véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngEgyik országgyűlési képviselőnk egyéni törvényjavaslatot nyújtott be a "közbeszerzési eljárásokra vonatkozó egyetértési és a rekvirálási jogról ". Az iromány elsőre lehet, hogy viccesnek tűnik (fogadjuk el, ilyen a politikai humor ma, 2013-ban Magyarországon), másodikra inkább abszurdnak, aztán harmadik nekifutásra már elgondolkodtatónak, mert mi is lenne, ha a parlamentünk többsége megfontolásra és megszavazásra érdemesnek tartaná? Na jó, lehet hogy csak egy-két bizottságilag áttárgyalt apró módosítás, és az indoklás teljes átfogalmazása után ... 

De mi is lenne a célja az új magyar "rekvirálási jognak"?

 


"A 2014-es országgyűlési választásig hátralévő szűk egy év már nem elegendő arra, hogy az eddig megszokott, joggal kisiparinak nevezhető módszerekkel ki lehessen elégíteni a kormányzó párt és gazdasági holdudvara mohóságát és lenyúlás iránti igényét, és el lehessen érni a végső célt: a magyarországi anyagi javak összességének Fideszes tulajdonba vételét . Olyan módszerek kialakítására van szükség, amelyek ezeket a folyamatokat lényegesen leegyszerűsítik és felgyorsítják. Jelen törvényjavaslat célja ilyen módszerek törvénybe iktatása és szabályozása. " (törvényjavaslat, általános indoklás)

És mily módon képzeli el a javaslattevő a folyamatot? Az alapötletet egy buszozás adta (az 1.§ indoklása is erre utal), aki kíváncsi az eredeti sztorira, visszanézheti az ott elhangzott szavakat (kb. 2 perc 22 másodperctől kezdődően, a plasztikai sebész csak később kerül szóba, 4 perc 45 másodpercnél):

És íme a javasolt eljárás:

"1.§ (1) A Fidesz és a KDNP országgyűlési képviselője (a továbbiakban kormánypárti képviselő) tulajdoni igényt jelenthet be bármely, Magyarország területén található ingatlanra.
(2) A tulajdoni igényt az Igazságügyi és Közigazgatási miniszternél kell az erre rendszeresített űrlapon bejelenteni. Az űrlapon közölni kell a kiszemelt ingatlan
(a) helyrajzi számát
(b) természetbeni fekvését
(c) megnevezését
(d) tulajdonosát vagy tulajdonosait
(e) becsült forgalmi értékét.
(3) Az igény bejelentését követő 24 órán belül a miniszter törvényjavaslatot terjeszt az országgyűlés elé a megnevezett ingatlan állami tulajdonba vételéről.
(4) A törvényjavaslatról az országgyűlés rendkívüli és sürgős eljárásban - vita nélkül - határoz. A törvényjavaslat elfogadásához a megválasztott országgyűlési képviselők 2/3-ának igenlő szavazata szükséges.
(5) A törvényjavaslat elfogadása esetén az állami tulajdonba került ingatlant a Nemzetgazdasági Miniszter 24 órán belül térítésmentesen az igénylő képviselő tulajdonába adja. Az ingatlan korábbi tulajdonosa kártalanításra vagy kárpótlásra nem jogosult. (T/11186. sz. törvényjavaslat, 1.§)

A javaslat hasonló eljárási renddel lehetővé tenné azt is, hogy az évi 100 milliárd forintos árbevételt elérő gazdasági társaság

  • kormánypárti képviselő támogatásával - tulajdoni igényt jelenthessen be bármely, Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságra, valamint 
  • egyetértési jog iránti igényt jelenthessen be az Európai Unió támogatásával megvalósuló fejlesztésekre kiírt közbeszerzési eljárások feltételeinek meghatározására.

Aki pedig nem tudná, mely cégek tartoznak bele ebbe a körbe, annak a javaslat 2.§ indoklása konkrétan nevesíti is a kedvezményezettek körét.

Az indítványozó képviselő még tesz egy-két kiegészítő, "bekavarást megelőző" javaslatot is (biztos, ami biztos alapon), úgymint:

  • jelen törvény módosításához a megválasztott országgyűlési képviselők 9/10-ének igenlő szavazata szükséges, illetve
  • jelen törvény visszamenőleges - már a dohányboltokra is alkalmazható - hatályú, és a 2010-ben megválasztott országgyűlés megbízatásának megszűntével hatályát veszti.

Márcsak az a kérdés, tudjuk-e úgy értékelni a javaslatot, mint egy májusi tréfát és mosolyogva megköszönjük Varjú László törvénytervezet-alkotónak (DK), vagy egyáltalán nem érezzük humorosnak, inkább csak baljósnak: muszáj ötleteket adni? Miért nem elég annyi, amennyi magától is eszükbe jut a kétharmad képviselőinek?

Ha pedig nem tudjuk (nem akarjuk) eldönteni, dilemmánk feloldása helyett inkább idézzük fel a régi pesti viccet, amolyan "rekvirálósat":

"János bácsi Budapesten jár kerékpárral. Egyszer csak megáll a Parlament falánál, és nekitámasztja a biciklit. Az őrök rászólnak:
- Mit csinál maga, bátyám? Hiszen ez a Parlament, az ország háza, ide politikusok és külföldi diplomaták járnak! Maga meg csak úgy idetámasztja a biciklit?
- Politikusok meg diplomaták? Jó hogy mondja, akkor rögvest le is lakatolom a biciklit!"

Varjú László azonban nem az első, aki humorát csillogtatja a parlamentben, Szanyi Tibor annak idején a választási regisztrációhoz készített törvényjavaslatot, az erről szóló poszt címe Kis magyar választójogi abszurd.

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr615303970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2013.05.17. 18:47:57

Belföld
Óriási értékű műkincslopás Budapesten

Portfolio

2013. május 17., péntek 14:28 |
Címkék
műkincslopás, kovácsdezső, festmények

Példátlan méretű műkincslopás ügyében nyomoz a rendőrség: valamivel több, mint félezer festmény és több tucat egyéb műtárgy tűnt el egy hete egy budapesti raktárból. A műtárgyak korábban a 2002-ben elhunyt neves műgyűjtő-műkereskedő Kovács Dezső birtokában voltak.

A műkincseket Kovács Dezső halála óta, örökösi jogviták miatt egy Budapesti raktárépületben tárolták. A teljes hagyaték megközelítőleg fele tűnt el a múlt heti rabláskor. Az eltűnt műkincsek pontos listája ma került nyilvánosságra.

Az ellopott művek szerzői között Paál Lászlótól Szinyei Merse Pálig, Ferenczy Károlytól Mednyánszky Lászlóig, Gulácsy Lajostól Derkovits Gyuláig a 19. század és a 20. század első felének legtöbb kiemelkedő hazai mestere megtaláható. Ziffer Sándortól egy csendélet, Nemes Lampérth Józseftől egy női akt, Perlrott-Csaba Vilmostól a cézanne-i ihletésű Fürdőzők, illetve Ámos Imre Anna Margitról készített portréja szerepel az eltűnt kollekcióban.
gfhdfgdgjfgj
A képre kattintva megnézheti a lopott műkincsek leltárátFotó: mutargy.com/

A gyűjtemény külföldi vonulatához többségében 16-18. századi német, osztrák, spanyol, flamand és olasz munkák tartoznak, köztük Tintoretto védetté nyilvánított irgalmas szamaritánusa és Veronese Szent Katalinja. A modern festészetet a külföldi anyagban Utrillo párizsi utcarészlete és Klimt grafikái képviselik. A körözött művek teljes listáját itt nézheti meg....

íhámerugye a zsidókongresszusra figyeltek rendőreink, aztán ezek elrepültek és ki tudjahhh...hány festmény is repült velük !!!

Szociknak vége 2013.05.17. 19:16:05

Az állam eddig is bármilyen ingatlant kisajátíthatott, sőt ez minden nyugati országban így van, ha a kisajátítás tv-i feltételei fennállnak. Ezt az gyakorolja akié a parlament, ilyen a demokrácia.

komplikato 2013.05.17. 20:25:19

@MetroGoldwinMayer: "ha a kisajátítás tv-i feltételei fennállnak. "

A probléma akkor van ha pillanatnyi vagy önös érdekekből azt átírogatják és ugye idehaza ahhoz semmi nem kell ...
Lásd a problémás kisajátítási törvény, ahol expressz sebességgel és nyomott áron veszik el az ingóságod ha rábök valamelyik főmufti a tervre, hogy "kiemelt beruházás".

tobeor 2013.05.17. 20:30:59

@MetroGoldwinMayer:

Orbán esetében hatalommal-joggal való visszaélés van.

Kinézte a kéglit, és most törvényt alkot a kisajátításra. Kamerák előtt csinálta, dokumentált.

Szociknak vége 2013.05.17. 20:33:08

@komplikato: Ha Ha Ha, a Ha semmit sem számít a kisajátítási szabályaink ugyanolyanok mint akárhol máshol.

Újabb félhazugság még a koncessziós dohányker. trafikosaitól(akik már nem árulhatnak dohányárut) sem vettek el semmilyen ingatlant sem, ahogy a koncessziós szerencsejáték-bizniszesektől sem.

Netuddki. 2013.05.17. 20:34:09

A hírcsárda babérjaira törögetünk?

Szociknak vége 2013.05.17. 20:39:46

@tobeor: Most voltam Prágában minden épület úgy néz ki mintha tegnap újították volna fel. Nem véletlenül.

Ott nem lehet spekulációs célból parlagon hagyni épületeket, legalábbis a belvárosban nem. A magántulajdonnak megvannak a korlátai és a kötelezettségei.

tobeor 2013.05.17. 20:48:16

@MetroGoldwinMayer: Akkor kötelezzék, hogy újítsák fel, ez rendben van. De Orbánnak nem az volt a baja a buszon, hogy nincs felújítva, el akarja venni.
Láttad a felvételt?

2013.05.17. 20:54:16

@MetroGoldwinMayer: térítésmentesen? Ugye hogy nem..

Szociknak vége 2013.05.17. 20:59:24

@Lrdx: Természetesen nem. Itthon sem sajátíthatnak ki semmit térítésmentesen, fogalmilag kizárt./teljes, azonnali kártalanítás van/

Szociknak vége 2013.05.17. 21:00:05

@tobeor: Láttam, az volt a baja, hogy rohadnak le azok az épületek.

Szociknak vége 2013.05.17. 21:16:47

@tobeor: Azokat a sokmilliárdos épületeket így mutyizták el a szocik családi ház árban annak idején....

nol.hu/belfold/20101002-ujabb_itelet_az_andrassy_uti_palota_pereben

Szociknak vége 2013.05.17. 21:18:00

@tobeor: Illetve lehet hogy még Demszkyék.

mitmiért? 2013.05.17. 21:46:23

Az lesz a rablók veszte hogy önmaguk nagyságától elvakulva elvesztik a józan itelokepesseguket (bocs múlt idő) azt hiszik minden megúsznak. A videó alapján az ügyészségnek sajat maga meg kellett indítani a büntetőeljárást bűncselekmény gyanúja miatt. Na jo, ez csak vicc volt... de tényleg még kamerába is mondta a csocsesz, hihetetlen, tényleg null kontroll.

tobeor 2013.05.17. 21:52:29

@MetroGoldwinMayer:
Rosszul emlékszel. Szóba se kerül az épület állapota, egyből azzal kezdi Orbán, hogy vissza akarja szerezni. Itt a video: velemenyvezer.blog.hu/2013/05/03/orban_viktor_oszodi_beszede_is_lehetne

tobeor 2013.05.17. 21:57:36

@MetroGoldwinMayer:
Ha mutyi volt, akkor bíróságra kell vinni, a felelősöket megbüntetni és kártérítésre kötelezni. Ez a jogállami megoldás, és ezt diktálja a tisztesség is. A portugáloknak ehhez semmi köze, ők már külföldi tulajtól vették, tőlük kisajátítani rablás lenne. Kábé úgy mint a trafikoknál, joggal és hatalommal való visszaélés módszerével való rablás és zsákmányszerzés.

Szociknak vége 2013.05.17. 22:50:22

@tobeor: Minek linkelsz itt van a posztban a video. Benne a Báthory fejedelemről szóló tanmese. Nem muszáj érteni.

2. Bíróságon is van, mint nyilván a linken olvastad. Kötelezettségekkel vették amit szartak betartani.

tobeor 2013.05.17. 23:34:50

@MetroGoldwinMayer: Nem hiszem hogy a tanmese felülírná amit Orbán mond. Nem tudom minek véded a védhetetlent, aki beszél magyarul az érti.
Egy felújítás elmaradása biztosan nem elégséges jogalap a kisajátításra, ugyanis a kettő nem azonos értékű. Ezen az alapon a fél belvárost államosítani lehetne.

Szociknak vége 2013.05.17. 23:43:40

@tobeor: Kisajátításról egy szó sincs a felvételen, arról van szó hogy orbán elmeséli hogy a fejedelem körbejárja Erdélyt és megállapítja, hogy szarok az épületek. És azt ígéri hogy mindenkit megfingat aki nem rakja rendbe.

Fordítógép nem szükséges, vagy de?

Szociknak vége 2013.05.17. 23:51:24

@tobeor: Kedvedért megnéztem még1x, a kisajátítás szó sehol nem szerepel. Arról van szó hogy meg akarja szerezni a portugáloktól(ahogy a gázüzletágat a németektől). Ezzel meg semmi gond.

tobeor 2013.05.18. 00:08:32

@MetroGoldwinMayer:
Azt mondja: "vissza akarja szerezni". Ez csak kisajátítás lehet, mivel utána egyből jogszabályjavaslatot vár Tarlóstól, hogy összehozzák. Pénzről, vételi ajánlatról szó sem esik.

A fejedelmes sztori utána van, az reakció arra,. hogy tarlós azt mondja, a metró árából fél Bp-et fel tudta volna újítani.

Magyarul beszélnek végig. Értjük mit beszélnek. Nem lehet félreérteni. Még csak nem is meglepő, a trafikoknál ezt nem csak megbeszélték, de meg is csinálták. Törvény és kavarás útján elszedték a másét.

Szociknak vége 2013.05.18. 00:24:39

@tobeor: Csak kisajátítás nem lehet, az arról szóló tv. ugyanis már a parlament rendelkezésére áll.

Atörökk 2013.05.18. 00:24:51

Az ugye megvan, hogy ki nyújtotta be ezt a törvényjavaslatot? A linkelt PDF-en olvasható.
Varju László, Demokratikus Koalíció.
Van még kérdés, agyhalottak?

Szociknak vége 2013.05.18. 00:25:51

@tobeor: A trafikoknál sem ezt csinálták, ott ingatlanokról szó sincs, csak egy jogról, ami a legtöbb országban állami monopólium, de Mo-n eddig nem volt az.

Atörökk 2013.05.18. 00:26:56

Persze Magyarországon utoljára ilyet az ő elvtársai, no meg fő seggnyaltja anyósáék, az Apró család csinált.

tobeor 2013.05.18. 00:32:16

@MetroGoldwinMayer: És a mostani formájában alkalmas arra hogy valami gyenge ürüggyel elvegyenek egy épületet? Vagy még változtatni kell rajta, épp ahogy beszélték egymás közt a buszon?

A trafikoknál meg igen, jól mondod: nem épületet vettel el, hanem egy jogot, illetve még pontosabban egy megélhetési lehetőséget. Kinézték, legyártották a törvényt, elvették. Ez drága barátom nem más, mint szabadrablás. A kommunisták is ezt csinálták, csak ők nem maguknak vették el, hanem csak államosítottak. Tudom jó, az én nagyapám boltját is elvették. Ugyanaz.

Szociknak vége 2013.05.18. 00:35:30

@atörökk: Én is szeretem amikor a komcsik jönnek államosítással, ami náluk sima elkobzás volt.....az ma

1. kisajátítás, kivételesen, közérdekből, teljes azonnali kártalanítással

2. állami tulajdonba vétel - vásárlással

Persze ismerve az agyamputált választóikat ez a kommunikáció telitalálat.

Szociknak vége 2013.05.18. 00:38:23

@tobeor: A buszon valamilyen jogszabály beterjesztéséről volt szó, amit tarlósnak kéne megtenni. Nem valószínü hogy a kisajátítás ptk-beli szabályozásához tarlósra lenne szükség. Nk-i standardjai vannak a kisajátításnak mert a magántulajdon legdurvább korlátja.

Atörökk 2013.05.18. 00:38:41

@MetroGoldwinMayer:
Sikerült elolvasnod, hogy ki nyújtotta be ezt a törvényjavaslatot? Ha nem, próbáld meg. Talán menni fog.

Szociknak vége 2013.05.18. 00:40:31

@tobeor: A Ptk. 177.§ hatályos szövegét az 1991. évi XX. törvény 47.§ (3) bekezdése állapította meg.

Ingatlant kivételesen, közérdekből – törvényben megállapított esetekben, módon és célokra – lehet kisajátítani. A kisajátított ingatlanért teljes, feltétlen és azonnali kártalanítás jár. (Ptk. 177.§ (1))
A kisajátítás részletes szabályairól külön törvény rendelkezik. (Ptk. 177.§ (2))

Az Alkotmánybíróság a 35/2005. (IX. 29.) AB határozatában mulasztásos alkotmánysértést állapított meg a kisajátítás szabályaival kapcsolatban. ''A 22/2006. (VI. 15.) AB határozatában megállapította, hogy a kiszolgáló- és lakóút céljára történő lejegyzés szabályozása tekintetében szintén mulasztásos alkotmánysértés valósult meg. Többek között ezeknek a hiányosságoknak a kiküszöbölésére alkotta meg az Országgyűlés a kisajátításról szóló 2007. évi CXXIII. törvényt, amely 2008. január 1-jén lépett hatályba.''

Szociknak vége 2013.05.18. 00:41:38

@atörökk: Nem arról vitázunk a kollégával, ez a beterjesztés nyilvánvaló blöff. Arról van szó amiről a fenti videón beszélnek.

tobeor 2013.05.18. 00:43:28

@MetroGoldwinMayer: Teljesen mindegy, egyértelműen jogszabály útján akarja visszavenni, nem pénzzel.
Ha egy jogszabály vállaltan azzal a céllal készül, hogy elvegyék vele más birtokát, az törvénybe foglalt szabadrablás.

Nem mellesleg Orbánt csöppet sem izgatják a nk standardok. Még hivalkodik is vele.

tobeor 2013.05.18. 00:46:52

@MetroGoldwinMayer:
Minek idézgetsz? Még az alkotmányt is módosítják ha épp kedvük van. És a buszin nem meglévő, hanem új javaslatról tárgyalnak, pont olyanról, amivel elvehetik az épületet.

Nézd már meg a videót harmadjára is, őseink nyelvén beszélnek benne: magyarul. Mindenki érti, egyértelmű.

Különben is a trafikokkal is megcsinálták, még csak meglepő sincs ebben az egészben semmi, ezek így gondolkodnak: megtetszik, elveszik.

Szociknak vége 2013.05.18. 01:03:12

@tobeor: A jogszabályos(kisajátításos) út is pénzes(nem vagy vagy), mint fentebb idéztem, de egyáltalán nem egyértelmü a kisajátítás. Inkább várjuk ki a fejleményeket.

Miért ne módosítanák? csak mint említettem vannak a kisajátjtásnak nk-i standardjai. Nem hülyék hogy elriasszák a befektetőket.

A dohány, szerencsejáték, alkohol sok országban koncessziós, speciálisan szabályozott. Mo. ennél lazább itt nem minden monopol.

Szociknak vége 2013.05.18. 01:09:05

@tobeor: Ehhez képest az ideáramló külföldi tőkében a 2.ik helyen vagyunk a régióban www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/hita-tavaly-3-milliard-euro-kulfoldi-mukodo-toke-jott-hozzank-400011 Az óvatos befektetők sem hisznek az ellenzék ostobaságainak.

tobeor 2013.05.18. 01:13:07

@MetroGoldwinMayer: A fejleményekről majd beszélünk, ha megtörténtek. Most arról volt amit a buszon láttunk. Az meg totálisan egyértelmű.

Az nk standardokat már említetted. Én meg említettem, hogy Orbán fütyül a nk-is standardokra, és erre még büszke is.

Azzal meg kérlek ne viccelj drága barátom, hogy "nem hülyék" hogy elriasszák a befektetőket. Mást se csinálnak évek óta. Nagy hatékonysággal.

Szociknak vége 2013.05.18. 01:22:17

@tobeor: Látom a számok nemigen zavarnak téged.

tobeor 2013.05.18. 01:29:52

@MetroGoldwinMayer: Valóban nem. Csak azért, mert szerinted Orbán nem lehet annyira hülye, hogy szabadrablásról beszéljen, attól még arról beszélt. Az anyák szoktak ilyen elfogultak lenni a gyerekeikkel, hogy a legrondább békafejűt is gyönyörűnek látják.

Nézd, te el akarsz ténferegni nk standardok meg számok meg mindenfelé. Fölösleges. Nézd meg a videót, és a magyar nyelv értelmezése alapján értékeld. És ezzel vége is, nem kell hajánál fogva előrángatott egyéb témákkal jönni.
Különben is, ha a trafikokkal megcsinálták, megcsinálhatják bármikor bárkivel, tehát még csak nem is meglepő ez az egész, teljesen beleillik a rájuk jellemző viselkedésbe.

Szociknak vége 2013.05.18. 01:34:06

@tobeor: Az OK, az a furcsa hogy azok akik a pénzüket kockáztatják Mo-n nem így gondolják, akik meg a pálya szélén kibickednek azok igen....:))

tobeor 2013.05.18. 01:38:47

@MetroGoldwinMayer: Értsd már meg hogy egy konkrét videóról beszélünk. Nem az én spekulációmról, nem külföldiekéről, se nem másokéról. Tényekről van szó, kimondott mondatokról. Ott a videó, teljesen egyértelmű.

Szociknak vége 2013.05.18. 01:42:22

@tobeor: A tény annyi hogy valaki ingalanát vissza akarnak szerezni. Ebben semmi jogszerütlen vagy erkölcstelen nincs.

tobeor 2013.05.18. 01:47:19

@MetroGoldwinMayer: Nem, ez csak a tények egyik a fele. A másik fele, hogy jogszabály útján akarják visszaszerezni, ráadásul új jogszabály alapján,. kifejezetten a visszaszerzés céljából kitalált és megcsinált jogszabály alapján. Ez pedig törvénybe foglalt rablás. Trafik-modell 2.0

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.18. 07:30:41

@tobeor:

"A kommunisták is ezt csinálták, csak ők nem maguknak vették el, hanem csak államosítottak."

Mivel az állam ők voltak, maguknak vették el.

Szumi 2013.05.18. 07:42:43

Ha holnapután egy másik ellenzéki - MSZ(M)P-s, vagy LMP-s az első éjszaka jogáért - a Fideszesek javára - nyújt be javaslatot ( melyet kötelező befogadni ) akkor megpukkadsz féktelen Fidesz gyűlöletedben?

Szumi 2013.05.18. 07:48:37

@MetroGoldwinMayer: ezek megkapták a választási buktájuk után a személyre szabott szócséplő gépeiket, melyeket gondosan karbantartva maximális fordulaton üzemeltetnek. Ronald Reagan megmondta: " Moszkvában fészkel az Ősgonosz" Ezek a hiper-pszeudo kommunista génkivetődések és híveik sosem adják fel és sosem tesznek szert mérhető mennyiségű intelligenciára.

Szúrófény 2013.09.27. 17:25:49

@tobeor: Az immár legbalkánibb parlamentnek ez a botránya irtózatos, kegyetlen világosságot adott, ami szemeinknek. Olyan titkot világított meg, amit, jaj de jó lett volna sohasem tudni. Megtudtuk, hogy a magyar parlamenti gyermekek mind egyformák: esküdjenek bár a kétfejű sas karmára, a Széll Kálmán harmatozó pattanásaira, Kossuth Lajos Kalapjára, a pápa csalhatatlan őszentsége papucsára, bármire. Obskurus agyuk velejének vastag burkát csak egy kicsit kell megkarcolni, ott zsibonganak előttünk a maguk siralmasan hasonlatos voltukban…
Kiállott, egy ifjú együgyű, ki hiányos intelligenciájával más, kultúr országban evőkészlet tisztító sem lehetne. Meg X. úr, meg Y. úr, meg a többi jól ismert idióta. Néznek bennünket a kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor, látják, hogy üresek és könnyűek vagyunk, s ha nagyot akarunk tenni, zsidót ütünk. Látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk: a nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk.
Ady: Menjünk vissza Ázsiába című cikk részlet.
süti beállítások módosítása