morgás joga 6.jpgNem jött divatba a söralátét-adózás, hiába vártuk oly nagyon Orbán Viktor emlékezetes kampány-ígérete után - a tervezett egymillió helyett közel húszezer ilyen típusú bevallást adtak be az adózók, adta hírül az [origo].

Matolcsy György többször is megerősítette, várakozásuk szerint legalább egymillióan így fogják az idén bevallani a jövedelmüket, így a kudarcot nehéz megmagyarázni. Pedig hírverés volt, az adóhivatal január végéig közel egymillió embernek ki is küldte az egyoldalas lapot, ám csak alig 2%-uk érkezett vissza határidőre. És azokból is sok hibás, 10%-át pedig eleve olyanok adták be, akiknek bevallást sem kellett volna az idén készíteniük.

Persze a kudarc magyarázata sokáig nem váratott magára, "a szocik a hibásak" (Selmeczi Gabriella válasza Burány Sándor adóval kapcsolatos sajtótájékoztatójára), bár vannak azért olyanok, akik ennél kevésbé populistábban közelítik meg a helyzetet. Például az adózási szakemberek. Szerintük már a söralátét-jogosultság eldöntése önmagában is olyan bonyolult volt, hogy sokan inkább úgy döntöttek, a járt utat a járatlanért el nem hagyják.

Pedig egy személyi jövedelemadó bevallás kitöltő program a laikusoknak kihívásokkal teli délutánokat és estéket ígér több, mint 140 oldalas kitöltési útmutatójával, hétmérföldes hibalistáival, sokszor gordiuszi csomónak tűnő hibaüzeneteivel, próbálgatásos "egyszer majd csak jó lesz neki" végső módszerrel és bátortalan kérdéseivel ("megpróbáljam betölteni a dokumentumot"?). Ilyenkor jól jönnek a közgazdasági végzettségű rokonok, barátok, akiket lehet zaklatni a program által hibátlannak minősített megfejtésekért. És mint az idén kiderült, honfitársaink inkább választották a régi, de bejáratott módszert, mint egy olyan három számos bevallást, amelynek a kitöltési útmutatója 14 oldal, ráadásul a jogosultság eldöntése már maga igazi nagy dilemma.

A Matolcsy-minisztérium szerint az emberek megrettentek a választás felelősségétől, tényleg jogosultak-e az ilyen típusú bevallásra. Mert mi van, ha nem? Mekkora lesz a büntetés? Megéri kockáztatni? Van már adósok börtöne, vagy csak bírság és pótlékhegyek zúdulnak az elbukott vállalkozókedvű adózóra? Ha tévedek, mennyit kell majd üldögélnem az adóhivatal folyosóján? Vajon elfogadják majd a magyarázatomat? Ha a kitöltési útmutató 13+1 pontos totójában minden pontra "igaz" a válasz, csak akkor lehet a söralátétet választani? És ha valamelyik egy határozott "talán"-ra sikeredik csak?

A döntési helyzet szemléltetéséül a plusz egyedik kérdés:

"Kizárólag egy munkáltatótól, illetve kizárólag más kifizetőtől volt bevételem, vagy több munkáltatótól, illetve munkáltatótól és más kifizetőtől is volt bevételem, de az éves összes jövedelmem nem haladja meg a 2 750 000 forintot, vagy a több munkáltatótól és más kifizetőtől származó jövedelmem meghaladja a 2 750 000 forintot, de adójóváírást év közben nem vettem igénybe és év végén sem érvényesítek." (NAV kitöltési útmutató)

Most már tudjuk, miért erőlteti az oktatási tárca a kompetencia-felméréseket szövegértésből és matekból. Az össznemzeti cél az adóbevallás kitöltési útmutatójának értelmezni tudása, mint évente egyszeri állampolgári alapkötelezettség. 

Tehát, mire valaki átlagos (azaz nullához közelítő) adózási ismeretekkel felvértezve  végigvette a söralátét-jogosultság mind a 14 kérdését határozott igen van nem szempontjából úgy, hogy a "talán" szót száműzte a gondolatmenetéből, nagy eséllyel megfutamodott. Ha pedig bárkitől is tanácsot kért, az valószínűleg csak a fejét ingatta, "miért nem jó neked a régi"? "Én inkább nem tenném ..."

Igaz, a hagyományos bevallás sem a régi már - az idén sokak (és nemcsak Burány Sándor) szerint bonyolultabb volt, mint bármikor is eddig:

"Amióta szja-törvény van, azaz több mint húsz éve, mindig magam csinálom az szja-bevallásomat, de ilyen bonyolult bevallást még nem kellett elkészítenem. Ilyen rossz bevallási év a bevallók szempontjából nem volt". (Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős államtitkár a Hír Tv adásában)

Az eredmény? Sok munkaórával kidolgozott söralátét egymillió példányban kinyomtatva, postázva, 2%-os eredményesség mellett. Van, akik szerint a söralátét ilyen formában nem vált be (Vámosi Nagy Szabolcs, Népszabadság), mások szerint "a söralátét hosszú távon mindenképpen be fogja váltani a hozzá fűzött reményeket" (a kötelezően optimista NGM). 

Vagy egyszerűen csak az adóforradalmunk eredményeképpen adórendszerünk olyan bonyolulttá vált, hogy még nem érett meg az idő a söralátétre. Csak akkor, ha egy pendrive van rajta.

forrás: [origo]

 

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr394502220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása