaságnak éltető erő lenne ez az összeg.

De ki a felelős az uniós pénzek bennragadásáért?

Ha a kormány jól akarna sáfárkodni az adófizetők pénzével, ideje lenne azokat is pellengérre állítani, akik miatt ezek a pénzek bennragadnak vagy netalán szabálytalansági eljárások indulnak és bűnösnek találtatnak. Ennyit azért megérdemelnének az adófizetők, így kampányidőszakban.

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr635459920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Venyigeszu 2013.08.14. 08:04:53

Hogy hogy ki(k) a hibás?! Természetesen a Gyurcsány - Bajnai kormányok. Ennyi, nincs itt semmi látnivaló, lehet továbbhaladni...

toportyánzsóti 2013.08.14. 08:16:16

Birkaintellektus alatti narancsmaffiára még a birkák sem fognak szavazni.Mióta Birnbaum osztja az éceszt nekik röhejes a kommunikációjuk.Continentállézerjános egyre feljebb kapaszkodása náluk,max orbánpornóvideóval magyarázható,mert ember még ennyi kárt nem okozott városának és Magyarországnak!

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.08.14. 09:02:06

Tudjátok, hogy működnek a minisztériumok? Az ott dolgozók többsége jogász, közigazgatási szakember, adminisztrációs munkatárs, ill. nyilván közgazdászok is vannak. Ehhez képest az adott ágazati szakemberek háttérintézményekben dolgoznak. Az is megesik, hogy egy államtitkárság képtelen egy anyagot megcsinálni, és lentről vesz át egyet.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.08.14. 09:22:07

Decemberben csináltunk köépület energetikai felújitásra pályázati terveket.
Olyan szinten dilettáns módon volt megcsinálva az egész, hogy a komplett épületet 4x kellett újratervezni (ugyanazért a pénzért), és a kiirás hülyeségei miatt a határidő nyúlott, mint a rétestészta.
Kedvencem az volt, amikor az NFÜ péntek délután küldött egy új kitöltendő anyagot, hogy a határidő hétfő reggel 9.
Aztán ez az anyag is hibás volt, igy két hét múlva kaptunk megint másikat.
Január 15 helyett valamikor március vége lett a pályázati határidő...

Slussz poén: csak sikerült úgy kiirniuk a feltételeket, hogy egyszerűen nem érte meg pályázni, mert elbaszták a megtérülés-önrész-teljes költség arányát.

A magán ügyfeleim 2-2.5 év után jutottak hozzá a pályázati pénzekhez, heti szintű telefonálgatások után.

Szóval az egész egy kalap szar volt eddig is, és Lázárból nem nézem ki, hogy javitani tudna rajta bármit is.

FamilyGuy 2013.08.14. 10:24:17

Most kezd mutatkozni a szokásos FIDESZ kontraszelekció "áldásos" hatása.
Ugyan ez történt az I. (vagy koronaúsztató) OV kormány alatt. Minden fontos és nem annyira fontos de jól fizetett pozícióba beültetik a saját embereiket. Szaktudás, tapasztalat, képzettség nem számít, csak a lojalitás (lásd legutóbbi gimnázium-igazgató választás érvénytelenítése mert nem a pártember nyert volna). A pénzügyi - gazdasági szektorban ez még inkább látszik.
Az a pici GDP növekedés annak a sok keményen küzdőnek köszönhető aki próbál a víz felett maradni. Nekik sok sikert kívánok.

ppppalika 2013.08.14. 15:36:03

Tehát most átszerveznek és ettől remélik a gyorsabb folytatást.

Pedig egy átszervezés során és közvetlenül utána természetes, hogy lassulnak a folyamatok. Ha lesz jótékony hatása, akkor is több hónap. A rövidtávú célt, tehát nem fogják elérni.

Mudzilla 2013.08.14. 15:49:12

Az NFÜ által vállalt határidőn túl, kb. fél évvel kaptuk meg a pályázati pénzt, úgy hogy utólag folyamatosan módosításokat kértek tőlünk. Mivel csúsztak nem keveset, ezért saját zsebből kellett a kivitelezőket kifizetni. Az érdekessége ennek az volt, hogy volt egy kitétel, miszerint nem lehet máshol dolgozni, ameddig a szerződés fennáll. Kb. 1 évig. Mivel csúsztak a kifizetéssel és minden pénzünket beleöltük, ezért csak el kellett menni dolgozni máshová. Bejelentve! Ez volt a baj! Ezért vissza kérték az egész támogatást. Maradtunk a szarban, pedig még az Alkotmánybíróságig is elmentünk, de sajnos nincsenek pártkötődéseink, és az Ő válaszukra is várunk kb. 2 éve. Ennyit a jogállamról, és az EU-s pénzekről!

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.08.14. 22:23:54

most idekopiztad a 444 cikkét, mintha te írtad volna? ez most komoly?
:DDDDD

amúgy a fő felelősök
a) engedélyező hatóságok
b) pl. a váti, az nfü nem olyan gáz, de a váti agyrém

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.08.14. 22:40:57

@FILTOL: most komolyan, itt propagálod a testületi felelősséget?????

talán el kellene gondolkodni a személyes felelősségen - mitől változna bármi is, ha az illetékesek cégtáblák meg bizottságok mögé bújhatnak?

ui: a copy jelölve van

zobod 2013.08.14. 22:41:49

Nagyobb gond, hogy úgy tűnik a számokból, Brüsszel nem akarja a kereteket 100%-ban kifizetni, keresi a hülye ürügyeket.

www.sueddeutsche.de/wirtschaft/foerdermittel-der-eu-wie-sich-osteuropaeer-milliarden-entgehen-lassen-1.1744369

Van benne egy ábra, németül nem értők számára is könnyen átjön a lényeg. Szélmalomharcnak tűnik.

anyadmajma 2013.08.14. 23:15:23

@zobod: Köcsög eu, nem elég, hogy ezek a hazaárulók mindent elkövetnek, hogy elbasszák a dolgokat, ez a mocsok EU-nak meg még jól is jön.

Gyűrött Papír 2013.08.14. 23:52:59

Szerintem direkt hagyták az utolsó pillanatra: Egyfelől megmutathatják, hogy mennyit megtudtak menteni (nem azt, hogy mennyi ragad bent), másfelől kontroll nélkül lehet mindenre pénz kérni, nem lesz akkora a rálátás. Majd hoznak egy törvényt vagy módosítják az alaptörvényt, hogy ez nemzeti érdek és nem kell nyilvánosnak lennie. Persze én rossz indulatú vagyok...

tisztapista 2013.08.14. 23:54:04

Ha úgyis tudják, hogy lesznek szabálytalanságok, ami miatt egyes pályázók bukják a pályázatot, de ezzel a forrás újra felszabadul, akkor miért nem "pályáztatták túl" ezeket a forrásokat?

Ha van 100 millió Ft keret, akkor legyen 120 millió Ft győztesként hirdetve. Ha a végén 20% bukik, még akkor is marad 100 millió - ami éppen az eredeti keret.

Túl bonyolult lenne?

parandroid 2013.08.15. 00:00:29

@Gyűrött Papír: sajnos nem értek a kérdés szakmai részéhez, de azért ez a verzió eléggé dupla vagy semminek tűnik. szerintem annyira még ők sem tökösek, hogy ezt bevállalják.

amúgy pedig: minek folyton ilyen hülyeségeken rugózni? kit érdekel ez egyáltalán? r.e.zs.i.cs.ö.k.k.e.n.t.é.s.
és libajnai.

Csumpitáz Béla 2013.08.15. 00:23:08

Hát, ahogy azt már csurkapista is megmondta: a szekértelem olcsó bolsevista trükk!

Csak azt nem tette hozzá a hülyéje: a szakértelem hiánya pedig sokba lesz a drága magyar népnemzeti izének!

nu pagagyí 2013.08.15. 06:24:54

Elnézve a tendereztetési gyakorlatot, nem csodálom, hogy az EU-nak kifogásai vannak. Szegény Simicska nem győzi egyedül a munkát, ami ennyi pénz elköltésével járna.

talpi 2013.08.15. 06:26:32

Felelős? Elmúlt nyolc év, Gyurcsány, Bajnai, Imf, Eu, libsik, bibsik, balsors(lsd. Himnusz), oligarchák, off-shore lovagok, stb.......mindenki válassza ki a szája íze szerint valót. Ők biztos nem!

hot-spot (törölt) 2013.08.15. 06:43:36

A sok mutyigeci tehet róla!Talán ha néha egy egy valódi hozzáértő szakembert is felvennének ezekbe a redvás minisztériumokba,akkor nem lenne ez.

nu pagagyí 2013.08.15. 07:13:48

Alulnézetből sikerült megismernem az előző ciklusénál - a Fidesz szerint - sokkal szakszerűbb elbírálási és pénzosztási rendszert.

Egy 2012.december 31-én záródó telephelybővítési pályázaton próbáltam támogatást kapni. A városban egyetlen kijelölt picsányi takarékszövetkezet foglalkozott az üggyel (amúgy legalább 50 pénzintézet van jelen). Aláírtunk egy szándéknyilatkozatot az ingatlan tulajdonosával, beadtuk a szabályszerű pályázati anyagot, ahogy kell. Aztán vártunk. December 31-ig annyit sem válaszoltak, hogy bikk-makk. Nem tudták megmondani mikorra bírálják el, később március végét jelölték meg informálisan. Sajnos az ingatlan tulaj elúnta a dolgot és visszalépett, neki sürgős lett volna az eladás. Hivatalosan nem vontuk vissza a pályázatot, de értesítést azóta sem kaptunk, bár ha nyernénk akkor sem lenne már mit megvenni.

sörtelen 2013.08.15. 07:14:25

A felelős kilétéhez egy tegnapi hír: otthagyta Lászlóné minisztériumát Nyerges Attila.

Lehetséges okok:
1. Mivel Lázár átvette a pénzcsapot feleslegessé vált;
2. A Lázár(orbán?) érdekkör magához vonta a pénzcsapot, oda Nyerges nem tudta benyomni a rokont, a Fidesz-belháború aktuális fordulataként;
3. A kipécézett felelős Lászlóné, a csókos Nyerges Attila kimentése zajlott le.
4. Az EU a felelős.

sörtelen 2013.08.15. 07:22:12

Amúgy pedig lehet, hogy a trafikkorrupció mechanizmusa működik itt is: a visszatartott kifizetésekkel a nem-Fideszes pályázók/nyertes vállalkozások bebuktatása, és az újra megnyíló lehetőség Fideszesnek való odaítélése.
Nem lennék meglepve.
Mindenesetre javallom a Fidesz-éra minden EU-pályázójának, jól tegye el a vállakozási dokumentációit. Eljön majd a nap...

ob.szerver 2013.08.15. 07:42:28

Ki a hibás:

Gyurcsánybajnai, emút8, IMF, a magyar családok ellen összefogó multik, kónbandita, a myújrkbrüsszeltelaviv tengely.

Hogy ezt már írták mások is? Nem baj, nem lehet elégszer elismételni.

csárli hárper 2013.08.15. 09:17:59

ki a hibás ebben a maffiafidesz által vezetett országban? a takarítónő meg a portás...

Mr. Waszabi 2013.08.15. 09:58:00

Megint kasszaürítés van, hátha mégse lesz meg a választáson a remélt többség. A la 2001.
Gyorsan kiszórják a fidesz közeli pályázóknak azt a Lázár által említett 1000-1200 milliárdot, aztán meg majd a jónép fizeti a büntetéseket, ahogy az az Alaptörvényben áll. Ha megnyerik a választáson a többséget, akkor kivetnek pár Varga-csomagot, hogy legyne miből kifizetni a büntetéseket, ha meg nem nyerik meg, akkor majd a következő kormány baja, hogy miből fogja előteremteni. Egyszóval, mindenképpen az adófizetőket rövidítik meg ismét, persze, a nemzeti egység jegyében.
Az egységet úgy kell értelmezni a jelek szerint, hogy a mi pénzünk az mindig az övéké is, cserébe a törvényeik a mi törvényeink. Igazán jó üzlet, kár, hogy csak nekik.

JohnHenry 2013.08.15. 10:50:20

van egy nem túl szép koreai nyelvtörő/mondás: "az én pénzem az én pénzem, a te pénzed az én pénzem". fideszesék is hallhatták.
süti beállítások módosítása