morgás joga 6.jpgElképesztőbbnél elképesztőbb ötletek között cikázik a kormány, az ország mintha egy kollektív brainstormingra fizetett volna be. A konvergencia-program leadási határidejének közeledtével egyre vadabb tervezetek látnak napvilágot, túráztatva a szakembereket, vajon mit is jelent a kiszivárogtatott anyagokban olvasott agymenés.

A sárgacsekk-adón lassan már mindenki túlteszi magát, az eredeti 1%-ot Orbán Viktor visszaszelídítte 1 ezrelékre, és egyszer talán még odáig is eljutunk, hogy elmagyarázzák mindenkinek, mire is kell majd fizetni és kinek. Egy biztos, a klasszikus Tobin-adó bevezetéséről szó sincs, a pénzt csináló pénz megadóztatása továbbra is tabu. Mindenki más, aki pénzt mozgat, csekket befizet, vételárat, vállalkozási díjat, adót, járulékot átutal, az fizet, mint a katonatiszt. 

A netadó újabb szög a "kevesebb adót fizessenek a zemberek" választási vízió koporsójában. Aki használ telefont, internetet, valószínűleg így vagy úgy alanya lesz, de a legnagyobb gond, hogy a telekom szektort úgy, ahogy van, taccsra vághatja. Soha jobb alkalom adatközpont-beruházások elüldözésére, lásd az idecsábított KBC Bank esetét, de a Telenor is átgondolhatja a héten tett bejelentését, mely szerint januárban elkészült virtuális adatközpontjában kis- és középvállalkozásoknak kínál felhő alapú szolgáltatást. Az új adó ösztönzi majd hazánk adatforgalmi elkerülését úgy, hogy jelenleg a forgalom tényleges volumenéről mégcsak korrekt becslés sem áll rendelkezésre (a cégek részéről ez féltve őrzött üzleti titok) és még csak ötlet sincs arra, hogyan lehetne technikailag kivitelezni az adófizetést úgy, hogy az ellenőrizhető is legyen.

Az már borítékolható, ahogy a sárgacsekk-adó valamint a netadó feltételeinek megteremtése is giga-beruházást igényel a szolgáltatóktól és mindkettő jelentősen ronthatja hazánk versenyképességét a működő tőke becsábításában és megtartásában. Ráadásul a netadó bevezetésével az ország elindulhat egy olyan pályán, amely visszaviszi az oly gyakran ideálmodott "boldog békeidők"-be elfeledve a mai  mindennapok vívmányait és a technikai fejlődést.

Hasonlóan jelentős versenyképesség-romlást idézhet elő (különösen a szolgáltatások és az idegenforgalom valamint a turisztika területén), ha a legmagasabb áfa-kulcsot 35%-ra emeli a kormány. Jól hangzik, hogy csak a luxustermékekre, de kérdés, kinek mi a luxus. Van, akinek már a kenyérre a párizsi is az, míg más a bioélelmiszereket tekinti annak és csak kevesen vannak, akik a luxus kapcsán rögtön a Bugatti Veyront és a Prádát asszociálják. Megoldás még, ha szembeszállunk az unióval és a kulcsok számának négyre vagy ötre emelésével megmarad a 27%-os kulcs is, de ennek bevezethetősége és hosszabb távon folyamatos érvényesíthetősége kétséges. 

Eközben a neten újabb és újabb ötletrohamok zajlanak az újságírók és szimpla adófizetők is beleadnak apait-anyait a kormány "segítésébe". Olvasható tipp

  • a biciklis rendszámtábla és a bicikliút-matrica bevezetéséről, 
  • a járdahasználati díjról (fizessenek a gyalogosok is, ha már koptatják a járdát), 
  • a szépségadóról (országgyűlési képviselőknek ingyenes szépségkártyával), 
  • a szexadóról (vajon a házsártos házastárs adómentességet eredményez?) meg 
  • a testtömegindex alapján számolt ebadóról (nagyobb kutya, nagyobb végtermék formállogika alapján)
  • teljesen felesleges elnevezni, csak adó

Ráadásul van, ami elsőre viccnek néz ki, de nem az, ilyen főpolgármesterünk ötlet a futóversenyek után területhasználati díj szedése (riposzt: a futó muskátlik és futórózsák is adózzanak!). Már csak idő kérdése, mikor kerül elő Tarlós vezetékadó-ötlete kormányzati szinten, mint innovatív és kreatív módszer új pénzek beszedésére.

A zsák feneketlen: a Bajnai-féle kormányzatnál 1 milliárddal többe kerülő apparátus (két év alatt volt bármilyen hatékony leépítés, racionalizálás?) egyre inkább használhatatlannak tűnik a gödörből való kijutásra, sőt. Mintha csak ásnák tovább alattunk a lyukat. Hatalmas pénzeket költünk például személyes titkosszolgálatra és mindenféle egyéb őrségre a parlamenttől az iskolákig úgy, hogy Orwell-i magasságokba emeljük a titkos megfigyeléseket és házkutatásokat. A közbeszerzések átláthatóságának és gazdaságosságának megcsúfolásával meglehetősen pazarló beruházáspolitikát folytat a kormány, miközben olyan státusz-beruházásokat készít elő, mint a debreceni, felcsúti és a budapesti stadionprojektekA stadionok ráadásul miniszterelnökünk személyes vágyálmának tárgyiasulásai (lásd Stadler-stadion Akasztón) - országunk jelenlegi gazdasági helyzetében össztársadalmi hasznuk elenyésző ahhoz képest, mint amennyi pénzt elvisznek a költségvetésből (nagyságrendelieg valószínűleg több, mint 100 milliárd forintot, cirka 20 ezer Ft/adófizető).  És ha ez még nem lenne elegendő, újabb és újabb költségvetési sorok gyártása zajlik a jövőbeni költségvetések terhére: manyup-lenyúlás, babakötvény-megvédés, mindenek feletti, értelmetlen államosítások, diákhitel II. konstrukció.

Az "addig nyújtózz, ameddig a takaród ér" ősi javaslatot nem tette a Fidesz magáénak, csak ha egészségügyről vagy oktatásról van szól. Egyes területeken a költségvetési előirányzatokat jogszabály hiányában a NAV nem tudja teljesíteni, ezzel fél stadionprojektnyi kárt okozva az országnak, míg más területeken olyan hivatali magatartás szükséges a bírságok kiszabásához és behajtásához, amely a legrosszabb egykori pártállami víziókat idézi fel a tisztességes állampolgárokban (lásd állandósult fokozott közúti ellenőrzés).

Eközben az uniós pénzek lehívása akadozik, a bürokratikus rendszer recseg-ropog és még az sem lehet kifogás, hogy a legvégén az állami vagy önkormányzati projektcégek a hibásak, hiszen ott is a kormánypártok emberei tartják kézben az ügyeket. Hiába tekinti Orbán Viktor úgy, hogy a támogatások valójában a mi pénzük, a jelenlegi, a kilátásba helyezett, illetve a még kilátásba sem helyezett perek és szabálytalansági eljárások költségvetési vonzata még nem ismert és valójában nem is becsülhető.

A közszolgáknak pedig csak most jött el a félsz ideje, igaz, nekik nem plusz adót kell fizetniük - a Magyar Államkincstár május 31-ig értékpapírszámlát nyit a közszféra valamennyi dolgozójának. Ez azért is kétséges, mivel becslések szerint a 642 ezer közszolgának 70%-a nemhogy megtakarítani nem képes, hanem örül, ha egyáltalán a felszínen maradva biztosítani tudja mindennapi megélhetését. Kérdés, őket milyen retorzió éri majd, ha főnökük javaslatára sem lesznek hajlandóak állampapírt vásárolni. Ráadásul az állampapír-finanszírozás legdrágább módja az állampolgároknak való értékesítés, tekintve a végső 10-11%-os kamatköltséget.

Kérdés, mit okoz nemzetgazdasági szinten a befektetők elüldözése, a külföldi érdekeltségű vállalkozások elköltözése, a belföldi kereslet (fogyasztás) drasztikus lecsökkenése, az állampolgárok anyagi lenullázása és - ha lehetőség van rá, például a közszolgáknál - megfélemlítése.

 

A legfőbb kérdés, mi a végső cél. Az már látszik, a kevesebb adó, az átláthatóbb adózás, a söralátétes bevallás, a "ne a zemberek fizessék meg" már eltűnt a populista ideológiák tengerében. Maradt a "ne legyünk gyarmat", a "nekünk senki sem parancsol" és a "kétharmad ezt akarja". A kétharmad tényleg ezt akarja??? Vagy csak így sikerül, ennyire telik ettől a kormányzattól? Esetleg minden egy jól megkonstruált terv szerint halad, csak mi érezzük káoszosnak az egészet?

Az idő majd megadja a választ, addig is összeesküvés-elméletesek, előre!

 

Csatlakozz és kövess minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr184464219

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Internetadó 2012.04.21. 14:36:47

Az internetadó első ránézésre ugyan nem tűnik olyan jelentősnek, mint a sárgacsekk-adó, azonban a mémgyártók tyúkszemére taposnak vele, így nem csoda, ha egyből megjelentek a témába vágó alkotások.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pelorata 2012.04.21. 14:34:05

Sárgacsekk adó, netadó, egyre jobb lesz itt élni, és egyre versenyképesebb az ország... :(
süti beállítások módosítása