véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngIdőnként felröppen a hír, bizony hazánk oly szívesen rendezne olimpiát, belépve ezzel egy olyan klubba, melynek Peking (16,5 millió lakos), London (12,6 millió lakos), Tokió (34,5 millió lakos) meg Rio de Janeiro (12,7 millió lakos) a tagjai. Oké, ott volt Athén is a maga 3,5 millió lakosával, de ez is majd duplája Budapestének. És igen, így a választási kampányban végre egy jól hangzó téma (inkább mint Paks, Ukrajna meg a hajléktalanok), miért ne álmodnánk nagyot és jelentkeznénk a 2028-as nyári játékok megrendezésére, mint igazi tőkeerős metropolisz?

Napi Gazdaság, kérdez Gyöngyösi Balázs: "Gombamód szaporodnak a sportlétesítmények Magyarországon, ezzel arányosan egyre több rangos világversenyre kerül sor. Budapest 2021-ben úszó világbajnokságnak ad otthont, ami az olimpia előszobájának tekinthető. A kormányzati szándék egyértelmű, a 2028-as ötkarikás játékok megrendezése reális cél lehet?"

Simicskó István, sportért felelős államtitkár: "A vizes világbajnokság valóban az olimpia előtti legfontosabb lépcsőfok, ha az infrastruktúra a vb révén adott, akkor az ötkarikás játékok programjából máris megvan az úszás, a hosszútávúszás, a műugrás, a szinkronúszás és a vízilabda helyszíne. Ha a terv szerint elkészül a Nemzeti Olimpiai Központ, s közben felépül az új Puskás-stadion is, ezzel párhuzamosan pedig további sportcsarnokokkal bővül az infrastruktúra, akkor merhetünk nagyot álmodni. Az már eldőlt, hogy Rio de Janeiro után 2020-ban Tokió lesz a házigazda. 2024 még korai lenne, túl közel van, de további gazdasági növekedéssel és változatlan költségvetési fegyelemmel kalkulálva 2028-nak már nagyobb eséllyel futhatunk neki." (napigazdassag.hu)

Tehát változatlan költségvetési fegyelemmel (tehát sok-sok adóval és "nem megszorítással"), valamint további gazdasági növekedéssel nyugodtan nekiugorhatunk olyan gigaberuházásnak, ami bizony igen megterhelné az adófizetők zsebét és az sem biztos, hogy közérzetüket jelentősen javítaná. Hozzá kell tenni, a már elkészült, illetve épülő sportlétesítmények fenntartása is igen sok költségvetési forrást fog majd felemészteni, ezzel is jelentősen determinálva az eljövendő évek pénzügyi lehetőségeit.

Egyébként valljuk be, ha már álmodozásra adjuk fejünket, tényleg jól hangzik, miért is ne rendezzünk olimpiát? Hiszen pozitívuma, az rengeteg van:

  • az előkészületekre, makettekre-tanulmányokra, lobbizásra-reklámra, valamint szakértők-delegációk vendéglátására is már jó sok pénzt el lehet költeni akkor is, ha esélyesek sem vagyunk egy ilyen világrendezvényre. Ezeket ráadásul jó drágán össze is lehet csapni, ha csak jelentkezni akarunk (jó kampánytéma plusz a haver is jól jár), de ténylegesen nyerni már nem biztos, hogy érdemes (mert valaki mégis csak reálisan kiszámolja, mekkora teher is lenne ez nem túl stabil gazdaságunknak).
  • vagy fél évig a magyarokról szólna a világsajtó, milyen ügyesek, gyorsak meg jó szervezők és milyen fantasztikusak az új épületek. Igen ám, de mi a biztosíték erre? Mi lesz, ha hasonló hírek lepik majd el a médiát, mint az oroszok téli olimpiájával kapcsolatosan? "Szocsi: Jelentősen növelhette a korrupció az olimpia költségeit", "Így lopták el a szocsi olimpiát" - és azt minden politikusnak meg kampányfőnöknek tudnia illik, bizony a rossz hír szárnyai gyorsabbak és erősebbek, mint a jó híré - az újságírók gyorsan rászállnak például az olyan témákra, hogy kinek a rokona mit építhetett meg hogyan szállíthatott be mindenféle előzetes szakmai múlt nélkül, vagy épp hogyan sokszorozódott meg egy létesítmény bekerülési költsége vagy épp került két és félszer annyiba, mint bárhol máshol a világon egy ugyanolyan, miközben a számlát 96%-ban az adófizetők állják. A lenyúlt pénzek 96%-át is.

Az ilyen hírek még azokat a turistákat is elriaszthatják, akik egyébként tervbe vették az országot, nem beszélve az eljövendő időszak befektetőiről, akik szemében banánköztársaság szintjére süllyedés a hosszútávú hatás.

  • pózolhatnak a politikusok a díszpáholyokban meg fogadásokon, lehet sok-sok facebook posztot meg fotót megjelentetni, sportolókkal gazsulálni, apróbb hazafias híreket twitterezni, bizony éjt nappallá téve mi mindent megtettek az olimpiáért, igaz nem a saját pénzükből, de hát erre vannak az adófizetők. Plusz lehet dicsőíttetni az épp felkapott és erre hajlandóságot mutató celeb-kiválasztottakkal a vezéreinket, bizony őnélkülük ez soha nem jöhetett volna létre, pláne nem ennyiért és ilyen színvonalon.
  • lehet írni memoárokat - miniszterelnökök és polgármesterek jelenthetnek meg önéletrajzi könyveket, milyen sokat tettek a világraszóló projektért, és ugyanők mosolyoghatnak plakátokról meg kampányolhatnak későbbi pártbéli utódaikért is, bizony ők is milyen sokat tehetnek majd az adófizetők pénzéből, ha erre végre lehetőséget kapnak.
  • lehet még jobban támogatni a sportot - legyen még több stadion (abból sosem elég) meg egyéb, későbbiekben aranyáron fenntartandó sportlétesítmény, még több hivatásos sportoló, még több adókedvezmény, még több levizsgázott ló (hogy a négylábú kiszolgálókról sem feledkezzünk meg) és a maratoni futás útvonalát is újra lehet majd aszfaltozni, hogy senki bokája se törjön ki a kátyúkban. Igaz, tornaterem még nincs minden iskolában, de tévén meg interneten tudják nézni, más hogy sportol helyettük.
  • lehet jó sokat és jó nagyokat építeni - ha kell, akár hatalmi szóval elfoglalni a kiszemelt területeket, (meghívásos vagy épp nemzetbiztonsági okra hivatkozva titkosított) közbeszerzéssel felhúzni a cirka két hétig használt épületeket. Hogy később, ha mindenki hazament, mi lesz velük? Bánja kánya, utánunk a vízözön. Aki pedig elhagyott pekingi vagy athéni olimpiai létesítményeket akar nézegetni, az megteheti például itt meg itt.

Athén

  • lehet áldozni infrastruktúrára - az biztos, hogy amíg egy lerobbant busz vagy egy random csőtörés be tudja dugítani a fél fővárost, bizony át kell gondolni, hova is lehetne építeni az új sportlétesítményeket úgy, hogy azok könnyen megközelíthetőek legyenek. Aki járt már a Papp László Sportaréna - SYMA Csarnok - Puskás Ferenc Stadion környékén az tudja, bizony egy kisebb rendezvény is azt eredményezi, hogy minden lehetséges szabályos és szabálytalan helyen autók parkolnak, szinte lehetetlenné téve a környéken a közlekedést és akkor még nem beszéltünk a tömegközlekedéssel érkező gyalogosok jelentette káoszról.
  • végre korszerűsítve lesznek olyan kiszolgáló egységek, mint a rendőrség, mentők, tűzoltóság, kórházak - botorság lenne arra számítani, hogy minden a lehető legnagyobb rendben megy majd, nem lesz tumultus, rosszullét a nyári rekkenő hőségben vagy személyi sérülés egy hirtelen jött vihar miatt. Ezeken a területeken nemcsak a tárgyi feltételek területén kell jelentős beruházásokat eszközölni, hanem a személyi állományt is - ideiglenesen - jelentősen meg kell növelni.
  • hatalmas bevétel lesz a turizmusból - London is biztos ebben reménykedett, ám csalatkozott, mivel egyrészről a szokásos turisták inkább nyugodtabb városok felé vették az irányt, másrészről akik a játékokra ellátogattak, sokkal kevésbé voltak fizetőképesek, mint az átlagturisták:

"A nettó közvetlen költség nagyjából megfelel a játékok 10 milliárd font körüli költségvetésének. Ebből valamennyit visszahoznak a jegyértékesítés bevételei, de úgy tűnik, hogy e tételnél nagyobb veszteséget okozott azon turisták távolmaradása, akik éppen az olimpia miatt nem jöttek Londonba az idei nyáron. Ezt valószínűleg tetézte az a termelési veszteség, amelyet a munkahelyükön az olimpiai rendezvények miatt meg nem jelenő alkalmazottak, illetve az olimpia elől szabadságra távozók kiesése okozott.

A CEBR londoni elemzői által ennek alapján elvégzett hozzávetőleges becslés szerint a brit hazai össztermékben (GDP) mindez nettó egymilliárd font veszteséget okozhatott, vagyis ez és a játékok rendezésének közvetlen nettó költsége együtt 11 milliárd font körüli teljes költségterhet jelenthet." (hvg.hu)

Tehát Londonnak kb. 11 milliárd fontba került a buli, azaz kb. 4.158 milliárd forintba. Vajon mi mennyiből ússzuk majd meg, és miből teremtjük elő? Ha az adófizetők pénzéből, akkor épp ideje elkezdeni takarékoskodni a majdani számlák zsebből kifizetéséhez - és talán illene megkérdezni az érintetteket is, akarnak-e ennyit áldozni ilyen célra. Ha pedig a tisztelt döntéshozók hitelre fanyalodnak, akkor még unokáink is fizetni fogják a törlesztést, akár akarják, akár nem.

Vannak természetesen még rosszabb tapasztalatok is - Montreal például az 1976-os olimpia után csődbe ment, az athéni csúcsköltekezés pedig valószínűleg tevékenyen hozzájárult a görög gazdasági válsághoz. Peking 41 milliárd dollárt költött a játékokra összesen, ez az összeg fele hazánk éves költségvetésének - de még ők sem tudják kihasználni az új létesítményeket (fotók itt.)

Beach Volleyball!  Wow...

23

Peking, egykor és most

Tehát az igazi nagy kérdés: tényleg szüksége van hazánknak egy ilyen rendezvényre? Tényleg kellenek majd hosszú távon is a muszájból felhúzott, magyarkodó-rongyrázó, matyómintákkal meghintett, horribilis összegbe kerülő, a későbbiekben gazdaságosan soha ki nem használt létesítmények? Vagy teljesen mindegy, a cél, hogy lehessen parádézni meg jó sokat költeni?

 

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

 

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr435843071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2014.03.04. 18:15:16

2028-ban hol lesztek már ballibsik.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.03.04. 18:17:18

@maxell az okoskodó birka: A 42-es párizsi + a 2001 sanghaji olimpiát most vettem csak észre :)

2014.03.04. 18:17:58

@♔bаtyu♔: Megjöttél Geeejza, anyádat ejtenéd teherbe, szerncsétlen ruszki csicska... Most kit akarsz szopni?

JohnHenry 2014.03.04. 18:18:52

@Zoltan777: a másik oldaltól nem emlékszem budapesti olimpiai álmodozásra. ezen kívül amikor még némileg a realitás talaján mozogtak fideszék olimpia-ügyben, akkor még bécs-budapest rendezés lett volna. bécs meg is tudná rendezni, na de mi? kéne hozzá még minimum 4-5 híd a dunára, utak, szállodák, olimpiai stadion (a népstadion az egyetlen ilyenünk)... lehet persze még nagyobb nyomorba dönteni az embereket, végülis mit számít, ugye?

2014.03.04. 18:19:11

@MolnarErik: "szegény Maxwell"

Egy troll soha nem szegény, legfeljebb hazaáruló.

JohnHenry 2014.03.04. 18:20:54

makszel birkát meg tahótlanítani kell minden blogon, ahol csak lehet, egyszerűen nem érdemes az ostobaságaira idegsejteket pazarolni.

bölcsbagoly 2014.03.04. 18:26:39

na a ballibák már megint kicsik akarnak lenni/maradni! nem kell nekik világ kiállítás, de kell 4-es metró, völgyhid, löszalagút, simon-takarék Bécsben (biztos cukrászdára szánták), stb.

yatumux 2014.03.04. 18:26:56

Hazugsággal kezdődik.

Athén lakossága nem egészen 700.000

Ami 1/3 budapestének

Talán tényleg a munkanélküliség a hibás...
Pld hogy a cikk írója dolgozhata, de itt osztja a butaságot.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.03.04. 18:27:47

@JohnHenry: Én már lelőttem. "Tőle nem akarok több kommentet olvasni" Lődd le Te is.

victor vacendak 2014.03.04. 18:29:08

@maxell az okoskodó birka: 42-es helyett 24-est akartál írni, nem? Végülis ugyanaz a két szám...
A 2001 Shanghai is majdnem jó volt, igaz, hogy Peking és 2008 - egy kis segítség, ha blöffölsz, akkor mondj páros számot, mert páratlanban még nem volt olimpia.
Ami meg Párizst illeti, akkori értékben 4,5 millió frankos bukta volt az olimpia, ami ma 2,6 milliárd frankot tenne ki. Alig a fele jött vissza a beleinvesztált pénznek.

2014.03.04. 18:29:30

Emberek! Ebben az országban soha nem lesz olimpia, meg is mondom hogy miért, és inkább most fájjon, mint később...
Globális szinten Magyarország senkinek nem jelent semmit, sem történelmi, sem gazdasági, sem politikai, és főleg nem kulturális szinten... Infrastruktúrája, már amennyit a szockók csináltak, nem elegendő még a helyieknek sem, a földgömbön nem látható. Ennyi erővel Monaco sokkal több sikerrel pályázhatna.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.03.04. 18:29:31

@bölcsbagoly: Mégis hogy gondolod? Aki a Fidesz mutyikat, rablásokat is megveti az csak ballib lehet?

victor vacendak 2014.03.04. 18:30:52

@Orbán Mutyin: "Infrastruktúrája, már amennyit a szockók csináltak,"

A szockók valamivel többet csináltak, mint a zsebnáckók...

2014.03.04. 18:31:14

@bölcsbagoly: @yatumux: Geeejza, hajjá meg, már elküdtelek anyádba, erre még mindig itt rángatod a libsik farkát? Buzi vagy?

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.03.04. 18:31:45

@bölcsbagoly: ..mégis, hogy gondolod? Akik a Fidesz lopásait, mutyijait is megvetik, azok csak ballibek lehetnek?

lobaszopiatej 2014.03.04. 18:31:56

Athén + a görög csőd (és a szintén azt megelőző hasonló eladósodottság) után már nem félek hogy minket is megszavaznának.

Szerencsére.

Ugyanis csakis a nagy pénzügyi tartalékokkal rendelkező országok engedhetik meg maguknak ezt a presztizs beruházást.

bölcsbagoly 2014.03.04. 18:34:51

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: nem, hanem egy elfogult hülye!Aki képtelen meglátni a képzelt fáktól az erdőt!

bölcsbagoly 2014.03.04. 18:36:00

@Orbán Mutyin: tévedésben vagy hülyegyerek.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.03.04. 18:38:05

@bölcsbagoly: Hát, lehet, hogy én akkor egy elfogult hülye vagyok, de egyformán utálom az összes tolvaj politikust, függetlenül attól, hogy melyik párt színeiben gyakorolja a tolvajlásait.

victor vacendak 2014.03.04. 18:39:33

@yatumux: az a 700 ezer csak a régió újrarendezés óta ennyi (a belváros számít egy csomó körzetet leválasztottak). a 2011-es népszámláláskor 3,8 millióan éltek a városban, tehát az olimpiai idején érvényben lévő számlálás szerint.

Lucky Larry Silverstein 2014.03.04. 18:40:18

Ennyire nincs fogás Orbánon hogy ilyen híreket faragtok?

lobaszopiatej 2014.03.04. 18:41:00

Aztán lehet úgy is olimpiát rendezni, hogy lekaszáljuk kint a legelőt meg leszúrjuk a vasvillát hogy itt'ne!

Vagy ókori módra: csinálja mindenki meztelenül mint régen, a matyóhimzéses parasztbácsik meg pödörjék rá!

Hyla arborea 2014.03.04. 18:43:15

@♔bаtyu♔: Épp a sírodra fogok hugyozni.

nu pagagyí 2014.03.04. 18:44:12

Felesleges Olimpiát rendezni. Lepusztult stadionokat anélkül is lehet produkálni sokkal olcsóbban. Csak várni kell néhány évet és Pancho stadion képét is kitehetjük a posztban szereplő többi mellé.

bölcsbagoly 2014.03.04. 18:47:06

@lobaszopiatej: nem kötelező grandiózus olimnpiát szervezni! Lám a 20-es Úszó Vb terveinek a bemutatása is milyen kedvező fogadtatásra talált! Atlanta, Athén, Montral, Peking is abba rokkant bele, hogy az olimpiát valami reklámnak és pénzbevételi forrásnak tekintette, pedig hát ahogy Sydney, Barcelona példája is mutatja, lehet azt okosan is csinálni (úgy hogy jusson, de főleg, hogy maradjon is utána használható infrastruktura).

bölcsbagoly 2014.03.04. 18:47:58

@nu pagagyí: nektek csak bécsi cukrászdát érdemes nyitni...

2014.03.04. 18:48:29

@Lucky Larry Silverstein: "Ennyire nincs fogás Orbánon hogy ilyen híreket faragtok?"

Ezért kérdem, Geeeejza, hogy feltétlenül mindig ide kell jönnöd a liberálisok farkát tutujgatni ?

futobolond a kozeleti paranoiás · http://suzukimaffia.blog.hu/ 2014.03.04. 18:49:49

Persze hogy kell az Olimpia, ott lehet csak igazán lopni. Felcsúton lesz az Olimpiai falu.

bölcsbagoly 2014.03.04. 18:51:02

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: persze, szabad ilyennek is lenned, de ehhez miért kell azokat sértegesd,a kiknek más a véleményük? Korunkban nem lehet politikusok, pártok nélkül államot vezetni, adminisztrálni, ez tény. te meg a hasonszőrű társaid fényevők vagytok!

2014.03.04. 18:51:03

@bölcsbagoly: "tévedésben vagy hülyegyerek"

Szerintem, meg te vagy tévedésben, kiskancsó... Bukhatnál az afrikaiak farkára is, azok hosszabbak, mint a libsiké.

bölcsbagoly 2014.03.04. 18:52:44

@futobolond a kozeleti paranoiás: jó jó, de miért magadból meg Simon elvtársból (vagy Hagyóból, Hunvaldból, Gállból, Weisztből, stb. ) indulsz ki?

bölcsbagoly 2014.03.04. 18:53:43

@Orbán Mutyin: neked ez a lázálmod? a jobbikosoké jobb számodra?

2014.03.04. 18:54:54

@futobolond a kozeleti paranoiás: "Felcsúton lesz az Olimpiai falu."

Merem remélni, hogy ott legfeljebb nyilvános kivégzések lesznek, ha sikerült elkergetni az oroszbarát "kormányt"...

2014.03.04. 18:56:41

@bölcsbagoly: neked lesz lázálmod, ha elkergetik végre ezt a korrupt hazaáruló bandát

futobolond a kozeleti paranoiás · http://suzukimaffia.blog.hu/ 2014.03.04. 19:00:51

@bölcsbagoly: Hát kistáska pont belőled és a gazdáidból indultam ki.közelebbről ismerlek titeket mint ahogy gondolnád. magam is maffiatag voltam amíg fel nem fordult a gyomrom. Elég hamar.@Orbán Mutyin: Ha a kedves vezetőnkön múlik akkor az úgy lösz, tudod az ő barátja a medve aki az erdő legerősebb állata.

xGéza 2014.03.04. 19:01:25

minden nagyváros össze van nőve az elővárosokkal, nagyjából mindegy, hogy mit tekintenek a város részének, és mit elővárosnak. A hivatalos Athen valóban csak 700.000 körüli lakosú, elővárosokkal hasonló nagyságrendű lehet, mint Budapest.

Olimpiának úgy lehetne értelme, ha mindenki kicsit visszafogná magát, és nem igyekeznének egmást túlszárnyalni a rendező országok. London is sok meglévő létesítményt hasznosított, ezt kellene méginkább erősíteni, mintsem később kihasználhatatlan létesítményeket építeni. Akár egy tágabb régió létesítményeit használni, ami ilyen kis ország esetében akár a környező országokat is jelenthetné. Pl. egy Bp. központú olimpiánál a foci selejtezők egy egy csoportja lehetne a környező országok nemzeti stadionjaiban, vagy a vadvizi evezés Szlovéniában.

bölcsbagoly 2014.03.04. 19:01:29

@Orbán Mutyin: a mostani ellenzékre gondoltál? pl. a Galamus csoportra,akik hamarabb közlik Scheppele förmedvényét magyarul, min t ahogy az megjelenik Amerikában angolul? Vagy az mszp-s EP-i képviselőkre, akik elkészitették a Továris jelentést?

ursus artos 2014.03.04. 19:02:19

Mert nekünk: jár!
NOB alapítóként, az elsőn való résztvevőként és kétszer már a rendezési jogot odaítéltként, a meglehetősen jó éremstatisztikáért és talán azért is, amiért a németeknek meg kellet nyerni az 54-es vébét. A nemzeti önbecsülésért, büszkeségért.
(Fiygelem! A fenti szavak nem azonosak a nácizmussal, nacionalizmussal, fasizmussal, nagyképűséggel, moslékos röfögéssel, kisebbségi elnyomással.)

bölcsbagoly 2014.03.04. 19:03:15

@futobolond a kozeleti paranoiás: na persze, te lennél a rablóból váló pandur! csak hát az maradsz aki voltál!

futobolond a kozeleti paranoiás · http://suzukimaffia.blog.hu/ 2014.03.04. 19:07:44

@bölcsbagoly: Na ebben igazad van, az maradok aki voltam: Tisztességes ember akinek mindenféle színű Maffiától felfordul a gyomra, és ez így is marad.
Sajnálom ,hogy megismertelek, Na erídj röfögj a gazdáidnak, lökjék a moslékot egy kipipálva.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.03.04. 19:08:50

@bölcsbagoly: Szerinted a politikával és a pártokkal a tolvajlás is együtt jár? Ez így természetes?

Kandabula 2014.03.04. 19:13:40

A buli a telek! Lesz (van) egy bizonyos kör, akik bagóért felvásárolják a kiszemelt telkeket (a lista szigorúan titkos!), majd jó pénzért eladják az államnak. Mint majd OV és felesége házai a felcsúti stadion mellett, hotel részére. Ki van ez találva, bár nem új, az olasz maffia receptje. (Lásd még: autópályák nyomvonalai)

jet set 2014.03.04. 19:16:31

Mekkora esély van, hogy Bp elnyeri a rendezés jogát? 0%. Akkor meg legfeljebb a látványtervért nyúlhat le egy kis közpénzt a havercég. Nem kell minden baromságra rámozdulni.

bölcsbagoly 2014.03.04. 19:18:05

@futobolond a kozeleti paranoiás: aha, egy tisztességes ex maffia tag! szép kis etikai alapállás.

bölcsbagoly 2014.03.04. 19:18:53

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: ne magatokból induljatok ki! ez most csak proli irigykedés a részetekről, mert nem ti lophattok!

bölcsbagoly 2014.03.04. 19:19:37

@jet set: ha meg sem próbálják, akkor tényleg semennyi!

Jenyei 2014.03.04. 19:25:17

@Orbán Mutyin: eddig kibírtam, de vége: tahónak soroltam ezt a faszkalapot.

Alick 2014.03.04. 19:26:30

Szép dolog volt az eredeti olimpiai eszme, de a mai tuningolt doppingrobotok küzdelmei már távol állnak ettől az ideáltól.
Attól persze még lehet üzletet csinálni, mutyizni belőle...

2014.03.04. 19:28:04

@ursus artos: " A nemzeti önbecsülésért, büszkeségért."

Nem olvastál figyelmesen, fentebb már megírtam: ennek az országnak a jelentősége globális szinten egyenlő a nullával. Ha nem hiszed, amit mondok, próbáld meg elképzelni, hogy holnap megtörténik a földönkívüliek inváziója.

2014.03.04. 19:33:14

@bölcsbagoly: " a mostani ellenzékre gondoltál?"

Nem mindegy az, hogy ki rúgja ki alólatok a sámlit? A látványért, hogy ott lógtok a szellőben az orosz zászlóval, én is megcsomóznám a kendert.

futobolond a kozeleti paranoiás · http://suzukimaffia.blog.hu/ 2014.03.04. 19:34:45

@bölcsbagoly: Gondolom számodra teljesen ismeretlen lehet a szituáció amikor is, jó szándéktól tenni akarástól felbuzdulva csatlakozol a lakóhelyed társadalmi életéhez, aztán egyszer csak kiismered a szereplőket, és rájössz lófa@zt akarnak ezek bármit is javítani a környezetünkön, csak kizárólag a fazékhoz akarnak kerülni . Azért mert a saját tehetségük hiányában, csak is tudják azt az élet színvonalat megteremteni maguknak, mint amit elképzeltek maguknak. Kétféle ember van. Az egyik beáll a sorba lopni, a másik rájuk borítja az asztalt, és még akkor is inkább otthagyja ezt a hordát amikor felajánlanak egy önkori képviselőséget, mindössze csak a pofámat kéne befognom.
Szerinted melyiket választottam? Ezért miért nekem kéne szégyenkeznem?

bölcsbagoly 2014.03.04. 19:38:02

@futobolond a kozeleti paranoiás: mo igen, de lehet szubjektiv megitélés is, pláne ha valamelyik egyéni érdeked sérült valamiért!Az ilyen sirámoknak rendszerint ott van a gyökere.

bölcsbagoly 2014.03.04. 19:39:08

@Orbán Mutyin: szerencsére erre csak saját magadon lesz esélyed április 6 utáni elkeseredésedben! De nem hiszem hogy kár lenne az eféle férgekért.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.03.04. 19:43:45

@bölcsbagoly: Ide figyelj te faszkalap! Nem őriztünk együtt birkát, hogy így merj írni nekem. Mit képzelsz ki vagy te, hogy a másikat leprolizod. Én életemben nem loptam, s nem is fogok. Van akibe bele nevelték a tisztességet, de te nem ezek közé tartozol.
Bunkó tolvajpártoló seggfej.

doominogame · http://www.doominogame.com 2014.03.04. 19:46:23

@♔bаtyu♔: Elhangzott a varázsszó: ballibsik.
Innentől bármiféle érvelés, értelmes párbeszéd lehetősége szertefoszlott. Mert megjött az érvek érve: ballibsi.
Gratulálok. Elég egyszerű lehet az életed, ha a gondolkodásod ilyen egyszerű. Valaki vagy ballibsi, vagy imádja viktort. Az, hogy valaki lehet szimplán csak ember, az eszedbe sem jut, te ... ?

Tökönrúgott Feleségek 2014.03.04. 19:47:22

@MolnarErik: na, azért csak leesett :)) de itt van ám "batyu", aki komoly!

bölcsbagoly 2014.03.04. 19:50:45

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: látom kitört belőled a proli civilizáltság! no ezért utál benneteket mindenki, aki csak közeletekbe kerül!

bölcsbagoly 2014.03.04. 19:52:32

@doominogame: na ja, csak hát a ballibsik x-ik alkalommal tették tönkre/próbálják tönkretenni ezt az országot! miért kellene tisztelni őket? hazaárulók, kozmopoliták, internácik....ezért?

Tökönrúgott Feleségek 2014.03.04. 19:53:11

@nu pagagyí: na, pont ez jutott nekem is az eszembe. akárcsak a stadler féle akasztói stadion! 1 évig voltak az nb1-ben.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.03.04. 19:55:59

@bölcsbagoly: Nem árt ha tudod, hogy soha nem voltam sem proli, sem libsi, viszont örömmel megnézném, amikor fütyül a szél a talpad alatt. Szemét tolvaj.

doominogame · http://www.doominogame.com 2014.03.04. 19:56:09

@bölcsbagoly: Igazad van. A balibsiknek 40 év kellett ehhez, de viktor 4 év alatt véghezviszi ugyanezt. Én azért maradok ember.

bölcsbagoly 2014.03.04. 19:58:37

@doominogame: senki sem mondta hogy nem vagy az, csak hát ember sokféle van! A ballibsik is azok, de a társadalom selejtjei. Eddigi tevékenységük alapján ez teljes joggal kimondható, még ha nem is esik jól nektek.

bölcsbagoly 2014.03.04. 19:59:16

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: lehet, hogy nem voltál, de most az vagy, a bunkóbb fajtából!

ursus artos 2014.03.04. 20:00:57

@Orbán Mutyin: "Nem olvastál figyelmesen, fentebb már megírtam"
Téged nem igazán olvaslak...

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.03.04. 20:02:27

@bölcsbagoly: Nos ezt érte el a dicső Fidesz. Az embereket egymás torkának tudja ugratni. Jó katonájuk vagy, de befejeztem.

futobolond a kozeleti paranoiás · http://suzukimaffia.blog.hu/ 2014.03.04. 20:02:31

@bölcsbagoly: Nem. Az elveim sérültek, volna. Világ életemben a magam ura vagyok, voltam, leszek. Egyszerűen beleláttam valaminek a működésébe ami nem tetszett.

Tökönrúgott Feleségek 2014.03.04. 20:03:59

@doominogame: ne foglalkozz vele! "batyu" minden második szava a "ballibsi". vajon hogy kér 10 dkg parizert a boltban? :)

Tökönrúgott Feleségek 2014.03.04. 20:06:59

@bölcsbagoly: eddig jól meglapultál a
Vidékik, LencseIstvánok,WMikik, meg satöbbik mögött :))

bölcsbagoly 2014.03.04. 20:10:42

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: ideje is volt, ennyi otrombaság sok egy napra egy magadfélétől is.

bölcsbagoly 2014.03.04. 20:11:15

@Tökönrúgott Feleségek: most is tévedésben vagy, de a te dolgod...

bölcsbagoly 2014.03.04. 20:12:31

@futobolond a kozeleti paranoiás: talán exmafffiózó mivoltod előtt kellett volna belelátnod és akkor nem általánositanál!

bölcsbagoly 2014.03.04. 20:13:22

@Tökönrúgott Feleségek: pl. azt hogy máskor is....nem tetszik tudni magyarni beszélni?

Kandabula 2014.03.04. 20:18:37

Mi lenne, ha nem egymással foglalkoznátok, hanem az óriási olimpia-mutyival? Még jobb, mint a trafik, mert kevesebb embernek lehet milliárdokat csurgatni!

Tökönrúgott Feleségek 2014.03.04. 20:22:23

@bölcsbagoly: mivel neked (önnek) még soha nem válaszoltam, nem értettem az "IS" szócskát. tetszik magyar beszélni??

Gyorgy Nagy 2014.03.04. 20:26:29

Igaz hogy a felcsuti stadion avatás elött kicsi Viktor szobrát is felavatják a stadion elött?

bölcsbagoly 2014.03.04. 20:28:13

@Tökönrúgott Feleségek: remélem most már tetszik érteni? vagy most sem?

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.03.04. 20:28:34

@Tökönrúgott Feleségek: Hagyd! Csak téged is kikészít, ahogy engem is. A másik cukkolásához nagyon ért.

Neander 2014.03.04. 20:30:42

A Neander ez ellenzék döbbenetes stratégiai hibáiról:

www.youtube.com/watch?v=frUjO0tR5wM

futobolond a kozeleti paranoiás · http://suzukimaffia.blog.hu/ 2014.03.04. 20:30:47

@bölcsbagoly: Kétféle ember létezik. Az egyiknek elvei vannak, míg a másiknak csak üzleti érdekeik. Én egyik vagyok, sajnos a döntő többség pedig másik.

bölcsbagoly 2014.03.04. 20:34:46

@Kandabula: nektek az agyatokra ment ez a mutyizás....de a ti bajotok, majd kigyógyultok az új OPNI-ban!-:)

bölcsbagoly 2014.03.04. 20:35:58

@futobolond a kozeleti paranoiás: az egyik akinek üzleti érdekei? -:) Nem bűn az, nem kel szégyelni...

2014.03.04. 20:58:56

Szerintem először egy sikeres magyar űrprogram kellene Holdra szállással és akkor rendezhetünk olimpiát. Nem is értem, hogy fényes Vezérünk miért nem akar egy stadiont a Holdon. Azzal bizony rögtön megmutatná, hogy kis hazánkat komolyan kell venni.
A stadionok természetesen a kompenzálás miatt épülnek. A nagy kocsival való kompenzálás a vállalkozóknak való, a politikusok stadionnal, atomerőművel, olimpiával, stb. kompenzálnak.
Aki meg komolyan gondolja az olimpiát, az komplett hülye, de legalábbis kezdjen el adakozni, mert én egy fillért nem fogok beleadni és még turistaként se fogok hazalátogatni akkor, mert tutira lelépek, ha komollyá válik.

mikka 2014.03.04. 21:01:04

én nem vagyok fidesz de én is akarok olimpiát.

Ti miért akartok olyan nagyon szivárványos, multikulti társadalmat???

mikka 2014.03.04. 21:01:48

@roli101: nem proli101 véletlenül?

rH 2014.03.04. 21:02:23

nephulyiteshez TOKELETES. ismeros vallakozok zsebeit teletomni TOKELETES.

es ha nem is jon ossze, palyazat elokesziteses/lenyomolitasos penzlenyulashoz TOKELETES.

amugy persze nem jo SEMMIRE. nem mintha ez barkit is erdekelne...

lobaszopiatej 2014.03.04. 21:08:44

@bölcsbagoly: "@lobaszopiatej: nem kötelező grandiózus olimnpiát szervezni!"

Lehet, csak nem a völgyhidak és síksági alagutak, valamint a kocsma melletti stadionok országában.

Amocsok 2014.03.04. 21:12:02

Az olimpiával semmi gond, viszont itt van egy nagyon fontos kérdés. Ki fogja megverni a Pussy Riot-ot?

Amocsok 2014.03.04. 21:22:03

@maxell az okoskodó birka: "Párizs sem állt jobban az 1942-es olimpia előtt, mégis hibátlanul lebonyolították,..."
Azért azt nem ártana figyelembe venni, hogy a vörös salak ára azóta jócskán megemelkedett, és a magyar könnyűipar megroppanása óta a célszalag sem fillérekbe kerül már.

efi 2014.03.04. 21:22:18

24-ben európai helyszín lesz, így 28-ban bátran neki lehet futni az esélytelenek nyugalmával. Ennek mi értelme?

ob.szerver 2014.03.04. 21:27:34

@maxell az okoskodó birka:

"Van is egy megvalósíthatósági tanulmány, amit még a holland pénzügyminiszter felkérésére írtam (olaszul)"

És gondolom neked is kifizettek 300 milliót a 400 oldalas fizibilitisztadiért mint 2001-ben Tomi miniszter a Prájszvóterhauznak?

Fene a mocskos pofádat.

Balance Of Power 2014.03.04. 21:31:09

@MolnarErik: Zseni a srác, a többi hozzászólása is, igazán felfedhetné magát - csak nem Modor Tibi az vajon? Szívesen olvasnék wmiki és Stefánia kisasszony paródiákat is

bgp 2014.03.04. 22:22:28

Mert úgy ítélték meg, ezzel lehet szavazatot szerezni.

fehérfarkas 2014.03.04. 23:54:17

@yatumux: "Athén lakossága nem egészen 700.000
Ami 1/3 budapestének"

Athén metropolisz övezete 3,7 millió lakosságú.
A 700.000 főben nincs benne Pireusz (Piraeus) sem, ami önmagában félmilliós, és az Athén metropoliszövezetének szerves része (teljesen egybe van nőve magával Athénnal).

De az Olimpiához visszatérva, az sokkal inkább szól a pénzről és az országimázsról mint a sportról. Ja, az országimázs is a pénzről szól. Főleg a pekingi Olimpia után. Aztán egy gagyi nyitó és záró műsorral, meg formatervezésben és technológiában középszerű stadionokkal meg szállodákkal csak lejáratnánk magunkat. Anélkül csak arról szólna: "bocsi fiuk, de mi csak ennyit tudunk" vagy "bocsi fiuk, de nekünk csak ennyire tellett".
Azért ezt a persztízsveszteséget, önlejárasát, és önleégetést inkább elkerülném. Magyarország jelenleg nem alkalmas Olimpiára.
Viszont alkalmasak vagyunk rengeteg más nemzetközi sportrendezvény megszervezésére. Inkább a meglevő kapacitásunkat kellene kihasználnunk.
Csak mert jelenleg a meglevőt nem használjuk ki és nem becsüljük meg, mert helyette egy (hatalommániás agybeteg vezér) irrális vízió(já)ról álmodozunk.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.03.17. 00:42:27

Olimpiát?

Egy szintben levő aknafedelet nem tudunk az útba építeni............
süti beállítások módosítása