morgás joga 6.jpgA kormányzat új kihívások elé néz a felsőoktatás területén - a Fidesz-KDNP által erőltetett elitizmus kénytelen lesz megvívni csatáját az EU-IMF duójával. És mi a tét? Az EU-IMF a 10-15 milliárd eurós hitelkeret-megállapodás megkötése érdekében szép hosszú étlapot állított össze a tárgyalásokhoz, melyen szerepel a felsőoktatás kérdése is:

"EB szerint a kormánynak tervet kellene elkészítenie, melyben körvonalazza, hogy milyen intézkedések szükségesek annak érdekében, hogy a felsőoktatási törvény, valamint a keretszámok megváltoztatásával összefüggésben a felvételizők és az egyetemet, főiskolát befejezők száma ne csökkenjen." (hvg.hu)

Az, hogy a felvételizők száma ne csökkenjen, legalábbis ebben az évben már veszett fejszének tűnik - a keretszámok és a röghöz kötés intézményével a jelentkezők száma drasztikusan csökkent (részletesen lásd: Álomháború). És történjék bármi, a kormány nem retten vissza attól, hogy drasztikus lépésekkel elvegye a kedvét a tanulástól a fiataloknak. Mert hiába Alkotmánybíróság, hiába elrettentő elvándorlási adatok, a kormány folyamatosan úgy viselkedik, mint Eötvös Gábor a híres cirkuszi produkciójában: "Van mááásik!" Ha valamelyik ötlete  alaptörvénnyel ellentétes, az csak technikai kérdés lehet, még meg sem száradt a festék az alkotmánybírósági határozaton, már ott is az új törvénymódosítási javaslat, az eredeti rendelettel azonos szöveggel, még egy papír a törvénygyári futószalagon. Még az sem számít, hogy visszamenőleges a törvényi szintű jogalkotás - hiszen mindenki ismerheti régről a szöveget, tartalmilag megfelel az AB által megsemmisített kormányrendeletnek. Ha az egyik ötlet nem jó, van másik, a kormány mindig felkészült. A javaslatot benyújtó Pokorni Zoltán szerint minden rendben, mivel a 2012/2013-as tanévre jelentkezők a hallgatói szerződés feltételeit idén januárban, a jelentkezési határidőt megelőzően megismerhették.

De vajon tényleg minden rendben van? Az EB szerint nem, és a problémát beviszik az IMF-tárgyalásokra is. Mert a jelenlegi rendszer csak a kontraszelekciót támogatja, az agyelszívást meg az elvándorlást, azt viszont nem, hogy az emberi erőforrás összértéke nemzetgazdasági szinten emelkedjen, de még azt sem, hogy legalább állandó maradjon. A kormányzat szerint az emberi erőforrás értéke a nemzetgazdaság szempontjából érdektelen, aki tanul, az más pénzéből önmagának tanul. A "korrekt, fair rendszer" miniszterelnökünk szerint korrekt, sokak szerint viszont nem, sőt.

Oké, lehet mondani, más országokban is van tandíj, aki tanul, fizessen. Igen, van, de a rendszer kiszámítható: nem januárban szólnak, februárban úgy jelentkezzél, hogy szeptembertől az éves tandíj akár a garantált bérminimum éves összegének megfelelő forint  is lehet. Vagy annál több is, a választott szaktól függően. Nincs felkészülési idő, takarékoskodási időszak, semmi - a kormány "nincs pénz", illetve "versenyképes felsőoktatás" hivatkozással olyan válaszút elé állította a diákokat és szüleiket, amely elé ők maguk sohasem kerültek, saját bőrükön nem érezték soha azt, milyen lemondani a tanulásról  csak azért, mert nincs rá pénz. Érettségizőknek díszkiadásos Alaptörvényre viszont igen, darabját 10 ezerért, csak hogy érezzék az állam és az oktatási tárca gondoskodását.

Mi a kormány szándéka? Láthatóan inkább stadionok, Kossuth tér meg egyéb szimbolikus beruházások, mint felsőoktatás, inkább végrehajtási rendeletek Pató Pálként elmismásolása, mint a felsőoktatás finanszírozása és emberi erőforrásba biztosan megtérülő befektetés. A látványberuházások hosszabb távon is csak vinni fogják az adófizetők pénzét a költségvetésből ellentétben az emberi erőforrásba invesztálással - aki magasabb iskolai végzettségű, az a statisztikai adatok alapján többet keres, több adót fizet és többet is fogyaszt, ráadásul egészségesebb valamint kevesebb eséllyel és rövidebb ideig munkanélküli, így az adófizetők emberi erőforrásba befektetése mindenképpen megtérül. Arról nem is beszélve, hogy a diákhitel II. garantált költségvetési támogatása nem olcsó mulatság, egyes szakértők (és kormányzati számítások) szerint kifejezetten gazdaságtalan:

„a kamattámogatás teljes, egy adott ügyfélnek kifizetett összege a hallgató által felvett hitelösszeg akár felét, vagy ennél nagyobb részét is elérheti a teljes törlesztési pálya alatt”. (Tehát egy 8 milliós hitel esetén akár 4 milliót.) fn.hir24.hu

A kormány azonban a "más, fontosabb dolgokra kell a pénz", "fizetsz vagy röghöz kötlek úgy, hogy cserébe magyarországi állást sem kínálok, maximum képzettséget nem igénylő közmunkát garantálok", illetve a "diákhitel  kamata terhelje a későbbi költségvetéseket, fájjon majd az akkori kormány feje" politikát képviseli, a jelen tendenciáit és a jövő számait tekintve viszont homokba dugja a fejét és tudni sem kíván róla. A mai felsőoktatási látszat-takarékosság a holnap fejlődésének a gátja, majdani súlyos költségvetési lyuk okozója.

Vajon miért van az, hogy más témákban oly pazarlónak bizonyuló költségvetés hirtelen gondos apaként kíván eljárni?

" ... az államtól elvárható, hogy befektetései ellenében gondoskodjék azok megtérüléséről is, a hallgatói szerződés pedig azt segíti elő, hogy azok a fiatalok, akik bármely szakterületen állami támogatással szereznek diplomát, meghatározott ideig Magyarország, a magyar társadalom javára fordítsák a tudásukat. Ellenkező esetben azonban vissza kell fizetniük a közösségnek taníttatásuk árát"  (Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkársága)

Vajon miért nem hisszük el, hogy hirtelen oly gondos lett az állam, és vigyáz, minden adóforintunk úgy legyen elköltve, hogy az tuti megtérüljön?

És ha már a megtérülésnél tartunk, a diákhitel II. felvevőit mikor kötik majd röghöz, hogy a költségvetés az őmiattuk kifizetett kamatokat rájuk tudja terhelni, ha netalán itthon nem találnak munkát és külföldre mennek dolgozni? 

És vajon miért olyan fontos az EU-IMF duónak, hogy hazánk folyamatosan áldozzon a felsőoktatásra és ne csökkenjen a diplomások száma, azaz az emberi erőforrás összértéke? Lehet összeesküvés-elméleteket gyártani ...

Előzmények:

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr144626927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása