morgás joga 6.jpgDávid Ibolya a focihoz nem értett, jelenlegi kormányunk láthatóan a történelmi ismeretektől idegenkedik. Navracsics Tibor  miniszterelnök-helyettes a ma reggeli ATV-interjújában arra a kérdésre, mi a véleménye Nyirő József újratemetésének ügyéről vagy a Horthy-emlékművekről, azt válaszolta: a kabinet nem foglalkozik egyik említett kérdéssel sem, "a kormány nem egy történészklub, mi a jövő kérdéseivel foglalkozunk"

Felelős politikus felelős nyilatkozata, mi pedig reménykedhetünk, ha már - bevallása szerint - saját történelmünk megismerésére sem hajlandó a kormány, legalább gazdaságtörténeti kurzuson részt vett belőle bárki is úgy, hogy figyelt is. Azt tudjuk, hogy a kommunistákról konkrét elképzeléseik vannak, jogalkotás szintjén pedig soha nem tartózkodtak történelmi ismereteik bemutatásáról. E kijelentés után már kérdéses, milyen alapokra is épülnek erkölcsi tartalmú nyilatkozataik.

Az sem tűnik biztatónak, hogy a kormány - történészklub hiányában - a jövővel foglalkozik Jócskán van példa a történelemben olyanokról, akik messiásként a jövővel foglalkoztak, könyvek százai lelhetők fel a tudományos kommunizmus szakterületéről vagy épp az Übermensch árja értelmezéséről, a fikció területén pedig nem szabad elfelejtkezni az örökérvényű Orwell-jövőképről sem. Nem biztos tehát, hogy a kormány jövővel foglalkozása olyan jó nekünk, ha közben elhanyagolják a múltat, a jelenről pedig nem sok tudomást vesznek.

"Akik nem ismerik a múltat, arra ítéltetnek, hogy újra átéljék azt" (George Santayana spanyol filozófus)

Navracsics Tibor válasza több kérdést is felvet, leginkább azt, vajon mit vár el a mai társadalom az értelmiségi rétegétől, nem is beszélve az életünket és napi közérzetünket erőteljesen befolyásoló politikusaitól. Mert mit is lát egy választópolgár egy ilyen, mindenkit hülyének néző mondatban? Elgondolkodik arról, vajon a miniszterelnök-helyettes tud-e egyáltalán bármit is olyanról, mint a NAT - hiszen annak idején ő is abszolválta a történelem és magyar érettségit, ráadásul a jogi karon is alapvető az állam- és jogtörténeti ismeretek vizsgán történő igazolása. Jogászból meg van egy pár a kabinetben. Mit szólnak vajon az egykori történelem tanárok, egyetemi professzorok, akikkel valamikor is kapcsolatba kerültek a kormánytagok?

Ha viszont nem várható el, hogy tanulmányaikra bámi módon is visszaemlékezzenek az érintettek, naprakész információjuk azért még lehet oktatáspolitikailag: a NAT kérdései is valamilyen szinten kormányhatáskörbe tartoznak még akkor is, ha államtitkárság-szinten próbálják a Horthy-kultuszt fellobbantani és a Nyirő-olvasóklubbot kötelezővé tenni. A kultúrának és oktatásnak van felelőse a kormányban, talán őt is meg lehetne kérdezni, a jelzett történelmi-irodalmi személyiségek kik voltak és milyen szellemi-ideológiai irányzatokat képviseltek, lehetne kérni tőle rövid képes prezentációt egy-egy újratemetés, szoboravatás vagy térátrendezés kapcsán. Mert ugye ezeken a kormány prominens képviselői jelen vannak. Vagy valójában fogalmuk sincs, mit tesznek, csak valaki beírja a naptárukba az eseményt, az inas rájuk adja az ünneplőt, beszállnak a szolgálati kocsiba és a sofőr kikézbesíti őket  biodíszletnek?

"Nem szeretném a történészek dolgát elvégezni: én nem arra kaptam mandátumot a választópolgároktól, hogy a magyar múlt rejtélyeit bogozzam ki" (Navracsics Tibor)

Ezzel a mondattal nem kötekedhetünk - tény és való, hogy a Fidesznek nem volt saját kultúrpolitikája sem a választások idején, sem most, valójában a Jobbik programját valósítja meg e téren (részletesen itt), de legalább nem kellene többet tudni arról, amit mástól kérdés, felhatalmazás nélkül átvesznek? És vajon érdemes úgy felvállalni nemzetközi konfliktusokat, hogy az sem tudják, a másik nemzetet miért is sérti a magyar kormányzat álláspontja? Érdemes egy nyilas újság főszerkesztőjéért bonyodalmat felvállalni, az erdélyi magyaroknak kellemetlen perceket-órákat okozni? Nem kellene legalább kicsit utánanézni, mi vállalható ma, a XXI. században itt, Közép-Európában és mi nem? A sok fizetett szakértő között biztos van egy, aki legalább a neten szét tud nézni, ha már könyvtárba nem teszi be a lábát szakirodalmat olvasni  ...

Már csak az a kérdés, vajon a történelmen és a kultúrán, meg a szimbolikus kormányzás már most látható eredményein felül mit akar még a kormányzat úgy ránk erőltetni, hogy valójában fogalma sincs, mi az????

Előzmény: Kultúra - kitől kinek?

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr894628928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XTB 2012.07.04. 16:19:32

Nincs az ilyen kijelentésekkel szerintem semmi baj, lényegében csak annyit mondott udvariasan hogy szarik rá. Az egész Nyírő ügy az ilyen idióta díszmagyaroknak fontos mint pl Kövér László, az értelmesebbje nem foglalkozik vele. Különben is ki az a Nyírő József?!?

spinat 2012.07.04. 16:37:41

@XTB: viszont az OGY elnöke az összes képviselö nevében, söt a fidesz nevében teszi, amit tesz. tehát navra nevében is. Ugyanis nem sokan vannak nála magasabb pozícióban.

és nagyon sokan úgy látják hogy magyarország és az összes magyar nevében teszi.

Másrészt navra nem csak azt monjda, hogy szarok rá (mármint nyiröre meg kövérre), hanem azt is hopgy szarok rá mit gondoltok róla, hogy mit csinálunk.

Na és itt van a baj.

lfleto 2012.07.04. 16:48:16

Navracsics csak az igazat mondta, ahhoz, hogy egy önkormányzat kiről nevez el közterületet, kinek állít szobrot - amíg az nem törvénysértő - a kormánynak semmi köze sincs. Ahogyan ahhoz sem, hogy az Országgyűlés hogyan él a bonyolult jogi procedúra után rászármaztatott kegyeleti joggal egy egyébként a korabeli Erdélyben és Magyarországon meghatározó irodalmi szerepet játszó író esetében. Ez ugyanis a hatalmi ágak elválasztásának elve alapján így van, még akkor is, ha a blog írója ebből azt a butaságot próbálja levezetni, hogy a kormány tagjai nem akarnak tudomást venni a történelmi tényekről, vagy nincs ideológiai hátterük...

lfleto 2012.07.04. 16:53:50

Ahhoz meg, hogy ki, mivel tett jót a határon túli magyaroknak nehéz hozzáfűzni bármit is... Nyirő újratemetésének a szervezését már jóval azelőtt megkezdték, hogy megbukott a jobb-közép kabinet és előrehozott választásokat írtak ki. Szó sem volt önkormányzati kampányról, meg ilyenekről, viszont az akkori román kulturális tárca tudomást vett a rendezvényről... Az, hogy kampánytéma lett, nem a magyar Parlament és főképp nem a kormány hibája - maximum Kövér Lászlóé, aki temetés nélkül is elment volna amellett a párt mellett kampányolni, amelynek a tiszteletbeli elnöke. A blog szerzője annyira szűk látókörű, hogy még mindig a szomszéd népek érzékenységéről papol, miközben a Felvidéken a jelenlegi kormánypárt pár éve még büntette volna a magyar szót, Délvidéken magyarokat vernek és fiatalokat ítélnek el súlyosabban, mint a háborús bűnösöket, Erdélyben meg éppen a "székely" öndefiníciós kifejezést akarják betiltani. Tehát az érzékenységre a kölcsönösség elve alapján illik maximum hivatkozni, ha egyáltalán...

JF 2012.07.04. 16:57:04

Valószínűleg annyi történt, hogy egy a jobboldali értelmiség körében - mellesleg nem minden alap nélkül - népszerű és olvasott író nemírói munkásságát nem ismerték korábban. Csaknem 20 éve a polcokon van Nyirő és eddig még senki sem reklamált, hogy ez probléma lenne. Megjegyzem az írásaiban nyoma sincs semmiféle vállalhatatlan nézetnek és valszeg ez is hozzájárult a jelenlegi helyzethez. Most, hogy kiderült róla, ami kiderült nagyon nehéz ebből a helyzetből jól kijönni.

lfleto 2012.07.04. 16:58:31

A diákok meg nem fognak elfasizálódni attól, hogy megismerhetnek középiskolában olyan eszmei áramlatokat is az irodalomórán, amelyek a korszak main stream-jét jelentették Magyarországon. Talán a cikkben hiányolt történelmi ismeretek is mélyebbek lehetnek akkor, ha az átlag - később nem bölcsészkaron továbbtanuló diák is megtudja, hogy nem csak a Nyugat volt az egyetlen szellemi kör a Trianon utáni országban, vagy, hogy a határon túl hogyan élte túl az addig hatalmi pozícióban lévő magyarság a történelme legnagyobb traumáját... Vagy ezt is jobb lenne betiltani, mint annak idején József Attila istenes verseit - hiszen az egyház is csinált csúnya dolgokat a történelemben, vagy mi.

Éhes_ló 2012.07.04. 17:00:11

Szerintem elegánsan fogalmazott Navracsics és igaza is van, mert a vita értelmetlen.

2500 éve - Szophoklész Antigonéja óta - minden kultúrembernek világos, hogy a halottakkal nem vívunk háborút.
Halottakon nem állunk bosszút.
Egyszerű okból: mert halottak, és mi meg élünk.
Ők mindent elvesztettek már, ami nekünk még megvan.
A halottakat el kell temetni és az a morális parancs erősebb kell legyen a tovatűnő hatalom őrületénél.

Ezt nem képes a gyűlölet népe megérteni.
A postoló sem.

lfleto 2012.07.04. 17:02:08

@JF: Mi derült ki Nyirőről, amit eddig nem tudtunk? Az, hogy tagja maradt a Parlamentnek a nyilas hatalomátvétel után is? Az, hogy képviselőként - valószínűleg jogos félelmében - nyugatra menekült? Az, hogy a csöppet sem a fasiszták oldalán álló Szövetséges Ellenőrző Bizottság - a nyilas vezetőkkel ellentétben - nem adta ki a magyar népbíróságnak, vagyis kijelentette, hogy Nyirő nem volt háborús bűnös? Mi derült ki? Mert szerintem annyi, hogy az ország nagy részének fogalma sincs a kor politikai viszonyairól, annak irodalmáról és az, hogy sikerült démonizálni mindent, ami nem balról jött a '45 előtti Magyarországon.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.07.04. 17:04:18

@lfleto: Ez csak amiatt furcsa, mert a történelmi múlt kommunista fertőjével viszont nagyon is tisztában van a kabinet (lásd a névhasználati újbeszél tervezetet). Az ember azt gondolná, hogy a nonsalansz egyben vonatkozik a múlt teljes leszarására, hogy "haggyá má, kiafaszazahorthy", viszont csóringer Ságvárinál azonban ezer decibellel bejelez a "tilcsákbedeazonnal" sziréna. Hát nem érdekes?

vezér01 2012.07.04. 17:06:54

Lukács György kommunista tömeggyilkos volt,a vörösterror alatt magyar embereket lövetett agyon.Akik most Nyírőt fikázzák,Lukácsot istenítik.Megint a kettős mérce.

JF 2012.07.04. 17:09:00

@lfleto: Egyetértek azzal, hogy erre a kérdésre: "Nyirő-ügy" a kommunista irodalmi kánon minden mocska, egyfajta guanóként rakódott rá ás ezt most nagyon nehéz kapargatni. Nem arra gondoltam, amiket Ön írt, hanem Nyirőnek a háború előtti sajtóban megjelent néhány kijelentésére, amikkel nem lehet közösséget vállalni. Ettől függetlenül nem szabad Nyirőt kidobni a kukába, vagy ha mégis, akkor legyünk következetesek és vizsgáljuk felül szépíróinkat, költőinket és vegyünk ki mindenkit, akinek legalább egy vitatható kijelentése volt pályafutása során. Nagyon kevesen maradnának a tankönyvekben.

lfleto 2012.07.04. 17:15:27

@Chigavera: Nem. Sőt! Végre! A kommunizmus - ha volt olyan egyáltalán, mert én csak egy bábkormányról, kollaboránsokról, meg orosz megszállásról tudok - pont oda juttatta az országot gazdaságilag, ahonnan 20 éve nem tud felállni, de ami még súlyosabb, teljes pusztítást végzett több generáció agyában is, ahogyan ez a cikk is bizonyítja. Szomszédok érzékenysége, meg ilyen hülyeségek, még mindig itt tartunk. Ami szörnyűbb, hogy a gazdaság is ezért tart itt, meg a társadalmi morál... A Horthy-korszak ugyanis kulturálisan kontinuis volt a korábbi ezer évvel, nem rombolt le létező rendszereket. Akár egész Nyugat-Európában, ahová az oroszok megjelenéséig, bárki bármit hazudik, tartoztunk. Most hagyjuk azokat a politikai balfaszságokat, amiket a háború kellős közepén lévő, fennmaradásában veszélyeztetett ország vezetése kétségbeesésében és rátermettség hiányában elkövetett, ahogyan azt is, ami a német megszállás, vagyis az önállóság elvesztése utáni alig több, mint egy évben történt, ha ezeket szemére hánynánk Quisling norvégjainak, vagy a franciáknak, esetleg a dán királynak, vagy a finneknek, akkor őket is csak egy posztfasiszta diktatúra leszármazottjaiként kezelhetnénk... Nem, itt a kommunizmus zökkentette ki a vonatot az európai vágányról. Ez a legnagyobb hibája, ezért nagyon helyes, ha a kormány végre véget vet a korszak bűnei relativizálásának, ahogyan a nácizmus relativizálása is bűn lenne...

hozzószóló 2012.07.04. 17:21:13

Ne mondja már NT úr, hogy nem foglalkoznak a múlttal...hát az egész Figyuzz állandóan elmúlt nyolcévezik....Az melyik múlt? A szelektált? Amikor másra kenni jó a múlt, akkor emlékeznek, ha az érdekük úgy hozza, akkor ne beszéljünk róla?Bárki, bármit, bárhogyan magyarázhat. De a felelősséget mindenkinek vállalnia kell tettiért! Nem a múltra kenni a hülyeségüket! És ezt fordítva is elvárnám.

Pan Modry 2012.07.04. 17:22:45

Gyerek, Navra egy a keves normalis ember kozul a fideszben, azert mondta ezt mert gazosnak tartja az ugyet de a partfegyelem miatt nem akarta megmondani a sajat velemenyet, szerintem....

Raadasul o az egyik legintelligensebb politikus is.

lfleto 2012.07.04. 17:24:03

Ez még kikívánkozik, bár nyilván mindegy: amikor magyar kormány,'45 előtt utoljára odafigyelt a szomszédos népek érzékenységére annyi történt, hogy a magyar adófizetők pénzéből fizette a vonatjegyet a gyulafehérvári román nemzetgyűlésre utazó delegátusoknak. 1918 december 1-jét írtak, a miniszterelnököt Károlyi Mihálynak hívták. A magyar pénzen utazó küldöttek végül döntöttek Erdély csatlakozásáról Nagy-Romániához. Ők annyira érzékenyen hálálták meg a pénzt és az előzékenységet, hogy azóta is ez a dátum a nemzeti ünnepük. Pedig nagyon odafigyelnek a magyarság érzékenységére, nekünk is ezt kéne tennünk...
Ja, csak úgy mellékesen: október végén, a háború lezárásakor nem tartózkodott idegen hadsereg katonája Magyarországon. Területi veszteségeink nem voltak, viszont a magyar haderő visszatért a frontokról és a hadsereg a háború alatt is jelen volt az ország egész területén. Az osztrák és német csapatokkal együtt egyébként megszállva tartották a királyi Románia jelentős részét is, Bukarestet például 1916-ban elfoglalták a tengelyhatalmak. Ennyit arról, hogy mit ismerünk a történelemből, meg mi van a tantervben.

lfleto 2012.07.04. 17:29:32

Bocs, központi hatalmak...

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.07.04. 17:37:02

@lfleto: Kedves lfleto,
értem én a jószándékot, de ez így nem megy. Aki oda nyilatkozik, hogy ez a kormány nem foglalkozik történelemmel, meg múlttal, meg egyéb ósdi nyálkás dologgal, mert tekintetét kizárólag a fényes jövendőbe fúrja, az vagy tényleg ne foglalkozzon vele, vagy ne válogasson benne, mint tik a kendermagban, mert az sehogysem veszi ki jól magát. A gond az, hogy a poltikai, gazdasági sikertelenségről való figyelemelterelés miatt a kormánypárt lényegében viszont kizárólag ideológiai múltturkálással van elfoglalva, utcailag, szobrászatilag, nyugdijilag stb. stb. Ezért komolytalan Navracsicsnak ez a marhasága. Persz, érzi ő is, hogy szar van a palacsintában, nem akar belekeverdni, de ez egy nagyon szerencsétlen állítás volt tőle.

Azt most meg tényleg hagyjuk, hogy Horthy impotens és katasztrófába fordult díszletpolitikája mivel volt kontinuus, mert nem jönne ki jól belőle. Egy nem megfelelő ember volt rossz helyen rossz időben. Mindannyiunknak pech, és az sem vigasztalaó, hogy sokan voltak előtte és utána is hozzá hasonló helyzetben.

lfleto 2012.07.04. 17:44:40

@Chigavera: Ha nem akarod, tényleg ne értsd. Horthy lehetett akármilyen politikus, az ország lényegében, mind kulturálisan, mind gazdaságilag az európai trendeket követte és minden egyes jelensége levezethető volt az ezer éves állam történetéből. Ez megszakadt a kommunizmussal. Egy Trianon után egy évtized alatt talpra állt az ország gazdaságilag (Bethlen-féle konszolidáció), amit csak a nagy világválság lassított le. Szinte teljes szabadságban működött az európai színvonalú sajtó, irodalmunk (mind a népi, mind az urbánus), filmgyártásunk, képzőművészetünk abszolút a világ élvonalába tartozott. Ez nem Horthynak, hanem egy stabil lábakon álló társadalmi és gazdasági rendszernek volt köszönhető, amit még a békeszerződés és a forradalmak sem tudtak elpusztítani. Ehhez az orosz hadsereg, meg a magyar talpnyalói kellettek. Nem Horthyt magasztalom ezzel, hanem a kommunistákat korholom, hogy értsd. Vajon miben különbözött a korabeli magyar helyzet, mondjuk az osztráktól vagy a hollandtól? A Tungsramból nem lehetett volna orosz megszállás nélkül multi és a Ganzból?

pupumpa 2012.07.04. 17:45:27

A cikk arra hivatkozik, hogy aki érettségizett, annak komoly tudása kell hogy legyen történelemből is.
Ez egyáltalán nincs így, mindenki tudja, hogy hazugságok tömkelegét tanították nekünk. És ami teljesen kimaradt, arról honnan lenne tudomásunk? Wass Albertről 20 éves koromban hallottam először, Nyírőről pedig néhány hónapja. Nem lehet mindenki olyan tájékozott mint néhány okostojás kommentelő, akiknek kialakult, határozott véleménye van mindenről.

lfleto 2012.07.04. 17:59:21

@pupumpa: Talán ezért vicces ez a hisztéria-hadjárat. Nehogy bekerüljön a tantervbe valaki, aki nem felel meg az uralkodó urbánus kánonnak, véletlenül a felnövő generációk is megtudják, hogy volt aki másként gondolkozott nemzetről, hazáról, Istenről, a parasztságról, a földről, a magyar történelemről, mint a hivatalos rettegők, akik szerint mindenki élből fasiszta, aki ezekről gondolkozik. Na pont az ilyenek cenzúráztatták ki Babits, Kosztolányi és József Attila trianonos verseit, tették tiltólistára Herczeg Ferencet, Tormay Cecile-t, Nyirőt, nevezték ki Petőfit a kommunizmus előfutárának, a kisnemes Dózsát baloldalinak stb. Nem is vitatkozunk semmiről. Azért meg bocsánat, hogy kialakult véleményem van.

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.07.04. 18:00:21

A magyarság lejtmenete nem Hortyval, Károlyival, vagy az épp citált Nyírő-féle (nem irodalmi) gondolatokkal kezdődött, hanem Moháccsal.
Azóta nem tud e nép kijózanodni igazán.

Jobb és bal? Tökmindegy. Smafu.

Még valami: Navracsics talán messze a legintelligenesebb fideszes politikus - de trutyis témáról még neki sem sikerülhet mindig jól megnyilvánulni. És a Nyírő-sztori trutyis, nem kicsit.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.07.04. 18:04:25

@lfleto: @lfleto: Ismerem a korszakot, hidd el, éppen ezért mondom, hogy a képletben éppen Horthy volt a gyenge láncszem, az eredmények pont olyanokhoz kötődtek, akik a legkevésbé sem hasonlítottak hozzá, mint mondjuk a pragmatista Bethlen, vagy kulturálisan a Nyugat köre, kiállásban, felelősségérzetben Teleki Pál, helyzetfelismerésben Kéthly Anna stb.
Míg Horthyhoz pont azok a dinamikák köthetőek, amelyek a rendi-nemesi félfeudális böszmeségek bebalzsamozásával tovább távolították minket az európai fősodortól (ezek béna konzerválása és mesterséges lélegeztetése nem erény volt, hanem hiba, még az 1848-as arcok is fényévekkel előrébb tartottak anno). A tétovázó, bizonytalan teszetoszasága pedig pont abban a korszakban ütött vissza nagyon, amikor gyors, határozott, egyértelmű és józan lépésekkel is nehéz lett volna győzelemre játszani, ő viszont elért egy teljes terített betlit. És ez baj, mert a sikertelen politikus elcseszett háziját mi szívtuk/szívjuk meg.

Persze, megvolt a komcsik sara is vastagon, hajaj, de ne menesszük már mennybe ezt a balféket, plíz. Köszönöm.

JF 2012.07.04. 18:05:08

@lfleto: Valóban a népi-urbánus vita van itt inkább felmelegítve. Csodálom, hogy Németh Lászlóra, Nagy Lászlóra, Illyés Gyulára még nem adták ki a kilövési engedélyt.

lfleto 2012.07.04. 18:05:24

@Zébácsi: Nem a honfoglalók baszták el? Mehettek volna Svájcba is... Na ekkora baromságot már régen olvastam. A Nyirő-ügy pedig nem ügy, ahogyan fennebb valaki már idézte az Antigonét, a halottakat el kell temetni. Ennek az embernek, akármit is gondolt egy-egy adott pillanatban a világról, volt egy végakarata, hogy szülőföldjén nyugodhasson. Ezt nem tiszteletben tartani az emberi kultúra legmélyebb sárba tiprása. Bocs, a kegyeleti jog pedig a Magyar Országgyűlésé. Ez csak annyi kötelezettséget ró rá, amennyit Mari nénire róna. El kell temetnie a halottat, ahogyan kérte. Ez mindenkinek kijár. Kár, hogy ezt bárki trutyisnak tartja Magyarországon.

lfleto 2012.07.04. 18:09:05

@Chigavera: Ezt senki sem vitatta. Kérlek olvasd el pontosan, amit írtam. Nem kell hősként kezelni Horthyt, de mindent kitagadni a történelmünkből, ami az ő korszakában történt pont ugyanolyan böszmeség lenne, mint megkérdőjelezni Kodály nagyságát, mert kezet fogott Rákosival, vagy kitiltani tantervből Illyés Gyulát, mert írt rendszerbarát verseket is. A két korszak közötti alapkülönbséget azonban igenis hangsúlyozni kell. Az egyik az európai magyar történelem folytatása volt egy béna vezetővel, a másik viszont egy idegen megszállás és kollaboráns helytartók uralma. Ez két külön dolog, amit nem árt leszögezni az összehasonlításkor.

lfleto 2012.07.04. 18:10:22

@JF: Ne félj. Náci mindenkiből lehet, csak sokszor kell mondani.

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.04. 18:11:58

"a kormány nem egy történészklub, mi a jövő kérdéseivel foglalkozunk"

*

Jósok, látók, médiumok gyülekezete.

Nem értem, miért nem az EZO tévében csillogtatják inkább a tudásukat.

krüger 2012.07.04. 18:19:34

Nagyon gyenge cikk. Mi a fenéért is Horthyzzon a kormány? És miből is derülne ki, hogy nem értenek a történelemhez?

Még élénken emlékszem, amikor 20 éve az Antall-kormányt mindenki azzal gúnyolta, hogy "történészkormány", ami persze igaz is volt, amennyiben tele volt történészekkel, kezdve mindjárt Antall Józseffel. Akkor ezzel gúnyolták őket.

JF 2012.07.04. 18:21:28

@No_Fidesz_No_Problem: Mert az EZO Tv-ben ti vagytok. Szerintem összekevered a helyzeted a Gyurcsány alatt működő Szilvássy-féle kormányzati jósdával: index.hu/belfold/0530josda/

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.07.04. 18:26:46

Értelek én, hidd el, csak pont az elcsúszás a gond. Azaz, hogy a nekiveselkedő Bethlen érdemelne szobrot, nem a lúzer Horthy. Vagy vicces "nem érdekel a történelem" bácsiknak az első köztársaság szintén naivul ügyetlen Károlyija kormányilag kimondva pfujrossz, döncsükle, míg a kontinuusan bejelentkező királyt elzavaró (mondjuk ennyit a kontinuitásról), magát enkezével kormányzóvá faragó pancser meg menő. 
Itt bizony tényleg súlyos balfaszságok és szellemi koromfelhők gomolylanak fel a poltikusi koponyákból. Ó persze balról is ofkorsz hasonló sűrűségben, ebből a szempontból viszonylag homogén a társaság (hiszen sokat is kölcsönöztek egymástól emberanyagban).

Vannak a témában valóban felkészültek, árnyalt és alátámasztott véleménnyel bírók, de itt most épp az a baj, hogy hogy félkarú senkik vívnak a témában negyed-aggyal viszont felturbózott acsargással.

Kontrasztként ott vannak pl. az angolok, na az ő történelmük se piskóta, de valahogy tudják megrelelő iróniával, humorral és racionalitással kezelni a saját történelmi ápoltjaikat. Ezt pl. nyugodtan eltanulhatnánk.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.07.04. 18:27:39

@lfleto: Bocsánat, az előző neked ment válaszra.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.07.04. 18:27:51

Lassan el kellene kezdeni Navracsis jövőjével is foglalkozni.

krüger 2012.07.04. 18:28:46

@Chigavera: Ja, azért az angolokat 1066 óta nem érte sikeres külső invázió. És azt se felejtsük el, hogy ők a különböző gyarmataikon azért elég sok olyan dolgot csináltak, amiről ott sem "illik" különösebben sokat beszélni.

Johnfive 2012.07.04. 18:53:21

"mi a jövő kérdéseivel foglalkozunk":
Ja, pl. újratemetéssel... :)

Johnfive 2012.07.04. 18:56:01

...meg Horthy-kultusz.

Johnfive 2012.07.04. 19:00:30

@Éhes_ló: " a halottakkal nem vívunk háborút.
Halottakon nem állunk bosszút."
Magadnak hozhatsz szabályokat, másra nem erőltetheted rá.
Attól hogy halott vki., még nem lesz érinthetetlen.

Johnfive 2012.07.04. 19:04:56

@vezér01: ".Akik most Nyírőt fikázzák,Lukácsot istenítik."
Lófaszt.

Johnfive 2012.07.04. 19:06:52

@lfleto: "A Horthy-korszak ugyanis kulturálisan kontinuis volt a korábbi ezer évvel,"
Akkoriban az ország lakosságának nagy része nyomorgott. Ehhez képest a szocializmus egy jelentős életszínvonal-emelkedést biztosított.

Johnfive 2012.07.04. 19:11:54

@krüger: "mindenki azzal gúnyolta, hogy "történészkormány""
Meg is pecsételte a négy évet a dilettanizmusuk...

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.07.04. 19:28:27

@krüger: Jaja, kétségtelen, ezt a hiányosságot polgárháborúkkal pótolták :) 

Egyébként, hidd el, megvan a maguk baja. Elbukták pl. dél-Franciaországot még a középkorban (házasság révén abszolút járt volna nekik, de a provanszoknak nem fűlött a foguk az angliánus léthez, gondolom, a pocsék konyha miatt). Skócia mint valami kalap folyton leesett, Wales szintén morcogott a belső zsebben, és csak aztán jött a feketeleves, sorban bukták el Észak-Amerikát (ami kicsit olyan, mintha a Kárpát-medencébe való megérkezés után Tas és Huba beszóltak volna, hogy drága a kumiszod, Árpád, vissza lehet húzni Meotiszba, mert ez innentől É-Tasisztán ill. D-Hubisztán, aztán persze egymás között lemeccseltek, és maradt Egyesült Tasisztán), Indiát, Afrika felét, Írország nagyját. Skócia megint épp készül lepottyanni, és úgy 20-50 éven belül be fog inteni a királynőnek Kanada és Ausztrália is. Magyarország épp ilyen birodalom volt ideje nagy részében (feltételezem senki nem gondolja, hogy Horvátorzság, Bosznia, Szerbia vagy Bohémia echte magyar területek lettek volna, nagy magyar térkép ide vagy oda). Tény, hogy a vesztes világháború után túlbüntettek minket (megint egy inkompetens, megszittyósodott idegencsászárnak köszönhetjük, úgy kontinuusan), és a helyzet pikantériája, hogy a korrekt határokat a bécsi döntések húzták meg. Hitlerrel. És itt bukott be Horthy (Teleki pontosan látta a szitut).

És azóta nem bírunk ebből a rossz körforgásból kijönni. Pedig nagyon jó lenne.

(Ja, és csak úgy mondom, az I. világháborúban a legnagyobbat a törökök szívták, de ez itt most mindegy.)

Éhes_ló 2012.07.04. 19:37:38

@Johnfive: ezt a szabályt nem én hoztam, hanem az emberréválással született és 2500 évvel ezelőtt már leírta Szophoklész az Antigonéban.

Magát minősíti, aki megtagadja.
Te is.

Johnfive 2012.07.04. 19:45:04

@Éhes_ló: Erre csak magamat tudom idézni: lófaszt! :)
Amire te gondolsz az azt jelenti, hogy igaztalan dologgal ne vádoljunk halottakat, mert nem tudják magukat megvédeni...
Szó sincs érinthetetlenségről.
(Ja és attól még nem lesz valami igaz, hogy 2500 éves. HF: hu.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_verecundiam
:) )

ezanicknevem 2012.07.04. 19:50:22

Navracsics maszatol össze-vissza.

Hogy a kormánynak semmi köze a köztéri szobrokhoz? Vagyis a Horthy-szobrot állítólag nem támogatják nyíltan. Akkor jó. Akkor Kádárnak és Szálasinak is állíthat szobrot akármelyik önkormányzat, ha arra szottyan kedve. Hiszen a kormány nem szól bele, megmondta Navracsics, a kormány nem történészklub. Nem fog beleszólni, igaz?

Hogy Nyírő újratemetése pusztán kegyeleti aktus volt, és állítólag semmi köze a magyar kormányhoz? A játék kedvéért tegyük fel, hogy igaz. Tegyük fel továbbá, hogy holnap előkerül Kádár koponyája attól a hullagyalázótól, aki ellopta. (És ebből most hagyjuk ki, hogy Kádárt ki szereti meg ki nem: sírt megbolygatni, koponyát ellopni szimpla hullagyalázás, pont. Semmi felemelő és hősies nincs benne.) Akkor majd a koponya újratemetésén is ott lesz a magyar országgyűlés elnöke hivatalos minőségben, mint a Nyírő-újratemetésen?

Hiszen Kádár újratemetése is csak egy kegyeleti aktus lenne, itt is csak egy elhunyt magyar közéleti szereplőről van szó, tehát (ha elfogadjuk a fenti feltételezést) ehhez sincs semmi köze a magyar kormánynak. Ha a Nyírő-újratemetéshez semmi köze a Fidesznek, akkor a házelnök úrnak a Kádár-újratemetésen is illik megjelenni.

Ja, hogy a fideszes jogalkotás lefektette az alaptörvényben, hogy nem vállal közösséget a szocializmus negyven évével? Most akkor tessék mondani, mégiscsak történészek a fideszesek? Vagy csak akkor történészek, ha a szocializmusról van szó, de ha Horthyról, akkor már nem annyira?

Sunyi maszatolás.

Srácok, mondjátok ki nyíltan: tekintélyuralmi rendszert akartok építeni, jobboldali konzervatív ideológiai alapon. Mondjátok ki. Meg fogtok könnyebbülni. A gyógyulás fel vezető út első lépése a hiba beismerése. Utána majd együtt nevetünk a hülyeségeteken és visszatérünk a modernitáshoz, a szekularizációhoz, a felvilágosodás értékeihez, meg a demokráciához. Ahogyan felnőtt, értelmes embereknél szokás.

vezér01 2012.07.04. 20:06:27

@Johnfive: Mármint hogy Lukács egy lófasz?
Igazad lehet.

ferikefleto 2012.07.04. 20:16:07

Ja. A Kádár-rendszer nagy érdeme a "jólét", persze ez csak azon európai országok jólétének a tükrében értelmezhető, amelyeket nem szálltak meg az oroszok és kimaradtak a szocialista építkezésből. Hol volt tőlünk 1938-ban Finn-, Olasz, Spanyol vagy Görögország? És Ausztria?

ferikefleto 2012.07.04. 20:29:20

@ezanicknevem: Gratulálok, hogy a felvilágosodás masszív harcosa továbbra se érti a hatalmi ágak megosztásának Montesqueiu óta ismert demokratikus alapelvét. Van ugye kormány - végrehajtó és Parlament - törvényhozó hatalom. A kegyeleti jog a Parlamentté. Kádárnál nem tom kié. Akié, annak illik eltemetni. Az meg, hogy ki, milyen temetésre megy el, ízlés dolga. A másik hülyeségedről meg: Nyilván egy jobboldali ember a saját hazájában a jobboldali hagyományra épít. Ettől még nem náci, nem akar diktaturát stb. bár ez a toleráns oldalon minden országban, minden jobboldali győzelem után felmerül (Kaczinskiék Lengyelországban, övp-fdp Ausztriában, de Bush is az USA-ban, stb) persze a baloldali hagyomány, kezdve a jakobinusokkal egészen Pol Pot-ig, csupa demokrácia és modernitás. Bocsánat, progresszió...

puffatag 2012.07.04. 20:41:30

@ferikefleto: jól beszélsz jobbos demokrata a hatalmi ágak megosztásáról és idolodról, polt pot péterről, aki lógni fog, mert nem tartotta be esküjét (pedig nem is szemüveges)

puffatag 2012.07.04. 20:45:38

@ferikefleto: egyébként az összes jobbos agyhalott, mint te is, ostoba barátom, gyurcsány-gyalázó nicknevet választ... ebből látszik szellemi nívótok, még most sem tudtátok feldolgozni, hogy fletó legyalázta idolotokat oszt elment vacsorálni

Egy igaz ember 2012.07.04. 21:10:36

Mennyit beszélünk Nyírőről: szerencsétlent még eltemetni sem hagyják, hiszen benne volt a nyilas parlamentben és csúnyán írt a zsidókról.

Bezzeg a derék Fehér Klára:
Rákosi hű kiszolgálója a férjével, a mai is élő Nemes Lászlóval (aki maga is a diktatúra cenzora volt) együtt. 1945 utáni legsötétebb kommunista időkben újságíró, egyike azoknak a kommunista kollaboránsoknak, akik 1957-ben azt kérték azt ENSZ-től, hogy ne tárgyalják az 56-os forradalom vérbefojtásának körülményeit. 1948-ban, 29 évesen már megvolt neki a Kiváló Munkáért és a Népköztársasági érdemérem, két évvel később a József Attila díj (itt megjegyzem, hogy első műve csak egy évvel korábban jelent meg). 1996-ban halt meg, 2003 óta létezik a Fehér Klára irodalmi díj!
Amúgy manapság pl. a Földrengések szigete című ifjúsági regénye ajánlott az általános iskolásoknak.

puffatag 2012.07.04. 21:23:42

@Egy igaz ember: tetű náci nem nyugodhat, ez van, mennyé délamerikába... nyírő akkor írt csúnyát a zsidókról, amikor már g
gázosították őket? érted?

puffatag 2012.07.04. 21:28:38

@Egy igaz ember: egyébként demszky miért menjen börtönbe?

Lucky Larry Silverstein 2012.07.04. 21:34:06

Hát bocs de qrvára nem érdekel hogy mit gondol egy másik ország arról, hogy mi van az alaptantervben.

A román gyerekeknek azt tenítják hogy Erdély 1000(nem, 2000 éve román). A Szlovákoknak Nagymorva Birodalmat tanítanak a honfoglalás előttről. Kutyát nem érdekli itthon. Az nem sértő.

Egy igaz ember 2012.07.04. 21:39:49

@puffatag: Mi az hogy! Nagyon is!

Beszéljünk egy nyelven: nyilas=komcsi.

Nyírő a nemzetvezetőt, a Klára meg a hű kopasz vezér személyi kultuszát szolgálta.
Nem értem: ha egyik komcsi kivégezteti a másik komcsit, akkor az áldozat utólag mitől lesz hős (pl. Rajk, Nagy Imre, Maléter, stb.). Ha így nézzük akkor Gregor Strasser, Schleichter és Röhm is egy mártír. Hiszen az egyik náci kivégezte a másik nácit.

Lucky Larry Silverstein 2012.07.04. 21:41:13

@Egy igaz ember:

Látod te hogy mit írtál? Hogy hasonlíthatod össze? Hiszen NÁÁÁÁCI. Érted? ......:DDD

Egy igaz ember 2012.07.04. 21:42:43

@puffatag:
Mert tönkretette ezt a várost a gerinctelen, megalkuvó jellemével. Idén lejár a Combinó-szerződések büntethetőségi lehetősége. Miért volt szükség külvárosi vonatra a belvárosban, ami miatt át kellett építeni az egész körutat. Hány milliárd volt a számla és kinek a zsebébe? Na ezt vizsgáld ki Tarlós és Vitézy!!!

Egy igaz ember 2012.07.04. 21:43:40

@Lucky Larry Silverstein:
A szememben éppúgy emberi jellemselejt, mint egy komcsi.

nova76 2012.07.04. 21:44:35

@Lucky Larry Silverstein: És vajon biztosak lehetünk benne hogy nekünk igazat mondanak?

ferikefleto 2012.07.04. 22:35:27

@Johnfive: A kontinuitás vitathatatlan. Egy trónfosztás ugyan hatályon kívül helyezte a Pragmatica Sanctio-t, de a Corpus Iuris-nak tökéletesen megfelelt. Volt már kormányzó az ország élén , sőt, általában pont a Haubsburgok ellenében. Gondolj Hunyadira - ez közel 500 éves hagyomány, vagy Kossuth is jó példa. A jogfolytonosság Horthy esetében sem kérdés, sőt! Ez a történelmi kontinuitás. Még a dinasztia-alapítás is belefért volna ( Szapolyai - János Zsigmond) csak a sztálini alkotmány nem.

ferikefleto 2012.07.04. 22:45:06

@puffatag: Ja. Az meg se fordult a fejedben, te műveletlennek tűnő, de annál öntudatosabb gyűlöletvezér, hogy a Ferenc nevet nem csak egy esetben becézték Fletónak? Mi ez Gyurcsány-imádat? Az ember még javában titokban lopott az anyósával s közvagyonból, amikor már ezt a nicket használtam! Szánalmas!

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.07.04. 22:46:55

@lfleto:

"Nem a honfoglalók baszták el? Mehettek volna Svájcba is... Na ekkora baromságot már régen olvastam."

Láthatóan az igazság tudatának pőre izomereje hajtja előre gondolataidat.

Bármit is gondolsz erről, Mohács fordulópont volt a magyarság történelmében. Sokkal nagyobb fordulópont, mint bármi más azóta.

Az, hogy te ezt nem így látod, a te véleményed, jogod van hozzá. De ettől még ezt baromságnak (ti kommentem erre vonatkozó részét) gondolni kissé merész állítás - nota bene, ki is kérem magamnak. Különösen, miután olyan meggyőzően próbálod osztani itt az tutit - dacára, hogy itt-ott írsz azért hajmeresztő dolgokat.

Mondjuk, olvass egy kicsit, és próbáld meg extrapolálni azt a sunyi, önző hazafiatlan magatartást, ami az akkor magyarságot jellemezte (kedvencem Szapolyai). Na ja, persze, vannak azóta kivételek (pl. Thököly, Rákóczi, Petőfi és '56), de végül mind elbukott. Miért?

Nyírő újratemetésén az egyik legnagyobb magyar közjogi méltóságnak szerintem nem kellett volna részt vennie (mi a francnak, nincs jobb dolga?). Nyírő a nyilas OGY tagja volt - már megbocsáss,de ez Kövérnek semminemű indíttatást nem szabadna, hogy adjon. Ha viszont a magyar írok klubjának elnöke tette vpolna tiszteletét (merthogy NYírő egyébként jó író volt), az talán más megközelítésbe helyezi e dolgot és nem is okoz ekkora purparlét.

Mit szólna a civilizált világ, ha mondjuk Heinz Fischer egy ismerten nácibarát volt osztrák író (aki speciel az Anschluss utáni Nemzeti Tanácsnak is tagja volt) újratemetésén venne részt mondjuk a Szudéta vidéken?

Biztosan örülne és tapsikolna mindenki, igaz?

ferikefleto 2012.07.04. 23:01:39

@Zébácsi: Hogy Mohács fordulópont volt, azt senki se vitatta. Én a témához való viszonyára tettem megjegyzést. Az pedig, hogy Nyirő náci, nyilas, vagy háborús bűnös lett volna egy megslapozatlan állítás. Ezt plasztikusabban a SZEB kiadatási nem-jénél nem lehet kifejezni. A nyilvánvalóan antifasiszta amerikaiak nemhogy engedték publikálni, de még támogatták is a lapját. Kövérnek meg joga van elmenni egy általa nagyra tartott író újratemetésére, ha vállalja a poltikai kockázatot. Vállalta!

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.07.04. 23:16:45

@ferikefleto:

A megjegyzés nem volt etikett-címkével ellátva, magyarázkodni pedig felesleges.

Hogy Kövér vállalta a politikai kockázatot? Nem kellett volna. Politikai kockázatot egy párt vállaljon és ne az OGY elnöke.

Micsoda amatőr egy sztori ez...ahh.

Johnfive 2012.07.04. 23:38:10

@ferikefleto: Nézd az átlagember szemponjából a kontinuitás lényegtelen. Mondhatni kitörölhetjük vele.
A kontiniutás csak egy idaológia számomra, ami az adott hatalom sajat maga igazolására használ.
Semmi köze az emberek boldogulásához. Nincs miért pozitívan hivatkozni rá. Arra mutattam rá, hogy még az utolsó -wannabe- "komcsi" elnyomó rsz. is többet jelentett életszínvonal emelkedés szempontjából. BTW a demokráciánk/köztársaságunk sem 'kontinuis'.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.07.05. 00:19:37

@ferikefleto: A "kiadatási nem" a legkevésbé sem jelent ártatlanságot, kismillió célból és ok miatt agadtak meg kiadatásokat, saját politikai, tudományos stb. célokból. Alapvető és elemi logikai hiba evből azt a következtetést levonni, hogy nem adták ki, tehát ártatlan. A tetteket kell vizsgálni, nem a közvetett aktusokat.
A nyilas parlament lángszavú támogatója pedig elég egyértelműen nyilas és nem például bélyeggyűjtő. Ez volt a politikai krédója, mint ahogy Kövér is politikus, éppen ezért nem kellet volna beletenyerelnie ebbe a kupacba. El kellett volna küldeni mondjuk az írószövetség egy erdélyi kötődésű tagját, és nincs problem. Ennyi.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.07.05. 02:39:25

@ferikefleto: Nagy valószínűséggel azért nem adták ki, mert Nyírő nem volt nehézsúlyú játékos, itthon viszont feltehetően példát statuálva túlbüntették volna, egy antikommunista meg amúgy akkoriban mindig jól jött nyugaton a ház körül. 

Egyébként pedig különösen a hidegháború alatt a CIA-t nem különösen zavarta az általa támogatott rezsimek, figurák szélsőséges, korrupt, fasisztoid stb. jellemzője a kubai politikai maffiától, a különböző kontrákon keresztül, a később visszanyalós fagyivá lett tálibokon át a Noriega-szerű arcokig (és persze hasonlóképpen voltak ezzel az oroszok is). A nácilike népirtó Stroessner pl. egy egész országot legózott össze magának USA támogatással (Paraguay). Ja, és a begyűjtött tudósok esetében sem okozott problémát a náci múlt, majd pedig a német újjáépítésben is nagyban támaszkodtak a harmadik birodalom "tapasztaltjaira". Szóval az ártatlanság mint valamiféle következtetés ezen a kiadatási alapon nem igazán játszik.

Maradjunk annyiban, hogy ikonnak és példaképnek választani Nyírőt (Kövér mondása) és beleállni a védelmébe legalábbis fölösleges botorság, de mindenképpen politikusi baklövés. Annyi jó figura van ott, nem hiszem, hogy ne találnának megfelelőt erre a szerepre.

jasarkad 2012.07.08. 20:23:18

@Chigavera: A Fidesznek, Orbánnak, Kövérnek stb. van egy multja, amit kinos pedantériával igyekszik eltüntetni, ami bem szokatlan az efféle pártoktól. Ebbéli igyekezetük hoz néha kinos dolgokat. Aki azt hiszi, hogy ezek már echte jobboldaliak, mélységesen téved.A hatalom érdekli csak az alakulatot, szerintem ha Al-Kaidásként tudnak tovább hatalomban maradni, iszlamista lesz az egész bagázs......

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.07.08. 23:38:25

@jasarkad: Igen, ebben egyetértünk, az egy hét leforgása alatt jobboldalivá vedlés náluk egyértelműen hatalmi stratégia volt (máig emlékszem, ahogy keddről-szerdára kivették a fülbevalót és felvették a háromrészes öltönyt). Annál viccesebb, hogy náluk erősebb retro-Kádár fílinget senki nem tudott előállítani, még Horn Gyufa sem. Az ő sikermintájukat ez határozza meg, az öreg János-király birodalma, amit megörököltek.

jegesmaci007 2012.07.24. 08:26:38

@Éhes_ló:
Ez egy szép elmélet, sajnos senki nem tartja be.
A történelem majdnem csak hallott emberekkel foglalkozik. Beszéljünk Kádárról vagy Rákosiról. Velük se szabad foglalkozni?

Éhes_ló 2012.07.25. 21:19:27

@jegesmaci007: nem elmélet. Morál.
Nem beszélni, tetteiket felidézni, bírálni morálisan helytelen, hanem eltemetni nem engedni, holttestüket meggyalázni.

2500 éve - Szophoklész Antigonéja óta - minden kultúrembernek világos, hogy a halottakkal már nem vívunk háborút.
Halottakon már nem állunk bosszút.
Egyszerű okból: mert már halottak, és mi meg élünk.
Ők már mindent elvesztettek, ami nekünk még megvan.
A halottakat el kell temetni és az a morális parancs erősebb kell legyen a tovatűnő hatalom őrületénél.

Ezt nem képes a gyűlölet népe megérteni.
A postoló sem.
Te vajon képes vagy rá?

jegesmaci007 2012.07.26. 09:27:12

Sok kérdésben nem értünk egyet. Például " a gyűlölet népe" kifejezés szerintem erősen téves célzás. Egyik népre se igaz.
Az illető urat már eltemették korábban. Az újratemetése egyértelműen politikai akció, nem a végtisztesség megadásáról szól. Ezt valószínűleg te is látod.
Ezért volt balhé az egész történetből.
Egyébként szerinted az kultúremberhez méltó , hogy valakinek a hamvait úgy csempésszük be egy országba és egy barna bőrhátizsákban tartjuk a lábunk mellett a földön? Mert az államtitkár -az újságírók szerint- ezt csinálta. Értem, hogy ez egy fricska a románoknak, de azért ez sem európai eljárásmód.

Éhes_ló 2012.07.27. 20:50:14

@jegesmaci007: Az illető - végakarata szerint - hazai földben szeretett volna nyugodni.
Ez a halála idején - szégyenletes okokból - kizárt volt.
Az pedig, hogy egy halottal való aljas szórakozás kapcsán hogyan múlta alul magát a román és a magyar fél nem von le semmit azoknak a felelősségéből, akiknek egy halott eltemetése a szülőföldjén gondot jelenthet, legyen szó román mocsokról, vagy libbant magyar elvbarátjáról.
süti beállítások módosítása