morgás joga 6.jpgSziporkáznak az új ötletek a Fidesz háza táján - remek elképzelések látnak napvilágot, hogyan lehetne megoldani, csak a mindenre eltökélt, tuti kormánypárti szavazók juthassanak az urnákhoz 2014-ben. Igaz, a Velencei Bizottság jön vizsgálódni már az újonnan elfogadott választójogi törvény miatt is, de mivel eddig sem befolyásolta a kormányzati döntéseket egyetlen demokrácia-bizottság sem, így nem valószínű, hogy a további módosítások emiatt megrekednének tervezet formájában.

Először is a kormány azt szeretné, csak olyanok szavazzanak, akik jó előre felvettették magukat listába. Semmi bizonytalanság, "ha jó idő lesz, irány a telek, ha rossz, mehetünk választani". Vesszenek a bizonytalanok, akiknek fogalmuk sincs, kinek a kezébe helyeznék jövőjüket, azok meg pláne pokol tüzén égjenek, akiket a szavazófülkék megnyitása előtt két nappal vesz rá ismerősük, ballagjanak el a közeli iskolába vagy kultúrba és méltóztassanak beikszelni valamit. Az ideológia is megvan már: ne a populizmus meg a negatív kampány legyen a választások kimenetelét befolyásoló tényező, a szavazat reményében kajaosztók és láncszavazást szervezők se találják meg számításukat - a választásra az az ideális szavazópolgár menjen csak el, aki jó előre gondolkodik, tudja mit akar, biztos preferenciája van és még soha, semmilyen határidőt sem késett le.

Kérdés, mit érdemel majd az, aki tudomást szerez róla, hogy listába kellene vetetnie magát (egyesek szerint már ez is egyfajta műveltségi cenzus), szakít rá időt és elmegy ügyfélfogadási időben az illetékes hivatalba, sorban áll, okmányait mutatja, nyilvántartásba veteti magát, ha pedig valamit otthon hagyott, elmegy még egyszer. A kormánynak már hetekkel a választás előtt listája lesz arról, ki vetette fel magát és ki nem, aztán a különböző egyéb nyilvántartásokból utána lehet nézni, milyen irányultságú lehet az illető. Mert igen, addigra már lesznek ilyen listák is, lásd az állami iskolákban leadott hittan-igazolások listája, egyházi iskolákba járó diákok névsora, diákigazolványok, stb. Nem kell sok kitartás hozzá és már készen is van a helyi szintre lebontott táblázat, kik azok, akik nagy valószínűséggel kormánypártik, kiket lehet még a kötelező vasárnapi istentiszteleten befolyásolni, illetve kik azok a "rejtőzködők", akiket valamilyen módon az aktivisták még megtalálhatnak a választások napjáig hátralévő időben. Azok, akikről kiderül, kormányzatilag befolyásolhatatlan, hithű anti-fideszesek, valószínűleg külön fekete-listára kerülnek, vessenek magukra, ha ennek tudatában keresnek munkát. Mert az egyfordulós választásban mindent egy lapra kell feltenni, tehát mindenre előre fel kell készülni. És az információ egyedül a kormánynál lesz meg mindehhez.

A másik kérdés, lesz-e majd póthatáridő a listába jelentkezésre. Mert ha igen, azt is nagyszerűen ki lehet használni arra, hogy az örök mindent lekésőket és lustákat meggyőzzék, igenis be kell zarándokolniuk a hivatalba ahol jelezhetik, élni kívánnak állampolgári jogaikkal. Az ösztönzésre is lehetnek különböző eszközök különösen azok esetében, akik így vagy úgy költségvetésből kapják fizetésüket, vállalkozási díjukat akár mint a köz szolgái, akár mint beszállító vállalkozók. Mivel ezek a polgárok különösen zsarolhatók, valószínűleg gyarapítani fogják a helyi választói listákat. 

Ha nincs törvényileg póthatáridő, akkor is lehet ehhez az eszközhöz folyamodni, csak résen kell lenni - még a lista lezárása előtti napokban fel kell keresni a "mindent az utolsó pillanatra" hagyókat, akár a munkahelyi főnököknek, akár egyéb aktivistáknak. Kérdés, mi lesz azokkal, akik "ellenállnak", és nem vetetik listába magukat. Vagy azok, akik ugyan listába vetették magukat, de a végén mégsem mennek el választani, és még megtámadhatatlan, "elütött-a-villamos" típusú igazolást sem tudnak bemutatni.

Kérdés, melyik pártnak jó, ha nagy a részvétel és melyiknek kifejezetten káros, egyes szakemberek szerint a jobboldalira átmatematikázott-rajzott kerületek beváltják-e a hozzájuk fűzött reményeket és a végén azért az sem elhanyagolható momentum, a választófülke magányában ki mit fog majd beikszelni. Azt pedig egyelőre még senki sem számolta ki, mennyibe is fog kerülni ez az új típusú rendszer az adófizetőknek, mert olcsó nem lesz, arra mérget vehet bárki.

 

A másik ötlet (egyenes Orbán Viktor által bejelentve) a levélben szavazás. A szakértők már számolgatnak - átlagos választási hajlandóság esetén 4-5 listás mandátum sorsát dönthetik el azok, akik ugyan magyar állampolgárok, de nem Magyarországon élnek és nagy valószínűséggel a választások alatt sem tartózkodnak hazai szavazófülke környékén. A becslések szerint Kárpát-medencén kívül kb. 2,4 millió magyar származású él, Erdélyben pedig 1,1 millió választókorú magyar van. Hogy a végén valójában hányan jogosultak és akarnak is olyan ország politikai berendezkedésébe beleszólni, ahova adót nem fizetnek, ez még bizonytalan, de a szakemberek egyöntetű véleménye, hogy például Erdélyben a Fidesz támogatottsága elsöprő, miközben a Jobbiké kevesebb, mint az MSZP-é. A statisztikai adatok alapján tehát nem mondható a kormány számára túl rizikósnak a most beharangozott leveles szavazás.

Kérdés, az itthon adót fizető magyar állampolgároknak mi a véleménye arról, hogy szélsőséges esetben olyan pár mandátum lehet a mérleg nyelve, melynek sorsát azok döntik el, akik úgymond más micsodájával verik a csalánt, hiszen nem laknak itt, nem az ő pénzüket költi a leendő kormány és nem nekik kell elviselni a regnáló politikai elitet, nap mint nap az újabb és újabb ötleteket, megszorításokat. Vajon lehet őket kötelezni arra, hogy legalább egy évet töltsenek el abban a klímában, amit ők is elősegítettek? Vajon mit szólnának, ha például az általuk is megválasztott kormány baklövései miatt ők is készfizető kezessé válnának az alaptörvényünk értelmében és extra adót fizethetnének az uniós büntetések ellentételezésére?

Félidőben vagyunk, így bizton számíthatunk arra, nem ezek az ötletek az utolsók, amik a kormánypárti politikusok fejéből kipattannak annak érdekében, hogy még négy évet a hatalomban tölthessenek. 

 

Csatlakozz és kövess minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr804531428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mifolyikittgyöngyösön?! 2012.05.22. 14:34:25

En ezzel teljesen egyetertek,teljesen abszurd,hogy az pofazzon bele a valasztasba,aki nem odahaza adozik.

mifolyikittgyöngyösön?! 2012.05.22. 14:35:49

a levelben szavazas az meg semmi!szerintem eleg lenne egy sms is!muhahaha

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.22. 14:51:48

@mifolyikittgyöngyösön?!:

A világ melyik országában van a szavazati jog az adózáshoz kötve? Szerintem sehol.

Ringlósztár 2012.05.22. 14:59:02

@bircaember maxval:
Ki nem szarja le, amikor Magyarországon (fülke)forradalom zajlik?

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2012.05.22. 15:03:29

@bircaember maxval: De könyörgöm, ne olyan emberek akarják eldönteni, hogy milyen gazdaságpolitika legyen nálunk, akik nem tettek le semmit az asztalra. Kinek kell az, hogy a határon túl, Romániában, Szlovákiában, stb. élő emberek pofázzanak bele az itteni dolgokba. Megnézném, hogy a szlovákok mit szólnának, ha a külföldön élő szlovákok akarnának beleszólni olyan kérdésekbe, amikhez semmi közük nincs.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2012.05.22. 15:05:03

@bircaember maxval: Csak annyiban, hogy az elbaszott fülkeforradalom nélkül ez még csak gondolati szinten sem merülhetne fel.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.22. 15:06:48

@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.):

Az állampolgárság eleve beleszólási jogot tartalmaz, hiszen ez egy politikai jog. Aki állampolgár, az szavaz - SZINTE az egész világon így van. Nem kell hozzá az asztalra letenni semmit, mert nem kell fizetni ezért a jogért, ez egy alapvető politikai jog.

Szlovákiában is beleszólnak a külföldön élő szlovák állampolgárok egyébként.

Komolyan: milyen az az állampolgár, akinek nincs szavazati joga?

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.22. 15:09:27

@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.):

Nem így látom. Az állampolgárság könnyített megadása merült fel a Fidesz miatt. Ennek a szavazati jog már csak következménye. Tarthatatlan volt az a helyzet, hogy egy magyar állampolgár csak azért nem szavazhat, mert nem él az országban - szinte sehol Európában nincs így.

Amin vitázni lehetne az az, hogy jó volt-e könnyíteni az állampolgársághoz jutás követelményein, de ez már egy másik téma.

Állítsuk meg a ......... 2012.05.22. 15:13:01

"a választásra az az ideális szavazópolgár menjen csak el, aki jó előre gondolkodik, tudja mit akar, biztos preferenciája van és még soha, semmilyen határidőt sem késett le"

Ideális vagyok, már tudom, hogy kire nem szavazok.
A külhonban élők ne szavazzanak.
Dédnagyanyám Szerelmes községben született, ennyi erővel akkor az egész család belepofázhatna a szlovákiai szavazásba.
A férjem felmenői románok voltak:(, ők meg belepofázhatnának a romániai választásokba.
Sőt negyedíziglen lengyel vagyok........

nemsirunk 2012.05.22. 15:23:57

@bircaember maxval: Ezért nem lett volna szabad állampolgárságot adni olyanoknak, akik nem élnek itt és soha nem is éltek itt, nem viselik a következményeit a döntésüknek. Ráadásul nem szimbolikus jelleggel pár főnek, hanem mindjárt millióknak elérhetővé tenni! De ha már sajnos így alakult, akkor legalább a beleszólást kell minimálisra csökkenteni azáltal, hogy a szavazati jogot kötik többek között több éves itt éléshez.

Azért egyszer elbeszélgetnék egy ilyen határon túli itt szavazóval, hogy nem érzi-e pofátlanságnak amit csinál... Nem ég le a bőr a pofájukról vajon?

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2012.05.22. 15:25:50

@bircaember maxval: Lehet, hogy én túl komolyan gondolom, de én nem szeretném, ha bárki olyan, aki nem itt él, és nem itt fizet adót, vagy ezért az országért tesz valamit az nálunk csak azért szavazhasson, mert megkapta a magyar állampolgárságot. A külföldön élő magyarok örüljenek, annak a gesztusnak, hogy megkapták a magyar állampolgárságot. Ne akarjanak még az itteni politikába is beleugatni. Inkább azon dolgozzanak, hogy a saját országukban javuljanak az életfeltételeik.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2012.05.22. 15:30:22

@nemsirunk: "Azért egyszer elbeszélgetnék egy ilyen határon túli itt szavazóval, hogy nem érzi-e pofátlanságnak amit csinál... Nem ég le a bőr a pofájukról vajon?"
Sajnos ezek az emberek nem érzik ezt pofátlanságnak, és a bőr sem ég le a képükről. Ezek fétisként imádják a Bonsai Ducét, és ha a vezényló tábornok azt mondaná nekik, hogy ugorjanak a kútba, szó nélkül követnék.

Kék az ég 2012.05.22. 15:33:52

EZ KÓSA Lajos 2007-es ötlete!

index.hu/belfold/kosa070309/

Ki szavazhatna?

El tudnék képzelni egy olyan modellt, amelyben az szavazhat, aki egy előre meghatározott időpontig feliratkozik a szavazói névjegyzékbe. Ezzel elejét lehetne venni annak, hogy az utolsó pillanatokban az ígéretek alapján döntsenek a választók, mert az szavazhatna, akit eleve érdekel a sorsa, és egy évvel korábban jelentkezett a névjegyzékbe. Ez amúgy olcsóbbá is tenné a választást, mert csak azokat értesítenék, akiket valóban érdekel a közéletünk.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.22. 15:41:58

@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.):

Én nem Mo-n élek, s kötelességemnek tartom, hogy mindig szavazzak minden választáson. Nekem ez magától értetődő, érdekel az ország sorsa, így igyekszem elmondani a véleményemet is.

Jofiu 2012.05.22. 15:48:01

Tudom, én vagyok a hülye, de ha a felelőtlen ígérgetések a probléma akkor nem lenne célravezetőbb a felelőtlen ígérketőket kiszűrni?
Jó, jó, értem már, ahhoz magukat kellene megrendszabályozni a saját hülyeségük miatt, így pedig másokat lehet az ő hülyeségük miatt. Értem én.

Radio Silicon 2012.05.22. 15:56:48

Németországban is ilyen választási szabályozás van, aztán látjuk is, hogy hova vezetett a sok Mallorcába mag a Kanári-Szigetkre meg Magyarországra emigrált német belepofázása a német belpolitikába. Nem?

vkaresz6 2012.05.22. 16:00:58

@bircaember maxval: "Komolyan: milyen az az állampolgár, akinek nincs szavazati joga?"
Olyan állampolgár aki külföldön él.
Tőlem lehet bárkinek szavazati joga nem kell letegyen semmit de ne "hobbiszavazó" legyen.

Ha a szavazás végeredménye nem rá vonatkozik nem kell viselnie következményeit, nem magának okoz recessziót a szavazatával, nem kell a saját megélhetését kockáztatnia a szavazatával akkor NE SZAVAZZON.

Az ilyen emberek totálisan más szempontrendszer szerint választanak amiben a romantikus hazaszeretet és magyarságtudat az egyetlen és kizárólagos szempont.

Nem ezekkel a szempontokkal van bajom, ez is lehet egy jó pont bármelyik pártnál de óriási különbség hogy míg a határon túliaknál ez a szempont totális érvényű addig a magyarországon élők esetében olyan apróságokkal még árnyalódik a kép mint kiszámíthatatlan adórendszer, megbízhatatlan politikai elit, hektikus forint árfolyam, vagy akár mindennapi megélhetés, félig bedőlt jelzálog hitel és társai.

Ezek a dolgok a határon túl élők döntési mechanizmusába nem tartoznak bele mert nem érdekli őket. Pontosabban érdekelheti őket és sajnálhatnak is minket de itt kell élni ahhoz hogy megértsd milyen az amikor nyugdíj védelmi megbízottnak nevezik a nyugdíjak elkobzását levezénylő nőt, vagy bevezetik a tobin adót a spekulánsok ellen ami vonatkozik az ATM ekre de nem vonatkozik a spekulánsokra, vagy gondoljunk csak az egykulcsos adóra, az önkéntesen kötelező bérkompenzációra... a sor végtelen.

Ez TV-n vagy netkábelen keresztül nem jön át. Ehhez itt kell élni, mert olvasni lehet róla, sajnálhatnak is minket az olvasottak alapján de a problémák ok okozati összefüggéseit vagy az egész problémát rendszerben nem látják.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.22. 16:07:17

@vkaresz6:

Az állampolgárság egy, nincs elsőosztályú, másodosztályú. A szavazati jog része az állampolgárságnak. Nincs miért lakcímhez, adózásho, hasonlókhoz kötni - SEHOL sincs így.

A te logikád alapján az, aki a szavazás után 4-éves ciklusban külföldre megy, fizessen büntetést, mert nem "vállalja a következményeket".

Mindez abszurdum. Meg kell érteni: a szavazati jog az állampolgárság alapvető része. Szinte egész Európában így van. Az eddigi magyar gyakorlat ellenkezett az európai gyakorlattal.

vkaresz6 2012.05.22. 16:07:55

@vkaresz6: Másrészről viszont ha a kettős állampolgárosdinak a népszerűsége a jelenlegi szinten marad (ha jól tudom csak relative kis számban kérték de javítsatok ha tévednék)akkor pár száz határon túli magyar tőlem egész nyugodtan szavazhat. (addig amíg az arányuk hibahatáron belül van) Addig ezt a gesztust megtehetjük de jelentős beleszólást nem engedhetünk.

És még valami. Egy estleges nagy számú határon túli szavazónál még fellép az a probléma hogy első alkalommal tuti az összes el fog menni szavazni és elsöprő többséggel fidesz pártiak. (több mint a 2/3)

vkaresz6 2012.05.22. 16:11:29

@bircaember maxval: Ez fidesz propaganda és te is tudod.
A világ attól szép hogy változatos. És egy nagy különbség a világ és magyarország között hogy rohadt sok a határon túli magyar és durva torzulásokat okozhat a rendszerben. Nekem még azzal sincs bajom ha valaki 1-2 éve külföldön él és hazajön szavazni. De itt sok százezer emberről beszélünk akik közül sokan még csak nem is jártak az országban vagy nem töltöttek itt el 1-2 hónapnál többet. Milyen alapon szól bele?

troni 2012.05.22. 16:11:58

@mifolyikittgyöngyösön?!:
Igazad van!
Off-shore lovag, nyugdíjas, segélyes kizárva.
Szavazni csak szja bevallás felmutatásával.
Aki 2 minimálbérnyit keres, újra mehet a fülkébe, aki 3-nyit az 3-szor.

vkaresz6 2012.05.22. 16:15:18

@bircaember maxval: Amúgy ehhez mit szólnál? 18 év a választó kor. Mondjuk azt aki az elmúlt 18 évben legalább 48 hónapot az ország területén töltött tetszőleges elosztásban és megvan az állampolgársága szavazhat.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.22. 16:20:33

@vkaresz6:

Nem kellene ezzel annyit foglalkozni, s magától megoldódna az egész. Most eleve az a hozzáállás, hogy határontúli=fideszes. Na, ez egy fokozottan kontraproduktív názőpont.

Laciii 2012.05.22. 16:27:04

@bircaember maxval:
És mégis hogyan oldódna meg? Melyik másik európai ország lett még úgy szétkapva, hogy a határon túliak jelentős részt képviselnek?

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.22. 16:28:58

@vkaresz6:

Ez agyonbonyolítás és technikailag abszurd. Bemondom, hogy igen, az országban éltem. Bizonyítani tudja bárki is, hogy nem?

Laciii 2012.05.22. 16:30:20

@vkaresz6:
Nem kell ezt túlbonyolítani. Állandó lakcím bőven elég.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.22. 16:32:50

@Laciii:

A magyarok közül hányan lettek eddig állampolgárok? Talán 15 %. Hányan fognak elmenni szavazni? Biztosan jóval kisebb arányban, mint belföldön. Megjósolom a végeredményt: a mandátumok 4-5 %-áról lesz szó maximális aktivitás esetében.

vkaresz6 2012.05.22. 16:34:20

@bircaember maxval: Ebben igazad lehet. De az álláspontom jól látszik belőle. Legalább valamennyi idő életvitelszerűen az országban.

Aki még nem is járt a határainkon belül könyörgöm ne szavazzon már az én ügyeimben.

vizesnyolcas 2012.05.22. 16:35:01

@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.):
Ha a határon kívülieket azon az alapon zárod ki, hogy nem adóznak, akkor ilyen alapon a határon belüli nem adózókat is ki kellene zárni. (Főleg, ha nem csak hogy nem adóznak, de ingyenes szolgáltatásokat és támogatásokat meg igénybe vesznek.) Nem gondolod?

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.22. 16:35:30

@Laciii:

Nem létezik "állandó lakcím" évek óta, csak "lakcím" van. Azt pedig minden magyar állampolgár tud létesíteni belföldön, elegendő egy darab ismerős hozzá.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.22. 16:39:19

@troni:

Ez ellenkezik az EU normáival. Az EU-ban általános választójog van. Vagyoni, jövedelmi, műveltségi, nyelvi cenzus tilos.

Amikor Mo-n vagyoni cenzus volt (1918 előtt), akkor is mindenki csak egyszer szavazhatott egyébként...

Laciii 2012.05.22. 16:42:29

@bircaember maxval:
Ez a becsült 4-5% is már nagyon sok, és lehet akár több is.

Laciii 2012.05.22. 16:45:08

@bircaember maxval:
Egy darab ismerős aki vállalja, hogy bármikor beköltözhet valaki hozzá akit utána nem tud kirakni.
Nem gondolod, hogy ez valamelyest nagyon durván hibahatár alá csökkenti a létszámot?

dutscke_2012 · http://joseggu.tumblr.com/ 2012.05.22. 16:53:29

Hát ebben az országban már csak az maradhat aki fidesz nyalonc?? A többieknek kuss vagy vándoroljanak ki?! Mi folyik itt, Európa segíts!!! Én úgyis elköltözök ti is tegyetek így itt ebben az országban már nincs remény maxmimum a fidesz bérenceknek :((

vkaresz6 2012.05.22. 16:53:51

@Laciii: Egyetértek.
Birkaember ha jól veszem ki a szavai erősen fideszes. (ez most a példaválasztás szempontjából érdekes csak)
Mit szólnál hozzá ha a Gyurcsány párt a következő választásokon elérne 1% ot az MSZP 44 et a fidesz meg 49 et. Ez tiszta fidesz győzelem még csak nem is szoros. De a határon túli szavazatok hoznának Gyurcsánynak 5% ot koalícióra lépne az mszp vel és meglenne a többség jönne újra Gyurcsány. Mert hiába szavazott rá az ország 1%a olyan emberek akik még soha nem jártak magyarországon nem csak parlamenti helyhez hanem egyenesen hatalomra juttatják.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.22. 16:54:00

@Laciii:

Ez egy nagyon elterjedt tévhit. A lakcím az égvilágon semmilyen jogot nem ad a lakásban való lakásra. A tévhit a kommunista időkből maradt meg, amikor a tanácsi lakásba való bejelentkezés az emberből főbérlőt csinált, de ez régóta nincs így. Így be nem jelentett bérlőnek valódi jogai vannak a tulajjal szemben, viszont egy csak lakcím-bejelentett személynek semmilyen joga nincs.

Laciii 2012.05.22. 16:58:24

@bircaember maxval:
Ember 3 éve költöztem és ügyvéddel tárgyaltam, hogy minden le legyen papírozva.
Bejelentkezhetek hozzátok?

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.22. 16:58:33

@vkaresz6:

Olyan országban élek, ahol a külföldi szavazatok már döntöttek parlamenti többségről. Általában a mandátumok 3-5 %-a dől el ezen. Egyszer az volt, hogy a belföldi szavazatok alapján 121 mandátuma lett volna a győztesnek, majd a külföldiek miatt 119-re esett vissza. A parlament 240-tagú. Így az éppen meglévő többség helyett koalíciós kényszer alakult ki.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.22. 17:01:18

@Laciii:

Ha ténylegesen nem laksz a lakásban, nem ad neked semmilyen jogot a bejelentett lakcím.

Ha viszont ténylegesen ott laksz, s NINCS ott bejelentett lakcímed, akkor ebből jogaid származnak.

vkaresz6 2012.05.22. 17:04:45

@bircaember maxval: És azok az emberek kivándoroltak dolgozni néhány éve esetleg minden nyarat az országban töltenek vagy olyanok akiknek az ősei egy történelmi tragédia nyomán külföldön rekedtek de ők már külföldön születtek és soha életükben még csak nem is jártak az országban aminek a választásait eldöntik?

Amúgy melyik ország ez?

Laciii 2012.05.22. 17:09:10

@bircaember maxval:
Még egyszer megkérdezem: ha úgyse számít semmit bejelentkezhetek hozzátok?

genyamagyar 2012.05.22. 17:11:57

Én, mint Magyarországon élő magyar nemzetiségű, szeretnék beleszólni a határainkon túli magyar szervezetek életébe. Tehát szeretnék a román, felvidéki, vajdasági stb. magyar nemzetiségű pártok életébe aktívan beleszólni, magyarán a képviselőjükröl, pártelnökükröl, tisztségvielőjükröl szavazni.

Alal 2012.05.22. 17:18:04

Én német-magyar állampolgár vagyok. Szinte mindig Magyarországon éltem (egy fél éves ulmi Erasmust leszámítva), de most úgy adódott, hogy pont Düsseldorfban dolgozok egy fél évet. Mint minden német állampolgár, aki hivatalosan be lett jelentve itteni német lakcímre, én is megkaptam az értesítést a észak-rajna–vesztfáliai választásokról.

Nem mentem el választani. Miért? Mert tudom, hogy három hónap múlva visszamegyek Pestre, és nem viselem a következményeit. Hogy szavaznék-e a rendes választásokon? Igen, megtenném. Miért? Mert hiszem, hogy mint olyan német(és magyar) állampolgár, aki még szeretne Németországban élni az elkövetkező években, illetve mint akinek még külföldön is kihat az életére az, hogy a német kormány mit csinál, igenis, van jogom beleszólni, hogy kik kerüljenek ebbe a kormányba. Ha úgy gondolom, hogy nem számít majd az életemben ez, akkor nem fogok szavazni. Csak hobbiból nem szavazok, de ha úgy érzem, hogy érint, akkor igen. Ilyen téren én teljesen elfogadom azt, hogy ha egy határon túli magyar szavazni szeretne.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.22. 17:24:32

@vkaresz6:

Mondtam: én nem látok ebben olyan problémát, mint amekkorát Mo-n tulajdonítanak neki,

Mastadoc 2012.05.22. 17:25:01

@bircaember maxval:
Azért neked gratulálok! Ontod itt az észt, amivel majdnem egyet is lehetne érteni, aztán benyögöd, hogy nem itthon élsz. Azért ehhez pofa kell!

Szabadjon már megkérdeznem, hogy miért is nem élsz itthon? Miért vándoroltál ki? Miért nem fizeted itthon az egykétkulcsos adótól kezdve az összes szánalmas és népsanyargató hülyeséget? Tudom. Közöm az nincs hozzá. Ahogyan neked sincs az itthon történő dolgokhoz. Te már választottál. Elhagytad Magyarországot. Döntésed köszönjük és tiszteletben tartjuk (nem kötelezünk semmiféle adó megfizetésére). Viszont ezért cserébe tedd meg, hogy nem szólsz bele a mindennapi életünkbe (nem szavazol). Ennyire egyszerű. Ha bele akarsz szólni, akkor tegyél a közösbe. Ha nem teszel, szádat sutba és kész. Élni és élni hagyni.

Azt viszont te is elismerhetnéd, hogy a Fidesz ugyanúgy leszarná a határon kívül rekedteket és nem adna nekik állampolgárságot, ha nem lenne érdekükben (azaz nem potencionális Fidesz szavazóknak tekintené őket). A gesztus önmagában szép. A megvalósítása rusnya. Rengeteg dolgot tehettek volna az elszakadt Magyarokért ÖNZETLENÜL. Mert ez így önző, akárhogyan is nézem.

vkaresz6 2012.05.22. 17:34:29

@Alal: De a németeknél van akkora az országban soha meg nem fordult német közösség akik 5-10% ot is simán befolyásolhatnának a végeredményen? Ne feledjük nekünk volt egy trianonunk aminek a következtében az átlagosnál jóval nagyobb a külföldön élő országban sosem járt magyarok száma.

@Mastadoc: Az ő érvei is érthetőek és elfogadhatóak. A véleményével nem értek egyet de különbségek nélkül rohadtul unalmasak lennének a fórumok.

Gregbíró 2012.05.22. 17:34:36

Nem azon a 4-5 mandátumon fog múlni.
Igen megérdemlik a szavazati jogot a határon túliak is. Mert megőrizték magyarságukat közel 100 évvel trianon után. Nem kevés diszkriminációban és megaláztatásban, volt, és van részük e miatt.
Ha nincs az országban annyi értelmes ember hogy a narancsosokat elkergesse 2014-ben, vagy előbb akkor megérdemeljük Orbánt.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.22. 17:36:21

@Mastadoc:

Mondtam már, nem akarom ismételgetni: én egészen másképp látom a kérdést. Szabad a mozgás, mindenki mehet bárhová. S akit érdekel országa sorsa, az szavazzon. Engem érdekel, ezért szavazok. Ha nem érdekelne az egész, itt sem vitázgatnék, sőt soha nem is szólnék hozzá magyar belpolitikai kérdésekhez.

S a másik állampolgárságom szerinti ország választásain is szavaztam mindig, akkor is, amikor Mo-n éltem, ugyanilyen okok miatt.

S igenis, így fogok tenni a jövőben is: BELE FOGOK SZÓLNI mindkét ország ügyeibe, s nem gondolom, hogy ezért cserébe adóznom kellene, büntetést kellene fizetnem, vagy úgy általában "bele kellene tennem a közösbe". Ha holnap egy harmadik országba költözöm, akkor is szavazni fogok két állampolgárságom alapján. Sőt, ha megszerzem a harmadik ország állampolgárságát is, akkor már három ország választásain fogok aktívan részt venni.

Engem a Fidesz nem érdekel, utoljára 1998-ban szavaztam rájuk, a jelenlegi Fidesz-politikát úgy 95 %-ban hülyeségnek tartom. S 100 %, hogy most sem rájuk fogok szavazni, 2014-ben.

-JzK- 2012.05.22. 17:38:41

Csak az a ballib hivatkozhat hitelesen erre a "csak az szavazzon, aki itt adózik", aki ugyanúgy kizárná a választásból a Magyarországon élő, de a gazdasághoz egy petákot soha az életben hozzá nem tevő "honfitársainkat". Tetszik tudni kikre gondolok. Ha azokat kizárnánk, akkor a ballib éppen annyit vesztene velük, mint amennyit veszít a határon túli magyarokkal.

Kilóg a lóláb: ha a határon túli magyarokról van szó akkor baj ha nem itt adóznak, ha az itt élő segélyezett cigókról, akkor nem baj, azok nem baj ha szavaznak szerintük.

jozicsenko 2012.05.22. 17:39:49

a választásokat már most is a nyugdíjasok döntik el
akik közül kevesen valódi nyugdíjasok

ellenük mikor is emeli fel bárki a szavát?

-JzK- 2012.05.22. 17:41:34

Egyébként lehet, hogy EGYELŐRE ez a jobboldalnak fog kedvezni, hogy a határon túli magyarok szavaznak, de idővel kiegyenlítődik, méghozzá úgy, hogy a megváltozott szavazótábor rá fogja kényszeríteni a balliberális oldalt, hogy felhagyjon a kádárista hazafiatlan hozzáállással. Például nekik is bele kell majd venni hazafias dolgokat a programjukba, fel kell hagyniük az erdélyi magyarok lerománozásával.

Tehát az öngyülölő hazátlan senkik szava háttérbe fog szorulni, mert az ellenzékn kénytelen lesz kinőni az eszdéeszességet, a gyurcsányizmust, ez azonban nem baj, hanem a magyar pártrendszer és a baloldal evolúcióhoz fog vezetni.

Hohó60 2012.05.22. 17:47:31

"4-5 listás mandátum sorsát dönthetik el azok, akik ugyan magyar állampolgárok..."

Erre a 4-5 mandátumra is szükség lehet ahhoz, hogy a kommunista nyomulást meg lehessen állítani. Lehetőleg egyszer és mindenkorra.
Remélem, a határon túliak emlékeznek még rá, hogy a SZADESZMP, melynek mai magyar hangja Gyurcsány, ellenük uszított a 2004-es népszavazáson, és most büntetni fognak érte.

LvT · http://onomastikion.blog.hu/ 2012.05.22. 17:51:16

@bircaember maxval: > Szlovákiában is beleszólnak a külföldön élő szlovák állampolgárok egyébként.

Ők egyébként az idei szavazáson 8018-an voltak (a 2,6 millió szavazóból). Ebben benne vannak azok is, akik éppen külföldön tartózkodtak, de van Szlovákiában állandó lakóhelyük. Ez utóbbiak voltak többségben a külföldről szavazók közt. <sk.wikipedia.org/wiki/Vo%C4%BEby_do_N%C3%A1rodnej_rady_Slovenskej_republiky_v_roku_2012#Vo.C4.BEba_zo_zahrani.C4.8Dia&gt;

Az állandó lakóhellyel nem rendelkezőknek miheztartás végett a pozsonyligetfalui részönkormányzati hivatallal kellett oda-vissza több menetben levelezniük. Ha többen lettek volna, akkor ez a kb. Óbuda méretű kerületi választási apparátus nem is igen tudta volna ellátni az igényeket. <slovenskamigracia.sk/sk/6/ako-volit-zo-zahranicia&gt;

Teoretikusan megjegyzem, hogy a szavazati jog és az állampolgárság nem kapcsolódik össze. A szavazati jog az honossághoz kapcsolódik. A kettő azért nem vált eddig a köztudatban ketté, mert az állampolgárság is hozzá volt kötve a (születéskori) honossághoz. Az új magyar szabályozással most éppen elválasztották az állampolgárságot a honosságtól. De ebből nem következne, hogy a szavazati jog is elváljon. Lehetett volna egy olyan döntés, és szerintem ez lett volna a következetes, hogy nem szavazhat az az állampolgár se, aki azt ugyan nem könnyítéssel kapta meg, viszont aktuálisan nincs is állandó lakóhelye.

Praktikusan annyit jegyzek meg, hogy amíg a rendszerhiba értéke a 8018/2,6 millió, azaz 0,3%, addig a hiba nem szignifikáns, így a rendszer integritása nem sérül: a nem szlovákiában élő nem szól bele ténylegesen a mandátumok kiosztásába.

De itt Magyarországon a levélbeli szavazást felvetők nem ilyen arányban gondolkoznak. Tavaly decemberi hírem van arról, hogy 115 ezren kapták meg a könnyített magyar állampolgárságot és még 150 ezren várják. Ha csak ezzel a biztos 265 ezerrel számolunk, és a Magyarországon 2010-ben mért 50%-os szavazási hajlandósággal, akkor a szlovákiai 0,3% helyett (melyben az ideiglenesen külföldön tartózkodók is benne vannak) (0,265 millió /2) / 5,1 millió*, azaz 2,6% lesz a magyar arány. (* 5,1 millió listás szavazó volt 2010-ban a magyar országgyűlési választásokon.)

Ez közel tízszer annyi, mint a szlovákiai esetben: szerintem ez már szignifikáns, és sérti a képviseleti rendszert. Te mint egyén mindegy, hogy hány helyre és hova szavazol. A választási rendszer egészének az integritása a lényeg.

nemsirunk 2012.05.22. 18:05:59

@-JzK-: NEM az adózásról van szó, hanem arról, hogy csak az szavazhasson, aki viseli a következményeket is. Kívülről csak a bunkók ugatnak bele más dolgába.
Majd 2014-ben meglátjuk, hány ilyen bunkó lesz Erdélyből, a Felvidékről stb.

nemsirunk 2012.05.22. 18:11:23

@-JzK-: Úgy egyenlítődne ki, hogy a választások előtt a magyarországi pártok egymást licitálnák túl külföldi fejlesztéseket ígérgetve a határon túli szavazóbázisnak. A furfangos székely meg majd ki is használja a maga javára. Amúgy is kevés pénz jut fejlesztésre, még ennek is a határon túl lenne felhasználva egy része. Persze remélem csak ígéretek szintjén marad majd a dolog, aztán visszaállítják a korábbi választási és állampolgársági rendszert.

-JzK- 2012.05.22. 18:24:23

@nemsirunk:
Értem, tehát ahogy mondtam: határon túli magyar, "23 millió román" (most épp "bunkók") húzzon az anyjába, de a hazai élősködő cigány, 8 általános végzett kommunista nyugger, az fasza.
Az elvtársaid fentebb éppen adózást hozta fel, erre teljes jogos leütni a labdát, hogy akkor legyünk következetesek: ha feltétel az adózás, akkor az itt élő élősködők se szavazhassanak.

Egyébként az állampolgárságot nem lehet visszavonni, tehát ez már így marad, kész.

Nem muszáj nagy összegeket ígérni, elég csak legalább hazafiasabbnak lenni, elfelejteni a 23 millió románozó szart, a "bűnösök vagyunk, megérdemeltük trianont" öngyülölő narratívát, és hasonlók. Ha ezt a ballib megtenné, talán sokat tenne a határon túli magyarok körében való elfogadtatásukért. Addig teljes jogon tartják őket nemzetellenes, hazátlan senkiknek.

Mellesleg a határon túli magyaroknak is hazája Magyarország, hiszen Magyarország, mint a nevében is benne van a magyarok országa.

nemsirunk 2012.05.22. 19:20:23

@-JzK-: A HT magyar szívesen látott vendég, amíg tud viselkedni. Ha a vendég bele akar szólni a családi költségvetésbe, akkor nagyon hamar az utcán találja magát. Gondolom így működik ez Erdélyben is.

Az állampolgárságot nem lehet visszavonni, de annyira ki lehet üríteni, hogy csak jelképes maradjon. Például a szavazati jog minden magyar állampolgárnak járhat, aki itt született Magyarországon, vagy legalább 10 évig itt fizetett adót.

Amúgy semmi szükség pedálozni a HT magyarok felé, ha nem tetszik nekik az ország, hát nem kell idejönni. Ilyen egyszerű.

vkaresz6 2012.05.22. 19:42:17

@-JzK-: Eddig 8.000.000 magyar választó korú van az országban.
A határon túli magyarok közül eddig 250.000 kapott állampolgárságot Így ezek arány 3.25%
2010 ben 5000 kérelem volt.
2011 ben 200.000
2013 ra várják az 500.000 új állampolgár elérését. Ez már 6.5%
2014 ben meddig nő?8-10%??

Ha mint irták fent egy országba a hasonló státuszú polgárok a szavazatok 0,3% át teszik ki azzal nincs bajom, egy szép gesztus biztosítani nekik ezt a jogot. na de több mint 6,5%? ez egy kicsit tulzás. És nem csak a magyarországon élők akaratát torzítja pofátlanul durván hanem 6-8% ért már komoly dolgokat képesek tenni a politikusok. Én nem akarok egy Széll kálmán 3.0-t hogy stadiont építsünk erdélybe.

Erdélyben az állampolgárságot megszerzők 4% a mondta hogy nem menne szavazni.

A fennmaradó 96% ból 55% fideszes 35% bizonytalan és 10% egyéb.

Csak erdélyben 1.1 millió magyar választókorú van 500.000 kíván 2014 ig állampolgárságot szerezni és szavazni is. (mégegyszer: 55% fidesz 35% potenciális fidesz 10% bizonytalan)

karpataljalap.net/cikkek/2012-01-13/kozvelemeny-kutatas-az-erdelyi-magyarok-koreben.php

vkaresz6 2012.05.22. 19:44:19

@vkaresz6: "(mégegyszer: 55% fidesz 35% potenciális fidesz 10% bizonytalan)"

10% egyéb

vkaresz6 2012.05.22. 20:14:53

@vkaresz6: És ahhoz mit szólnátok ha azt mondanánk hogy adjanak nekik 5 mandátumot és ők azokra szavaznak. Gesztus megvan szavazni szavazhatnak és felülreprezentálva sincsennek.

Ringlósztár 2012.05.23. 11:03:17

@bircaember maxval:
Úgy, hogy a világ egyéb államainak jogrendszere forradalom esetén nem releváns. Oszt jónapot.

KenSentMe 2012.05.26. 11:49:43

A romániai magyaroknak nagyon jól jön még 5 Fidesz-kormány, legalább mi is lesüllyedünk Románia szintjére.
süti beállítások módosítása