morgás joga 6.jpgHallottuk elégszer, kívülről tudjuk: "ne a zemberek fizessék meg". Pedig mi fizetjük meg - nemsokára már az adófizetés után is adófizetés a sorsunk.

Legújabb kormányzati ötlet a pénzügyi tranzakciós adó, 100 milliárd forintos nagyságrendben. Ez nem az a klasszikus uniós Tobin-adó, amit az átlag adófizető csak üdvözölni tud, nem a rövid távú spekulatív ügyletek, nem is a részvénykereskedés, vagy épp a határidős ügyletek után kellene fizetni, amikor pénz termel pénzt, hanem olyan pénzügyi műveletek után, amelyet a lakosság, az önkormányzatok, civil szervezetek és a termelő vállalatok java része végez nap mint nap, tehát mindenki, aki él és mozog, előbb vagy utóbb alanya lesz. És nem kicsit, hanem nagyon. 

Az eddig kiszivárgott adatok alapján a jövőben adó terhelné

  • a csoportos beszedési megbízásokat, 
  • a rezsi sárga csekken történő befizetését, 
  • a pénzátutalásokat (például amikor megérkezik a bankszámlára a munkabér), 
  • készpénz elhelyezését és a pénz kivételét a bankból, 
  • a bankautomatából való készpénzfelvételt, 
  • a hiteltörlesztést és 
  • elképzelhető, hogy a folyószámla-vezetés után is adót kellene fizetni. 

mon.hu.jpgTehát a jövőben adót kell fizetnünk például a villanyszámla, az ebadó vagy épp a biztosítás kifizetésekor azt akár sárga csekken, akár közvetlenül bankszámláról tesszük meg. A vállalkozások is fizethetik majd, amikor kiegyenlítik beszerzéseiket vagy alvállalkozójukat, elutalják folyószámlájukról az adóhatósághoz a járulékokat, társasági adót, áfát, valamint a dolgozók utáni közterheket, teljesítik a helyi iparűzési adó kötelezettségüket vagy kifizetik a telefonszámlájukat, esetleg a kamarai tagdíjukat. Egyszerűbben fogalmazva: hamarosan elérjük azt, hogy még az adófizetés után is adót fizetünk ...

A hitelkártyás vásárlások is beleesnének az adóba, hiszen a hiteltartozást ki kell egyenlíteni akár átutalással, akár készpénzbefizetéssel. Kérdés, a bankkártyás vásárlásokat terheli-e majd ilyen adó, illetve az önkormányzatoknak, állami intézményeknek illetve a kincstárnak lesz-e pénzügyi tranzakciós adó fizetési kötelezettségük. Amennyiben igen, úgy költségvetésük 1%-át már eleve elkülöníthetik az államkasszába befizetés céljából.

kisrabamentitakarek.hu.jpgAz [origo] Információi szerint az adó nem érné el a tranzakciók értékének 1 százalékát, viszont ugyanazt az összeget többször is terhelhetné - például amikor a vállalkozó átutalja a munkavállaló munkabérét annak bankszámlájára, az pedig kifizeti belőle a rezsijét vagy felveszi az automatából.

A tervezet szerint az adót a bankok fizetnék be, hasonlóan a baleseti adó esetén a biztosítókhoz. A tényleges adót az ügyfelek viselnék, korosztálytól, jogállástól függetlenül - és az adó 1%-át ténylegesen növelné (ugyan más jogcímen) a bankok adminisztrációs többletköltségeinek szétterítése. Mert ugye abban biztosak lehetünk, a pénzügyi szolgáltatók ezt a plusz költséget lenyelni nem fogják.

  • Kérdés, vajon összességében mekkora terhet fog jelenteni az új adó az adófizetőknek? Vajon a hitelüket nyögve törlesztők mit szólnak ahhoz, hogy egy százalékkal magasabb költségük úgy, hogy az nem érinti a ténylegesen hiteltartozásuk volumenét? És bárki, aki rezsit fizet, hogyan fog viszonyulni az 1%-os általános költségnövekedéshez, a sárga csekkek drágulásához illetve a bankszámla vezetési díj általános emelkedéséhez? Vajon elgondolkodik az egyszeri rókán és azon, hány bőrt lehet róla lehúzni? És vajon ebben a mesében, ha ő a róka, a kormányzat vajon hányadik bőrnél is tart?

 

  • Vajon beruházásra fog-e ösztönözni az új adónem, amely megnöveli nemcsak a tényleges beruházási, hanem hosszabb távon többek között a hiteltörlesztés, az anyagbeszerzés, az értékesítés, a munkaerő és magának az adófizetésnek a költségeit is? És vajon a hazai termelők hátrányban lesznek a termékeikre rárakódott többszörös 1% miatt az importtal szemben?

 

  • Vajon az új adó segít kifehéríteni a gazdaságot, vagy egyre több vállalkozás költözik inkább a szürke zónába? 

 

  • Vajon a nagy üzletláncok, mint például a Tesco vagy Auchan le tudják nyelni vagy továbbhárítják a vevőkre a plusz költségeiket, ezzel is növelve az általános árszínvonalat? Vajon hány vállalkozás lesz, amely egyre inkább preferálja majd a készpénzes forgalmat, és hány fogja úgy gondolni, inkább átteszi a székhelyét egy olyan országba, ahol nem kell ilyen típusú adóra számítania? Ha nagy nemzeti cégeink eddig is svájci leányvállalatokban gondolkodtak, az új adó ezt a folyamatot felgyorsítja vagy inkább azt segíti elő, hogy itthon, az adóhivatal árgus szeme előtt történjenek a pénzügyi tranzakciók?

 

  • stadion akasztó 2.jpgVajon hogyan alakulnak majd az állami, önkormányzati beszerzések? Az 1%-os adót megfizeti a megrendelő, de az ellenérték számlára érkezés után a fővállalkozó is újra, amikor az alvállalkozóinak vagy az adóhatóságnak továbbutalja az aktuális összegeket. A projekt bonyolultságától és a szereplők számától függően az új adónem akár 3-4 %-os árszínvonal emelkedést is okozhat, ami szintén az adófizetőket terheli. Ha vesszük például a debreceni 12 milliárdos stadionépítést, csak az önkormányzatnál 120 milliós nagyságrendű lesz a pénzügyi tranzakciós adó, és ennek legalább kétszerese az az adó, amely majd a fővállalkozót és az alvállalkozókat fogja terhelni. 

 

  • stadion akasztó.jpgVajon bárki is a kormányzat részéről modellezte, nemzetgazdasági szinten ez az 1% milyen kihatásokkal jár? Hogyan érinti a költségvetési intézményeket, a vállalkozásokat és a magánszemélyeket? Készült-e előzetes felmérés, vajon mennyi választópolgárnál veri ki a biztosítékot az újabb teher, miközben olyan létfontosságú beruházások indulnak, mint a stadion-projektek? Vajon a Felcsúti Stadion esetében hány embernek jut eszébe az akasztói Stadler Stadion sorsa, az omladozó lelátó, a gaznőtte pálya?
 
Az új Matolcsy-hungarikum: adófizetés utáni adófizetés. Tuti siker.

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr164387118

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tranzakció a végletekig 2012.04.12. 11:57:04

Mi nem vagyunk olyan ország, amely megáll az egyszerű megoldásoknál. Sőt, ha valamiről hallunk, és lehet, hogy még jó ötletnek is tűnik, nagyon gyakran felcsavarjuk az erősítőt, hogy még nagyobb jó ötletet csinálunk belőle. Itt van pl. a mostani Matolc...

Trackback: Matolcsynak malaca lesz 2012.04.12. 09:35:00

El a kezekkel Matolcsytól! Még, hogy nem hiteles a gazdaságpolitikája! Az Elvarázsolt Kastély birtokába jutott információk a legkétkedőbb balliberálisoknak is bebizonyítják, hogy a közgazdaságtan parafenoménja igenis feltámasztja a halottnak hitt magya...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sörtelen 2012.04.12. 11:42:11

Valahogy az az érzésem, hogy a magyarok csak a lánctalpak csikorgásából értenek...

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.04.12. 14:22:59

@sörtelen: és még senki sem számolta ki, a hazai termékekre mennyi 1% fog rárakódni (kb. 5 réteg, összesen 5%) és ettől kezdve mekkora hátrányba fognak kerülni a piacon itthon és külföldön egyaránt ...

sörtelen 2012.04.13. 10:23:59

@morgás joga mindenkit megillet: Nem, és azt sem, hogy ez a adónyilvántartás (apparátus, dologi költségek stb.) mibe fog államilag kerülni... Ezt ugyanis a bankoknak, eladóknak, szolgáltatóknak a kisker forgalom után is fizetni kellene.
Komplett agybaj.
A készpénzre való visszaállás költségeiről nem is beszélve.
A kormányzat szakapparátusokban kizárt, hogy lenne szakember. vagy kirúgták, vagy szívinfarktussal kidőltek.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.04.13. 10:31:58

@sörtelen:
a bankok majd benyújtják a szoftverfejlesztési költségek számláját meg az egyéb plusz költségeket a folyószámla gazdiknak, azt is fizethetjük. PáPá ingyenes számlavezetési díj ...
süti beállítások módosítása