morgás joga 6.jpgAmivel minden felsőoktatásban tanuló diák szembesül már az első vizsgaidőszakában (igen, még a sokak által oly gyakran emlegetett ruhatár-büfé szakon is) az az, hogy mire is elég három nap. Hát nem sok mindenre, tapasztalják is saját bőrükön. Balog Zoltán úgy néz, már nem emlékszik a régi szép időkre, így felvállalta, három nap alatt rendbeteszi az egész reform kérdését. Ő szerinte minden jó úton halad, csak a diákok nem értik meg - és ezt tanúsítja a mai eredménytelen tárgyalás is.

És mit szűrtek le a HÖOK meg a Haha képviselői az egynapi  újragondolás-próbálkozásból? 

Nagy Dávid (HÖOK elnök):

  • továbbra is bizonytalan a helyzet, továbbra sem ismernek konkrét számokat,
  • kitérő, mellébeszélő monológot hallhattak, aminek sok esetben köze sem volt az adott kérdéshez
  • a miniszter által eléjük terjesztett javaslat „nem átlátható, bizonytalan és semmi garancia nincs rá”
  • a keretszámokat tulajdonképpen csak átneveznék, és egy másik módszerrel valósítaná meg a kormány az eredeti elképzelését.
  • nem látnak semmi garanciát sem arra, hogy 2013-tól a kormány javaslata szerint 40 ezer diák tanulhat térítésmentesen
  • eldöntött dolgokról nincs értelme tárgyalni, ha majd látnak elmozdulást és belátást a kormány részéről, akkor folytatódhatnak az egyeztetések. 

Ugye milyen ismerősek a megállapítások?

Hallgatói Hálózat (képviselője megfigyelőként jelent volt a tárgyaláson):

  • teljes káosz van a kormányzatban
  • a megjelent diákok azzal szembesültek, hogy „Balogék nem tudtak választ adni a kérdéseikre, nem láttak konkrét tervet vagy számokat, nem volt miről beszélni”.

És vajon mit szűrhet le a miniszter a reagálásokból?

  • vannak olyan fórumok, ahol nemcsak Bólogató Jánosok ülnek - mégiscsak a Fidelitas egyetemistáit kellett volna meghívni egy pofa sörre
  • azért az a sokat szidott közoktatás mégsem lehet olyan rossz, ha a diákok tudnak olvasni a sorok között és nem lehet megvezetni őket a szokásos kormányzati maszlaggal. Bár épp ez a tény az, ami miatt (valószínűleg) vissza kell szorítani a felsőoktatásba belépők számát - a Bólogató Jánosok mégiscsak kedvesebbek
  • és nemcsak tudnak a sorok között olvasni, hanem képesek és hangosan kiáltanak: nincs is ruhája a királynak. Mert ugye az tényleg nincs, de ez a hívek soha nem mondanák ki hangosan.

A minisztérium egy nap alatt kiizzadt javaslata tényleg csak arra volt jó, hogy elhitessék magukat, csinálnak valamit. Mert az, majd a kormány szerdán 40 ezer teljesen államilag finanszírozott képzési hely meghirdetéséről dönt a következő tanévre a felsőfokú szakképzésben, illetve az alap- és osztatlan képzésekben, de úgy, hogy  a bejutáshoz szükséges pontszámokat évente szakonként és intézményenként hirdetik meg, hát az valójában teljes abszurditás. Az pedig csak szépségtapasz, hogy ha a meghirdetett bejutási pontszámokat ennél többen érik el, több diák is bekerülhet ingyenes helyre.

Már csak az a nagy kérdés, a kormánynak meg Balog Zoltánnak mond-e az valamit, hogy 'tervezés" meg "felkészülés", esetleg még megemlíthető a "felelős döntés" is. A középiskolások évekig készülnek a felvételi vizsgára - jó előre el kell dönteniük, milyen irányban szakosodnak, mely tantárgyakra fekszenek rá. Az, hogy majd a tényleges jelentkezés előtt egy hónappal megtudják, van-e reális esélyük egyáltalán bejutni arra a szakra, amire szeretnének, hát nem igazán motiválja a célorientáltságot. Nincs is annál jobb, mint 12. osztályban januárban eldönteni, katona lesz-e valaki, esetleg tanár vagy mérnök - attól függően, abban az évben épp mit álmodott meg az ország vezetése, melyik lobbi volt az erősebb és melyik intézmény vagy szak lett épp feketeseggűnek bélyegezve.

A másik oldalról pedig a kormány kénye-kedve szerint játszhat - ebben az évben itt ennyi pont kell a bejutáshoz, a másik évben meg annyi, és hogy ne érjék el túl sokan, hát nemcsak a ponthatárral lehet zsonglőrködni, hanem a felvételi feladatsorok nehézségével is. A végén pedig közlik, ők nagylelkűek voltak és ezt a kvóták is mutatják, még a pontszám sem tűnt elérhetetlennek, de hát a kedves felvételizők felkészületlenek voltak, 90%-uk elvérzett a központi írásbelin. Tetszettek volna jobban tanulni.

Vajon miért is csodálkozik a miniszter úr, hogy a diákoknak nem kell ilyen rendszer? És akkor még nem is beszéltünk az egyetemi autonómia felszámolásáról, az intézmények gazdasági kiszolgáltatottságáról. Meg arról, hogy ezentúl mindenhol a felsőoktatásban pártutasítás lesz (gazdasági felügyeletnek álcázott kancelláriákkal), mint a régi szép időkben.

 

És igen, a diákokat nem olyan könnyű megvezetni, mint az átlagszavazót vagy Fidesz-nagygyűléses csápolót - ők nem ígérgetésekre, egyik nap kihirdetett, másnap módosított, harmadnap meg visszavont jogszabályokra meg mindenféle üres szóvirágokra kíváncsiak. Nekik vannak elképzeléseik, a kormánnyal ellentétben. Bár lehet, hogy a kormánynak is vannak, az szemmel láthatóan minden, csak nem az új generációk érdekeinek képviselete.

És miközben Balog Zoltán próbálja magyarázni a bizonyítványát meg bizonygatni, bizony majdnem minden kérdésben egyetértenek a diákokkal, miniszterelnökünk inkább a hozzá közelebb álló, garantáltan lojális Idősügyi Tanács ülésén múlatja az időt, és olyan kijelentésekkel szórakoztatja az egybegyűlteket, miszerint „azért adott a jóisten kétharmadot, hogy amit Magyarország megmentése érdekében el kell végeznünk, azt elvégezzük”nincs lehetőség a lassításra, mert háború van, ezért kell végig vinni a reformokat, amit egy lakás átalakításához hasonlított, amit szerinte „mindannyian ismerünk a saját életünkből”. Ezért kellett teljesen megújítani Magyarországot, és szerinte jól is állnak a dolgok, például a fölsőoktatásnak is a végén vagyunk, én azt hiszem, hogy az lezárult”. 

Hát a diákok nem érzik úgy, hogy lezárult a a felsőoktatás átalakítása. És nem, nem a jóisten adott kétharmadot, hanem, a választók. Azok a választók, akik azt el is vehetik - és igen, ebbe beletartoznak a most "hülyének" nézett diákok meg a szüleik is. És legkésőbb 2014-ben dönthetnek úgy, hogy istenként tekintenek magukra és bármilyen nehézséget is állítanak eléjük, akkor is elmennek szavazni. Arra, aki várhatóan majd nem nézi őket hülyének.

Előzmény:

Ez a Fidesz-kommunikáció mélypontja, vagy van még ennél lejjebb?


Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr264971616

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A diákok üzenete nekünk: ébresztő! 2012.12.19. 01:04:13

Tegnap este újra tizen- és huszonéves diákok vonultak a Fővárosban, tüntettek, kiabáltak, megmutatták az elégedetlenségüket és az erejüket.  Megmutatták, hogy van Magyarországon egy olyan generáció, amelyik nem része annak a kádári posványnak, ami...

Trackback: Beletört Orbán foga az egyetemistákba 2012.12.18. 23:45:50

Fogműtéte miatt nem beszél a diáktüntetések második hetének első napján a Parlament rendkívüli ülésén Orbán – írja az Index. A portál szerint a miniszterelnök a hétvégén komoly fogászati műtéteken esett át, ezért nem tud beszélni. Mi történhetett...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2012.12.18. 23:34:19

"miniszterelnökünk inkább a hozzá közelebb álló, garantáltan lojális Idősügyi Tanács ülésén múlatja az időt"

*

Hangzott el ám ott érdekesség, csak fül kellett hozzá, hogy meghallja valaki.

Például ez:

"Orbán spiclijei lehallgatnának egy egész várost?

Kormányunk titokzatos kütyükkel látná el egy meg nem nevezett megyei jogú város lakosságát. A technikát egy meg nem nevezett nemzetközi cég adná. A projektben részt vevő lakosságnak úgy tálalnák a tervet, hogy azért kapnák az Index cikkében meg nem nevezett technikát, hogy a város “fiatal, nyugdíj előtti és nyugdíjas lakói” aktívabb és sűrűbb kapcsolati hálót működtethessenek egymás között. Ha a program sikeres, akkor országossá bővítenék az akciót."

mariablogja.wordpress.com/2012/12/18/orban-spiclijei-lehallgatnanak-egy-egesz-varost/

Tímár Mihály 2012.12.18. 23:57:39

Az rendben van, hogy Orbán pszichopata, de hogy a Fideszben senkinek, nincs annyi önbecsülése, hogy kiálljon és kimondja, hogy ezt azért már nem vállalja, az nagyon szomorú. Tisztára mint a fanatikus nácik! Ezt komolyan gondolják???

Mária 2012.12.19. 00:15:34

@Tímár Mihály:

Igen, ők komolyan gondolják.

Kérdés, hogy mi komolyan vesszük-e.

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.12.19. 01:05:20

"három nap alatt rendbeteszi az egész reform kérdését."

miért? ha Pintér két hét alatt megteremtette a közbiztonságot, ez kb. arányos feladat :)

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2012.12.19. 02:17:01

én megértem a miniszterelnököt. a felsőoktatás egyszerű eset, nem kell azzal ennyit foglalkozni. már szombaton meg volt oldva két fröccs között. kész, passz, oszoljunk emberek, nincs itt semmi látnivaló!
a mai híradóból ezzel szemben értesülhettünk róla, hogy a nyugdíjasklubban olyan komoly, stratégiai kérdések is szóba kerültek, hogy pl miért nincs több idősebbeknek szóló táncos és szexes műsor a tévében.

2012.12.19. 03:12:56

@Tímár Mihály: vagy megéri nekik, vagy sakkban vannak tartva. Szerintem mindkettő, illetve kinél ez, kinél az jöhet szóba.
Sebaj. Ha összejön valamikor egy kormányváltás (azaz, ha majd lesz értelmes cserelehetőség), nem kell őket egyesével átválogatni, hogy szakmaiság okán maradjanak, vagy sem - mennek a levesbe kisnyugdíjasnak, mindahányan vannak.

kistesoka 2012.12.19. 06:23:22

Álszent banda a HÖK és társai. Inkább kussolni kéne.

Érdekes módon mikor a sok szegény ember felelősségre vonta ezeket a kedves szerveket hogy miért nem kap ilyen olyan támogatást, miközben a többi gazdagabb kap, csak vállvonogatást tudtak felmutatni.
Akkor hol voltak? Ja kérem, akkor az őket nem érintette.

debreceni.blog 2012.12.19. 07:16:01

"A 2012-es vizsgaidőszakban a diákok vizsgáztatták a meztelenre vetkőztetett Nemzet Tanárát. A végén még egy kicsit lisztben is megforgatták."
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3537_orbant_megbuktattak_a_jovot_elkezdtek

JT_Biopower 2012.12.19. 08:36:18

"És akkor még nem is beszéltünk az egyetemi autonómia felszámolásáról, az intézmények gazdasági kiszolgáltatottságáról."

Emlékeztek!
"Nem leszünk gyarmat!" :) (c) békamenet

ursus artos 2012.12.19. 08:49:49

"teljes káosz van a kormányzatban"
Nyilván ezt így ex katedra ki lehet jelenteni.
Pláne akkor, ha trendik akarunk lenni.

Black_Knight · http://baltukor.blog.hu 2012.12.19. 08:51:21

@Nácigeczyk: Az első 3 soroddal nem is lenne probléma, csak miért ilyenkor közlik, változtatják? Ki dönti el, hogy mi a büfészak? Mert szerintem ez elég szubjektív.
"Aki nem végzi el az előírt idő alatt az egyetemet az fizet. - Helyes."
Szerintem legyen plusz két szemeszter (1év), hogy nyugodtan kimehessen külföldre a diák ösztöndíjjal.
"Aki ingyenes formában diplomázik, annak az elkövetkező 20 évben 7 évet kell Magyarországon dolgoznia. - Ez kevés, szerintem 10 évet kellene."
Hol? Ki ad munkát? Szerintem a legtöbbünk itthon akar maradni egyetem után, aki meg nem, azt a szerződés sem állítja meg, de sokunknak a magyar nemzet piros fehér és zöld színű, nem pedig narancs ;).

Parajpuding 2012.12.19. 08:54:11

Orbán és kormánya (pártja) már rég elérte azt az állapotot, hogy a kimondott, vagy az írásba adott szavaik hitele gyakorlatilag NULLA. Én már azt sem értem, hogy ugyan minek kellett leülni ezzel a balog nevű biorobottal tárgyalni. Az egész szemfényvesztés, átverés, megvezetés, aljas hazug képmutatás. Csakhogy -remélem - a diákok nem dőlnek be ennek az egésznek.
Ez a kormány szándékosan és előre megfontolt szándékkal a magyar emberek nyomorba taszításán és rabszolgasorba való kényszerítésén dolgozik, hogy közben a saját szűk körük dőzsöljön és uralkodjon. Ezt természetesen a fidesz-orkoknak nem rossz, mert eleve egy végtelenül buta és csicskalelkű tömegről van szó.
A felnőtt és idősebb társadalom jórésze gyáva, meghunyászkodó, csak a diákok mernek tenni a jövőjükért.
Remélem sosem tévesztik szem elől az orbáni rezsim valós jellemét és szándékait és ennek megfelelően mennek tovább, előre.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.19. 09:11:49

Befejezett felsőoktatási reform? Hiszen még el sem kezdték!

And37 2012.12.19. 09:21:09

@Parajpuding: "kimondott, vagy az írásba adott szavaik hitele gyakorlatilag NULLA."

Én negatív szorzóval szoktam számolni. :)
Ha azt mondják, valamit megvédenek, akkor szinte garantált az einstand/leépítés/hatalomátvétel a közeljövőben, mert a látóterükbe került a dolog.

Vitéz László 2012.12.19. 09:28:01

még mindig tüntet pár hözöngő betépett diák Bajnai ellen ?@Tímár Mihály:

drorbánnak és a fides mafiának nagyon titkos de tisztességes terve, hogy

annyira arogánsak és jogtiprók, hogy ezzel megteremtik (maguk ellenében) a tejjes nemzeti összefogás rencerét...

jól haladnak...

amugy "smitt/selmeci akciónak" nevezték el
tisztelegve a hejesírás
és a nyugdíjak védőszentyei előtt...
süti beállítások módosítása