morgás joga 6.jpgLázár János újra tanúbizonyságát adta a magyar jogbizonytalanságnak - Gyulai Zsolt Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit ZRt vezetőjének felkérése alkalmával újságírói kérdésre elmondta, július 1-jéig mérlegeli a kormány azt, hogy a dohánytermékeken kívül esetleg mit lehet majd még árulni a dohányboltokban - szerinte a totó-lottó árusításban és az újságárusításban "van fantázia".

De mi is a gond ezzel a látszólagosan teljesen rendbe lévő mondattal? Csak annyi, hogy a 2013. július elsejétől üzemelő dohányboltokra a pályázatot ez év november 15-ig kell a Nonprofit ZRt-nek kiírni. És nemcsak kiírni, hanem a jogszabály alapján azt is meg kell határozni a kiírásban, mit lehet az adott településen az adott üzletben együtt árulni a dohánytermékekkel. Fő szabályként semmit, kivéve a 2000 fő alatti településeken.

"Minden egyes dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedésére külön nyilvános pályázatot kell kiírni - alapvetően a közbeszerzési, szabályok alapján, bizonyos eltérések alkalmazásával. A törvény részletesen meghatározza, kinek nem adható engedély, illetve azt, kiket kell előnyben részesíteni(megváltozott munkaképességű, legalább 3 hónapja egybefüggően álláskereső, vagy az, aki ilyen személyt foglalkoztat, vagy olyan gazdasági társaság, amelynek ilyen személy tagja). Más kérdés, hogy utólag ki ellenőrzi ezen előnyt jelentő kritériumok folyamatos betartását - nagy eséllyel senki.

A koncesszió időtartama húsz év, a jelentkező pedig már a pályázati kiírásban tájékoztatva lesz arról, .a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység gyakorlásához milyen gazdasági követelményeket, jogi, személyi és tárgyi feltételeket kell felmutatnia, valamint megkapja a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységgel összefüggő azon tevékenységek felsorolását is, amelyek a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység mellett gyakorolhatók.

A törvény nem hagy sok időt az államnak a gondolkodásra, a pályázat eredményhirdetésének 30 napon belül meg kell történnie (egyszer hosszabbítható), majd újra 30 napon belül a koncessziós szerződést is meg kell kötni. Praktikusan:

Tehát a kormány elvárja, a leendő koncessziótulajdonosok úgy adjanak be pályázatokat, úgy készítsenek üzleti tervet és végezzenek gazdaságossági számításokat, hogy még a kormány sem tudja, miben van" fantázia", vagy amennyiben tudja is, most még nem árulja el. A szakemberek számításai alapján a pályázatok beadása igazi vakrepülés (részletesen itt), és csak a nagyon nagy forgalmú helyeken van esélye, hogy egy ilyen szaküzlet rentábilisan működjön. Az alacsony jövedelmezőség (illetve az előre borítékolt veszteségesség) jelentősen szelektálja a jelentkezőket - aki azt veszi figyelembe, amit a jelenleg hatályos törvény tartalmaz, az kétszer is megfontolja, merjen-e jelentkezni. Az a vállalkozó azonban, akinek "tuti" információja van arra, hogy jövő júliustól az újság meg a totó-lottó is beteheti a lábát a Nemzeti Dohányboltokba, és ennek tudatában vág bele a pályázatba, az jelentős versenyelőnyre tesz szert. 

Milyen lehetséges kimenetelei vannak a "mit lehet majd árulni a Nemzeti Dohányboltban" ügynek?

1. November 15-ig módosítják a törvényt és mindenki ugyanazon információk alapján indulhat a pályázatokon (dohány + lottó + újság), a kisebb fogalmú helyeken is rentábilisan üzemeltethetők az üzletek. Az újraelosztásban részvétel - amennyiben a koncessziókat objektívan bírálják el - egyenlő eséllyel történik és várhatóan sok olyan pályázó lenne, akik most is érdekeltek a trafik-újság-lottózó üzletágban.

2. November 15-ig módosítják a törvényt, majd a megítélt koncessziók után mégis visszacsinálják az egészet, mert rájönnek, káros a lottó a dohányosok egészségére. A jövedelmezőségnek fuccs, a koncesszorok még egy kicsit vergődnek, aztán a kicsik szépen lehúzzák a rolót. A piac újrafelosztásában részvétel csak a tőkeerős vállalkozók számára reális esély.

3. Marad a hatályos törvény egészen július elsejéig, utána változtatják meg, hirtelen fantáziát találva a lottó + újság + dohány trióban. A haverok pályáznak, utólag pedig a Nonprofit ZRt módosítja a szerződéseket, mehet a lottó és újság is, így a jól értesültek aratnak. Azok pedig, akik a jövedelmezőséget a pályázat benyújtásának idején hatályos törvény alapján számolták ki, és úgy gondolták, csak dohányból éhenhalnának és nem adták be a koncessziós igényüket, verhetik a fejüket a falba. A dohánypiac újraelosztása megtörtént a haverok javára, a nem brancsból valók pedig egész biztosan nem kerülnek be az új rendszer falain belülre.

4. Évekig nem változik semmi, marad minden a mostani törvényi szabályozás szerint. A kicsik vagy be sem adják a pályázatokat, vagy egy év alatt kivéreznek, a nagyok megvetik a lábukat. Idővel majd észbe kap a kormány, mégsem jó a rendszer úgy, ahogy van, megtörténnek a lazítások, de addigra a 20 évnyi koncesszió már a tőkeerős vállalkozóké, a piacfelosztás megtörtént, új szereplő belépése esélytelen.

5. Elterjesztik a pletykát, meg fog majd változni a törvény, de aztán mégsem. A kevésbé jól értesült "jólértesültek" beadják a pályázatot, aztán a jelenlegi törvénynek megfelelő keretek között kénytelenek elkezdeni az üzletet jövő júliusban. Egy-két hónapnyi vergődés majd csőd után a visszaadott koncessziókra már a jobban (korrektebben) értesült "jólértesültek" jelentkeznek, és amikor lezajlottak az új pályázatok, a kormányzat hirtelen fantáziál és mégis engedélyezik a lottót meg az újságot. A megoldás előnye nemcsak a haverok számára a piac újrafelosztása, hanem az is, hogy egy csomó esetleges versenytársat előtte padlóra küldenek.

Lehet még további lehetséges kimenetelekkel játszani, de az 1. pontban foglalt kivételével az összes többi  erőteljes jogbizonytalansághoz, panamázáshoz, a teljes dohánypiac haverok részére átjátszáshoz vezet, az átlagvállalkozások előtt pedig örökre bezárja a koncessziós kaput. Aki pedig úgy gondolja, ilyen azért már mégsem történhet meg, az gondolja csak végig a szerencsejáték szektoros jogalkotást - először nagyobb adó, párhuzamosan egy új, jövedelmező rendszer belengetése, aztán amikor a szereplők súlyos százmilliókat ruháznak be, egy újabb jogalkotási csavarral az egész betiltásra kerül. 

Vannak azonban olyan szereplői is a jelenlegi piacnak, akik eddig azt hitték, biztonságban vannak - ezek pedig a lottózók. A jelenlegi rendszer kiépítése elég sok munkájukba és beruházásukba került - nemcsak az infrastruktúrát kellett kiépíteni, hanem az eladókat is ki kellett képezni az üzletek jövedelmezőségének érdekében. Ha azonban a jelenleg lottózóra rányit egy Nemzeti Dohánybolt, ahol szintén lehet majd lottót venni, nagy eséllyel ketten nem fognak tudni megélni egymás mellett, az egyik óhatatlanul csődbe megy - nagy eséllyel az, ami egy lábon áll, a profiltiszta lottózó. Ők már most elkezdhetnek rettegni, hasonlóan a trafikosokhoz.

Az új árusítható termékek Nemzeti Dohánybolt kínálatba beemeléséhez azonban egy pár kérdést még jogszabályilag tisztázni kellene:

  • beléphet-e, és vehet-e majd az üzletben Buci Macit vagy Micimackó magazint a 18 év alatti újságrajongó? Vagy kérjen meg egy 18 éven felülit?
  • beviheti-e az apuka-anyuka a pár éves gyerekét az üzletbe, ha újságot vagy lottót akar venni, vagy előírás lesz a kötelező gyerektároló a portál előtt? Esetleg a láncdohányos szülő beviheti a gyerekét, mert az már úgyis látott cigarettát, és hosszabb távon úgysem hiszi el, hogy a húsvéti nyuszi hozza a teli dobozokat?
  • csokoládét-cukrot-rágógumit árulhatnak majd az üzletek, vagy olyan termék kizárva, amit csipszadó terhel?
  • az elkülönített, reklámmentes árusítást hogy lehet majd megoldani a kis alapterületű üzletekben? Amíg dohányt vesz valaki, a többi vevő utcára zavarva, hogy addig se lopjanak? Vagy csak elkülönített helyen kell majd álldogálniuk, mint a bankban a pénztárak előtt, az eladó meg röpköd a különféle pultok között?

Lázárék valószínűleg már tudják, miben van fantázia - bizonyíték rá a törvény és a Nonprofit ZRt 450 milliós induló apanázsa, valamint az évi cirka 3,36 milliárdos megtámogatása. Mi meg kénytelenek vagyunk kivárni a parlamenti gombnyomást ...

Előzmény: 

Miért az adófizetőket terheli a dohánypiac felosztásának költsége?

A dohány nyomában

Cipőt a Cipőboltból, dohányt a Dohányboltból

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr794857338

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lázár lázálma 2012.10.19. 13:55:40

Lázár János hangsúlyozta: a termelésbe, a mezőgazdaságba, az iparba kell invesztálni, magyar bankrendszerrel, hitelezéssel és támogatási rendszerrel, valamint az összes európai uniós forrás átalakításával meg kell teremteni a termelő vállalkozások st...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szevasztok 2012.10.19. 13:19:38

"Lehet még további lehetséges kimenetelekkel játszani, de az 1. pontban foglalt kivételével az összes többi erőteljes jogbizonytalansághoz, panamázáshoz, a teljes dohánypiac haverok részére átjátszáshoz vezet,"

Vagyis az 1. pont kizárt, a többi közül, meg majd a Simicska megmondja melyiket kell követni.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.10.19. 13:38:14

Az is hülye, aki manapság bármibe belevág, amihez az államnak köze van...

Az más kérdés, hogy lehet holnap Orbán úgy ébred, hogy az államnak MINDENHEZ legyen köze azonnal, és bármit csináltál azt baszhatod.

My Name is Nick 2012.10.19. 13:47:52

A posztoló naiv vagy álnaiv, ha azt hiszi, hogy a jelenlegi rezsim egy hétnél tovább előre tud gondolkodni.
Kizárólag dohányértékesítésből csak nagyon forgalmas csomópontokban vagy az osztrák határszélen lehet megélni. A kereskedő haszna kb. 6-8, a dohánycégé 8-10%. Ez a profit nem bírja el a jelenlegi "stabil" gazdasági környezetet.

vénkujon 2012.10.19. 13:57:33

"Nemzeti Dohánybolt" :D
Mi más?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.10.19. 14:06:30

A pályázatot majd úgyis a Közgép fogja nyerni... ;)

pjm 2012.10.19. 14:09:38

Nemzeti CBAc-t és Nemzeti vizeldéket akarunk! Az otthoni WC-ket is csak zárjeggyel ellátva lehessen használni. A zárjegy kiváltásáig pedig (2-4 hónap) CSAK a nemzeti vizeldéket lehet használni. A Nemzeti Vizeldék létrehozására és megépítésére meghívásos pályázatot kell kiírni és egy céget kell meghívni. Azt a céget köz előtaggal és gép utótaggal ellátott néven kell nevezni. Tuti buli, én még a kakáldában látnék fantáziát...

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2012.10.19. 14:10:47

Az egyetlen megoldás: Legyen a Nemzeti Szexshop (is) a Nemzeti Dohánybolt.

Csak tizennyolc éven felülieknek.

bertrollnok 2012.10.19. 14:36:26

@Kőmíves Kelemen: Vigyázz!

Sok mindenhez "útközben" lesz köze az államnak...

hurmazs 2012.10.19. 16:02:20

@My Name is Nick: jelenleg, mint közértes mondom ,3-4 % között van a kereskedő haszna a dohányon.

nu pagagyí 2012.10.19. 16:11:07

Azt hiszem én külföldről fogok cigit venni, akkor is ha drágább.

My Name is Nick 2012.10.19. 16:46:36

@hurmazs: Akkor, rosszul fogalmaztam. Az elérhető haszon 6-8% (polcdíj, forgalomtól függő visszatérítések, bónusz akciók stb.). Viszont ehhez, már szép forgalom is kell.
A nagy áruházláncok,üzemanyagkút-hálózatok esetében pedig egyedi megállapodások ez még pár %-kal növelhetik (no ilyen nem lesz a jövőben).

Kanizsa média group 2012.10.19. 17:44:15

Az is érdekes, hogy kik lehetnek előnyben a pályázatnál.
Ha belegondolok, hogy egy tartósan munkanélküli honnan szerez tőkét, csak mosolyogni tudok.
Ma már a gyártók nem adnak halasztott fizetést, vagyis kp kell átvenni az árut.

Amúgy az egész úgy hülyeség, ahogyan van/lesz.

kiskutyauto 2012.10.27. 02:08:35

Ilyen az, amikor egy ország olyan álnok bűnözők maffiájának kezébe kerül, akik még rögeszmés pszichopaták is... (volt már pár példa erre a történelembe, mindnek nagyon nagy tragédia, de legalábbis csúfos bukás lett a vége kivétel nélkül)...
A poszt kifogástalan, korrekt, alapos, csak szuperlatívuszokban tudok róla nyilatkozni minden aspektusból.. De egyetlen egy nagy baj van.. Ebben az országban nagyon kevés egyre kevesebb olyan ember él, aki egy ilyet végigolvas és meg is érti...
És az orbáni-lázári maffia ezt jól tudja, pontosan ezért engednek meg maguknak egyre nagyobb és nagyobb ehhez hasonló pofátlan nyilvánvaló csalást... pontosan tudják, hogy a társadalom egyre inkább hülyül el, alig van már értelmes ember aki ezt képes végiggondolni... eme eleve jó ha néhány %-ot kitevő réteg jelentős része pedig vagy meg van vásárolva, lekötelezve valahogy; vagy elmenekült ill éppen a kitelepülését intézi.. a többiek, a pár ezrelék, akik kénytelenek voltak maradnia, még picsog, amíg bír... de meddig mehet még ez így vajon...?

Ők persze mindenkit visszavárnak...

Hajrá Abszurdisztán, hajrá Orbanisztán!
süti beállítások módosítása