morgás joga 6.jpgTanácsadók országa lettünk. Bárki, bármilyen témában képes tanácsot adni, csak jó kormányzati (önkormányzati) kapcsolatok kellenek. Még a színvonal sem követelmény, a tanácsok lehetnek szóbeliek (ez a tuti buli), az írásbeliségnek sem alapkövetelménye egyetlen eredeti gondolat sem. A lényeg a számlakiállítás és fizetés. Más kérdés, mikor járunk jobban, mi, kicsik - ha a szakértők simán zsebreteszik a pénzt valódi ellenszolgáltatás nélkül, vagy ötleteiket a megrendelők magukévá teszik és kipróbálják rajtunk. 

És ha azt gondolnánk, legalább a nagyok nem keverik magukat homályos üzletek gyanújába, hát nagyot tévedünk - a Századvég például ez év januárjától 3 milliárdért ad tanácsot a kormányzatnak a gazdaságfejlesztéstől a kultúrpolitikáig, céljuk pedig az, hogy a "Századvég a magyar tudásexportnak egyik bajnokává váljon a következő években" (Szalay-Bobroviczky alelnök).

Egyelőre úgy néz ki, a tudásexport unorthodox szakmai anyagának kifejlesztésére a kísérleti nyulak mi  vagyunk, magyar választópolgárok és ráadásul még jelentős összegeket is fizetünk érte. Akár akarjuk, akár nem. És az sem vigasztal bennünket, hogy a Századvég szerint azok a kormányintézkedések, amelyek hátterét a cégük dolgozza ki, nemsokára szellemi exporttermékek lesznek, mivel más országok számára is követendő példák lesznek a magyar megoldások. Még az arab országoknak is. Tehát, ha jól értelmezzük Szalay-Bobroviszky alelnök optimizmusát,

  • egyrészről mi, magyar adófizetők kifizetjük, hogy rajtunk kísérleteznek ki fantasztikusabbnál fantasztikusabb ötleteket és ennek következtében nemcsak az intézkedés ára terhel minket például új esetleg régi, de megemelt adó formájában, vagy épp szenvedjük a hektikus forintárfolyamot, hanem a Századvég mindezért a számláját is benyújtja,
  • és ezek után ötleteiket másodjára is eladják, csak külföldnek, újra jelentős összegért, csak most épp más országok adófizetői állják az unothodox know-how számláját.

De nemcsak a kormányzat érzi úgy, tanácsok és tanácsadók nélkül nem élet az élet - a főváros közműcégeit összefogó Budapesti Városüzemeltetési Központ például 230 milliót költ az idén csak szakértőkre.  És mire megy el mindez egy 39 fős intézménynél? A nol.hu információi szerint

  • általános és jogi tanácsadás 18 millióért a vezérigazgató számára,
  • közszolgáltatási szerződések felülvizsgálata 2,4 millióért,
  • a Rác fürdő ügye 18 millió,
  • a vízművek részvényeihez kapcsolódó tanácsadás 18 millió,
  • jövedelemfelmérés 1 millió,
  • marketingtanácsadás 4 millió,
  • arculattervezés 4 millió,
  • adótanácsadás 8 millió.

És miért is jött létre ez a cég? Hogy takarékoskodjon a főváros. A szervezet egyre nagyobb, költségei folyamatosan nőnek, bérre és azon felüli juttatásokra például 537 milliót fizetnek az adófizetők, akár akarnak, akár nem. Vajon tényleg szükség van egy olyan holdingra, amely költsége a tavalyi 507 millióról az idén 870 millióra nőt úgy, hogy ha beleszámítjuk az ügyfélszolgálatot és a szelektív hulladék-gazdálkodási projektet, az összeg máris 939 millióra, azaz majd egy milliárdra emelkedik? És miért van az, hogy a politikusaink takarékoskodására szolgáló tanácsok egyre többe kerülnek nekünk?

És ha még valakinek nem jutott eszébe a régi vicc a működésképtelen tanácsokról, emlékeztetőül:

Kohn elpanaszolja a rabbinak, hogy döglenek a libái.
- Mivel eteted őket? 
- Szemes kukoricával. 
- Az a baj. Etesd ezután darával!
Kohn egy hét múlva ismét panaszkodik, hogy még mindig döglenek a libái, pedig darával eteti őket.
- Mert szamár vagy! . - mondja a rabbi. - zabbal etesd őket!
Pár nap múlva Kohn megint siránkozik, hogy hiába eteti zabbal a libáit, mégis pusztulnak.
- Ostoba fajankó vagy, miért nem árpával eteted őket?!
Másnap megint megy Kohn: 
- Rabelében, hiába próbálkoztam az árpával, megdöglött az utolsó libám is!
- Most már egy libád sincs?
- Egyetlen egy se.
- Kár. Pedig még annyi jó ötletem lett volna...

Csak egy baj van, a viccbéli libák mi vagyunk ...

 

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr534564146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása