véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngVajon tragikus állapotként kell értékelni az MSZP - Együtt tárgyalások jelenlegi állapotát? Kommunikációs szempontból mindenképpen (szivárogtatások, stb.), politikai szempontból viszont egyáltalán nem, sőt - még azt is mondhatjuk, az események egy már korábban elképzelt forgatókönyv mentén haladnak, kisebb-nagyobb vargabetűkkel.

Egy alternatív jövő, még június közepéről

Még június közepén a Morgás Joga egyik posztjában azon elmélkedtünk, milyen szerepe lehet az Együtt 2014-nek és Bajnai Gordonnak egy baloldali összefogásban - és felvázoltunk, igaz összeesküvés-elmélet szinten - egy alternatív jövőt: 

  • lesz baloldali összefogás, de az Együtt nélkül,
  • Mesterházy a miniszterelnök jelölt,
  • a DK korrekt ajánlatot kap,
  • Gyurcsány a listán szerepel befutó, de nem előkelő helyen,
  • az MSZPD ellátja a külső támogatói szerepet, így megnöveli a kormányellenes kritikára rendelkezésre álló forrásokat,
  • az Együtt alól jórészt kifutnak a külső támogatók, az aktívagárdájuk számára világos lesz, hogy ez az egész egy szűk pártelit üzlete. A kampányban egyszerre kell mindkét irányban kampányolniuk, de minden kormányellenes kritikájuk a váltásra esélyes MSZP-t is erősíti, az MSZP ellenes kritikájuk viszont a saját baloldali szavazóinak igen kevéssé fog tetszeni, és így azokat visszanyomja az MSZP irányába. Az Együtt egyes szereplői is keresni fogják az MSZP-vel való megállapodás lehetőségét, a formáció jobboldala pedig megerősödik.
  • A kommunikációban az MSZP azt fogja mondani, hogy Ők lassan egy éve meg akarnak állapodni, de az Együtt a valóságban  még csak asztalhoz sem ült, és tovább már nem lehetett várni, az Együtt pedig arra hivatkozik, hogy Mesterházyval nem lehet nyerni, ezért nem volt értelme a megállapodásnak, a DK mint együttműködő partner végképp vállalhatatlan.
  • Az MSZP politikai eredményét pedig várhatóan nem az összefogás hiánya fogja rontani, hanem a  végiggondolatlan kommunikáció, a meg nem erősített társadalmi kapcsolatok, illetve  az esetenként   nem megfelelő, nyerésre esélytelen egyéni jelöltek hadrendbe állítása. (morgasjoga.blog.hu)

Ehhez képest hol tartunk ma?

 

A helyzetet valószínűleg Gyurcsány Ferenc szavai jellemzik a legjobban:

"Ennek nagyjából most akkor vége van. Örülnék, ha nem lenne igazam, de attól tartok, hogy az Együtt-PM és MSZP közös indulásának feltételei ma széjjelhullottak. Ez a végjátszma" (Gyurcsány Ferenc)

 

És mi várható?

 

  • Várhatóan lesz baloldali összefogás, de az Együtt 2014 nélkül - ennek valószínűleg a PM politikusai örülnek legjobban, hiszen végre szabadulni tudnak a szocialisták "öleléséből" és bátran nyithatnak a jobboldali választók felé, immáron sokkal hitelesebben keresve azok kegyeit. Ez eldöntheti a választókerületi jelölések sorsát is, illetve azt, ki kit hajlandó kinek az érdekében visszaléptetni.

  • Mesterházy lesz a baloldal miniszterelnök jelöltje, hacsak Bajnai le nem mond az előválasztásos-közvéleménykutatásos terveiről.

Gyurcsányt idézve "ha nem találnak megfelelő érvet arra, hogy miért a kisebb támogatottságú párt vezetője legyen a közös jelölt, akkor a politika logikája az, hogy az erősebb párt adja a miniszterelnök-jelöltet. "Természetesen nem fog lemondani Mesterházy erről. A két jelölt alkalmassága között nincs drámai különbség, természetes, hogy Mesterházy miniszterelnök akar lenni" (...) Bajnai Gordon is ezzel a szándékkal állt elő, de az eddigi teljesítménye nem volt elegendő, hogy meggyőzze a sokaságot és az MSZP-t, hogy vele nagyobb a győzelem esélye." 

"Kell a politikához némi bölcsesség és belátás, hogy megértsük, bizonyos csaták tovább nem vívhatók. Ez a csata tovább nem vívható, valakinek hátra kell lépni. Nekik egymást kellene meggyőzni" (...) Bajnai még hisz abban, hogy ő közös jelölt lehet, "én jó szívvel tudnám őt is támogatni", de "ez a hajó már elment, ő már nem lesz közös miniszterelnök-jelölt". "Csak úgy lehet átvágni a gordiusi csomót, hogy valaki alázattal hátralép" (Gyurcsány Ferenc)

 

  • A DK korrekt ajánlatot kap, Gyurcsány Ferenc pedig a közös baloldali listán szerepel majd befutó, de nem előkelő helyen.

" (...) ha az Együtt-PM és az MSZP nem jut egyezségre, akkor a DK tárgyal valamelyikkel, vagy mindkettővel, és meglátják, hogy létre lehet-e hozni egy nagyobb összefogást valamelyik párt nélkül." (Gyurcsány Ferenc)

Az Együtt-PM - DK tárgyalást valószínűleg Gyurcsány sem gondolja komolyan - a PM-es szárny már a szocialistákat sem akarta, akkor hogyan ülnének le egy asztalhoz a DK képviselőivel?

 

  • Az Együtt alól jórészt kifutnak a külső támogatók, az aktívagárdájuk számára világos lesz, hogy ez az egész egy szűk pártelit üzlete. A kampányban egyszerre kell mindkét irányban kampányolniuk, de minden kormányellenes kritikájuk a váltásra esélyes MSZP-t is erősíti, az MSZP ellenes kritikájuk viszont a saját baloldali szavazóinak igen kevéssé fog tetszeni, és így azokat visszanyomja az MSZP irányába. Az Együtt egyes szereplői is keresni fogják az MSZP-vel való megállapodás lehetőségét, a formáció jobboldala pedig megerősödik, így a baloldali együttműködésből kimaradásuk után alapvetően a formáció jobbratolódását figyelhetjük majd meg. Kérdés, ez az így megszerezhető jobboldali választói szavazatszám mire lesz majd elég, illetve a józan ész segít-e majd az egyéni választókerületek sorsát eldönteni (egymás javára visszalépés, stb.)

Az index.hu információi szerint "belső fórumokon a PM több politikusa is olyan értelmű kijelentéseket tett, miszerint inkább feladják pártbeli szerepvállalásukat, mint hogy a szocialistákkal kelljen közös listán szerepelniük, amit értesülésünk szerint egyébként a PM egyik vezető politikusa sem tartana összeegyeztethetőnek a saját hitelességével." (index.hu)

Ha ez tényleg így van, akkor Bajnai hogyan képzeli a hosszabb távú, sikeres Együtt - MSZP együttműködést egy baloldali koalíció keretein belül? Ha pedig ténylegesen együtt szeretne működni a szocialistákkal, hogyan kezelné a saját belső szövetségeseit? És vajon a PM politikusai hogyan képzelik a győzelemhez vezető utat, ha nem elég hiteles számukra egy "szocialistákkal közös" lista? 

  • A kommunikációban az MSZP mondhatja, hogy ők lassan egy éve meg akarnak állapodni, de az Együtt erre nem hajlandó (a Párbeszéd Magyarországért meg ez soha nem is akarta), az Együtt pedig arra hivatkozhat, hogy Mesterházyval nem lehet nyerni, ezért nincs értelme a megállapodásnak. A most napirendre került előválasztásos (választópolgáros vs. közvéleménykutatásos) kérdés szintén jó apropó annak indoklására, kinek mi miért nem jó.

Az ellenzéki kommunikáció tragikus színvonala a jelenlegi kormányban csalatkozó választókban a kormányváltás esélyének totális reménytelenségének érzetét kelti, ez pedig sokkal hosszabb távra meghatározhatja az emberek közérzetét, mint ahogy azt a politikusaink és inkompetens kommunikációs szakembereik gondolnák. Az önös érdekéből szivárogtatók, a kicsinyes belharcok generálói, a hülyeségeket nyilatkozók, az értékelhetetlen színvonalú sajtóközlemények megfogalmazói mind-mind a kormányváltás esélyét csökkentik, saját táboruk ellen dolgozva - az összefogásban érdekelt szervezetek vezetőinek pedig elemi érdekük lenne, hogy hatásos eszközökkel rendet vágjanak saját embereik körében és mindent megtegyenek annak érdekében, hogy el tudják hitetni a változást váró választópolgárokban, igenis van remény. A jelenlegi helyzetet nézve ezen a területen még igen nagy kihívásokkal küzdenek a résztvevők.

  • Az MSZP, mint szervezet is ott van a harcban - éppen ezért a problémát nem szabad leegyszerűsíteni Mesterházy-Bajnai párbajra, hiába sugallja ezt a kommunikáció. A közvéleménykutatásos Bajnai fölény még nem garancia arra, hogy a szocialisták kongresszusa jóvá is hagyná, hogy ő vezesse a baloldali koalíciót, az aktívagárda szempontjából sincs még megválaszolva az a legelemibb érzelmi kérdés sem, hogy miért nem volt velük Bajnai, amikor a legnagyobb volt a baj, és most miért is dolgozzanak neki? Arról pedig ne is beszéljünk, hogy az MSZP és Mesterházy szempontjából is a legrosszabb forgatókönyv az lenne, ha Bajnai vezette baloldali összefogás vesztené el a következő választásokat.

 

Az MSZP politikai eredményét várhatóan nem az összefogás hiánya fogja rontani, hanem a  végiggondolatlan kommunikáció, a meg nem erősített társadalmi kapcsolatok, illetve  az esetenként   nem megfelelő, nyerésre esélytelen egyéni jelöltek hadrendbe állítása. Az Együtt 2014 eredménye pedig - baloldali összefogásból kimaradása esetén - attól függ, vajon a jobboldali szárny (PM) képes-e felpörgetni a saját népszerűségét.

Az, ha Bajnaiék kimaradnak egy baloldali összefogásból, még nem biztos, hogy tragédia - az viszont, ha az ellenzéki erők nem adnak reményt a jelenlegi kormánnyal elégedetlen választóknak, mindenképpen az.  

Előzmény:

Hogyan állhatna össze egy nyerőesélyes baloldali választási koalíció?

Vajon milyen szerepe lesz az Együtt 2014-nek a baloldali összefogásban?

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr505471146

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Politika - Nyírja az MSZP az Együtt 2014-et 2013.08.24. 22:57:27

Megszakadtak a tárgyalások az MSZP és az Együtt 2014 között. Nem tudtak megegyezni abban, hogy ki legyen a miniszterelnök jelölt és ki mennyi helyi jelöltet indíthasson. A nagyobb probléma a miniszterelnök jelölt személye. Az Együtt 2014 nem egy igazi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.08.24. 17:15:15

Maszopnak nem volt elég 2010?Lassan elhiszik saját vágyaikat ,hogy egyedül is nyerhetnek,pedig felmossa velük a padlót az élet.Nem veszik észre hogy a választók nagyobbik fele megvezetett jobbos,mivel minden csapból a rothadt narancsdzsúz ömlik,ők meg leadták lapjaik,rádiójuk...

a mór 2013.08.24. 22:12:25

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Tragédia e? Nyilvánvaló , egyszerű matematika: az mszp - valamint szimpatizánsai nélkül nincs ellenfele a fidesznek! Bár szerintem velük sincs esélye a baloldalnak...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.08.24. 22:58:53

Nem tragédia, ha kimaradnak, de a FIDESZ ebben az esetben simán hozza a 2014-es választást és nagyobb hatalma lesz, mint ami most van.
Az Együtt 2014 nélkül nincsen választási győzelem.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.08.24. 23:59:04

@a mór:

Matematikailag mindenképpen kell az mszp, ez nem vitás.

Ugyanakkor kellenek-e a Kapolyik, Puchok, Lendvaik, Lamperthek,...?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 08:17:56

"Tragédia-e, ha Bajnaiék kimaradnak a baloldali összefogásból?"

Mivel Bajnainak nincsenek saját szavazói, semmi jelentősége, hogy kimarad-e vagy sem. Bajnai egy nagy lufi volt, mely kipukkant.

tisztapista 2013.08.25. 11:29:10

Visszakérdezek: tragédia-e, ha kimaradok a holnapi aranyrúd osztogatásból a Deák téren?

Nem tragédia. Mert AMI NINCS, ABBÓL NEM TRAGÉDIA, HA KIMARADSZ.

Baloldali összefogás? Hol? Ki? Kivel? Milyen támogatottsággal?
Ezekre a kérdésekre várja a választ a baloldali szavazó immár egy éve, de a megélhetési mandátumvadász bölcsészgyerekek erre nem válaszolnak, mert mindenki csak a saját pecsenyéjét akarja megsütni, a választópolgár nem érdekli őket.

szuperkrumpli 2013.08.25. 11:33:40

Ezek a balfaszok ne kerüljenek kormányra! Az mszp-szdsz impotens szopótandem épp elég volt 8 évig! A fidesz nyugodtan kormányozzon még 4 évig és a sok narancsos birka paraszt majd számoljon utána, hogy mennyivel él jobban tekintve az "elmúltnyolcévet".
Ahogy egy hete Török Gábor megírta, nekünk magyaroknak tényleg katasztrófa kell és 2014-re két rossz közül választhatunk!

maroz 2013.08.25. 11:38:37

A klasszikus válasz: tragédia az, ha döglenek a nyulaim.

A kérdésből a "tragédia-e" utáni részt már nem értettem, így azzal nem is foglalkoznék. :)

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.08.25. 11:39:17

@szuperkrumpli: Nem látok katasztrófát. A helyzet pedig a 40-es évek óta rossz. Akkor?

Dzoltán55 2013.08.25. 11:49:08

@toportyánzsóti: Csak azt mond már meg mire olyan büszke a fidesz által vezetett jobboldal?Mert az ország utoljára kb,100 éve volt ekkora szarban.Akkor menekültek millió számra a magyarok Amerikába.

Gera 2013.08.25. 11:57:09

Nem értem, miért kéne összefogniuk. Az mszpvel összeállni egy _vereséghez_ (mert az várható) gyakorlatilag egyenértékű azzal, mintha mind belépnének a pártba :) Ez ugyanaz a helyzet, mint amikor az egész jobboldal azért gyűlölte az mdfet, mert nem akarták feladni azt a kis önállóságukat azért, hogy együtt bukjanak a fidesszel. Szerintem Bajnaiék támogatói különösebben nem akarják az mszpt a hatalom közelében látni.

Mészáros Laci 2013.08.25. 11:57:40

...nem tragédia, csak szopás. Bajnai rámutatott arra, hogy a közvéleménykutatásokban sokkal jobban áll, mint Mesterházi, róla egy csendes de hatékony képe él, a szoci elnököt pedig törekvő fiatal de még éretlen politikusnak látják. Ha ebben a játékban Mesterházi kigolyózza Bajnait (mert a házon belüli erőviszonyok alapján megteheti), akkor a fidesznek ajándékoz egy kb négyötödös többséget, ő pedig kezdheti kb nulláról az építkezést.

Mészáros Laci 2013.08.25. 11:58:24

".. csendes de hatékony miniszterelnök képe..."

high up! 2013.08.25. 12:05:11

Bocialista-libsik, menjetek el 2014 áprilisában egy swinger clubba, hogy elmondhassátok, hogy egyszer mégiscsak élveztetek abban a hónapban.

Fidióta birkamenetelők, örvendezzetek a 2014-es győzelem estéjén, de másnap már repüljetek is Londonba, mert a jön a 10%-os szja meg a 81%-os államadósság Alkotmányban rögzített leszorítása 50%-ra, ebbe meg a 90%-nyi Orbanlandi alattvalói réteg bele fog dögleni. Mert teccik tudni, ebben a ciklusban Orbanescu behajtott 20%-nyi GDP-t a népen, aztán az államadósság egy kanyival nem lett kevesebb. A következményeket 2014-től talán még egy fidióta is képes felfogni.

10%-os elit: Te csak gyarapodj boldog arisztokrácia! Szja megtakarítással, földdel, trafikkal, közbeszerzéssel és még mi mindennel. The show will go on 2014 után is!

Brix 2013.08.25. 12:06:51

"Tragédia-e, ha Bajnaiék kimaradnak a baloldali összefogásból?"

Igen, nagy tragédia Magyarországnak, mivel 2014-ben újra a Fidesz fog kormányozni, ha így haladunk...

Az egész politika arról szólt az elmúlt évben, hogy a Fidesz tönkre tette a kétosztatú politikai rendszer kialakulása ellen fellépő, a társadalmi közép véleményét megjelenítő új pártokat, az LMP-t és a E14-et
Szélsőséges esetben az a tragikus helyzet is előállhat hogy 3 párti parlament lesz és az ország baloldali-jobboldali megosztottsága ellen fellépők még képviselethez sem jutnak a parlamentben...

Maga a választási rendszer is rossz, úgy ahogy van, hiszen egy párt abszolút hatalmának a megerősítésére van létrehozva. Le kellene a bejutási küszöböt 3%-ra vinni, és eltörölni az egyéni körzeteket, akkor vége lenne a párt diktatúráknak

Képtelen 2013.08.25. 12:13:13

Ennek nagyjából most akkor vége van.
Bajnai lufi kipukkadt!

high up! 2013.08.25. 12:21:50

@Brix:

A legnagyobb tragédia nem ez amit írtál, hanem az, hogy Orbanescu teljesen kiirtotta az értelmiséget az országból. Mindegyikük befogja a pofáját, mert nem is igazán akar változást. Mert a hónap végén mégis csak ott van a számláján az szja-s Júdás pénz. Erről meg nem akar lemondani.

Igaz, hogy 10-15% réteget tekintve az szja Júdás pénz valójában csak kis moslék pénz, aminek a többszörését fizeti vissza a 90%-os alattvalói réteg, hogy finanszírozza az elit lukullusi lakomáját.

Na de ilyen "messzire" a gondolkodásban ez a 3+2 szinten leledző nép nem tud eljutni. Csak azt látja, hogy valójában semmi tényleges ellenállás nincs a félázsiai Ujgurföldre vezető úton. Fake Libás oligarchák adják a dumát a változásról, hatalom megtartásra berendezkedett bocialista pártkatonák vitatkoznak az új pozíciókról.

Hiteles és hihető üzenet a nép felé meg semmi.

tede 2013.08.25. 12:31:12

@Mészáros Laci: "ő pedig kezdheti kb nulláról az építkezést. "

Igen, az MSZP olyan értelemben sikeresek párt, hogy mindig megtalálja, sőt kineveli azt az embert, aki utána még lejjebb viszi őket a lejtőn. Lassan elérik a lejtő alját. Ez lehetne jó hír is nekik, de nem az.

Conchobar 2013.08.25. 12:38:45

@Brix: "Az egész politika arról szólt az elmúlt évben, hogy a Fidesz tönkre tette a kétosztatú politikai rendszer kialakulása ellen fellépő, a társadalmi közép véleményét megjelenítő új pártokat, az LMP-t és a E14-et" - A Fidesz valóban sok mindent tönkre tett, csak éppen ezt a kettőt nem ő tette tönkre. Nem a Fidesz összefogásról hantázó szirénhangjai osztották meg az LMP-t, és Fidesz csábította el az MSZP- kritikus támogatóik mellől Bajnaiékat

röf 2013.08.25. 12:53:06

@Mészáros Laci:
"...nem tragédia, csak szopás. Bajnai rámutatott arra, hogy a közvéleménykutatásokban sokkal jobban áll, mint Mesterházi, róla egy csendes de hatékony képe él..."

Csacsiság.... 1989-ben mindenki meg volt győződve, hogy ha Németh Miklós nagyon szakértői kormányának mennie kell, akkor itt vége mindennek.
Aztán a kerekasztalnál meggyőzték Grószt, hogy jut is-marad is alapon adja át a hatalmat az Szdsz-nek.
(Csak a 90-es választásokon homokszem került a gépezetbe, amit a zsidók azóta is fölhánytorgatnak...de ez már egy másik téma.)

smartdrive 2013.08.25. 13:05:19

az az indulat a tragédia, amivel ehhez a kudarchoz hozzáállunk

mi vagyunk a Bajnai ill. Mesterházy? nem. akkor nem a mi (B. esetében csak politikai politikai) karrierünk forog kockán

MSZP ill. E14 tagok vagyunk? nem. akkor nem a mi munkánk forog kockán

megválasztottuk őket valamire? delegáltuk őket valahova? nem. akkor milyen jogon kérünk tőlük számon bármit? oké, az mszp költségvetési pénzből (is) működik, de azt mindig, minden pártnál úgy kell számolni, hogy azt elittuk

minden pártnak szíve joga nem megnyerni egy választást. tanuljatok már egy kis demokráciát

maroz 2013.08.25. 13:20:41

@röf: Na ne röhögtessed már magad azzal, hogy Antallt nem a zsidók mozgatták...

Emlékeim szerint a "szakértők" inkább attól féltek, hogy ha a nyitás túlmutat a gazdasági nyitáson, akkor abból baj lehet. Ezért tehát nem bánták volna különösebben, ha a mindenféle egyéb körítőanyagok terén inkább még marad egy kicsit a kuss, attól tartva, hogy a hangos szabadság, tehát a teljes politikai liberalizáció, az akkor még erősen ugatóképes sajtó szabadon eresztése már túl sok lenne és fehérterrorba csúszhatna, ami pedig a szovjet elvtársak morgolódását vonná maga után. Na, kábé innen származtatják ezt a "szakértői" imidzset, de hogy vajon ez-e az, ami most Bajnait egyénileg a népszerűségi listák csúcsára lökték, vagy valami más, passz, nem tudom. Egyet tudok, hogy láttam már ehhez hasonlót, és amint az utólag kiderült ott is valami mást volt a népszerűség oka, talán a kalap, talán valami más, de a lényeg az, hogy a nagyon népszerű vezető népszerűségéből a pártja nudlit se profitált.

Én inkább azt gondolom, hogy ez a gang bang vagy nem gang bang dilemma kábé a nátha gyógyulási folyamatára hajaz. Arról is tudjuk, hogy kezelve elmúlik hét nap alatt, de ha elhanyagoljuk, ha nem foglalkozunk vele akkor akár egy hétig is kitarthat.

Conchobar 2013.08.25. 13:36:36

Ez az egész összefogásosdi egy talány. Nem érteni, hogy Bajnaiék mit akartak az összefogásosdival elérni, hiszen tudhatják, hogy őmögéjük azok a baloldaliak sorakoznak/sorakoznának be, akik nemcsak a Fidesszel szemben elégedetlenek, hanem az MSZP-vel szemben is. Az MSZP-t se érteni, ott van az az egyetlen exkormányfő, aki az elmúlt MSZP-éra alatt valamelyes sikert tudott fölmutatni, akinek a személye valamelyest garancia tudna lenni a nem MSZP-hitű választó szemében. Mintha Mesterháziék megelégednének avval, amijük van, amijük eddig is volt (a feltétel-nélküli MSZP-szavazókkal)

xvxvxv 2013.08.25. 13:47:20

pontosan.

á, szar ez az egész. semmi remény. ugyane vegetálás lesz itt évtizedek múlva is, mutatis mutandis. itt több száz éve kőkemény hűbéri rendszer van, kádár alatt is az volt, most meg megint programszerűen az van kialakulóban. mert itt 30 év fölött, a megélhetés miatt, szinte mindenki elkezd hazudozni, lopni, szerepet játszani, a nyelvét vigyorogva a csontig feldugni, bokázni, azért, hogy ott legyen elsején számláján a biztos pénz, egyúttal - kompenzálva eme megalázkodást - lefele is taposni - és kúrva szerencsések azok, akik kis, független cégeknél dolgozhatnak, viszonylag szabadon, ők a "polgárok=anyagilag független ember". vagyunk vagy 150-200 ezren ilyenek ebben az országban, a többi a multi vagy a közszféra rabszolgája.

fölöttünk, vagyis a nyakunkban meg az urak, most az Új Urak, a kivakaródzott, ex-lakótelepi bugris fideszkecsegek, akik keresztény uralkodó osztályt játszanak a Magyarország nevű homokozóban, a szánalmas ájtatos-szemfogató-csángózó-ezerévező "keresztény" értelmiségükkel, a sok pénzt, sok-sok pénzt, a rengeteg pénzt szerető a g. szász bandikájaikkal.

helyükre megy nyálcsorgatva, remegő térdekkel vágyakozik vissza a ballib oldal, az ergya szárszói értelmiséggel, a piti tolvajaikkal...

semmi nagyság, semmi alázat - de ami a legszarabb, semmi ötlet.

röf 2013.08.25. 13:50:20

@maroz:
"@röf: Na ne röhögtessed már magad azzal, hogy Antallt nem a zsidók mozgatták.."

Na de nem mindegy, hogy közvetlenül, vagy közvetve tekergeted a volánt.

Démonmac1 2013.08.25. 13:51:52

Éppenhogy kellene a Bajnai abba az összefogásba. Miért olyan biztos a "szavazóiban" az Mszp? Nem fordulhat elő, hogy egy csomó szavazójuk, bizony másra szavaz?

Dehogynem, éntőlem sem kapnak:)

maroz 2013.08.25. 13:58:10

@röf: Így van. Régen az jelezte a rangot, hogy mit kapsz: ha autót, akkor már vagy valaki, ha autót sofőrrel, akkor félig-meddig már a kezedben az isten lába.

Hunor Levente 2013.08.25. 14:01:55

az mszp maga a tragédia. az ország tragédiája, hogy nem tud megszabadulni ettől a párttól.

bajnai önjelöltsége pofátlanság. annak idején, mikor kérdezték, mást mondott.
a nemzetieskedése meg undorító. ha nemzeti párt kell nekem, akkor szavazok a fideszre vagy a jobbikra.

micsoda? 2013.08.25. 14:05:01

Egy a lényeg szerintem. Minél többnek kell szavazni. A nagy számok törvénye is ezt diktálja. Különben Fidesz győzelem lesz. Szívem, és eszem szerint Bajnaira szavazok, Gyurcsányra másodikként, mert annyira lejáratták, hogy nehéz lenne bármi célt is meghatároznia, ha győz. Mesterházi nálam nem nyerő.

micsoda? 2013.08.25. 14:12:10

@Hunor Levente: Ami a nemzetieskedést illeti igazad van. Ami mostanság ebben a témában megy, az még Horthy korszakát is lekörözi. Már csak a nemzetes asszonyok hiányoznak, a szegénység már meg van.

Lesz még Magyar Köztársaság 2013.08.25. 14:12:43

"...attól függ, vajon a jobboldali szárny (PM) képes-e felpörgetni a saját népszerűségét."

PM, mint jobboldali szárny?? Az lmp-ből kivált formáció megalakulása hangoztatja baloldaliságát.

Re: Scheiring G. chávezi útkeresése

Lesz még Magyar Köztársaság 2013.08.25. 14:17:31

"...ennek valószínűleg a PM politikusai örülnek legjobban, hiszen végre szabadulni tudnak a szocialisták "öleléséből" és bátran nyithatnak a jobboldali választók felé, immáron sokkal hitelesebben keresve azok kegyeit."

A faszé' akarod te ilyen igyekezettel a jobboldalon látattni a PM-et.

2013.08.25. 14:22:51

sajna a milla cseszte el az egészet, hogy bajnait szedte elő... aztán a pm-esek, hogy kiléptek az lmp-ből.

ha a milla az lmp mögé áll, most lenne egy erős a régi baltól és régi jobbtól független erő. ami ha nem is nyer választást most, de a jövő alternatívája lehetne.

most helyette semmi nincs. milla megsemmisült. bajnai egy nulla. lmp meggyengülve.

2013.08.25. 14:24:49

az mszp meg no comment. ugyanaz a saját hatalmáért aggódó akarnok brigád, ami volt és ami a fidesz is. egy pillanatra nem merült fel a trágyalásokon bennük, hogy mi az ország érdeke, hanem csak a saját érdekcsoportjuké.

2013.08.25. 14:29:46

ja és gyurcsány meg a legnagyobb bohóc. alázattal hátralépésről van képe beszélni, amikor az egész tevékenysége arról szól, hogy erre képtelen. ha Őszöd után hátralép nincs kétharmad. ha az után is bármikor kilép a politikából erősítette volna az ellenzéket. annyit a alázattal hátralépésről.

high up! 2013.08.25. 14:42:52

@mizant21:

Na csak ne bántsd a gyúrtcsány! Keményen megdolgozott azért, hogy ahol ő feltünik, onnan 10-20%-nyi potenciális szavazói réteg menekül el. Ez az lúzer aranyat ér annak a pártnak, amelyik egy másik pártra tudja őt rásózni.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.08.25. 14:48:35

:((
No és Dopeman????
Az ilyen index címlapos szélsőjobboldali blogokon mindig elfelejtik a demokratikus ellenzék szellemi példaképét, akit a sajtószabadságért harcoló 1 milliárd ember, demokratikusan választott ki maga közül?
Vele miért nem számol a blog szarmagyar, fasiszta szerzője??

CSENDES 2013.08.25. 14:58:52

@mizant21: "ha Őszöd után hátralép nincs kétharmad. ha az után is bármikor kilép a politikából erősítette volna az ellenzéket. annyit a alázattal hátralépésről."

Gondolom az akkori kormánypártot, mai ellenzéket gondolod a szavaid mögé.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.25. 15:39:09

még az se lesz tragédia ha az OGYből kimarad Gordon, sőt!

toportyánzsóti 2013.08.25. 15:41:37

@Dzoltán55: Narancsmaszopot utálom,ezek az átkos kontraszelektált selejtjei,ideje börtönvárost benépesíteniük.

kulcsar2011 2013.08.25. 15:45:24

Mindegy mi lesz az összefogással.
A szavazók értelmesek, és nem akarnak majd még ilyen 4 évet. Ezért a legerősebb demokratikus ellenzékre fognak szavazni.

toportyánzsóti 2013.08.25. 15:46:12

@wmiki: Érdekesen átrajzolná a bucid Dope,jobb ha nem futsz össze vele.Utána örülnél annak is hogy ha a szádat szarásra használhatod...

miketbeszéltek 2013.08.25. 15:55:21

@Conchobar: A blogolók/kommentelők általában nem veszik figyelembe-amit egy másik, hasonló témájú blogon helyesen megjegyzett valaki-hogy a választási törvény módosítása lehetetlenné teszi a pártok korábbi "független" politizálását, az első forduló megméretése utáni szövetségek felállítását. Bajnai korábbi megnyilvánulásai egy kétpólusú centrum felépítését irányozták meg. Most viszont bármit tesz, -akár közeledik az MSzP-hez, akár távol tartja magát tőlük, egyformán a Fidesz malmára hajtja a vizet.

HgGina 2013.08.25. 15:56:45

Igen, tragédia lenne.
Nehezebb lenne őket összefogdosni az ítélethirdetésre.

HgGina 2013.08.25. 16:00:23

@mizant21: lmp mint alternatíva?
Hát, kedves barátom, nézesd meg magad valami specialistával! Biztos találsz egyet Tel-Avivban.

Psyman 2013.08.25. 16:01:32

Ti tényleg beszopjátok ezt a színjátékot? Akkor hadd homályosítsalak fel titeket!
Az MSZP-Együtt együttműködés nemhogy 2014-ben, de 2018-ban, sőt, lehet, hogy 2022-ben sem tudná megverni Orbánékat. A képlet egyszerű. Vannak szavazók, akiknek Bajnai nem eléggé baloldali és nem szavaznának rá, viszont szívesen szavaznának az MSZP-re. Vannak közép szavazók, akik elmennének szavazni Bajnaira, de eszük ágában nincs visszasegíteni ugyanazt az MSZP sleppet a hatalomba, ami egyszer már megbukott. Aztán vannak azok,a kik mindkét pártra hajlandóak lennének leszavazni.
Nomármost, ha szépen megvan az összeborulás, akkor csak a harmadik csoport fog elmenni ikszelni mellettük. Viszont ha látványosan összebalhéznak, akkor hirtelen az első és második csoport is leszavaz a maga által preferált pártra és hopp! A két pártnak összességében majdnem dupla annyi szavazója lett. utána meg már lehet szépen egymás nyakába borulni.
Nem összeveszésről van itt szó, hanem színjátékról, ami a birkább szavazók megnyeréséről és szavazatmaximalizálásról szól.

Mc Master 2013.08.25. 16:02:36

Az MSzP egymaga is simán megnyerheti a 2014-es választást. Ez tény.
Ma csak annyi bajuk van, hogy nem hitelesek. Az emberek nem fognak ugyanazokra a pofákra szavazni, akik nyolc évig élősködtek rajtuk. Nem az eszmével van bajuk, mert a baloldaliság önmagában jó, hanem a vezetőséggel.
Ha Attila miniszterelnök akar lenni, akkor szervezzen megint egy olyan szép nagy kongresszust, mint legutóbb, vonuljon be a Rocky zenéjére és vegyen elő pár oldal papírt, amin nevek állnak:
Puch László, Lendvai Ildikó, Szanyi Tibor, Szekeres Imre....stb.
Amikor a végére ér, akkor mondja azt, hogy a felsorolt hölgyek és urak ki vannak rugva a pártból. Helyükre fiatal, megbízható, de a közvélemény előtt még nem lejáratódott tagokat hívna a párt vezetésébe. Akkor jöhet a program és a szavaztaok begyűjtése.
Atis, van vér a fütyidben ehhez?

2013.08.25. 16:02:46

@kulcsar2011: tévedsz. én pl nem fogok csak úgy a legerősebb ellenzékire szavazni. nem csinálom meg többet, hogy vállalhatatlanra szavazok, mert a másik rosszabb. ez vezetett ide ahol vagyunk. nem szavazok olyan pártra, személyre, aki már kapott esélyt és visszaélt vele.

ha a fideszre szavaznak legtöbben, akkor maradnak. ez van.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.08.25. 16:05:56

@wmiki:

Múlt héten voltam Tapolcán Miki. Szégyen, hogy nem találsz magadnak ott munkát.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.08.25. 16:09:49

@toportyánzsóti: hát persze xd
a nagy szájkaratés biztosan az életben is nagyon kemény macsó...

de tudod hogy van a mondás:
egy igazi demokrata nem fél!

2013.08.25. 16:12:39

@Brix:

"Szélsőséges esetben az a tragikus helyzet is előállhat hogy 3 párti parlament lesz és az ország baloldali-jobboldali megosztottsága ellen fellépők még képviselethez sem jutnak a parlamentben..."

Na ez rettenetesen gáz!

toportyánzsóti 2013.08.25. 16:17:03

@wmiki: Veszélyes ennyire tájékozatlannak lenni,Dope emlékezetesen helyretenne.

Emiksz 2013.08.25. 16:19:37

@Psyman:
Azt hallottam, hogy a múlt héten Alsófityeházán detektáltak egy szavazópolgárt, aki 2010-ben a fideszre szavazott, most pedig Bajnaira szeretne. Nem tudom igaz-e, de tény, hogy a fideszt eleve zsigerből elutasítók tábora hasadt Bajnai és az MSZP közt. Az összebalhézás színjátéka nem fog behozni egyetlen külső voksot sem, legfeljebb otthon tart néhány "menjetek a fenébe a marakodásotokkal, vazze" véleményű balodalit.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.08.25. 16:24:30

@toportyánzsóti: biztosan így van :(
VV Évá-t is hogy helyretette szellemi párviadalban

Ad Dio 2013.08.25. 16:24:32

MSZP-DK fúzió? Mi értelme lenne ennek? Épp leráznak egy kullancsot, cserébe bekérnek egy másikat?! Ráadásul GYF-el terhelve? Vajon véletlenül dobták ki?? MA miután vért izzadva megküzdött a súlytalan BG-al, tényleg be akarja vállalni GYF-et? Kb olyan lenne ez, mint amatőr pehelysúlyból egyből profi nehézbe váltani. GYF egy perc alatt leurallja a helyzetet és elnyomja MA-t. Ekkora kockázat, és cserébe hoz 1-2%-ot (hogy mennyit visz, azt nem tudni)?...

Szerintem ez nem valószínű. Én azt gondolom, hogy az MSZP simán nekimegy a választásnak saját erőből. Elengedi 2014-et, cserébe bedaráltatja a baloldali ellenlábasait (E14, PM, DK, Fodor-féle mittomén), így 2018-ban monolitként állhat majd.

toportyánzsóti 2013.08.25. 16:42:07

@wmiki: Szellemi párviadalnak nevezed amikor a buciddal az öklét vered?

malanya 2013.08.25. 17:09:56

Szerintem az MSZP-nek Orbán Viktort léne indítania miniszterelnök jelöltnek.

exlex 2013.08.25. 17:12:51

De ki a faszom az a bajai?

Brix 2013.08.25. 17:42:09

A választási rendszer minden elemét úgy rakták össze, hogy a Fideszt a lehető legnehezebb legyen leváltani szabad választások útján. A szavazókörzeteket úgy rajzolták meg, hogy a baloldali szavazók szavazata kevesebbet érjen a jobboldalinál. A második forduló eltörlésével nehéz helyzetbe hozták a kisebb pártokat, mivel a választási szövetség kényszerű létrehozása, eleve magában hordozza a konfliktusokat.
Ha valóban le akarják váltani Orbánt, akkor kellene találni egy pártoktól független, köztiszteletben álló embert aki miniszterelnök-jelölt lehetne.
A lakosság többsége elégedetlen a kormány tevékenységével és kormányváltást akar, de ezt leszerepelt, alkalmatlan baloldali politikusokkal nem lehet megtenni. Egy független miniszterelnök-jelölt kellene és még szélesebb összefogás. Csupán egy baloldali párt nem tudja leváltani Orbánt, ehhez nemzeti összefogás kell! Így sem lesz könnyű, hiszen a Fidesz a nemzeti nagytőke és a már nyugati szinten elő felső-középosztály érdekeit képviseli, akik érdekeltek ennek a bűnös, a kisemberek kizsákmányolásán alapuló társadalmi rendszer fenntartásában.

Egy igaz ember 2013.08.25. 17:53:40

Csak az nem értem, miből gondolják ezek a derék politikusok, hogy a kedves nép majd csak kettejük közül szeretne választani? Van harmadik erő (Jobbik) és negyedik is (LMP) a parlamentben, olyan képviselőkkel, akik nem kompromittálták magukat.

kulcsar2011 2013.08.25. 20:14:08

@mizant21: "csak úgy a legerősebb ellenzékire szavazni"

Akkor szavazol az Lmp/Jobbik közül az egyikre? Egyéni jelöltben kidobott szavazat. (Mintha el se mennél.) (Erősíted a Fidesz győzelmét.)
Listán még talán van értelme.

kulcsar2011 2013.08.25. 20:15:11

@Egy igaz ember: az előbbi neked is szól.
Egyéniben Lmp/Jobbiknak semmi esélye.

Psyman 2013.08.25. 21:35:37

@Emiksz: Tehát véleményed szerint csak kétfajta választópolgár létezik, a Fidesz-zombi, meg az, aki a lelkét is hajlandó eladni, ha a Mindent Megváltó Összeborulás létrejön? Mert abból, amit írtál, ez következik. Figyelmen kívül hagyod azt, hogy minimum 5%-nyi ember nem szavazott a Fideszre, de az MSZP-t akkor sem engedné vissza a hatalomba, ha vasvillával böködnék. No ezt az 5%-ot pl simán be lehet etetni azzal, hogy Bajnai "önállósul" aztán az utolsó pillanatban mégis Mesterházy ölelő karjaiban köt ki. MSZP-SZDSZ unalomig ismert taktika az egész, nincs új a nap alatt.

kulcsar2011 2013.08.26. 00:48:40

@Brix: Egy miniszterelnök egymagában kevés. Ha nem a többé-kevésbé jól ismert csapata dolgozik alatta, akkor ő maga hiába tökéletes, a kormányzása pocsék lesz. Korábban ezért volt Bajnainak az a feltétele, hogy elvállalja, de akkor mindenki csinálja azt, amit mond.
Most már kettőt nem kérhet.
1. Hogy ő legyen a miniszterelnök-jelölt.
2. Mindenki csinálja az utasításait.

Az MSzp-sek nem lesznek 100%-osan hűségesek. Együtt-PM-ből is van egynéhány ilyen.
Már ezért sem biztos, hogy jó jelölt lenne 2014-ben. Ezt is jó lenne mérlegelni.
süti beállítások módosítása