véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngMiközben a Vidékfejlesztési Minisztérium folyamatosan propagálja, céljuk a helyi termelők támogatása a gyermekek közétkeztetésében, úgy tűnik, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) nem igazán érdekelt abban, hogy az iskolagyümölcs program keretében ugyanez a szemlélet megvalósuljon. 

Mert mit is hangoztat a vidékfejlesztési adminisztráció?

"Az egészséges közétkeztetés témája összhangban van a Vidékfejlesztési Minisztérium által kidolgozott és a kormány által is elfogadott Nemzeti Vidékstratégiával is, mely a közétkeztetés minőségének javítását is célozza, s járulékos célja a helyi termékekre, helyi termelőkre építve az élelmiszer-alapanyagtermelést folytatók megélhetésének biztosítása. Ezt a célt támogatandó a közelmúltban már történt előrelépés a jogszabályi környezetben. A közbeszerzési törvény, valamint a kistermelői rendelet módosítása lehetővé tette, hogy a helyi termékek a közétkeztetésbe is bekerülhessenek." (V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Vidékfejlesztési Minisztérium, 2012)

Az iskolák életében azonban január elsejétől új időszámítás kezdődött - immáron az állam diktálja a feltételeket a KLIK-en keresztül. És ha azt hisszük, hogy az oktatás-politikusok meghagyták a 2009-ben indult és a tapasztalatok szerint jól működő iskolagyümölcs-programot, nagyobbat nem is tévedhetnék.

"A 2010/2011. tanévben 33 beszállító csatlakozott az iskolagyümölcs‐programhoz. A beszállítók ‐ melyek székhelyét mutatja a 20. Ábra ‐ többsége termelői csoport, termelői szervezet illetve ezek társulásai voltak. Látható, hogy székhely szerint az ország területét lefedi a beszállítók köre. Jól megfigyelhető az is, hogy a beszállítók harmada  a  hagyományosan  gyümölcstermelő  vidékről,  Szabolcs‐Szatmár‐Bereg megyéből csatlakozott a programhoz. Valójában a gyümölcs szállítása nem csak a szervezetek székhelyéről, hanem közvetlenül a tagjaiktól is történt, lerövidítve az iskola  és  a  beszállító  közti  távolságot,  erről  azonban  részletesebb  információval nem rendelkezünk."

iskolagyümölcs programban részt vevő cégek 2011-12.jpgforrás: A MAGYARORSZÁGI ISKOLAGYÜMÖLCS­PROGRAM ÉRTÉKELÉSE, 2010/2011. TANÉV

A program eredetileg az intézményekre bízta, hogy kikkel szerződnek a gyümölcsök beszállítására - és légyegében csak két feltétel volt:

  • a szállító ne kereskedő legyen, hanem termelő (vagy termelői csoport, termelői szervezet)
  • csak az jelentkezhetett, aki a program keretében szállítható termékek közül legalább egy termék termesztésére területalapú támogatást kapott.

Idén januártól azonban új szelek fújnak, és pont a Vidékfejlesztési Minisztérium rendeletének módosítása tette lehetővé, hogy gyökeresen változzon az eddigi gyakorlat. A termelőknek immáron a KlIK-kel kell szerződniük kötni - és a 4 milliárdos biznisz nem is marad érintetlenül. 

gyümölcs kicsi.jpgA KLIK nem kötötte újra a szerződéseket az eddigi beszállítókkal (2010/11-es tanévben például 33 cég volt ilyen), hanem a kisiskolások heti gyümölcsbetevőjére olyan közbeszerzést írt ki, amelynek feltételeit a kistermelők (azaz a piacot ismerők) szerint csak egyetlen cég tudja majd teljesíteni. Ha tehát a közbeszerzés eljárás a jelenlegi formájában érvényesen zárul, úgy az eddigi több, mint 30 cég helyett csak egyetlen egy fogja uralni a 4 milliárdos piacot, garantált monopolhelyzetben 3 évig. 

A KLIK biztos, ami biztos, új feltételek is szabott, hogy tuti megbízható beszállítóra találjon:

"– A részvételre jelentkezőnek a hirdetmény feladását megelőző 3 évben teljesíteni kellett összesen legalább 350 millió forint értékű zöldség-gyümölcs szállítására vonatkozó szerződést, valamint egy legalább 22 millió forint értékű zöldség- gyümölcs promócióra vonatkozó szerződést

– A részvételre jelentkező mérleg szerinti eredménye a hirdetmény feladását megelőző 3 lezárt üzleti év egyikében sem lehetett negatív, bármely számláján az elmúlt két éven belül 1 napnál hosszabb sorban állás nem fordulhatott elő, és a számlavezető pénzügyi intézményeinél az elmúlt két évben sem lehet lejárt hiteltartozása. " (fn.hir24.hu)

Vajon van olyan kistermelő, a Vidékfejlesztési Minisztérium által oly támogatottnak ítélt eddigi gyümölcs-beszállító, aki ekkora bevételt tud felmutatni? Azért ne csüggedjünk, a kiírásra egész biztosan fog jelentkezni legalább egy cég - bármennyire és szigorúak a feltételek és bármennyire rövid is a határidő (a részvételi felhívás június 4-én jelent meg az uniós értesítőbena magyar Közbeszerzési Értesítőben pedig június 10-én, a jelentkezési határidő viszont június 13-án lejár, a tisztelt érdekelteket kapkodjanak, ahogy csak bírnak). Ráadásul a pálya lejtése is biztosított, "az újonnan alakult cégeknek a fenti feltételeknek nem kell megfelelni, esetükben csak egy feltétel van a gazdasági adatokat illetően: az, hogy árbevételük kevesebb legyen, mint 1,5 milliárd forint." (fn.hir24.hu)

A kiírás érdekessége, hogy a bírálati szempontok között van jó pár, amely teljesen szubjektív kategória - mégha lenne is egyébként alkalmas, jó árat kínáló jelentkező, bármelyik egyéb kritériumon elvérezhet:

"Az alkalmasnak talált pályázóknak június 18-ig küldenek ajánlattételi felhívást. Az ajánlatok közül az összességében legelőnyösebbet választják majd ki.

Az összességében legelőnyösebb ajánlatot kiválasztása
Szempont Súlyszám (szorzószám)
Ajánlati ár 60
Munkanélküli vagy tartósan munkanélküli személyek foglalkoztatásának a megajánlott mértéke, a szerződés teljes időtartama alatt 5
Több részajánlati körre történő ajánlattétel 30
Organizációs terv a szállítások szervezéséről és lebonyolításáról 10
Szakmai terv a kísérő intézkedések kiválasztásáról és lebonyolításáról 10
Együttműködés zöldség és/vagy gyümölcs szakmaközi szervezettel 10
Forrás: TED

forrás: napi.hu)

A fentiek alapján látszik, a legmagasabb árat benyújtó cég is minden további nélkül nyerhet, főleg,

  • ha jó nagy cég (hol is van a kistermelők támogatása?),
  • tuti jól organizál (legalábbis papíron),
  • van csili-vili szakmai terve és
  • még kiválóan együtt is működik a zöldség és/vagy gyümölcs szakmaközi szervezettel, bármit is jelentsen ez.

Ráadásul nem kell jónak lenni sem a dokumentációnak, hiszen a tetszés szubjektív - mitől lesz 10 pontos egy organizációs terv és mitől ér csak kettőt? És mitől lesz jó a szakmaközi együttműködés, ráadásul előre beígérve?  Azt ne is boncolgassuk, hogy minél tőkeerősebb valaki, annál nagyobb az esélye, hogy nyer. 

Aki kíváncsi még további kiírásrészletekre: Érik a milliárdos gyümölcsbotrány Magyarországon?

Nem csoda, hogy sokaknak a trafikmutyi jut eszébe, és már megint a sógor-koma-jóbarát kapcsolatok gyümölcsöző szárba szökkenésére asszociál. Sőt, egyes sajtóhírek szerint már az is tudott, kire van személy szerint rászabva a kiírás: 

"A kiskőrösi székhelyű Magyar Iskolagyümölcs Kft-t 2013. május 8-án jegyezte be a cégbíróság, főtevékenysége a zöldség-gyümölcs nagykereskedelem, tagja a tabdi Interfruct TÉSZ Kft. és a pusztaottlakai Paprikakert TÉSZ Kft. - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A Paprikakert TÉSZ Kft.-ben a 2011-es vagyonnyilatkozata alapján Simonka György, Pusztalottlaka fideszes polgármestere rendelkezett érdekeltséggel - írta korábban a hvg.hu. A Céginfo.hu adatai szerint a cégben jelenleg is tag Simonka György és Simonka Györgyné." (napi.hu)

Veres János szocialista képviselő a közbeszerzési eljárás felfüggesztését kezdeményezte a Közbeszerzési Hatóságnál. Veres szerint a leginkább gyanús az áprilisban létrejött a kiskőrösi székhelyű Magyar Iskolagyümölcs Kft. és véleménye szerint feltételezhető, hogy a cég vezetői már a hirdetmény közzététele előtt rendelkeztek azzal az információval, hogy közbeszerzést írnak ki a gyümölcsszállításra - "az újabb mutyi" pedig csaknem száz hazai termelői szerveződést sújtana.

Külön érdekesség,

  • ha egyetlen monopol-nyertes lesz az egész országot lefedő beszállítási joggal és kötelezettséggel, vajon honnan lesz annyi gyümölcse-zöldsége, hogy zökkenőmentesen ellássa az összes érintett iskolát-gyermeket, ráadásul nem szeméttel, hanem kiváló magyar mezőgazdasági termékkel?  Olyannal, ami nem állt hetekig hűtőházban, nem poshadt-punnyadt meg ládákban-zsákokban és még úgy is néz ki, hogy a kisdiákoknak legyen kedve beleharapni?
  • vajon hogyan fogják értékelni a kormány jobbanteljesítését az eddigi beszállítók, ha érkezik a telefonhívás, az újdönsült nyertes átveszi az árujukat és a valójában közvetítő kereskedő szerepét eljátszó cégnek alvállalkozóként beszállíthatnak? Vajon mennyivel felemelőbb érzés, mint egy multinak eladni az árujukat?
  • a monopolizálás mennyi eladatlan kistermelői árut generál és hány munkahelyet sodor veszélybe, plusz a Vidékfejlesztési Minisztérium szerint mindez hogyan illeszthető bele a Nemzeti Vidékstratégia keretébe?

 

Visszakanyarodva a menza-programhoz, amely 2014. január elsejétől szintén nagy változás előtt áll:

"Fazekas Sándor kijelentette, hogy a helyi és bioélelmiszerek arányát 30 százalékra kívánják emelni az iskolai menzákon. A tárcavezető hozzátette: a helyi termékek versenyképesek a kereskedelmi láncok raktáraiban található élelmiszerekkel, csupán némi szervezésre van szükség a beszerzésükhöz. Megjegyezte azt is: a gyermekétkeztetés üzletnek sem rossz." (utajovobe.eu)

Vajon januártól az új reform-menza is központosítva-monopolizálva lesz majd az iskolagyümölcs-programhoz hasonlóan?

 

A legnagyobb kérdés azonban az, hogy a KLIK közbeszerzési eljárása által előre vetített jövő miért jobb a gyerekeknek illetve az adófizetőknek, akik mindezt finanszírozzák.

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr835356064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSENDES 2013.06.12. 15:50:33

Úgy látom, senkinek nem ütötte át a szintet a történet, a tűrésszint emelkedését jelzi-e, vagy más dolgok takarják el. Mindenesetre majd megoldja a maradék problémát a "visszaélésszerű adatigénylésről szóló törvény" legújabb változata.

Egyre több helyen feszegetik ezt a gyümölcsös témát, de ne elég átütő sikerrel,hiszen nemzetünk (Oppá! Nemzetünk) Nagyja az árvízvédelmi nem gáton, hanem töltésen teljesít még jobban, mint Magyarország.

Argus 2013.06.12. 18:32:02

Feltalálták a Zöldért-et.

legeslegujabbkor 2013.06.12. 19:30:37

"Forrásaink arról is beszámoltak, hogy már esetükben is elindult a trafikmutyinál tapasztalt folyamat: tudnak olyan termelőszövetkezetről, amit már felhívtak, hogy ne aggódjanak, 10 százalékért tovább szállíthatják a gyümölcsöt az iskolásoknak."

A biztos nyertes milyen kegyes ezzel a 10%-kal. Kérhetne 20-at is. Mert megteheti.
süti beállítások módosítása